sunnuntai 14. huhtikuuta 2019

MA 15.04.2019 Onnistuin vaaliveikkauksessani lähes täydellisesti


Hanna-Leena Mattila
Mikko Kinnunen

Onnistuin mielestäni aika hyvin vaaleja koskevissa ennusteissani. Ennakoin, ettö SDP:n kannatus laskee perussuomalaisten tasolle ja perussuomalaisten kannatus nousee SDP:n tasolle. Ennusteessani sain molemmille puolueille saman paikkamäärän. Minä puhuin pääministerivaaleista ja sellaisetha niistä tuli. Vaikka Antti Rinne aloittaa hallitustunnustelijana niin Jussi Halla-ahosta tulee seuraavan hallituksen pääministeri. Vaalituloksessa SDP sai 17,7 :n kannatuksen ja 40 paikkaa ja perussuomalaiset 17,5 %:n kannatuksen ja 39 paikkaa.
Kokoomus sai 38 paikkaa, keskusta 31 paikkaa, vihreöt 20 paikkaa, vasemmistoliitto 16, RKP 9 paikkaa, Kristilliset 5 ja Liike Nyt 1 paikka. Ennusteessani enuustin kokoomukselle 34 paikkaa, keskustalle 32 paikkaa, vihreille 26 paikkaa, vasemmistoliittolle 19 paikkaa, RKP:lle 9 paikkaa ka Kristillisille 5 paikkaa sekä Sinisille 1 paikka. Kokoomuksella on vahva uskollinen kannattajajoukko, joka äänestää kokoomusta vaikka sataisia puukkoja. Siksi kokoomus sai 4 paikkaa enemmän kuin minä ennustin. Keskusta sai 1 paikan vähemmän, vihreät 6 paikkaa vähemmän kuin ennustin ja Vihreiden epäonnistuminen vaalipiirien viimeisissä paikoissa näkyy tuloksessa. Myös Vasemmistoliitto sai 3 paikkaa vähemmän kuin ennustin. Minä ennustin, että Sinisten Jussi Niinistö menee läpi, mutta läpimenijä olikin Liike Nytin Hjallis Harkimo.

Oulun vaalipiirin osalta ennusukseni osui aika tarkasti. Ennustin Juha Sipilän äänimäärän tippuvan n. 18 000:een. Juha Sipilän äänimäärä oli 16 680. Ennustin Oulun vaalipiirin keskustalle 6 paikkaa ja se toteutui. Pidin varmana Juha Sipilän valintaa ja sitä se olikin. Todennäköisinä pidin Juha Pylvään ja Antti Rantakankaan valintaan ja näin myös kävi. Hanna-Leena Mattilan valintaan pidin mahdollisena, mutta en varmana sillä katsoin, että hänellä on kova kilpailu kuudennesta paikasta. Miellyttävän käytöksen omaavan Hanna-Leena Mattilan suuri äänimäärä oli minulle yllätys. Lestaiolaiset ovat äänten keskittämisen mestareita. Minä kyselin blogissani, että kumpi Pekka Aittakumpu vai Mikko Kinnunen menee läpi. Toisesta olin aivan varma. Lestadiolaiset äänestivät molemmat läpi. Se oli minulle yllätys, sillä olin ennusteessani ottanut huomioon kuhmolaisen Tuomas Kettusen mahdollisuudet kuuden sakkiin todennäköisenä. Kettunen oli ensimmäisten putoajien joukossa.

Ennustin, että perusssuomalaiset saavat neljä paikkaa ja valituksi tulevat Sebastian Tynkkynen, Jenna Simula, Olli Immonen ja Ville Vähäsarja. Enustukseni osui nappiin.
Vasemmistoliiton osalta ennustin, että se saa kaksi paikkaa ja kolmas paikka on mahdollinen. Ennustin, että eniten ääniä saa Hanna Sarkkinen ja seuraavaksi eniten Merja Kyllönen ja kolmanneksi eniten ääniä saa Katja Hänninen. Ennustukseni osui nappiin.
Sosiaalidemokraattinen osalta ennustin , että valituksi tulee kaksi henkilöä Tytti Tuppurainen ja Raimo Piirainen. Ennustukseni osui nappiin.
Kokoomuksen osalta ennustin, että kokoomus saa kaksi paikkaa. Toinen paikka Marja-Leena Talvitielle ja toinen oululaiselle kokoomuslaiselle, joista arvelin, että vahvoilla on Juha Hänninen tai Jarmo J Husso. Valituksi tuli oululainen Janne Heikkinen. Siis ennustin, että kajaanilainen Eero Suutari menettää paikansa ja hänen tilalleen nousee oululainen kokoomuslainen, mutta on osannut ennustaa kuka nousee.
Vihreiden osalta ennustin kahta paikkaa, muttta vihreät saivat vain yhden paikan. Minä ennustin, että Satu Haapanen ja Silja Keränen tulevat valituiksi, mutta valinta osui Jenni Pitkoon, jota itse ennakoin saavan kolmanneksi eniten ääniä.
Vaaliennusteeni ei osunut aivan napakymppiin, mutta aika lähelle täydellistä kuitenkin.

Olen ennakoinut hallituksen kokoonpanoa, jossa on mukana SDP, perussuomalaiset, keskusta, RKP ja Kristilliset. Sen mukaan jaoin jo hallituspaikat. Nyt on kuitenkin tarkistettava ennustetta. Hallitustunnustelijana aloittaa Antti Rinne, joka esittää puolueille omat kysymykset. Nyt käy niin, että eri puolueet tulevat esittämään kysymyksiä myös hallitustunnustelijalle eteenkin talouspolitiikasta. Mielestäni keskustalla ja kokoomuksella sekä perussuomalaisilla, RKP:llä ja Kristillisillä on erilaiset talousnäkemykset kuin sosiaalidemokraateilla,. Siksi Antti Rinne ei onnistu muodostomaan uutta hallitusta, vaan hallitukseen tulee kokoomus SDP:n sijaan. Muuten hallitusennusteeni tulee toteutumaan. Vaikeaa muille puolueille on se, että Jussi Halla-ahosta tulee pääministeri, Nyt keskustan, perussuomalaisten, RKP ja Kristillisten on sovittava yhteistyöstä ja silloin kokoomuksen on valittava vihervasemmisto tai perussuomalaisten johtama koalitio. On aivan varmaa, että kokoomus valitsee jälkimmäisen. Avain roolissa on nyt keskusta, RKP ja Kristilliset.

Erikoista Ylen vaalilähetyksessä oli se, että lähetyksessä ei huomattu, että pitkäaikaisen poliittisen vaikuttajan Paavo Väyrysen poliittinen ura päättyi näihin eduskuntavaaleihin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti