maanantai 17. toukokuuta 2021

TI 18.05.2021 Keskusta ja keskustan kansanedustajat ratkaisevat oman kohtalonsa EU:n elpymispakettiäänestyksessä

 

Kansanedustaja Juha Pylväs, Erkki Aho ja kansanedustaja Mikko Kinnunen'

Kansanedustaja Hanna-Leena Mattila

Analyysi: Keskustan kansanedustajista tippuu 14 eduskuntavaaleissa 2023

https://www.seinajokinen.fi/keskustan-kansanedustajista-tippuu-14-eduskuntavaaleissa-2023/

Suomen keskustan 55:stä kansanedustajasta tippui tai ei asettunut ehdolle 23 edustajaa vuoden 1995 eduskuntavaaleissa. Osa sai suoran palautteen joko omasta myönteisestä äänestä EU-jäsenyydelle tai puolueen aktiivisuudesta EU-jäsenyyden ajamisessa.

Keskusta on siihen nähden kuin haalea muisto. Kansanedustajia on 55:n sijaan 31. Näistä edustajista tulee tippumaan 14-17, kun keskusta ajaa EU:n elvytyspaketin läpi eduskunnassa. Tilalle tulee joitain uusia. Ja ehkä osa näistä palaa vielä joskus eduskuntaan.

Miksi EU:n elvytyspaketti johtaa keskustalaisten kansanedustajien joukkotippumiseen? Puolueen heikkenevä kannatus ei ole ainoa syy. Äänestäjät ovat koulutetumpia, kokeneempia ja kovemmissa liemissä keitettyjä kuin useimmat kansanedustajansa. Keskustalaiset äänestäjät ovat olleet rehellisiä. Vastuulliset keskustan äänestäjät eivät hyväksy valehtelemista. On valheellista väittää, että tämä paketti olisi ainutkertainen. Ehkä ainutkertainen, koska seuraava paketti on jo sitten paljon isompi.

Toinen syy löytyy kansanedustajien omista vaalipiireistä. Se, että keskusta tulee notkahtamaan monessa vaalipiirissä viimeisen vertausluvun alapuolelle.

Kolmas syy on sisäinen kilpailu. Kuvitteleeko joku, että uusissa isoissa vaalipiireissä kuten Savo-Karjalassa, joka on perinteisesti EU-kriittisintä aluetta, on jatkossa kolme karjalaista kansanedustajaa? Savolaiset hoitavat varmasti EU:n elpymispakettimyönteiset edustajat pihalle seuraavissa vaaleissa. Karjalaisia en tässä asiassa edes epäile.

Oulu

Keskusta tippuu viiteen paikkaan. Yksi syy tähän on, että Juha Sipilä sai viimeksi 16 688 ääntä, joista pääministerilisää oli yli 10-12 000 ääntä. Kaukana ei ole tippuminen neljään paikkaan. Kotiin lähtevät ne edustajat, joista kenellekään ei ole jäänyt muistijälkeä valtamedian kautta: Juha Pylväs, Mikko Kinnunen, Hanna-Leena Mattila ja Pekka Aittakumpu. Varapaikalta noussut Tuomas Kettunen on kovan paikan edessä, jos äänestää ’kyllä’ paketille. Eduskuntaan nousee Lauri Nikula ja palaa Ulla Parviainen Kuusamosta, mutta uusille tulijoille on valtava tila.

Erkin kommentti: Jutun tekijän analyysi keskustalaisten kansanedustajien putoamisesta ei ole Jumalan sana ja siksi siihen on suhtauduttava kriittisesti. Minun näkemykseni mukaan keskusta menettää seuraavissa eduskuntavaaleissa vain 8-9 paikkaa. Siksi pidän Seinäjoki-lehden analyysia virheellisenä 14 paikan menetyksestä. Ketkä ovat ne 5-6 henkilöä, jotka tulevat valituksi keskustan kansanedustajiksi Oulun vaalipiiristä seuraavissa eduskuntavaaleissa? On suuri vaara , että kaikki alueemme nykyiset keskustalaiset kansanedustajat tippuvat eduskunnasta. Surullista. Tunnen keskustan äänestäjien mielipiteitä mielestäni erittän hyvin. Uskallan sanoa, että Oulun vaalipiirin keskustalaiset kansanedustajat, jotka äänestävät EU:n elpymispaketin puolesta, varmistavat putoamisensa eduskunnasta.


Historian pisin puhe eduskunnassa: "EU:n elpymispaketti on liittovaltion kulmakivi"

https://www.youtube.com/watch?v=IC-cH0xW6Vk

Kansanedustaja Sebastian Tynkkysen (ps.) yli 8 tunnin pituinen "EU:n elpymispaketti on liittovaltion kulmakivi" -puhe oli totta vie elämys, myös eduskunnan pöytäkirjasta (57/2021, s. 267–346) luettuna.

Kestoltaan ennätyksellisen puheen loppu todisti Tynkkysen antaneen aivan kaikkensa tavoitteidensa puolesta: "Pahoittelut, arvoisa puhemies, että nyt ääneni ei enää kestä pidempään."

Seuraavaksi puhujapönttöön nousi kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps.): "Aivan aluksi haluaisin kiittää edustaja Tynkkystä laaja-alaisesta, sivistävästä ja inspiroivasta puheenvuorosta."

Palsamointipaketti

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kalle-isokallio/palsamointipaketti/

Suomalaiset kansanedustajat ovat innoissaan Unionin ”elvytyspaketista”. Joka ei elvytä Suomen taloutta. Eihän sellainen voi elvyttää, jos jää neljä miljardia tappiolle heti lähdössä. Sillä sen verran enemmän me maksamme, kuin ”saamme”.

Jotkut selittävät sitten, että kyllähän me siitä hyödymme, kun Unioni pumppaa rahaa markkinoille. Sen pumppaamisen ansiosta kuulemma alkaa vimmattu vilske vientisatamissamme. Saanen sitäkin huuhaata epäillä. Tai ei sitä tarvitse edes epäillä, asian saa selvillekin, jos haluaa. Ilmeisesti kansanedustajamme eivät halua.

ELVYTYSPAKETTI ON HUIJAUS

https://www.taikaluukku.com/products/elvytyspaketti-on-huijaus/#.YKI9gYrGeRA.facebook

Eivätkö kansanedustajat huomaa, kuinka huolissaan kansa on elvytyspaketista, joka ei ole mikään etu tälle maalle!

Onko hallitus noudattanut perustuslakia neuvotellessaan sopimuksen?

Perustuslakivaliokunta päätti viime vuoden kesäkuussa (16/2020):

Valtioneuvoston ei tule asian käsittelyn tässä vaiheessa hyväksyä tai edistää nyt ehdotettua unionin lainanottoa ja jäsenvaltioiden siihen kytkeytyvää vastuuta avustusmuotoisista tukivälineistä”.

Tämän jälkeen pääministeri Marin kuitenkin hyväksyi neuvotteluissa EU-paketin, joka perustui unionin lainanottoon ja jäsenvaltioiden siihen kytkeytyvään vastuuseen avustusmuotoisista tukivälineistä.

Pääministeri Marin on alusta loppuun asti esitellyt asian niin, että kyse ei ole Suomen itsemääräämisoikeuden luovuttamisesta.

Kuitenkin perustuslakivaliokunta aktivoi perustuslain 94 momentin lukon, eli 2/3 määräenemmistövaatimuksen, joten pääministerin

väite on tullut oikeudellisesti pitävällä tavalla vääräksi osoitetuksi (PeVL 14/2021).

Pääministerin väite muuttui selvästi muunnelluksi totuudeksi viimeistään silloin, kun hän on jatkoi väitettään myös perustuslakivaliokunnan päätöksen jälkeen.

Tästä saa lisäksi vaikutelman, että pääministeri ei tosiasiallisesti kunnioita perustuslakivaliokunnan ratkaisua. Hän ei ole kertaakaan todennut itse ratkaisun sisältöä ja on siitä kysyttäessä vastannut suoran virheellisesti, että kyseessä ei ole perustuslain 94 § täysivaltaisuuden luovutus.

Miksi pääministeri ei ole kertaakaan ääneen kertonut rehellisesti kansalle (perustuslakivaliokunnankin ratkaisemaa asiaa), että nyt äänestetään Suomen itsemääräämisoikeuden luovutuksesta EU:lle (finanssi- ja budjettivalta).

Rikoslaki 12 luku (21.4.1995/578)

Maanpetosrikoksista

1 § (21.4.1995/578)

Suomen itsemääräämisoikeuden vaarantaminen

Joka tarkoituksenaan väkivaltaa käyttämällä tai sillä uhkaamalla taikka vieraan valtion sotilaallisen tai taloudellisen painostuksen tai tuen avulla

1) saattaa Suomi tai osa Suomea vieraan valtion alaiseksi,

2) irrottaa osa Suomea muusta valtakunnasta tai

3) muulla vakavuudeltaan näihin rinnastettavalla tavalla rajoittaa Suomen valtiollista itsemääräämisoikeutta

tekee teon, josta aiheutuu sanotun tarkoituksen toteutumisen vaara, on tuomittava Suomen itsemääräämisoikeuden vaarantamisesta vankeuteen vähintään yhdeksi ja enintään kymmeneksi vuodeksi.

Vielä kerran ei!

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/meeviren/viela-kerran-ei/

Kerätään nyt vielä kerran yhteen perustelut, miksi Suomen kannalta ei ole järkevää osallistua EU:n apupaketin rahoitukseen ja EU:n ottaminen velkojen takaamiseen.

Ensinnäkin ”just for the record”; EU-apupaketti ei tarkoita sitä, että Suomi ”saa” 2.7 miljardia ja maksaa täsmälleen 6.6 miljardia euroa. 2.7 miljardia voi olla oikean suuntainen, mutta loppu on arvailua. 6.6 miljardia on nimittäin laskennallinen summa vuoden 2018 hinnoin, se ole missään nimessä lopullinen hintalappu. Mitään käsitystä ei ole mikä on lopullinen hinta, jonka Suomi joutuu maksamaan, koska se riippuu hinta- ja korkokehityksestä. Selvää on se, että kaikki riskit ovat ylöspäin: korot eivät taatusti pysy nollassa vuoteen 2058 asti. Toinen asia on se, että pakettia markkinoitaessa ollaan yleensä vaitonaisia EU:n ottamien velkojen takausten riskeistä. Hallituksen esityksessä 260/2021 takausten laukeamista kuvataan epätodennäköiseksi, mutta tämä on yhtä informatiivista kuin, jos sanottaisiin, että EU-paketti ei paljoa maksa suomalaisille. HE260/2021:ssa toki kerrotaan, että vastuut voivat olla korkeintaan 1.4 miljardia vuodessa, mutta se ei tietenkään sano, mikä on vastuiden oletettu ”hinta”. Tietenkin niillä on jokin laskennallinen hinta; voimmehan aika helposti laskea, mikä on takauksista hyötyvien maiden saama tulonsiirto.  Yhtä vähän tiedämme, miten paljon kasvaneet takausvastuut vaikuttavat oman kansallisen lainanhankinnan kuluihin.

Tutkija Ylellä: Sananvapautta yritetään rajoittaa vihapuheen nimissä

https://www.verkkouutiset.fi/tutkija-ylella-sananvapautta-yritetaan-rajoittaa-vihapuheen-nimissa/#8e4e6583

Markku Jokisipilän mukaan nykyinen rikoslaki antaa hyvät mahdollisuudet puuttua uhkauksiin ja syrjintään.

Turun yliopiston apulaisprofessori Markku Jokisipilä varoittaa kiristämästä lainsäädäntöä kohtuuttomasti vihapuheen torjumisen nimissä.

Hän huomautti Ylellä Marja Sannikan haastattelussa, että jo nykyinen rikoslaki antaa hyvät mahdollisuudet puuttua muun muassa laittomiin uhkauksiin ja syrjintään. Mahdolliset laajennukset uhkaisivat hänen mukaansa sananvapautta.

Tässä on ilmiselvät riskit, että nämä yritykset siistiä ja salonkikelpoistaa tätä julkista keskustelua törmäävät hyvin nopeasti siihen, että ne ovat ristiriidassa sananvapauden kanssa, Jokisipilä sanoi.

Tutkija arvioi, että vihapuheen käsite on vahvasti politisoitunut.

Ei ole mitään yksimielisyyttä siitä, että mitä sillä tarkoitetaan. Aika usein tulee vastaan poliittisesti motivoituneita puheenvuoroja vihapuheesta, joissa ei ole kyse laittoman puheen rankaisemisesta vaan siitä, että halutaan siivota tietynlaiset näkemykset ja tietynlaiset puhetavat pois julkisesta keskustelusta, Markku Jokisipilä totesi.

  • Mielestäni demokraattisessa ja moniarvoisessa yhteiskunnassa ei pitäisi lähteä tälle linjalle, Jokisipilä jatkoi.


Nyt paloi käämi vihapuhehysteriaan!

https://www.youtube.com/watch?v=7rtMyEhAc8A


Valtion sensuurin pysäyttämätön marssi

https://www.spiked-online.com/2021/05/17/the-unstoppable-march-of-state-censorship/

AiheetSANANVAPAUSPOLITIIKKAISO-BRITANNIAMAAILMAN

Suomessa pitkäaikainen kansanedustaja ja entinen hallituksen ministeri, tohtori Päivi Räsänen, joutuu vankilaan kolmen " vihapuheen " vuoksi. (Huom. käännös on virheellinen. Räsänen on syyteharkinnassa.) Hänen rikoksensa oli hänen kahden viime vuosikymmenen aikana vakiintuneiden vakaumusten jakaminen esimerkiksi avioliitosta, seksuaalisesta etiikasta ja kristillisestä uskosta.

Rikosoikeudelliset syytteet koskevat vuoden 2019 twiittiä, joka sisältää kuvan raamatunkohdasta, kirkon esitteen, jonka hän kirjoitti vuonna 2004 avioliitosta ja seksuaalisesta etiikasta, ja noin kahden minuutin keskustelun, joka otettiin yhden tunnin keskustelusta vuoden 2019 radio-ohjelmassa. lähetys BBC: n suomenkielisellä vastauksella. Jokaisesta rikoksesta voidaan määrätä enintään kahden vuoden vankeustuomio.

Päivi Räsänen on virallisesti nostettu syytteeseen "etnisen agitaation" rikoksesta. Ikään kuin tämä kaikki ei olisi ollut tarpeeksi järkyttävää, se kuuluu Suomen rikoslain "sotarikokset ja rikokset ihmiskuntaa vastaan" -kohtaan .

Sivistysporvarit esittävät

Moni näyttää unohtaneen tosiasian, jonka mukaan vihapuhejahdin kruunaamaton kuningatar Raija Toiviainen on kokoomuksen valinta valtakunnansyyttäjäksi. Toiviainen nimitettiin tehtäväänsä Sipilän hallituksen aikana Antti Häkkäsen (kok) toimiessa oikeusministerinä.

Kokoomuksessa tiedettiin ennakkoon, että Toiviainen tulee keskittymään "vihapuheen" estämiseen, joka tarkoittaa todellisuudessa aitoon sananvapauteen kohdistuvaa vainoa. Toiviainen oli aiemmin apulaisvaltakunnansyyttäjänä ilmaissut useaan otteeseen halunsa rajoittaa sananvapautta.

Hän ilmoitti jo vuonna 2017 keskittyvänsä erityisesti vihapuheeseen todeten valtamedian haastattelussa, että "ei hyväksy vihapuhetta millään tasolla". Samalla hän kertoi, että he [valtakunnansyyttäjänvirasto] tulevat käyttämään vihapuheen torjunnassa kaikki rikosoikeudelliset keinot, joita heillä on käytössä.

Kuten tiedetään, kokoomuksen puheenjohtajaksi Sipilän hallituksen aikana noussut Petteri Orpo (kok) asetti puolueensa sisällä vihapuhetyöryhmän, jossa istuivat oikeusministeri Häkkänen, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen ja sisäministeri Kai Mykkänen.

Kokoomuksen vihapuhetyöryhmän esityksestä perustettiin sittemmin laaja-alainen vihapuhetyöryhmä, jonka puheenjohtajana toimi evankelisluterilaisen (ev.-lut.) kirkon oppeja ja perusarvoja halveksinut arkkipiispa Kari Mäkinen (ev.-lut.), joka vaati vihapuhetta yleisen syytteen alaiseksi.

Voidaan hyvällä syyllä sanoa, että sivistysporvareiden puolueeksi kutsutusta kokoomuksesta on muokkautumassa isänmaa- ja sananvapausvastainen kellokkaiden (perässäjuoksijoiden) puolue, jossa vanhoja länsimaisia arvoja heitetään romukoppaan Brysselin esittämässä tahdissa.

Heikki Porkka 15.5.2021


Keskustavaikuttaja: Hallituksen päivät ovat luetut

https://www.verkkouutiset.fi/keskustavaikuttaja-hallituksen-paivat-ovat-luetut/#8e4e6583

Entinen keskustan kansanedustaja, ministeri ja Kelan pääjohtaja Liisa Hyssälä kertoo yhtyvänsä Talouselämän otsikkoon, jonka mukaan ”Usko hallituksen kykyyn uudistaa Suomea mureni”.

Tämä hallitus olisi voinut jäädä historiaan visionäärisenä, uudistajana. Nuoret naiset, hyvien yliopistojen kasvatit, odotuksia oli. Nyt siitä tuli säilyttäjähallitus. Uudistusten esittäjät riihessä torpattiin, Liisa Hyssälä kirjoittaa Twitterissä.

Hän on myöhemmin jakanut tviittiin saamansa vastauksen, jonka mukaan ”rohkeus ja kokemus osalta puuttuu. Sdp on historiansa vanki ja vihreät haihattelunsa vanki”.

Pääkirjoitus: Keskustaa ei pelasta enää kuin oppositio

https://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/a/005ba6fe-d307-4291-8967-40e81321506c

Vanhalle valta- ja pääministeripuolue keskustalle kannatuskyselyt ovat kerta toisensa jälkeen yhtä masentavia. Viimeisin oli Helsingin Sanomien gallup menneellä viikolla, joka antoi keskustalle vain 11,1 prosentin eduskuntavaalikannatuksen. Kesäkuun kuntavaaleissa puolueelle on tulossa historiallisen huono tulos.

Keskustassa laitettiin toiveita hallituksen huhtikuiseen puoliväliriiheen paitsi siellä päätettävien asioiden, mutta myös kannatuksen piristymisen suhteen.

Keskustan ansiosta valtiontalouden kehysylitykset jäivät pienemmiksi, tuli 370 miljoonan euroa leikkauslista ja kirjaus todellisten työllisyystoimien jatkamisesta. Mutta liian pitkälle mennyt näytelmä ei kuitenkaan muuttanut kansalaisten käsitystä keskustasta punavihreän hallituksen kakkospuolueena. Hallitusta kasassa pitävä liima alkaa olla loppu, eikä pääministeri Sanna Marin (sd) pysty yhteishenkeä luomaan. Jotta keskusta pystyisi kamppailemaan samoista äänestäjistä, sen pitää joko mennä oppositioon tai toivoa perussuomalaisten nousua hallitusvastuuseen. Ensimmäinen asia on omissa käsissä.

Hallitus oli jo kaatua kehysriiheen, mutta vastuullista oli jatkaa, koska koronakriisikin on kesken. Mikään yllätys ei kuitenkaan olisi, että keskusta nostaisi kytkintä hallituksesta hyvissä ajoin ennen 2023 eduskuntavaaleja.Eu-paketti, riskibisnes? Sauli Niinistö ja Esko Aho

https://www.youtube.com/watch?v=hcfriKc_4LkSipilä: Yhteinen velka olisi iso askel kohti liittovaltiota

https://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/618278/Sipila+Yhteinen+velka+olisi+iso+askel+kohti+liittovaltiota

– Yhteinen velka on niin iso askel kohti liittovaltiota, että housut repeää. Etelä-Euroopan mailla on tietenkin kova halu yhteiseen velkaan sattuneesta syystä. EU:n sosiaalidemokraattien kärkiehdokas kannattaa eurobondeja selkeästi, samoin Euroopan kansanpuolueen kärkiehdokas. Se on vaarallista puhetta, Sipilä sanoo STT:n puheenjohtajahaastattelussa.

VM:n miljardin euron säästölista ei kelvannut hallitukselle

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/e9f59c10-2cf0-4b51-8885-779fbbcdbcd6

Valtiovarainministeriöllä oli Marinin (sd) hallituksen puoliväliriiheen valmiina esitys noin miljardin euron säästö- ja sopeutustoimista, jotta menokehyksiä ei olisi tarvinnut ylittää. Hallitus ei lämmennyt niille.


Ekonomisti lyttää Marinin hallituksen työllisyyslaskelmat – ”Aivan omassa sfäärissään”

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/3c04126e-5c71-4224-a98c-deaa5cf0b5a0

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki arvostelee kovin sanoin Sanna Marinin (sd) hallituksen tapaa laskea hallituksen työllisyystoimien työllisyysvaikutuksia.

Kotamäestä on omituista, ettei hallitus ota laskelmissaan huomioon negatiivisia vaikutuksia aiheuttavia työllisyystoimia. Kun ne otetaan huomioon, hallituksen työllisyystoimet ovat hyvin vaatimattomia.

Hallituksen ilmoittamat työllisyystoimet ovat aivan omassa sfäärissään, Kotamäki kommentoi Iltalehdelle maanantaina.

Ainoastaan 23 000–35 000 uutta työllistä”

Ennen kevään kehysriihtä Marinin hallitus oli päättänyt toimista, joilla Suomeen saadaan 31 000–33 000 lisätyöllistä. Nämä työllisyystoimet ovat valtiovarainministeriön (VM) vahvistamia.

Kehysriihessä päätetyillä toimenpiteillä hallitus kertoi tavoittelevansa 40 000–44 500 lisätyöllistä.

VM:n mukaan kehysriihen saldo oli kuitenkin vain 11 000 lisätyöllistä.


Vanhoja tuulivoimaloita puretaan pian kiihtyvää tahtia – tuulivoimakriitikon mielestä rahaa ei ole tarpeeksi ja maksajaksi voivat joutua maanomistajat

https://yle.fi/uutiset/3-11742751

Kun tuulivoimalan käyttö loppuu, maanomistaja voi joutua vastuuseen purkamisesta ja ympäristön siistimisestä.Vanhoja ja huonosti kannattavia tuulivoimaloita puretaan lähivuosina runsaasti. Osa niistä korvataan uusilla suurvoimaloilla ja osa puretaan pois.

Tuulivoimakriitikoiden mukaan purkukustannukset voivat jäädä maanomistajan kustannettavaksi. Tuulivoima-kansalaisyhdistyksen hallituksen jäsenen Sari Murron mukaan useimmissa tapauksissa vakuuksia ei ole tai jos onkin, se on liian pieni.

Se on yleensä 25 000 euroa. Sillä ei edes nosturi liikahda mihinkään.

Erkin kommentti: Kun vielä olin valtuutettu niin kiinnitin Kalajoella tähän asiaan huomiota ja tietääkseni sopimuksia saatiinkin parannettua. Asia on nyt ajankohtainen monen tuulimyllyn osalta.


Keski-Pohjanmaasta tuli nopeasti Suomen pahin korona-alue – Kannuksen kaupungin­johtaja Jussi Niinistö: ”Tilanne pahenee vielä ennen kuin se lähtee paranemaan”

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007980853.html


Jälleen kerran on annettava Kalajoen terveysviranomaisille kiitosta hyvin tehdystä työtä.

Päivitetty koronaohjeistus ajalle 17.5.2021-30.5.2021

https://kalajoki.fi/paivitetty-koronaohjeistus-ajalle-17-5-2021-30-5-2021/ Viime viikon loppupuolella Kalajoella on ilmennyt useita tartunta- ja altistusketjuja, joilla on yhteys ns. Kokkolan tartuntaketjuihin.

Kalajoella on todettu viikolla 19 yhteensä 4 tartuntaa. Tartuntoja on tapahtunut yksityistilaisuudessa ja perhepiirissä. Näistä on seurannut joukkoaltistumisia Kalajoen eri kouluilla. Himangalla on myös tapahtunut joukkoaltistumisia nuorison keskuudessa.

Kyseessä on ainakin osittain ns. Intian variantti, joka on osoittautunut erittäin helposti tartuttavaksi.

Ohjeita etäopetukseen 17.5.2021 määrätyille oppilaille ja heidän perheilleen

https://kalajoki.fi/ohjeita-etaopetukseen-17-5-2021-maaratyille-oppilaille-ja-heidan-perheilleen/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti