keskiviikko 30. tammikuuta 2019

KE 30.01.2019 Raha ja valta – rahan valta. Ahneuden piru. Kaverikapitalismi. Älkää päästäkö kokoomusta hallitukseen, sillä ne tuhoavat koko maan. Joko uskotte?



Viime vuosina Suomea ovat hallinneet ammattitaitoltaan heikot hallitukset. Tämä takoittaa sitä, että ministerit ovat olleet virkamiesten ohjailtavissa, koska omaa ammattitaitoa ei juuri ole. Kataisen hallitus oli todella heikkotasoinen, samon Stubin ja nyt Sipilän hallitus. Ei vaadi suurta ammattitaitoa ryöstää rahat puolustuskyvyttömiltä köyhiltä, sairailta, vanhuksilta, työttömiltä, opikselijoilta ja eläkeläisiltä. Hallitusten politiikka on ollut äärimmäisen oikeistolaista. Virkamiehet ovat pitäneet valtaa käsissään ja ministerit ovat olleet virkamiesten marionetteja. Ministerit ovat olleet heikolla ammattitaidolla varustettuja. Oman maan heikompi osaisille ei riitä rahaa, mutta maahantunkeutuijille jaetaan rahaa ja ymmärtämystä riittää kun nämä tekevät rikoksia ja raiskaavat lapsia. Kokoomusta ei saa päästää enää ikinä hallitusvastuuseen. Nyt tarvitaan muutos.
Ehkä hallitus kaatuu seuraavaan välikysymykseen, mikä koskee vanhusten hoidon tilannetta Suomessa. Ehkä joku kokoomuslainen ajattelee omaa tulevaisuuttaan ja äänestää niin kuin hänen äänestäjänsä toivovat. Silloin hallitus kaatuu ja sote sekä maakuntauudistus kaatuu. Se olisi lottovoitto Suomen kansalle.

Tynkkynen antaa Oulun päättäjien kuulla kunniansa: "Saisitte hävetä!"

Oulun valtuusto pitää turvapaikanhakijoita uhkana

Hakkarainen puhuu vuohipaimenten ja kamelinkesyttäjien kotouttamisesta - saa nuhteet

Orpo, Sipilä ja Terho esittää: Arvopohja

Halla-Ahon haastattelu Ylellä

Petteri Orpo hiiltyy Ville Tavion kysymykseen ketusta kanatarhassa (17.1.2019)

Kai Mykkänen vastaa Laura Huhtasaarelle: irakilaiset ovat keskeinen voimavara Suomelle (13.9.2018)

Jösse: Pakene, piiloudu, hälytä

PS rakentaisi Suomea suomalaisella työvoimalla

Ville Tavio: Oikeus turvalliseen Suomeen

Keski-Suomen käräjäoikeus on tuominnut 18-vuotiaan Arkan Parvin kahdeksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.Rikokset tapahtuivat sunnuntaina 14. lokakuuta. Uhri on 15-vuotias keskisuomalaistyttö. Tekopaikkakuntaa oikeus ei paljasta uhrin suojelemiseksi. Salassapitoaika on 60 vuotta.Iranilainen Parvi pakotti tytön sukupuoliyhteyteen väkivaltaa käyttäen. Parvi puristi tyttöä kyynärtaipeesta ja veti tämän rakennuksen taakse.
Ennen väkivallan käyttöä Parvi oli tehnyt tytölle ehdotuksia. Tyttö kieltäytyi ja ilmoitti useita kertoja haluavansa mennä suoraan kotiin.Rakennuksen takana Parvi riisui tytön housut polvitaipeisiin ja raiskasi. Parvi pitkitti tekoaan, vaikka tyttö sanoi edelleen haluavansa päästä kotiin.15-vuotias halusi kotiin – yleisö seurasi, kun iranilaismies veti tytön rakennuksen taakse ja raiskasi

Syyttäjä vaati Vaasassa asuneelle 49-vuotiaalle Ali Majeedille rangaistusta murhan yrityksestä.Syyttäjän mukaan teko oli tehty vakaasti harkiten. Majeed oli varustautunut tekoa varten veitsellä. Majeed kohdisti rikoksen entiseen vaimoonsa ilman, että nainen olisi mitenkään antanut aihetta väkivaltaiseen hyökkäykseen.Syytetty Ali Majeed myönsi teon törkeänä pahoinpitelynä, mutta kielsi väitetyn suunnitelmallisuuden.Veitsi ”oli unohtunut” hänen reppuunsa.Pohjanmaan käräjäoikeus ratkaisi asian kuitenkin toisin kuin syyttäjä tai syytetty.Oikeus katsoo, että teko on tapon yritys, joka on törkeää pahoinpitelyä vakavampi mutta murhan yritystä lievempi rikos.Murhan yrityksestä syytetty irakilaismies: tarkoitus oli järjestää ”näytelmä” maineeni puhdistamiseksi - tuomio luettiin tapon yrityksestä

Jottei totuus unohtuisi niin arkistojen kätköistä muistin verestämiseksi:

Paketissa on muun muassa lähes 40 eri keinoa, joilla vähennetään kuntien menoja yhteensä reilulla miljardilla eurolla. Esimerkiksi vanhusten laitoshoidon vähentämisestä arvioidaan saatavan 300 miljoonan euron säästöt.
Rakennepaketti: Vanhustenhoidosta lähtee 300 miljoonaa

Hjallis Harkimon puheenjohtama Liike Nyt kerää adressia hallituksen sote- ja maakuntauudistuksen kaatamiseksi. Liike Nyt haluaa estää maaliskuussa eduskunnan päätettäväksi tulevien sote-lakien etenemisen. Liike Nytin keskiviikkoisen tiedotteen mukaan sote- ja maakuntauudistus ”ei ole vastaus jälleen kerran esille nousseisiin vanhusten hoivan vakaviin puutteisiin ja ongelmiin”.Yksityiset yritykset rahastavat ikäihmisten hoidolla ja työtä tekeviä käsipareja on aivan liian vähän. Hoitotyötä tekevät ihmiset, eivät robotit tai järjestelmät.Hallituksen sote-uudistus avaa yksityiselle sektorille yhä laajemmat markkinat sosiaali- ja terveyspalveluissa ja siirtää vastuuta yhä enemmän omavalvonnan piiriin, joka on nykyiselläänkin pahasti pettänyt.Harkimon Liike Nyt kerää adressia sote- ja maakuntauudistuksen kaatamiseksi - ”malli on järjetön ja vaikeasti hallittava”


Jyrki Kataisen hallitus toteutti leikkauksen suoralla leikkauksella, joka alensi valtionosuusprosenttia ja täten vaikutti kaikkiin kuntiin euroa/asukas yhtä paljon. Tämä on brutaali, mutta läpinäkyvä ja helposti todennettavissa oleva tapa vähentää valtion menoja kuntien valtionosuuksia leikkaamalla. Päätökseen ei liittynyt huojennuksia kuntien kustannuksiin, vaan kunnille itselleen jäi tehtäväksi joko vähentää menoja vastaavasti tai lisätä muita tuloja valtionosuusvähennystä vastaavasti. Juha Sipilän hallitus toteutti leikkauksen mutkien kautta. Indeksijäädytyksen takia kunnilta jää tuloja saamatta, vaikka kustannukset kasvavat. Laskennalliset kiky-säästöt perustuvat ”toivotaan toivotaan” -kuvitteellisiin kustannussäästöihin (erityisesti 6 minuutin työajan pidennyksen osalta). Kustannustenjaon tarkistus on niin vaikea laskenta, että sen kautta tulevan kaksinkertaisen leikkauksen vain ammattilainen tajuaa, Lehtonen purkaa tilannetta.
Kuntaliiton pomo nappasi Sipilän valehtelusta – ”Melkoista harhaanjohtamista…”

Kaikki oppositiopuolueet ovat mukana vanhustenhoitoa koskevassa välikysymyksessä.
Oppositiopuolueet tekivät päätöksen yhteisestä välikysymyksestä kokouksessa aamupäivällä.Pääoppositiopuolue SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman oli kutsunut muut oppositioryhmät neuvottelemaan välikysymyksestä. Keskusteluita alustivat sosiaali- ja terveysalan ammattiliittojen edustajat, jotka antoivat tilannekatsauksen vanhustenhoidon tilasta Suomessa.Opposition kritiikin kärki kohdistuu hallituksen tekemiin leikkauksiin, hoitajamitoitukseen ja sote-uudistukseen.Kuulimme alan asiantuntijoilta kentän viestin. Kutien valtionosuudet ovat tällä hallituskaudella heikentyneet ja se näkyy myös vanhuspalvelujen heikentämisenä, SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marinsanoi kokouksen jälkeen.Kaikki oppositiopuolueet vaativat hoitajamitoitusta lakiin. Määrää oppositiopuolueen eivät ole lyöneet lukkoon.Hoitajamitoitus on viime vaalikaudelta tuttu poliittinen kiista kokoomuksen ja SDP:n välillä, joka on noussut jälleen pintaan. Silloin SDP vaati 0,7 hoitajan minimirajaa, eli vähintään seitsemää hoitajaa kymmentä vanhusta kohden.
Viime hallituksessa istunut kristillisdemokraattien Päivi Räsänen muistutti kompromissista, jolla riita lopulta ratkaistiin.Viime vaalikaudella sovittiin, että jos löytyy yksikin vanhustenhoitolaitos, joka alittaa sovitun 0,5 hoitajan rajan, niin sitten se säädetään lailla. Nyt tämä on yksinkertaisesti tehtävä. Tämä hallitus on pyrkinyt purkamaan normeja, mutta normeja on pystyttävä myös säätämään, jos se on tarpeen. Oppositioryhmät hyväksyvät välikysymyksen tarkan muotoilun ryhmäkokouksissaan torstaina. Välikysymys luetaan perjantaina. Sen jälkeen hallituksella on kaksi viikkoa aikaa vastata välikysymykseen.
Hallituksen luottamus puntarissa – kaikki oppositiopuolueet jättävät välikysymyksen vanhustenhoidosta

Jösse Järvenpää: Saunan takana on tilaa

Kalajoki

JHT vs JYP Akatemia fanit kannustaa

JHT - Hermes 25.08.2017 Suomen Cup maalikooste

Alueuutiset

Turkistarhalla on tammikuussa hiljaista. Nahoituskausi on ohi ja varjotaloja asuttavat siitoseläimet. Uudessakaarlepyyssä tarhoja omistava Rainer Sjöholm pysähtyy paukkupakkasessa valkoisten minkkien luo ja möyhii vähän niiden olkipesiä.
Kun minkinnahkojen hinnat kääntyvät nousuun, uskon että näissä valkoisissa hintojen nousu näkyy vielä selvemmin, sanoo Sjöholm.Uudenkaarlepyyn kaupunginjohtaja Mats Brandt kuuntelee kiinnostuneena. Kaupungin verotuloista turkistarhauksesta tulee suurempi osa kuin missään muussa kunnassa.7500 asukkaan kaupungin riippuvuus turkiselinkeinosta on sitä luokkaa, että jos tarhoilla menee huonosti, ei kaupungillakaan mene hyvin.
Tarhauksen merkitys paikalliseen talouselämään on erittäin suuri. Edellisellä myyntikaudella myynnin arvo oli noin 40 miljoonaa euroa. Vuonna 2015 tehdyn laskelman mukaan 14 prosenttia kaupungin verotuloista tuli turkisalalta, huomauttaa Brandt.
Kantti kestää vielä turkiksista elävässä Uudessakaarlepyyssä – "Täytyy vain uskoa ja toivoa, että käänne tulee"

Kotimaan uutiset

Esperi Care on kasvanut 15 vuodessa alan jätiksi Suomessa.Esperi Caren toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni omistaa yhtiöstä suoraan ja yhtiönsä kautta 10,49 prosenttia, kertovat Helsingin Sanomat ja Taloussanomat.Vuonna 2006 Aarnio-Isohanni sai verotettavia pääomatuloja 840 000 euroa, vuonna 2010 2,2 miljoonaa euroa ja vuonna 2016 5,2 miljoonaa euroa.Yhteensä hän on ansainnut vuodesta 2005 lähtien verotettavaa tuloa noin 12 miljoonaa euroa. Summassa on Aarnio-Isohannin mukaan Esperistä tulleen tulon lisäksi palkkioita hallitustyöstä ja eri yhtiöiden osakkeiden myynnistä.Laiminlyönneistä syytetyn hoivayhtiön johtaja ansainnut 12 miljoonaa

Minkälainen yhtiö jopa 200 kunnan kanssa yhteistyötä tekevä 8000 asukaspaikan Esperi oikein on? TALOUS Hoiva- ja terveyspalveluyhtiö Esperi Care on ollut otsikoissa Kristiinankaupungin Hoivakoti Ulrikantapahtumien johdosta, kun Valvira poikkeuksellisesti päätti keskeyttää hoivakodin toiminnan välittömästi. Taustalta paljastui vakavia, välittömään asiakasturvallisuuteen viittaavia yhteydenottoja.Valviran päätöksessä viitataan esimerkiksi epäiltyyn hoitovirheeseen, jolla olisi yhteyttä kuolemantapaukseen. Hoivakodin asiakas olisi kaatunut kaksi kertaa, mutta vietiin sairaalaan vasta toisen kaatumisen jälkeen. Asiakas menehtyi pian sairaalaan saapumisen jälkeen.Uusimpana käänteenä yhtiön toimitusjohtaja Marja-Aarnio Isohanni on irtisanoutunut tehtävästään. Hän sanoo keskittyneensä liikaa yhtiön kasvuun ja kannattavuuteen, jolloin henkilöstöasiat ovat jääneet liian vähälle huomiolle.Kristiinankaupungin Hoivakoti Ulrikan väitettyä kuolemantapausta olemme selvittäneet perin pohjin, eikä selvityksemme pohjalta ole löytynyt raporttia tai pyydettyä selvitystä tällaisesta. Lähtöni yhteydessä haluan sanoa tämän, Aarnio-Isohanni kertoo.
Minkälainen yhtiö jopa 200 kunnan kanssa yhteistyötä tekevä 8000 asukaspaikan Esperi oikein on? Esperi Care syntyi Suomen Punaisen Ristin sairaankuljetus- ja turvapuhelintoiminnasta, kun SPR päätti yhtiöittää tappiollisen liiketoiminnan vuonna 2001. Esperin nimikin tulee lyhenteestä SPR. Toimitusjohtajaksi kutsuttiin Marja Aarnio-Isohanni, ja kun SPR halusi vuonna 2004 laajentaa omistuspohjaa, liiketoiminnan voitolliseksi nostanut Aarnio-Isohanni osti yhdessä muun johdon kanssa osuuden. Helsingin Sanomienmukaan hänen osuutensa oli tuolloin 13 prosenttia.Vuonna 2006 pääomistajaksi tuli sijoitusyhtiö Unicus. Unicus myi 76 prosenttia yhtiöstä vuonna 2010 pääomasijoittaja Capmanille, omistajaksi tuli myös työeläkeyhtiö Etera. Capman puolestaan myi Esperin vuonna 2016 brittiläiselle sijoitusyhtiölle Intermediate Capital Groupille sen hallinnoimien rahastojen kautta. Eteran alle viiden prosentin omistus siirtyi Ilmariselle eläkeyhtiöiden fuusioituessa ja myös yhtiön toimivalle johdolle jäi omistusta. Capmanin saamaksi velattomaksi hinnaksi on uumoiltu 220 miljoonaa euroa. Huonosti ei kaupassa käynyt myöskään toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohannille. Hänen osuutensa myynnistä oli 5,2 miljoonaa euroa pääomatuloja kyseisenä vuonna.Nykyinen pääomistaja, kansainvälinen sijoitusjätti ICG pitää pääkonttoriaan Britanniassa. ICG:llä on lähes 30 miljardin euron omistukset, joita se junailee lukuisten veroparatiisiyhtiöiden avulla, muun muassa Luxemburgin kautta. ICG:llä on veroparatiisiyhtiöitä myös Cayman-saarilla, Jerseyn saarella sekä Irlannissa.Esperin emoyhtiö on Suomessa Esperi Care Holding, joka ei ole viime vuosina maksanut lähes lainkaan veroja Suomeen. Ensimmäinen syy on Esperi Caren huima kasvuvauhti. Kauppalehden mukaan Esperin keskimääräinen vuosikasvu on vuosituhannen vaihteesta lähtien ollut 69 prosenttia vuodessa. Vuoden 2017 tilinpäätöksessä Esperin liikevaihto kasvoi 54 prosenttia aina 213 miljoonaan euroon, yhtiöllä on velkaa liki liikevaihdon verran.Hoivakohun keskellä olevan yhtiön jäljet johtavat veroparatiisiin – nyt irtisanoutui Esperin toimitusjohtaja

Samaan aikaan kun koko oppositio yhteisrintamassa valmistelee hallitukselle ilahduttavan populistista välikysymystä vanhustenhoidosta, pysyy hallituspuolue kokoomus aiheesta korviavihlovan hiljaa. Liittyyhän välikysymykseen innostanut Esperi Caren törkeä toiminta ja rahastus vanhuksilla kokoomuksen innolla ajamiin yksityistämisiin ja rahansiirtoihin julkiselta puolelta alan yksityisille toimijoille.Toisten mielestä vuosien sote-jahkailu on mahdollistanut yksityisten ryöstöretket kuntiin, joissa toimiva poliittinen johto on asioista enemmän pihalla kuin keskiverto supikoira vuoden 1982 Toyota Corollan imuventtiileistä. Toisten mielestä taas homma lähtee lopullisesti käsistä eduskunnan hyväksyessä hallituksen esittämän sote-uudistuksen ja siihen liittyvän valinnanvapauden (kok).
Toki Keskuskauppakamarin kokoomuksen tiedotustoimistoksi muuttanut toimitusjohtaja, Jyrki Kataisen (kok) pitkäaikainen uskollinen aisapari Juho Romakkaniemi (kok)on jaksanut urhoollisesti somessa puolustaa yksityisiä sote-toimijoita, mutta muu kokoomusjohto ja politrukit ovat keskittyneet tviittaamaan koko tiistain sinällään tärkeällä aihetunnisteella#kaupungistuminen.Piiri pieni pyörii, kokoomus siinä hyörii: Luvattomia päiväkoteja Helsingissä pyörittänyt kokoomuspoliitikko on Helsingin päiväkodeista vastaavan kokoomuspoliitikon kaveri

Avin ylitarkastaja kertoo, miten vakaviin tapauksiin hoitokodeissa ajaudutaan nykyään.Suuret hoivapalveluiden tuottajat saivat viime vuonna valvovalta viranomaiselta eli aluehallintovirastolta (avi) lähes viisikymmentä ohjaustoimenpidettä epäkohtien korjaamiseksi (katso lista jutun perässä).– Etelä-Suomen alueella selkeästi näkyy, että yksityisistä tulee enemmän epäkohtailmoituksia ja kanteluita kuin kunnallisista. Suhteellista laskentaa ketjuista ei ole tehty, mutta kyllä selvästi näkyy, että isot ketjut johtavat tilastoa, ylitarkastaja Päivi Vainio Etelä-Suomen aluehallintovirastosta sanoo.Etelä-Suomen alueella yritystoiminta on vilkasta ja Attendolla on noin 68 vanhushuollon yksikköä. Esperi painottuu sisämaahan ja Länsi-Suomen alueelle.Katso lista hoiva­kodeista, joissa on havaittu ongelmia – Attendo ja Mehiläinen kärjessä

Iltalehti kävi läpi aluehallintovirastojen yksityisiä hoivakoteja koskevia valvonta-asioiden valvontapäätöksiä vuosilta 2016-2018.Tarkastelussa olivat Attendo, Esperi Care, Mehiläinen, Pihlajalinna ja Saga Care. Eniten valvonta-asioita, 26 kappaletta, tuli viranomaiskäsittelyyn kolmen vuoden aikana Attendosta. Seuraavaksi eniten valvonta-asiat koskivat Mehiläistä ja Esperi Carea, joista molemmista oli 23 käsiteltyä tapausta kolmessa vuodessa.IL selvitti: Näin vanhuksia laiminlyödään yksityisissä hoivakodeissa - Aliravitsemusta, pakkomakuutusta, vaippoja vaihtamatta...

Kun yksityisten hoivayritysten Esperi Caren, Attendon ja Mehiläisenvanhustenhoidon ongelmat ovat nousseet julkisuuteen, hallituspuolueiden poliitikot ovat pitäneet esillä, että myös julkisessa vanhustenhoidossa on ongelmia.Ylen soittokierroksen perusteella epäkohdat keskittyvät kuitenkin yksityisiin hoivakoteihin.Meille tulleiden epäkohtailmoitusten perusteella näyttää siltä, että ilman muuta yksityinen puoli painottuu, sanoo sosiaalihuollon ylitarkastaja Päivi Salminen Lapin aluehallintovirastosta.
Vanhustenhoidon ongelmat keskittyvät yksityisiin yrityksiin – Julkisesta puolesta tehdään selvästi vähemmän ilmoituksia

Attendo-konsernissa työskentelevät vanhuspalvelujen tehyläiset hoitajat kertovat henkilöstökuluissa tehtyjen säästöpäätösten osuvan suoraan hoidettaviin vanhuksiin.
Heidän kertomansa mukaan aika kuluu muuhun kuin potilastyöhön, koska väkeä ei ole tarpeeksi. Tuloksena potilasturvallisuus vaarantuu ja hoidettavat vanhukset joutuvat virumaan joskus karmivissa oloissa. Ruokailuvälit jäävät liian pitkiksi eikä aikaa riitä ulkoiluun tai viriketoimintaan.Hoitokotien ankea arki paljastuu sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö
Attendo-konsernissa työskenteleville tehyläisille. Tehyn Attendoa koskevaan kyselyyn vastasi 300 Tehyn jäsentä, joista valtaosa työskentelee vanhuspalveluiden parissa.Tuore kysely paljastaa karun arjen Attendolla: Potilas jää kuoleman hetkellä yksin, turvallisuus vaarantuu kiireen takia, aika kuluu siivouksessa


Li Andersson, Eero Heinäluoma ja Paavo Arhinmäki ja lukuisat muut Sdp:n ja vasemmistoliiton edustajat pitävät hallussaan Med Groupia omistavan Osuuskunta Tradekan ylintä päätöselintä.Esperi Care-yhtiön vanhusten hoivapalveluissa on havaittu vakavia puutteita, joiden aiheuttama julkinen keskustelu johti yhtiön toimitusjohtajan Marja Aarnio-Isohannin eroamiseen.Aihe on saanut myös poliitikot aktivoitumaan ja Sdp harkitsee välikysymyksen tekemistä vanhushuollon puutteista, joista Esperi Care on Sdp:n puheenjohtajan tehtävää sijaistavan Sanna Marinin mukaan "räikein esimerkki".
Sdp:n ja vasemmistoliiton edustajat käyttävät samaan aikaan ylintä päätösvaltaa Osuuskunta Tradekassa, jonka omistama soteyhtiö Med Groupaikoo aloittaa yhteistyön Esperi Caren kanssa.Vasemmiston hallitsema sotefirma Med Group aikoo pistää "hynttyyt yhteen" kohuyhtiö Esperi Caren kanssa - tavoitteena valtakunnallinen yhteistyö

Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) ylitarkastajanPäivi Vainio on tällä hetkellä ehkä kiireisempi kuin koskaan. Hänen pöydällään on kymmeniä valvonta-asioita, ja paperitorni vain kasvaa.Epäkohtailmoituksia tulee ihan jatkuvasti. Me emme aina edes ehdi pyytämään selvityksiä, kun tulee jo seuraava ilmoitus, Vainio kertoo. Vainio on ainoa pääsääntöisesti vanhustenhuollon valvontaa tekevä virkamies Etelä-Suomen aluehallintovirastossa. Yhteensä vanhustenhuollon valvontaan on panostettu 2,5 henkilötyövuotta. Resurssit ovat pysyneet viime vuodet samoina, vaikka valvontaurakka on kasvanut.Valvottavia vanhustenhuollon yksiköitä on Vainion alueella 600–700. Ei ihme, että työt kasaantuvat.Hoivakotien pitäisi itse valvoa toimintaansa, mutta valvontaa ei oteta tosissaan – Kokosimme 37 ongelmakohdetta ja koosteen epäkohdista

Vielä tiistaiaamuna Med Groupin toimitusjohtaja kertoi, että Esperi ja Med Group voivat tehdä tulevaisuudessa yhteisiä tarjouksia sotepalveluiden tilaajille. Talouselämä julkaisi tiistaina jutun, jossa kerrottiin soteyhtiö Med Groupin ja kovan julkisen arvostelun kohteeksi joutuneen Esperi Caren välisestä yhteistyösuunnitelmasta. Li Andersson, Antti Lindtman, Paavo Arhinmäki , Eero Heinäluoma ja monet muut Sdp:n ja vasemmistoliiton edustajiston jäsenet käyttävät ylintä päätösvaltaa Osuuskunta Tradekassa, joka omistaa Med Groupin.
"Esperi Care ja ONNI-nimellä tunnettu Med Group käynnistävät valtakunnallisen yhteistyön. Strategisen kumppanuuden tavoitteena on tuottaa kunnille kattava ja monipuolinen ratkaisu ikääntyneiden palvelupolun eri vaiheisiin", kerrotiin Med Groupin ja Esperin lokakuussa julkaisemassa tiedotteessa.Äkillinen mielenmuutos: Vasemmiston hallitsema sotefirma Med Group päätti "jäädyttää" yhteistyöhankkeen Esperin kanssa

Oppositiopuolueet kokoontuvat eduskunnassa keskiviikkona kello 11 neuvotteluun, jossa on tarkoitus sopia välikysymyksen jättämisestä. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman vahvistaa Iltalehdelle, että kristillisdemokraatit, perussuomalaiset, RKP, vasemmistoliitto ja vihreät ovat vastanneet myöntävästi sosialidemokraattien neuvottelukutsuun.
Kutsu on lähetetty otsikolla `tervetuloa neuvottelemaan mahdollisesta välikysymyksestä koskien vanhustenhoidon tilaa, Lindtman kertoo.Kaatuuko niukan enemmistön varassa horjuva Juha Sipilän hallitus hoitajakohuun? Oppositio aikoo tehdä SDP:n johdolla välikysymyksen vanhustenhoidosta

Olen vuosien saatossa tehnyt todella monia vanhoja ihmisiä käsitteleviä juttuja.
Olen seurannut kameran kanssa, mitä vanhainkodissa yöllä tapahtuu. Olen kertonut kotona asuvista vanhoista ihmisistä, joille ei järjestynyt kunnan kotiapua. Olen tavannut työlleen antautuneita omaishoitajia, joilta kunta on evännyt omaishoidon tuen, vaikka he täyttivät kriteerit.Kymmenisen vuotta on niistä tapahtumista, joista tein parikin tv-juttua uuskaupunkilaiseen Esperi Caren hoivakotiin liittyen.Sinne ei saanut viedä kameraa ja haastatteluja oli vaikea saada.Yksikössä työskennellyt lähihoitaja Satu Lainio nosti esiin hoitopaikan huonon hoidon. Hän puhui asiasta esimiehilleen ja kuntaan. Ja joutui erotetuksi.
Toimittajalta: Tein juttua Esperin ongelmista jo 10 vuotta sitten – joko nyt on aika ottaa vanhat ihmiset vakavasti

Toistakymmentä hoivakodin asukasta oli virheravittuja. Yksi letkuruokinnassa ollut asukas oli ilman ravintoa 18 tuntia. Hänen laitteensa pysähtyi ilman hälytystä, ja henkilökunta huomasi asian vasta aamulla.Muun muassa tällaisia ongelmia selvisi, kun Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) vieraili terveysjätti Mehiläisen hoivakodissa Kouvolassa.
Valvova viranomainen avi on puuttunut Mehiläisen hoivakotien ongelmiin monissa muissakin kaupungeissa viime vuosina.Ylen selvityksessä paljastui kahdeksan Mehiläisen hoivakotia, joissa avi on edellyttänyt yritystä korjaamaan havaitsemansa epäkohdat.
Katso lista hoivakodeista jutun lopusta.Ylen selvitys: Vanhusten ravitsemus oli retuperällä Mehiläisen hoivakodissa – letkuruokinnassa ollut asukas ei saanut ravintoa 18 tuntiin

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer teki syksyllä 2018 kyselyn jäsenilleen, jotka työskentelevät Attendolla, Mehiläisessä ja Pihlajalinnassa. Kysely toi liiton mukaan esiin merkittävät ongelmat, jotka liittyvät riittämättömään henkilöstömäärään. SuPer kävi syksyllä läpi tulokset jäsenten ja työnantajien kanssa ja keskusteli ongelmista myös valvontaviranomaisen kanssa.Suurin osa vastaajista kertoi, että henkilöstömäärä suhteessa asiakkaiden tarpeisiin ei ole riittävä. Tämä johtaa siihen, että työn laatu ja asiakkaiden perushoito kärsivät merkittävästi. Esimerkiksi raportointi, lääkehuolto, hygieniasta huolehtiminen, kuntoutus ja opiskelijoiden ohjaaminen jäävät osin tekemättä liian vähäisen henkilöstömäärän vuoksi. Työntekijät kokevat työturvallisuusriskin kasvavan ja asiakasturvallisuuden kärsivän. Työ on selviytymistä.“En suosittele paikkaa kenellekään. Aivan karmea.” – Mykistävä tulos liiton kyselystä Attendolla, Mehiläisessä ja Pihlajalinnassa työskenteleville

Suihkutuksia vain kerran viikossa, vanhus saanut toiselle asiakkaalle tarkoitetut lääkkeet, kaatunut jäänyt ilman tarvittavaa sairaalahoitoa.Luetellut havainnot ovat peräisin Esperi Caren hoitokoti Ulrikasta, johon viranomaiset tekivät viime viikolla tarkastuksen. Tarkastuskäynnin perusteella Valvira määräsi Kristiinankaupungissa sijaitsevan hoivakodin toiminnan keskeytettäväksi välittömästi.– Toimintayksikön asiakasturvallisuus vaarantuu vakavasti, mikäli toimintaa jatketaan, todetaan Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran päätöksessä.Päätöksen myötä Ulrikan toiminta siirrettiin pikavauhtia Esperiltä kaupungin vastuulle.Suihkutuksia on tehty vain kerran viikossa, vanhukselle syötetty vääriä lääkkeitä… – Esperi-skandaali laajenee yhä

Retuperäinen resursointi, ylityöllistetyt hoitajat, puuttuvat osaamisvaatimukset...Hoitoalan ongelmat ovat jälleen pulpahdelleet pintaan Esperi Care -hoivakotiketjun kohun myötä.
Yksi haasteiden juurisyistä löytyy yksityisten hoivakotien esimiestasolta, arvioi pääkaupunkiseudulla asuva Tero Riihelä. Riihelällä on asiasta henkilökohtaista kokemusta, sillä hän on valmistumassa terveystieteiden maisteriksi hoitotyön johtamisesta.
Tutkinnon tekevät työllistyvät useimmin johtotehtäviin sairaaloihin ja terveyskeskuksiin. Koulutukseen hakeutuvilta vaaditaankin hoitotyötaustaa ja vähintään lähihoitajan koulutusta.Hoivakotien johtotehtävien matalat vaatimukset ja korkeat odotukset ihmetyttävät: ”Tavoite näköjään saada maksimaaliset voitot”

Esperi Caren tapaus on hoivayrittäjien edustajan mukaan jäävuoren huippu. Kova hintakilpailu pudottaa pienet toimijat ja isojen on tuotettava voittoa omistajilleen – vaikka palvelun kustannuksella.Terveys- ja Sosiaalialan yrittäjien yhdistyksen (Teso) puheenjohtaja Pekka Riihimäkisanoo, että Esperi Care on jäävuoren huippu, joka nostaa alan ongelmat esille.
– Esperi ei ole sairaus, vaan oire, hän sanoo.Tesoon kuuluu kymmeniä pieniä etenkin asumis- ja sosiaalipalveluita tuottavia yrityksiä ympäri Suomen. Tällaiset yksityiset yritykset ja säätiöt tuottivat vuosikymmeniä vanhusten hoivapalveluja yhdessä kuntien kanssa ja Riihimäen mukaan työ sujui suuremmitta ongelmitta.Hän kertoo, että tilanne muuttui noin 15 vuotta sitten, kun pääomasijoittajat keksivät alan ja rupesivat ostamaan yrityksiä aggressiivisesti. Samaan aikaan ikäihmisten palveluiden tarve on kasvanut, mutta kunnat ovat joutuneet hoitamaan lakisääteisiä velvoitteitaan yhä vähemmin resurssein.– Se on spiraalikierre, joka lähti ikävällä tavalla pyörimään.
Hoivayrittäjien edustaja: tilanne muuttui, kun pääomasijoittajat keksivät hoiva-alan

Hoivalaitosten ja hoitajien arki puhuttaa nyt uutisissa, muun muassa Esperi Caressa ilmenneiden ongelmien takia. Yrityksissä on valitettavan yleistä, että lähihoitajasta tehdään kaikkia talon askareita hoitava monitoimihenkilö.Kaikki suuret yhtiöt tietävät, millaista hoitajien arki on, sillä niin hoitajat ja liitot ovat sen kertoneet, sanoo Lähi- ja perushoitajaliitto Superin puheenjohtaja Silja Paavola. – Hoitajat kokevat, että he tekevät pyykkiä, siivoavat, jopa luovat lunta. He tekevät kaikkea muutakin, josta tukihenkilöt eli laitoshuoltajat ja keittiöstä olevat henkilöt on poistettu. Sen nimi on bisnes, Paavola lataa.
JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine kutsuu Esperi Caren arjesta kuulemaansa rumaksi rahan tekemiseksi. Hänen mukaansa hoitolaitoksen työntekijöiden työtunteja leikattiin runsaasti yrityksen tuoton tavoittelun ehdoilla. Ilmiö on tuttu myös naapurissamme Ruotsista.– Siellä leikattiin vaippoja puoliksi ja kaikkea ihmeellisyyksiä, jotta pääoman omistajat saivat lisää liksaa itselleen. Olen huolestunut siitä, että hoitajien pitää tuoda nimettömänä näitä ikäviä tilanteita julki ennen kuin alkaa tapahtumaan Suomessa. Poliitikot kantavat vastuunsa vasta, kun räikeät esimerkit tulevat julki, ja nämä ovat ihan totista totta, Niemi-Laine sanoo.Yrityksissä on ollut ihan luontaista, että lähihoitajasta on tullut monitoiminainen- tai mies, joka tekee kaikki talon työt. Ei siihen hoivaan voi jäädä aikaa.
Lähihoitajat raatavat hoivalaitoksissa tuloksen takomisen ehdoilla: Pyykkäämistä, siivoamista ja jopa lumenluontia – "Ei siihen hoivaan voi jäädä aikaa"

Esperi Care Oy kielsi työntekijöitään kertomasta kehitysvammaisten omaisille, mitä hoitokodeissa päivän aikana tapahtui. Tämä käy ilmi Iltalehden haltuunsa saamista Esperin sisäiseen tiedottamiseen tarkoitetuista dokumenteista.Esperin tiedotuskäytäntö uudistettiin marraskuussa 2017, kun omaisille paljastui, ettei hoito kaikissa yksiköissä ollut asiakkaiden tarpeiden mukaista.Iltalehden saamien tietojen mukaan Esperi on antanut viestin kehitysvammaisten asiakkaiden omaisille, että omaiset häiritsevät hoitotyötä ja arkea, joten heidän tiedonsaantiaan oli rajoitettava. Aiemmin päivän kulku kirjattiin ylös niin, että omaiset tiesivät, onko vammainen läheinen ulkoillut, ruokaillut ja saanut lääkkeensä säännöllisesti.Kun eri yksiköissä omahoitajat alkoivat vaihtua nopeasti ja edes kehitysvammaisten omaiset eivät tienneet, kuka vastaa mistäkin ja onko henkilöstöä riittävästi, tiedusteluihin ei enää haluttu vastata lakiin vedoten.Esperin lakimiehen tulkinnan mukaan laki kehitysvammaisten erityishuollosta ja sosiaalihuoltolaki suojaavat kehitysvammaisen yksityisyyttä ja täysi-ikäisen vammaisen tietoja ei saa luovuttaa läheisille ilman vammaisen suostumusta.Omaisten huoli kasvaa: Esperi Care rajoitti tiedottamista kehitysvammaisten läheisille - ”Omaiset eivät voi määritellä, mitä asiakaskirjauksiin merkitään”

Valtiokonttori selvittää, toimiiko Esperi Care sotaveteraaneja ja sotainvalideja koskevan puitesopimusten mukaisesti. Valtiokonttori on lähettänyt Esperi Carelle selvityspyynnön ja ollut yhteydessä Valviraan.
Valtiokonttorilla on puitesopimus sota- ja sotilasinvalidien hoitopalveluista ja sotainvalidien, -veteraanien ja erityisryhmien kuntoutuspalveluista vuosille 2018–2022. Puitesopimuksessa on mukana yli 30 hoitopalvelujen ja lähes 50 kuntoutuspalvelujen tuottajaa. Myös Esperi Care kuuluu puitesopimuksen palveluntuottajiin.Hoitiko Esperi Care sotaveteraaneja oikein? – Nyt tutkii Valtiokonttori

Ulkomaan uutiset

Ikäihmisten määrä on viime vuosina kasvanut kaikissa Euroopan maissa, kun sodan jälkeen syntyneet suuret ikäluokat alkavat tulla eläkeikään. Maat ovat vastanneet kasvaneeseen hoidon tarpeeseen eri tavoin, mutta useimmissa maissa tärkeimmäksi keinoksi on valittu yksityisten hoivapalvelujen määrän lisääminen.EU-maiden hoivapalveluista on tehty niukasti vertailevaa tutkimusta. Kattavimmat tiedot ovat ehkä Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiöllä Eurofoundilla, joka kokoaa yhteen tietoa muun muassa jäsenmaiden sosiaalioloista.Eurofoundin marraskuussa 2017 julkaiseman tutkimuksen
mukaan yksityisen hoidon osuus on kasvanut yhteiskunnan tuottamaan hoitoon verrattuna lähes kaikkialla. EU:n suurimmista maista ainoastaan Espanjassa pääpaino on ollut julkisessa hoivatarjonnassa, joskin suurin osa Espanjan vanhuksista asuu perheidensä kanssa.

Yksityinen vanhustenhoito yleistyy Euroopassa, erityisesti Britanniassa hoidetaan vanhuksia voittoa tavoittelevissa hoitokodeissa

Pääministeri May ilmoitti yllättäen haluavansa muutoksia brexit-sopimukseen. EU ei halua avata sopimusta.Brexitillä eli Britannian EU-eroprosessilla oli tiistaina tärkeä päivä – taas. Britannian parlamentti äänesti tiistaina illalla muutosesityksistä, joita kansanedustajat ovat tehneet pääministeri Theresa Mayn neuvottelemaan brexit-sopimukseen.Niukassa äänestyksessä alahuone hyväksyi muutosehdotuksen, jonka mukaan Britannia ei lähde EU:sta ilman erosopimusta. Äänestys meni läpi kahdeksan äänen erolla. Kyseessä on suuntaa antava äänestys, joka ei ole sitova. May on aiemmin sanonut, että ainoa tapa välttää sopimukseton ero on hyväksyä EU:n kanssa neuvoteltu sopimus.Alahuone äänesti Irlannin rajan "vaih­toeh­tois­ten jär­jes­te­lyi­den" puolesta – samalla torpattiin myös EU-ero ilman sopimusta
Britannian parlamentti äänesti tiistaina muutoksista, joita kansanedustajat halusivat tehdä hallituksen EU-erosuunnitelmiin. Äänestykset eivät kuitenkaan tuottaneet selvää ratkaisua pattitilanteeseen.Parlamentti ja pääministeri Theresa May haluavat muuttaa erosopimusta, mihin EU ei suostu.Britannia on yhä eroamassa EU:sta 29. maaliskuuta riippumatta siitä, hyväksytäänkö sopimusta.Theresa May sai tuen brexit-sopimuksen muuttamiselle, EU tyrmäsi ajatuksen heti – Näin Britannian EU-ero etenee

Yhdysvaltain oikeusministeriö on nostanut kaiken kaikkiaan 23 syytettä kiinalaista teknologiajättiä vastaan.Yhdysvaltain oikeusministeriö on nostanut rikossyytteitä kiinalaista teknologiajätti Huaweita vastaan. Syytteet koskevat BBC:n mukaan muun muassa teknologian varastamista ja Iranin vastaisten pakotteiden rikkomista. Syytteiden mukaan Huawei pyrki piilottelemaan yhteyksiään kahteen tytäryhtiöönsä, jotta se voisi käydä kauppaa Iranin kanssa Yhdysvaltain Iranille asettamista talouspakotteista huolimatta.Yhdysvallat on nostanut syytteitä Huaweita vastaan – syytteiden mukaan yhtiö on varastanut teknologiaa ja rikkonut Iran-pakotteita

Donald Trump on luvannut, että Yhdysvallat vetäytyy Afganistanista. Äärijärjestö Taliban on eri medialähteiden mukaan luvannut työskennellä eri terroristijärjestöjä vastaan.
Yhdysvallat ja Taliban ovat ottaneet askelia lähemmäs rauhansopimusta, joka voisi päättää 17 vuotta kestäneen konfliktin Afganistanissa.– Meillä on luonnos raameista, jota pitää täydentää ennen kuin siitä tulee sopimus, kertoi Yhdysvaltojen pääneuvottelija Zalmay Khalilzad The New York Times -lehdelle maanantaina. Yhdysvaltojen ulkoministeriö on vahvistanut BBC:lle lehden tietojen pitävän paikkaansa.The New York Times -lehden ja CNN:n mukaan Taliban on muun muassa luvannut kitkevänsä terrori-iskuja valmistelevien tahojen toiminnan vastineeksi Yhdysvaltojen vetäytymisestä maasta.Taliban ja USA ottivat askeleen lähemmäksi rauhaa – äärijärjestö ei vielä ole istunut samaan pöytään Afganistanin hallinnon kanssa

Yhdysvaltain kansallisen tiedustelun johtaja on eri mieltä presidentti Donald Trumpin kanssa keskeisistä ulkopoliittisista kysymyksistä. Tiedustelujohtaja Dan Coats oli tiistaina senaatin tiedustelukomitean kuultavana. Hänen kantansa eroavat melkoisesti presidentin näkemyksistä koskien niin Pohjois-Koreaa, Irania kuin äärijärjestö Isistäkin.Trump on muun muassa todennut, ettei Pohjois-Koreasta aiheudu enää ydinaseuhkaa Yhdysvalloille. Dan Coats kuitenkin ilmoitti kuulemistilaisuudessa, ettei Pohjois-Korea ole todennäköisesti luopumassa ydinaseistaan.– Tämänhetkinen arviomme on, että Pohjois-Korea pyrkii säilyttämään joukkotuhoasekapasiteettinsa. On hyvin epätodennäköistä, että se luopuisi kokonaan ydinaseistaan ja niiden tuotantokapasiteetista, koska Pohjois-Korean johtajien perimmäinen näkemys on, että ydinaseet ovat ratkaisevan tärkeitä maan hallinnon selviytymisen kannalta, totesi CoatsYhdysvaltain tiedustelujohtaja eri mieltä Trumpin kanssa Pohjois-Koreasta, Iranista ja Isisistä

Talousuutiset

Esperi Caresta tuli kahden pääomasijoittajan avulla kasvuyritys, joka on luonut tuhansia työpaikkoja. Nyt asumispalveluihin erikoistunut yritys jatkaa kasvua uudessa omistuksessa.
Tulevaisuuden alalla toimivalla yrityksellä yllättävä historia Esperi Caren nimi kertoo yrityksen historian, jota harva tietää. Esperi tulee lyhenteestä SPR, joka on jo useammalle tuttu. Esperi Care syntyi, kun Suomen Punainen Risti yhtiöitti liiketoimintansa vuonna 2001. Esperi sai alkunsa 1940-luvulla, jolloin se alkoi vastata SPR:n sairaankuljetuksesta.
Vuonna 2003 tappiota tekevään yritykseen pyydettiin toimitusjohtajaksi sarjayrittäjä Marja Aarnio-Isohanni.Ajattelin aluksi, etten halua lähteä mukaan vanhainkotibisnekseen. Olin ollut aiemmin media-alalla. En heti nähnyt, että tämähän on tulevaisuuden ala.”
Vuodessa Aarnio-Isohanni käänsi yrityksen tuloksen voitolliseksi. Yrityksen uutta suuntaa alettiin rakentaa.”SPR mietti, että kasvuyrityksen profiili ei sovi hyväntekeväisyyttä tekevälle järjestölle. Lähdimme etsimään uutta omistuspohjaa.”Sijoittajaksi löytyi Esperi Carea varten koottu sijoittajaryhmä Unicus. Samalla myös toimiva johto sijoitti yritykseen. Esperi Caren arvoksi määritettiin tuolloin 220 000 euroa, joten reilulla 2000 eurolla sai prosentin omistuksen yrityksestä.”Meiltä löytyi silti silloin johdosta henkilöitä, jotka eivät halunneet sijoittaa.”
Esperi Care – Punaisesta Rististä syntyi kasvuyritys

Esperi Caren pääomistaja on kansainvälinen sijoitusjätti. Muut omistajat ovat henkilöstö ja Ilmarinen. Irtisanoutunut toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni on usean Esperi-yhtiön toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja. Hoiva- ja terveysalalla toimivan Esperi Caren omistusrakenne on sekava. Suurin osa yhtiöstä on brittiläisen pääomasijoitus- ja varainhoitoyhtiön Intermediate Capital Groupin (ICG) omistuksessa. Omistus perustuu keväällä 2016 tehtyyn kauppaan. Tuolloin pääomasijoitusyhtiö Capman myi 76,4 prosentin osuutensa Esperi Caresta ICG:lle, eläkevakuutusyhtiö Eteralle sekä Esperin toimivalle johdolle.ICG:n pääkonttori on Lontoossa, ja se on listattu Lontoon pörssiin. Yhtiö toimii Euroopassa, Yhdysvalloissa sekä Aasian ja Tyynenmeren alueella ja kertoo hallinnoivansa yhteensä 32,5 miljardin euron suuruista varallisuutta.ICG:llä on hyvin monilla eri aloilla toimivia rahastoja. Verkkosivuillaan se kertoo tavoitteekseen osakkeenomistajiensa sijoitusten arvon kasvattamisen.Kansalaisjärjestö Finnwatchin mukaan enemmistö Esperi Caren omistuksesta näyttää olevan veroparatiisi Jerseyssä sijaitsevassa rahastossa.Tällaisia ovat Esperi Care -yhtiöiden omistus ja johto

VANHUSTEN hoiva-ala on keskittynyt viime vuosina vauhdilla, ja kehitys näyttää jatkuvan. Maanantaina kerrottiin, että ruotsalainen Humana, joka toimii Suomessa nimellä Arjessa, ostaa suomalaisen Coronaria Hoivan. Kaupan jälkeen alalla toimii neljä suurta yli sadan miljoonan euron liikevaihdon yritystä.Esperi Care, jonka joistain hoivakodeista on paljastunut ongelmia, on alan toiseksi suurin toimija 231 miljoonan euron liikevaihdolla.
Ylivoimaisesti suurimmalla Attendolla Suomen toiminnan liikevaihto oli viime vuonna syyskuun loppuun mennessä 460 miljoonaa euroa. Yhdistyneen Arjessa-Coronarian liikevaihto on noin 120 miljoonaa euroa.Kaikista yrityksistä vanhusten hoivatoiminnan koosta tai kannattavuudesta ei ole saatavissa tarkkoja lukuja. Esimerkiksi Mehiläisen vuoden 2017 yli 750 miljoonan euron liikevaihdosta vanhusten hoiva toi vain runsaat 100 miljoonaa euroa. Tarkkoja lukuja yritys ei kerro. Vanhusten hoiva-ala keskittyy vauhdilla, ja omistus valuu ulkomaille – 2,6 miljardin euron markkinoilla toimii silti yhä tuhatkunta yritystä

Voimalaitteita toimittava Wärtsilä kertoo aloittavansa kilpailukykyä parantavan ohjelman ja tavoittelee 100 miljoonan euron vuosisäästöjä. Ohjelma johtaa 1 200 työpaikan katoamiseen maailmanlaajuisesti.Suomessa arvio väenvähennyksestä on enintään 150 työntekijää. Wärtsilän mukaan vaikutus on tuntuvin Vaasaan, missä yhtiö on kaupungin suurin yksityinen työllistäjä. Vaasassa on suurin osa Wärtsilän Suomen-henkilöstöstä.Se tarkoittaa käytännössä kahdeksaa prosenttia tästä kokonaisvähennyksestä, joka on 1 200, toteaa viestintäjohtaja Atte Palomäki.Suomalaisella pörssiyhtiöllä Wärtsilällä on 80 maassa noin 19 300 työntekijää. Viidennes sen henkilöstöstä on Suomessa. Wärtsilä tehostaa, vähentää 1 200 työpaikkaa eri maissa – 150 Suomesta
Urheilu-uutiset

Nyrkkeilyn Euroopan mestari Elina Gustafsson vaihtaa valmentajaa. Gustafsson, 26, kertoi tiistaina vaihtavansa seuraa Helsingin Tarmoon ja samalla yhteistyö Maarit Teurosen kanssa päättyy.Gustafsson jättää Tampereen Voimailuseuran, johon hän liittyi maaliskuussa 2017. Yhteistyö Teurosen kanssa alkoi tuolloin.Nyt yhteistyö päättyy, mutta uutta valmentajaa ei ole vielä valittu.En voi nimeä sanoa, mutta se on työn alla. Tällä hetkellä nyrkkeilyliiton päävalmentaja Jarkko Pitkänen vastaa valmennuskuvioistani, Gustafsson sanoo Yle Urheilulle.Euroopan mestari Elina Gustafssonilta kova ratkaisu – jättää menestyneen valmentajan ja vaihtaa seuraa: "Nyt oli aika lähteä ja muuttaa kuvioita"

Kiitos Jauho

Maailmalla tapahtuu

Sisä-Suomen poliisi tiedottaa Facebook-sivuillaan Itä-Suomen Edustusliike Oy-ja Carelia Kalusteet Oy -nimisten yhtiöiden nimissä tehdyistä petoksista.Poliisi kysyy erityisesti yrittäjiltä, myyjiltä, kauppiailta ja edustajilta, ovatko nämä mahdollisesti viimeisen kuukauden aikana myyneet jotain mainituille yhtiöille.– Jos olet, meillä on ikäviä uutisia.Näiden yhtiöiden toimiala on petosten tekeminen, Sisä-Suomen poliisi ilmoittaa.
Poliisin mukaan kummallakaan yhtiöllä ei ole todellista liiketoimintaa eikä varallisuutta.Niitä on käytetty ainoastaan katteettomien ostojen tekemiseen.Oletko asioinut näiden yritysten kanssa? Poliisi varoittaa laajasta rikossarjasta: ”Näiden yhtiöiden toimiala on petosten tekeminen”

Yle Areena

Miksi vanhukset eivät saa ansaitsemaansa hoitoa? Studiossa Attendon toimitusjohtaja Pertti Karjalainen, Tehyn johtava lakimies Vappu Okkeri ja Espoon perusturvajohtaja Juha Metso. Juontajana Annika Damström.
Mitä hoivakodeissa oikein tapahtuu?

Pitääkö Suomenkin kieltää bensa- ja dieselautot? Miten liikenteen päästöt saadaan kuriin? Vieraina ilmastoasiantuntija Hanna Aho Fingosta, apulaisprofessori Heikki Liimatainen Tampereen yliopistosta ja toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä. Sakari Sirkkanen
Onko bensa-autojen aika ohi?

Aktiivimalli täytti työnhakukurssit, mutta hyötyykö niistä kukaan? Vieraina tj Heikki Rantala Hämeenlinnan Seudun Työvalmennussäätiö Luotsista ja johtava asiantuntija Olli Päärnilä Uudenmaan ELY-keskuksesta. Mihin suuntaan maailmantalous on menossa? Vieraana pääekonomisti Tiina Helenius Handelsbankenista. Juontajana Heikki Ali-Hokka
Turhia työnhakuvalmennuksia?

Youtube-videot

Uutisraportti – Petteri Orpo ja Alexander Stubb

Suomi ryssille pala palalta 45Minuuttia 5 10 2011

Paavo Väyrynen pressaksi 1994

Kuukausiennuste lämpötiloista 29.1.2019

Kuukausiennuste sateista 29.1.2019

Mä en ymmärrä vihreitä

Suomessa ihmeteltiin kohonneita säteilyarvoja

45 minuuttia: Kadonneiden kultasormusten metsästys

Uutisraportti – Elina Lepomäki

Karjalan palautuksessa ei synny epäsosiaalista tilannetta

Mielipiteet

Vajaassa kahdessa vuosikymmenessä vanhusten hoiva-ala on kokenut rajun muodonmuutoksen. Aikaisemmin julkisena palveluna tuotettu hoiva on tänä päivänä valtaosin yksityistä bisnestä. Yli 2,6 miljardin euron markkinoilla omistus keskittyy ja valuu ulkomaille.Vanhusten hyvinvoinnin turvaaminen on viimekädessä kunnan velvollisuus. Kun hoiva-ala avattiin markkinoille, haistoivat sijoittajat houkuttavan kohteen. Alalla ei tunneta luottotappioita, riskit ovat mitättömät ja katteet vakaat. Näin siksi, että kunnat ostavat valtaosan palveluista ennalta määritellyllä hinnalla ja ovat maksajina varmoja.
Hoiva-alan neljä suurinta toimijaa Attendo, Esperi Care, Mehiläinen ja Coronaria Hoiva ovat kaikki kansainvälisten pääomasijoittajien hallussa. Sijoittajien pääintressi on kasvattaa yritys myyntikuntoon. Siksi alalla nähdään jatkuvasti uusia omistajajärjestelyjä.
Hoiva-alan erityispiirteenä on aggressiivinen verosuunnittelu. Sijoittajat toimivat veroparatiiseista käsin ja tyypillistä on raskas velkaantuminen omistajille kiskurikoroilla.
Hoiva-ala on poikkeuksellisen työvoimavaltaista. Kun yritysten päätehtävä on ”omista-arvon kasvattaminen” ja mahdollisimman korkean tuoton hankkiminen sijoittajille, yritetään työvoimakustannuksista tinkiä vanhusten hoivan kärsiessä. Esperi Care on nyt joutunut silmätikuksi, kun se kiersi lakisääteistä hoitajamitoitusta lukemalla yritysjohtoa ja hallintohenkilökuntaansa hoitajiksi.Työntekijöiden vähyyteen liittyviä ongelmia on myös muissa isoissa hoiva-alan yrityksissä kuten Attendossa ja Mehiläisessä, totesi Tehyn johtava lakimies Vappu Okkeri (STT 27.1.) Hänen mukaansa tilanne on yksityisissä hoivakodeissa huomattavasti pahempi kuin kuntien pyörittämissä laitoksissa. Ansaintalogiikka on erilainen. Hoivabisnes kasvattaa pääoma-arvoa, kun julkinen laitos tavoittelee parasta hoivaa, ellei poliittinen päättäjä kuihduta sitä säästövimmallaan.
Eläkeyhtiöt hoivabisneksen takana

Kokoomuksen jäsenikirja ja yhteydet kykypuolueseen ovat kovaa valuuttaa, niitä löytyy epäilemättä myös Aarnio-Isohannilta.Kyseisen Esperi Caren johtoryhmässä istuu esimerkiksi aluejohtajan tittelillä myös muuan Pia Panhelainen. Kukas hän on?No hän seurasi ex-ministeri Laura Rätyä (kok) keväällä 2016 Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaavaksi apulaiskaupunginjohtajaksi, kun Räty (kok) jätti Helsingin johtajahommat ja siirtyi Terveystalon liiketoimintajohtajaksi. Panhelainen tuurasi Rätyä jo tämän ministeriaikana nimellä Pia Sutinen, mutta nyttemmin hän on ottanut vanhan tyttönimensä käyttöön.Juu – aivan oikein: Panhelainen on jäsenkirjakokoomuslaisia.Panhelainen joutui jättämään apulaiskaupunginjohtajan tehtävät kuntavaalien jälkeen, kun Helsinki otti käyttöön pormestarimallin. Uusi oksa löytyi siis Esperi Caresta.Esperissähän sattuu ja tapahtuu.Panhelainen kommentoi esimerkiksi viime keväänä tehtyä rikosilmoitusta, kun Kuopion Alavan hoivakodissa yksi asukkaista hakkasi huoneeseensa eksynyttä 87-vuotias muistisairasta miestä ikkunalastalla päälakeen. Muutaman viikon päästä tämä oli kuollut. Rikosilmoituksen teki hoivakoti itse.– Käytössämme on ISO-standardin mukainen laatujärjestelmä. Henkilöstö on koulutettu raportoimaan myös turvallisuuspoikkeamat. Ne käsitellään yhdessä, jotta vastaavaa ei enää sattuisi, Panhelainen valisti Savon Sanomissa (SS 11. 4. 2018).Hyvä, että on sentään ISO-standardi! Kommentti: Esperin Aarnio-Isohanni jätti erokirjeen myös EK:lle – mutta kokoomuksen sotepiiri pyörii

LÄHETTÄÄKÖHÄN Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) seuraavan virtuaalisen kukkakimppunsa Esperi Caren tiistaiaamuna eronneelle toimitusjohtajalle Marja Aarnio-Isohannille?Vapaavuori tunnetaan hallituksen sote- ja maakuntauudistuksen armottomana kriitikkona. Viimeksi hän lähetteli kukkatervehdyksiä Twitterissä sinisten kansanedustajalle Maria Lohelalle, joka hyppäsi Hjallis Harkimon Liike Nyt -joukkoihin ja ilmoitti äänestävänsä sote-uudistusta vastaan.Kukkakimppu saattaa olla tarpeen siksi, että Esperi Caresta voi tulla viimeinen naula hallituksen sote- ja maakuntauudistuksen arkkuun. Kohu vanhusten hoivasta osuu herkkään hetkeen, kun sote- ja maakuntamalli on eduskunnassa muutenkin kiikun kaakun.Oppositio puuhaa nyt Sdp:n johdolla välikysymystä vanhustenhoidon tilasta. Jos ja kun sellainen tulee, sen päätteeksi käytävä äänestys hallituksen luottamuksesta on eräänlainen koeäänestys myös sotesta. ENNAKKOTIETOJEN perusteella kuulostaa siltä, että opposition kärkenä on vanhustenhoidon nykytilan lisäksi myös hallituksen sote-malliin kuuluva valinnanvapaus, ”markkinamalli”.Sdp:n varapuheenjohtajan Sanna Marinin mukaan välikysymyskeskustelussa olisi hyvä käydä läpi sote-uudistustakin. Esperi Caren katsotaan osoittavan yleisemmin, että voittoa tavoittelevia yrityksiä ei pidä päästää sosiaali- ja terveydenhuoltoon siinä laajuudessa kuin hallitus on niitä päästämässä.Kertauksen vuoksi: hallitus sopi syksyllä 2015 kompromissina, että keskusta saa 18 maakuntaa eli enemmän kuin kokoomus katsoi viisaaksi, ja kokoomus sai vastineeksi soteen valinnanvapauden, vaikka keskusta olisi halunnut toteuttaa sen vasta paljon myöhemmin.Lopputuloksena on nyt maakuntamalli, joka harmittaa kokoomusta, ja sote-malli, joka on keskustalle vastenmielinen. Kommentti: Esperi Caresta voi tulla viimeinen naula hallituksen sote-arkkuun

Kun Oulussa puhuttiin seksuaalisesta väkivallasta, kuultiin jälleen perinteisiä kliseitä siitä, että raiskaavathan suomalaisetkin ja että näillä ikävillä asioilla ei saa ratsastaa poliittisesti. Häpeän häivää ei ollut nähtävissä niiden poliittisten ryhmien edustajien kasvoilla, jotka ovat päätöksillään luoneet Ouluun vakavan turvallisuusongelman.Huolestuttavana on pidettävä myös johtavien poliisien asennetta. He ovat huolissaan siitä, jos suomalainen ei halua matkustaa ulkomaalaistaustaisen ajamassa taksissa!! Jumankekka, täytyy olla aika kummallisin eväin varustettu pääkoppa, jos ei ymmärrä miksi niin moni suomalainen ei halua astua autoon, jota kuskaa henkilö, jonka paikallistuntemus ja kielitaito voivat olla hyvin heikkoja ja joka kuuluu samaan viiteryhmään kuin seksuaalirikoksia järkyttävällä tavalla tuottavat ihmiset.Ilmastoa, säätä ja maahanmuuttopolitiikkaa

Viime päivinä otsikoihin on noussut laajasti vanhustenhoidon ongelmat ja toimintatavat yksityisessä hoivayrityksessä. Toiminta ei ole mitenkään hyväksyttävää. Aiemmin syksyllä esillä olivat lastensuojelun laitoksiin sijoitettujen lasten huolenpidon ongelmat. Myös vammaispalveluissa on kilpailutusten myötä ollut monia ongelmia. Kun ongelmia nousee esille, syytöksiä alkaa lennellä ilmaan, ja tilanne usein kärjistyy vastakkainasetteluksi julkisen ja yksityisen toiminnan välille. Vastakkainasettelu ei kuitenkaan johda mihinkään, sillä kaikki tiedämme että on sekä hyvin että huonosti palveluja tuottavia sekä julkisia että yksityisiä toimijoita. Vanhustenhoidossa nykytilanne on kestämätön

Päättäjämme ovat viime vuosikymmeninä mahdollistaneet liiketalouden oppien mukaisen markkinaehtoisuuden lähes kaikkeen yhteiskunnan toimintaan.Vain peruskoulu on ollut tältä suojattuna, koska peruskoulun rakentajamme säätivät aikoinaan markkinaehtoisuuden suojasta perusopetuslain 7 §:ssä: "Opetusta ei saa järjestää taloudellisen voiton tavoittelemiseksi."Lapsiasiavaltuutettuna olen vaatinut, että muun muassa päiväkodit tuotaisiin tämän saman suojan piiriin. Yksityistä toimintaa voi olla, mutta sen on toimittava samojen pelisääntöjen mukaan kuin julkinen. Eikä taloudellisen voiton tavoittelua sallittaisi, kuten ei koulussakaan.Luemme uutisia, kuinka yksityisistä päiväkodeista lapsia käännytetään pois esimerkiksi sosiaalisen taustan takia. Tämän päättäjämme sallivat päätöksillään eduskunnassa ja kunnissa.Ministerit reagoivat, kun otsikot käyvät poliittisesti ikäviksi. Eivät hetkeäkään aiemmin. Näin on ollut niin lastensuojelun kuin ikäihmisten hoivapalveluiden osalta.Taustalla on valvonnan tietoinen heikkous. Hallitus on voimistanut omavalvontaa ja samalla valtion valvontavoimavarat on pidetty olemattomina. Ihmisiltä itseltään, kuten lapsilta ja vanhuksilta tai heidän omaisiltaan, ei tosissaan kysytä kokemuksia.Samaan aikaan poliittinen ohjaus on voimistunut. Valvontaviranomaisia vaiennetaan. Tämän huomaaminen on ollut uskomatonta. Ja toisaalta markkinaehtoisuuden kannattajat ovat hiljalleen virkajohdossakin.Suomessa on käynnissä yhteiskuntamme laillinen ryöstö. Se on laillista, koska poliittinen toimija sen sallii. Vika ei ole yritysten. Niiden logiikka on omistajien intressi ja liikevoiton maksimointi.
Lukijalta: Suomessa on käynnissä yhteiskunnan laillinen ryöstö

Kotimaan matkailu

Muistoja Nivalasta

Nivala 150 vuotta

WINTER 2017 - NIVALA

Ulkomaan matkailu

Romania

MĂGURA VILLAGE ROMANIA

Things To Do In ROMANIA | UNILAD Adventure

Musiikki

Creedence Clearwater Revival - Jambalaya

Bad Moon Rising - Creedence Clearwater Revival (HQ - 5.1 Studio )

PROUD MARY - CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL (SUBTITULADO ESPAÑOL INGLÉS)

Loppukevennykset

Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Hänninen (kok) iskee nuijansa pöytään ja kertoo, kuka valittiin sivistys-ja kulttuurilautakunnassa istuvan Aila Lievetmursun (sd) henkilökohtaiseksi varajäseneksi.Äänet on laskettu ja annettu 67 ääntä. Ville Rantala 60, Junes Lokka yksi, Kaarina Kailo kaksi, Tuija Pohjola yksi, Juha Hänninen yksi, tyhjiä yksi, Hänninen lukee lapulta naama peruslukemilla, vaikka joku paikalla olijoista on juuri keksinyt äänestää häntä.Hylätyn äänen kohdalla Hänninen joutuu jo vähän taistelemaan, mutta selviytyy lopulta siitäkin.Täällä on nimi, joka ei ilmeisesti ole vaalikelpoinen eli Börge Börger...ström, Hänninen sanoo ja koko kaupunginvaltuusto repeää nauramaan. Ei siinä kauaa mennyt – Paavo Väyrystä kiusannut Börje Börgelsson sai äänen kaupunginvaltuuston kokouksessa Oulussa

Luotettu taloudenhoitaja Marites Fortaliza, 53, koki viikonloppuna kauhunhetkiä juututtuaan New Yorkin Manhattanilla sijaitsevan arvohuoneiston hissiin. Uutistoimisto AP:n mukaan Fortaliza jumittui hissiin koko viikonlopun ajaksi eli kolmeksi päiväksi.
Hänet pelastettiin maanantaina ja vietiin sairaalaan. Fortalizan vointi on jo kohentunut, vaikka löytöhetkellä hän oli pahoin nääntynyt veden ja ruuan puutteesta.Julkisuuteen ei ole kerrottu, kuka soitti hätäkeskukseen. Taloudenhoitaja juuttui upporikkaan työnantajansa hissiin koko viikonlopuksi New Yorkissa

Avaimettomat autot ovat melkein aina varastettavissa yksinkertaisella konstilla, kuluttajajärjestö varoittaa. Avaimettomat autot on usein mahdollista varastaa halvalla ja nopeasti tapahtuvalla iskulla, varoittaa brittiläinen kuluttajajärjestö Which. Asiasta uutisoi muun muassa BBC.
Varoituksen taustalla on saksalaisen autokerho Adacin selvitys, jossa käytiin läpi 237 automallia (pdf). Niistä vain kolme oli turvassa tältä hyökkäykseltä. Iso liuta Suomessakin suosittuja malleja esimerkiksi Toyotalta, Nissanilta, Skodalta tai Volkswagenilta todettiin haavoittuviksi.
Varkaudet mahdollistaa autoissa yleistyvä tekniikka, jossa avainta ei tarvitse käyttää ollenkaan. Auto tunnistaa, kun avain on lähellä ja avaa ovet. Kuljettajan tarvitsee vain painaa auton kojelaudassa olevaa käynnistysnappia.Varastettu 18 sekunnissa – satojen automallien ovet aukeavat helpolla tempulla

HULPPEA entinen Tullihallituksen talo Erottajankadun ja Uudenmaankadun kulmauksessa muuttuu toimistoiksi ja muun muassa ravintoloiksi. Samoin muuntautuu tontin toinen rakennus Uudenmaankadun ja Yrjönkadun kulmauksessa.
Erottajankadun ja Uudenmaankadun kulmatalo on tyyliltään uusrenessanssia, ja se on yksi Helsingin arkkitehtonisista maamerkeistä.Kiinteistöjen sijoitus- ja varainhoitoyhtiö Trevian esitteli vain harvojen sisältä näkemiä taloja tiistaina toimittajille. Trevian on yhdysvaltalaisen sijoitusjätin Blackrockin paikallinen edustaja. Blackrock osti talot viime syksynä. Kauppahinta oli 27 miljoonaa euroa.
Erottajan palatsi

TUNTEMATTOMAN sotilaan hahmoista alikersantti Antero Rokka lienee mieleenpainuvin. Ylivertainen taistelija, kumartelematon oman tiensä kulkija, joka ei pelkää vihollista eikä sotaherroja.Rokan kiehtovuutta korostaa se, että romaanin hahmoista juuri hän on lähimpänä todellisuuden esikuvaansa, oikeaa ihmistä. Tosin romaanin ilmestymisen aikoihin 1954 tätä ei tiedetty. Se ei estänyt Rokan esikuvan arvuuttelun alkamista. Kirjan sankarille haluttiin löytää kasvot todellisuudesta.Valtakunnan ykkössotilaan viittaa ehdittiin muutaman kiihkeän kuukauden aikana sovittaa useammallekin miehelle. Jalkaväkirykmentti 8:n 1. konekiväärikomppaniassa oli palvellut heimosotilas, virolainen niikaima Antti Rokka, mutta hän ei monestakaan syystä puolesta sopinut romaanihahmon esikuvaksi. Kymenlaaksosta löytyi jo melkein varma Rokka, kunnes Väinö Linna itse keväällä 1955 päätti ilmoittaa Rokan esikuvan: hän oli JR 8:n ensimmäisessä konekiväärikomppaniassa palvellut sakkolalainen pienviljelijä Viljam Pylkäs.
Tuntemattomassa sotilaassa Antti Rokka ampui yksin koko venäläispartion – se tapahtui myös oikeassa elämässä, mutta todellisuus oli jopa vieläkin ankarampi

Saksassa poliisi tiedotti viikonloppuna tapahtuneesta erikoisesta tapauksesta, jossa 70-vuotias mies ja 34-vuotias nainen harrastivat seksiä ajaessaan autoa Duisburgissa. He menettivät ajoneuvon hallinnan risteysalueella ja törmäsivät toiseen autoon. Tapauksesta kertoivat useat saksalaismediat kuten WAZ ja Süddeutsche Zeitung.
Kukaan ei loukkaantunut törmäyksessä, mutta poliisi epäilee kaksikkoa liikenteen vaarantamisesta sekä ajo-oikeudetta ajamisesta. Kummallakaan ei ollut voimassa olevaa ajokorttia.Pariskunta oli yhdynnässä auton ratissa - kolaroi auton risteyksessä Saksassa

Suomenlahden molemmin puolin toiminut, rakennusalaa hyväksikäyttänyt rikollisliiga on saanut viime aikoina runsaasti julkisuutta Viron puolella. Iltalehti kertoi perjantaina muun muassa Postimees-lehden artikkelista, joka käsitteli pitkäaikaista ja järjestäytynyttä toimintaa.Epäillyt ovat joutuneet teoistaan vastuuseen jo Virossa, ja seuraavaksi sama on edessä kotimaassa. Naapurimaassa tehdyt rikokset koskevat erityisesti rahanpesua. Suomessa ryhmittymä puolestaan ansaitsi rahat, jotka se pesi.Viranomaiset alkoivat tutkia juttua yli neljä vuotta sitten. Syntyi operaatio ”Leopold”, Viron poliisin, Suomen keskusrikospoliisin ja Verohallinnon välinen laajamittainen yhteistyö.Vesijettejä, asuntoja, outoja salkkuja... Suomenlahden rakennus-Narcos tehtaili rahaa vuosia – KRP kertoo, miten ”lordit” pysäytettiin: ”Liitto on edelleen voimassa”

Haminan suurlippu

Oulun valtuusto pitää turvapaikanhakijoita uhkana

juha vainio - isoäidin kalsarit

Ievan Polkka - Lumberjack band 1952

ČARLI ČAPLIN-RAIF .mpg

Kummeli Kultakuume - ''Jumalauta!''

Kummeli - Pilalle mennyitä otoksia

Kuntoilu

5 Things That Happen When You Put Your Legs Up Against A Wall Every Day

What Happens To Your Body When You Stretch Regularly?

5 Amazing Things That Happen When You Stretch Just 10 Minutes A day

Liikunta ja terveys

Verenpaine 128 / 76, pulssi 58 , Paino 102,8 kg. Jumppa 20 /720 min, kuntosali 0/ 710 min, kävely 7/125 km , uinti 0/600 m, pyöräily 0/0 km

Olen siinä mielessä onnellinen ihminen, että olen voittanut syövän ja verenpainetaudin. Terveys on ihmiselle kaikkein tärkein asia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti