maanantai 25. tammikuuta 2021

MA 25.01.2021 Huolestuttavia asioita

 


Suomen valtion talous, koronaviruksen leviäminen Suomessa, USA:n tilanne, Venäjän tilanne

Kalajoki

Kalajoelta kotoisin oleva Kerttu lauloi Voice of Finlandissa hevimetallia – "Oli kova!"

https://www.keskipohjanmaa.fi/uutinen/609552

Alueuutiset

Pyhäjärvellä kaksi uutta koronatapausta

https://www.keskipohjanmaa.fi/uutinen/609565


Oulaisten kaupunki: Lauantain ja maanantain välisenä aikana kaksi uutta koronatartuntaa – Koronavirustartunnalle altistuneiden karanteeni pitenee

https://www.kalajokilaakso.fi/uutinen/609576


Kotimaan uutiset


Esko Aho rusikoi Maria Ohisalon viikonlopun twiitin 1990-luvun lama-ajasta

https://www.is.fi/politiikka/art-2000007762316.html

  • Emme halua toistaa 90-luvun laman virheitä, Ohisalo kirjoittaa.

    Erkin kommentti: Toivon, että 1990-luvun tapahtumat, pankkikriisi ja valtiopetos tulevat tarkemman selvityksen kohteeksi.

Tässä tapauksessa ulkonaliikkumis­kielto voisi tulla Suomessa käyttöön – hallitus esitteli kolme tasoa, jolla torjutaan epidemiaa

https://www.is.fi/politiikka/art-2000007762015.html

Hallitus on neuvotteluissaan päättänyt päivittää hybridistrategian toimintasuunnitelmaa kolmella tasolla, jotta muuntovirusten leviämistä voidaan estää ennakoivasti. Tällä hetkellä ollaan tasolla yksi, jolloin kaikki leviämisvaiheen toimenpiteet on otettava täysimääräisesti käyttöön leviämisvaiheessa olevilla alueilla. Voimassaolevien rajoitusten on pysyttävä vähintään nykyisellä tasolla, kunnes toimien vaikuttavuutta on voitu arvioida.


THL: Suomessa 11 uutta koronakuolemaa – IS seuraa

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000007746557.html

Suomessa on raportoitu tänään 11 uutta koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvää kuolemantapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä kuolemantapauksia on raportoitu nyt 655.

Viruksen aiheuttaman taudin vuoksi sairaalahoidossa on 131 ihmistä. Heistä tehohoidossa on 21 potilasta. Sairaalahoidossa on yhteensä viisi ihmistä vähemmän kuin perjantaina, jolloin tiedot viimeksi julkaistiin. Tehohoitopotilaiden määrä on vähentynyt kolmella.

Aiemmin tänään raportoitiin 192 uutta koronavirustartuntaa. Rokotuksen saaneita ihmisiä on tähän päivään mennessä yli 106 000.


Ulkomaan uutiset


EU tivaa Astra Zenecalta selitystä rokotetoimitusten viivästymiseen, lääkeyhtiön antaa komissiolle selvityksensä tilanteesta tänään

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000007762128.html

EUROOPAN unioni tivaa lääkeyhtiö Astra Zenecalta selvitystä siitä, miksi se on leikannut ensimmäisiä rokotetoimituksiaan unionille.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen soitti uutistoimisto Reutersin saamien tietojen mukaan maanantaina lääkeyhtiön toimitusjohtaja Pascal Soriot'lle ja muistutti häntä yhtiön unionille tekemistä sopimuksista.

Astra Zeneca aiheutti perjantaina ison takapakin EU:n rokotussuunnitelmille ilmoittamalla, että se vähentää 60 prosentilla vuoden ensimmäisen kolmanneksen rokotetoimituksiaan unionille.

Erkin kommentti: Tämä on todellinen odottamaton takaisku taistelussa koronaa vastaan.


Pääministerin tytär, entinen kansantanssija ja arvostettu juristi: tällainen on Viron uusi pääministeri Kaja Kallas

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000007761932.html

VIROSTA on tulossa maailman ainoa maa, jossa sekä presidentti että pääministeri ovat naisia. Tiistaina maan hallituksen johtoon astuu keskustaoikeistolaisen reformipuolueen puheenjohtaja, 43-vuotias Kaja Kallas.

Kallas ryhtyi hallitusneuvotteluihin sen jälkeen kun edellisen pääministeri Jüri Rataksen hallituksen taival tuli päätökseen toissa viikolla. Kallas päätyi muodostamaan hallituspuolueen yhdessä Rataksen keskustapuolueen kanssa.

Kallaksen hallituksessa on enemmän naisministereitä kuin missään aiemmassa Viron hallituksessa. Joukossa on myös monia ensikertalaisia. Paikat on jaettu tasan koalitiokumppaneiden välille.


USA:n kongressin jäsenet saaneet tappouhkauksia Trumpin oikeudenkäynnin alla -"Kansalliskaartin pitää jäädä Washingtoniin”

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/31f8c5f1-cb08-4c28-a12a-03bfb2892d92

Erkin kommentti: USA on pahasti kahtia jakautunut. Biden tuskin pystyy yhdistämään riittävästi USA:ata. Venäjällä on väkivaltaa. Mihin tämä maailma on menossa. Väkivallalla ei saada hyvää aikaan.


Talousuutiset


Suomi saattaa olla koronan jälkeen pysyvästi erilainen maa – professori Heikki Hiilamo uskoo, että pian alkaa konkurssien aalto

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000007760978.html

Koronaepidemia on kuin hidastettu tsunami. ”Vasta kun hyökyaalto laskee ja vetäytyy, päästään katsomaan, mitkä ovat todelliset vauriot”, Heikki Hiilamo sanoo.

Erkin kommentti: Näin minäkin näen asian.


Wolt sai alkunsa kehnosta liikeidasta ….

https://www.hs.fi/talous/art-2000006657577.html


Maailman suurin datakeskusyritys investoi Suomeen yli 30 miljoonaa euroa

https://www.hs.fi/talous/art-2000007761098.html

MAAILMAN suurin datakeskusyritys Equinix investoi lisää Suomeen. Yhtiö ilmoitti tänään uudesta investoinnista, jolla se kasvattaa datakeskustensa kapasiteettia.

Investoinnin arvo on noin 32 miljoonaa euroa, jolla laajennetaan International Business Exchange (IBX) -datakeskuksia Suomessa.

Yhtiö kertoo, että datan määrä ja sen prosessoinnin tarve on kasvanut maailmanlaajuisesti, ja kehitys on kiihtynyt entisestään koronaviruspandemian aikana etätyön lisääntymisen vuoksi.

Equinix on investoinut viime vuosina voimakkaasti Suomeen, josta käsin se voi palvella tehokkaasti Pohjoismaiden asukkaita. Nyt investointien yhteissumma nousee jo 147 miljoonaan euroon.


Tutkijalta tyly arvio kotitalousvähennyksen hyödyistä: ”Ei voi suositella, että ainakaan laajennettaisiin”

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000007762290.html

Kotitalousvähennys ei ole täyttänyt tavoitteitaan, sillä se ei ole lisännyt tuoreen tutkimuksen mukaan työllisyyttä eikä vähentänyt harmaata taloutta. Tutkijan mukaan olisi syytä miettiä, olisivatko rahat paremmassa käytössä jossain muualla.

Erkin kommentti: Olen tutkijoiden kanssa samaa mieltä.


Näin syntyy veronmaksajan kallis painajainen – ”järjestelmää käytetään surutta hyväksi”

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000007754413.html

Taloussanomien jättiselvitys vuosilta 2018–2020 paljastaa, ketkä laskuttavat yhteiskuntaa eniten.

Erkin kommentti: Kiitos toimittajille hyvästä selvityksestä.


Urhelu-uutiset


Bolshonov VS Maki Different Angle

https://www.youtube.com/watch?v=aQaV-TZodqI


Bolshunov TACKLES Finland’s Maeki ?￰゚ヌᄎ?￰゚ヌᆴ after men’s relay - Lahti 2021 - FIS Cross Country Skiing WC

https://www.youtube.com/watch?v=oSctGxOCVdo


Alexandr Bolshunov VS Joni Maki

https://www.youtube.com/watch?v=4A8ooR06OtI


Ruotsalaisnäkökulma hiihdon kohutilanteeseen: ”Mäki sulki Bolshunovin linjan”

https://www.is.fi/maastohiihto/art-2000007760605.html

Erkin kommentti: Ruotsalainen näkökulma ei aivan väärä ole. Mäki kuitenkin toimi sääntöjen mukaisesti – Bolshunov ei toiminut.


Ryan Crouser pukkasi 32 vuotta vanhan halli-ME:n historiaan! Vanha ennätys ylittyi kahdesti

https://www.is.fi/yleisurheilu/art-2000007760777.html

KUULANTYÖNNÖN hallitseva olympiavoittaja, yhdysvaltalainen Ryan Crouser työnsi halli-maailmanennätyksen sunnuntaina Fayettevillessä järjestetyssä kisassa. Crouser kirjasi tuloksen 22,82, joka kohensi Randy Barnesin nimissä ollutta halli-ME:tä 16 sentillä.


Maailmalla tapahtuu


Tampereella asuva sierraleonelainen mies saa syytteet murhista ja muista vakavista rikoksista Liberian konfliktin aikana

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000007762134.html

Mies muutti Suomeen vuonna 2008 todistettuaan sitä ennen entisiä taistelutovereitaan vastaan erityistuomioistuimessa. Epäillyt rikokset tapahtuivat vuosituhannen vaihteessa.

Erkin kommentti: On luonnollista, että rikoksiin syyllistyneet pakevat mahdollisimman kauaksi rikospaikasta ja Suomi on toistaiseksi tarjonnut siihen mahdollisuuden. Aikaan jatkosodan jälkeen rikoksiin syyllistyneet sodasta palaavat henkilöt suuntasivat kulkunsa Suomessa pohjoisen metsätyömaille.


Yle Areena


1940: Eva Braun kuvaa Hitleriä

https://areena.yle.fi/1-4315572

Eva Braun sai Hitleriltä lahjaksi elokuvakameran. Sillä hän kuvasi värifilmille mm. voitonparaatin Ranskan valloituksen jälkeen. Erityisen kiintoisia ovat Braunin filmit Hitleristä vieraineen Berghofin huvilalla. (U)


Sairaalapomoilla piikki auki

https://areena.yle.fi/1-50654047

Veronmaksajien rahaa on voinut palaa jopa kymmenien miljoonien edestä, kun Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS on jättänyt hankintoja kilpailuttamatta. Korona räjäytti hankinnat uusiin ennätyksiin. Osa 1/2.


Turpiin vaan, Juha Sipilä

https://areena.yle.fi/audio/1-50701801

Juha Sipilän ja Anne Bernerin hurja seikkailu pahan sammon takomiseksi johtaa Talvivaarasta Vallilaan, aina helvetin kahdeksanteen piiriin saakka. Mihin loppuu Juha ja mistä alkaa Anne? Juha Sipilä on vihdoin valmis kertomaan, tai hetkittäin laulamaan, mitä todella tapahtui Suomi kuntoon -kampanjassa. Hallitsija on kolmiosainen poliittinen satiiri ja käsikirjoitettua fiktiota. Kaikki yhtäläisyydet todellisten henkilöiden kanssa ovat mielikuvituksen tuotetta.

Mielipiteet


EU:n elpymispaketti voi onnistuessaankin heikentää Suomen taloutta, sanoo taloustieteilijä Juha Tervala: ”Ei ole Suomen etu”

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000007760621.html

Elpymispakettiin osallistuminen tulisi nähdä hintana EU-jäsenyyden hyvistä puolista, Tervala esitti valtiovarainvaliokunnan kuulemisessa perjantaina. Valiokunnan myös kuulema Vesa Vihriälä katsoo Tervalan tavoin, ettei elpymispaketista välttämättä ole merkittävää hyötyä Suomen viennille.


Kommentti: Jussi Halla-ahon persut käy Annika Saarikon kepun kimppuun kaikilla rintamilla

https://www.is.fi/politiikka/art-2000007761811.html

Kuntavaalistartteja pidetään nyt tiheään. Huhtikuun vaalien ydinkysymys kuuluu, ratkaiseeko vaalien voittajan ehdokasasettelu ja kuntien tehtäviin liittyvät asiat – vai yleispolitiikkaa, kuten kiistely EU:n elpymispaketista. Persut otti pääkohteekseen kepun, jonka kimppuun se käy kaikilla rintamilla, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.


Kommentti: Nyt on selityksen paikka, AstraZeneca – mihin ”ennakkoon valmistetut” rokotteet katosivat?

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000007761478.html

Joko rokotteita ei ole valmistettu ennakkoon tai sitten ne on myyty asiakkaille, jotka ovat maksaneet niistä paremman hinnan kuin EU, erikoistoimittaja Jouko Juonala kirjoittaa.


Pääkirjoitus: Kuinka kauan Vladimir Putin pysyy politiikan näyttämöllä?

https://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/a/725dccab-71e8-44b2-b397-94b11bec4980

Venäjän tilanteen kärjistymisen on syytä huolettaa koko maailmaa, kirjoittaa Juha Keskinen.


Youtube


Pro-Navalny Protesters Clash with Russian Police

https://www.youtube.com/watch?v=LQEahTbXecc


Thousands rally across Russia to call for Navalny's release

https://www.youtube.com/watch?v=UsFSsKBuivo


Tens of Thousands Turn Out To Protest Alexei Navalny’s Arrest | NBC Nightly News

https://www.youtube.com/watch?v=GLkhYgFPpKY


Mass protest in Moscow in support of Alexei Navalny

https://www.youtube.com/watch?v=xXcSWSjeLcw


Pro-Alexei Navalny protesters pelt police with snowballs

https://www.youtube.com/watch?v=tpOps7pt7qY


Auto on vihreille ikuinen lypsylehmä!

https://www.youtube.com/watch?v=Pglfyp43egA


Rattijuopon muotokuva | Karpolla on asiaa

https://www.youtube.com/watch?v=flXVCl8Fod4


Rattijuoppouden tuhoamat elämät | Karpolla on asiaa

https://www.youtube.com/watch?v=n8UXwMkwLSo


Musiikki


André Rieu - Il Silenzio (The Silence)

https://www.youtube.com/watch?v=B804bBxIVpA


André Rieu - Azzurro

https://www.youtube.com/watch?v=9OGGj8tGH8I


Macarena - Los Del Rio & André Rieu

https://www.youtube.com/watch?v=MMRVbhbIkjk



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti