sunnuntai 16. elokuuta 2020

MA 17.08.2020 Suurpetokantaa alueellamme on harvennettava

 

Susi riistakameran kuvassa

Kalajoki

Susi kävi uudestaan lampaiden kimppuun Kalajoen Letolla, alueella tehty pedosta useita näköhavaintoja – Lampuri Lasse Heikkilä on menettänyt susille pian 50 lammasta

https://www.kalajokiseutu.fi/uutinen/599618

Erkin kommentti: Alueemme susikantaa on harvennettava 5-8 sudella. Susia alueellamme on liian paljon ja ne aiheuttavat suuria vahinkoja alueemme yrittäjille ja pelkoa ihmisille. Matkailualueella tarvitsemme enemmän maksavia asiakkaita kuin lampaita tappavia susia. Matkailualueella matkailijan tulee tuntea olonsa turvalliseksi niin että hän voi ulkoilla lastensa ja koiriensa kanssa turvallisesti maastossa ja pyöräteillä. Siksi suurpetokantaa alueellamme on harvennettava poistamalla 5-8 sutta ja 2-3 karhua. On todennäköistä, että sudet vierailevat tappamassa lampaita joko ensi tai seuraavana yönä. Minun kästykseni ja oikeustajuni mukaan viranomaisten olisi tullut reagoida asiaan välittömästi ensimmäisen susihyökkäyksen jälkeen ja jo sitä ennemminkin, sillä viranomaisten toimintaa voidaan pitää perustuslain vastaisena. Kansalaisten turvallisuus ja omaisuuden suoja on perustuslaissa taattu.

Lukijan mielipide: Johtamisen ongelmat jatkuvat Kalajoella

https://www.keskipohjanmaa.fi/uutinen/599613

Esimerkin ongelmallisesta johtamiskulttuurista tarjoavat Merenojan yhtenäiskoulun rakentamispäätös ja varautuminen koronavirusepidemiaan. Koulurakentamiseen edettiin, vaikka kustannusarvio oli ylittymässä 5 milj. eurolla, syntyvyys oli asiaa suunniteltaessa laskenut 150:stä 100:aan ja kaikki edellytykset kilpailutuksen keskeyttämiselle ja suunnitelmien korjaamiselle olivat olemassa.

Asian esittelyistä keskeisesti vastannut sivistystoimen viranhaltijajohto, kaupunginjohtaja mukaan lukien, jätti asiaa käsiteltäessä tuomatta esiin ja vahvistamatta alentuneen syntyvyyden pidempiaikaiset vaikutukset. Lopputuloksena meillä on koulu, joka on ensimmäisinä vuosinaan ahdas ja jonka oppilasmäärä on tulevina vuosina putoamassa 600–700 oppilaaseen, muiden koulujen täyttöasteesta riippuen jopa 400 oppilaaseen. Kaupungin kassaa verotettiin turhaan 15 milj. eurolla, joka jää kuntalaisten maksettavaksi.

JHT kausi 2020-21 - haastattelussa Jesper Jalonen

https://www.youtube.com/watch?v=kbuBKlqv18I

Valokuvia 1960-luvulta

Juhani Peltonen, Pauli Väliverronen ja Erkki Aho

Kotini 1960-luvulla

3-4 luokka luokkakuva Alapään koulu

4.luokan jälkeen kävin Kalajoen yheiskoulua - osa kuvassa olevista oppilaista on jo toisessa maailmassa

Siirryin Kalajoen yhteiskoulusta Alavieskan-Raution kunnalliseen keskikouluun


Rippikoulukuvani

Alueuutiset

Nivalan Urheilijoiden Miika Tenhunen juoksi esteiden SM-pronssia – Haapajärven Kiilojen Johan-Antti Kivilahti taivutti seiväskisassa hopeaa tekemällä roiman parannuksen ennätykseensä

https://www.kalajokilaakso.fi/uutinen/599617

Kotimaan uutiset

Kaivohuoneella mahdollinen joukkoaltistuminen – ravintolassa oli illan aikana noin 850 henkilöä

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006603898.html

RAVINTOLA Kaivohuoneella Helsingissä tapahtui mahdollinen joukkoaltistuminen koronavirukselle elokuun 8. päivänä, Helsingin kaupunki ja ravintola Kaivohuone tiedottavat.

Illan aikana, kello 22–03, ravintolassa oli kaikkiaan noin 850 henkilöä, kertoo Helsingin kaupungin epidemiologisen toiminnan ylilääkäri Sanna Isosomppi. Tuolloin koronavirusta kantanut henkilö oli vielä oireeton. Hänen kanssaan varmasti lähikontaktissa olleita henkilöitä on asetettu karanteeniin, mutta heidän tarkkaa lukumäärää Isosomppi ei kerro

Ulkomaan uutiset

Sunnuntain mielenosoitukset kasvoivat viikon laajimmiksi Valko-Venäjän pääkaupungin kaduilla – Lukašenka esiintyi uhmakkaana tukijoidensa edessä ja sanoi, ettei uusia vaaleja tule

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006603857.html

MIELENOSOITUKSET Valko-Venäjän itsevaltaista johtajaa Aljaksandr Lukašenkaa vastaan ovat keränneet pääkaupunki Minskin kaduille kymmeniä tuhansia ihmisiä sunnuntaina.

Uutistoimisto AFP:n toimittaja arvioi neljän jälkeen iltapäivällä, että kaupungin keskustaan sovitulla kokoontumispaikalla mielenosoittajia olisi jopa 100 000. AFP:n mukaan sunnuntain mielenosoitukset ovat suurimmat sitten viikon takaisten presidentinvaalien, joita väitetään vilpillisiksi.

Maassa on nähty lukuisia laajoja mielenosoituksia sen jälkeen, kun Lukašenkan väitettiin voittaneen viikon takaiset presidentinvaalit murskaäänin.

Yle Minskissä: Parisataatuhatta mielenosoittajaa vaatii presidentin eroa, kulkueen tunnelma rauhallinen

https://yle.fi/uutiset/3-11497365

MINSK Uusia presidentinvaaleja vaativat mielenosoittajat ovat olleet suurin voimin liikkeellä Valko-Venäjän eri kaupungeissa. Kirjeenvaihtajamme Suvi Turtiainen on Minskissä seuraamassa tapahtumia.

HS:n kirjeenvaihtaja Minskissä: Mielenosoittajat täyttivät keskustan, mukana oli myös lapsia eikä poliisijoukkoja näkynyt

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006603857.html
MIELENOSOITUKSET
 Valko-Venäjän itsevaltaista johtajaa Aljaksandr Lukašenkaa vastaan keräsivät pääkaupunki Minskin kaduille valtavasti ihmisiä. Uutistoimisto Reuters ja paikallinen verkkomedia tut.by arvioivat, että mielenosoittajia oli Minskin keskustassa yli 200 000. Uutistoimisto AFP puolestaan arvioi mielenosoittajien lukumääräksi noin 100 000.

Thainuoret inspiroituivat Hongkongin protesteista ja vaativat monarkian uudistamista – Pääministerin mukaan aktivistit ”menivät liian pitkälle”

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006603675.html

THAIMAASSA yli tuhat ihmistä kokoontui sunnuntaina maan pääkaupunkiin Bangkokiin vaatimaan hallituksen eroa, perustuslain muuttamista ja oppositioaktivistien häirinnän lopettamista.

Jo viikkoja jatkuneissa laajoissa mielenosoituksissa ihmiset ovat kerääntyneet kaduille vastustamaan maan hallintoa.

Protesteja ovat järjestäneet demokratiaa kannattavat ja pitkälti opiskelijavetoiset ryhmät. Ne käyttävät tiedonvälitykseen sosiaalista mediaa, eikä ryhmillä vaikuta olevan selkeitä yksittäisiä johtajia.

Mielenosoittajat pitävät Hongkongin nuoria aktivisteja esikuvin

Espanja ja Italia kiristävät rajoituksia, Skopjesta Turkuun saapuneen lennon matkustajista 12:lla koronatartunta – IS seuraa

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006564733.html

Turkki aikoo laajentaa kaasun etsintää Välimerellä – EU vaatii maata lopettamaan välittömästi

https://yle.fi/uutiset/3-11497716

Euroopan unioni vaatii Turkkia lopettamaan välittömästi kaasun etsinnän itäisellä Välimerellä.

Turkin välit niin Kreikan kuin muun EU:n kanssa ovat viimeisen viikon aikana kiristyneet. Lauantaina maa ilmoitti aikovansa laajentaa kaasun etsintää Yavuz-aluksella Kyproksen lounaisrannikon tuntumaan alkavalla viikolla.

EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell sanoi sunnuntaina lausunnossaan Turkin ilmoituksen lietsovan entisestään jännitteitä ja epävarmuutta itäisellä Välimerellä.

Borrell vaati Turkkia lopettamaan toimet välittömästi ja keskustelemaan asiasta EU:n kanssa.

Talousuutiset

Ennakkotiedot: Bruttokansantuote laski noin viisi prosenttia koronakeväänä – Suomi selvisi euromaita vähemmällä

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006601575.html

Suomen työpäiväkorjattu bruttokansantuote sukelsi ennakkotietojen mukaan huhti-kesäkuussa 4,9 prosenttia vuoden takaisesta, kertoo Tilastokeskus.

Työllisten määrän ennakoidaan supistuneen noin 3,2 prosenttia vuoden takaisesta. Tehdyt työtunnit olivat työpäiväkorjattuna vähentyneet noin 7,6 prosenttia vastaavasta vuoden takaisesta neljänneksestä.

– Viennin lasku ja palvelusektorin heikko kehitys vetivät kansantalouden tuotannon laskuun toisella neljänneksellä. Kuukausitilastojen perusteella voi arvioida, että huhti-toukokuun kuopan jälkeen talouden elpyminen käynnistyi kesäkuussa, arvioi Handelsbankenin pääekonomisti Timo Hirvonen tiedotteessa.

Arviolta parikymmentä yritystä saanut valtiolta täydet 800 000 euron koronatuet – Yritysten tukihakemuksissa alkoi loppukiri

https://yle.fi/uutiset/3-11486888

Helsingin Messukeskuksen monet tapahtumat tekivät viime vuonna kävijäennätyksiä ja liikevaihto hipoi 60 miljoonaa euroa.

Tänä vuonna tultiin sitten rysäyksellä alas. Liikevaihto laski yli 80 prosenttia, sanoo Suomen Messut osuuskunnan toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen.

Messukeskusta pyörittävä Suomen Messut osuuskunta on yksi nyt jo kymmenistä yrityksistä, joka on saanut Valtiokonttorilta täyden 500 000 euron kustannustuen.

Koronakriisin vaikutukset maksuhäiriömerkintöjen määrään vasta tulossa – merkintä on jo 390 000 suomalaisella

https://yle.fi/uutiset/3-11497077

Maksuhäiriömerkintöjä on jo 390 000 suomalaisella eli 8,5 prosentilla aikuisista, kertoo Asiakastieto. Määrä on noussut jo kymmenen vuoden ajan.

Asiakastiedon liiketoimintajohtaja Jouni Muhosen mukaan maksuhäiriöiden lisääntyvä määrä liittyy pitkälti siihen, että velkaa otetaan useampaan paikkaan. Erilaiset kuukausittain maksettavat kanavapaketit, luotto- ja osamaksut kasaantuvat, eivätkä tulot riitä niiden maksamiseen. Myös pikavippien suosio on nostanut velkakierteen mahdollisuutta vuosien mittaan.

Suomen turkisala on kriisissä – turkistarhauksen hallittu alasajo on ainoa mahdollisuus

https://animalia.fi/suomen-turkisala-on-kriisissa/

Erkin kommentti: Onko Marinin vihervasemmistohallitus toteuttamassa Animalian tahtoa? Onko tehty salainen sopimus turkistuotannon alasajamisesta koronakriisin varjolla? Tähän viittaa rahoituksen estäminen turkiksia tuottaville yrityksille Ely-Keskuksen ja Finveran taholta sekä pankkien taholta. Olen keskustellut asiasta lukuisten kansanedustajien kanssa ja he ovat erittäin vaitonaisia. Kysymys on perustuslain vastaisesta toiminnasta. Turkisalan yrittäjät ovat yhdenvertaisia muiden yrittäjien kanssa. Miksi Keskusta vaikenee asiasta? Elinkeinoministerinä on Keskustan Mika Lintilä? Miksi systeemin valtio takaa ja pankki jakaa ei toimi turkistuotantoalalla? Miksi puolueen puheenjohtaja Katri Kulmuni vaikenee asiasta? Miksi elinkeinoministeri Mika Lintilä Finveran lainaehtoja ei muuteta sellaisiksi että turkistuottajat hyötyisivät lainoista? Onko pankkeja ohjeistettu siten, ettei turkistutotantoalalle myönnetä lainoja?

Urheilu-uutiset

Naisten 100 m aitajuoksun Loppukilpailu (Annimari Korte 12,79) | Kalevan Kisat Turku 14.8.2020

https://www.youtube.com/watch?v=oNsmXkt4aZA

Turun 1989 Kalevan Kisojen korkeus

https://www.youtube.com/watch?v=ENdoko1A_3w

Naisten Moukarinheitto - Krista Tervo 70,18 SE (Suomen Ennätys)

https://www.youtube.com/watch?v=DC-Ef3YaX48

Ella Junnila | Korkeushypyn Suomen ennätys 195cm

https://www.youtube.com/watch?v=7_z1ex1Txr8

Naisten 100m Aitajuoksu - Annimari Korte 12,72 SE

https://www.youtube.com/watch?v=BK_ogyIxVkk

Olli-pekka Karjalainen 83.30 hammerthrow finish record

https://www.youtube.com/watch?v=u1nytADSnck

Mika Halvari 22,09 | Tampere 7.2.2000

https://www.youtube.com/watch?v=jdl3svOYd8E

Maailmalla tapahtuu

Kesätöissä taigalla

https://dynamic.hs.fi/a/2020/metsapalot/

Naamiomiesten ryöstöpuuhat päättyivät tuulikaappiin - sivulliset estivät paon K-kaupasta Tampereella

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/be11ba9b-e0b9-4bbe-8c8e-3ffc3899d18c

Ryöstäjien pakomatka tyssäsi kuitenkin tuulikaappiin, kun kaupan edessä olleet ihmiset olivat nähneet pahoissa aikeissa olleiden naamioituneiden miesten menon kauppaan ja ennustaneet tulevaa. Ihmiset estivät kaupan ovien aukeamisen, ja ryöstäjien paon.

Kuvat: Mauritiuksen rannikolla haaksirikkoutunut laiva repesi kahtia – tältä paikalla näytti päivää pelätyn tapahtuman jälkeen

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006604192.html

Terroristit hyökkäsivät ulkomaalaisten suosimaan luksushotelliin Mogadishussa – ainakin 16 kuoli ja yli 20 haavoittui

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006604160.html

ÄÄRI-ISLAMISTIT hyökkäsivät sunnuntaina Somalian pääkaupungissa Mogadishussa sijaitsevaan rantahotelliin. Hyökkäyksessä kuoli ainakin 16 ihmistä ja yli 20 haavoittui, kertovat uutistoimistot Reuters sekä AFP.

Terroristijärjestö al-Shabaab on kertonut olevansa hyökkäyksen takana, joka kohdistui Lidon rannalla sijaitsevaan Elite-luksushotelliin.

Uutistoimisto Reutersin mukaan hyökkäys käynnistyi islamistien räjäytettyä auton hotellin edessä tapahtuneessa itsemurhaiskussa. Räjähdystä seurasi laukaustenvaihto al-Shabaabin ja hotellin vartijoiden välillä.

NYT: Kreikka on kuljettanut salaa yli 1000 pakolaista merelle ja hylännyt heidät kumiveneisiin

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/78161260-aa6f-4284-ae3f-ab5a087ad77a

Kreikan hallitus on karkottanut salaa yli 1 000 pakolaista Euroopan rajalta viime kuukausina, kertoo The New York Times. Pakolaiset on kuljetettu Kreikan aluevesien laidalle ja jätetty sinne oman onnensa nojaan kumiveneisiin, jotka ovat välillä olleet ääriään myöten täynnä tai vuotavia.

Kreikan viranomaiset ovat jättäneet maaliskuusta alkaen merelle ainakin 1 072 turvapaikanhakijaa. Yhteensä erillisiä karkotuskertoja on ollut ainakin 31.

Mielipiteeet

Pääkirjoitus: Työmarkkinat tarvitsevat rakenteiden uudistamista – mutta matala­palkkatyö ei ole ratkaisu

https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000006603986.html

ON KYSEENALAISTA, miten pelkkä työllisyyslukujen kohentaminen vahvistaa kansantaloutta tai julkista taloutta, jos poliittisesti myrkyllisin toimin syntyy lähinnä lisää matalapalkkaisia pätkätöitä.

Selvää on, että Suomen suurtyöttömyys ja julkisen talouden kestävyysvaje vaativat lääkkeikseen rakenteellisia uudistuksia eivätkä näpertelyä.

Mutta yhtä selvää on sekin, että rakenneuudistusten tavoitteita on nostettava. Maahan tarvitaan lisää palkitsevaa ja hyvin palkattua työtä eikä matalapalkkaista pätkätyötä.

Setä Arkadia: Onnea! Viikon koronasankareiksi nousivat Krista Kiuru ja Tarja Halonen!

https://www.is.fi/politiikka/art-2000006602048.html

YKSI ymmärtäjä Kiurulla kuitenkin on: Pääministeri Sanna Marin (sd), joka on Kiurulle pääministeripaikkansa velkaa viime joulukuulta. Mutta jossakin tuli raja vastaan: Torstain koronainfoon Kiurua ei enää uskallettu päästää, vaan sen veti Marin itse. Setä A. luki kuitenkin ilahtuneena Kiurun haastattelun aviisistamme. Siinä hän antoi ymmärtää, että näillä henrikssoneilla ja lintilöillä ”puhetta riittää”, mutta tekoja on kuulemma vähemmän, toisin kuin ”etulinjan” Kiurulla (IS 14. 8.).

Ettäs tiijätte! Sen perusteella voinee sanoa, että Kiuru on hallituksen ainoa mies, kuten tavattiin sanoa taannoin Marjatta Väänäsestä (kesk)!

Yle Areena

Matkailu ja korona

https://areena.yle.fi/1-50330972

Koronatartunnat lisääntyvät, ja ulkomailta palaajat eivät noudata karanteenia. Mitä pitää tehdä, ettei matkustus kiihdytä epidemiaa? Kunnat valvovat yksityisiä vanhusten hoivakoteja mutta eivät omiaan. Miksi valvonta vaihtelee? Juontajana Katri Makkonen. #yleastudio

Saaristolaiselämää Ahvenanmaalla

https://areena.yle.fi/1-2740457

(1960) Elämää Ahvenanmaan saaristossa. Ohjelmassa tutustutaan kalastukseen, veneveistämöön ja Maarianhaminan merenkulkumuseoon.

Vaali-ilta 1966

https://areena.yle.fi/1-50133946

Puolueiden eduskuntavaalien vaalivalvojaiset: ohjelmassa kierretään vaali-illan aikana eri puolueiden vaalivalvojaisissa vuoden 1966 eduskuntavaaleissa (vaaleissa) keskustelemassa vaalituloksesta. (27.3.1966)

EU-ratkaisun 1. käsittely, osa 2

https://areena.yle.fi/1-50183341

Eduskunta keskustelee Suomen EU-jäsenyydestä ennen lopullista päätöstään. Selostajina Hannu Lehtilä ja Tarmo Ropponen. Suora lähetys. (2.11.1994)

Youtube

Jussi Halla aho perussuomalaiset muunneltua totuutta

https://www.youtube.com/watch?v=jUvwrONoC-w&feature=share&fbclid=IwAR1ocOr1q1lfcHfYxn57GbqGYdM4-O7ccYtqh-VPNpyEixfR-wP6WByq3hg

Suomalainen maksaa bensiinilitrastaan 70% veroa - Halla-aho: "Bensaveron korotus on rahastusta!"

https://www.youtube.com/watch?v=eS4YDuWKGyY

MIELIPITEENVAPAUTTA TULEE PUOLUSTAA!

https://www.youtube.com/watch?v=GCy4IqH9uEQ

Huumori

Suomalainen tyttönen oli mennyt Haaparannalle piikomaan.Hänen poikaystävänsä oli armeijassa .Tytöllä ei ollut suomenkieli oikein hallussa ,kun hän kyseli rouvalta vapaata poikaystävän päästessä lomalle armeijasta .Rouva alkoi kysellä: -Kuinkas pitkä " semesteri " sillä sinun kaverilla olikaan? Ujosti tyttö sanoi: -Noin kymmenen senttiä.Rouvaa alkoi kovasti naurattaa ,johon tyttä tokaisi:-Ei kannata nauraa ,rouvan miehellä on paljon lyhyempi.

Funny Handcuffed Prank

https://www.youtube.com/watch?v=DV6glhB74po

Police Cruiser Graffiti Hidden Camera Prank

https://www.youtube.com/watch?v=ISKTtwJsysI

Stolen Police Wheels

https://www.youtube.com/watch?v=wsLU5uYJpDA

Muusiikki

Kenties ja mitä on rakkaus?

https://www.youtube.com/watch?v=s2zfINh1MBI

The Very Best Of André Rieu ♫♫ André Rieu Greatest Hits Full Album

https://www.youtube.com/watch?v=xsj7NozE9Ag

Terveys

HOW TO MAKE CARROT JUICE

https://www.youtube.com/watch?v=PV2-EZA6Xnw

Grape Juice Recipe | How to make Grape Juice at home | Summer Drink Recipes

https://www.youtube.com/watch?v=bez9THENCTw

Green Grape Juice - Healthy Juice

https://www.youtube.com/watch?v=2OBq1HSOTfs

How To Make Best Ginger Water | Recipes By Chef Ricardo

https://www.youtube.com/watch?v=qFqBM9dGfgw

Liikunta

15 Minute Senior Workout - Low Impact Exercises for Seniors Elderly Men & Women Older People

https://www.youtube.com/watch?v=2fpIva72q_k

Senior Fitness - Low Impact Cardio Workout

https://www.youtube.com/watch?v=aViIzXtqi8c

Senior Fitness 20 Min Low Impact Cardio Workout For Beginners

https://www.youtube.com/watch?v=B3-fl7qC3Lw


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti