sunnuntai 1. joulukuuta 2019

SU 01.12.2019 Keskustan 32-vuotiaan pj:n Katri Kulmunin ja hänen 25- vuotiaan avustajansa Iiris Jakolan päätäntävallassa on nyt Suomen ja pääministerin Antti Rinteen kohtalo.Kalajoki

Pääkirjastosta voi nyt lainata kausikortteja jääkiekkoseura JHT:n edustusjoukkueen kotiotteluihin. Kortit lainataan kirjastokortilla kirjaston asiakaspalvelusta. Lainattavana olevat kortit ovat esillä telineessä kirjaston sisäänkäynnin läheisyydessä. Kausikorteilla on viikon laina-aika eikä niitä voi varata tai uusia. Kausikortteja on pääkirjastossa lainattavissa 2 kappaletta ja ne on saatu lahjoituksena Kalajoki Akatemialta. Myös Himangan kirjastoon on tulossa lainattavaksi kaksi kausikorttia, jotka saadaan lahjoituksena JHT:lta.

Kalajoen kaupungin vuoden 2020 talousarvio ja 2021-2022 taloussuunnitelma sisältää historiallisen suuren lisäpanostuksen elinvoimaan, ennaltaehkäisevään toimintaan, kotona annettaviin palveluihin, hoivaan ja hoitoon. Investoinneissa jatketaan perusopetuksen hankkeiden toteutusta keskustaajamaan Merenojalle (yhtenäiskoulu) ja Rautioon (monitoimitalo). Elinkeino- ja maankäyttöpoliittisilla toimenpiteillä mahdollistetaan hyvä työpaikkakehitys ja asuminen vetovoimaisilla alueilla. Kalajoen kaupungin vahva talous ja mittavista yksityisistä investoinneista aiheutuva kiinteistöverojen tulopohjan vahvistuminen mahdollistaa näinkin merkittävät lisäpanostukset samaan aikaan kun monessa kunnallisessa organisaatiossa saneerataan organisaatiota ja käydään yt-neuvotteluja.

Alueuutiset

Kokkolan hybridiareena-suunnitelmat liikahtivat eteenpäin – kaupunki sitoutui 1,5 miljoonan vuosikustannuksiin
Kokkolan massiivisetn hybridiareena-suunnitelmat nytkähtivät eteenpäin maanantaina.
Kaupunginhallitus päätti sitoutua jalkapallo- ja sisäliikuntahallien käyttökustannuksiin sekä jäähallien tuomiin kuluihin.
Tämä tarkoittaa Kokkolalle noin 1,5 miljoonan euron vuosikuluja, jos areena rakennetaan. Kaupunginhallitus joutui kuitenkin äänestämään asiasta, sillä Raimo Hentelä (sd.) esitti, että areenasuunnitelmat palautetaan uuteen valmisteluun.
Demareiden Sirpa Orjala kannatti esitystä. Hentelä olisi halunnut, että areenasta toteutetaan aluksi vain halliosa ja jalkapallostadion rakennetaan myöhemmin. Keskuskenttä olisi Hentelän mielestä pitänyt kunnostaa liigakelpoiseksi.
Esitys kuitenkin kaatui kaupunginhallituksessa ääniin 9-2. Samalla kaupunki päätti, että areenan käyttömenot tarkistetaan joka vuosi talousarviokäsittelyn yhteydessä.

Varkaat murtautuivat kahteen taloon Kannuksessa asukkaiden nukkuessa – saaliiksi pieni summa rahaa
Kannuksessa sattui kaksi röyhkeää asuntomurtoa maanantaiyönä.
Molemmissa tapauksissa varkaat tunkeutuivat omakotitaloihin asukkaiden nukkuessa. Saaliiksi varkaat saivat molemmista kohteista pienen summan käteistä. Toisesta talosta matkaan lähtivät myös pankkikortit, joista toisella ehdittiin nostaa vähän rahaa Toholammilla. Tekijöitä ei ole saatu kiinni.
Pohjanmaan poliisi pyytääkin vihjeitä epäilyttävistä ajoneuvoista tai henkilöistä. Murrot tapahtuivat Väliviirteentiellä ja Kannuksen keskustassa Miilutiellä maanantai-iltana ja yönä. Havainnot voi lähettää sähköpostiin vihjeet.pohjanmaa@poliisi.fi

Uutiset kotimaa

Yle sai hurjat tilastot: Poliisi keskeytti ja lopetti viime vuonna 140 000 tutkintaa – katso tästä, millaiset jutut jätettiin tutkimatta
Ylen saamien ja aiemmin julkaisemattomien tilastojen mukaan poliisi lopetti ja keskeytti viime vuonna hurjan määrän esitutkintoja.
Poliisi keskeytti viime vuonna 106 000 esitutkintaa.
Tämän lisäksi poliisi lopetti omalla päätöksellään 11 000 tutkintaa. Syyttäjän päätöksellä lopetettiin tai jätettiin tutkimatta noin 20 000 tutkintaa.
Poliisi siis “tappoi” viime vuonna yhteensä 137 000 esitutkintaa eli keskimäärin vuoden jokaisenä päivänä 375 juttua.
Viime vuonna poliisi kirjasi 319 000 rikosilmoitusta. Tässä luvussa sekä edellä mainituissa keskeyttämis- ja lopettamisluvuissa ei ole mukana liikennerikoksia.
Erkin kommentti: Perustuslaki 21 § Oikeusturva
Jokaisella on oikeus saada asiansa käsitellyksi asianmukaisesti ja ilman aiheetonta viivytystä lain mukaan toimivaltaisessa tuomioistuimessa tai muussa viranomaisessa sekä oikeus saada oikeuksiaan ja velvollisuuksiaan koskeva päätös tuomioistuimen tai muun riippumattoman lainkäyttöelimen käsiteltäväksi.
Käsittelyn julkisuus sekä oikeus tulla kuulluksi, saada perusteltu päätös ja hakea muutosta samoin kuin muut oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin ja hyvän hallinnon takeet turvataan lailla.
Poliisi toimii perustuslain vastaisesti.

Seitsemän vangittu Oulussa epäiltyinä törkeistä seksuaalirikoksista – uhri on alaikäinen
Poliisin mukaan epäillyt ovat ulkomaalaistaustaisia. Kiiskinen ei halua tarkemmin avata epäiltyjen taustaa.
Epäillyistä miehistä yksi on yli kolmekymppinen, muut ovat iältään 20–30-vuotiaita.
Oulun poliisi käynnisti tapauksesta rikostutkinnan marraskuun aikana.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä pitää ylimääräisen kokouksen – Tavio: ”Hallituskriisi on syvä ja todellinen”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sanoo, että perussuomalaiset aikoo äänestää hallitusta vastaan tiistain välikysymyksessä.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmä kokoontuu maanantaina kello 14.00 puimaan hallitustilannetta, puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoo Twitterissä.
– Kutsuimme kokouksen koolle, koska Antti Rinteen toiminta on kestämätöntä. Mitä muuta kokouksessa tullaan käsittelemään, on ryhmän asia, sanoo perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio.

SDP tiedotti hetki sitten: ylimääräinen puoluevaltuuston kokous keskiviikkona
SDP järjestää ylimääräisen puoluevaltuuston kokouksen keskiviikkona. Tämä liittyy ministeri Sirpa Paateron eroon.
Erkin kommentti: SDP:n kentäväelle Sirpa Paateron uhraaminen ei ole helposti nieltävä asia. Kysymys on siitä luottaako puoluevaltuusto enää Antti Rinteen toimintaan.

Uutiset ulkomaa

Yli 200 000 on joutunut pakenemaan Turkin hyökkäystä – Yle Koillis-Syyriassa: Telttaleirejä nousee ripeään tahtiin
Turkki on jatkanut hyökkäyksiään Venäjän kanssa sopimastaan tulitauosta huolimatta.
Turkin hyökkäys Koillis-Syyriaan kurdialueelle alkoi lokakuun 9. päivä. Pakolaisia majoitettiin kouluihin ja moskeijoihin kunnes kaikki rakennukset täyttyivät. Nyt pystytetään telttaleirejä.
Avustusjärjestöt arvioivat, että yli 200 000 ihmistä on joutunut pakenemaan Turkin hyökkäystä Koillis-Syyriassa.

Kymmentä ihmistä ammuttu New Orleansissa
Kymmenen ihmistä on loukkaantunut ammuskelussa New Orleansissa Yhdysvalloissa, kertoo paikallismedia.
NBC Newsin
mukaan ammuskelu tapahtui varhain sunnuntaiaamuna villkkaalla liikekadulla kaupungin historiallisten ranskalaiskorttelien lähellä. Poliisi kertoi paikalliselle The Times-Picayune -lehdelle kahden loukkaantuneen olevan kriittisessä tilassa.
Poliisin mukaan yksi henkilö on otettu kiinni ampumispaikan lähellä. Toistaiseksi on epäselvää, liittyykö hän tapahtuneeseen.

Bussi syöksyi sillalta jäätyneeseen jokeen Venäjällä, 19 kuoli ja 21 loukkaantui
Zabaikalskin piirissä Taka-Baikaliassa Venäjän Kaukoidässä on tapahtunut vakava linja-auto-onnettomuus. Uutistoimisto Reutersin mukaan linja-auto, jonka kyydissä oli 43 matkustajaa ja kuljettaja, syöksyi sillalta Kuenga-jokeen sunnuntaina.
Paikallishallinnon mukaan onnettomuudessa sai surmansa 19 ihmistä. Loukkaantuneita kerrotaan olevan 21.Venäjän hätätilaministeriön mukaan turmabussi oli matkalla Sretenskin kaupungista Tshitaan. Poliisi tutkii onnettomuuden syytä.
STT KERTOO bussin renkaan puhjenneen kun se oli ylittämässä siltaa, jolloin ajoneuvo luisui jokeen.

Talouusuutiset

Loppuvatko bensa ja lääkkeet? Teollisuutta uhkaa lakkosuma, joka sulkisi kokonaisia tuotantolaitoksia ja lamauttaisi viennin
Teollisuuden laaja lakko voi toteutuessaan vaikuttaa bensiinin ja lääkkeiden saatavuuteen Suomessa. Usean työntekijäliiton antama lakkovaroitus uhkaa sulkea viennille tärkeitä teollisuuden tuotantolaitoksia. Kolmen päivän työnseisaus alkaisi reilun viikon päästä, maanantaina 9. joulukuuta, ellei sovintoa löydy ennen sitä.
Lakossa olisi mukana lähes 100 000 työntekijää muun muassa teknologiateollisuudessa, kemianteollisuudessa sekä mekaanisessa metsäteollisuudessa. Tuotanto keskeytyisi tai kärsisi huomattavia häiriöitä esimerkiksi osassa Outokummun, Koneen, Orion Pharman, SSAB:n, UPM:n, John Deeren, Kemiran, Tikkurilan, Abloyn, Stora Enson, Wärtsilän ja Valmetin tuotantolaitoksia.

Politiikka

Rinne pysyy kannassaan Posti-sotkun käänteistä – Yle seuraa
Illalla klo 20.30 hallituspuolueiden puheenjohtajat ja hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat kokoontuvat pääministerin johdolla puimaan Posti-sotkua. Tarkka paikka ei ole toistaiseksi tiedossa.
Kokoomus, kristillisdemokraatit ja nyt-liike tekivät perjantaina Posti-asiasta välikysymyksen, jota käsitellään eduskunnassa tiistaina ja josta äänestetään keskiviikkona. Sitä ennen pääministeri Rinteen on selvitettävä hallituskumppaneilleen kiistan tapahtumat.

Lännen Median kysely: Enää reilu kolmannes suomalaisista on tyytyväisiä Rinteen hallitukseen
Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitukseen on enää erittäin tyytyväisiä kolme prosenttia suomalaisista ja melko tyytyväisiä 34 prosenttia suomalaisista, käy ilmi Lännen Median teettämästä kyselystä. Taloustutkimuksen tekemään kyselyyn vastasi hieman yli tuhat suomalaista tämän viikon maanantain ja torstain välisenä aikana eli viimeisellä postilakkoviikolla.
Erkin kommentti: Puolueiden kannatus ei kasva hallituksessa oloaikana. Se vähenee. Keskustalla on kysymys olemassaolon taistelusta. Jos keskusta jatkaa näin epäsuositussa hallituksessa niin sen kannatus on seuraaviin eduskuntavaaleihin mennessä ehtinyt laskea n. 5 %:iin. Täämä totuus on puolueen hillotolppalaisille vaikea asia hyväksyttäväksi.

Jo kaksi kolmesta keskustan kannattajasta on tyytymättömiä hallitukseen, vaikka oma puolue on mukana, kertoo LM-kysely – Rinteen hallituksen kansansuosio romahti
Erkin kommentti: Keskustan kannatus viimeisimmän mielipidetutkimuksen mukaan on 11,7 %. Keskustan kannattajista 2/3 osaa on tyytymättömiä hallituksen toimintaan. Ehkä tämän viikon torstaina tulee YLE:n puolueiden kannatusmittaus. Rohkenen ennustaa, että perussuomalaisten kannatus on noussut uuteen ennätyslukemaan eli 24,8 %:iin. Sen sijaan SDP:n kannatus laskee entisestään ja on ennusteeni mukaan se on enää 13,8 %, Keskustan 10,8 %, Vihreiden 12,8 %, kookomuksen 17,5 %.

Valtion omistajaohjauksen päällikkö: Postin hallitus piti Paateron jatkuvasti informoituna – ”Postin osalta on noudatettu hyvää hallintotapaa”
Miten Postin hallitus on hoitanut tehtävänsä?
Hyvän hallintotavan ja osakeyhtiölain mukaisesti, sekä omistajaohjauksen näkökulmasta tilanteen edellyttämällä tavalla. Posti on jatkuvan markkinoilla tapahtuva muutoksen keskellä ja yhtiö on toteuttanut strategiaansa”, Viertola kertoi.
Onko Postin osalta pystytty noudattamaan hyvää hallintotapaa?
Posti on informoinut omistajaa riittävästi matkan varrella ja hyvää hallintotapaa on noudatettu sekä päätöksenteossa että informoinnissa.”
Valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston osastopäällikkö Kimmo Viertola kertoo, että Posti on pitänyt omistajaohjausosaston ja tänään eronneen omistajaohjausministerin Sirpa Paateron (sd) informoituna siitä, mitä se aikoo tehdä työntekijöidensä työehtoratkaisujen suhteen.
Postin hallituksen puheenjohtaja ja toimiva johto ovat pitäneet omistajaohjausosaston ja ministerin mukaan lukien avustajat jatkuvasti informoituna matkan varrella. Postin osalta on noudatettu hyvää hallintotapaa, jolloin omistajan kanssa keskustellaan asioista ja päätökset tehdään yhtiön hallituksessa”, Viertola sanoi.

Pääministeri Rinteeltä kova syytös – Postin hallituksen puheenjohtaja kiistää väitteen sooloilusta, paljastaa uusia päivämääriä
Tiedotteessaan posti listaa olennaisia päivämääriä. Se kertoo Postin esitelleen omistajaohjausministeri Sirpa Paaterolle (sd) ensi kerran liikkeenluovutussuunnitelmia ja taustaperusteluita 7.6.2019. Ministerin avustajien kanssa asiaa käytiin läpi tarkasti 8.8.2019 ja itse ministeriä informoitiin myös 10.8.2019 ennen yhtiön hallituksen 11.-14.8.2019 kokousta, jossa päätökset tehtiin, ja tietyistä yksityiskohdista keskusteltiin puhelimitse kokouspäivien aikana. Lisäksi käytännön yksityiskohdat aikatauluineen ja julkistussuunnitelmineen esiteltiin ministerille 21.8.2019.
Posti tiedotti pakettilajittelun muutoksista 29.8.2019 ministerin avustajien kanssa sovitun mukaisesti.

Rinne puolusti Paateroa eduskunnassa: Posti toimi vastoin ministerin tahtoa
Pääministeri Rinne puolusti ministeri Paateron ja hallituksensa toimintaa Postin työehtosopimusneuvottelujen ja lakon suhteen.
Hallitus piti kiinni lupauksestaan. Siitä olen ylpeä ja tyytyväinen, että yhdenkään (Postin työntekijän) palkka ei pudonnut.
Rinne on aikaisemmin todennut eduskunnassa hänen hallituksensa pitävän huolen, että ”työehtoshoppailu” ei pääse yleistymään.
Tulemme tuomaan eduskuntaan esityksiä, jotka hillitsevät työehtoshoppailua.

Ministeri Sirpa Paatero erosi, oppositio vaatii Rinteen eroa, Rinne: osaavan ministerin ero on vaikea paikka – Yle seuraa hetki hetkeltä

Atte Kaleva: Kokoomus kielsi puhumasta maahanmuuton ongelmista
https://www.suomenuutiset.fi/atte-kaleva-kokoomus-kielsi-puhumasta-maahanmuuton-ongelmista/ Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu ja varakansanedustaja Atte Kaleva (kok.) kertoo, että hänen puolueensa kielsi häntä puhumasta monikulttuurisuuden ja humanitaarisen maahanmuuton ongelmista viime eduskuntavaalikampanjan keskustelutilaisuudessa. Asia tuli esille perussuomalaisten kannatuksen noususta kertovan gallupin yhteydessä.
Kokoomusedustajat haluavat palauttaa keliakiakorvauksen, vaikka puolue oli itse sitä poistamassa

Lähes 1,4 miljoonaa euroa miinusta per keskimääräinen Somaliasta saapunut maahanmuuttaja – Purra: Hallituspuolueet eivät käsitä, mistä maahanmuuton kustannukset koostuvat
Irakilaisista ja somalialaisista suurimmat kulut Purra nostaa esille pari paljonpuhuvaa esimerkkiä.
20-24-vuotiaana Irakista tulevan muuttajan keskimääräinen elinkaarivaikutus Suomen julkiselle taloudelle on miinus 690 000 euroa ja lasten vaikutukset mukaan ottaen miinus 844 000 euroa.
  • Keskimääräisen Somaliasta tulevan muuttajan elinkaarivaikutukset ovat vielä enemmän. Henkilön negatiivinen vaikutus on 951 000 euroa, ja kun lapset huomioidaan, negatiivinen vaikutus on järkyttävä 1 343 000 euroa. Lähes 1,4 miljoonaa euroa miinusta per henkilö!

Valtioneuvosto: Jokainen turvapaikanhakija maksaa veronmaksajille 5 833,30 kuukaudessa!

MIKSI PAKOLAISTEN VUOKRATAKUUT MAKSETAAN JA KOTIMAISTEN ASUNNOTTOMIEN TAI VÄHÄVARAISTEN EI?
Suomessa on 9000 koditonta. Usein kodin hankkimisen esteenä on vuokravakuuden maksaminen. Miksi suomalaisia kodittomia ei auteta? Pääministerikin ennemmin haluaa auttaa islamilaisista maista tulevia raiskaavia, väkivaltaisia valehtelijoita, jotka häntäkin kusevat silmään jopa suorassa TV-lähetyksessä!

Lehti: Merkel siirtäisi jopa 400 000 pakolaista Turkista EU-maihin – Suomi tukee ajatusta
JULKAISTU 30.11.2015 12:36
Saksa suunnittelee mekanismia, jolla Turkissa olevia pakolaisia siirrettäisiin ensi vuodesta lähtien Eurooppaan ja jaettaisiin EU-maiden kesken.
Liittokansleri Angela Merkel keskusteli asiasta seitsemän EU-kollegansa kanssa eilen Brysselissä. Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) oli mukana neuvotteluissa.
Merkelin ja Sipilän mukaan luvuista ei puhuttu vielä mitään, mutta saksalaislehti Frankfurter Allgemeinen mukaan suunnitelma kattaisi 400 000 pakolaista.
Merkel oli kutsunut eiliseen tapaamiseen maita, jotka suhtautuvat myönteisesti pakolaisten siirtoon. Suomen ja Saksan lisäksi mukana olivat Ruotsi, Itävalta, Hollanti, Belgia, Luxemburg ja Kreikka.
Erkin kommentti: Tehtiinkö vuonna 2015 salainen taakanjakosopimus näiden maiden kesken vaiko oliko sopijamaina vain Saksa, Ruotsi ja Suomi? On aika erikoista, että n. 32 000 ns. pakolaista pääsi vapaasti ja avustettuna Euroopan eri maiden läpi rikkoen Schengensopimusta ja Dublin-sopimusta aina Suomeen asti. Miksi SUPO ei selvitä asiaa vaikka sinne on tehty asiasta rikostutkintapyyntö?

Sirpa Paatero erosi – EK:hon loikannut erityisavustaja saa 23 000 euron karenssirahat
Kunta- ja omistajaohjausministerin tehtävistä eronneen Sirpa Paateron (sd) ex-avustaja saa valtiolta 23 000 euron karenssikorvauksen.
Perjantaina eronpyyntönsä jättänyt Sirpa Paatero ei hoida enää ministerin tehtäviä, mutta hänen entiselle erityisavustajalleen maksetaan 5 750 euroa kuukaudessa ensi vuoden huhtikuuhun saakka.
Paateroa valtion omistajaohjaukseen ja viestintään liittyvissä asioissa avustanut Paavali Kukkonen ilmoitti toissa viikolla siirtyvänsä Elinkeinoelämän keskusliittoon (EK) johtavaksi asiantuntijaksi keväällä.

Kommentti: Jatkaako Rinne? Pääministeri kylvää ympärilleen kaaosta, ja siksi hänestä uhkaa tulla sekä omille että muille taakka
HS kertoi marraskuun alussa, kuinka Rinne soittelee ahkerasti erilaisille päätöksentekijöille ja heittelee ideoita, kritiikkiä ja neuvoja – joskus pyytämättä. Tarkoitus saattaa olla hyvä, mutta lopputulos voi olla sekava. Roolipelikielellä Rinteen toimintatapa on Sdp:n näkökulmasta chaotic good – hyväntahtoinen mutta kauniisti sanottuna impulsiivinen.
Eduskunnan kyselytunneista on tullut oppositiolle kultakaivos. Rinne esittää hallituksen puolittaisilta vaikuttavia heittoja, joita sitten selvitellään myöhemmin.
Marraskuun alussa Rinne vetäisi eduskunnassa esiin ajatuksen satojen miljoonien ”irrottamisesta” eläkevaroista. Asiantuntijat kummeksuivat. Torstaina hän julisti, että Posti olisi toiminut vastoin ”omistajan selkeää tahtotilaa”. Posti kiisti syytöksen, ja ilman sitä Sirpa Paatero saattaisi yhä olla ministerinä. Rinteen yritykset selittää vyyhtiä ovat jättäneet yhä hämäräksi, kuka eduskunnassa lopulta puhui totta ja kuka ei.

Urheilu

Suomi voitti jälleen ringeten MM-kultaa – jo seitsemäs kulta peräkkäin
Suomi voitti ringeten maailmanmestaruuden varhain sunnuntaiaamuna Kanadan Burnabyssä. Naisten ringettemaajoukkue voitti Kanadan 5–1 toisessa MM-finaalissa.
Maaleista vastasivat Anne Pohjola ja Susanna Tapani. Pohjola teki kolme maalia ja Tapani kaksi. Molemmille tuli maalien lisäksi myös yhdet syöttöpisteet.
Kanadan ainoan maalin teki Jamie Bell vasta viimeisen erän alussa, jolloin Suomella oli alla jo kolme maalia.
Torstain ensimmäisessä finaalissa Suomi rökitti Kanadan maalein 11–4.
Suomi on voittanut ringeten MM-kultaa nyt seitsemän kertaa peräkkäin vuodesta 2004 lähtien.

Jalkapallon EM-kisojen lohkot ovat selvillä! Huuhkajien historiallinen EM-kisamatka alkaa Kööpenhaminasta, Suomi arvottiin B-lohkoon
Suomi avaa EM-kisat Tanskaa vastaan Kööpenhaminassa 13.6. Venäjän se kohtaa 17.6. Pietarissa ja Belgian niin ikään Pietarissa 22.6.
Jalkapallon EM-kisat pelataan 12.6.–12.7.2020. EM-kisojen 60-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kisat pelataan 12 eri maassa. Yle välittää kisat kanavillaan.

A-lohko, Rooma ja Baku:
Italia, Sveitsi, Turkki, Wales
B-lohko, Pietari ja Kööpenhamina:
Belgia, Venäjä, Tanska, Suomi
C-lohko, Amsterdam ja Bukarest
Ukraina, Hollanti, Itävalta / GEO, BLR
MKD, KOS
D-lohko, Lontoo ja Glasgow
Englanti, Kroatia, Tshekki / SCO, ISR
NOR, SRB
E-lohko, Bilbao ja Dublin
Espanja, Puola, Ruotsi/ BIH,NIR,SVK,IRL
F-lohko, München ja Budapest:
Saksa, Ranska, Portugali / ISL, ROU
BUL, HUN

F1 ABU DHABI 55/55 KIERROSTA 1/1
1. Lewis Hamilton Mercedes
2. Max Verstappen Red Bull + 16,772
3. Charles Leclerc Ferrari + 43,435
4. Valtteri Bottas Mercedes + 44,379
5. Sebastian Vettel Ferrari +1.04,357
6. Alexander Albon Red Bull +1.09,205
7. Sergio Pérez SportPes +1 kier.
8. Lando Norris McLaren +1 kier.
9. Daniil Kvjat Toro Ros +1 kier.
10. Carlos Sainz Jr. McLaren +1 kier.
11. Daniel Ricciardo Renault +1 kier.
12. Nico Hülkenberg Renault +1 kier.
13. Kimi Räikkönen Alfa Rom +1 kier.
14. Kevin Magnussen Haas +1 kier.
15. Romain Grosjean Haas +1 kier.
16. Antonio Giovinazz Alfa Rom +1 kier.
17. George Russell Williams +1 kier.
18. Pierre Gasly Toro Ros +2 kier.
19. Robert Kubica Williams +2 kier.
Lance Stroll SportPes kesk

Ruka, Suomi
Miehet, 15 km (v) / Takaa-ajo
1. Johannes H. Kläbo NOR 35.29,7
2. Emil Iversen NOR + 1,8
3. Iivo Niskanen FIN + 11,1
4. Pål Golberg NOR + 47,9
5. Aleksandr Bolshunov RUS + 48,3
6. Hans Christer Holund NOR + 52,1
7. Didrik Tönseth NOR + 58,8
8. Sjur Röthe NOR +1.16,4
9. Calle Halfvarsson SWE +1.33,6
10. Sergei Ustjugov RUS +1.39,0
13. Perttu Hyvärinen FIN +1.41,6
23. Lari Lehtonen FIN +2.45,5
35. Lauri Lepistö FIN +3.45,4
37. Joni Mäki FIN +3.59,7
38. Markus Vuorela FIN +4.00,3
39. Juho Mikkonen FIN +4.00,8
  1. Lauri Vuorinen FIN +5.54,0

Ruka, Suomi
Naiset, 10 km (v) / Takaa-ajo
1. Therese Johaug NOR 25.48,0
2. Heidi Weng NOR +1.11,3
3. Astrid U. Jacobsen NOR +1.13,3
4. Sadie Bjornsen USA +1.27,9
5. Jessica Diggins USA +1.30,9
6. Krista Pärmäkoski FIN +1.41,0
7. Tiril Udnes Weng NOR +1.52,5
8. Frida Karlsson SWE +1.53,9
9. Katerina Razymova CZE +2.00,1
10. Rosie Brennan USA +2.15,3
12. Kerttu Niskanen FIN +2.26,1
34. Laura Mononen FIN +4.11,3
34. Johanna Matintalo FIN +4.11,3
37. Anne Kyllönen FIN +4.12,0
63. Anita Korva FIN +6.22,7
66. Anni Kainulainen FIN +6.41,7
68. Maaret Pajunoja FIN +7.51,2

MÄKIHYPPY MAAILMANCUP 1/1
Ruka, Suomi
Miehet, HS142 / Lopputulokset
1. Daniel Andre Tande NOR 282,5
2. Philipp Aschenwald AUT 273,3
3. Anze Lanisek SLO 272,4
4. Stefan Kraft AUT 271,4
5. Daniel Huber AUT 270,3
6. Ryoyu Kobayashi JPN 267,3
7. Karl Geiger GER 263,5
8. Timi Zajc SLO 262,2
9. Jan Hörl AUT 259,3
10. Thomas Aasen Markeng NOR 253,0
21. Niko Kytösaho FIN 227,5
40. Antti Aalto FIN 88,3
42. Jarkko Määttä FIN 80,8
47. Andreas Alamommo FIN 65,8

YHDISTETTY MAAILMANCUP 1/1
Ruka, Suomi
Lopputulokset / HS142 + 10 km
1. Jarl Magnus Riiber NOR 25.36,6
2. Jörgen Gråbak NOR +2.08,8
3. Jens Lurås Oftebro NOR +2.08,9
4. Franz-Josef Rehrl AUT +2.11,2
5. Einar Lurås Oftebro NOR +2.57,0
6. Espen Björnstad NOR +2.59,6
7. Philipp Orter AUT +3.01,2
8. Manuel Faisst GER +3.03,8
9. Ryota Yamamoto JPN +3.18,9
10. Vinzenz Geiger GER +3.26,8
12. Ilkka Herola FIN +3.34,5
26. Wille Karhumaa FIN +5.05,3
37. Otto Niittykoski FIN +9.30,9
41. Olli Salmela FIN

AMPUMAHIIHTO MAAILMANCUP 1/1
Östersund, Ruotsi
Miehet, 10 km
1. Johannes T. Bö NOR 24.18,3 1
2. Tarjei Bö NOR + 19,0 1
3. Matvey Eliseev RUS + 19,9 0
4. Alexandr Loginov RUS + 27,1 1
5. Martin Fourcade FRA + 27,9 2
6. Johannes Kühn GER + 28,7 2
7. Johannes Dale NOR + 29,4 1
8. Erlend Bjöntegård NOR + 31,7 1
9. Julian Eberhard AUT + 33,8 2
10. Vladimir Iliev BUL + 36,0 2
38. Tero Seppälä FIN +1.53,9 3
78. Olli Hiidensalo FIN +2.52,1 4
105. Jaakko Ranta FIN +4.00,8 4

AMPUMAHIIHTO MAAILMANCUP 1/1
Ostersund, Ruotsi
Naiset, 7,5 km
1. Dorothea Wierer ITA 19.48,5 1
2. Marte O. Röiseland NOR + 8,6 2
3. Marketa Davidova CZE + 11,9 0
4. Franziska Preuss GER + 19,2 0
5. Linn Persson SWE + 21,6 1
6. Denise Herrmann GER + 22,1 1
7. Katharina Innerhofer AUT + 37,3 1
8. Lena Häcki SUI + 39,6 2
9. Celia Aymonier FRA + 40,0 1
10. Vita Semerenko UKR + 41,1 1
23. Mari Eder FIN +1.03,6 1
53. Kaisa Mäkäräinen FIN +1.57,9 4
88. Suvi Minkkinen FIN +3.27,2 4
98. Venla Lehtonen FIN +4.03,5 2

Mielipiteet

HS-analyysi: Hallituskumppanit seuraavat Antti Rinteen toimintaa kasvavan epätoivon vallassa
Rinteen tapa rientää ministereittensä avuksi esimerkiksi eduskunnan kyselytunnilla muistuttaa puuha-Peteä, joka kuvittelee olevansa eteväkin remonttimies, mutta joka tulee vain pahentaneeksi asiaa omilla viritelmillään.
Pääministerin pitää toki tukea ministereitään ja ottaa iskuja vastaan heidän puolestaan. Tarkoitus ei kuitenkaan ole, että sivutuotteena polkee itsensä ja ministerinsä entistä syvemmälle suon silmään.
VIRALLISESTI muut puolueet seisovat pääministerin takana, koska niillä ei ole hyviä vaihtoehtoja. Kuten kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi, opposition vaatima pääministerin ero tarkoittaisi toteutuessaan myös hallituksen kaatumista.

Kestääkö Rinteen hallitus koossa edes yhtä vuotta? – Politiikan toimittaja Unto Hämäläinen epäilee
Antti Rinteen hallituksen selviytymiskamppailu on ensi vuoden kiinnostavin ilmiö politiikassa.
Pysyykö Rinteen hallitus kasassa edes vuoden? Hallituksen pitäisi saada sosiaali- ja terveydenhuollon eli soten uudistaminen maaliin. Kaikki puolueet sitä ovat yrittäneet, nyt se on hallituksen tärkein tehtävä, Unto Hämäläinen sanoo.
Hämäläisellä on 30 vuoden kokemus politiikan toimittajana. Hän on Avun uusi kolumnisti.
Hän näkee huonoja enteitä. Rinteen hallitus on esittänyt suuria toimia ja ihanteita, mutta mitkä toteutuvat? Rinteen hallitus joutuu miettimään, mitä se oikeasti alkaa tekemään.

Kommentti: Edessä nyt uran kovin paikka – Katri Kulmuni päättää voiko Antti Rinne jatkaa pääministerinä
Keskustan puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni on tänään ja alkuviikosta lyhyen uransa kovimman paikan edessä. Hän päättää, voiko Antti Rinne (sd) jatkaa pääministerinä, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.
Hallituspuolueiden johto ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat käyvät tänään Kesärannassa läpi hallituksen ja erityisesti pääministeri Antti Rinteen (sd) asemaa.
Samalla puhutaan työmarkkinatilanteesta. Rinteen jatko pääministerinä on enemmän kuin kiikun kaakun.

Valtakunnansyyttäjä ei ole tehtäviensä vaatimalla tasolla
Vihapuhetta koskevat rikostutkinnat ovat lähteneet lapasesta. Ei päätä, ei häntää.
Kansanedustajien kielikuvista aloitetaan rikostutkinnat, vakaumuksellisen kristityn vuonna 2004 esittämä, kirkolliseen yhteyteen sijoittuva kirjoitus homoseksuaaleista ylittää esitutkintakynnyksen.
Samoin on käymässä Pirkka Pekka Peteliuksen sketseille saamelaisista ja romaneista. Voi kysyä, olemmeko kaikki kanssarikollisia, koska julkenimme nauraa niille aikoinaan.
Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen ei ole enää tehtäviensä vaatimalla tasolla. Rikosten täyttymiseen vaaditaan kaksi osaa: subjektiivinen ja objektiivinen tahallisuus.
Olli Santanen
varatuomari, nimismies
kihlakunnansyyttäjä 1996–2006
Jyväskylä

Baltzarin tapaus polttaa poliitikkojen näppejä ja takamuksia
Koska Baltzar ja avustajansa ovat olleet sdp:n vaaliehdokkaita, kansalaisia kiinnostaa millaisia yhteyksiä heillä on ollut demarien näkyviin edustajiin, jotka ovat vaikuttaneet Baltzarin toimintaan kulttuurin ja politiikan kentällä.
Ja kas, aivan kuten Riku Rantala Lahdenmäen tapauksen yhteydessä, tällä kertaa sdp:n Liisa Jaakonsaari on Helsingin Sanomien mukaan todennut, että hänellä ”ei ole minkäänlaista suhdetta Baltzariin”.
Internetin syövereistä löytyvät valokuva (Liisa ja Veijo EU-parlamentissa) ja videot (video yksi ja video kaksi ) kertovat aivan muuta, mutta menneen maailman edustajana Jaakonsaari ei nähtävästi ymmärrä nykypäivän periaatetta, jonka mukaan kansalaiset kaivavat totuuden vaikka kivenkolosta, jos epäilevät poliitikon valehtelevan.
Kokoomuksen Ilkka Kanerva on puolestaan kommentoinut, että hän ei tuntenut ”pätkän vertaa” Baltzaria lupautuessaan mukaan Drom-yhdistyksen strategiseen ohjausryhmään. Helsingin Sanomien mukaan Kanerva on todennut, että ”kyllä minä lähtökohtaisesti oletan, että ihminen on ok, kun Paavokin [Lipponen] tunsi hänet pitkältä ajalta kaverina”.
Pätevä kaveri? Uskoo Paavo Lipposeen, joka valehteli suomalaisille, että omasta valuutasta luopumisesta ei ole kyse eikä varsinkaan minkään valtakunnan liittovaltiosuunnitelmista, kun kansalaiset esittivät huolensa EU-jäsenyyden vaikutuksista.
Jaakonsaaren ja Kanervan tavoin ohjausryhmään kuuluva Paavo Lipponen (sdp) ei vastannut lainkaan Helsingin Sanomien yhteydenottoon.
Vihreiden Pekka Haavisto kertoo irtautuneensa ohjausryhmästä vuonna 2013 noustuaan ministeriksi. Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) puolestaan kiistää koskaan kuuluneensa kyseiseen ryhmään.
Tähän mennessä on kuitenkin paljastunut, että Haavisto ja Alanko-Kahiluoto ovat tienneet ainakin vuoden ajan Baltzarin kyseenalaisesta toiminnasta, mutta eivät ole panneet tikkua ristiin ehkäistäkseen toiminnan jatkumisen.
Suomesta vähemmistöjen temmellyskentän tehneen Tarja Halosen kommentit Baltzar-kuviossa tuovat mieleen DDR:n tunnustamiskomitean, jonka aktiivinen jäsen Halonen oli, vaikka yritti muuta väittää julkisuudessa.

Valtakunnansyyttäjänvirasto yrittää korvata lain omilla laittomilla päätöksillään
Olen vuosien ajan kirjoittanut paljon suomalaisesta poliisi- ja syyttäjäkorruptiosta, ja valtakunnansyyttäjänvirastosta sen moottorina ja ylläpitäjänä. Olen esitellyt lukuisia tapauksia, joissa valtionsyyttäjät ovat virka-asemaansa väärinkäyttäen estäneet poliisien hyvinkin törkeiden rikosten tutkinnan. Kritiikki on tehnyt kipeää, mutta yksikään rikoksistaan syyttämäni valtionsyyttäjä ei ole uskaltautunut kunniansa perään kysellä; silloinhan oikeudessa käsiteltäisiin juuri niitä virkarikoksia, joita he niin uutterasti ovat haudanneet.
Muita kostotoimia on kyllä riittänyt. Edustan 1/10 000 Suomen toimittajakunnasta, mutta 1/8 toimittajiin kohdistuvista esitutkinnoista, rikosnimikkeenä kunnianloukkaus, on kohdistunut minuun. Tämä on 2010-luvun saldo.

Oikeusviranomaiset vastaan kansa
Meillä on jo kauan tiedetty oikeuslaitoksen taipumus kommunistiseen ajatteluun. Esimerkiksi perustuslakiasioiden tulkinnan on ominut itselleen joukko kommunistisen lakimiesjärjestö DEMLA:n aktiiveja. Heistä Martin Scheinin oli jopa kommunistisen puolueen keskuskomitean jäsenenä.
Länsimaisessa oikeusajattelussa pohjalla on vallan jako eri toimijoiden kesken. Tuomioistuimen pitäisi edustaa riippumatonta tulkitsijaa eri tilanteissa. Kommunistisessa oikeusteoriassa lähdetään siitä, että tuomarit eivät ole riippumattomia vaan poliittisia toimijoita - puolueen uskollisia sotureita.
Siis suomalaisen oikeuslaitoksen sisällä piilee vakava ristiriita kansalaisten oikeuskäsityksen kanssa. Tämä on vaarallista oikeuslaitoksen uskottavuuden kanssa. Se ei voi olennaisesti poiketa kansalaisten oikeuskäsityksestä. Se mikä ei ole oikeus ei voi olla laki, totesi vanha tuomarinohje.

Maailmalla tapahtuu

VENÄLÄISET HAKKASIVAT 51 PAKOLAISTA MURMANSKISSA
Naisia kourineet ja ahdistelleet 51 pakolaista joutuivat hyökkäyksen kohteeksi yökerhon ulkopuolella Murmanskissa, Venäjällä.
Pakolaiset olivat alkaneet kouria ja ahdistella naisia yökerhossa. Pakolaiset oli aikaisemmin karkotettu Norjasta, missä he olivat syyllistyneet rikkomuksiin.
He eivät ymmärtäneet menessään venäläisklubiin, että venäläiset ovat paljon vähemmän suvaitsevaisia, mitä tulee naisten ahdisteluun, kuin muut Euroopan maat. Lähteen mukaan pakolaiset aloittivat ahdistelun ja kourimisen samaan tyyliin kuin taharrush-hyökkäykset Kölnissä, Saksassa.
Ryhmä venäläismiehiä vei heidät klubin ulkopuolelle ¨opettamaan¨ heille, että Köln sijaitsee 2500 kilometriä etelämpänä. Pakolaiset yrittivät paeta, mutta venäläiset saivat heidät kiinni ja antoivat heille ikimuistoisen löylytyksen. Poliisit tulivat paikalle lopettamaan tappelun mutta silminnäkijöiden mukaan myös poliisit alkoivat hakkaamaan pakolaisia ennen kuin pidättivät heistä 33. Loput 18 saivat niin vakavia vammoja, että heidät vietiin suoraan sairaalaan.

Youtube

Pääministeri Antti Rinteen on erottava
Onko Hjallis jopa oikeassa?

Halla-aho opettaa vihervasemmistoa

Halla-aho, tuleeko palkalla toimeen?

Halla-aho, loismainen mamubusiness

Sananavapaus Halla-aho

Leena Meri Ilmastonmuutoksesta

Karpolla on asiaa - Karpoa ammutaan haulikolla

Vastaanottokeskus pää olkapää peppu

Peliautomaatit heti pois kaupoista ja huoltoasemilta!

LOPPUKIRI: Suomalainen kulttuuri kohtaa päätöksenteon

Yle Areena

Lotta Svärd Säätiön rahoista päätyy lotille – yli 90-vuotias lotta kuuli avustuksesta sattumalta: ”En tiiä mihin säästävät
Säätiöllä kymmenien miljoonien omaisuus
Lotta Svärd Säätiö on erittäin varakas. Osakkeiden ohella se omistaa tusinan verran kerros- ja omakotitaloja pääkaupunkiseudulla, yhteensä yli 400 huoneistoa. Säätiö omistaa myös 44 hehtaaria metsää Espoon Nupurissa. Yhteensä säätiön varallisuuden markkina-arvo on noin 80 miljoonaa euroa.
En tiiä mihin säästävät, pahojen päivien varalle?”Anna-Kreeta Loukola, 93-vuotias lotta.
Samaan aikaan lottien rivit harvenevat nopeasti. Lottien keski-ikä on yli 90 vuotta ja pikkulottien yli 80. Miksi säätiö ei tue heitä runsaammin?

Sampo järjesteli miljoonavoitot Nuorisosäätiön lahjusvyyhdin pääepäilyille – finanssijätti on välttymässä rikostutkinnalta
Nuorisosäätiön uusi johto on jättänyt kolme tutkintapyyntöä Sammon toiminnasta poliisille ja se aikoo hakea oikeudelta finanssijätin kanssa tehtyjen sopimusten purkamista. Sampo kertoo tekevänsä yhteistyötä poliisin kanssa Nuorisosäätiö-tutkinnassa.
Finanssikonserni Sammolla on ollut keskeinen rooli tonttikaupoissa, joissa laajan talous- ja lahjusrikosvyyhdin pääepäillyt ovat tehneet lähes kymmenen miljoonan euron voiton.
Sampo on osallistunut myös neljään muuhun tonttikauppaan, joissa on tehty yhteensä yli 16 miljoonan euron pikavoitot Nuorisosäätiön kustannuksella.
Ulkopuolisten arvioitsijan mukaan kaikkien kohteiden tonttien sekä maanvuokran hinnat ovat törkeän ylihintaisia eli pahimmillaan yli kaksinkertaisia. Sopimuksia on tehty tietoisesti markkinahintaa selvästi korkeammalla tasolla, sanoo Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtajana kesällä 2018 aloittanut Jari Laine.
Helsingin poliisi selvittää tonttikauppoja osana laajaa talousrikosvyyhtiä, jonka pääepäiltyjä ovat Nuorisosäätiön ex-johtajatAki Haaro ja Perttu Nousiainen.
Toistakymmentä epäiltyä
  • Nuorisosäätiön ex-johtajien Aki Haaron ja Perttu Nousiaisen lahjusepäilystä alkanut tutkinta on laajentunut mittavaksi talousrikostutkinnaksi.
  • Helsingin poliisi epäilee jo yli kymmenen ihmistä erilaisista talousrikoksista.
  • Nuorisosäätiön uusi johto on arvioinut, että säätiön varallisuutta on kadonnut tai hävitetty huonojen sopimusten takia yli 45 miljoonaa euroa.
  • Kesästä 2018 alkaen Nuorisosäätiö on jättänyt poliisille jo yhdeksän tutkintapyyntöä.
  • Poliisin mukaan ensimmäiset esitutkinnat valmistuvat alkuvuoden aikana.

Postin hukatut miljoonat
Posti tekee miljoonatappiota logistiikkabisneksessä samalla kun postilaisten työehtoja kiristetään. Posti väittää, että logistiikka-ala tukee perinteistä postipalvelua. Todellisuudessa asia näyttää olevan päinvastoin.

Huumoria

Hovimuusikko Ilkka - Antti Rinne (ft.Bändi)

Rinne 100 | Noin viikon studio

Pohjois-Korean TV kertoo Suomen tilanteesta

Veijo Baltzar kertoo liittymisestään Demareihin

halla-aho yle kioski sound of silence

Väärennetty video poliitikoista leviää sosiaalisessa mediassa

Kulttuuri

Rudolf Koivu
Musiikki

Tapiolan Kuoro - Hoosianna

Veteraanin Iltahuuto

Jean Sibelius - Finlandia

Liikunta ja terveys

SU 01.12.2019 Verenpaine 138/85 pulssi 62, paino 109,4 kg, Jumppa 0/4460 min, kuntosali 0/5820 min, kävely 4/635 km, uinti 0/39200 m, pyöräily 0/ 2450 km.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti