keskiviikko 2. tammikuuta 2019

KE 02.01.2019 Pääministerin vihapuhe ja tasavallan presidentin demokratia




Terveiset kotimaahan

Presidentti Niinistön Uudenvuoden puhe sisälsi kliseitä, kuten oikeudenmukaisuus, demokratia, turvallisuus, luottamus viranomaisiin, tasavertaisuus. Korostetusti hän toi esiin myös sen, että ihmisryhmiä ei saa leimata....On hurkastelua puhua edellä mainituista arvoista, joita Suomessa ei ole noudatettu 30 vuoteen.
IHMISRYHMIEN LEIMAAMINEN JA KÖYHYYS


Pankkikriisin karmea totuus julki

EI VAIN ARMORIKKAUTTA, VAAN OIKEUTTA!

Onko Suomi täysin mätä? Osa 1/2 - Heikki Urmas - Trailer

Onko Suomi täysin mätä? Osa2/2 - Heikki Urmas - Parhaat palat

Näin Suomea leikkauksiin piiskaava Juha Sipilä piilotti miljoonansa vakuutusjärjestelyillä

Hallinnon lakisidonnaisuus perustuu perustuslain säännökseen. Perustuslain mukaan julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin ja kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia. Hallinnon toiminta on vallan käyttöä ja julkista toimintaa ja näin ollen se on sidottu lakiin. Hallinnon lakisidonnaisuudella turvataan yksilön oikeussuoja. Erityisesti lakisidonnaisuus korostuu päätöksenteossa, jossa on kyse yksilön oikeusturvaan liittyvistä asioista. Lakisidonnaisuus kuuluu hyvään hallintoon ja on yksi hallinnon oikeusperiaatteista, joka viranomaistoiminnassa tulee ottaa huomioon.

Viharikos ja vihapuhe
Mihin lakiin perustuu poliisin vihapuheohje?

Mutta vara on lähettää 300 000 huomautusta muutaman kilometrin ”ylinopeudesta”. Maksaa laskennallisesti kolme miljoonaa eli 60 poliisin virkaa. Kukahan näitä ohjeita antaa?
Poliisi vastaa tutkintakohuun: Ihme, että häly nousi vasta nyt

Kalajoki

Yöllä tuulen nopeus ylitti hirmumyrskylukemat muun muassa Ilmatieteen laitoksen Kalajoen mittauspaikoilla. Hirmumyrskyksi luokitellaan myrsky, jossa keskituulen nopeus on vähintään 33 metriä sekunnissa.
Ennätyksellisen raju myrsky katkoo sähköjä ympäri maata – Tuulen nopeus ylitti hirmumyrskylukemat muun muassa Kalajoella

Alueuutiset

Sähköyhtiö Herrforsin alueella Pietarsaaren pohjoisosassa lähes 600 asiakasta oli uudenvuodenaattona ilman sähköä. Katkos alkoi maanantai-iltana puoli yhdeksältä ja sähköt saatiin palautettua yöllä yhden aikaan.Useat sähköyhtiöt ovatkin varoittaneet, että talvimyräkkä voi aiheuttaa häiriöitä vuodenvaihteessa. Muun muassa Korpelan Voima kertoi uudenvuodenaattona nostaneensa varautumistaan.Sähkökatko vei sähköt sadoilta uudenvuodenaattona, myös uusi vuosi alkaa huonossa kelissä

Kokkolan kaupungin sekä Kälviän, Lohtaja ja Ullavan kuntien liitoksesta tulee vuodenvaihteessa kuluneeksi tasan kymmenen vuotta.
Historiallinen päätös tehtiin jo 3.12. 2007 valtuustojen yksimielisillä päätöksillä. Kälviällä valtuusto nuiji päätöksen puolessa tunnissa, Kokkolassa päätös syntyi tunnissa.
Aloite liitokseen tuli taloudellisiin vaikeuksiin ajautuneelta Lohtajalta. Lohtaja olisi ollut valmis liitokseen, vaikkei sillä ollut edes yhteistä maarajaa Kokkolan kanssa.
Kokkolan kuntaliitoksesta 10 vuotta: liitoskuntiin on satsattu selvästi enemmän rahaa kuin kantakaupunkiin

EU-rahoitusta on nyt haettavissa Pohjois-Pohjanmaalle.
Pohjois-Pohjanmaan liitossa ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksessa on haettavana rahoitusta Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020– Suomen rakennerahasto-ohjelmasta. Ohjelmalla tuetaan Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja Euroopan sosiaalirahaston (ESR) toimenpiteitä.
EU-rahoitusta haettavissa Pohjois-Pohjanmaalle
Erkin kommentti: Kaikki tällaiset tuet tulisi lakkauttaa ja niiden myöntäjät ja käsittelijät irtisanoa. Tämä on minun mielestäni sitä höttö-rahaa, joka kuuluu terveeseen yhteiskuntaan.

Kotimaan uutiset

Hirmumyrskylukemiin voimistunut tuuli ja lumisade ovat katkaisseet sähköt kymmeniltätuhansilta suomalaisilta.
Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan keskiviikkona aamuyöllä ilman sähköä oli noin 60 000 taloutta. Katkoja on 120 kunnassa pääosin maan länsi-, keski- ja itäosissa. Taustalla ovat runsas lumisade ja kova tuuli, joka on kaatanut puita sähkölinjoille.
Hirmumyrsky puhalsi jo 40,1 m/s, Selkämerellä aallot korkeampia kuin koskaan

Talvimyrsky riepotteli Ahvenanmaata

Suomessa koettiin viime yönä merialueilla ennätyksellistä tuulta, kertoo Ilmatieteen laitos. Aapeliksi nimetyn myrskyn tuulet yltyivät lähes hirmumyrskyksi.
Kökarin Bogskärissä 10 minuutin keskiarvo tuulen nopeudesta oli viime yönä 32,5 m/s. Tämä on suurin merellä mitattu keskituulen nopeus Suomessa.
Tämä ylittää entisen Suomen ennätyksen 31 m/s, mikä on mitattu vuosina 1971, kahdesti 1975 ja 1995, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokinen tiedotteessa.
Aivan hirmumyrskyksi Aapeli-myrskyä ei kuitenkaan voi Ilmatieteen laitoksen mukaan luokitella, sillä hirmumyrskyn rajana pidetään 33 metriä sekunnissa. Puuskissa tuuli oli toki kovimmillaan jopa 41,6 m/s
Aapeli-myrsky puhaltanut ennätyslukemia: merellä kovimmat puuskat 41,6 m/s, korkeimmat aallot jopa 14-metrisiä – Video: tältä näyttää lossimatka Korppoossa

Lumi, tuuli ja pakastuva sää tekevät ajokelistä huonon tai erittäin huonon laajasti ympäri Suomea. Suomen eteläisimmässä mittauspisteessä Bogskärissä keskituulennopeudeksi mitattiin yöllä 32,5 metriä sekunnissa
Yle seuraa: Kymmeniä tuhansia yhä sähköttä, kännykkäverkoissa ongelmia, Ahvenanmaalla kehotus välttää ulkona liikkumista

Pohjanmaalla Vaasan seudulla on edelleen lähes 7000 asiakasta ilman sähköä.Aapeli-myrsky teki Vaasan Sähköverkon alueella Pohjanmaalla suuria tuhoja. Enimmillään yli 14 000 yhtiön asiakasta on ollut ilman sähköjä.
Työt jatkuvat ja vikoja korjataan mahdollisimman nopeasti. Puita on ilmalinjoilla koko alueella.
Keskiviikkona iltapäivällä vielä lähes 6900 asiakasta oli ilman sähköjä, ja osa joutuu odottamaan sähköjen palautumista jopa vuorokausia. Bergön saarella, sekä Maksamaan, Sundomin ja Maalahden saaristoissa on erityisen runsaasti sähköttömiä asiakkaita.
Vaasan Sähköverkko: "Pahin myrsky koskaan"

Tampereella käräjille joutuneen kokaiiniliigan toimintatavat olivat karmaisevat. Syytteen mukaan tällaisen porukan kanssa tekemisissä on ollut NHL-kiekkoilija Jori Lehterä.
Poliisitutkintamateriaalista löytyy video, jolla kokaiiniliigan päätekijä mätkii suomalaista rikoskumppaniaan nyrkillä kasvoihin ja potkii päähän. Suomalaismies istuu puiston penkillä nöyränä, eikä tee elettäkään puolustaakseen itseään, ei edes nosta kättään torjuakseen iskut ja potkut.
Poliisitutkintamateriaalin video kertoo kokaiiniliigan rajuista toimintatavoista – Lehterältä kysyttiin päätekijäksi syytetyn yhteyksistä muihin jääkiekkoilijoihin

Eräs yksityiskohta presidentin puheessa jäi kuitenkin ihmetyttämään professoria.
– Hieman ehkä ihmetytti, kun Niinistö totesi, että voimme hyvillä mielin sanoa, että Suomi on maailman demokraattisin, tasa-arvoisin ja vapain maa. Mielestäni Niinistö on oikeassa siinä, että meillä on luottamus viranomaisiin ollut korkealla. Mutta se, onko Suomi maailman demokraattisin, tasa-arvoisin ja vapain maa ovat asioita joihin kannattaa suhtautua kriittisesti.
Professori: Tähän kohtaan presidentin puheessa kannattaa suhtautua kriittisesti – ”En allekirjoita ollenkaan”

Työoikeuden ekspertti sanoo, että vajaan neljän vuoden aikana työlainsäädännössämme on tapahtunut täyskäännös.
On tapahtunut lähestymistavan muutos. Työntekijöiden suojelusta on siirrytty työllistämiskynnyksen mataloittamiseen. Ja tämä on sitten ymmärretty työntekijäpuolella etujen heikennyksenä.
Hallitukselta täyskäännös: Työntekijän suojelusta yrittäjää helpottaviin lakeihin

Nuorisosäätiön uusi johto on jättänyt kolme tutkintapyyntöä Sammon toiminnasta poliisille ja se aikoo hakea oikeudelta finanssijätin kanssa tehtyjen sopimusten purkamista. Sampo kertoo tekevänsä yhteistyötä poliisin kanssa Nuorisosäätiö-tutkinnassa.
Finanssikonserni Sammolla on ollut keskeinen rooli tonttikaupoissa, joissa laajan talous- ja lahjusrikosvyyhdin pääepäillyt ovat tehneet lähes kymmenen miljoonan euron voiton.
Sampo on osallistunut myös neljään muuhun tonttikauppaan, joissa on tehty yhteensä yli 16 miljoonan euron pikavoitot Nuorisosäätiön kustannuksella.Sampo järjesteli miljoonavoitot Nuorisosäätiön lahjusvyyhdin pääepäilyille – finanssijätti on välttymässä rikostutkinnalta

Ulkomaan uutiset

Kiinan presidentti: Taiwanin ja Kiinan yhdistyminen on väistämätöntä

Malissa Länsi-Afrikassa 37 ihmistä on kuollut yhteenotossa paimentolaisten ja ilmeisesti metsästäjien välillä, kertoo maan hallitus. Uutistoimisto Reutersin mukaan kuolleiden joukossa on myös lapsia.
Joukko aseistautuneita metsästäjiä hyökkäsi fulanien etniseen ryhmään kuuluvien paimentolaisten kylään maan keskiosassa tiistaina.
Hyökkääjät olivat pukeutuneet asuihin, joita käyttävät dogonien etniseen ryhmään liitetyt metsästäjät. Myös kylän päällikön kerrottiin saaneen surmansa.
Malissa lähes 40 ihmistä kuoli paimentolaisten ja metsästäjien yhteenotossa

Belgian kahden suurimman massamaahanmuutoa ja islamia vastustavan flaamilaisen kansallismielisen puolueen kannatus on lähtenyt räjähdysmäiseen nousuun hallituksen romahdettua YK:n maahanmuuttosopimukseen liittyvien erimielisyyksien vuoksi.
Kansallismielisten suosion äkillinen kasvu Belgiassa hallituksen romahdettua YK:n maahanmuuttosopimuksen takia

-Naamioituneet iskivät uudenvuodenyönä Leipzigissa sijaitsevaan Saksan korkeimman oikeuden sivukonttoriin, uutisoi Deutschlandfunk. Poliisin mukaan naamioituneet tekijät yrittivät rakentaa kadulle barrikadin sekä sytyttää rakennuksen ulko-oven. He rikkoivat myös talon ikkunoita ja heittivät kadulle teräviä esineitä, jotka puhkaisivat paikalle tulleiden poliisin ja palokunnan ajoneuvojen renkaat. Tekijät iskivät myös naapurirakennukseen, jossa oli iskun aikana useita ihmisiä. Kukaan ei loukkaantunut. Poliisin terrorismintorjuntaosasto on aloittanut tutkimukset, Deutschlandfunk kertoo
Vermummte greifen Außenstelle des Bundesgerichtshofs an

Viha motiivina- mutta oliko se myös terroria, kysyy taz-lehti Bottropin päälleajosta. Moni asia on vielä epäselvä. Nordrhein-Westfalenin sisäministeri Reul (CDU) sanoo, että miehellä oli selkeä aikomus tappaa ulkomaalaisia. Myös poliisin mukaan mahdollinen muukalaisviha saattoi olla miehen motiivi. Samaan aikaan tietoon on tullut miehen psyykkinen sairaus. Päälleajoissa loukkaantui viisi ihmistä, yksi heistä vakavasti. Uhrien joukossa oli ulkomaalaisia.
Hass als Motiv – war es auch Terror?

Epäillyn tekijän on kuultu huutavan islamistisia iskulauseita hyökkäyksen aikana. Manchesterin veitsi-iskua epäillään terroristiseksi teoksi. Asiasta kertovat muun muassa AFP ja Guardian.Poliisi tutkii asiaa terroristisena tekona, koska epäillyn tekijän oli kuultu huutavan islamistisia iskulauseita hyökkäyksen aikana.25-vuotias mies on pidätetty epäiltynä murhan yrityksestä.Poliisi tutki tiistaina aluetta, jolla miehen uskotaan asuneen.
Kolme ihmistä haavoittui maanantai-iltana veitsi-iskussa Britannian Manchesterissa kaupungin rautatieasemalla.
Pariskunta ja poliisi loukkaantuivat veitsi-iskussa Manchesterissä - epäillään terroristiseksi teoksi

Malmössa on menollaan jonkinlainen taksisota muutaman tai muutamien taksiyhtiöiden välillä. Jälki on sen mukaista. Viime yönä räjäytettiin kaksi taksiautoa.
Yön pommikeikka alkoi ennen kolmea Johanneslustin teollisuusalueella. Räjähdys oli viritetty siten, että kaksi taksia levisi parkkipaikalle. Pommiryhmä haravoi alueen mahdollisista suutareista ja aloitti sen jälkeen teknisen tutkinnan. Asiaa tutkitaan vahingontekona eikä ketään ole toistaseksi otettu kiinni epäiltynä teosta.
Malmössä räjäytettiin taas takseja

Talousuutiset

Myrskytuuli pyöritti Suomen tuulivoimaloita niin hurjalla vauhdilla, että sähkön hinta painui keskiyöllä harvinaisen alas. Kyllä sähkö oli viime yönä halpaa. Toki sähkönkulutus on yöaikana huomattavasti pienempää kuin päivällä, mutta jos samaan aikaan tuulivoimatuotanto on suurta, se vaikuttaa markkinahintaan yleensä laskevasti, Suomen kantaverkosta vastaavan Fingridin kantaverkkokeskuksen valvomopäällikkö Arto Pahkin selvittää.
Myrsky-yöstä oli hyötyäkin: tuulivoimalat pyörivät vinhaan ja painoivat sähkön hinnan ennätyksellisen alhaalle

Hämmästys oli suuri, kun Suomi yllättäen lyhensi valtionvelkaansa vuonna 2018 ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen.
Osin kertaluonteisiin tuloeriin perustuva käänne näyttää jäävän väliaikaiseksi. Vuoden 2019 budjetissa menot ylittävät jälleen tulot ja erotus katetaan lisävelalla.
Tilanne on kuitenkin nyt aivan erilainen kuin vielä muutama vuosi sitten. Velanoton tarpeeksi arvioidaan tänä vuonna 1,6 miljardia euroa eli alle kolmannes siitä, mitä vaikkapa vuonna 2014.
Miksi valtio velkaantuu taas tänä vuonna? HS:n budjettipuusta näet, mihin veroeurosi kuluva

Muovi oli yhtäkkiä kaikkien huulilla ja kiinnostus muovia kohtaan nousi aivan uusiin sfääreihin. Vuoden aikana kuultiin monia ikäviä uutisia muovista.
Valtamerissä lilluvan muoviroskan määrä paljastui koko karmeudessaan. Paratiisisaaretkaan eivät enää olleet paratiiseja; Balille ajautui ennätysmäärät muoviroskaa mereltä. Verkkokalvoille piirtyivät kuvat muoviroskiin takertuvista merieläimistä ja rantaan ajautuvista valaista mahat täynnä muovijätettä.
Syvältä maaperästä löytyi mikromuoveja. Paljastui myös, että juomavesissä on mikromuoveja.Takana hullu muovivuosi – Hukummeko muoviin vai voisiko muovi olla myös ystävämme? Maija Pohjakallio yrittää ratkaista maailmanlaajuisia muoviongelmia

Vaasan yliopiston väitöstutkimuksen mukaan yritystutkimus ja julkisen talouden panostukset keskittyvät liikaa teknologia- ja start up-yrityksiin. Kasvu ei ole vain uusien yrityksien ominaisuus, vaan vakiintuneetkin yritykset kykenevät kasvuun.
Keskustelussa tuntuu unohtuvan, että vakiintuneet yrityksetkin kykenevät tuottamaan kasvua ja vieläpä markkinaehtoisesti. Sepä siinä onkin hyvä asia, että nämä ei tarvitse mitään tukia, vaan kasvavat omalla tulorahoituksellaan ja tuottavat hyvinvointia, lataa juuri aiheesta väitellyt tutkija Marko Matalamäki.
Väitös: miljoonatukien sijaan kannattaisi keventää yritysten verotusta – vakiintuneet yritykset kykenevät kasvuun pienemmillä riskeillä

"Päättäjien ja alan toimijoiden on tärkeää ymmärtää, ettei biomassaa voida käyttää paljon nykyistä enempää energiaksi. Siksi katse pitää siirtää lämpöpumppuihin, tuulivoimaan, lämpövarastoihin ja kulutusjoustoon", toteaa hankkeen johtaja, professori Armi Temmes Aalto-yliopistosta.
Suomeen viritetään valtavaa lämmityskeikausta – lämpöpumpuilla keskeinen rooli, tähtäimessä kuusinkertaistaminen

Lama-ajan päättäjät rakensivat epäilemättä linjauksensa uskossa, että ne koituisivat maalle eduksi. Se että niin ei tapahtunut, johtui tekijöistä, joita he eivät osanneet ottaa huomioon. Aika kuitenkin muutti myös heidän asemansa. Jälkeenpäin he itsekin muodostivat osan kaikkitietävää jälkimaailmaa: näkivät ratkaisujensa seuraukset, saattoivat todeta, missä tuli tehtyä virhe, missä taas oikea valinta. Tapahtui juuri päinvastoin: laman uhrit – ylivelkaantuneet ihmiset – jätettiin. Heidät selitettiin syypäiksi – jollei nyt sentään lamaan niin ainakin – omaan onnettomuuteensa.”Vieläkään ei olisi liian myöhäistä korjata tätä Suomelle vähemmän kunniakasta asiaintilaa.
Jos oli varaa 40 miljardin markan pankkitukeen, tulisi tänään olla varaa tarkistaa vielä kerran laman tuottamien ylivelkaantuneitten asema ja hyvittää se, mikä hyvittää kuuluu. Nimenomaan tässä tarvittaisiin pääministeri Matti Vanhasen peräänkuuluttamaa totuuskomissiota. Tulisi muodostaa asiantuntijaelin, joka hakemuksesta selvittäisi ja esittäisi kenelle olisi kohtuullista maksaa korvauksia menetyksistään, kenelle ei. Nyt olisi tilaisuus maksaa omille kansalaisille vissi kunniavelka.
Tuomioistuinten yhteiskunnallinen vallankäyttö ja riippumattomuus.
Historiantutkija Heikki Ylikankaan osuutta ”Ison laman” menettelyissä ei pidä unohtaa.
Ylikangas osallistui presidentti Mauno Koiviston 6.5.1992 Linnassa järjestämään oikeuspoliittiseen keskustelutilaisuuteen ns. ”Koiviston konklaaviin” tuomiolaitoksen, yliopistojen ja tutkimuslaitosten edustajien kanssa.
Koivisto painosti Korkeinta oikeutta”
Ylikankaan vastauksen mukaan ”tilaisuuden tarkoitus oli tasavallan presidentin ja – mikäli mahdollista – mukaan kutsuttujen henkilöiden arvovallalla painostaa Korkein oikeus tekemään Koiviston mieleinen ratkaisu pankkeja koskevassa asiassa.”
Ylikankaan vastaus jatkuu: ”Koivisto puolsi kantaa, jonka mukaan pankeilla pitäisi olla oikeus yksipuolisesti nostaa lainakorkoa. Korkeimman oikeuden presidentti Heinonen oli kuitenkin teettänyt lainanottajan oikeuksia puoltavan päätöksen KKO:ssa ennen kokousta, mistä Koivisto oli selvästi näreissään.”
PROF. HEIKKI YLIKANGAS: KUNNIAVELKA PANKKIEN KRIISIN UHREILLE MAKSUUN

Urheilu-uutiset

Krista Pärmäkosken paukut eivät riittäneet naisten 10 kilometrin yhteislähtökilpailussa Oberstdorfissa. Ennen viiden kilometrin väliaikapaikkaa Krista Pärmäkoski siirtyi kilpailun johtoon, mutta hyytyi tavoitellessaan bonussekunteja ja sijoittui lopulta viidenneksi.
Pärmäkoski on Tourin kokonaiskilpailussa viidentenä. Eroa kärkeen on puolitoista minuuttia.
Kisan voittoon taisteli Ingvild Flugstad Östberg, joka löi loppukirissä Natalja Neprjajevan. Norjalainen johtaa Touria neljän osakilpailun jälkeen.Kolmanneksi ylsi Anastasija Sedova.
Taistelu bonussekunneista verotti - Krista Pärmäkoski hyytyi viidenneksi Oberstdorfissa

Norjan Emil Iversen on voittanut maastohiihdon miesten Tour de Ski -kiertueen 15 kilometrin yhteislähdön tänään Saksan Oberstdorfissa. Italian Francesco De Fabiani hävisi 0,9 sekuntia ja Venäjän Sergei Ustjugov 2,0.
Ristomatti Hakola oli kisan 20:s, hän hävisi voittajalle 15,3 sekuntia. Lauri Vuorinen oli 37:s, eroa kärkeen 20,7 sekuntia.
Iversen rutisti voittoon Oberstdorfissa – Hakola 20:s

Suomi nimesi kuusi tyttöä ja seitsemän poikaa joukkueeseensa tammikuun lopussa kisattaviin maastohiihdon nuorten MM-kisoihin.
Suomen joukkueen hiihtäjistä Anita Korva voitti vuosi sitten MM-pronssia viidellä kilometrillä perinteisellä hiihtotavalla. Korvan mitali jäi viime vuoden kisoissa Suomen ainoaksi.
Anita Korva puolustaa MM-pronssia Lahdessa – tässä joukkue nuorten maastohiihdon MM-kisoihin

Maailmalla tapahtuu

Ilta-Sanomien kuvaajat ovat olleet paikalla vuoden aikana niin suuremmissa kuin pienemmissäkin uutistilanteissa ja kuvanneet ihmisiä taviksista presidentteihin. Tästä pääset katsomaan kunkin kuvaajan omat valinnat vuoden kiinnostavimmista keikoistaan.
Katso vuosi 2018 kuvina: hautajaisiin ilmestyvä veljeskunta, Niskasen kultahiihto, sarjakuristaja tupakalla...

Ensi vuonna tulee kuluneeksi 30 vuotta Berliinin muurin murtumisesta. Se kiihdytti Saksan ja Euroopan yhdentymistä. Nyt suunta näyttää epävarmalta: eurooppalaiset kokevat osattomuutta ja epävarmuutta tulevaisuudesta, ja edessä on EU:n ja Britannian riipivä ero. HS:n Berliinin, Brysselin ja Lontoon kirjeenvaihtajat kertovat, mitä Euroopassa juuri nyt tapahtuu.
PÄÄTTYNEENÄ vuonna kansa kokoontui kaduille eri puolilla Eurooppaa. Syyt olivat erilaisia, mutta kaikkialla polttoaineena toimi tyytymättömyys ja osattomuuden tunne.
Mistä Eurooppa on tulossa ja mihin se on menossa? HS:n kolme kirjeenvaihtajaa pohtii Euroopan suurimpia haasteita tulevana vuonna.
Kansa on taas kaduilla, mutta mitä se oikeastaan tahtoo? Kolme kirjeenvaihtajaa pohtii, mistä Eurooppa on tulossa ja mihin se on menossa

Vanhat yhdys- tai kaksoisnimet vaihtuvat niin sanottuihin sukunimiyhdistelmiin, jollaisen molemmat puolisot voivat ottaa ja jollainen on mahdollista antaa myös lapselle. Puolisoiden vaihtoehdot valita sukunimensä lisääntyvät, samoin vanhempien vaihtoehdot valita lapsen sukunimi.
Etunimien enimmäismäärä kasvaa neljään, ja harvinaisten etunimien antaminen helpottuu tietyin edellytyksin
Vain avoäidit, perhepinnarit ja rikolliset tarvitsevat uuden nimilain” – Vaimon oikeudesta ”tyttönimen” pitämiseen syttyi 1980-luvulla sanasota

Venäjällä pelastajat ovat kaivaneet elävän poikavauvan osittain romahtaneen kerrostalon raunioista Magnitogorskissa.
Vajaan vuoden ikäinen lapsi ehti olla noin 35 tuntia hautautuneena rakennuksen jäänteisiin. Kaasuräjähdys romahdutti maanantaiaamuna osan kymmenenkerroksisesta asuintalosta.
Vauva pelastettiin romahtaneen kerrostalon jäisistä raunioista Venäjällä – ehti olla hautautuneena romun alle 35 tuntia

Kuolonuhrien määrä on noussut jo 21:een. Uhreista kaksi on lapsia.
Pelastustyöntekijöiden työ lähes 30 asteen pakkasessa palkittiin eilen, kun raunioista löytyi elossa 10 kuukauden ikäinen vauva. Keskiviikkona toivo eloonjääneiden löytämisestä alkoi kuitenkin hiipua.
Venäjällä räjähtäneen kerrostalon raunioista löytynyt jo yli 20 kuollutta

Yle Areena

Kaksiosainen dokumentti käy huolellisesti läpi Facebookin synnyn, kasvun ja yhtiön liukumisen sosiaalisen median palvelusta globaaliksi manipulointikoneeksi. Suurimpia dokumentin herättämiä kysymyksiä on, ovatko yhtiön keskeiset johtajat eli Mark Zuckerberg ja Sheryl Sandberg tietoisesti tehneet päätöksiä vai ovatko he onnistuneet olemaan näkemättä ongelmia ja niiden syitä. Eli pelkistäen: ovatko Facebookin johtajat kyynisiä miljardöörejä vai tyhmiä miljardöörejä?
Facebook - sosiaalisen median palvelusta globaaliksi manipulointikoneeksi

Miten Neuvostoviron ja Suomen ystävyys kukoisti Viru-hotellin seinien sisäpuolella? Ja vähän ulkopuolellakin. Ohjaaja ja käsikirjoittaja Tom Östling. (17.6.2003)
Sukkahousut, purukumi, rupla

Suomalaista lentoharrastusta pidettiin sotien jälkeen hengissä maata kiertävällä ilmasirkuksella. Tv-dokumentti Pilvien huimapäät ja 1940-1950-lukujen uutisfilmit kertovat henkeäsalpaavasta viihdemuodosta, joka aika ajoin vaati myös veronsa.
Pilvien huimapäät

Youtube-videot

Sisällissota 1918 - Sodan kulku

Putin Congratulates New Year 2019: Russia Will Succeed Only If Russians Are Able To Work Together

Paavo Väyrynen ja maahanmuuttopolitiikka


Mielipiteet

Suomi on uuden vuoden 2019 aikana käännekohdassa. Meillä on viimeinen mahdollisuus katkaista haitallinen maahanmuutto eli siirtolaisuus ja keskittyä palvelemaan suomalaisia ja heidän turvallisuuttaan. Juuri siihen, mikä on valtion tehtävä.
Mutta huonolta näyttää. Hallitus ja suuret oppositiopuolueet ovat kuin yhdessä tuumin sopineet, ettei siirtolaisuudesta puhuta 2019 eduskunta- ja EU-vaaleissa. Mitä hiljempaa ollaan, sitä varmemmin puolueiden sisällä olevat vastalauseet saadaan vaiennettua. Suomen kansan enemmistö ei nykymuotoista siirtolaisuutta halua, mutta puolueiden johtajat ovat tehokkaasti vaientaneet äänestäjiensä suut.
Milloin Suomesta tuli tällainen

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) päätti Veikkauksen voittovaroista jaettavista STEA-avustuksista 25.1. 2018. STM myönsi avustukset STEA:n avustusehdotuksen mukaisesti. Valtioneuvoston raha-asiainvaliokunta puolsi jakoesitystä 25.1.
Avustusta myönnettiin yhteensä 342 miljoonaa euroa. Avustusta saa tänä vuonna 871 järjestöä.
Katso tuet mamutusta edistäville järjestöille veikkausvaroista vuonna 2018

Tyytyväinen työntekijä on tehokas, paineen alla kelloa vastaan kilpaileva on altis tekemään virheitä ja pyrkii vain saamaan työn tehdyksi sen kummemmin miettimättä työn tarkoitusta tai vaihtoehtoisia mahdollisuuksia suoriutua siitä. Tai edes sen mielekkyyttä. LIIKE-ELÄMÄSTÄ kiireen palvonta tuntuu levinneen politiikkaankin. Kuluneella vaalikaudella hallitus on suoltanut lakeja ja uudistuksia hurjalla vauhdilla, kuin peläten aikansa loppuvan kesken, ja raakilemaiset uudistukset ovat sitten kaatuneet omaan mahdottomuuteensa tai törmänneet perustuslakiin ja uponneet. Ministeriöiden virkamiehet ovat valittaneet, että he joutuvat lähettämään matkaan hutiloiden valmisteltuja ehdotuksia, koska aikaa kunnon valmistelutyöhön ei ole annettu.
Moni asia saattaisi olla paremmin, jos ministeri katselisi välillä kissavideoita

MISTÄ vaalipaneeleissa sitten väitellään? Yksi aihe noussee yli muiden: sosiaali- ja terveysuudistus eli sote. Siitä huolimatta, että aiheesta on puhuttu koko kulunut vaalikausi ja edellinenkin. Siitä huolimatta, että äänestäjät ovat varmasti kyllästyneet loputtomaan kinasteluun. On aivan sama, miten soten käy vaalikauden lopulla, aiheelta ei voi välttyä.
Jos nykyinen eduskunta ehtii käsitellä kolme ensimmäistä sote- ja maakuntauudistuksen kokonaisuutta, alkaa väittely seuraavista askelista.
Mikäli nykyinen eduskunta ei ehdi käsitellä sote- ja maakuntalakeja tai ne kaatuvat eduskunnassa, alkaa sama soppa uudestaan. Toivottavasti ei sentään alusta.
Puolueet aloittavat pian kilpajuoksun vaaleihin

Presidentti Niinistön Uudenvuoden puhe sisälsi kliseitä, kuten oikeudenmukaisuus, demokratia, turvallisuus, luottamus viranomaisiin, tasavertaisuus. Korostetusti hän toi esiin myös sen, että ihmisryhmiä ei saa leimata....On hurkastelua puhua edellä mainituista arvoista, joita Suomessa ei ole noudatettu 30 vuoteen.
IHMISRYHMIEN LEIMAAMINEN JA KÖYHYYS

Jokainen vallassa oleva poliitikko selittää mediassa, kuinka hyvin meillä asiat ”hyvinvointi- ja oikeusvaltiossa” on ja tutkimuksia ja huipputapaamisia maksetaan kilvan, jotta saadaan kansainvälisesti näkyvyyttä, kuinka olemme maailman tai ainakin Euroopan ytimessä maailman onnellisin kansa. Tätä harhaa tukee poliittisesti johdettu media, joka on menettänyt jo ajat sitten uskottavuutensa – ainakin, jos katsoo irtisanottujen tai itse irtisanoutuneiden kriittisten toimittajien määrää. Kunnioitan heitä, sillä valheessa voi elää hetken, mutta ei koko elämäänsä. Velkakellon mukaan Suomen valtionvelka on n. 107 miljardia, joka tarkoittaa, että Sinä olet velkaa noin 20 tuhatta euroa, vauvasta vaariin. Itsemurhia tapahtuu joka päivä – päin rekkaa, kun kukaan ei enää auta – ei sosiaalitoimisto – ei Kela. 70-vuotias mamma aiotaan heittää asunnostaan kadulle Espoossa- Sipilä otatko tunnollesi uskovaisena ihmisenä ko tapauksen?
VELKAVANGIT SUOMESSA – LISÄÄ TULEE JOKA PÄIVÄ

YLEISRADION oikeustoimittaja Päivi Happonen sanoo, että Ylen entinen politiikan toimittaja Hilkka Säävälä yritti estää hänen Puolustusvoimien kaksoiskansalaisten syrjintää koskevan uutisensa julkaisun vuonna 2017. Happonen kertoo tuoreessa Oikeustoimittajat-yhdistyksen kirjassa Etusivun rikokset – näin kovat uutiset syntyvät, että eräs hänen kollegansa Yleltä yritti estää useaan otteeseen hänen Karjalan prikaatia koskevan uutisensa julkaisun.
Ylen ex-toimittaja kiistää, että hän olisi yrittänyt estää armeijan kaksois­kansalaisia koskevan uutisen julkaisun – kirjoittaja ja päätoimittaja eri mieltä

Kotimaan matkailu

Jos et pääse pakenemaan Suomen talvea etelän aurinkoon, voit vaihtoehtoisesti ottaa siitä kaiken irti. Katso lista 30 ihanasta talvielämyksestä kotimaassa!
Suomen ihanat talvihelmet – 30 kohdetta, jotka on pakko kokea

Ulkomaan matkailu

Salzburg, Austria: Music, Lakes and Mountains

Salzburg Perfect Day

Vienna and the Danube

Musiikki

Ricchi e Poveri - Mamma Maria Live Discoteka 80 Moscow 2013 FullHD

Salma Ya Salama BktJalil Remix HD

Ricchi e Poveri - Come vorrei

Loppukevennykset

Simo Leporanta tuli 90-luvulla tunnetuksi Vaatehuoneen mainoksistaan, joiden kautta Suomesta tuli kansitakkien, salihousujen, silkkipaitojen ja tuulipukujen kansaa.
Korporaation vieraana Lahden suurmäen huipulla vieraillut Leporanta muisteli tuulipukujen suosion räjähtämistä käsiin.
Asut olivat jääneet Keskon varastoon pölyttymään, Leporanta muistelee.
– Mentiin Keskon varastolle myyntipäällikön kanssa. Mitä nuo tuolla takanurkassa ovat? kysyin.
– Sellaisia tuulipukuja, ei niitä kukaan osta, mulle vastattiin.
– Paljon niitä on? No, niitä on tuhansia.
Leporanta pyysi hintaa vaatteille ja teki kaupat.
Muistatko ikonisen Simon Vaatehuoneelta? Tuulipukuja suomalaisille myynyt mies katosi julkisuudesta, tältä hän näyttää nyt

Kyseessä on 37-vuotias Oleg Saprykin. Hän on voittanut maailmanmestaruuden ja pelannut yli 300 NHL-ottelua.Saprykin kiekkoili huipputasolla viimeksi kaudella 2015–2016. Uutistoimisto Interfaxin mukaan ykkösluokassa matkustanut jääkiekkoilija nautti lennon aikana alkoholia, ja kuppi meni nurin siinä vaiheessa, kun lentoemännät eivät suostuneet tarjoilemaan hänelle enää lisää viskiä. Kiekkoilija alkoi huutaa ja raivota.
Venäläismedia: Entinen NHL-pelaaja riehui humalassa lentokoneessa – löi lentoemäntää ja aiheutti hätälaskun

Spielende, schlafende und alkoholisierte Marionetten im Bundestag

Sipilä: Tulevaisuuttenne ovat navetat -- Uutisraportti 5.9.2015

Miksi Syyrian miehet eivät ole puolustamassa maataan? Katsotaanpa tästä -- Uutisraportti 12.9.2015

Härski Hartikaisen Rauhanyhdistys – aatteet muuttuvat, logiikat eivät

Mitä Juha Sipilä todella ajattelee?

Kuntoilu

Kylli Kukk jooga

Helppo kotijooga

Helppo joogaohjelma stressin lievitykseen

Liikunta ja terveys

Verenpaine 145/92 , pulssi 65 , Paino ? kg. Jumppa 25 /45 min, kuntosali 0/ 0min, kävely 8/10 km , uinti 0/0 m, pyöräily 0/0 km

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti