maanantai 13. tammikuuta 2020

MA 13.01.2020 Kotona jälleen - toiminnan aika


Johannes Brahms - Hungarian Dance No. 5

Bulgarialaiset katusoittajat soittivat erittäin upeasti Brahmsin unkarilaisen tanssin numero 5 Stara Zagoran pääkadulla. Stara Zagorassa on paljon mustalaisia. He tekevät töitä. Mustalaismiehet rakentavat muun muassa katuja ja rakennuksia. Mustalaisnaiset siivoavat katuja. Siksi Stara Zagora on osittain erittäin kaunis kaupunki, jossa on myös suuret ja kauniit puistot ulkoilua ja ihmisten seurustelua varten.

Lähdin Stara Zagorasta sunnuntaina 12.01.2020 kello  01.30 kohti Sofiaa. Lämpötila lähtiessämme Stara Zagorasta yöllä oli + 8,5 C. Bulgarialainen ystäväni, joka oli aikaisemmin työskennellyt Kalajoella, ja minä oli auttanut häntä ja hänen perhettään Kalajoella, vei minut Stara Zagorasta Sofiaan. Olimme Sofian lentokentällä puoli viiden aikaan aamulla. Bulgarialainen ystäväni auttoi minua lentokentällä, koska bulgarialaiset kirjaimet ovat vähän erilaisia kuin meillä suomalaisilla. Vanhempana miehenä minun pitää käydä useammin vessassa ja siksi oli hyvä että apuri oli mukana ettei vessaan tarvinnut mennä matkalaukkujen kanssa. Kaiken lisäksi Sofian lentoasemalla rekisteröityminen ei koneen avulla onnistunut ja jouduimme hakemaan bulgarialaisen henkilöstön apua asiaan. Yksin olisi ollut vähän vaikea selvitä asioista. Suuri kiitos bulgarialiselle ysävälleni.

Lento Muncheniin kesti vähän yli kaksi tuntia. Nukuin matkan aikana, koska olin vähän väsynyt. Munchenin lentokentällä on kaksi terminaalia joiden välillä on junayhteys ja tuntui kuin käytäviäkin olisi ollut A:sta Ö:hön astia ja jokaisella käytävällä oli porteja kymmeniä. Minun oli löydettävä lentokoneen vaihdossa kahdesta terminaalista K käytävä ja portti G28. Kyllähän se viimein löytykin, mutta huonompikuntoisemmalla matkailijalla olisi varmaan ollut suurempia vaikeuksia lyhyessä vaihtoajassa seuraavalle lennolle, sillä aikaa oli vain reilu tunti.

Muchenistä jatkoin Helsinkiin Lufthansan lentokoneilla kuten olin tullut Sofiasta Mucheniniinkin. Palvelu Lufthansalla oli kiitettävän hyvää. Olin Helsingissä jo ennen 12:sta. Helsingin lentoasemalla jouduin vähän hakemaan rautatieasemaa ja kysymään apua lipun ostamiseen. Lentoasemalta Tikkurilaan rautatielippu maksaa 2,80 euroa. Tikkurilan asemalla sain sitten odottaa pari tuntia ja seurata ihmisvilinää.

Havaintoni oli suuri ulkomaalaisten määrä. Mieleeni tuli ajatus siitä, että kaikki nuo ulkomaalaiset eivät ole tulleet Suomeen tekemään töitä. Osa on selvästi tullut Suomeen paremman elämän toivossa suomalaisen yhteiskunnan sosiaaliavun varassa elämään. Ihmisvilinässä kiinnitin huomiotani myös ihmisten olemukseen ja mieleeni tuli ajatus siitä, että liian monille liikunta on vieras asia. Tikkurilan asemalla nautin pitkästä aikaa suomalaisesta kahvista.

Tikkurilasta lähdin junalla Ylivieskaan. Matka taittui neljässä tunnissa.Ylivieskassa minua oli vastassa bulgarialinen ystäväväni, joka vei minut omalla autollaan Kalajoelle. Olin kotona Kalajoella n. kello 19.30. Oli miellyttävä tunne tulla kotiin taas. Siellä oli perheeni käynyt siivoamassa ja laittamasa paikat valmiiksi kotiintuloa varten. Jyskistä oli ostettu uusi erinomainen tyyny. Kuntopyöräni oli korjattu ja jääkaapissa minulla on runsaasti terveellisiä marjoja talven aikana kulutettavaksi.

Bulgariassa on joitakin asioita tehty paremmin kuin meillä Suomessa. Apteekkialalla on vapaa kilpailu. Siksi tarjontaa on runsaasti ja lääkkeiden hinnat ovat halppoja. Tästä suomalainen yhteiskunta voisi ottaa mallia. Samalla voitaisiin kukistaa tai ainakin vähnetää lääketeollisuuden mafian korruptiota Suomessa. Samalla suomalainen yhteiskunta ja ennenkaikkea sairaat säästäisivät valtavias summia rahaa.

Bulgariassa peliautomaatit ovat omissa tiloissaan. Niitä ei ole siroteltu ympäri ämpäri yhteiskuntaa niin kuin Suomessa on tehty. Suomessa tulisi tehdä samoin. Näin ehkäistäisiin suomalaisen hyvä-veli-järjestelmän toimintaa ja eliminoitaisiin peliriippuvaisten toiminta minimiin.
Bulgariassa optiikka-alalla hinnat ovat vain 1/3 osa suomalaisten optikka-alan hinnoista. Siksi epäilen, että Suomessa optiikka-alalla on kartelli. Ostin Bulgariasta silmälasit, joita en olisi pystynyt ostamaan ulosmitatulla eläkkelläni Suomesta. Bulgariassa silmälääkäri tarkasti ensin näön ja sitten hankittiin silmälasit, joissa on myös tummuvat linssit eli ne ovat samalla aurinkolasit. Jos kaikki nämä edut lasketaan yhteen hinta on vain 1/5 osa Suomesta hankittujen lasien hinnasta. Bulgariasta sain myös silmäkortin.

Olosuhteiden pakosta asun Kalajoella nyt alueella, jossa on myös elämän sivuraiteelle joutuneita henkilöitä majoitettuna. Lähinaapurustossa Erkintiellä on paljastunut naisen surma.
Nainen löydettiin surmattuna asunnostaan Kalajoella – poliisi on ottanut neljä kiinni epäiltynä tekoon

Kalajoen kaksikko vangittu epäiltynä murhasta – uhri oli liikuntarajoitteinen ja lähes kyvytön puolustamaan itseään

Poliisi epäilee raakaa murhaa Kalajoella: mies ja nainen puukottivat liikuntarajoitteisen kotiinsa

Illalla ennen nukkumaan menoa kävin läpi JHT:n kaksi viimeistä Suomisarjan jääkiekko-ottelua. Olen vähän pettynyt siihen ettei joukkuetta ole saatu iskukuntoon ylemmän loppusarjan pelejä varten. On vaara että JHT:stä tulee ylemmän loppusarjan heittopussi.


Heräsin maanantai-aamuna virkeänä ja ryhdyin valmistamaan terveellistä aamupalaani. Siihen kuuluu lasillinen vettä tyhjään mahaan. Juomalla 1-2 lasia vettä heti herättyäsi ennen aamupalaa huuhtelet kehosta myrkyt ja muut haitalliset aineet. Veden juominen ennaltaehkäisee tiettyjen sairauksien kehittymistä ja tehostaa aineenvaihdunnan toimintaa. Veden juominen on loistava tapa aloittaa päivä.
  Yön aikana keho korjaa vaurioituneita soluja ja puhdistuu kuona-aineista. Lasillinen vettä aamutuimaan on hyvä keino kiihdyttää haitallisten aineiden poistumista virtsan kautta.
  Vesilasillisen juominen auttaa minimoimaan mm. alkoholin, tupakan, saasteiden, roskaruuan ja muiden haitallisten asioiden vaikutusta elimistöön. Vesi kirjaimellisesti huuhtelee elimistöä ja karkottaa pahimmat myrkyt.


 • Vesi on ihon paras ystävä, sillä ihoa tulee kosteuttaa niin sisältä kuin ulkoa. Juomalla runsaasti vettä varmistat, että iho pysyy kimmoisana, kuulaana ja joustavana, ja estät sen kuivumisen ja sameuden. Veden juominen ehkäisee jopa ennenaikaisten ryppyjen syntymistä.
  Joka-aamuinen vedenjuonti suojelee ja kosteuttaa sisäelimiä ja pitää ne toimintakunnossa.
  Muutaman vesilasillisen juominen tyhjään mahaan on loistava kikka tukea painonpudotusta. Vesi auttaa polttamaan rasvaa ja kaloreita, täyttää mahaa ja estää ylensyönnin ja hillitsee napostelun tarvetta. Vesi auttaa myös pitämään kehon nestetasapainon kunnossa ja ehkäisee inhottavaa turvotusta.
  Veden juominen auttaa pitämään imusuoniston terveenä ja suoliston toiminnan hyvällä mallilla. Riittävä määrä vettä elimistössä estää kortisolin eli stressihormonin liiallisen määrän ja suojelee meitä tulehduksia vastaan.
  Nauttimalla lasillisen vettä tyhjään mahaan aamulla aloitat päiväsi täydellä energialla, karkotat väsymyksen raajoista ja kirkastat mielen.
  Juomalla vettä ennen aamupalaa ehkäiset ummetuksen syntymistä ja stimuloit suolta toimimaan normaalisti. Jos kärsit ummetuksesta, kannattaa sinun ehdottomasti keskittyä riittävän vesimäärän nauttimiseen päivittäin.
  Jos kärsit erilaisista vatsan ongelmista, kuten mahakatarrista, voi vesi olla suuri apu niiden hoitamisessa. Mahakatarrin aiheuttama kipu on usein pahimmillaan vatsan ollessa tyhjä, sillä tällöin mahan erittämä suolahappo pääsee suoraan vatsan limakalvoille. Juo vähintään kolme lasillista vettä tyhjään mahaan, tämä vähentää vatsalaukun hapokkuutta ja kivuliaita lihaskramppeja.
  Varsinaisena ruokajuomana minulla on ruusunmarjatee, johon laitan sitruunaa ja hunajaa. Ruusunmarja on terveyspommi: siinä on paljon C- ja E- vitamiinia ja kuitua. Lisäksi siinä on melko paljon folaatteja ja joitain kivennäisaineita. C-vitamiinipitoiset ruusunmarjat ovat hyvä rohto kuumetauteihin ja väsymykseen. Sadassa grammassa tuoreita ruusunmarjoja on 14 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin mitä ihminen päivässä tarvitsee.
Ruusunmarjaa on perinteisesti käytetty anemian, päänsäryn ja infektiotautien hoitoon. Ruusunmarjassa on runsaasti A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia. Sitä on ruusunmarjassa saman verran kuin porkkanassa. Lykopeeni-antioksidanttia taas ruusunmarjassa on enemmän kuin tomaatissa. Ja kuitupitoisuudeltaan kiulukat ovat ruisleivän veroisia. Tämän lisäksi ruusunmarja sisältää paljon kaliumia, kalsiumia, magnesiumia ja rautaa sekä E-vitamiinia.Ruusunmarjan on havaittu lievittävän niveltulehduksen ja nivelreuman oireita. Vaikuttavaksi aineeksi on paljastunut ruusunmarjan sisältämä galaktolipidi, joka hillitsee nivelien tulehdusta, parantaa liikkuvuutta ja vähentää kipua. Ruusunmarjan teho niveltulehduksiin vaikuttaa niin hyvältä, että useissa tutkimuksissa ruusunmarjoista tehtyä jauhetta käyttäneet henkilöt saattoivat vähentää tulehduskipulääkkeiden käyttöä merkittävästi.
Tutkimuksissa on havaittu, että säännöllinen hunajan syöminen pienentää sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä. Päivittäinen hunaja-annos parantaa kolesteroli-, tulehdus- ja verensokeriarvoja. Vaikutukset perustuvat ilmeisesti siihen, että hunajan sisältämät antioksidantit ehkäisevät rasvojen hapettumista. Ne laskevat verenpainetta ja sydämen sykettä sekä laajentavat sepelvaltimoita. Näyttäisi siis olevan paljon painavia syitä vaihtaa valkoinen sokeri hunajaan.
Saadakseen hunajasta irti sen sydänystävälliset vaikutukset, sitä pitää nauttia 50–70 grammaa päivässä eli noin kolme kukkuraista teelusikallista. Lisää hunaja lämpimiin juomiin ja ruokiin vasta aivan lopuksi, ettei kuumuus tuhoa sen arvokkaita suojaravintoaineita.
Muinaiset egyptiläiset hoitivat hunajalla silmä- ja ihotauteja sekä käyttivät sitä balsamoinnissa. Hunaja tepsii tulehduksiin, koska siinä on useita erilaisia antibakteerisia aineksia, kuten defensin-1-proteiinia, jolla voidaan torjua lääkkeille vastustuskykyisiä bakteereita. Nyt toivotaankin, että hunajasta löytyisi ratkaisu sairaalabakteerin nujertamiseksi.
Hunajan tulehdusta hillitsevien ainesten on todettu purevan ainakin 60 erilaiseen bakteeriin. Niiden joukossa ovat muun muassa keuhkokuumetta sekä korva- ja poskiontelotulehduksia aiheuttava pneumokokki sekä vatsahaavaa aiheuttava helikobakteeri.
Ainakin yhteen virustautiinkin hunaja tepsii. Huuliherpes nimittäin paranee tutkitusti nopeammin, kun sivelee siihen hunajaa – ja malttaa olla nuolematta sitä pois!
Hunaja maistuu makeammalle kuin sokeri, joten pienempi määrä hunajaa riittää makeuttamaan teen tai kahvin. Silti hunajassa on 20 prosenttia vähemmän kaloreita kuin sokerissa eli se sopii laihduttajallekin.
Hunajan glykeeminen indeksi on kohtuullisen alhainen, joten se ei aiheuta nopeita vaihteluita verensokeriin, vaan se pitää kylläisenä pitkään. Tämäkin ilahduttaa sekä laihduttajaa että diabetesta pelkäävää.
Parhaiten säilynyt perimätieto hunajan terveysvaikutuksista on sen kyky hoitaa flunssaa. Säännöllisesti käytettynä hunaja torjuu flunssaa eli parantaa vastustuskykyä.
Jos flunssaan kuitenkin sairastuu, hunaja on paras lääke kurkkukipuun ja yskään.Käypä hoito -suosituksissa hunaja on jo ensisijainen lääke lasten yskään. Sen on todettu olevan tehokkaampi apu kuin teolliset yskänlääkkeet.
Heinäallergiaan voi tepsiä ihan tavallinenkin hunaja. Hunajalla voi hoitaa monenlaisia ihovaivoja, kuten aknea. Antibakteeristen ainestensa ansiosta se nujertaa märkäpesäkkeitä aiheuttavat bakteerit.
Nämä ovat hunajan tehoaineet
 • Pääosa hunajasta on rypäle- ja hedelmäsokereita.
 • Lisäksi hunajassa on siitepölyhiukkaisa ja niiden sisältämiä B- ja C-vitamiineja, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, fosforia, rautaa, mangaania, sinkkiä, kuparia, kromia, fluoria ja booria.
 • Terveydenhoidon kannalta hunajan tärkeimmät ainesosat ovat sen antimikrobiset ainekset, entsyymit ja aminohapot kuten defensin-1-proteiini.
 • Bakteereita tappavien aineiden määrä ja laatu vaihtelee sen mukaan, mistä kukista mehiläiset ovat sen valmistaneet: kotimaisessa tutkimuksessa tehokkaimmiksi todettiin horsma-, kanerva-, tattari-, puolukka- ja lakkahunajat.
Sitruunat tunnetaan etenkin korkeasta C-vitamiinin, B-vitamiinien, kalsiumin, raudan, magnesiumin, kaliumin ja kuidun määrästä. Sitruunaa on käytetty lääkinnällisenä aineksena jo vuosituhansia ja monet nykytutkimukset tukevat sitruunan käyttöä terveyden edistäjänä. Sitruunoiden sisältämät antioksidantit, vitamiinit ja mineraalit poistavat ylimääräistä nestettä tehokkaasti, ja nesteiden mukana poistuvat myös kuona-aineet ja haitalliset kemikaalit, joita elimistöön kertyy ravinnon ja ympäristön vaikutuksesta. Sitruuna sopii elimistön puhdistamiseen, turvotuksen hoitamiseen ja sairauksien ehkäisyyn. Sitruunan antioksidantit puhdistavat valtimoita ja pitävät veren puhtaana ylimääräisestä rasvasta ja muista haitallisista aineista. Kun veri on puhdasta, on elimistön helpompi suodattaa kuona-aineet ja myrkylliset ainekset pois kehosta – tämä ehkäisee verisuonten ja verenkierron ongelmia ja sairauksia. Lisäksi sitruuna auttaa hoitamaan sairauksia kuten koleraa ja malariaa.
Sitruuna alentaa kuumetta
Jos kärsit kuumeen kourissa, voit nauttia lasillisen lämmintä sitruunavettä ja pian huomaat kuumeen laskevan. Sitruuna sopii perinteisen flunssan ja tartuntatautien aiheuttaman kuumeen hoitoon. Sitruuna kohentaa kehon puolustusjärjestelmän toimintaa ja alentaa kehon lämpötilaa hikoilua kiihdyttämällä.
Sitruuna kontrolloi korkeaa verenpainetta. Korkeasta verenpaineesta kärsivien suositellaan nauttivan säännöllisesti sitruunavettä, sillä sitruuna auttaa laskemaan verenpainetta ja pitämään sen ihanteellisella, terveellisellä tasolla. Sitruunaveden vaikutus verenpaineeseen johtuu sitruunan sisältämästä kaliumista, joka poistaa nesteitä ja alentaa verenpainetta. Sitruuna hoitaa kurkkutulehduksia.
Sitruunoilla on antibioottinen ja viruksia tappava vaikutus, joka sopii monien eri tulehdusten hoitoon. Kurkkukivun ja kurkun tulehdusten hoidossa sitruuna on tehokas apulainen, ja sitä voi hyödyntää muutamalla eri tavalla.
Helppo tapa hoitaa kurkkua sitruunalla on valmistaa kuumasta vedestä ja sitruunamehusta hoitava juoma, joka desinfioi kurkkua ja helpottaa kipua – sekoita juoman joukkoon tilkka hunajaa lisätehoa antamaan. Toinen keino hoitaa kurkkua on käyttää sitruunamehua kurlutteluun. Kokeile kurlutella monta kertaa päivässä ja pian huomaat, että tulehdus helpottuu ja kipu kaikkoaa. Sitruuna hengitysteiden ongelmien hoidossa. Sitruunan C-vitamiini ja antibioottinen vaikutus sopii hengitysteiden terveydestä huolehtimiseen. Jos kärsit astmasta, flunssan aiheuttamasta yskästä tai muista hengitysteiden ongelmista, kokeile sitruunan tehoa oireiden lievityksessä. Sitruuna puhdistaa hengitystiet limasta, lievittää turvotusta, vahvistaa puolustusjärjestelmää ja hoitaa astman, keuhkoputkentulehduksen ja muiden sairauksien oireita. Sitruunat ovat täynnä antioksidantteja. Sitruunan C-vitamiini ja muut antioksidantit taistelevat tauteja aiheuttavia vapaita radikaaleja vastaan ja ehkäisevät vakavia sairauksia, kuten syöpää. Sitruunan vaikuttavat ainekset ehkäisevät myös ennenaikaista vanhenemista, ihon löystymistä ja ryppyjen syntymistä. Sitruuna sopii käytettäväksi sisäisesti ja ulkoisesti.
Sitruuna vatsan ongelmien hoidossa. Sitruuna tasapainottaa kehon pH-arvoja, mikä puolestaan auttaa hoitamaan monet erilaiset vatsan ongelmat. Kokeile sitruunaa esimerkiksi näihin vaivoihin:
 • Turvotus
 • Ummetus
 • Närästys
 • Pahoinvointi
 • Liika hapokkuus
Jos haluat laihtua nopeasti mutta terveellisesti, kannattaa sinun lisätä sitruunaa ruokavalioosi. Sitruuna auttaa vähentämään rasvakudoksen määrää, poistaa turvotusta aiheuttavia myrkkyjä kehosta, jotka saavat olon tuntumaan paksulta, ja pitää olon kylläisenä.
Sitruuna huoltaa hampaita Sitruunan mehu voi auttaa lievittämään poskihampaiden kipua suoraan kipukohtaan levitettynä. Lisäksi sitruuna auttaa vuotavien ikenien hoidossa, sopii hampaiden luonnolliseen valkaisuun ja raikastaa pahanhajuisen hengityksen. Sitruunaa ei kannata kuitenkaan levittää hampaille joka päivä ja jatkuvasti, jottei kiille vaurioidu. Terve iho sitruunan avulla. Sitruunan päivittäinen nauttiminen pitää ihon terveenä, kirkkaana ja nuorekkaana. Sitruunamehua voi levittää iholle myös paikallisesti, ja sillä voi hoitaa ihotulehduksia, aknea, ihon liiallista rasvoittumista, arpia ja maksaläiskiä. Sitruunamehua tulee käyttää iholla vain illalla, sillä auringonvalolle altistuminen voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Jos ihosi on herkkä tai haavainen, älä käytä sitruunaa, sillä se voi kirvellä inhottavasti.
Sitruunalla loistavat hiuksetSitruuna sopii päänahan ja hiusten hoitoon. Sitruunamehu puhdistaa päänahan ja ehkäisee hilseen muodostumista. Se toimii luonnollisena puhdistajana, joka parantaa hiusten koostumusta ja pitää ne kiiltävinä ja terveinä.

Aamupalan ruoaksi syön Tyngän Myllyn kauraryyneihin tehtyä kaurapuuroa, johon laitan hunajaa ja puolukkasurvosta. Kaurapuuro alentaa kolesterolia, hoitaa vatsaa ja aivoja.
Kaura on jopa ruista terveellisempi ihmevilja. Se hellii sydäntä, suolistoa ja aivoja, sopii herkkävatsaisille ja taipuu niin makeisiin kuin suolaisiin herkkuihin.
Kaura ehkäisee tutkitusti monia sairauksia. EU-komissio on hyväksynyt terveysväittämän, jonka mukaan 3 grammaa päivässä kauran beetaglutaanikuitua alentaa kolesterolia.
1. Kaura alentaa kolesterolia
Kaura sisältää vesiliukoista ravintokuitua eli beetaglukaania, joka alentaa tutkitusti kolesterolia. Beetaglukaanista ja vedestä muodostuu suolistossa geeliä, joka estää huonoa LDL-kolesterolia imeytymästä elimistöön.
Geeli sitoo ohutsuolessa itseensä myös sappihappoja, joiden yksi rakennusaine on kolesteroli. Muodostaakseen sappihappoja maksa joutuu käyttämään elimistössä jo olevaa kolesterolia. Näin kehon kokonaiskolesteroli laskee.
2. Kaura ehkäisee sydän- ja verisuonisairauksia
Korkea kolesterolitaso altistaa sydän- ja verisuonisairauksille. Niitä voi ehkäistä syömällä kauraa, joka laskee kolesterolia.
3. Kaura pitää nälkää ja tasoittaa verensokeria
Joskus kaikki viljat luokitellaan virheellisesti huonoiksi hiilihydraateiksi, jotka turvottavat eivätkä pidä nälkää.
Kaura on kuitenkin pitkäketjuinen hiilihydraatti. Se vapauttaa energiaa hitaasti ja tasaisesti. Tuhti puurolautasellinen pitää hyvin nälkää, eikä verensokeri pomppaa ja romahda pian aterian jälkeen.
4. Kaura voi ehkäistä lihomista
Alustavat tutkimukset viittaavat siihen, että kaura voi ehkäistä lihomista. Hiiritutkimuksissa on huomattu, että beetaglukaania syöneet hiiret eivät lihoneet herkästi, vaikka niille olisi syötetty rasvaista ravintoa.
Kauran lihomista ehkäisevä vaikutus voi perustua myös verensokeriin ja kylläisyyteen. Kaura vapauttaa energiaa tasaisesti, jolloin napostelun ja ahmimisen tarve vähentyy.
5. Kaura hellii vatsaa
Kaura sopii usein niille, joiden vatsa ei siedä ruista tai vehnää. Kuitupitoinen kaura pitää vatsan toiminnassa, jolloin turvotus, ummetus ja ilmavaivat helpottavat.
6. Kaura sopii monille viljaherkille
Keliaakikot voivat syödä gluteenitonta kauraa. Kaura sopii yleensä myös ärtyvän suolen oireyhtymää sairastavan ruokavalioon. Kaura on turvallinen valinta, jos olet epävarma, mitä voit tarjota herkkävatsaisille vieraille.
7. Kaura voi ehkäistä suolistosyöpää
Maailman syöpätutkimussäätiö WCRF arvioi, että jopa 40 prosenttia suolistosyövistä voitaisiin ehkäistä terveellisellä ruokavaliolla. Suolistoystävällinen ruokavalio sisältää runsaasti kuituja. Kasvisten lisäksi näitä on juuri kaurassa.
Kaura kannattaa nauttia mahdollisimman käsittelemättömässä muodossa. Aloita aamusi puurolla tai ripottele kaurahiutaleita jugurttiin tai mehukeittoon.
8. Kaura hoitaa aivoja
Suolistoflooran yhteys aivotoimintaan on ymmärretty vasta viime vuosina. Suoliston toiminta näyttää olevan yhteydessä aivojen välittäjäaineisiin, jotka säätelevät mielialaa.
Tutkijoiden mukaan kaikki, mikä on hyväksi suolistolle, on hyväksi aivoille. Kaura on erinomainen esimerkki tällaisesta ruoasta.
9. Kaurassa on runsaasti ravinteita
Kaura on ravitsemuksellisesti hyvä ruoka-aine. Siinä on tasapainoisesti hyviä hiilihydraatteja, pehmeää rasvaa ja proteiinia. Kaurassa on myös B- ja E-vitamiineja, kalsiumia magnesiumia, seleeniä, sinkkiä ja rautaa.

Puolukka sisältää erityisesti C- ja E-vitamiinia sekä mangaania ja kuitua. Lisäksi puolukassa on runsaasti kaliumia suhteessa natriumiin, minkä vuoksi sen suositeltavaa syötävää erityisesti niille, joiden verenpaine on koholla.
Erilaisten polyfenolisten yhdisteiden määrässä puolukka on kuitenkin yliveto. Polyfenoliset aineet ovat kasvikunnan tuotteissa esiintyviä bioaktiivisia aineita. Runsaasti polyfenoleita sisältävän ruokavalion on todettu vähentävän muun muassa sydän- ja verisuonisairauksia sekä syöpään sairastumisen riskiä. Puolukan fenoliset yhdisteet ehkäisevät esimerkiksi virtsatietulehdusten uusiutumista.
Puolukan terveysvaikutuksia on tutkittu huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi mustikan, joten kaikista sen hyvää tekevistä vaikutuksista ei siis vielä tiedetä. Joidenkin tutkimusten mukaan puolukka saattaa ehkäistä tulehduksia sekä allergioita. Puolukka parantaa myös ruoansulatusvaivoja, ja sen sisältämät antioksidantit puolestaan suojaavat ikääntyviä soluja.
Puolukka sopii hyvin keventäjän ruokavalioon, sillä se sisältää muiden marjojen tapaan vai vähän energiaa, noin 49 kcal/100 g. Puolukan hyviin ominaisuuksiin kuuluu myös se, että se sisältää runsaasti erilaisia happoja, joiden ansiosta puolukat säilyvät hyvin ilman sokeria ja säilöntäaineita. Toisaalta nämä hapot myös saavat puolukan maistumaan happamalta, minkä vuoksi moni marjaa hieman vieroksuukin. Jos haluat nautiskella puolukasta ilman ylimääräistä sokerilisäystä, valitse puolukan rinnalle makea marja tai hedelmä.
Kangasmetsien supermarja sopii hyvin hoitamaan länsimaisia elintasosairauksia. Joidenkin tutkimusten mukaan puolukka voi ehkäistä tulehduksia, sydän- ja verisuonitauteja sekä allergioita ja jopa syöpää.Puolukka sopii paitsi sydämelle, niin sen on todettu tasapainottavan estrogeenitasoja, parantavan ruuansulatusvaivoja ja auttavan painonhallinnassa.
Tutkimuksia on monenlaisia, mutta riittävää kliinistä näyttöä ei juuri ole. Se tiedetään, että marjojen syöminen on hyväksi rasva- ja sokeriaineenvaihdunnalle ja että fenoliyhdisteet, joita puolukassa on runsaasti, estävät E. coli-bakteerin lisääntymisen ja kiinnittymisen,. E. coli on yksi virtsatietulehduksia aiheuttava bakteerityyppi. Sekä puolukan että karpalon sisältämien fenoliyhdisteiden ja prosyanidiinien on todettu torjuvan ainakin virtsatietulehduksia. Hapokas puolukka näyttää myös ehkäisevän bakteerien kiinnittymistä suun limakalvoihin.
Vatsakin kiittää puolukasta. Puolukan fenolit ja ellagihappo tekevät hyvää suoliston bakteerikannalle, ja hyvinvoivat suolistobakteerit taas parantavat vastustuskykyä. Puolukkamehua on perinteisesti käytetty rohtona myös nuhaan ja yskään.

Aamupalaani kuuluu ruisleipä, jossa juustosiivu, valkosipulia, suolakurkkua ja paprikaa. Ruisleipä vahvistaa vastustuskykyä. Hiilihydraaatteja karttavankaan ei kannata kieltäytyä rukiista. Aarhusin yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että täysjyväruis tehostaa elimistön vastustuskykyä tauteja vastaan. Ruisleivästä apua painonpudotukseen?Vastustuskyvyn vahvistamisen lisäksi rukiilla on muitakin terveyshyötyjä. Erään tutkimuksen mukaan ruisleipää aamiaisella nauttivat henkilöt syövät päivän mittaan 16 % vähemmän kuin muut.
Tämä voi olla syynä siihen, että kansanterveystutkimusten mukaan täysjyvää syövät naiset ovat hoikempia ja heillä on muita pienempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä kakkostyypin diabetekseen. Mikä tekee rukiista niin terveellisen? Ruis sisältää bentsoaksinoideja, jotka toimivat tulehdusta ehkäisevästi ja bakteerien kasvua hillitsevästi, ja siten edistävät elimistön vastustuskykyä ja alentavat esimerkiksi veritulppariskiä. Ruis sisältää myös runsaasti terveellistä ravintokuitua, joka sekä täyttää että antaa kylläisyyttä. Kuitu imee itseensä nestettä ja turpoaa, jolloin aivot saavat signaalin kylläisyydestä.
Ruisleivässä on runsaasti kasviproteiinin ja kivennäisaineiden sulamista tehostavaa fytaasientsyymiä, jonka ansiosta elimistö pystyy hyödyntämään rukiin terveelliset ainesosat hyödykseen.

Juusto on terveellistä, sillä siitä ihminen saa tehokkaan annoksen tärkeitä ravintoaineita. Lihaksille, iholle, hiuksille ja kynsille juustosta saa hyvälaatuista proteiinia. Juusto on luustoa ja hampaita vahvistavan kalsiumin lähde. Juustosta saa myös, muun muassa aineenvaihdunnalle tärkeitä, sinkkiä, fosforia sekä B12-vitamiinia.
Juustoa syömällä saa luuston tarvitseman kalsiumin paremmin kuin kalsiumvalmisteista. Ravintoaineiden saannin kannalta sopiva päivittäinen juustoannos on 25 grammaa, eli kaksi, kolme viipaletta juustoa. Juuston sisältämän rasvan ja suolan takia sitä ei tulisi syödä liikaa. Juusto on hyvä hampaille
Erityisesti aterian lopuksi pureskeltu juustopala suojaa hampaita reikiintymiseltä. Juusto lisää syljen eritystä, mikä vähentää bakteerien määrää. Juusto voi ennaltaehkäistä syöpää
Eräästä tutkimuksesta selvisi, että juuston butyraatti voi myös suojata ihmistä paksusuolensyövältä, koska se ravitsee paksusuolen soluja ja vähentää tulehduksia, jotka voivat vahingoittaa paksusuolta ajan mittaan.
Juusto auttaa kasvattamaan lihasta. Proteiinipitoinen juusto on loistava välipala, jos tahdot kasvattaa lihasta.
Juusto tekee hyvää luillesi. Juusto edistää hampaittesi terveyttä. Purukalustosi kiittää juuston sisältämästä kalsiumista ja fosforista. Nämä ravintoaineet taistelevat maitohappoja vastaan, joita on suissamme luonnostaan ja ennaltaehkäisee hammaskiilteen vaurioitumista.Juusto voi ennaltaehkäistä diabetesta. Monien juustojen sisältämä butyraatti saattaa pienentää sairastumisriskiä kakkostyypin diabetekseen. Asiantuntija painottaa kuitenkin, että tutkimus aiheesta on vielä lapsenkengissä. Asiantuntijoiden mukaan butyraatti saattaa auttaa ihmiskehoa hyödyntämään insuliinia entistä tehokkaammin, eli pitämään huolta verensokerin terveestä tasosta.

Valkosipulien terveysvaikutukset tieteellisestä näkökulmasta. EHKÄISEE FLUNSSAA JA VÄHENTÄÄ SEN KESTOA Valkosipuli vähentää riskiä sairastua flunssaan Vuonna 2007 julkaistu tutkimus osoitti, että murskatun valkosipulin erittämä alliisiinivalmiste päivittäin nautittuna vähensi riskin sairastua flunssaan yli puoleen. Lisäksi se nopeutti taudista paranemista.
Vuonna 2012 julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että valkosipulin sisältämä diallyl sulfidi -yhdiste on 100 kertaa tehokkaampi kampylobakteereja vastaan kuin kaksi suosittua antibioottia.
Valkosipuliöljy sisältää diallyl trisulfidi -yhdistettä, joka auttaa vuonna 2011 julkaistun tutkimuksen perusteella suojelemaan sydäntä leikkauksen aikana ja sydänkohtauksen jälkeen. Tutkijat uskovat, että sitä voidaan käyttää myös sydämen vajaatoiminnan hoitoon. Eläinkokeissa on todettu diallyl sulfide -yhdistettä saaneiden kärsivän jopa 61 % vähemmän sydänvaurioita.
Toisessa tutkimuksessa (2010) havaittiin valkosipuliöjyn auttavan mahdollisesti suojelemaan diabetespotilaista kardiomyopatialta. Kardiomyopatia eli sydänlihasrappeuma on krooninen sydänlihassairaus ja diabetes-potilaiden yleisin kuolinsyy.
Ankaran yliopiston tutkijat selvittivät vuonna 2004 valkosipuliuutteen vaikutuksia korkeaan kolesteroliin. Samalla tutkittiin ravintolisän vaikutuksia munuaisten ja maksan toimintaan. Tutkimukseen osallistui 23 vapaaehtoista, joista 13:lla oli korkea verenpaine.
Valtimonrasvoittumistaudissa (ateroskleroosi) kolesteroli kerääntyy valtimoiden seinämiin, mikä voi johtaa komplikaatioihin. Valtimot kovettuvat usein myös iän myötä ja valtimot menettävät kykynsä venyä ja taipua. Valkosipuli näyttää vähentävän tätä vaikutusta. Valkosipuli stimuloi typpioksidin ja ja rikkivedyn tuotantoa elimistössä. Nämä kemikaalit saavat verisuonet rentoutumaan ja alentamaan kohonnutta verenpainetta.
Valkosipulin säännöllinen nauttiminen voi laskea verenpainetta jopa 10 %. Se voi laskea verenpainetta myös normaalin verenpaineen omaavilla ihmisillä.
Tutkijoiden mukaan korkeasta verenpaineesta kärsivät voivat kontrolloida tautia jopa paremmin nauttimalla valkosipulia kuin tavallisilla lääkkeillä. Heidän mukaansa valkosipulin hyödyt saa varmimmin tableteista.
Naisilla, joiden ruokavalio sisälsi paljon hedelmiä ja vihanneksia, erityisesti sipuleita, kuten valkosipulia, esiintyi vähemmän merkkejä varhaisesta nivelrikoista lonkan alueella. “
Nivelrikko eli artroosi (osteoarthrosis) on maailman yleisin nivelsairaus, joka johtaa Suomessa noin 600 000:een lääkärikäyntiin joka vuosi. Kiinassa, Jiangtun tautientorjuntakeskuksessa, tehdyn tutkimuksen mukaan ihmisillä, jotka syövät raakaa valkosipulia vähintään kahdesti viikossa, on 44 % pienempi riski sairastua keuhkosyöpään.
Kyseinen tutkimus tehtiin kyselytutkimuksena yli 1400 keuhkosyöpää sairastavalle sekä yli 4500 terveelle henkilölle. Tutkimusjoukolta kysyttiin ruokavaliosta ja elämäntavoista, kuten valkosipulin käytöstä ja tupakoinnista
Etelä-Carolinan Lääketieteellisen yliopiston tutkijat selvittivät vuonna 2007:
Kolme valkosipulin sisältämää orgaanista rikkiyhdistettä – DAS, DADS ja DATS – osoittautuivat kaikki kykeneviksi tuhoamaan aivosyöpäsoluja, mutta DATS oli niistä tehokkain. Tutkimus nostaa esiin kasvipohjaiset yhdisteet, joilla voidaan kontrolloida pahanlaatuisia aivokasvainsoluja. Lisätutkimusta tarvitaan ennen kuin niitä voidaan  käyttää terapiassa.”
Valkosipulin sisältämät orgaaniset rikkiyhdisteet diallyylisulfidi (DAS), diallyylidisulfidi (DADS) ja diallyylitrisulfidi (DATS) näyttäisivät kykenevän tehokkaasti tuhoamaan tappavan glioblastooma-aivokasvaimen soluja.
Kiinalaisten lääkärien vuonna 2013 julkaisemassa tutkimuksessa selvitettiin sipulikasvien kulutuksen yhteyttä eturauhassyövän riskiin. Tulokset olivat seuraavat:
Sipulikasvien, erityisesti valkosipulin kulutuksella, on pienentävä vaikutus riskiin sairastua eturauhassyöpään”.
Yhden valkosipulin kynnen päivässä nauttineilla kiinalaisilla oli 50 % pienempi riski sairastua eturauhassyöpään. Tutkijat kommentoivat myös, että otoksen ollessa pieni tarvitaan paremmin suunniteltuja jatkotutkimuksia varmistamaan tutkimustulokset.
Säännöllinen valkosipulin nauttiminen näyttää vähentävän riskiä sairastua myös paksusuolen syöpään, peräsuolen syöpään ja mahasyöpään. Lisäravinteena nautittuna se ei tosin vaikuta tarjoavan tätä hyötyä.
Tutkijat ovat vertailleet punkin puremien määrää ihmisillä, jotka nauttivat paljon valkosipulia ihmisiin, jotka eivät käytä lainkaan valkosipulia. Yli viisi kuukautta säännöllisesti valkosipulia ruokavaliossaan käyttäneet näyttävät altistuvan harvemmin punkin puremille. Ihon sieni-infektiot (esim. jalkasieni, silsa ja nivussilsa) reagoivat iholle siveltävään valkosipuligeeliin, joka sisältää 0,6 % valkosipulin sisältämää ajoene-yhdistettä. 1 % ajoene näyttää tutkimusten valossa olevan yhtä tehokas jalkasieneen kuin Lamisil-lääke. Alustavat tutkimukset ovat osoittaneet, että valkosipuli saattaa suun kautta nautittuna parantaa miesten virtsasuihkua, vähentää virtsaamistarvetta ja muita eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun (prostatahyperplasia) oireita.

Suolakurkku on yksi hyvä esimerkki meille arkipäiväisestä, mutta hyvää tekevästä elintarvikkeesta, sillä tutkimuksien mukaan suolakurkun syöminen vahvistaa tehokkaasti vastustuskykyä.Ruoansulatuksen kannalta tämä tuote on erityisen hyvä, sillä fermentoidut ruoat tukevat suoliston bakteerikannan toimintaa. Nämä ruoat sisältävät maitohappovalmisteita monipuolisemmin hyödyllisiä bakteereita ja tukevat näin ollen tehokkaasti ruoansulatusta.Suolakurkkujen nauttiminen voi olla myös avainasemassa myös ihon ja hiusten kuntoon. Elimistö tarvitsee valtavan määrän erilaisia ravinteita ja hyviä rasvoja pitääkseen ihon ja hiukset kauniina.
Esimerkiksi suurien kofeiini- ja sokeripitoisten ruokien nauttiminen tekee ihomme helposti kuivaksi ja ärtyneeksi. Suolakurkkuja syömällä suoliston kunto paranee, ja myös hiusten kiilto ja ihon hyvinvointi lisääntyy. Suolakurkkuja kannattaa siis syödä myös kauneuden tähden.
Suolakurkkuja ei pastöroida, joten terveyttä edistävät ravintoaineet, kuten maitohappobakteerit ja vitamiinit, ovat niissä tallella. Maitohappobakteerit korjaavat vatsan happotasapainoa ja suoliston toimintaa, mistä seuraa ruuansulatuksen paraneminen sekä vatsan rauhoittuminen. Parhaimmillaan koko elimistön vastustuskyky voi parantua.

Paprika on loistava C-vitamiinilähde, joka ohittaa C-vitamiinipitoisuudessa niin appelsiinin, sitruunan kuin mansikatkin. C-vitamiini edistää raudan imeytymistä ja sekä kollageenin muodostumista. Kollageeni on proteiini, joka antaa kudoksille lujuutta ja joustavuutta. Kollageeni on esimerkiksi tärkeä ihon rakenneosa, ja sitä on myös luustossa ja rustossa.
  Keltaisessa paprikassa on jopa viisi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa. C-vitamiini on tuttu ase taistelussa flunssaa vastaan, ja se voi tulehdusten lisäksi pitää loitolla jopa syöpää ja sydänsairauksia.
Paprika sisältää myös muita tärkeitä ravintoaineita kuten foolihappoa, B- ja E-vitamiinia sekä karoteenia, A-vitamiinin esiastetta. A-vitamiinia on eniten punaisessa paprikassa.Paprikan karotenoidit ehkäisevät ihon rypistymistä ja lisäävät sen pintaverenkiertoa. Karotenoidit voivat olla toimiva keino myös aknea vastaan.

Kananmuna on ravintosisällöltään yksi monipuolisimmista ruoka-aineista.Valkuainen sisältää pääosin proteiinia, vettä ja joitain kivennäisaineita. Keltuaisessa on proteiinia, rasvaa, kaikkia rasvaliukoisia vitamiineja ja kivennäisaineita kuten jodia, seleeniä ja sinkkiä.Munia syömällä saa valkuaisaineosia, jotka laskevat verenpainetta ja toimivat tiettyjä virustauteja vastaan. Kananmunan valkuainen sisältää vesiliukoisia B-ryhmän vitamiineja. Keltuaisessa on rasvaliukoisia A-, D-, E- ja K-vitamiineja sekä vesiliukoisia B-ryhmän vitamiineja.
Kananmunan sisältämä koliini-niminen B-vitamiini vaikuttaa positiivisesti sydämen, verisuonten ja hermoston toimintaan. Koliinin arvellaan olevan yhteydessä myös muistin ja aivojen toimintaan. Keltuaisessa on energiaa noin 60 kilokaloria ja valkuaisessa noin 15 kilokaloria. Muna-aamiainen pitää hyvin kylläisenä ja ehkäisee napostelua. Koska kananmunan valmistustavallakin on merkitystä, keitä se mieluummin kuin paistat rasvassa. Kananmunan rasva on yksinomaan keltuaisessa. Rasvasta kaksi kolmasosaa on tyydyttymätöntä, pehmeää rasvaa, joka on terveydelle hyväksi. Jos kanojen ruokintarehuun on lisätty omega-3-öljyä, rasvakoostumus on vielä parempi.
Yhdessä kananmunassa on rasvaa noin 5,7 grammaa, josta tyydyttynyttä, kovaa rasvaa noin 1,2 grammaa. Kananmunan sisältämä proteiini on laadukasta, sillä se sisältää kaikkia välttämättömiä aminohappoja. Proteiinit auttavat vapauttamaan kehoon oreksiini-hormonia, joka vaikuttaa muun muassa ruokahaluun ja virkeyteen.
Yhdessä kananmunassa on proteiinia 6-7 grammaa, mikä on noin kymmenesosa aikuiselle suositeltavasta päivittäisestä proteiinimäärästä Luteiinin on havaittu pienentävän harmaakaihin ja silmänpohjan ikärappeuman riskiä. Silmänpohjan ikärappeuma on yleisimpiä näkövammaisuuden aiheuttajia Suomessa, ja sitä sairastaa kolmannes yli 60-vuotiaista.
Vaikka kananmunassa on luteiinia vain 0,2-0,3 milligrammaa per muna niin kananmunan luteiini imeytyy kuitenkin tehokkaasti elimistöön.
Moni arvostaa ruoan puhtautta ja lisäaineettomuutta. Kananmuna on lisäaineeton luonnontuote.

Banaani on sydämen superruoka, sillä se sisältää paitsi runsaasti kaliumia myös kuitua, C-vitamiinia ja B6-vitamiinia. Nämä kaikki edistävät sydämen terveyttä.
Erityisesti verenpaineeseen banaani vaikuttaa positiivisesti runsaan kaliumpitoisuutensa takia. Tutkimusten mukaan liian vähäinen kaliumin saanti nostaa korkean verenpaineen riskiä, ja kaliumspitoista ruokaa runsaasti syövillä on tyypillisesti keskimäärin matalampi verenpaine. Banaanien syöminen siis todennäköisesti auttaa pitämään verenpaineen kurissa.
Banaanit sisältävät runsaasti kuituja, jotka vaikuttavat positiivisesti vatsan toimintaan. Kuidut muun muassa ehkäisevät ummetusta ja lisäävät suoliston tarvitsemien bakteerien määrää. Yksi banaani sisältää noin 12 prosenttia päivittäisestä kuiduntarpeesta.
Banaaneja suositellaan myös ripulipotilaille, sillä banaanien kuidut auttavat kiinteyttämään ulostetta. Ripulista kärsivät menettävät myös paljon kaliumia, mikä voi saada aikaiseksi heikotuksen tunnetta. Runsaan kaliumpitoisuutensa takia banaaneja on hyvä popsia myös menetetyn kaliumin korvaamiseksi.
Koska banaanit sisältävät monia tärkeitä hivenaineita ja helposti sulavia hiilihydraatteja, ne ovat täydellistä ruokaa urheilijalle niin ennen treeniä, treenin aikana kuin treenin jälkeenkin.
Banaanit tarjoavat täydellisen sekä kevyen energialähteen, ja ne myös vaikuttavat ehkäisevän lihaskramppeja. Banaanien syöminen voi myös auttaa treenin jälkeiseen lihasten arkuuteen.
Banaani sisältää runsaasti tryptofaania, josta keho muodostaa unirytmiä säätelevää hormonia, serotoniinia. Pimeässä serotoniinista muodostuu melatoniinia, joka puolestaan säätelee unta. Tutkimusten mukaan tryptofaania sisältävien ruokien syöminen voi auttaa unettomuuteen.

Pyysin välintöntä selvitystä Oulun käräjäoikeuden tuomarilta

Käräjätuomari Timo Mäkeläinen

Olen pyytänyt Oulun käräjäoikeudelta oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä jotta voisin todistaa, että kaikki ulosotossa olevat saatavani ovat syntyneet Suomen valtion rikollisen toiminnan johdosta.

From: Erkki Aho
Sent: Friday, January 10, 2020 8:24 AM
To: vvv@oikeus.fi ; ville.tavio@eduskunta.fi ; leena.meri@eduskunta.fi ; mari.rantanen@eduskunta.fi ; sanna.marin@vnk.fi
Subject: Re: käräjätuomari Timo Mäkeläinen


From: Erkki Aho
Sent: Friday, January 10, 2020 3:43 AM
To: oulu.ko@oikeus.fi ; raahe.uo@oikeus.fi ; kirjaamo@okv.fi ; anna-maja.henriksson@om.fi ; pev@eduskunta.fi
Subject: käräjätuomari Timo Mäkeläinen

Käräjätuomari Timo Mäkeläinen
Minä olen haastanut ulosottoviranomaiset käräjäoikeuteen vastaamaan siitä, että he tietoisesti perivät minulta sellaista saatavaa, jonka tietävät syntyneet rikosten avulla. Saatava on siis perintäkelvoton.
Käräjätuomari Timo Mäkeläinen , Te olette muuttaneet haastehakemuksen ulosottovalitukseksi. Miksi? Mihin lakiin perustuu toimintanne?
Minulla on perustuslain suoma oikeus omaisuuden suojaan. Ulosottoviranomainen eikä käräjätuomarikaan saa toimia perustuslain vastaisesti. Olen joutunut olemaan ulosottoviranomaisten järjestämässä velkahelvetissä jo lähes 25 vuotta. Minulla on oikeus todistaa, että he toimivat tietoisesti väärin ja että se on rikos. Se on tässä tapauksessa ihmisoikeusrikos – kidutusrikos.
Minä olen lähettänyt Teille käräjäoikeuteen aineiston, mikä varmasti todistaa, että kaikki ulosottosaatavani perustuvat rikoksiin ja ovat siten perintäkelvottomia. Te olette saaneet tämän todistusaineiston tiedoksenne

Teillä ei ole oikeutta estää minulta oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä.
Minulla on perustuslain suoma oikeus todistaa se, että Suomessa on tapahtunut valtiopetos, mikä on suorassa yhteydessä PR-talojen konkurssivyyhteen, josta kaikki ulosottosaatavani johtuvat. Rikokset eivät ole vanhentuneet koska ulosotto on voimassa ja asiat ovat olleet keskeytyksettä vireillä koko 25 vuoden ajan ja valtiopetos pitää rikokset avoimena. Ulosottoviranomaiset ovat olleet tietoisia asioista, mutta ovat tietoisesti rikkoneet lakia.
Vastaus ylitarkastaja Ylva Norrgårdille

Minä olen joutunut ihmisoikeusrikosten kohteeksi ja olen joutunut hakemaan poliittista turvapaikkaa Suomen viranomaisten rikollisen toiminnan johdosta.
Minulla on perustuslain ja ihmisoikeussopimuksen mukaan oikeus oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin.

Pyydän oikeuskansleria valvomaan, että Oulun käräjäoikeus ja käräjätuomari Timo Mäkeläinen toimii lain mukaisesti.
Pyydän eduskunnan perustuslakivaliokuntaa valvomaan, että oikeuskansleri toimii lain- ja oikeuden mukaisesti. Pyydän perustuslakivaliokuntaa valvomaan, että oikeusministeriön ja siten oikeusministerin alaisuudessa toimiva oikeuskansleri toimii lain- ja oikeuden mukaisesti.

Siellä jossakin 10.01.2020
Erkki Aho

Nimeni on Erkki Aho

Olen katsonut että ulosottoviranomaiset toimivat rikollisesti, koska he tietävät asian ja toimivat rikoslain 15 luvun 10 § ja 11 §:n vastaisesti.
Te ette ole vastannut minulle mihin lakiin perustuu toimintanne siitä, kun te muutatte haasteen valitukseksi. Pyydän Teitä NYT vastaamaan minulle tähän kysymykseen.
Pyydän Teitä perustelemaan myös sen miksi en saa perustuslain ja ihmisoikeussopimusten mukaista oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä. Perustelkaa se NYT.
Miksi en saanut todistaa entisen kansanedustajan Markku Kosken rikollista toimintaa? Perustelkaa se NYT.
Minulta on estetty oikeudenmukainen oikeudenkäynti jo 25 vuoden ajan.

Kalajoella 13.01.2020

Erkki Aho

KÄRÄJÄOIKEUS PÄÄTÖS 20/507
1. osasto Annettu kansliassa
Oikeuden kokoonpano:
käräjätuomari Timo Mäkeläinen 13.1.2020 U 19/30944

Valittaja Aho, Erkki Johannes
Merenojantie 9 B 16
85100 KALAJOKI

Asia Ulosottovalitus
Vireille 9.12.2019
SELOSTUS ASIASTA
Valitus ulosottomiehen tekemästä toimesta tai päätöksestä

Erkki Aho on 9.12.2019 toimittanut Oulun käräjäoikeuteen ja Raahen
seudun ulosottovirastoon viestin, jossa hän ilmoitti vastustavansa
jyrkästi 3.12.2019 toimitettua ulosmittausta ja viittasi perusteinaan
internetin blogisivullaan 7.12.2019 julkaisemaansa tekstiin. Erkki Ahon
tekstissä esitettiin perusteena se, että velkojana olevan henkilön Markku
Kosken ulosottosaatava olisi syntynyt rikosten avulla ja olisi siksi
perintäkelvoton. Rikokset eivät ole vanhentuneet, koska ulosotto on
edelleen voimassa. Erkki Aho vaatii nyt ulosoton lopettamista Markku
Kosken saatavien osalta ja hän vaatii ulosoton keskeytystä kaikkien
Erkki Ahoa koskevien muidenkin ulosottosaatavien osalta ja asioiden
perusteellista tutkimista ja selvittämistä rikostutkinnoissa ja tulevissa
oikeudenkäynneissä. Erkki Aho vaatii asian kiireellistä käsittelyä.

Erkki Aho on toimittanut 13.12.2019 lisäkirjelmän, jossa hän totesi
hänellä olevan lain mukaiset vapaakuukaudet ulosotossa loka- ja
marraskuussa. Aho pyysi, että nämä vapaakuukaudet siirretään tammija
helmikuuksi, jotta hän voi ostaa lentoliput ja tulla antamaan
loppulausunnon rikosilmoitukseen, jota Raahen poliisi parhaillaan tutkii.
Aho on nyt parhaillaan ulkomailla hakemassa poliittista turvapaikkaa.

Ulosottomiehen lausunto
Raahen seudun ulosottoviraston johtava kihlakunnanvouti Anssi
Tuomaala on antanut Erkki Ahon valituksen johdosta ulosottokaaren 11
luvun 11-12 §:ssä tarkoitetun ulosottomiehen lausunnon.
Johtava kihlakunnanvouti totesi lausuntonaan, että valitus tulisi jättää
tutkimatta. Päätöksestä, jota valitus koskee, todettiin että
valituskirjelmässä mainittuna päivänä 3.12.2019 ei ole tehty
ulosottomiehen päätöstä vaan 2.12.2019 Erkki Aholle maksetusta
eläkesuorituksesta on pidätetty aiemmin jo tehdyn ulosmittauksen ja
voimassa olevan maksukiellon perusteella ulosottoon. Pidätyksestä on
kertynyt 388,22 euroa. Kertyneet varat on tilitetty velkojille siten, että
Intrum Oy Jälkiperinnälle on tilitetty 161,32 euroa ja Markku Koskelle
226,90 euroa.

Lausunnon liitteet

Kaikki Erkki Ahon voimassa olevat toistuvaistulon ulosmittaukset sekä
niihin liittyvä Kevalle annettu voimassa oleva maksukielto on
ulosottomiehen lausunnon liitteenä, asiakirjoina.

Lausuma valituksesta

Valitus ei koske miltään osin ulosottomiehen päätöstä vaan kohdistuu
täytäntöönpanoperusteiden oikeellisuutteen. Ulosottomies ei voi
ulosottomenettelyssä tutkia täytäntöönpanoperusteen oikeellisuutta.
Kihlakunnanvoudin näkemyksen mukaan valitus tulisi jättää tutkimatta.

Lausuma Erkki Ahon lisäkirjelmän johdosta

Erkki Ahon 13.12.2019 antaman lisäkirjelmän johdosta johtava
kihlakunnanvouti erikseen totesi, että Erkki Ahon toistuvaistulon
ulosmittaus on ulosottokaaren 4 luvun 49 § 1 momentin 1) kohdassa
tarkoitettu tulorajaulosmittaus, jolloin hänelle myönnetään lain 4 luvun
52-53 §:ssä säädetyin tavoin vuosittain kaksi vapaakuukautta viran
puolesta.

Erkki Aholle myönnetyt vapaakuukaudet ovat olleet tähän saakka
vuosittain lokakuu ja marraskuu. Ajankohdalla 13.12.2019 tehdyllä
päätöksellä vapaakuukaudet on Ahon pyynnöstä siirretty tammikuulle ja
helmikuulle. Siten Aholla on ollut vapaakuukaudet 10/2019 ja 11/2019 ja
seuraavat vapaakuukaudet ovat 1/2020 ja 2/2020. Tämän jälkeen
seuraavat viran puolesta myönnettävät vapaakuukaudet tulevat 1/2021
ja 2/2021, jos vapaakuukausien edellytykset tuolloin täyttyvätValittajan kuuleminen
Käräjäoikeus on varannut Aholle tilaisuuden antaa kirjallinen lausuma
ulosottomiehen antamien lausuntojen johdosta.
Erkki Aho on lausunut, että hän haluaa asiassa oikeudenmukaisen
oikeudenkäynnin, mikä merkitsee sitä, että asian käsittely suoritetaan
suullisessa oikeudenkäynnissä missä Aho todistaa että Markku Kosken
saatava ja kaikki Erkki Ahon ulosotossa olevat muutkin velat ovat
syntyneet rikosten avulla ja ovat siksi perintäkelvottomia. Rikoksensa
näihin asioihin liittyen ovat Ahon käsityksen mukaan tunnustaneet
entinen asianajaja ja eräs varatuomari. Poliisi oli jättänyt asiat tutkimatta,
mukaan luettuna sen että Ahon yrityksen kauppaan liittyen oli tehty 63
miljoonan törkeä petos ja konkurssiasiassa oli tehty prosessipetos kun
konkurssia oli haettu väärillä tiedoilla, kauppasopimukset oli purettu ja konkurssi oli laiton. Markku Kosken velkoma saatava johtuu näistä
asioista ja siitä, että hän oikeudessa antoi väärän lausuman
käräjäoikeudelle. Lisäksi syyttäjän esteellisyys oli jätetty tutkimatta.
Mitään asiaa näistä ei ole käsitelty oikeudessa aikaisemmin. Aho tulee
laatimaan asioista yksityiskohtaisen selvityksen todistusaineistoineen ja
selostuksen siitä, mitä milläkin todistusaineistolla todistaa. Lisäksi hän
laatii luettelon todistajista joita haluaa oikeudessa kuulla ja selvityksen
todistusteemoista. Aho tekee mainitut selvitykset ja todistusaineistot
15.02.2020 mennessä - hän on tällä hetkellä ulkomailla eikä pysty
tekemään aineistoja nopeammin johtuen ulosoton aiheuttamasta
taloudellisesta tilanteesta. Aineistot laaditaan niin, että oikeuden on
helppo käsitellä asia.
Merkintä Aho on ratkaisuilmoituksen toimittamisen jälkeen lähettänyt
käräjäoikeuteen lisäkirjelmät 8.1. ja 10.1.2020.

ASIAN KÄSITTELYJÄRJESTYS

Käräjäoikeus on käsitellyt ja ratkaissut tämän asian kansliassa.
Pääasiaratkaisun perusteluista ilmenevistä syistä istuntokäsittelyn
toimittaminen asiassa on ilmeisen tarpeetonta ja valituksessa
henkilötodistelun teemoiksi ilmoitetut seikat ovat tässä ulosottoasiassa
asiaan vaikuttamattomia seikkoja.

KÄRÄJÄOIKEUDEN RATKAISU

Päätöslauselma Erkki Ahon valitus hylätään.
Perustelut Ulosottokaaren 11 luvun tarkoittamana muutoksenhakuna tutkitaan sitä,
onko ulosottomiehen päätös tai toimi tehty lain eli ulosottokaaren
säännösten mukaisesti - näitä lakiin sisältyviä säännöksiä on sekä
ulosoton menettelystä että sen materiaalisesta sisällöstä, joihin viimeksi
mainittuihin liittyvät esimerkiksi ulosmittauskiellot ja niin sanotut
erottamisetuudet. Sen sijaan ulosoton toimittamassa täytäntöönpanossa
tai käräjäoikeudessa käsiteltäessä ulosottovalitusta tutkinnan kohteena
ei ole ulosottoperusteen eli Tuomion oikeellisuus. Riidanalaiset
kysymykset on käsitelty ja ratkaistu aikanaan ja täytäntöönpanon
perusteeksi on tästä käsittelystä syntynyt tuomio eli ulosottokaaren
tarkoittama täytäntöönpanoperuste. Ulosottomiehen lausuntoon nyt
liitetyistä ulosmittauspäätöksistä ilmenee, että Erkki Ahon velkoina on
ulosottoperinnässä saatavia muun muassa Markku Koskella ja eräillä
muilla yksityishenkilöillä sekä yhtiöillä. Näiden saatavien peruste ja
määrä on ratkaistu jo aiemmin ja nuo tuomiot ovat lainvoimaisia.
Tuomion antaminen niin sanotusti prekludoi mahdolliset vastatosiseikat
(Risto Koulu, 1997, Muutoksenhaku ulosotossa, sivu 45).
Koska Erkki Ahon valituksen sisältönä on nyt väite Markku Kosken
saatavan perusteettomuudesta sekä muita väitteitä, jotka eivät liity
ulosottoperintään ja sen menettelyyn, vaan laajemmin 1990 -luvun
aikaisiin tapahtumiin, valitus on käräjäoikeuden arvion mukaan hylättävä
perusteettomana.

MUUTOKSENHAKU

Tähän päätökseen tyytymätön saa hakea muutosta valittamalla
Rovaniemen hovioikeuteen tai ennakkopäätösvalituksella korkeimpaan
oikeuteen. Tyytymättömyyttä on ilmoitettava viikon kuluessa
käräjäoikeuden päätöksen antamispäivästä.

Käräjätuomari Timo Mäkeläinen

Asiakirjan toimittaminen
- Erkki Aho, päätöksen antamispäivänä, sähköpostitse
 • Raahen seudun ulosottovirasto, virastopostiin, sähköpostitse

Kävin tänään tutustumassa Kalajoen Jysk-myymälään. Se on erinomainen lisä Kalajoen palveluvarustukseen. Tässä kuva Kalajoen uudesta Jysk-myymälästä.

Kävin ostamassa kuukaudeksi kuntosalikortin Hyvinvointikeskus Asemalle.
Kalajoelta on lopettanut R-kioski toimintansa. Pidän valitettavana asiana.
Kalajoelle on valmistumassa uusi yhtenäiskoulu. Siinä on tilaa 1000 oppilaalle. Syntyvyysennuste Kalajoella on 600 joten ei voi välttyä ajatukselta on että suuri on kaunista.

Päivälliseksi tein lohikeittoa. Miksi lohta kannattaa syödä? D-vitamiinia vuoden ympäri. Lohi sisältää runsaasti D-vitamiinia, jota talvisaikaan ei saada riittävästi auringonvalosta. D-vitamiinin puute heikentää immuunipuolustusta, joten riittävästä D:n saannista kannattaa pitää huolta syömällä säännöllisesti kalaa sekä D-vitaminoituja maitotuotteita ja margariineja – ja tarvittaessa käyttämällä D-vitamiinilisää. Sydämelle tärkeitä rasvahappoja. Lohi sisältää runsaasti terveellisiä omega-3-rasvahappoja, jotka auttavat muun muassa alentamaan verenpainetta sekä korjaamaan veren rasva-arvoja ja torjumaan sydän- ja verisuonitauteja.
Rakennusaineita lihaksille. Lohessa on runsaasti proteiinia, joka auttaa pitämään olon kylläisenä sekä korjaamaan treenin jälkeen lihasten pieniä vaurioita ja näin vahvistamaan ja kasvattamaan lihaksia. Antioksidantteja hapettumista vastaan.
Lohesta saa muun muassa seleeniä, joka on tehokas elimistön soluja hapettumiselta suojaava antioksidantti. Voitelua nivelille.Lohen terveelliset omega-3-rasvahapot auttavat myös lievittämään nivelkipuja ja nivelten jäykkyyttä.
6 syytä lisätä kalaa ruokavalioon
 1. Lähes kaikki kalat rasvapitoisuudesta riippumatta sisältävät runsaasti D-vitamiinia. D-vitamiini on erityisen tärkeä luuston kunnolle.
 2. Kalan proteiini on yhtä hyvää lihan, kananmunan ja maitotuotteiden kanssa. Kala sisältää monipuolisen valikoiman eri ravintoaineita, mutta erityisen runsaasti siitä saa D-vitamiinin, hyvien rasvahappojen ja proteiinin ohella B12-vitamiinia ja seleeniä.
 3. Omega-3-rasvahapot voivat suojata aivoja ikääntymiseen liittyviltä vaurioilta esimerkiksi säätelemällä geenejä, vähentämällä hermokudoksen tulehdusta, lisäämällä hermosolujen solukalvojen liukoisuutta ja edesauttamalla hermosolujen signaalinvälitystä.
 4. Kalan säännöllinen käyttö voi vähentää sydän- ja verisuonitautiriskiä ja parantaa diabeetikoiden sokerinsietokykyä.
 5. Runsas kalan syönti voi myös vähentää muun muassa miesten eturauhassyövän riskiä ja ehkäistä ennenaikaisia synnytyksiä.
 6. Useissa pitkittäistutkimuksissa on todettu, että säännöllinen kalan syönti on yhteydessä parempaan kognitioon ja pienempään riskiin sairastua muistisairauteen.

Ruokajuomaksi tein smoothieata tehosekoittemella. Laitoin juomaan vihreitä herneitä, mangoa, karpaloita, punaviinimarjoja ja maustamatonta jogurttia.
Kaikille tuttu herne on melkoinen terveyspommi. Herneissä on paljon proteiinia mutta vähän energiaa, minkä vuoksi ne auttavat pitämään nälkää loitolla ja sopivat hyvin painonhallintaan. Palkokasveissa on runsaasti kuitua, joka alentaa veren kolesterolipitoisuutta, koska kuitu sitoo kolesterolia ohutsuolessa imeytymättömään muotoon. Lisäksi palkokasvien hiilihydraatit sokeristuvat hitaasti, mikä tekee niistä diabeetikonkin ruokavalioon sopivia. Herne on myös hyvä K-vitamiinin ja C-vitamiinin lähde, eli se on kasvistenkin ryhmässä erinomaista terveysruokaa.
Katso viisi loistavaa syytä syödä herneitä.
1. Auttaa painonhallinnassa
Herneet ovat erittäin vähäkalorisia ja vähärasvaisia. Siitä syystä nämä herkut ovat oiva herkku niille, jotka haluavat pitää huolta linjoistaan.
2. Ehkäisee mahasyöpää
 Herneillä on huikea tapa estää erilaisia sairauksia, kuten mahasyöpää. Syynä on herneiden sisältämä polyfenoli.
3.Kasvattaa vastustuskykyä
Herneiden korkea antioksidanttipitoisuus auttaa välttämään useita vakavia sairauksia. Herneissä on runsaasti myös erilaisia mineraaleja, kuten rautaa, kalsiumia ja sinkkiä. Näistä jokainen auttaa parantamaan vastustuskykyä.
4. Vähentää ikääntymisen merkkejä
Herneet ovat oiva apu ihon ikääntymisen merkkien ehkäisyssä. Antioksidantit, kuten flavonoidit, ovat hyödyllisiä iholle. Ne ehkäisevät ihon vanhenemista ja saavat ihon hehkumaan.
5. Ehkäisee Alzheimeria
Herneissä on runsaasti K-vitamiinia, joka auttaa ehkäisemään muun muassa Alzheimerin tautia.

Karpalolla on monia terveysvaikutuksia, esimerkiksi nämä:
1. Se hidastaa ikääntymistä
Karpalossa on runsaasti kversetiini-nimistä flavonolia. Se estää solujen hapettumista, vähentää tulehduksia ja voi auttaa suojautumaan esimerkiksi ikärappeumalta. Kversetiini saattaa myös hillitä allergisia reaktioita.


2. Se auttaa vaihdevuosissa ja ehkäisee syöpää
Karpalossa on lignaaneja eli kasviestrogeenejä lähes puolet enemmän kuin muissa luonnonmarjoissa. Kasviestrogeenit voivat ehkäistä hormoniperäisten syöpien, kuten rintasyövän, kehittymistä ja lievittää esimerkiksi vaihdevuosioireita.
3. Se pelastaa pissavaivoilta
Karpalon tunnetuin terveyskyky on ehkäistä virtsatietulehduksia. Teho perustunee karpalon sisältämiin polyfenoleihin, jotka voivat tuhota bakteereja ja estää kiinnittymistä limakalvojen soluihin.
4. Se hellii sydäntä
Karpaloiden ja muiden kotimaisten marjojen säännöllinen popsiminen auttaa ehkäisemään sydän- ja verisuonitauteja. Pari kourallista marjoja päivässä voi laskea verenpainetta, lisätä hyvän HDL-kolesterolin määrää ja parantaa verihiutaleiden toimintaa.
5. Se on kevyttä ravintoa
Karpalo sisältää runsaasti tärkeitä ravintoaineita mutta vain vähän energiaa. Karpalossa on A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia, E-vitamiinia, rautaa, flavonoideja ja muita fenolisia yhdisteitä, kuten tanniineja, sekä jonkin verran C-vitamiinia. Siemenissä on elimistölle välttämättömiä omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.

1. Mangon syöminen laskee verenpainettasi
Puolikas mango päivässä voi auttaa terveyttäsi suuresti. Mangot ovat kalium- ja magnesiumpitoisia. Nämä ovat kaksi mineraalia, jotka ovat erittäin hyödyllisiä tasapainottamaan verenpainetta.
Tämä mahtava hedelmä sisältää myös vitamiineja kuten riboflaviinia, B6-, A-, C-, ja K-vitamiinia sekä foolihappoa. Nämä auttavat sydämen rytmiä ja saavat sekä ravinteita että happea joka osaan kehossasi.
Varmista kuitenkin, että syöt muutenkin tasapainoisesti.
2. Mango estää silmäpohjan rappeumaa
Silmäpohjan rappeuma on yleinen silmäsairaus joka vaikuttaa etenkin ikääntyneisiin ihmisiin. Se aiheuttaa näön samentumista ja pieniin asioihin keskittyminen vie enemmän energiaa.
Mangoissa on zeaxantiinia, joka on silmiä suojeleva antioksidantti. Se toimii etenkin auringon vahinkoja ja ikääntymiseen liitettyjä silmäsairauksia vastaan.
Muista syödä suuri kulhollinen eri hedelmiä päivittäin, mukaan lukien mangoja. Jos teet niin, näkösi ja yleisterveytesi kiittää sinua!
3. Se parantaa ruoansulatustasi
Mangon syöminen joka päivä voi jopa auttaa ruoansulatustasi. Tämä on etenkin totta jos kärsit ruoansulatusvaivoista ja närästyksestä.
Tässä hedelmässä on ruoansulatusentsyymejä jotka tekevät kahta asiaa: ne edistävät ruokien imeytymistä ja pitävät suolesi säännöllisenä.
Samaan aikaan, mangoissa on paljon bioaktiivisia yhdisteitä. Näihin sisältyvät esterit, terpeenit ja aldehydit. Nämä edesauttavat tehokkaampaa ruoansulatusjärjestelmää.
4. Sinun tulisi syödä mangoja jos kärsit anemiasta
Raudan puutteen anemiasta kärsiminen on naisille yleinen vaiva. Runsaat kuukautiset ovat usein yksi syistä.
 • Jos huomaat, että kärsit anemiasta, muista tämä helppo neuvo:syö mangoja säännöllisesti, sillä se lisää punasolujesi määrää.
 • Myös niiden korkea C-vitamiinipitoisuus auttaa meitä ”tasapainottamaan” rautatasojamme.
 • Ravitsemusneuvojat usein suosittelevat mangojen syömistä raskaana ollessa. Tämä johtuu siitä, että ne antavat sinulle tarvitsemasi lisäannoksen rautaa.
 • Samaan aikaan, ne myös tarjoavat foolihappoa. Tämä on erittäin tärkeää sikiön kehitykselle raskauden aikana.
5. Mangot auttavat luuterveyden kanssa
K-vitamiini on ravinne, johon emme kiinnitä tarpeeksi huomiota. Se on kuitenkin korvaamaton. Tämä johtuu siitä, että se auttaa vahvistamaan luitamme. Se auttaa myös lisäämään veren hyytymistä.
Jos meillä on K-vitamiinin puute, meillä on suurempi riski rikkoa luumme, kuten lonkkamme.
Voimme taistella tätä ongelmaa vastaan syömällä mangon päivässä. Tämä johtuu siitä, että ne ovat erittäin K-vitamiinipitoisia, mikä on elintärkeä auttamaan kalsiumin imeytymisessä.
6. Mangot auttavat aivojen terveyden kanssa
Mangoissa on suuria määriä B6-vitamiinia. Tämä ravintoaine on elintärkeä ylläpitämään ja kehittämään aivojamme.
On helppo nähdä tulokset. Tämä vitamiini rohkaisee neuronien välisiä yhteyksiä. Se myös auttaa unettomuuteen.
B6-vitamiini myös parantaa muistia, keskittymistä ja verenkiertoa aivoissamme.
7. Mangot vahvistavat puolustusmekanismejamme
Mangoilla ja porkkanoilla on useita yhteneväisyyksiä. Kummatkin ovat beetakaroteenipitoisia, joka on tehokas antioksidantti. Se on myös lähde näiden ruokien oranssille tai keltaiselle värille.
Se on myös hyvin terveellistä:
 • Beetakaroteenit ovat mahtavia liittolaisia mitä tulee immuunijärjestelmän terveyteen.
 • Ne auttavat meitä suojelemaan itseämme bakteereilta ja myrkyiltä jotka ympäröivät meitä joka päivä.
Mango-porkkanasmoothien juominen säännöllisesti on loistava idea. Se antaa sinulle suuren määrän A-vitamiinia. A-vitamiini suojelee meitä vapailta radikaaleilta jotka voivat vahingoittaa kudoksiamme. Mikäli ne jätetään huomiotta, ne voivat aiheuttaa ennenaikaista vanhenemista.
Nämä ovat vain muutamia syitä, miksi mangot ovat niin mahtava lisä ruokavalioomme.
Mangot eivät ole vain herkullisia, vaan ne myös tarjoavat hyvinvointia ja täyden olon tunnetta. Ne voivat jopa nostaa elämänlaatuamme ja pitää huolta terveydestämme.

Punaviinimarjoilla, kuten muillakin viinimarjoilla, on runsaasti erilaisia terveyshyötyjä. Punaviinimarjat kypsyvät heinäkuusta syyskuuhun. Nyt on siis paras aika ottaa sato talteen. Marjat maistuvat sellaisenaan tai niistä voi valmistaa hilloa, hyytelöä tai mehua. Marjoja kannattaa myös pakastaa talven varalle.
Parantavat vastustuskykyä. Punaviinimarjat sisältävät runsaasti C-vitamiinia, joka tehostaa vastustuskykyä. Harva tietää, että punaviinimarjoissa on C-vitamiinia jopa enemmän kuin samassa määrässä appelsiinia. Viinimarjat ovatkin tämän vuoksi tunnettuja flunssalääkkeitä. Hyväksi hiuksille ja iholle. Viinimarjojen sisältämä runsas C-vitamiini ei ainoastaan paranna vastustuskykyä, vaan parantaa myös ihon ja hiusten kuntoa. C-vitamiini edistää kollageenin tuotantoa. Kollageeni on olennainen hiusten ja ihon rakennusaine. Auttavat painonhallinnassa. Punaviinimarjat sisältävät paljon ravintokuitua. Ravintokuitu tehostaa ruoansulatusta, edesauttaa suoliston hyvinvointia sekä auttaa painonhallinnassa. Tekevät hyvää sydämelle.
Punaviinimarjojen sisältämä kalium on tärkeä mineraali, joka edesauttaa sydämen terveyttä. Kalium on hyväksi myös muille sisäelimille, kuten munuaisille. Lisäksi punaviinimarjat sisältävät lykopeeniä. Lykopeeni on antioksidantti, jota on useissa punaisissa marjoissa. Se ehkäisee sydänsairauksia sekä syöpää, joista erityisesti eturauhassyöpää. Auttavat solujen muodostumisessa. Punaviinimarjat sisältävät runsaasti rautaa, joka on tärkeä rakennusaine uusien solujen muodostumisessa. Punaviinimarjat auttavat punasolujen muodostumisessa. Vahvistavat luita.
Punaherukat ovat hyvä K-vitamiinin lähde, jonka ansiosta ne ovat hyväksi luiden terveydelle. K-vitamiini auttaa kalsiumia säilymään luissa ja voi myös vähentää kalsiumin erittymistä virtsaan. K-vitamiini on tärkeä myös veren hyytymisessä.

Kaikki jogurtit sisältävät runsaasti kalsiumia, kaliumia, proteiinia, sinkkiä sekä B6- ja B12-vitamiinia. Kreikkalaisesta jogurtista erityistä tekee kermainen koostumus ja sen sisältämät probiootit. Lisäksi siinä on tavallista vähemmän laktoosia, mutta jopa kaksinkertaisesti proteiinia.Jogurtista saa hyvin kalsiumia ja se sisältää vastustuskykyä vahvistavia bakteereja. Proteiiniakin tulee hyvin
Herkku on oivaa dieettiruokaa, koska se pitää pitkään kylläisenä. Älä lisää sokeria, vaan makeuta kreikkalainen jogurtti tuoreilla hedelmillä tai marjoilla tai nauti täysjyvämurojen kanssa.

Ruislevälle laitoin juustoa, chiliä ja anjovista. Silli on hyväksi terveydelle
Sillin suuri D-vitamiinipitoisuus vahvistaa mm. luustoa ja hampaita ja kohentaa lisäksi mielialaa. Rasvaisella kalalla voi olla osansa myös eliniän pidentämisessä. Sillin rasva on pääasiassa terveellistä kalaöljyä, joka voi auttaa vähentämään kihdistä johtuvia kipuja ja veritulppia. Terveelliset omega-3-rasvahapot auttavat myös alentamaan verenpainetta ja avaamaan niin kutsuttuja kaliumkanavia, jotka laajentavat verisuonia. Kaiken lisäksi rasvahapot vahvistavat myös elimistön immuunipuolustusta. Silli pitää mysö aivot terveenä.
Rasvainen kala, kuten silli, on erityisen hyväksi aivoille. Erityisesti hyviä rasvoja kaivataan elimistöön joulun aikaan, kun joulupöydässä tulee nautittua olutta, viiniä ja muuta alkoholia. Tutkimukset ovat osoittaneet, että suuri määrä alkoholia vahingoittaa aivoja. Alkoholin väärinkäytöllä on lukuisia haittavaikutuksia, kuten suurempi alttius dementialle. Loyolan ja Kentuckyn yliopistojen tutkimusten mukaan terveelliset omega-3-rasvahapot auttavat suojaamaan aivoja tulehduksilta, jotka ovat usein alkavan dementian taustalla. Jos siis haluat suojata aivojasi parhaalla mahdollisella tavalla, muista syödä rasvaista kalaa, kuten silliä, riittävän usein. Ja muista, että joulupöydän lisäksi silli sopii hienosti myös muille aterioille.
Ruislevälle laitoin juustoa, chiliä ja anjovista.

Omena on hedelmä, jota on helposti saatavilla vuoden ympäri. Omenat ovat herkullisia ja monipuolisia hedelmiä, jotka sopivat makeisiin jälkiruokiin, salaatteihin, mehustettaviksi ja sellaisenaan nautittaviksi. Omenoita voi myös kuivattaa, jolloin niistä saa herkullisen välipalan ja naposteluherkun. Omena on täynnä hyviä ravintoaineita, joista on monia hyötyjä elimistön kokonaisvaltaiselle terveydelle ja suorituskyvylle. Tässä artikkelissa esittelemme omenan terveysvaikutukset, jotka ovat huikeita – jatka lukemista, niin saat selville omenan 9 ihmeellistä hyötyä!
Omenan terveysvaikutukset perustuvat pitkälti sen sisältämään suureen määrään antioksidantteja ja pektiiniä, jotka ehkäisevät vapaiden radikaalien haittavaikutuksia. Näitä haittavaikutuksia ovat mm solujen ennenaikainen vanheneminen ja rappeutuminen, mikä johtaa mm. ihon löystymiseen sekä ryppyihin, ja muihin sairauksiin. Omenan nauttiminen tehostaa kehon luonnollista puhdistumista.
Tämän lisäksi omena täyttää vatsaa sekä pitää olon kylläisenä, joten se sopii etenkin painonhallintaan. Voit napostella omenoita huoletta ilman pelkoa lihomisesta, sillä niiden makeus tyydyttää makeanhimon mukavasti.
Näiden syiden lisäksi on monia muita syitä siihen, miksi omenaa kannattaa syödä joka päivä. Tässä artikkelissa esittelemme sinulle 9 omenan terveysvaikutusta.
Omenan terveysvaikutukset
1. Omena on hyväksi sydämelle
Omena sisältää runsaasti luonnollisia fytokemikaaleja, jotka ovat vahvoja antioksidantteja. Nämä kemikaalit estävät vapaiden radikaalien negatiivisen vaikutuksen terveisiin soluihin. Vapaiden radikaalien negatiivinen vaikutus terveisiin soluihin saattaa johtaa kohonneeseen riskiin sairastua syöpään tai sydäntauteihin.
Tämän lisäksi omenan kuoren sisältämä kuitu auttaa vähentämään kolesterolin imeytymistä verenkiertoon suolistosta sekä kontrolloimaan kolesterolia.
Kun syöt suuria määriä epäterveellistä, kaloripitoista ruokaa, kasvatat samalla riskiä sairastua moniin tauteihin ja kärsiä inhottavista vaivoista. Maksa kärsii epäterveellisestä ravinnosta siinä missä muukin keho.
Kun maksa ja munuaiset ylikuormittuvat, puhdistuminen hidastuu eikä keho ehdi suodattaa kaikkia myrkkyjä ja kuona-aineita. Tämä voi johtaa sairastumiseen.
Onneksi omenan syöminen tai tuoreen omenamehun juominen tukee kehon luonnollista puhdistumista ja pitää maksan toiminnasta huolta.

2. Omena auttaa vähentämään nesteturvotusta
Omenan sisältämä kalium toimii luonnollisena diureettina, joka kiihdyttää nesteiden erittymistä ja poistumista elimistöstä, sekä huuhtelee samalla mukanaan haitalliset kuona-aineet ja myrkyt.
Tulehdussairauksista ja korkeasta verenpaineesta kärsivät ihmiset voivat hyötyä yhden päivittäisen omenan syömisestä. Munuaisongelmista kärsivien tulee keskustella omenan nauttimisesta lääkärin kanssa ennen niiden syömistä, sillä suuri määrä kaliumia voi vaikuttaa haitallisesti sairaisiin ja ylikuormittuneisiin munuaisiin.
3. Omenat auttavat ehkäisemään ummetusta ja ripulia
Omenan kuoren sisältämä kuitu auttaa pitämään suoliston toiminnan säännöllisenä ja ehkäisemään mm. ummetusta. Muista siis syödä omenat kuorineen.
Omenan hedelmäliha sisältää pektiiniä, joka pitää huolta suoliston normaalista toiminnasta, ja se auttaa ehkäisemään ripulia sekä ripulin aiheuttamaa nestehukkaa. Omena sisältää myös tanniinia, joka ehkäisee tulehdusta ja toimii luonnollisen antibiootin tavoin.
4. Omena pitää huolta hampaista
Syödessäsi omenaa stimuloit syljen erittymistä suussa. Sylki vie mukanaan plakkia aiheuttavia bakteereja sekä ehkäisee kiillevaurioita ja reikiintymistä. Omenan syöminen auttaa ehkäisemään myös muita suun terveyteen liittyviä ongelmia, kuten ientulehdusta.
Omenan syöminen ei tietenkään korvaa hampaiden harjausta, mutta jos joskus olet sellaisessa tilanteessa, että et pääse harjaamaan hampaita, syö omena ruokailun jälkeen tai illalla ennen nukkumaanmenoa – näin autat ehkäisemään bakteerien aiheuttamat negatiiviset vaikutukset.
5. Omenalla on positiivisia vaikutuksia Alzheimerin taudille
Omenan sisältämät antioksidantit ovat todistetusti tehokas keino vähentää riskiä sairastua aivojen rappeutumista aiheuttavaan Alzheimerin tautiinAntioksidantit pitävät huolta siitä, että aivot eivät vanhene ja sairastu ennen aikojaan, ja mieli pysyy kirkkaana ja toimivana.
6. Omena auttaa taistelemaan Parkinsonin tautia vastaan
Runsaskuituisen ruuan – kuten omenan – nauttiminen auttaa ehkäisemään joitakin vakavia sairauksia, kuten esimerkiksi Parkinsonin tautia. Parkinsonin tauti on hitaasti etenevä rappeuttava sairaus, joka vaikuttaa aivoihin.
Tutkijat uskovat, että vapaat radikaalit voivat lisätä riskiä sairastua Parkinsonin tautiin, joten paljon antioksidantteja sisältävien ruokien syöminen voi ehkäistä taudin puhkeamista.
7. Omena vähentää riskiä sairastua diabetekseen
Omenan liukenevat kuidut auttavat laskemaan verensokeria sellaisilla potilailla, joiden riski kehittää kakkostyypin diabetes on korkea. Yhden omenan nauttiminen päivässä voi laskea riskiä jopa 20 prosentilla.
8. Omena auttaa ehkäisemään sappikivien muodostumista
Sappikiviä syntyy, kun veressä on liikaa kolesterolia. Kolesteroli estää sappea sulattamasta rasvoja normaaliin tapaan. Käyttämätön sappineste kovettuu ja muuttuu sappikiviksi, jotka voivat aiheuttaa monia erilaisia oireita.
Paljon kuitua sisältävä ruokavalio ehkäisee kolesterolin kertymistä ja vähentää riskiä ylipainoon ja sen mukanaan tuomiin terveyshaittoihin.
9. Omena auttaa puhdistamaan maksaa
Kun syöt suuria määriä epäterveellistä, kaloripitoista ruokaa, kasvatat samalla riskiä sairastua moniin tauteihin ja kärsiä inhottavista vaivoista. Maksa kärsii epäterveellisestä ravinnosta siinä missä muukin keho.
Kun maksa ja munuaiset ylikuormittuvat, puhdistuminen hidastuu eikä keho ehdi suodattaa kaikkia myrkkyjä ja kuona-aineita. Tämä voi johtaa sairastumiseen.
Onneksi omenan syöminen tai tuoreen omenamehun juominen tukee kehon luonnollis

Oikeuskanslerilta tuli vastaus minulle

Arvostelette useiden eri tahojen ohella oikeuskanslerille toimittamissanne kirjoituksissa muun ohella Rovaniemen hovioikeuden ja Oulun käräjäoikeuden menettelyä liittyen ulosottoasianne käsittelyyn (kirjoituksenne 20.11.2019).

SELVITYS

Käytettävissäni on ollut Rovaniemen hovioikeuden 19.11.2019 antama päätös Nro 410 (U 19/688) ja Oulun käräjäoikeuden 20.9.2019 antama päätös 19/24304 (U 19/19730).

RATKAISU

Rovaniemen hovioikeudesta saadun tiedon mukaan mainittu hovioikeuden päätös ei ole vielä lainvoimainen. Olette jättänyt valituslupahakemuksen/valituksen korkeimmalle oikeudelle. Hovioikeus toimittaa asiakirjat korkeimmalle oikeudelle valitusosoituksessa tarkoitetun määräajan umpeuduttua 21.1.2020.

Oikeuskansleri ei ryhdy tutkimaan kantelua, jos siinä tarkoitettu asia on toimivaltaisessa viranomaisessa vireillä tai jos siihen on mahdollista hakea muutosta. Näin ollen en ainakaan tässä vaiheessa tutki kanteluanne Rovaniemen hovioikeuden ja Oulun käräjäoikeuden menettelystä ulosottoasiassanne. En tutki kanteluanne myöskään muiden toimivaltaisissa viranomaisissa vireillä olevien asioidenne osalta.

Kirjoituksistanne ei ole muutoinkaan ilmennyt sellaista, joka antaisi aihetta toimenpiteisiini.

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen

Teen vastauksen apulaisoikeuskanslerille mahdollisesti huomenna jos jaksan on aikaa riittävästi vastauksen tekemiseen.


Tänään olen pessyt kaksi koneellista pyykkiä. Illaksi valmistin terveellistä salaattia. Tein sen tuorekurkusta, tomaatista, juustosta, sipulista, omenaviinietikasta, ruokaöljystä ja suolasta.

Kurkun hyödyt ovat monelle tuntemattomat. Kurkku kuuluu samaan kasviryhmään kuin kesäkurpitsa ja vesimeloni. Siksi sillä on samanlaisia loistavia ominaisuuksia kuin näillä kahdella muullakin tuotteella: se sisältää runsaasti vettä, se on raikas, ja sillä on eräitä loistavia hyötyjä niille, jotka haluaisivat mieluusti pudottaa muutaman kilon.
Jo nämä syyt ovat riittävät perustelut kurkun ottamiseksi säännölliseksi osaksi ruokavaliotasi, mutta tällä kertaa haluamme kertoa tarkemmin tämän kasviksen terveyttä edistävästä vaikutuksesta kehossa.
Kurkulla on enemmän tarjottavaa kuin mitä suurin osa ihmisistä tietää, ja itse asiassa sitä kannattaisikin todella nauttia ihan joka päivä. Lapset ja vanhukset hyötyvät myös merkittävästi kurkun monista hyvistä ominaisuuksista. Kurkun hyödyt ovat siis monet!
Jos siis olet tähän asti luullut, että kurkku sopii vain silmien alla olevien tummien pussien häivyttämiseksi, jatka lukemista! Jos olet ollut siinä uskossa, että kurkku on vain vettä, on aika korjata tämä käsitys! Kurkku on nimittäin oikea luonnon aarrearkku kaikille niille, jotka haluavat parantaa hyvinvointiaan.
Me kutsummekin sinut ottamaan kurkun hyödyt ja kurkun yleensäkkin osaksi päivittäistä ruokavaliotasi, ja kuten varmasti jo tiedätkin, tämä voidaan tehdä monella tapaa.
7 loistavaa syytä syödä enemmän kurkkua
Ensimmäisenä kerromme, miksi niinkin yksinkertainen asia kuin kurkun syönti joka päivä antaa kehollesi loistavan määrän ravinteita.
Yksi syistä tulee siitä, että kurkussa on B-vitamiiniryhmään kuuluvia vitamiineja. Nämä ovat loistavia apuja solujen terveyden parantamiseksi sekä hermoston kunnon kohentamiseksi.
Lisäksi kurkusta saadaan myös foolihappoa, C-vitamiinia, kalsiumia, rautaa, magnesiumia, kaliumia ja sinkkiä. Jos siis etsit tapoja saada kaikkia näitä ravinteita lisättyä ruokiisi, saat kurkusta oivan ratkaisun.
Nyt sitten kerromme, kuinka kurkku tarkemmin ottaen parantaa terveyttäsi – tässä tulevat seitsemän tärkeintä.
1. Se on loistava tuote aivojen hoitamiseksi
Kurkun hyödyt ovat, kuten sanottu, monet. Ensinnäkin kurkku sisältää erityistä tulehtuneisuutta torjuvaa flavonolia, ja tämä on loistava tekijä aivojen terveyden parantamiseksi.
Sen päätehtävänä on lisätä neuronien yhteydensaantikykyä. Siten kurkku onkin hyvä apu muistin pitämiseksi kunnossa, ja samoin se toimii hermosolujen suojelemiseksi iän aiheuttamalta vahingolta.
2. Se on loistava luonnollinen tulehtuneisuuden torjuja
Lisäksi kurkku pitää kehon tuoreena monellakin eri tapaa.
Kasviksesta saatava tuttu raikkaus on itse asia hyvä merkki siitä, mitä tämä tuote oikeasti tekee kehossa orgaanisella tasolla. Sillä se tarjoaa runsaasti kosteutusta, kurkku todellakin ravitsee solujasi sekä antaa tehoa usealle kehon sisäiselle prosessille.
Lisäksi kurkusta saatava uute on loistava apu kivun ja tulehduksien lievittämiseksi. Tämä johtuu kasviksen niistä ominaisuuksista, jotka estävät sellaisia entsyymejä joita erittyy, kun ihminen kärsii jostakin kehon sisäisestä tulehduksesta.
3. Se on avuksi stressin vähentämiseksi
Kuten olemme kertoneetkin, kurkussa on runsaasti vitamiineja B-ryhmästä. Näihin sisältyvät B1-, B5- ja B7-vitamiinit (viimeisin tunnetaan myös nimellä biotiini).
Tämä ryhmä vitamiineja on äärimmäisen tehokas apu hermoston rentouttamisessa, ja ne lievittävät stressin ja ahdistuksen vaikutuksia.
Jos valmistat kurkusta mehun, jossa on myös hiukan omenaa, tai kun juot sekoituksen kurkkua ja sitruunaa, pystyt nauttimaan loistavasta luonnollisesta ratkaisusta stressin torjumiseksi.
4. Se parantaa ruoansulatusta
Kurkussa on erittäin runsaasti kahta kaikkein tärkeintä tekijää, mitä tulee ruoansulatuksen terveyteen: vettä ja kuitua.
Ota siis tavaksi syödä tätä vihreää kasvista salaatin osana – laita mukaan seesaminsiemeniä ja omenaviinietikkaa, ja toista tätä rutiinia joka päivä. Ruoansulatusjärjestelmäsi tulee todella kiittämään sinua tästä uudesta tottumuksesta!
Lisäksi jos kärsit happorefluksista, kurkku voi olla hyvä luonnollinen lääke. Tämä kyvykäs pieni kasvis myös alentaa vatsan pH-tasoja. Tämä tarkoittaa, että happorefluksin oireet tulevat kurkun avulla muuttumaan lievemmiksi.
Lopuksi vielä sellainen asia, että kurkun kuoressa on runsaasti liukenematonta kuitua. Tämä on loistava hyöty, jos haluat torjua ummetusta sekä parantaa suoliston toimintaa.
5. Se auttaa pitämään painon hyvällä tasolla
Tämä on itse asiassa eräs kurkun parhaiten tunnetuista hyödyistä hyvinvoinnin lisäämisessä. Se onkin avainosa useimmissa painonpudotukseen tarkoitetuissa dieeteissä.
On kuitenkin tärkeää muistaa, että kun haluat pudottaa kiloja, jonkin rajoittavan dieetin aloittaminen ei luultavasti ole se kaikkein paras tie tavoitteesi saavuttamiseksi.
Kurkku on mahtava tuote, mutta älä unohda muita hyviä ruokia.
Lisäksi on myös hyvin tärkeää, että muistat pitää ruokavalion tasapainoisena siten, että se sisältää kaikkia tärkeitä tekijöitä: proteiinia, hiilihydraatteja, monityydyttymätöntä rasvaa ja muita vastaavia.
Ole siis luova, kun haluat aloittaa dieetin. Yhdistä kurkku muihin kasviksiin, siemeniin ja hedelmiin, jotta voisit pudottaa painoa terveellisellä ja herkullisella tavalla.
6. Se hoitaa sydämesi terveyttä
Yksi kurkun hyödyistä on se, että siinä on runsaasti kaliumia, joka on loistava apu silloin, kun haluat säädellä verenpainettasi. Tässä on hyvin tärkeää, että saavutat hyvän tasapainon kaliumin ja natriumin välillä.
Kalium on hyvä liittolainen myös siksi, että se toimii elektrolyyttina. Tämä tarkoittaa sitä, että se on positiivinen ioni, joka säätelee solujen toimintaa.
Siten kurkku on oiva tuote hermoston hoitamiseksi, lihasten supistumisen tehostamiseksi sekä sydämen kunnon huoltamiseksi.
7. Se auttaa toipumaan uupumuksesta nopeammin
On helppoa uupua nykyisessä superkiireisessä, modernissa maailmassa. Tunnetko olevasi lähellä loppuunpalamista ja tulevasi kohta omille rajoillesi? Kärsitkö kotiin palatessa jännityksen aiheuttamista päänsäryistä? Jos vastasit myöntävästi, ota avuksesi raikas ja kotitekoinen annos, jonka valmistat muun muassa kurkusta.
Tähän sopii vaikka salaatti, tuoremehu tai jokin muu sellainen annos, jossa on erilaisia tuoreita hedelmiä ja kasviksia. Näin pystyt paremmin toipumaan päivän aiheuttamasta stressistä.
Kurkku vaikuttaa kehossa tällä tavalla siksi, että se sisältää lignan-polyfenolea (kuten pinoresinolia ja lariciresinolia), kuten myös fytoravinteita, K-vitamiinia, kuparia ja mangaania.
Sillä kurkussa on siis aivan erinomainen valikoima ravinteita, se on hyvä tuote silloin, kun haluat torjua ravinnepuutoksia, jotka syntyvät uupumuksesta ja väsymyksestä.
Suosittelemme siis kurkkua aivan kaikille niille, jotka haluavat parantaa ruokavaliotaan ja jotka haluavat voida paremmin arjessa. Älä epäröi, vaan ota talteen kurkun hyödyt ja käytä tämän kasviksen tehokkaat kyvyt monenlaisissa ruoissa!

Tomaatti sisältää tärkeitä vitamiineja, kuten C- ja A-vitamiinia. Ensimmäinen näistä on erinomainen apu raudan imeytymisen ja siten myös haavojen parantumisen kannalta, sekä esimerkiksi vastustuskyvyn voimistamiseksi. A-vitamiini taas on erittäin tärkeä tekijä silmien, ihon ja hengitysteiden hyvän terveydentilan ylläpitämisen kannalta.
Mitä tulee sydämeen ja verisuoniin, on tomaatti on erinomainen suojaa antava tuote, ja se auttaa myös alentamaan sekä säätelemään korkeaa verenpainetta. Se myös sisältää kaliumia, mineraalia joka auttaa kehon nesteiden säätelyssä. Huonon kolesterolin kiinnittyminen valtimoiden seinämiin aiheuttaa rasvan kertymistä, ja siten se myös lisää verenpainetta. Tomaatti estää tämän.
Korkea verenpaine saa sydämen tekemään enemmän työtä, jotta se pystyisi tehokkaasti saamaan veren sekä ravinteet virtaamaan elimistön eri elimiin. Tämä johtuu siitä, että valtimot, jotka veren kuljettavat, ovat muuttuneet huonommaksi. Tämä sydämen tekemä ylimääräinen ponnistus aiheuttaa pikkuhiljaa sen vahingoittumisen, kuten käy myös toisille kehon ensisijaisen tärkeille elimille.
Pidä siis mielessäsi, että tällainen elimistön tila on syynä useisiin sydämen ongelmiin. Seurauksena korkeasta verenpaineesta saattavat olla muun muassa verisuonten kalkkiutuminen, rasitusrintakipu eli angina pectoris, munuaisten vahingoittuminen, näkökyvyn huononeminen, halvaukset sekä muut ongelmat.
Lykopeeni kuuluu värikkääseen karoteenien ryhmään, ja sen on useissa tutkimuksissa havaittu tehostavan immuunipuolustusta. Lykopeenin antioksidatiivisen vaikutuksen lisäksi tomaatti auttaa elimistöä suojautumaan sydän- ja verisuoniongelmia vastaan. Kaiken muun hyvän lisäksi tämä mehukas kasvis auttaa ihoa pysymään nuorekkaana. Tomaatteja kannattaakin popsia sekä kypsennettynä että sellaisenaan.
TERVEYSTIETOA TOMAATISTA
 • Lykopeenia on myös tomaattijalosteissa, mm. säilyketomaateissa ja tomaattipyreessä. Lämmitys tehostaa lykopeenin imeytymistä 25 - 40 %.
 • Lykopeeni on rasvaliukoinen aine, joten tomaattien kanssa tulee nauttia vähän rasvaa.
 • Tomaatin energiapitoisuus on vain 20 kcal/100 g. Mehukkaita kasviksia saakin siis pistellä jopa 10 kiloa päivässä ennen kuin niistä on haittaa painonhallinnalle.
 • Lykopeenin lisäksi tomaatti sisältää E-vitamiinia, beetakaroteenia ja immuunipuolustusta vahvistavaa C-vitamiinia.
 • Tomaatista on jalostettu yli 2500 lajiketta. Värivalikoimaan kuuluvat punaisen lisäksi valkoinen, keltainen, roosa, violetti, ruskea ja musta.
 • Tomaatti säilyy pari viikkoa menettämättä juurikaan ravintoarvoaan.
 • Maailman suurin tomaatintuottaja on Kiina, jossa kasvatetaan noin 30 kg tomaatteja/asukas.
 • Tomaatin varsi ja lehdet ovat myrkyllisiä.
Korkeaa verenpainetta voidaan hoitaa, mutta sitä ei voida parantaa kokonaan. Mikäli sinulla on siis havaittu kohonnut verenpaine, on se kysymys, jonka kanssa sinun täytyy elää lopun elämääsi. Tärkeintä on kuitenkin, että muutat omat huonot arkipäivän tapasi.
Jos siis haluat välttää niitä vahingollisia vaikutuksia joita kohonneella verenpaineella on, valitse ruokavalioosi sellaisia tuotteita, jotka auttavat ongelman kontrolloinnissa. Näitä ovat esimerkiksi tomaatit, jotka suojaavat terveyttäsi, sisältävät vain vähän kaloreita, ja lisäksi myös auttavat painonhallinnassa.
Raakana tomaattia voi syödä osana salaatteja, salsa-kastikkeessa, sekä kastikkeissa yleisemminkin ottaen. Tomaatteja voi myös käyttää virkistävien juomien valmistamiseksi. Kaiken kaikkiaan voit käyttää tomaatteja omien mieltymyksiesi mukaan, jotta voisit parhaiten hyödyntää niissä olevia hyviä ominaisuuksia

Mitä muuta kannattaa ottaa huomioon

Tomaatit auttavat siis kontrolloimaan korkeaa verenpainetta, ja voit nauttia niitä usealla eri tavalla osana ruokavaliotasi. Sinun ei kuitenkaan tulisi unohtaa, että on olemassa muitakin välttämättömiä tekijöitä, jotka tulee myös ottaa huomioon.
Ensimmäiseksi sinun tulisi välttää riskialttiita elämäntapoja, harrastaa liikuntaa ainakin 3 kertaa viikossa, hallita kolesterolitasojasi, välttää alkoholin liiallista juomista, sekä pysyä loitolla tyydyttyneistä rasvoista.
Mikäli olet viettänyt suurimman osan elämästäsi istuma-asennossa, olisi hyvä idea käydä lääkärin vastaanotolla tarkastuksessa ennen kuin aloitat säännöllisen liikunnan. Lääkäri osaa kertoa sinulle oletko vaadittavassa kunnossa fyysisen aktiivisuuden aloittamisen kannalta, kuten myös sen, minkä tyyppinen liikunta sinulle tarkemmin ottaen sopii.
Näinä aikoina terveyden voidaan sanoa olevan uhan alla, sillä on olemassa loputon lista tauteja sekä häiriöitä, jotka vaihtelevat hyvin tavanomaisista äärimmäisen harvinaisiin ongelmiin. Lisäksi monessa tapauksessa ei tiedossa olevaa parannuskeinoa ole ollenkaan olemassa. Ainoa asia, jolla voit edistää terveyttäsi ja pienentää riskejä on elimistösi ja kehosi säilyttäminen voimakkaana ja terveenä.
Lisäksi on olemassa useita alttiiksi tekeviä ja ehkä myös hallitsemattomia tekijöitä, kuten ikä, geenit ja etninen perimä. Nämä seikat voivat olla yhteydessä joidenkin sairauksien ilmenemiseen. Tästä huolimatta on olemassa paljon asioita, joita voit tehdä yrittääksesi ehkäistä sairauksien synnyn.
Luonto tarjoaa meille todella monia tapoja itsestämme huolehtimiseen ja hoitamiseen, ja samanaikaisesti luonto myös pitää meidät tasapainossa. Käytä siis hyödyksesi sen tarjoamat elämänlahjat, ja pystyt säilyttämään terveydentilasi tasapainoisena paljon kauemmin.

Sipulin terveyshyödyt
Sipulia on käytetty lääkekasvina jo antiikin ajoista lähtien. Kaikki sipulilajit sisältävät runsaasti flavonoideja, keltasipuli enemmän kuin punasipuli. Käytä myös purjo kokonaisena, etenkin vihreä osa kannattaa hyödyntää ruoanlaitossa, koska siinä osassa sijaitsevat suurin osa tärkeistä ja hyvistä flavonoideista.
Sipulissa on runsaasti kversetiini-flavonoidia, joka tukee kehon immuunipuolustusta ja ehkäisee virusten ja bakteerien hyökkäyksiä. Sipulin sanotaan myös tasapainottavan kolesterolitasoja elimistössä, kun sitä syödään runsaan kasvispainotteisen ruokavalion osanSipuli ruoanlaitossa
Sipuli antaa monelle ruoalle täyteläistä makua. Täyteläisyyden takana on sipulin makuominaisuus umami.
Umami on viides perusmaku, happaman, suolaisen, karvaan ja makean kanssa. Se tehostaa ja tukee ruoan omia makuja ja aromeita. Se liittoutuu hyvin muiden mausteiden ja yrttien kanssa.
Yrteistä erityisesti timjami, rosmariini, salvia, minttu ja persilja käyvät sipulin makupareiksi. Myös inkivääri, sienet, peruna ja juurekset pitävät sipulista, samoin miltei kaikki kasvis-, liha- ja kalaruoat.
Sipulin syöminen edistää muun muassa luuston terveyttä sekä ruuansulatuksen toimintaa.
Sipuli on tavanomainen raaka-aine ruuanlaitossa, joka tuo lisää makua annoksiin. Harva on kuitenkaan tullut ajatelleeksi, mitä muita hyviä ominaisuuksia kyseinen kasvi pitää sisällään. Health-terveyssivusto kokosi yhteen syyt, minkä takia sipuli kannattaa ottaa säännölliseksi osaksi ruokavaliota.
Sipuli on täynnä antioksidantteja
Vaikka sipulit eivät ehkä ole paras mahdollinen vitamiinien ja mineraalien lähde, ne sisältävät runsaasti elimistön toiminnan kannalta tärkeitä antioksidantteja. Antioksidantit puolustavat ja puhdistavat kehoa, sekä voivat auttaa esimerkiksi tulehdustilan hillitsemisessä.
Saattavat ehkäistä jopa syöpää
American Journal of Clinical Nutritionissa julkaistu tutkimus osoitti, että säännöllisellä sipulin ja valkosipulin syömisellä oli vaikutuksia syöpäsairauksien esiintyvyyteen koehenkilöillä. Tutkijoille selvisi, että mitä säännöllisemmin kokeeseen osallistuneet söivät sipulia, sitä alhaisempi oli myös syövän esiintyvyysaste.
Vahvistaa luuston tiheyttä
Healthin artikkelissa kerrotaan tutkimuksesta, joka selvitti, että sipulilla on suotuisia vaikutuksia myös luuston terveyteen. Tutkimukseen osallistuneet olivat yli 50 vuotiaita naisia. Tiedemiehille selvisi, että naiset jotka söivät säännöllisesti sipulia osana ruokavaliotaan, omasivat myös vahvemman luuntiheyden. He kärsivät myös vähemmän lonkkamurtumista kuin ne naiset, jotka eivät syöneet sipulia juuri koskaan.
Edistää ruuansulatuksen toimintaa
Sipulit sisältävät runsaasti myös inuliinia, joka ehkäisee ummetusta, auttaa verensokeria pysymään tasaisena, lisää ravintoaineiden imeytymistä ja tukee lisäksi luuston terveyttä.
Alentaa kolesterolia
Healthin uutinen mainitsee myös pienen tutkimuksen, joka seurasi lievästi koholla olevasta kolesterolista kärsivien naisten kolesteroliarvoja. Tutkijoille selvisi, että arvo laski niillä naisilla, jotka joivat kahdeksan viikon ajan sipulimehua. Vertailuryhmänä tutkimuksessa oli joukko henkilöitä, jotka saivat mehua vain placebovaikutuksen takia.

Kotimainen rypsiöljy on paras ruokaöljy. Oliiviöljyyn nimeen vannovat joutuvat myöntämään kotimaisen rypsiöljyn erinomaisuuden tutkimustulosten kautta. Rypsiöljyn nauttiminen alentaa kolesterolia sekä ehkäisee rytmihäiriöitä ja rintasyöpää.
Myynnissä olevien ruokaöljyjen valikoima on runsas. Yleisimmin kaupan hyllyltä löytyy rypsi-, oliivi-, soija-, auringonkukka-, maissi- ja camelinaöljyä. Näitä kaikkia öljyjä on vielä saatavilla eri laatuisina sen mukaan, onko öljy puhdistettua vai valmistettu kylmäpuristamalla.
Kasviöljyt ovat 100-prosenttista rasvaa. Niiden rasvakoostumus on kuitenkin terveydelle edullinen ja ne sisältävät runsaasti E-vitamiinia. Kasviöljyt puristetaan öljykasvien siemenistä. Puristamisen jälkeen ne puhdistetaan, jolloin niistä saadaan kirkkaita, miedon makuisia ja hyvin säilyviä. Puhdistuskäsittely vaikuttaa jonkin verran öljyn ravitsemukselliseen arvoon.
Kylmäpuristamalla valmistettujen öljyjen teossa öljy erotetaan siemenmassasta valuttamalla ja puristamalla ilman siementen ulkoista lämmitystä. Kylmäpuristettua öljyä ei yleensä myöskään puhdisteta ja se on väriltään tummempaa ja maultaan voimakkaampaa kuin puhdistetut öljyt.
Ravintorasvojen kulutus on Suomessa vuosi vuodelta vähentynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana. Kasviöljyjen käyttö on sen sijaan lisääntynyt. Kun vuonna 1992 suomalainen käytti keskimäärin rasvaa 19,6 kiloa, niin siitä kasviöljyä oli vain 2,7 kiloa. Viime vuonna rasvan kokonaiskulutus henkeä kohden oli 17,7 kiloa. Tästä määrästä kasviöljyn osuus oli 3,6 kiloa.
Kasviöljyistä suomalaiset suosivat viime vuonna ylivoimaisesti eniten (75 %) rypsistä ja rapsista valmistettuja öljyjä. Toiselle sijalle nousi oliiviöljy ja kolmanneksi auringonkukkaöljy lähes samansuuruisella kulutuksella.
Rypsi vastaan oliivi
Oliiviöljyä luullaan monesti terveellisemmäksi kuin rypsiöljyä. Näin ei kuitenkaan ole. Kotimaisessa rypsiöljyssä on vähemmän tyydyttyneitä rasvahappoja kuin oliiviöljyssä. Lisäksi rypsiöljyssä on runsaasti terveellistä linoleenihappoa (omega-3), jota oliiviöljyssä on vain hitusen. Rypsiöljyssä on myös huomattavasti enemmän E-vitamiinia kuin oliiviöljyssä.
Rypsi- ja raspiöljyissä on samanlaiset rasvahappokoostumukset. Suomessa puhutaankin yleisesti vain rypsiöljystä kun tarkoitetaan rypsi- tai rapsiöljyä.
Rypsiöljyn terveellisyys perustuu sen erittäin matalaan tyydyttyneiden rasvahappojen määrään. Lisäksi siinä on runsaasti ns. tyydyttymättömiä öljyhappoja. Rypsiöljy sisältää myös merkittäviä määriä elimistölle välttämättömiä rasvahappoja (linoli- ja alfalinoliinihappo). Näitä elimistö ei pysty itse valmistamaan, vaan ne on saatava ravinnosta. Rypsiöljy on myös erinomainen E- ja K-vitamiinien sekä muiden rasvaliukoisten vitamiinien lähde.
Kylmäpuristettu on parasta
Rypsiöljyn valmistusmenetelmä vaikuttaa sen rasvahappokoostumukseen. Kylmäpuristettu rypsiöljy sisältää tyydyttymättömiä rasvahappoja n. 95 %. Näistä hyvälaatuisista rasvahapoista 62 % on yksinkertaisesti tyydyttymättömiä. Tavallisen rypsiöljyn valmistuksessa käytetään liuottimia ja kuumennusta.
Kuumennus vaikuttaa haitallisesti rypsiöljyn ominaisuuksiin lisäämällä sen hapettumista ja tuhoamalla tärkeitä vitamiineja. Siksi tavallinen rypsiöljy sisältää enemmän rasvahappojen hapettumistuotteita ja vähemmän vitamiineja kuin kylmäpuristettu rypsiöljy.
Kylmäpuristettu rypsiöljy ei myöskään sisällä haitallisia trans-rasvahappoja, jotka lisäävät veressä olevaa kolesterolipitoisuutta. Kylmäpuristettuun rypsiöljyyn ei lisätä mitään, eikä siitä poisteta mitään. Esimerkiksi kyläpuristettu rypsiöljy sisältää lesitiiniä, kun sen sijaan tavallisesta rypsiöljystä lesitiini poistetaan valmistuksen yhteydessä.
Rypsiöljy tekee hyvää sydämelle
Uusien tutkimusten mukaan alfalinoleenihappo (omega-3) on rypsiöljyn tärkeimpiä rasvahappoja. Alfalinoleenihappo on ihmiselle välttämätön rasvahappo, jolla on monia terveyttä edistäviä vaikutuksia. Se lievittää tulehduksen oireita, vähentää veren hyytymistä, alentaa kolesterolipitoisuutta ja estää sydämen rytmihäiriöitä.
Eläinkokeet ja epidemiologiset tutkimukset tukevat Harvardin yliopiston dosentin Heikki Korpelan mukaan käsitystä, että runsas alfalinoleenihapon saanti vähentää äkillisen sydänkuoleman vaaraa 45 prosentilla. Alfalinoleenihaposta muodostuu myös pitkäketjuista linolihappoa (alfa-3), jota esiintyy kalassa. Täten kalan rasvahappojen saannin vajausta voidaan korvata lisäämällä alfalinoleenihapon saantia.
Monet väestötutkimukset tukevat Heikki Korpelan mukaan käsitystä, että ravinnon runsas linoleenihapon saanti liittyy vähäiseen sepelvaltimotaudin vaaraan, eli mitä suurempi on ravinnon linoleenihapon saanti, sitä pienempi on sydäntaudin riski.
Kalifornian yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa on todettu, että veren suuri linoleenihapon määrä heijastaa vähentynyttä aivoinfarktin ja aivoverenvuodon riskiä.
Rypsiöljyn sisältämän kertatyydyttymättömän rasvahapon runsas saanti on todettu uudessa ruotsalaisessa tutkimuksessa vähentävän myös rintasyövän riskiä. Tutkimuksessa rintasyövän riski väheni puoleen, kun kertatyydyttämättömän öljyhapon saanti oli vähintään 10 grammaa päivässä.
Laskee kolesterolia
Kylmäpuristetun rypsiöljyn on todettu dosentti Heikki Korpelan mukaan vähentävän sekä kokonaiskolesterolin että LDL -kolesterolin määrää. Uudet tutkimukset osoittavat, että kylmäpuristettu rypsiöljy vähentää kolesterolipitoisuutta enemmän kuin tavallinen rypsiöljy tai rypsiöljystä valmistettu kovetettu margariini. Tämä ero voi johtua joko kylmäpuristetun rypsiöljyn sisältämästä lesitiinistä tai kovetettujen margariinien sisältämistä trans-rasvahapoista. Lesitiini vähentää kolesterolipitoisuutta.
Myös Helsingin Yliopiston Farmasianlaitoksen ja Helsingin Yliopistollisen Keskussairaalan yhteistyönä tekemä tutkimus osoittaa, että kylmäpuristetun rypsiöljyn nauttimisella on selvä LDL-kolesterolia (pahaa kolesterolia) ja veren hyytymistekijöitä vähentävä vaikutus. Samalla plasman lesitiinipitoisuus kohosi merkittävästi. Pääosa tutkimukseen osallistuneista koehenkilöistä ei käyttänyt kalaa tavanomaisessa ruokavaliossaan. Koehenkilöt nauttivat päivittäin 15 g kylmäpuristettua rypsiöljyä.
Soveltuu myös paistamiseen
Kylmäpuristettu rypsiöljy kestää kuumennusta erittäin hyvin, koska se sisältää runsaasti yksinkertaisesti tyydyttymättömiä rasvahappoja ja antioksidantteja. Ruoanvalmistuksessa se käy salaattikastikkeisiin, marinointiin, leivontaan, pannulla paistamiseen ja rasvassa keittämiseen. Uppopaistamiseenkin tämä mainio öljy käy, savuamispiste on 210 C astetta ja se kiehuu rauhallisemmin kuin muut öljyt.
Kylmäpuristettu oliiviöljy ei kestä kuumentamista. Oliiviöljyn käyttäjien kannattaakin hankkia paistamiseen ja leivontaan tavallista oliiviöljyä ja salaatinkastikkeisiin kylmäpuristettua extra virgin -laatua.

Omenaviinietikka on täysin luonnollinen tuote, joka on yleisessä käytössä ympäri maailmaa sekä keittiössä ruuanlaitossa että lääkinnällisessä käytössä. Viime vuosina omenaviinietikan käyttö on yleistynyt ja siitä on tullut suosittu luonnollinen vaihtoehto kauneuden- ja terveydenhoitoon.
Kärsitkö ruuansulatusvaivoista, kuten ummetuksesta, närästyksestä tai ripulista? Nauttimalla sekoituksen omenaviinietikkaa ja vettä voit lievittää ruuansulatusongelmia nopeasti ja tehokkaasti. Valmistaaksesi liuoksen sekoita yksi ruokalusikallinen omenaviinietikkaa lasilliseen vettä, ja nauti puoli tuntia ennen jokaista ateriaa. Tämä tehostaa ruuansulatusta ja auttaa ruuan imeytymistä vatsassa.
Suosittelemme pastöroimattoman omenaviinietikan käyttämistä, sillä pastöroiduissa tuotteissa on huomattavasti vähemmän hoitavia entsyymejä. Pastöroimaton omenaviinietikka sisältää runsaasti aminohappoa, omenahappoa, proteiineja ja muita tärkeitä aineita, jotka helpottavat ruuan sulattamista. Tavallinen pastöroimaton tai luomuomenaviinietikka sisältää etikkaemän, eli etikkabakteerien muodostaman hyytelömäisen kalvon (mother vinegar). Siitä tunnistaa hyvän ja aidon omenaviinietikan.
Tämän etikan valmistuksen raaka-aineena käytetään omenoita, joiden mehuun lisätään hiivaa ja bakteeria, jotka käyttävät sokerit alkoholiksi. Seuraavassa käymisprosessissa asetobakteerit muuttavat alkoholin etikaksi.
Omenaviinietikka lievittää mahan liikahappoisuutta
Omenaviinietikka on emäksisyyttä edistävä aine, joka tasapainottaa kehon pH-arvoja ja poistaa liikaa hapokkuutta. Tämä on toimiva keino lievittää närästystä ja muita hapokkuudesta johtuvia oireita. Omenaviinietikan kanssa tulee kuitenkin olla varovainen, sillä kroonisesta närästyksestä tai mahahaavoista kärsiville se voi olla liian voimakasta. Aloita käyttö varovasti pienissä määrissä ja nosta annostusta, mikäli sivuoireita ei ilmene.
Muista aina laimentaa omenaviinietikka ennen nauttimista. Luomutuotettu omenaviinietikka rauhoittaa vatsan hapokkuutta ja toimii lievän laksatiivin tavoin.
Omenaviinietikka eliminoi suoliston bakteereja ja candida-sientä
Omenahappo ja etikkahappo voivat olla suoliston bakteerikannalle hyödyllisiä. Omenaviinietikka poistaa pahanlaatuisia bakteereja, sieniä ja mikrobeja, jotka haittaavat suoliston tuomintaa. Sillä ehkäiset myös candida-sienen aiheuttamat infektiot, jotka usein vaivaavat suolistoa.
Omenaviinietikka vahvistaa vastustuskykyä
Omenaviinietikka pitää huolta kehon puolustusjärjestelmän tehokkaasta toiminnasta ja auttaa ehkäisemään tulehdukset ja sairaudet, kuten perinteisen flunssan ja muut tartuntataudit. Tämä johtuu etikan sisältämästä omenahaposta, joka on vahva vastus viruksia ja bakteereja vastaan.
Omenaviinietikka säätelee verensokeria
Omenaviinietikan aktiivinen ainesosa omenahappo vähentää huomattavasti sokerin määrää veressä ja ehkäisee sokeripiikit. Tästä syystä omenaviinietikka sopii hiilihydraattien sulattamiseen ja verensokerin kontrollointiin. Hiilihydraatit aiheuttavat verensokerin kohoamista, joten omenaviinietikalla voi tasoittaa tämän vaikutuksen.
Hiljattain suoritetuissa tutkimuksissa todettiin, että omenaviinietikalla voi olla anti-glyseeminen vaikutus, joka parantaa luonnollista insuliinin eritystä.
Omenaviinietikka alentaa korkeaa verenpainetta
Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että omenaviinietikan nauttiminen voi auttaa alentamaan korkeaa verenpainetta. Tämä johtuu etikan stimuloimasta typpioksidin määrästä elimistössä, joka puolestaan rentouttaa verisuonia ja pitää ne joustavina. Kovettuneet ja joustamattomat valtimot ovat alttiita tukoksille ja pistävät sydämen koville, kun se joutuu puskemaan verta entistä kovemmin suonien läpi.
Omenaviinietikalla puhdistut ja poistat myrkyt
Omenaviinietikka sisältää entsyymejä, mineraaleja ja vitamiineja, joilla puhdistat kehoa ja poistat haitallisia aineksia verenkierrosta. Omenaviinietikka on täysin luonnollinen tapa puhdistumiseen. Sekoita ruokalusikallinen omenaviinietikkaa lasilliseen vettä ja nauti ennen jokaista ateriaa (kolme kertaa päivässä).
Omenaviinietikka on laihduttajan apuri
Tämä luonnollinen aines on yksi parhaista apureista laihdutuksessa, sillä se auttaa polttamaan rasvaa tehokkaammin. Etikkahappo voi auttaa karistamaan muutaman kilon, sillä se edesauttaa maksan puhdistumista ja estää ylimääräisen rasvan kertymisen kudoksiin ja vereen.
Lisäksi omenaviinietikka tuo täyden tunteen vatsaan, mikä pitää nälän ja naposteluhimon poissa. Muista, että omenaviinietikka toimii vain osana terveellistä ruokavaliota, eikä sillä tulisi koskaan korvata aterioita.
Omenaviinietikalla raikastat hengityksen
Omenaviinietikka on luonnollinen suuvesi, joka poistaa pahaa hajua aiheuttavat bakteerit suusta. Omenaviinietikan antibakteerinen vaikutus desinfioi suun ja kurkun, ja ehkäisee pahanhajuisen hengityksen muodostumista. Kurluttele omenaviinietikalla 20 sekuntia päästäksesi eroon epämiellyttävästä hajusta.
Omenaviinietikka on hyväksi iholle
 Omenaviinietikka säätelee ihon pH-tasapainoa, ehkäisee bakteereja ja tulehduksia ja lievittää esimerkiksi aknea. Laimenna omenaviinietikka suhteessa 2 osaa vettä ja 1 osa etikkaa ja levitä kasvoille vanulapulla joko iltapesun jälkeen tai aamulla ennen kosteusvoiteita. Omenaviinietikkaa voi levittää myös sellaisenaan pilkuille ja luomille ja antaa vaikuttaa yön yli niiden vaalentamiseksi.

Liikunta ja terveys

Verenpaine 130/78 pulssi 59, paino 106,7 kg, Jumppa 0/20 min, kuntosali 0/560 min, kävely 6/56 km, uinti 0/0 m, pyöräily 0/0 kmEi kommentteja:

Lähetä kommentti