keskiviikko 10. huhtikuuta 2019

KE 10.04.2019 Ennuste Oulun vaalipiirin tuloksesta ja läpimenijöistä, ennuste koko maan tuloksesta sekä uudesta hallituspohjasta ja ministereistä
Tarmo Hirvelä on Perussuomalaisten ehdokas

Perussuomalaisten kannatus on Oulun vaalipiirissä viimeisen gallupin mukaan 19,5 % ja se merkitsee n. 49 000 äänesätäjän kannatusta. Viidenteen paikkaan tarvitaan vielä 8000 – 9000 ääntä lisää. Perussuomalaisten ehdokaskattaus on viime eduskuntavaaleja parempi. Perussuomalaisten nousukäyrä on melkein pystyruora ja on todennäköistä, että perussuomalaiset ovat koko maassa suurin tai toiseksi puolue vaalipäivänä 14.4.2019. Tämän hetken tilanne näyttää siltä, että Oulun vaalipiirissä
keskusta saa 6 paikkaa
perussuomalaiset 4 paikkaa
kokomus 2 paikkaa
vasemmistoliitto 2 paikkaa
sdp 2 paikkaa
vihreät 2 paikkaa.
Keskustan osaltaa mielestäni vahvimmin eduskuntapaikoissa on kiinni
 1. Juha Sipilä
 2. Juha Pylväs
 3. Antti Rantakangas
Loput kolme paikkaa on tiukan kilpailun kohteena. Lestadiolaiset osaavat keskittää äänensä ja se merkitsee sitä, että joko Mikko Kinnunen tai Pekka Aittokumpu tulee valituksi. Valitettavasti en tunne tilannetta niin tarkasti, että osaisin sanoa kuka on lestadiolaisten suosikki Juha Sipilän lisäksi. Saattaa olla, että Tuomas Kettunen Kuhmosta on uusi keskustan kansanedustaja. Viimeistä paikasta kisaavat Raahen Hanna-Leena Mattila, Kuusamon Ulla Parviainen, Sotkamon Timo Korhonen ja Paltamon Marisanna Jarva.

Perussuomalaisten osalla tilanne on se, että Olli Immonen ja Ville Vähämäki ovat vahvoilla ja uusina Sebastian Tynkkynen ja Jenna Simula Oulusta ovat vahvoilla. Kajaanilainen Eila Aavakare, ylivieskalainen Tarmo Hirvelä ja oululainen Juha Vuorio ovat lähellä valintaa, jos alueidensa äänestäjät pitävät omiensa puolta. On huomattava, että perussuomalaisilla on Oulusta 8 ehdokasta ja Oulussa on yli 100 000 äänioikeutettua. Se merkitsee sitä, että perussuomalaisten viides paikka on mahdollinen ja jos perussuomalaisten noste jatkuu yhtä vahvana vaalipäivään saakka.

Kokoomuksen osalla näyttää siltä, että kaksi paikkaa on mahdollinen. Mari-Leena Talvitie uusinee paikkansa eduskunnassa. Toisesta paikasta kilpailevat Eero Suutari ja oululaiset Jarmo J Husso ja Juha Hänninen. On todennäköistä, että jos toinen paikka kokoomukselle tulee niin se tulee Juha Hänniselle. Valitettavasti Kalajokilaaksossa ei osata keskittää ääniä sillä kalajokisella Hanna Saarella olisi ollut nyt hyvät mahdollisuudet mutta Kalajo-ja pyhäjokilaakson alueelta on liian paljon kokoomuslaisia ehdokkaita, jotka syövät toistensa kannatusta.

Vasemmistoliitto saa viimeisen gallupin mukaan kaksi kansanedustajapaikkaa ne näyttävät menevät Hanna Sarkkiselle ja Merja Kyllöselle. Katja Hänninen ja Risto Kalliorinne jäävät varasijoille. Jos Merja Kyllönen pääsee europarlamenttiin niin silloin todennäköisesti Katja Hänninen pääsee varamiehenä jatkamaan kansanedustajapestiään. Ouluainen Anne Huotari on myös ehdolla. En kuitenkaan usko, että Vasemistoliitto saisi kolmea kansanedustajaa Oulun vaalipiiristä.

Sosiaalidemokraattien kannatus on mielestäni suurempi kuin ehdokkaiden kannatus. Mielestäni SDP:llä on Oulun vaalipiirissä varsin vaatiman ehdokaskattaus. Siksi uskon, että SDP:n kannatus jäänee vain kahteen paikkaan. Tytti Tuppurainen on erikoisista mielipiteistään huolimatta SDP:n ääniharava Oulun vaalipiirissä. Raimo Piiraisella Kajaanista on todennäköisesti mahdollisuudet toiseen SDP:n paikkaan. On kuitenkin otettava huomioon, että äänestäjien painopiste on muuttunut Oulun suuntaan ja siksi toinen paikka voi mennä oululaiselle ehdokkaalle esim. Ari-Pekka Sirviölle.

Vihreiden osalla tilanne on se, että ehdokaskattaus on puolueista paras jos katsotaan koulutusta ja kunnallispoliittista kokemusta. Satu Haapanen Oulusta on vahvoilla samoinkuin Silja Keränen Kajaanista. Vihreät tulevat saamaan kaksi paikka viimeisen gallupin mukaan. Myös Kuusamolainen Mika Flöjt ja oululainen Jenna Pitko saavat hyvät äänimäärtä. Valitettavasti erittäin pätevä Anne Sormunen Sievistä on vielä tuntematon persoona, mutta siitä huolimatta hän voi yllättää, jos saa Hanna Halmeenpään ääniperintöä.

Erikoista voi olla näissä vaaleissa se, että Oulun ja Kajaanin valtuustojen kokoukset voidaan jatkossa pitää eduskunnassa. On mahdollista, että Oulun valtuusto tulee valituksi lähes puolet Oulun vaalipiirin kansanedustajista. Jos oikein hyvä tuuri kajaanilaiselle käy niin Kajaanin valtuustosta voi tulla valituksi neljä valtuutettua: Siljä Keränen vihreistä, Raimo Piirainen SDP:stä, Eero Suutari Kokoomuksesta ja Eija Aavakare Persusuomalaisista.
Jos antaa äänensä muiden puolueiden kuin keskustan, perussuomalaisten, vasemmistoliiton, sdp:n, kokoomuksen ja vihreiden ehdokkaille, niin äänet menevät harakoille. Toisin sanoen niillä äänillä ei ole merkitystä vaalitulokseen muuta kuin hukkaan heitettyjen äänien määrässä.

Vaalien jälkeen hallituksen muodostaminen ei ole helppoa. Jos vaalien tulos on sellainen, että SDP saa 37 paikkaa,
perussuomalaiset 37 paikkaa ja
siniset 1 paikan,
kokoomus 34 paikkaa,
keskusta 32 paikkaa,
vihreät 26 paikkaa,
vasemmistoliitto 19 paikkaa,
rkp 9 paikkaa ja
kristilliset 5 paikkaa.

Siniset voivat saada yhden ehdokkaan eli Jussi Niinistön läpi, mutta eduskunnassa Jussi Niinistö ei saa yksin mitään aikaan joten paluu perussuomalaisiin olisi todennäköistä ja toivottavaa. Siten todennäköisesti varmistettaisiin erussuomalaisille suurimman puolueen asema. Loikkauksella tulisi olemaan kallis hinta eli Jussi Niinistö jatkaisi puolustusministerinä.

Mielestäni paras hallitusrintama olisi sdp + perussuomalaiset + keskusta + vihreät + kristillliset + rkp. Ministerin paikat jakaantuisivat 4+4+3+3+1+1.

Pääministeri Jussi Halla-aho, perussuomalaiset
sisäministeri Laura Huhtasaari, perussuomalaiset
puolustusministeri Jussi Niinistö, perussuomalaiset
liikenne ja viestintäministeri Ville Tavio perussuomalaiset

valtionvarainministeri Antti Rinne, sdp
perhe-ja peruspalveluministeri nainen Sanna Marin sdp
työ- ja elinkeinoministeri Antti Lindtman sdp
opetusministeri Jutta Urpilainen sdp

ulkoministeri Juha Sipilä, keskusta
maatalousministeri Jari Leppä, keskusta
kunta ja uudistusministeri Anu Vehviläinen keskusta

ulkomaan kauppa ja kehitysministeri Pekka Haavisto vihreät
asunto-, energia- ja ympäristöministeri Oras Tynkynen vihreät
sosiaali- ja terveysministeri Outi Alanko-Kahiluoto vihreät

sosiaaliministeri Sari Essayah kristilliset
oikeusministeri Anna-Maja Henriksson RKP,

On todennäköistä, että europarlamenttivaalien jälkeen Juha Sipilä on vahvasti ehdolla Donald Tuskin seuraajaksi Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaksi. Jos Sipilä valitaan Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaksi niin ulkoministeriksi nousee Keskustan Antti Kaikkonen. Asiasta on sovittava hallitusneuvotteluiden yhteydessä.

Hallitusohjelmassa on sovittava, että
 1. veroparatiisien käyttö ja veronkierto estetään sisältäen vakuuskuoret ja hallintarekisterin tuntemattomana käyttö
 2. työperäistä tarveharkintaista maahanmuuttoa suositaan ja yhteiskuntaa rasittavaa haittamaahanmuuttoa karsitaan niin kauan että se loppuu kokonaan
 3. 8-9 miljardin yritystuet käydään läpi ja karsitaan rankalla kädellä sekä 27 miljardin verotuet käydään läpi ja karsitaan rankalla kädellä
 4. kaivoslaki säädetään kiireellisenä ja uusi vesilaki säädetään mahdollisesti vaalikauden alkupuolella
 5. sotu-uudistus toteutetaan niin, että heikompiosaisten asema turvataan kaikissa olosuhteissa ja jokaisessa elämänvaiheessa. Sote-uudistus tehdään ilman maakuntauudistusta ja pakollista valinvapautta.
 6. ilmastonmuutosasia on tärkeä. Suomalaisten osuus hiilidioksipäästöistä on 16 promillea. Ilmastonmutosasiat tulee olla suomalaisiin kohdistuvissa toimenpiteissä oikeassa suhteessa. Ilmastomuutosasia ei saa olla ilmastovouhotusta vaan järkevää toimintaa.
 7. 1990-luvun laman uhreille korvataan heille aiheutetut vahingot. Sitä varten perustetaan totuuskomissio. Lisäksi Suomessa toteutetaan oikeushallinnon uudistus, jolloin perustetaan perustuslakituomioistuin. Muut oikeusasteet ovat kihlakunnan oikeus ja hovioikeudet. Laillisuusvalvonta, hallinto-oikeudet ja korkein oikeus lakkautetaan.
 8. Perintätoiminta keskitetään yksistään valtiolle. Pikapankkitoiminta kielletään ja estetään kokonaan. Perintätoiminta uudistetaan kokonaan. Verottajan arvioverotusoikeus poistetaan.
Kirja suositus


Päivi Nerg toimi sisäministeriön kansliapäällikkönä, kun Suomeen alkoi tulla tuhansia ns. turapaikanhakijoita. Vuonna 2014 tulijoita oli 3300 ja vuonna 2015 yli 30 000. Taustalla vaikutti Suomen muita Euroopan unionin maita avrakatseisempi, joidenkin mielestä löyhempi tapa tulkita EU-drektiivejä turvapaikkaperusteista. Suomessa oli tuolloin esimerkiksi ainoana Euroopan maan käytössä humnitäärinen suojelu oleskeluluvan myöntämisen perusteena, Lisäksi irakilaisten turvapaikanhaikijoiden päätöksissä ei pääsääntöisesti käytetty mahdollisuutta maan sisäiseen pakoon ennen toukokuuta 2016. Suomen käytännöt olivat kantautuneet monien etenkin Irakista liikkeelle lähteneiden korviin
Schengen sopimus

Schengen sopimuksen piiriin ei kuulu IRAK. Vaikka matkustusasiakirjoja ei tarkistetakaan rajoilla, Schengen-alueella matkustavien on pidettävä mukanaan ne matkustusasiakirjat, joita kukin Schengen-maa vaatii, ja tarvittaessa matkustajan on kyettävä todistamaan henkilöllisyytensä ja kansalaisuutensa viranomaisille. Lisäksi esimerkiksi lentoliikenteenturvallisuusmääräykset edellyttävät, että lentoyhtiöiden tulee tarkastaa matkustajien henkilöllisyys.
Valtiot voivat palauttaa rajatarkastukset tilapäisesti, jos yleinen järjestys tai kansallinen turvallisuus sitä edellyttävät. Näin teki esimerkiksi Suomi kesällä 2005 yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailujen aikana.
Dublinin sopimuksessa määrätään, että turvapaikkahakemus käsitellään ainoastaan yhdessä jäsenvaltiossa. Sopimuksessa määrätään myös, mikä jäsenvaltio kulloinkin on vastuussa. Periaatteessa turvapaikkahakemus käsitellään siinä EU:n jäsenvaltiossa, johon turvapaikan hakija on ensimmäisenä tullut, lukuun ottamatta tilanteita, joissa toinen valtio on jo myöntänyt oleskeluluvan, viisumin tai kauttakulkuviisumin.
Erkin kommentti: Kirja vahvistaa käsitystäni siitä, että sisäministeri Petteri Orpo ja kansliapäällikkö Päivi Nerg eivät ole toimineet niinkuin Suomen etu olisi edellyttänyt. Rajatarkastukset olisi tullut ottaa käyttöön sekä palauttaa turvapaikanhakijat ensimmäiseen EU-maahan mihin he olivat tulleet. Tähän ratkaisuun myös EU-tuomioistuin päätynyt. Toiminnallaan sisäministeri ja kansliapäällikkö ovat aiheuttnaeet suomalaisille valtavaa taloudellista vahinkoa ja erittäin suuren turvattomuuden tunteen kasvun. Maahantunkeutujat ovat raiskanneet lapsiamme ja tappaneet ja murhaaneet Suomen kansalaisia. Olen tehnyt asiassa Suojelupoliisille rikosilmoituksen maanpetoksesta.

Alueuutiset

Ilmatieteen laitos varoittaa liikenteen sujuvuuden heikentymisestä niin Keski-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla kuin Pohjois-Pohjanmaan länsiosissakin. Onnettomuusriski on kohonnut.Nelostie Pyhäjärven eteläpuolella suljettiin raskaan liikenteen onnettomuuden johdosta aamuyöllä, ja poliisi ohjaa liikennettä paikalla. Kappaletavaraa kuljettanut rekka suistui tieltä ojaan ja kaatui kyljelleen. Perävaunu jäi tielle poikittain tukkien liikenteen kokonaan. Toinen ajokaista saatiin poliisin mukaan auki aamulla ennen kuutta.Ajokeli on vaarallinen kaikissa pohjalaismaakunnissa – Poliisi ohjaa liikennettä nelostiellä, 15 vasikkaa kolarissa Siikalatvassa

Yhdistelmäajoneuvo ajautui poikittain Halsuan ja Lestijärven välisellä maantie 751:llä noin 10 kilometriä Halsuan keskustasta. Tie on onnettomuuspaikalla toistaiseksi poikki ja liikenne pysähdyksissä. Rekka poikittain tiellä Halsuan ja Lestijärven välisellä tieosuudell https://www.keskipohjanmaa.fi/uutinen/569442

Suomen Kulttuurirahaston Keski-Pohjanmaan rahaston apurahat – Yhteensä 431 000 euroa

Kotimaan uutiset

Juha Sipilä toisteli HS:n vaalitentissä väitteitä, jotka on moneen kertaan todettu virheellisiksi

Perussuomalaiset voivat menestyä eduskuntavaaleissa erittäin hyvin, arvioivat politiikan tutkijat.Perussuomalaiset voi yltää jopa kärkipaikkaan eduskuntavaaleissa, arvioivat politiikan tutkijat Johanna Vuorelma ja Karina Jutila. Molemmat pitävät kuitenkin todennäköisimpänä skenaariona sitä, että sdp on vaalien ykkönen.Tutkijoilta hurja arvio: Sdp voi vielä horjahtaa ja perussuomalaiset nousta kärkeen – tätä kaikkea se edellyttää

Olkiluoto 3 -laitosyksiköllä alkuvuonna tehdyn laajan huoltoseisokin työt eivät ole edenneet laitostoimittajan marraskuussa 2018 ilmoittaman aikataulun mukaisesti.
Laitostoimittajan marraskuussa toimittaman aikataulun mukaan polttoaineen asennuksen oli suunniteltu alkavan kesäkuussa. Laitosyksikkö liitettäisiin valtakunnan verkkoon lokakuussa ja säännöllinen sähköntuotanto alkaisi tammikuussa 2020.
Teollisuuden Voima Oyj:n (TVO) saaman tiedon mukaan polttoainetta ei asenneta reaktoriin ainakaan ennen elokuun loppua. TVO kertoo asiasta tiedotteessaan.
Olkiluoto 3:n työt eivät ole edenneet aikataulussa – viivästyy edelleen

Marko Pulkkinen saapui Kuokkalan liikekeskuksen ennakkoäänestyspaikalle varttia vaille iltakahdeksan tiistaina. Tyttöystävänsä kanssa pitkän jonon hännillä seissyt Pulkkinen hämmästyi, kun hän kuuli, että vaalitoimitsija oli jo 20 minuuttia vaille kahdeksan käynyt ilmoittamassa jonottajille, etteivät he ehdi enää äänestää. Väkeä oli lähtenyt paljon pois.
Vaalilakia rikottiin Jyväskylässä ja Oulussa – kymmeniä äänestäjiä käännytettiin etuajassa pois äänestyspaikalta

Ulkomaan uutiset

Britannian piti erota EU:sta perjantaina 12. huhtikuuta, mutta Britannian pääministerin Theresa Mayn EU:n kanssa neuvottelema sopimus ei ole saanut hyväksyntää brittiparlamentissa. Välttääkseen sopimuksettoman eron May pyytää lisäaikaa puolueiden välisille keskusteluille.Saako Britannia tänä iltana jatkoa EU-erolleen vai tapahtuuko perjantaina hallitsematon brexit - Yle seuraa neuvottelujen käänteitä

Talousuutiset

It-yhtiö Tieto aloittaa yt-neuvottelut. Suomessa niillä on vaikutusta 210 työtehtävään. Tiedon uudessa toimintamallissa vähenee tarve sisäiselle koordinoinnille ja hallinnollisille tehtäville.Suomen yt-neuvottelut koskevat kaikkia toimintoja, poislukien Product Development Services- ja Industry Software -liiketoiminnat. Neuvotteluja käydään kaikissa Suomen toimipisteissä.Globaalisti Tieto arvioi, että uudistus vaikuttaa 700 työpaikkaan. Isoja vaikutuksia on Suomen lisäksi Ruotsissa ja Tšekissä.It-yhtiö Tieto aloittaa yt-neuvottelut – Suomessa uhan alla 210 työpaikkaa

Urheilu-uutiset

Edesmenneen presidentin Mauno Koiviston tytär Assi Koivisto osallistuu viikonloppuna veteraanien SM-kisoihin.Georgian Batumissa käydään parhaillaan painonnoston EM-kilpailuja, joissa on mukana helsinkiläisellä Hakaniemen Tempausareenalla harjoitteleva Meri Ilmarinen.
Kuvat: Assi Koivisto, 61, aloitti painonnoston 1,5 vuotta sitten – osallistuu nyt SM-kisoihin!

Mielipide

Sote-loppuraportti kertoo ikävän totuuden, joka piti paljastaa vasta vaalien jälkeen, mutta jonka onneksi Helsingin Sanomat julkaisi viime tipassa ennen vaaleja. Juttu on tässä vaiheessa vain tilaajille, mutta siitä uuutisoidaan varmasti lisää myös muualla.
Hallituspuolueiden ministereillä, kansanedustajilla ja ehdokkailla on vielä ennen vaaleja muutama päivä aikaa yrittää selittää tekemisiään. Selittämistä riittää myös johtavilla virkamiehillä ja erityisesti Päivi Nergillä, joka päätti pitää raportin piilossa vaalien yli.
Historian suurin munaus

Liikunta ja terveys

Verenpaine 154 / 84, pulssi 51 , Paino 105,0 kg. Jumppa 0 /2000 min, kuntosali 0/ 1990 min, kävely 0/329 km , uinti 1000/4300 m, pyöräily 2/71 kmEi kommentteja:

Lähetä kommentti