maanantai 18. maaliskuuta 2019

MA 18.03.2019 Rökäletappio tulossa keskustalle Oulun vaalipiirissä


Keskusta tulee kärsimään rökäletappion Oulun vaalipiirissä eduskkuntavaaleissa 2019. Keskustan ehdokasasettelu on haastava, sillä lukuisia konkareita on jäämässä pois ja uudet ehdokkaat eivät ole niin vetovoimaisia. Ehdokasasettelu ei ole tarpeeksi oulu-painotteinen. Oulussa ratkaistaan Oulun vaalipiirin asiat. Onko perussuomalaiset vaihtoehto keskustan petetyille äänestäjille?

Heräsin tänään aamulla omasta sängystäni kodistani hyvin nukutun yön jälkeen Kalajoella. Päätin jatkaa kansalaisen oikeustaistelua Suomen valtion rikollista toimintaa vastaan Kalajoelta. Oli todella mukava herätä omasta sängystä siistissä, pienen pienessä, kauniissa kodissani Kalajoella.

Herättyäni suoritin aamujumpan. Aamujumppa on todella tärkeä asia. Liikunta on yksi parhaista keinoista, joilla voi pitää yllä ja parantaa luuston, lihasten ja nivelten toimintakykyä. Liikkunnan avulla voi välttää lihasten ja luuston kuntoon liittyviä ongelmia. Liikunta antaa rakennusaineita luustolle, vahvistaa lihaksia ja lisää nivelten liikkuvuutta. Liikunnan avulla voi parantaa tasapainoa ja pitää painon kurissa. Suoritin lämmittelyn kuntopyörällä. Lämmitteluajoon käytin 20 minuuttia. Liikunnalla on tutkitusti suuri hyödyllinen vaikutus aivokemiaan: se nostaa vireystilaa ja kohentaa mielialaa. Minun aamujumppaan kuuluu myös sormijumppa, kasvojumppa ja silmäjumppa peilin edessä Tärkeä osa aamujumppaani ovat erityisesti hartian seudun lihakset, joita treenaan käsipainoilla. Venytykset ovat tärkeä osa aamujumppaa Tärkeimmät lihasryhmät päästä varpaisiin kannattaa venytellä järjestelmällisesti. Aamujumppani kesto kuntopyöräily mukaan lukien kesti 40 minuuttia.
Ihminen on sitä mitä hän syö ja miten hän elää.Aamupalan aloitan juomalla lasillisen vettä. Vedenjuonti tyhjään vatsaan auttaa kehoa pääsemään eroon myrkyistä. Keho korjaa itseään öisin ja pyrkii samalla hankkiutumaan eroon mahdollisista ”myrkyistä”. Veden juominen aamuisin tyhjään vatsaan voi auttaa huuhtelemaan nämä ”myrkyt” pois kehosta.Veden juominen tyhjään vatsaan voi parantaa aineenvaihduntaa jopa 24 prosenttia. Riittävä veden juominen onkin erittäin tärkeää niille, jotka noudattavat tarkkaa ruokavaliota.
Parempi aineenvaihdunta tarkoittaa myös parempaa ruoansulatusta. On helpompi noudattaa ruokavaliota, kun ruoansulatus toimii nopeasti.Aamulla juotu vesi tyhjään vatsaan parantaa ruoansulatusta. Et tunne yhtä herkästi nälkää, mikä voi auttaa painonhallinnassa. Ruoansulatushäiriöt johtuvat usein mahalaukun happamuuden lisääntymisestä. Närästyksessä nämä hapot nousevat ruokatorveen. Kun juot vettä tyhjään vatsaan, mahahapot laimenevat. Tämä voi auttaa närästysoireisiin jo heti aamusta. Noin neljäsosa hiusten painosta on vettä. Liian alhainen veden juonti voi tehdä hiuksista hauraat ja ohuet. Varsinkin aamuisin juotuna vesi auttaa pitämään huolta hiusten kunnosta. Veden juominen heti herättyä on erinomainen tapa ehkäistä munuaiskivien syntymistä ja virtsatulehduksia.
Vesi tyhjässä vatsassa laimentaa happoja, jotka muodostavat munuaiskiviä. Veden runsas juominen terveellisissä määrin auttaa suojaamaan kehoa virtsatulehduksia vastaan. Veden juominen tyhjään vatsaan auttaa tasapainottamaan kehon imunestejärjestelmää, joka auttaa parantamaan vastustuskykyä.

Aamulla tein aamupalaksi ruusunmarjateetä johon laitoin sitruunaa ja hunajaa. Ruusunmarja on terveyspommi: siinä on paljon C- ja E- vitamiinia ja kuitua. Lisäksi siinä on melko paljon folaatteja. Folaatit on yleisnimitys kaikille vesiliukoisille B-ryhmän vitamiineihin kuuluville yhdisteille, joilla on foolihapon aktiivisuutta. Folaatteja tarvitaan solujen muodostukseen ja kasvuun. Folaateilla on useita terveysvaikutuksia: hermostoputken kehityshäiriön estäminen vastasyntyneillä, sydän- ja verisuonitautien sekä joidenkin syöpälaatujen esto. Ruusunmarja lievittää nivelrikosta johtuvia kipuja ja jäykkyyttä päivittäin käytettynä. Ruusunmarjassa on myös huomattavan paljon kalsiumia, kaliumia ja magnesiumia.

Hunaja on luonnollinen terveystuote. Se muun muassa toimii yskänlääkkeenä, estää bakteerien ja hiivojen kasvua ja tekee hyvää vatsalle. Hunaja voi helpottaa jopa unettomuudesta kärsiviä.Tutkimuksissa on havaittu, että säännöllinen hunajan syöminen pienentää sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä. Päivittäinen hunaja-annos parantaa kolesteroli-, tulehdus- ja verensokeriarvoja.Vaikutukset perustuvat ilmeisesti siihen, että hunajan sisältämät antioksidantit ehkäisevät rasvojen hapettumista. Ne laskevat verenpainetta ja sydämen sykettä sekä laajentavat sepelvaltimoita. Näyttäisi siis olevan paljon painavia syitä vaihtaa valkoinen sokeri hunajaan. Hunajan tulehdusta hillitsevien ainesten on todettu purevan ainakin 60 erilaiseen bakteeriin. Niiden joukossa ovat muun muassa keuhkokuumetta sekä korva- ja poskiontelotulehduksia aiheuttava pneumokokki sekä vatsahaavaa aiheuttava helikobakteeri. Jos flunssaan sairastuu, hunaja on paras lääke kurkkukipuun ja yskään. Käypä hoito -suosituksissa hunaja on jo ensisijainen lääke lasten yskään. Sen on todettu olevan tehokkaampi apu kuin teolliset yskänlääkkeet. Hunajan terveyshyödyt aivoille ovat myös monet. Yksi hunajan päähyödyistä on se, että se auttaa kalsiumia imeytymään elimistössä ja täten sillä on suora yhteys aivojen toimintaan,sillä aivot kaipaavat kalsiumia toimiakseen tehokkaasti.

Sitruunoiden sisältämät antioksidantit, vitamiinit ja mineraalit poistavat ylimääräistä nestettä tehokkaasti, ja nesteiden mukana poistuvat myös kuona-aineet ja haitalliset kemikaalit, joita elimistöön kertyy ravinnon ja ympäristön vaikutuksesta.Sitruuna sopii elimistön puhdistamiseen, turvotuksen hoitamiseen ja sairauksien ehkäisyyn. Korkeasta verenpaineesta kärsivien suositellaan nauttivan säännöllisesti sitruunavettä, sillä sitruuna auttaa laskemaan verenpainetta ja pitämään sen ihanteellisella, terveellisellä tasolla. Sitruunaveden vaikutus verenpaineeseen johtuu sitruunan sisältämästä kaliumista, joka poistaa nesteitä ja alentaa verenpainetta. Sitruunoilla on antibioottinen ja viruksia tappava vaikutus, joka sopii monien eri tulehdusten hoitoon. Kurkkukivun ja kurkun tulehdusten hoidossa sitruuna on tehokas apulainen, ja sitä voi hyödyntää muutamalla eri tavalla. Sitruunan C-vitamiini ja antibioottinen vaikutus sopii hengitysteiden terveydestä huolehtimiseen. Jos kärsit astmasta, flunssan aiheuttamasta yskästä tai muista hengitysteiden ongelmista, kokeile sitruunan tehoa oireiden lievityksessä. Sitruuna puhdistaa hengitystiet limasta, lievittää turvotusta, vahvistaa puolustusjärjestelmää ja hoitaa astman, keuhkoputkentulehduksen ja muiden sairauksien oireita.
Aamuateriaksi valmistin kaurapuuroa. Kaurapuuro sisältää suuren määrän aminohappoja, jotka stimuloivat lesitiinin tuotantoa maksassa edistäen haitallisten aineiden ja myrkkyjen poistumista elimistöstä. Kaurapuuron terveysvaikutukset verisuonille ovat myös selkeät, sillä puuron kuidut rakentavat suojaavan ’muurin’ verisuonten seinämiin rasvakertymiä vastaan, jotka usein aiheuttavat korkeaa kolesterolia tai sydänongelmia. Kaurapuuro auttaa kontrolloimaan verensokeria. Diabeteksesta kärsivien olisi hyvä lisätä kaurapuuro ruokavalioonsa, sillä se edesauttaa tärkkelyksen sulattamista ja pitämään sokeriarvot tasaisina pitkään. Kaurapuuro edistää ruuansulatusta. Jos koet vatsavaivoja lounaan tai illallisen aikaan, voi kaurapuurosta löytyä apu. Kaurapuuro auttaa vähentämään sappirakon happoja, mikä puolestaan johtaa ruuan vapaaseen kulkuun suolistossa, mikä ennaltaehkäisee ummetusta. Lisäksi kaurapuurossa on paljon hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, jotka pitävät nälän tunteen loitolla pidempään– kaurapuuro onkin oiva ateria myös laihduttajille, sillä se säilyttää kylläisyydentunteen pitkään ja eliminoi tarpeen jatkuvaan naposteluun. Kaurapuurossa on proteiinia. Lautasellinen puuroa sisältää kahdeksaa eri aminohappoa, mikä tarkoittaa sitä, että siitä saat myös runsaasti proteiinia. Proteiini auttaa korjaamaan ja rakentamaan lihaskudosta, mikä on erityisen tärkeää urheilijoille ja liikkujille. Kaura sisältää runsaasti omega 3- rasvoja ja linolihappoja, jotka ovat tunnetusti ns. hyvän rasvan lähteitä ja auttavat alentamaan kolesterolia, mikä puolestaan johtaa terveempään sydämeen ja aivojen toiminnan tehostumiseen.Kaura edistää keskushermoston toimintaa. Kaurapuuroa nauttimalla elimistösi saa käyttöönsä B-vitamiineja, jotka kehittävät, ylläpitävät ja tasapainottavat keskushermoston normaalia toimintaa.

Aamupalaani kuuluu myös keitetty kananmuna.Kananmunat sisältävät runsaasti superterveellisiä ravintoaineita. Kanamunassa on paitsi proteiinia, myös kivennäisaineita ja vitamiineja – itse asiassa kaikkia tärkeitä ravintoaineita paitsi C-vitamiinia. Kananmuna on mainio valinta treenaajan lautaselle niin kestävyys- kuin lihastreenipäiviinkin. Kananmunassa on runsaasti rautaa, jota tarvitaan hapen kuljetukseen elimistössä.
Kanamuna sisältää myös proteiinia, jota tarvitaan lihasten kasvuun ja palautumisen tueksi. Raskaassa lihastreenissä proteiinin tarve voi olla jopa 1,6–1,8 grammaa painokiloa kohden, ja kanamunasta saa proteiinia maukkaassa muodossa.Etenkin kananmunan keltuainen sisältää tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten seleeniä, luteiinia ja E-vitamiinia, jotka toimivat antioksidantteina eli torjuvat hapettumista elimistössä ja auttavat näin suojaamaan soluja. Kananmunan valkuainen sisältää vesiliukoisia B-ryhmän vitamiineja. Keltuaisessa on rasvaliukoisia A-, D-, E- ja K-vitamiineja sekä vesiliukoisia B-ryhmän vitamiineja. Kananmunan sisältämä koliini-niminen B-vitamiini vaikuttaa positiivisesti sydämen, verisuonten ja hermoston toimintaan. Koliinin arvellaan olevan yhteydessä myös muistin ja aivojen toimintaan.

Aamupalalla minulla on myös ruisleivänsiivu. Ruisleivästä terveellistä tekee sen kuitu- ja B-vitamiinipitoisuus, joihin vaikuttavat sen valmistustapa: ruisleivässä käytetään yleensä täysjyväruista. 100g kohden ruisleipä sisältää yhteensä vain 246 kcal, 1,7g rasvaa, 41g hiilihydraattia, 10g kuitua sekä 12g proteiinia. Ruisleivän valmistusmenetelmä, hapattaminen, edesauttaa ravintoaineiden imeytymistä elimistössä. Ruisleipä on esimerkiksi suomalaisväestölle merkittävä raudanlähde. Rauta on elintärkeä mineraali, jota tarvitaan esimerkiksi hemoglobiinin rakentamiseen ja aineenvaihduntareaktioihin. Raudan puute johtaa anemiaan, joka vaivaa erityisesti monia naisia kuukausittaisen veren menetyksen vuoksi. Ruisleivässä on myös aimo annos magnesiumia. Magnesium on tärkeää lihasten toiminnalle sekä luustolle, kuten myös hormonituotannolle. Sinkkiä on suhteellisen vaikeaa saada ruokavaliosta ravintosuositusten vastaama määrä. Ruisleipä tarjoaa oman osansa myös tämän puutteen korjaamiseen. Sinkkiä tarvitaan ihon ja hiusten hyvinvointiin sekä kasvuun, aivojen kehitykseen ja toimintaan sekä aineenvaihduntareaktioihin.
Ruisleipä tunnetaan B-vitamiinien lähteenä. B-vitamiineja on monia erilaisia, jotka tunnetaan joko numeroituina B-vitamiineina tai omilla nimillään. Ruisleivässä on tiamiinia, niasiinia, B6-vitamiinia sekä riboflamiinia. B-vitamiinit ovat erittäin tärkeitä aineenvaihdunnassa ja hermoston toiminnassa sekä kasvussa. Seleenin saanti oli pitkään suomalaisilla puutteellista, mutta maaperän seleenillä rikastamisen jälkeen puutos on vähitellen huomattavasti pienentynyt tai jopa kadonnut. Seleeniä saa nykyisin ruisleivästä runsaasti. Tätä mineraalia tarvitaan muun muassa kilpirauhasen toimintaan, raskasmetalleilta suojautumiseen, maksan ja vastustuskyvyn toimintaan, mutta myös näkökyky, iho ja hiukset tarvitsevat sinkkiä kipeästi toimiakseen optimaalisella tasolla. Ruisleivässä on myös kaliumia. Kalium on natriumin vastavaikuttaja ja osallistuu entsyymiensäätelyyn, energian vapauttamiseen sekä sydänten, hermoston ja lihasten toimintaan. Runsas kaliumpitoisuus saattaa myös laskea korkeaa verenpainetta sekä auttaa taistelussa selluliittia vastaan.

Ruisleivän päälle laitan kasvisrasvaa ja juustosiivun.Lihaksille, iholle, hiuksille ja kynsille juustosta saa hyvälaatuista proteiinia. Juusto on luustoa ja hampaita vahvistavan kalsiumin lähde. Juustosta saa myös, muun muassa aineenvaihdunnalle tärkeitä, sinkkiä, fosforia sekä B12-vitamiinia.
Juustoa syömällä saa luuston tarvitseman kalsiumin paremmin kuin kalsiumvalmisteista. Ravintoaineiden saannin kannalta sopiva päivittäinen juustoannos on 25 grammaa, eli kaksi, kolme viipaletta juustoa.Juustot sisältävät runsaasti hyvin imeytyvää kalsiumia. Kalsium antaa luustolle ja hampaille lujuutta, mutta myös sydän, lihakset ja hermosto tarvistsevat kalsiumia.

Juustoleivälle laitan viipaloituja valkosipulin kynsiä. Valkosipuli saattaa alentaa korkeaa verenpainetta, koska se voi laajentaa verisuonia ja hidastaa sydämen lyöntitiheyttä.Valkosipuli ehkäise veren kokkaroitumista. Tämä voi ehkäistä sydänkohtauksia ja sydämen vajaatoimintaa. Valkosipuli ehkäisee verisuonimuutoksia, joita ikääntyminen tuo tullessaan. Valkosipuli saattaa laskea kokonaiskolesterolia ja nostaa samalla hyvän HDL-kolesterolin määrää. Valkosipulista voi olla hyötyä haiman insuliinituotannolle. Se voi myös alentaa verensokeria ja auttaa painonhallinnassa. Valkosipulista voi olla hyötyä suolistolle, sillä se voi suojata akuuteilta ja kroonisilta suolistotulehduksilta. Valkosipuli voi hidastaa Alzheimerin taudin puhkeamista, sillä se lisää verenkiertoa ja se voi estää tiettyjen amyloidiplakkien kertymistä aivoihin. Valkosipulin allisiini voi vähentää riskiä sairastua flunssaan. Valkosipuli muiden sipulikasvien ohella voi pienentää riskiä sairastua nivelrikkoon. Erityisesti raakana nautittu valkosipuli voi pitää loitolla syöpäsairauksia.

Juustovoileivän päälle laitan valkosipulin lisäksi paprikaa. Keltaisessa paprikassa on jopa viisi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa.Paprika on oiva vitamiinien lähde. Se sisältää muun muassa C- ja E-vitamiineja, A-vitamiinin esiasteita sekä B-ryhmän vitamiineja. Paprika on yksi parhaista C-vitamiinin kasvislähteistä. 100 grammaa punaista paprikaa sisältää noin 180 mg C-vitamiinia. C-vitamiini on tuttu ase taistelussa flunssaa vastaan, ja se voi tulehdusten lisäksi pitää loitolla jopa syöpää ja sydänsairauksia.
Paprika sisältää myös muita tärkeitä ravintoaineita kuten foolihappoa, B- ja E-vitamiinia sekä karoteenia, A-vitamiinin esiastetta. A-vitamiinia on eniten punaisessa paprikassa. Paprikan karotenoidit ehkäisevät ihon rypistymistä ja lisäävät sen pintaverenkiertoa. Karotenoidit voivat olla toimiva keino myös aknea vastaan.

Aamupalaani kuuluu myös yksi banaani. Banaani on sydämen superruoka, sillä se sisältää paitsi runsaasti kaliumia myös kuitua, C-vitamiinia ja B6-vitamiinia. Nämä kaikki edistävät sydämen terveyttä. Erityisesti verenpaineeseen banaani vaikuttaa positiivisesti runsaan kaliumpitoisuutensa takia. Tutkimusten mukaan liian vähäinen kaliumin saanti nostaa korkean verenpaineen riskiä, ja kaliumspitoista ruokaa runsaasti syövillä on tyypillisesti keskimäärin matalampi verenpaine. Banaanien syöminen siis todennäköisesti auttaa pitämään verenpaineen kurissa. Banaanit sisältävät runsaasti kuituja, jotka vaikuttavat positiivisesti vatsan toimintaan. Kuidut muun muassa ehkäisevät ummetusta ja lisäävät suoliston tarvitsemien bakteerien määrää. Yksi banaani sisältää noin 12 prosenttia päivittäisestä kuiduntarpeesta. Banaaneja suositellaan myös ripulipotilaille, sillä banaanien kuidut auttavat kiinteyttämään ulostetta. Ripulista kärsivät menettävät myös paljon kaliumia, mikä voi saada aikaiseksi heikotuksen tunnetta. Runsaan kaliumpitoisuutensa takia banaaneja on hyvä popsia myös menetetyn kaliumin korvaamiseksi.Koska banaanit sisältävät monia tärkeitä hivenaineita ja helposti sulavia hiilihydraatteja, ne ovat täydellistä ruokaa urheilijalle niin ennen treeniä, treenin aikana kuin treenin jälkeenkin. Banaanit tarjoavat täydellisen sekä kevyen energialähteen, ja ne myös vaikuttavat ehkäisevän lihaskramppeja. Banaanien syöminen voi myös auttaa treenin jälkeiseen lihasten arkuuteen. Banaani sisältää runsaasti tryptofaania, josta keho muodostaa unirytmiä säätelevää hormonia, serotoniinia. Pimeässä serotoniinista muodostuu melatoniinia, joka puolestaan säätelee unta.

Aamupalaani kuuluu myös tomaatti. Tomaatti sisältää runsaasti lykopeeni-nimistä antioksidanttia, joka voi vähentää riskiä sairastua syöpään sekä sydän- että verisuonitauteihin. Lisäksi lykopeeni hidastaa ihon vanhenemista ja auttaa suojautumaan auringon UV-säteilyä vastaan. Lykopeeni kuuluu värikkääseen karoteenien ryhmään, ja sen on useissa tutkimuksissa havaittu tehostavan immuunipuolustusta. Lykopeenin antioksidatiivisen vaikutuksen lisäksi tomaatti auttaa elimistöä suojautumaan sydän- ja verisuoniongelmia vastaan. Tomaatti sisältää tärkeitä vitamiineja, kuten C- ja A-vitamiinia. Ensimmäinen näistä on erinomainen apu raudan imeytymisen ja siten myös haavojen parantumisen kannalta, sekä esimerkiksi vastustuskyvyn voimistamiseksi. A-vitamiini taas on erittäin tärkeä tekijä silmien, ihon ja hengitysteiden hyvän terveydentilan ylläpitämisen kannalta. Mitä tulee sydämeen ja verisuoniin, on tomaatti on erinomainen suojaa antava tuote, ja se auttaa myös alentamaan sekä säätelemään korkeaa verenpainetta. Se myös sisältää kaliumia, mineraalia joka auttaa kehon nesteiden säätelyssä. Huonon kolesterolin kiinnittyminen valtimoiden seinämiin aiheuttaa rasvan kertymistä, ja siten se myös lisää verenpainetta. Tomaatti estää tämän. Korkea verenpaine saa sydämen tekemään enemmän työtä, jotta se pystyisi tehokkaasti saamaan veren sekä ravinteet virtaamaan elimistön eri elimiin. Tämä johtuu siitä, että valtimot, jotka veren kuljettavat, ovat muuttuneet huonommaksi. Tämä sydämen tekemä ylimääräinen ponnistus aiheuttaa pikkuhiljaa sen vahingoittumisen, kuten käy myös toisille kehon ensisijaisen tärkeille elimille.

Aamjumpan ja aamupalan aikana seuraan televisiosta aamun ohjelmia. Kalajoella päivän pituus on tänään maanantaina 11 tuntia 59 minuuttia. Nimipäiväänsä viettävät Eetu ja Edvard. Tässä sääennuste https://www.foreca.fi/Finland/Kalajoki/details/20181201 , pilvistä ja ajoittaista räntäsadetta. Lämpötila on +1C - +3C .

Eilen tapasin Kalajoen Halpa-Hallin edessä perussuomalaisten kansanedustajaehdokkaita Olli Immosta, Jenna Simulaa, Sebastian Tynkkystä ja Mika Antikkaa. Olli Immonen on minulle entuudestaan tuttu henkilö, mutta Jenna Simulan ja Sebastian Tynkkysen tapasin ensimmäistä kertaa. Minulle vahvistui käsitys oman vaaliennusteeni luotettavuudesta, Tässsä Oulun vaalipiirin perussuomalaiset ehdokkaat vuoden 2019 eduskuntavaaleissa

Tässä vaaliennusteeni, jota tarkennan vaalikampanjan edetessä.

Vaaliennusteeni 2019 Oulun vaalipiiri

Äänestysprosentti 67,5%
Kokoomus 1-2 Mari-LeenaTalvitie, Eero Suutari/Jarmo Husso
SDP 1-2 Tytti Tuppurainen, Raimo Piirainen
Keskusta 6-7 Timo Korhonen, Juha Sipilä, Hanna-Leena Mattila, Juha Pylväs, Antti Rantakangas, Ulla Mari Parviainen, Marisanna Jarva.
Vasemmistoliitto 2- 3 Katja Hänninen, Hanna Sarkkinen,Merja Kyllönen/Risto Kallorinne
Vihreät 1-2 Satu HaapanenAnne Sormunen/Mika Flöjt
Perussuomalaiset 3-4 Sebastian Tynkkynen, Olli Immonen, Ville Vähämäki. Jenna Simula

Eduskuntavaaliehdokkaat 2019

Eduskuntavaalien tulos 2015 Oulun vaalipiiri

Äänimäärät ja vertausluvut

Keskusta menettää 9 paikastaan todennkäisesti 2 tai 3 paikkaa eli palataan vuoden 2011 tilanteeseen. Silloin keskustan kannatus oli 33,4 %. Vuoden 2015 vaaleissa 42,7 %. Juha Sipilä saanee nyt n. 18 000 ääntä eli menettää n. 13 000 ääntä. Tapani Tölli ei ole enää ehdolla joten 9369 ääntä on uudelleenjaossa. Tapani Töllin äänestäjät ovat olleet pääosin lestadiolaisen vakaumuksen omaavia henkilöitä. Tapani Tölli on sieviläissyntyinen tyrnäväläinen. Antti Rantakangas sai viime vaaleissa 5960 ääntä. Juha Pylväs sai viime vaaleissa 5861 ääntä. Rantakangas ja Pylväs jakanevat Töllin ja kalajokisen Eija Nivalan ääniperintöä ja varmistanevat siten paikansa. Taivalkoskinen Niilo Keränen ei ole enää ehdolla. Hän sai viime vaaleissa 5696 ääntä Ehkä hänen ääniperintönsä menee kuusamolaiselle Ulla Parviaiselle, joka sai viime vaaleissa 4523 ääntä. Nyt Ulla Parviaisen paikka ei ole mitenkään kirkossa kuulutettu. Haukiputaalainen Mirja Vehkaperä ei ole enää ehdokkaana. Hän sai 5420 ääntä. Marisanna Jarva sai viime vaaleissa 5347 ääntä ja kamppailee nyt tiukasti keskustan kuudennesta paikasta yhdessä Ulla Parviaisen kanssa, Timo Korhonen sai viime vaaleissa 5180 ääntä ja hänkin on nyt vaarassa pudota. Hanna-Leena Mattila sai viime vaaleissa 4389 ääntä ja saanee nyt osan Töllin, Keräsen, Nivalan ja Vehkaperän ääniperinnöstä ja varmistanee paikkansa kuuden joukossa. Oululainen Riikka Moilanen sai viime vaaleissa 3383 ääntä, mutta ei tässä tilanteessa eikä omien mokiensa takia ole nousemassa eduskuntaan ellei saa merkittävää osaa haukiputaalaisen Mirja Vehkaperän ääniperinnöstä. Uusista ehdokkaista ei ole näiden yllämainittujen haastajiksi. Ennusteeni heikkous on keskustan osalta se, että vielä en pysty varmuudella ennustamaan keskustan kokonaisäänimäärää Oulun vaalipirissä. Tyytymättömys keskustan toimintaan vaalikentällä on erittäin suurta, mutta kuinka suurta se on vaaliuurnalla käydessä, on minulle vielä tällä hetkellä asia, jota en pysty ennustamaan.

Perussuomalaiset saavat yhden paikan lisää eli palataan vuoden 2011 tilanteeseen 4 paikkaan. Perussuomalaisten kannatus vuonna 2015 oli 16,2 % ja vuonna 2011 se oli 19,1%
Olli Immonen sai 4964 ääntä ja Ville Vähämäki 3798 ääntä,Pirkko Mattila 6570 ääntä. Pirkko Mattila on nyt siirtynyt luusereihin eli loikkareihin. Sebastian Tynkkynen tullee olemaan nyt perussuomalaisten ääniharava ja Jenna Simula saanee osan Pirkko Mattilan perussuomalaisten äänistä. Tynkkysen äänimäärä viime vaaleissa oli 1474 ja nyt ehkä 5500. Jenna Simulan äänimäärä oli viime vaaleissa 2541 ääntä ja nyt ehkä noin 4500 ääntä. Kaikkein tiukimmin paikastaan joutuu taistelemaan Ville Vähämäki, mutta uskon, että hänkin varmistaa paikkansa kunhan tekee hyvän ja tehokkaan vaalikampanjan eli tarvitaan muutama tehokas vaalivideo.

Vasemmistoliitto saa yhden paikan lisää eli he saanevat nyt 3 paikkaa. Vasemmiston kannatus oli vuonna 2015 11,8 % ja vuonna 2011 kannatus oli 14,5 %. Viime vaaleissa Hanna Sarkkinen sai 9582 ääntä, Katja Hänninen 6007 ääntä ja ensimmäiselle varasijalle jäänyt Risto Kalliorinne 4791 ääntä. Nyt ehdokkaina ovat myös entiset kansanedustajat Anne Huotari ja Merja Kyllönen. Merja Kyllönen ottanee sen puolueen kolmannen paikan ja Risto Kalliorinne jäänee jälleen kerran rannalle ruikuttamaan.

SDP:n Tytti Tuppurainen sai 7661 ääntä ja Raimo Piirainen 3224 ääntä. Tuppurainen pääsi, mutta Piirainen ei. SDP:n kannatus oli 9,0 % vuonna 2015 ja vuonna 2011 11,0 %. SDP saanee nytkin vain yhden kansanedustajan eli Tytti Tuppurainen kaikesta huolimatta jatkoon. Jos saa kaksi niin vahvoillaon Raimo Piirainen.

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa Oulun vaalipiirissä kokoomus sai 2 paikkaa, kun Mari-Leena Talvietie valittiin 4556 äänellä ja Eero Suutari 3303. Seuraavaksi eniten ääniä sai Jarmo Husso 2905 ääntä. Kokoomuksen kannatus vuonna 2015 oli 10,9 % ja vuonna 2011 11,9 %.

Vihreidwn kannatus viime vaaleissa oli 6,2 % ja vuoden 2011 vaaleissa 4,8%. Vihreistä valittiin Hanna Halmeenpää 4860 äänellä. Mika Flöjt sai 2036 ääntä ja Jenna Pitko 1910 ääntä. NytHalmeenpää ei ole ehdolla mutta Satu Haapanen palannee eduskuntaan. Vihreiden mahdollisesta toisesta paikasta taistelevat uutena Sievin Anne Sormunen ja Kuusamon Mika Flöjt.

Viime vaaleissa viimeiset paikat jakautuivat seuraavasti:
Ulla Parvinen 11 842,333 vertausluku keskusta
Eero Suutari 13 544,3 vertausluku kokoomus
Ville Vähämäki 13 476,33 vertausluku perussuomalaiset

Ensimmäisten pudonneiden vertausluvut olivat seuraavat:
Eija Nivala keskusta 10 658,1
Henna Kupsala perussuomalaiset 10 107,25
Raimo Piirainen Sdp 11 216,5

Puolueiden äänimäärät 2015 ennusteeni 2019
Keskusta 106 581 83000 7. paikka vertausluku 11 857
Perussuomalaiset 40 429 44000 4. paikka vertausluku 11 000
Vasemmisto 29 580 32000 3. paikka vertausluku 10 666
Kokoomus 27 089 25500 2. paikka vertausluku 12 750
SDP 22 433 25000 2. paikka vertausluku 12 500
Vihreät 15 624 20000 2. paikka vertausluku 10 000
Laskelman mukaan vaalipiirin kahdesta viimeisestä paikasta taistelevat vasemmistoliitto, perussuomalaiset ja keskusta siis todennäköisesti Merja Kyllönen, Ville Vähämäki ja Timo Korhonen.

Laskelman mukainen paikkajako tulisi olemaan keskusta 7 paikkaa, perussuomalaiset 4 paikkaa, vasemmistoliitto 2 paikkaa, kokoomus 2 paikkaa, sdp 2 paikkaa ja vihreät 1 paikka.

Vaaleissa on nyt mukana ehdokkaita enemmän kuin aikaisemmin ja siitä johtuen äänet jakautuvat laajemmalle ehdokaskunnalle. Samalla entistä pienemmällä vertausluvulla pääsee eduskuntaan. Ehdollahan on myös kansalaispuolueen ja sinisten vaaliliitto. Loikkaripuolueesta ehdolla on ministerinä kritiikkiä saanut Pirkko Mattila, joka sanee nyt n. 2000 ääntä, edellisissä vaaleissa 6570 perussuomalaisten listalla. Muut loikkaripuolueen listalla ehdokkaana olevat saanevat yhteensä 2500 ääntä. Kansalaispuolueen Sami Kilpeläinen saanee 1500 -1800 ääntä ja muut ehdokkaat yhteensä 1200 ääntä. Ei auta sekään, että Alpo Ylitalo on Kansalaispuolueen ehdokkaana Oulun vaalipiirissä. Alpo sanee n.150-200 ääntä Oulun vaalipiirissä. Vaaliliitto ei tule saamaan yhteensä 10 000 ääntä joten heille annetut äänet menevät laskelmani mukaan harakoille. Seitsemän tähden liike saanee noin 3000 ääntä Oulun vaalipiirissä.

Tarkennan ennustettani seuraavalla asialla. Oulun vaalipiirissä on nyt kaikkiaan 182 ehdokasta. Koska Suomessa on voimassa eduskuntavaaleissa suhteellinen äänitapa niin se merkitsee sitä, että edustajat valitaan niin, että vaaleihin osallistuneen liittouman paikkamäärä on suhteessa liittouman ehdokaslistan yhteisäänimäärään. Suhteellisessa vaalissa kullekin ehdokkaalle lasketaan vertausluku, johon vaikuttavat sekä ehdokkaan saamien äänien että tämän edustaman ryhmittymän saamien äänien määrä. Jokaisen puolueen ehdokkaat laitetaan äänimäärän mukaiseen järjestykseen ja he saavat vertailuluvun, joka on puolueen äänimäärä jaettuna heidän sisäisellä järjestysluvullaan (1, 2, 3 jne.). Paikat jaetaan kaikkien ehdokkaiden vertailulukujärjestyksessä. Suhteellinen vaalitapa Oulun vaalipiirissä näissä eduskuntavaaleissa merkitsee sitä, että allaolevassa luettelossa mainituille 76:lle ehdokkaalle annetut äänet menevät harakoille, koska ko. puolueella/ valitsijayhdistyksellä ja niiden ehdokkailla ei ole edellytyksiä tulla valituksi eduskuntaan Oulun vaalipiirissä. Mielestäni äänestäjien tulee tietää, että näille ehdokkailla annetut äänet eivät hödytä ketään muita kuin ehdokkaan omia intressejä eli esimerkiksi ehdokkaan julkisuuden tavoittelua.

Kristillisdemokraatit, 18 ehdokasta:
 • Aitto-oja Vesa 
 • Askeli Leena 
 • Harju Sointu 
 • Heikkinen Matti 
 • Huusko Ritva 
 • Hynynen Evelyn
 • Hätälä Mirja-Irene 
 • Kemppainen Marja-Leena
 • Lehtikangas Ulla 
 • Liljamo Vesa
 • Mikkola Jaakko 
 • Nivukoski Hilkka 
 • Oksanen Henri
 • Pelto Anna-Kaisa 
 • Punkari Soile 
 • Pätsi Juha 
 • Siljander Kirsti 
 • Vähäkangas Juha 
Seitsemän tähden liike, 15 ehdokasta:
 • Hemmilä Aki
 • Honkanen Virpi 
 • Koivisto Mika
 • Korpiranta Martti 
 • Laatu Jorma 
 • Lindström Ari 
 • Lumijärvi Satu
 • Metso Antero
 • Miettinen Veli
 • Mikkonen Aaro 
 • Olmala Elsa 
 • Pesola Tapio
 • Räisänen Salme
 • Salminen Antti
 • Siekkinen Timo 
Sininen tulevaisuus, 9 ehdokasta:
 • Bergström Jani 
 • Jämsä-Uusitalo Vaili 
 • Lipponen Marko 
 • Mattila Pirkko 
 • Nousiainen Marja 
 • Pirinen Jari 
 • Snellman Anne 
 • Viinala Jarmo 
 • Virolainen Kari
Liike Nyt, 7 ehdokasta:
 • Andersson Hans 
 • Hangasvaara Toni 
 • Kaakinen Kari
 • Latvala Pertti
 • Nissi Ville 
 • Pyttynen Jaakko 
 • Ukkola Jaakko 
Kansalaispuolue, 7 ehdokasta:
 • Impola Jaakko
 • Kilpeläinen Sami 
 • Leppäjärvi Jani
 • Luomanmäki Sanna 
 • Välimäki Sanna  
 • Wallin Olli-Pekka 
 • Ylitalo Alpo
Piraattipuolue, 5 ehdokasta:
 • Alaraappana Mikael
 • Autio Ari-Matti
 • Hopiavuori Ari-Martti
 • Kontiokari Veera
 • Pitkänen Janne
Suomen kommunistinen puolue, 3 ehdokasta:
 • Aalto Matti
 • Hyvölä Jyrki
 • Karttunen Kirsi
Feministinen puolue, 2 ehdokasta:
 • Hallikainen Taru 
 • Heimonen Terhi 
Itsenäisyyspuolue, 2 ehdokasta:
 • Ahonen-Järvinen Anne
 • Launonen Taina
Liberaalipuolue, 2 ehdokasta:
 • Kivirinta Aki
 • Kurtti Joonas
Suomen kansa ensin, 2 ehdokasta:
 • Harri Pekka
 • Pietilä Iris
Aito Suomalainen yhteislista, 2 ehdokasta:
 • Lokka Junes
 • Wiik Tiina
Valitsijayhdistys
 • Kuotesaho Markus
Suomen kommunistinen työväenpuolue, 1 ehdokas:
 • Tuominen Hannu

Perusuomalaisten saamat äänimäärät viime eduskuntavaaleissa 2015


Ehdokas
Puolue
Äänimäärä
Vertailuluku
6570
40429
4964
20214.5
3798
13476.333
3598
10107.25
3328
8085.8
2961
6738.167
2541
5775.571
2239
5053.625
1806
4492.111
1729
4042.9
1627
3675.364
1474
3369.083
922
3109.923
840
2887.786
673
2695.267
665
2526.813
353
2378.176

Nyt vuoden 2019 eduskuntavaaleissa ehdolla olevat perussuomalaisten ehdokkaat
Perussuomalaiset, 18 ehdokasta:
 • Aavakare Eila  Kajaani
 • Antikka Mika  Oulainen
 • Erkkilä Eero  Nivala
 • Halunen Janne Kempele
 • Hirvelä Tarmo Ylivieska
 • Hyvönen Saija Oulu
 • Immonen Olli Oulu
 • Inkala Lare Oulu
 • Juntunen Riikka Utajärvi
 • Lämsä Tapio Kuusamo
 • Pihlajamaa Sami Suomussalmi
 • Rauhio Ville Muhos
 • Simula Jenna Oulu
 • Suuronen Arja Oulu
 • Tynkkynen Sebastian Oulu
 • Törmi Jani Oulu
 • Vuorio Juha Oulu
 • Vähämäki Ville Oulu

Perussuomalaisten äänimäärät kunnittain Oulun vaalipiirissä eduskuntavaaleissa 2015 Oulussa
Pirkko Mattila 3074 Muhos
Olli Immonen 2835 Oulu
Ville Vähämäki 2331Oulu
Jenna Simula 1350 Oulu
Kari Tykkyläinen 1284 Pudasjärvi
Sebastian Tynkkynen 931 Oulu
Henna Kupsala 723 Siikajoki
Anne Snellman 650 Oulu
Janne Halunen 587 Kempele
Ari Korhonen 427 Sotkamo
Lasse Mikkola 325 Raahe
Vaili Jämsä-Uusitalo 264
Ahti Moilanen 203 Utajärvi
Juha Liukkonen 203 Ylivieska
Eila Aavakare 160 Kajaani
Pentti Kettunen 154 Kajaani
Tero Kokko 116 Kuusamo
Matti Viitala 76 Haapajärvi
Yhteensä 15487 ääntä

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa perussuomalaisten ehdokkaista 5 oli Oulusta. Nyt 2019 eduskuntavaaleissa 9 ehdokasta on Oulusta. Nyt perussuomalaiset saanevat Oulusta n. 25 000 ääntä. Tämä äänilisäys johtuu ehdokasmäärän painopisteen muutoksesta oulupainotteiseksi ja ehdokkaiden laadun paranemisella sekä puolueen kannatuksen kasvulla oululaisten äänestäjien keskuudessa. Vaalipiirin muulta alueelta puolue saanee 18 000 äänestäjän kannatuksen. Asia tarkentuu kun saan laskettua kuntakohtaiset ennusteet.

Äänioikeutetut Oulun vaalipiirissä eduskuntavaaleissa 2015 sekä äänestysprosentti

Äänioikeutettuja
Äänestysprosentti
1 446
71,1 %
3 524
62,5 %
3 524
66,5 %
634
74,6 %
1 338
61,2 %
4 760
68,5 %
18 923
63,4 %
6 971
72,3 %
8 715
73,2 %
4 771
63,2 %
8 646
67,8 %
1 424
68,6 %
4 251
71,8 %
937
68,3 %
628
75,0 %
4 322
68,6 %
5 525
70,3 %
4 089
69,3 %
103 490
69,5 %
1 936
65,6 %
4 429
66,3 %
1 605
66,4 %
1 824
71,8 %
2 886
63,0 %
849
72,5 %
12 854
66,7 %
1 502
67,7 %
767
62,4 %
2 487
71,7 %
2 822
70,6 %
5 480
65,3 %
4 409
61,0 %
1 648
63,4 %
3 042
65,2 %
2 306
68,5 %
2 969
70,8 %
1 509
65,6 %
7 558
67,9 %


Suurimmat muutokset eduskuntavaaleissa 2015
https://www.vaalikone.fi/eduskunta2015/tulos/0/12 Keskustan saamat äänimäärät Oulusssa eduskuntavaaleissa 2015
Juha Sipilä 14 479 Kempele
Mirja Vehkaperä 3426 Oulu
Tapani Tölli 3147 Tyrnävä
Riikka Moilanen 2646 Oulu
Hannu Takkula 1720 Oulu
Niilo Keränen 1525 Taivalkoski
Matias Ojalehto 1433 Oulu
Eeva-Maria Parkkinen 1150
Antti Rantakangas 590 Pulkkila
Hanna-Leena Mattila 400 Raahe
Tuomas Kettunen 373 Kuhmo
Ulla Parviainen 261 Kuusamo
Eija Nivala 253 Kalajoki
Marisanna Jarva 240 Paltamo
Juha Pylväs 206 Ylivieska
Matti Leiviskä 198 Oulu
Timo Korhonen 183 Sotkamo
Jarmo Vuoteenaho 127 Nivala

Keskusta, 18 ehdokasta:
 • Aittakumpu Pekka Oulu
 • Jarva Marisanna Paltamo
 • Kettunen Tuomas Kuhmo
 • Kinnunen Mikko Reisjärvi
 • Kisner Susanna Oulu
 • Korhonen Timo Sotkamo
 • Lehtonen Marjut Oulainen
 • Mattila Hanna-Leena  Raahe
 • Moilanen Riikka Leena Oulu
 • Niinikoski Eija-Riitta Nivala
 • Nikula Lauri Oulu
 • Parviainen Ulla Mari Kuusamo
 • Patana Tuija Liisa Oulu
 • Pylväs Juha Ylivieska
 • Rantakangas Antti Pulkkila
 • Riekki Vesa Pudasjärvi
 • Sipilä Juha Kempele
 • Ylitalo Jussi Tyrnävä

Oulussa n. 13000 äänestäjää joutuu valitsemaan äänelleen uuden kohteen. Lisäksi Keskustalla on Oulussa saman verran ehdokkaita kuin edellisissä vaaleissa. Kokonaisuudessa keskustan ehdokaskattaus on huomattavasti heikompi kuin edellisissä vaaleissa. Lisäksi keskustan kannatus on Sipilän hallituksen politiikan seurauksena notkahtanut pahasti. Arvioni siitä, että keskustan äänimäärä putoaa edellisistä vaaleista n. 24000 vahvistuu entisestään. Äänimäärän pudotus voi olla jopa suurempi, peräti 30 000 ääntä. Silloin keskustan seitsemäs paikkakin olisi uhattuna. Todennäköinen vaihtoehto keskustan äänestäjille uutena vaihtoehtona olisi perussuomalaiset ja se merktisisi sitä, että perussuomalaisilla olisi mahdollisuus saada viides paikka Oulun vaalipiirissä ja keskusta palaisi vuoden 2011 tilanteeseen jolloin sillä oli kuusi paikkaa. Oulussa äänestysprosentti oli viime vaaleissa 69,5 %. Jos perussuomalaiset saavat nukkuvat äänestäjät heräämään niin se merktisisi esim. Oulun kaupungissa perussuomalaisille n. 10 000 ääntä lisää.

Kotimaan uutiset

Metsäjätti Stora Enso kertoo aloittavansa yt-neuvottelut Oulun tehtaan henkilöstön kanssa suunnitelmistaan muuntaa Oulun tehdas paperinvalmistuksesta kraftlainerin valmistukseen. Samalla suljettaisiin paperikone numero 6 sekä arkittamo.Suunnitellun muutoksen arvioidaan johtavan enintään 400 työpaikan vähenemiseen. Stora Enson hallitus tekee päätöksen mahdollisesta muutoshankkeesta vuoden 2019 ensimmäisellä vuosipuoliskolla, yt-neuvottelujen päätyttyä, yhtiö kertoi maanantaina kello 10.Stora Enso pudotti yt-pommin Oulussa – paperitehdas voi muuttua kar­ton­ki­teh­taak­si, yksi paperikone suljetaan, jopa 400 työpaikkaa uhattuna

Suomalaisten asenteet maahanmuuttoa kohtaan ovat muuttuneet 2000-luvulla hieman myönteisemmiksi, ilmenee Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) teettämästä tutkimuksesta.Tutkimuksen perusteella viime kuukausina julkisuuteen pääosin Oulussa ilmi tulleet epäilyt maahanmuuttajien tekemistä vakavista seksuaalirikoksista eivät juuri näytä vaikuttaneet yleisiin asenteisiin.Tutkimuksen pohjana olevan kyselyn tiedot kerättiin ennen Oulun rikosvyyhden ilmituloa sekä sen jälkeen.Tutkimus: Oulun rikosvyyhti ei näytä vaikuttaneen, maa­han­muut­toa­sen­teet muuttuneet hieman myön­tei­sem­mik­si – höllempää linjaa ei silti haluta
Erkin kommentti: Pidän EVA:n gallup-tutkimusta kiinteästi kokoomuksen vaalikampanjaan kuuluvana osana. Tutkimuksessa on saatu haluttu tulos tekemalla sellaiset kysymykset, että haluttu tulos saavutetaan. Häiäilemätöntä toimintaa kokoomuksen taustayhteisöltä. Tiedotusvälineet eivät esittäneet kritiikkiä tutkimusta kohtaan. Sekin on osa vaalikampanjaa.

SUSILAUMOJEN määrä on kasvanut läntisessä Suomessa. Viimeisimmän, kesäkuussa 2018 julkaistun Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan susien painopiste on siirtynyt itäisestä Suomesta läntiseen Suomeen. Lännessä jolkotteli maaliskuussa 2018 oli noin 70 prosenttia Suomen susista.Suurin muutos oli tapahtunut Pohjanmaalla, missä susien määrä oli kaksinkertaistunut vuodesta 2017.
Susien määrä on kaksin­kertaistunut Pohjanmaalla – piha­havaintoja tullut satoja

Helsingin yliopiston kirkkohistorian professori Jouko Talonen on tutkinut, miten vahva asema lestadiolaisilla on eduskunnassa.Lestadiolaisia tai lestadiolaislähtöisiä ehdokkaita oli vuoden 2015 eduskuntavaaleissa yhteensä 24, joista 15 (63 %) lukeutui vanhoillislestadiolaisiin, neljä rauhansanalaisiin ja niin ikään neljä esikoislestadiolaisiin.
Talosen tutkimuksen valossa kansalaisten toriparlamenttien epäilyt vaikutusvaltaisesta ”lestadiolaismafiasta” tuntuvat liioitelluilta. Lestadiolaisia kansanedustajia valittiin Arkadianmäelle viisi. Oulun vaalipiiristä valittiin kaksi vanhoillista ehdokasta: keskustalaiset Tapani Tölli (9 369 ääntä) ja Niilo Keränen (5 696 ääntä). Samasta vaalipiiristä eduskuntaan valittiin pääministeriksi noussut rauhansanalainen Juha Sipilä, jonka äänisaalis oli 30 758 ääntä (12,3 % vaalipiirin äänistä ja 28,9 % vaalipiirin keskustan äänistä). Lapin vaalipiiristä eduskuntaan äänestettiin vanhoillinen Markus Lohi (4 793 ääntä). Keskustan kannatus Lapin vaalipiirissä oli varsin korkea, 43 293 ääntä (42,9 %), mutta Lohen osuus vaalipiirinsä keskustan äänisaaliista jäi 11,1 prosenttiin.
Vaasan vaalipiiristä läpi meni kristillisdemokraattien Peter Östman 6 577 äänellään.
Talosen tutkimusartikkeli on julkaistu Lapin yliopiston tuoreessa kirjassa Politiikka, talous ja työ – lestadiolaisuus maailmassa (2019).Kirkkohistorian professori: Juha Sipilän lestadiolaisuutta yritettiin valkopestä todellisuutta vapaamielisemmäksi

Ulkomaan uutiset

Hollannissa Utrechtin kaupungissa useita ihmisiä on haavoittunut ampumisessa, poliisi kertoo. Utrechtin pormestarin mukaan kolme ihmistä on kuollut ja yhdeksän haavoittunut.
Mies avasi tulen raitiovaunussa Hollannin Utrechtissa: Kolme kuoli ja yhdeksän haavoittui – Poliisi etsii 37-vuotiasta turkkilaissyntyistä miestä

Poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja Turkissa syntyneestä 37-vuotiaasta Gökman Tanis -nimisestä miehestä tapaukseen liittyen.Utrechtin poliisi on julkaissut kuvan miehestä, jota se etsii aamuiseen ampumiseen liittyen. Poliisi kehottaa miehen näkeviä soittamaan heti vinkkinumeroon mutta varoittaa lähestymästä tätä itse.Poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja Turkissa syntyneestä 37-vuotiaasta Gökman Tanis -nimisestä miehestä tapaukseen liittyen.
Poliisi julkisti iskusta etsityn miehen kuvan ja henkilöllisyyden

Mosambikissa ja Zimbabwessa viikonloppuna riehuneessa hirmumyrskyssä kuolleiden määrä on noussut yli 120:een. Uhriluvun pelätään yhä kasvavan, sillä viranomaisten mukaan satoja ihmisiä on yhä kateissa.
Mosambikissa ja Zimbabwessa riehuneessa hirmumyrskyssä kuollut yli 120 ihmistä

Tuhannet mielenosoittajat ovat viikonlopun aikana kerääntyneet Serbian presidentinpalatsin ympärille maan pääkaupungissa Belgradissa. Mielenosoittajat vaativat presidentti Aleksandar Vučićin eroa, vapaita vaaleja ja toimintavapautta maan tiedotusvälineille.
Joka viikonloppu jatkuneet mielenosoitukset käynnistyivät jo yli kolme kuukautta sitten. Ne ovat keskittyneet pääkaupunkiin, mutta pienempiä kokoontumisia on ollut muissakin kaupungeissa.Serbiassa vaaditaan presidentin eroa ja vapaita tiedotusvälineitä

Talousuutiset

Moneen kertaan haukuttu ja kritiikin jälkeen lievennetty haja-asutusalueiden jätevesisääntely on jälleen kerran tapetilla, ties monettako kertaa 2000-luvulla.
Tällä kertaa on asialla kesämökkiläisten etujärjestö Vapaa-ajan asukkaiden liitto, joka vaatii jätevesiremonttien siirtymäajalle vuoden jatkoaikaa tämän vuoden lokakuusta. Se edellyttää muutosta pari vuotta voimassa olleeseen lakiin.Määräpäivä 31.10.2019 on osoittautunut riittämättömäksi. Tällöin kaikkien rantakiinteistöjen täytyy täyttää lain vaatimat jätevesien puhdistusvaatimukset. Tämä ns. perustason puhdistusvaatimus koskee edelleen yli 100 000 vapaa-ajan asuntoa, joten Suomesta ei löydy tarpeeksi suunnittelijoita, urakoitsijoita tai materiaalia korjata kaikki nämä kiinteistöt tulevan kesän aikana, huomauttaa Vapaa-ajan asukkaiden liiton uusi puheenjohtaja Tapio Tervo. Jätevesisääntely nostattaa taas myrskyä – Kesämökkiläiset vaativat vuoden jatkoaikaa jätevesiremonteille ja ikäarmahdusta

Tuoreesta tutkimuksesta ilmenee, että Irakissa ja Somaliassa syntyneitä maahanmuuttajia ei kannattaisi ottaa ollenkaan Suomeen, jos maahanmuuttopolitiikalla halutaan maksimoida julkisen talouden hyöty.Suomen Perusta on tänään julkaissut uuden tutkimuksen Maahanmuutto ja Suomen julkinen talous: Osa 2: Elinkaarivaikutukset: Suomi, Irak ja Somalia. Laajassa tutkimuksessa on laskettu julkisen talouden elinkaarivaikutukset 20–24-vuotiaana Suomeen muuttaville Irakissa ja Somaliassa syntyneille henkilöille ja näitä vaikutuksia verrataan suomalaisiin. Tutkimus osoittaa, että Somaliasta Suomeen muuttavan 20-24-vuotiaan henkilön kustannukset julkiselle taloudelle ovat henkilön koko elinkaaren aikana keskimääräisesti 951 000 euroa, eli alkaen siitä kun henkilö muuttaa Suomeen. Jos huomioidaan henkilön lapset, nousee summa 1 343 000 euroon. Irakista Suomeen muuttavan vastaavat elinkaarikustannukset julkiselle taloudelle ovat keskimääräisesti 690 000 euroa, ja lasten vaikutukset huomioiden 844 000 euroa.Tutkimus: Suomeen muuttava somali tai irakilainen käy kalliiksi veronmaksajalle – jopa miljoona euroa per maahanmuuttaja

Urheilu-uutiset

Viime kaudella epäonnistunut Valtteri Bottas näytti Australiassa F1-kauden 2019 avauskilpailussa olevansa sittenkin maailmanmestaritason kuski. Bottas voitti kilpailun ylivoimaisesti.
Bottas nousi heti startissa kärkeen. Toiseksi jääneellä hänen Mercedes-tallikaverillaan Lewis Hamiltonilla ei ollut jakoa vastata suomalaisen vauhtiin.Valtteri Bottas yllätti kaikki – voitti Melbournessa järisyttävällä ylivoimalla

Karateka Titta Keinänen on ollut lajin parissa aivan lapsesta asti. Teini-ikäisenä Keinänen päätti pitää tauon karatesta. Tuo tauko venyi neljän vuoden mittaiseksi, mutta nyt 25-vuotias Keinänen on yksi Suomen suurimmista mitalitoivoista Tokion olympialaisissa 2020. Viilipyttymäisyys ja hyvä itsetuntemus ovat syitä sille, miksi Titta Keinänen on yksi maailman karatekojen huipuista: "Tatamilla kaikki on mahdollista"

Heikot mäkiesitykset piinasivat koko kauden Suomen yhdistetyn maajoukkuetta.
Suomen yhdistetyn joukkue nousi syvästä suosta kärkitaistoihin – "Todella vaikea kausi"

Maailmalla tapahtuu

Kokoomuksen entinen kansanedustaja ja ministeri Anne Holmlund nosti sopeutumiseläkettä neljän vuoden aikana reilusti yli 200 000 euroa. Helmikuussa Holmlund ilmoitti, ettei tarvitse etuutta enää.
Kokoomuksen ex-ministeri Anne Holmlund, 54, nosti 5 000 euron sopeutumiseläkettä neljä vuotta - lopetti nostamisen kaksi kuukautta ennen eduskuntavaaleja
Erkin kommentti: kokoomuslaista rehellisyyttä, poliisiministerinä kävelevä katastrofi

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) sortui pahaan taidemokaan, kun hän väitti Edvard ”Eetu” Iston maalausta Hyökkäys Akseli Gallen-Kallelan maalaukseksi.
Moka tapahtui jo keskiviikkona, kun Mykkänen vei valtiovallan tervehdyksen talvisodan päättymisen muistojuhlaan. Espoon sotaveteraanien järjestämä juhla pidettiin Tapiolan kirkossa.Mykkäsen virhe tuli Iltalehden tietoon sunnuntaina, kun puhereferaatti keskiviikon tilaisuudesta jaettiin medialle kokoomuksen eduskuntaryhmästä.Ministeriltä taidemoka: Väitti Hyökkäys-taulua Gallen-Kallelan teokseksi - ”Taideosaamisessa riittää parannettavaa”
Erkin kommentti: Lohduttavana tietona kokoomuslaisille, että tämä ei ollut ensimmäinen kerta kun tämä ministeri tyrii.

Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset ei ota paluuloikkareina vastaan sinisenä eduskuntaan valittuja.Kesällä 2017 perustettu, eri puoluekannatusmittauksissa edelleen noin 1-2 prosentin suosiolukemiin jymähtänyt sininen tulevaisuus -puolue on selittänyt matalan kannatuksensa syyksi sitä, että perussuomalaisista loikanneita sinisiä ei osata vieläkään pitää omana puolueena, vaan kansa sekoittaa heidät yhä perussuomalaisiin.Puolustusministeri Niinistö mainostaa ex-puolueensa perussuomalaisten väreillä - Halla-aho hermostui: ”Huiputtamista, rimanalitus”

Itku ei ollut kaukana, kun Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja Carl Haglund toukokuussa 2015 purki pettymystään hallitustunnustelija Juha Sipilän (kesk.) hallituspohjaratkaisuun.Vaalivoittaja Sipilä oli kutsunut puoluejohtajat eduskunnan pikkuparlamentin auditorioon iltapäivällä torstaina 7. toukokuuta. Hän kertoisi, mitkä puolueet lähtisivät hänen johdollaan neuvottelemaan uuden enemmistöhallituksen ohjelmasta ja ministerisalkkujen jaosta. Hallituksen ovea potkivalle kielipuolueelle jokainen päivä oppositiossa on liikaa – tällainen puolue on RKP

Anestesialääkäri ja palomestari olivat työvuorossa, kun hälytys Konginkankaalle tuli. Jyväskylän Terveystalon anestesialääkäri Sari Halonen astelee varovasti pientareella kohti valkoista ristiä. Se muistuttaa Konginkankaan bussionnettomuudesta. - Aika ankealta tämä pelkkä risti täällä ojassa näyttää. Suomen pahimmassa liikenneonnettomuudessa menehtyneet 23 uhria ansaitsisivat paremman muistomerkin, hän huokaa ja hiljentyy valkoisen ristin äärelle.Tuhoisan bussiturman tapahduttua Sari Halonen tuli samalle paikalle Keski-Suomen keskussairaalan teho-osaston päivystäjänä ja sairaalan valmiusryhmän johtajana.Jo ennen onnettomuuspaikalle tuloa hän oli hoitanut vakavasti loukkaantuneita, välitöntä hoitoa tarvinneita potilaita ambulanssissa nelostien varrella.Konginkankaan bussiturmasta 15 vuotta: Auttajia oli vastassa täydellinen tuho ja hiljaisuus - "Mitään ei ollut enää tehtävissä"
Lounas

Lounaaksi valmistin perunamuusia ja lihapyöryköitä, punajuurta ja puolukkaa. Juomana appelsiinimehua kinkkujuustovoileivän kera. Peruna on erittäin terveellistä ruokaa ja ei lihota. Uusimpien tutkimusten mukaan perunan säännöllinen syöminen alentaa verenpainetta ja pienentää sydänsairauksien riskiä. Se on täysin kolesteroliton ja se sisältää mm. C- ja B-vitamiineja, magnesiumia, sinkkiä, kaliumia, kuparia ja rautaa.
Peruna ei sisällä yhtään keinotekoista lisäainetta. Tutkimusten mukaan peruna lisää serotoniinin tuotantoa ihmisen aivoissa. Serotoniini puolestaan tutkitusti vähentää stressiä ja masennusta. Peruna on myös laktoositon ja gluteeniton. Perunoiden rauta, fosfori, kalsium, magnesium ja sinkki kaikki edesauttavat ja vahvistavat luuston rakentumista ja ylläpitoa.Raudalla ja sinkillä on keskeinen rooli kollageenin tuotannossa ja kypsymisessä. Vaikka fosfori ja kalsium ovat molemmat tärkeitä luustolle, kahden mineraalin oikea tasamaino on välttämätön luun kunnolliselle mineralisoitumiselle – liian paljon fosforin käyttäminen liian vähän kalsiumin kanssa voi johtaa luukatoon.Perunan kuitu-, kalium-, C-vitamiini- ja B6-vitamiinipitoisuus, yhdistettynä sen kolesterolinpuutteeseen, kaikki tukevat sydämen terveyttä.Perunoissa on paljon kuituja, joka auttaa alentamaan kolesterolin kokonaismäärää veressä, alentaen siten sydänsairauksien riskiä. Yhdessä tutkimuksessa niillä, jotka kuluttivat 4 069 milligrammaa kaliumia päivässä, oli 49 prosenttia matalampi riski kuolla iskeemiseen sydänsairauteen, verrattuna niihin, jotka kuluttivat vähemmän kaliumia (noin 1 000 milligrammaa päivässä). Koliini on tärkeä, monipuolinen ravintoaine, jota löytyy perunoista; se auttaa uneen, lihasten liikkuvuuteen, oppimiseen ja muistiin. Koliini auttaa myös ylläpitämään solukalvojen rakennetta, edesauttaa hermoimpulssien välittämistä, auttaa rasvan imeytymistä ja vähentää kroonista tulehdusta.Perunat sisältävät foolihappoa, jolla on osuutensa DNA:n synteesissä ja korjauksessa, estäen näin syöpäsolujen muodostumista mutatoituneesta DNA:sta.
Kuidunsaanti hedelmistä ja vihanneksista kuten perunoista, on liitetty madallettuun riskiin sairastua suolistosyöpään. C-vitamiini ja kversetiini toimivat vahvoina antioksidantteina, jotka auttavat suojelemaan soluja vapaiden radikaalien aiheuttamilta vahingoilta.
Korkean kuitupitoisuutensa vuoksi, perunat auttavat ehkäisemään ummetusta ja edistävät säännöllistä ruuansulatusjärjestelmän toimintaa. Perunat ovat hyvä B6-vitamiinin lähde. B6-vitamiinilla on tärkeä rooli energia-aineenvaihdunnassa, koska ne pilkkovat hiilihydraatteja ja proteiineja glukoosiksi ja aminohapoiksi. Nämä pienemmät yhdisteet ovat kehon helpommin käytettävissä energiaksi.

Punajuuri kätkee sisälleen paljon tärkeitä ravintoaineita. Punajuuri auttaa puhdistamaan maksaa, alentamaan verenpainetta, estämään ummetusta sekä lisäämään energiaa. Punajuuren terveysvaikutukset ovat ilmeisiä – jatka siis lukemista, niin saat tietää, miksi niitä kannattaisi sisällyttää joka päiväiseen ruokavalioon. Annamme myös vinkkejä punajuuren kypsentämiseen. Punajuuresta voi nauttia myös sen varren ja lehdet. Punajuuri sisältää suuren määrän B- ja C-vitamiinia, kuitua sekä mineraaleja, kuten kaliumia, rautaa, natriumia ja magnesiumia.Punajuuren sisältämä rauta auttaa ehkäisemään anemiaa ja väsymystä. Punajuuria kannattaa nauttia etenkin silloin, jos olet toipumassa pitkäaikaisesta sairaudesta.
 • Punajuuri auttaa alentamaan korkeaa verenpainetta.
 • Punajuuri sisältää tulehdusta hillitseviä ainesosia.
 • Punajuuri auttaa puhdistamaan verta ja maksaa. Lisäksi punajuuren nauttiminen auttaa kiihdyttämään maksaa vahingoittavien myrkkyjen poistumista elimistöstä.
 • Punajuuri auttaa vähentämään riskiä sairastua verenkiertoelimistön sairauksiin.
 • Punajuuri auttaa ehkäisemään syöpäsairauksia muiden punaisten ruokien tapaan.
 • Punajuuren runsas kuitumäärä pitää huolta siitä, että suolisto toimii kunnolla.

Puolukka sisältää erityisesti C- ja E-vitamiinia sekä mangaania ja kuitua. Lisäksi puolukassa on runsaasti kaliumia suhteessa natriumiin, minkä vuoksi sen suositeltavaa syötävää erityisesti niille, joiden verenpaine on koholla. Erilaisten polyfenolisten yhdisteiden määrässä puolukka on kuitenkin yliveto. Polyfenoliset aineet ovat kasvikunnan tuotteissa esiintyviä bioaktiivisia aineita. Runsaasti polyfenoleita sisältävän ruokavalion on todettu vähentävän muun muassa sydän- ja verisuonisairauksia sekä syöpään sairastumisen riskiä. Puolukan fenoliset yhdisteet ehkäisevät esimerkiksi virtsatietulehdusten uusiutumista.Puolukan terveysvaikutuksia on tutkittu huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi mustikan, joten kaikista sen hyvää tekevistä vaikutuksista ei siis vielä tiedetä. Joidenkin tutkimusten mukaan puolukka saattaa ehkäistä tulehduksia sekä allergioita. Puolukka parantaa myös ruoansulatusvaivoja, ja sen sisältämät antioksidantit puolestaan suojaavat ikääntyviä soluja.

Appelsiini on hyväksi monella tapaa. Appelsiini voi auttaa flunssantorjunnassa. Flunssan torjumiseen saati taltuttamiseen tarvitaan saantisuositukset reippaasti ylittävä määrä C-vitamiinia. C-vitamiiniporetablettien käytön lisäksi kannattaa syödä appelsiineja.
Appelsiini voi auttaa syöväntorjunnassa. Appelsiinin sisältämat C-vitamiini, flavonoidit ja beetakaroteeni ovat antioksidantteja, jotka voivat auttaa ehkäisemään verisuoni-, sydän- ja rappeumasairauksia ja jopa syöpiä. Appelsiini auttaa pitämään huolta nivelistä
Appelsiinin kalsium ja C-vitamiini edistävät nivelten joustavuutta, ja emäksinen mehu auttaa vähentämään virtsahapon kertymistä niveliin.

Kuntoilu

Kävin hyvinvointikeskus Asemalla Kalajoella suorittamassa 90 minuutin kuntosalitreenin.

Päivällinen

Päivälliseksi raastoin porkkanaa, johon laitoin omenaviinietikkaa ja ruokaöljyä. Paistoin lohifileitä ja juomaksi jogurttia. Lisäksi ruisleivänsiivu, jossa juustoa, paprikaa ja valkosipulia. Lisäksi tomaatteja.
Yksi kaikkein laajimmin kasvatetuista kasviksista koko maailmassa on porkkana, ja siinä onkin valtava määrä vitamiineja (A-, C- ja E-vitamiineja, kuten myös B-monivitamiineja), antioksidantteja ja mineraaleja. Lisäksi on hyvä muistaa, että porkkanassa on vain vähän kaloreita (33 kaloria 100 grammaa kohden), ja tätä kasvista voidaan nauttia raakana, raastettuna, keitettynä sekä höyrytettynä.Porkkanalla on niin paljon hyviä vaikutuksia
ihmisen terveydelle, että sen tulisi olla aivan ehdoton perustuote jokaisessa ruokavaliossa.Porkkana auttaa torjumaan ennenaikaista ikääntymistä.
Porkkanan sisältämät foolihappo, kuitu ja magnesium kuten myös beetakaroteeni (jolta porkkana saa oranssin värinsä), ovat kuin varsinainen nuoruudenlähde kehollesi. Nämä yhdisteet auttavat maksaasi muodostamaan A-vitamiinia, joka on tarpeellinen ravinne ihon terveyden, luiden vahvuuden ja hyvän vastustuskyvyn kannalta.
Porkkana auttaa suojaamaan kehoasi vapaiden radikaalien aiheuttamilta haitallisilta vaikutuksilta, joita syntyy stressistä, tupakoinnista ja ympäristössä olevista saasteista.
Jos nautit porkkanaa, voi se auttaa vähentämään riskiäsi kokea rappeuttavia sairauksia ja huonoa verenkiertoa. Jos tämä ei vielä vakuuta sinua, porkkanan sisältämä beetakaroteeni auttaa torjumaan mm. keuhko-, suu- ja rintasyöpää.
Jos sinulla on ongelmia ruuansulatuksesi kanssa, yhdeksi hoidoksi suositellaan raa’an porkkanan syöntiä. Tämä johtuu siitä, että porkkanan sisältämä A-vitamiini suojaa ja uudistaa vatsasi sekä suolistosi limakalvoa. Porkkana auttaa parantamaan verenkiertoa ja silmien terveyttä, joista diabeteksesta kärsivien tulee pitää erityisen hyvää huolta.Porkkana parantaa kehon vastustuskykyä. Porkkanan mieltä virkistävä vaikutus perustuu sen kahteen aivojen terveyttä edistävään ainekseen: fosforiin ja kaliumiin. Molemmat näistä luovat uudelleen hermoja sekä taistelevat stressin negatiivisia vaikutuksia vastaan. Jos olet unohdellut viimeaikoina tavallista useammin asioita, tai muistisi ei enää pysty säilyttämään tietoa aikaisempaan malliin, kokeile porkkanaa apukeinona.
Omenaviinietikka on erittäin hyödyllinen ravintoaine ihmiselle. Omenaviinietikka sisältää vitamiineja, hivenaineita, aminohappoja, entsyymejä, happoa, pektiiniä jne. Omenaviinietikka on todellinen terveyspommi, jonka säännöllinen käyttäminen ehkäisee ja torjuu monia sairauksia.
Omenaviinietikan käytöllä on muun muassa seuraavanlaisia vaikutuksia; hidastaa osteoporoosin kehittymistä, auttaa artriittiin (niveltulehdus), tappaa mikrobeja, vähentää ja pienentää syöpäriskiä, helpottaa ruuansulatuksen toimintaa, ihoa hoitava vaikutus, parantaa muistin toimintoja, antaa aivoille suojaa ikääntymistä vastaan sekä auttaa pysymään hoikkana.
Omenaviinietikan säännöllinen käyttö edistää terveyttä monin tavoin, siksi omenaviinaetikan käyttäminen tulisi kuulua luonnollisena osana terveyttä arvostavan ihmisen päivittäiseen ruokavalioon. Omenaviinietikassa oleva happo tappaa mikrobeja ja bakteereja. Omenaviinietikassa on muun muassa tanniineja (parkkihappo). Tanniinit eli kasvifenolit toimivat kasveissa antioksidantteina, jotka estävät mikrobien ja bakteerien lisääntymistä. Tanniinit estävät myös rasvojen härskiintymisen.
Omenaviinaetikalla on antiseptinen ja antibioottinen vaikutus. Antiseptinen käsite tarkoittaa pieneliöiden tuhoavaa vaikutusta. Antibiootti tappaa bakteereja, sekä joitakin viruksia, sieniä ja loisia. Omenaviinietikan säännöllinen käyttö antaa suojaa monille bakteeri- ja virusperäisille taudeille. Omenaviinietikka edistää ruuansulatusta. Omenaviinietikka sisältää paljon lähes samoja kemiallisia aineita, joita ihmisen maha luonnollisesti erittää. Siksi se parantaa ruuansulatusta sekä aineenvaihduntaa. Omenaviinietikka tappaa ja tuhoaa ruuansulatuskanavissa olevia haitallisia bakteereja. Tämän tähden omenaviinietikka auttaa ehkäisemään myrkytystiloja sekä veritulehdus riskiä.
Ihmisen ikääntyminen (vanheneminen), syöpä, sydänsairaudet ja harmaakaihi ovat elimistön solumaailman oireita, jotka aiheuttavat elimistön kromosomeille vahinkoa. Vapaat happiradikaalit kulkeutuvat solusta soluun vahingoittaen niitä. Antioksidantit imevät vapaita happiradikaaleja tehden niistä vaarattomia. Omenaviinietikassa oleva beta-karoteeni (kareteoidi) on todella voimakas ja hyödyllinen antioksidantti.
Omenaviinietikan beta-karoteeni on luonnollisessa muodossa ja siksi helposti sulavaa. Tämä antioksidantti suojaa silmiä harmaakaihdilta. Monissa tutkimuksissa on käynyt ilmi, että ravinto joka sisältää runsaasti antioksidantteja alentaa harmaakaihdin riskiä.
Syöpä. Useat kymmenet tutkimukset ovat osoittaneet, että runsaasti beta-karoteenia sisältävä ruokavalio ehkäisee riskiä sairastua syöpäsairauksiin. Beta-karoteeni estää vapaiden happiradikaalien tuhovaikutuksia elimistössä. Karetenoidit auttavat elimistöä tuottamaan A-vitamiinia ja tämä auttaa ehkäisemään ja suojamaan syöpäsairauksilta, joita kemialliset haitta-aineet aiheuttavat. Omenaviinietikka pektiini ja kolesteroli. Omenaviinietikka sisältää pektiiniä. Pektiini on kuitu, joka liukenee veteen ja siksi elimistö kykenee paremmin hyötymään siitä. Pektiini viipyy elimistössä pitempään kuin liukenematon kuitu ja sen tähden se hidastaa nesteiden ja ravintoaineiden imeytymistä suolistossa. Boori on välttämätön mineraali kasvi- ja eläinkunnalle, samoin tämä hivenaine on todella tärkeä hyvälle terveydelle sekä kestäville luille. Jos booria puuttuu ihmisen elimistöstä, niin luut eivät kasva suoriksi, eikä luista tule lujia ja kestäviä. Boorilla on ratkaiseva merkitys elimistössä, sillä kalsium ei voi muodostaa ja ylläpitää vahvoja ja lujatekoisia luita ilman booria.Omenaviinietikassa on booria, joka vaikuttaa steroidien vapautumiseen ja säätelee niiden toimintaa ja kestoa. Steroidihormonien (estrogeeni ja testosteroni) veri- ja kudosarvot kohoavat todella huomattavasti boorin vaikutuksesta. Omenaviinietikassa on mangaania, piitä ja magnesiumia, jotka ovat välttämättömiä hivenaineita luumassan ylläpitämiseen. Omenaviinietikka ja kalium. Omenaviinietikassa on runsaasti kaliumia. Kalium on elintärkeä iholle ja lihaksistolle. Kalium pitää verisuonet notkeana ja siten ennaltaehkäisee verisuonten tukkeutumista. Kalium uudistaa lihaksiston soluja, pitää huolta ihon kiinteydestä ja desinfioivan vaikutuksen ansiosta kalium parantaa ja ennaltaehkäisee bakteeri- ja virusperäisiä sairauksia.Kalium on natrium vastavaikuttaja. Kalium toimii elimistössä elektrolyyttitasapainon, entsyymitoimintojen ja aineenvaihdunnan säätelyyn. Kalium säätelee sokeriaineenvaihduntaa, kilpirauhashormonin eritystä sekä yhdessä natriumin kanssa elimistön happotasapainoa ja osmoosia. Kalium on myös todella tärkeä sydämen toiminnalle sekä hermostolle.
Diureetit eli nestettä poistavat lääkkeet poistavat elimistöstä veden mukana kaliumia. Kaliumin puutteesta johtuvia oireita ovat väsymys, heikkous lihaksistossa, sydämen rytmihäiriöt, munuaisten toimintahäiriöitä, turvotusta ja ummetus. Kaliumin puute johtaa myös ennenaikaiseen vanhenemiseen, koska kaliumin puutostila hidastaa solujen uusiutumista.Omenaviinietikka ja niveltulehdukset. Omenaviinietikka auttaa ja helpottaa niveltulehduksia (artriitti). Sekoita yksi tai kaksi teelusikallista omenaviinietikkaa ja hunajaa lasilliseen vettä ja juo kolmesti päivässä.Toinen keino niveltulehduksien hoidossa on seos jossa on kaksi munan valkuaista, 1/2 lasia omenaviinietikkaa ja 1/4 lasia oliiviöljyä. Sekoita aineet keskenään ja hiero kipeisiin kohtiin. Lopuksi kuivaa iho pehmeällä kankaalla. Omenaviinietikassa on luonnollisia aineita, jotka polttavat ihonalaisia rasvasoluja sekä aktivoivat aineenvaihduntaa. Omenaviinietikka auttaa painon pudotuksessa ja varsinkin silloin kun liikut säännöllisesti (poltat kaloreita) ja syöt muutenkin terveellisesti sellaisia ruokia, jotka eivät lihota.
Paistoin lohisuikaleita päivälliseksi.Kuluttajia muistutetaan yhtenään, miten tärkeää olisi syödä kalaa. Monien suositusten mukaan terveelliseen ruokavalioon tulisi sisältyä ainakin kaksi vajaan sadan gramman kala-annosta viikossa. Kala sisältää eikosapentaeenihappoa (EPA) ja dokosaheksaeenihappoa (DHA). Ne ovat pitkäketjuisia omega-3-sarjan rasvahappoja, joita ei ole mainittavasti muissa tavallisissa ruoka-aineissa. Nämä omega-3-rasvat voivat tuoda monenlaisia etuja, mutta parhaiten tunnetaan niiden kohtalokkailta sydämen rytmihäiriöiltä ja sydänkohtauksilta suojaavat vaikutukset. Lisäksi DHA:lla saattaa olla suuri merkitys aivojen varhaisen kehityksen ja normaalin raskauden kannalta. Rasvaliukoinen D-vitamiini on tärkeä luuston ja hampaiden kehityksen ja toiminnan kannalta. D-vitamiini myös ylläpitää elimistön kalsium- ja fosfaattitasapainoa ja on siksi välttämätön aineenvaihdunnalle sekä hermoston ja lihasten toiminnalle.
D-vitamiinia muodostuu iholla auringonvalon vaikutuksesta. Suomessa auringosta saatava D-vitamiini ei kuitenkaan yleensä riitä tyydyttämään elimistön D-vitamiinin tarvetta. Kala on yksi harvoista luonnollisista D-vitamiinin lähteistä ravinnossa. Kaksi kala-ateriaa viikossa riittää tyydyttämään D-vitamiinin tarpeen myös pimeään talviaikaan.
Kala on myös hyvä seleenin, B12-vitamiinin, jodin, kaliumin ja fosforin lähde.

Jogurtti ja hapatetut maitotuotteet on aiemminkin yhdistetty suotuisiin terveysvaikutuksiin.
Säännöllisesti jogurttia nauttivat verenpaineongelmaiset saattavat ruokavalionsa ansiosta säästyä sydäninfarkteilta ja aivoverenkiertohäiriöiltä muita potilaita todennäköisemmin. Yhteys havaitaan varsinkin verenpainepotilailla, jotka syövät muutenkin terveellisesti.Tiedot käyvät ilmi tuoreesta tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin 56 000 naista ja 18 000 miestä, jotka potivat kohonnutta verenpainetta.Kun tutkijat yhdistivät tiedot potilaiden ruokavaliosta ja sairastumisista, he havaitsivat sydäninfarktit ja aivoverenkiertohäiriöt harvinaisemmiksi potilailla, jotka söivät jogurttia ainakin kahdesti viikossa. Naisilla tämä liittyi 17 prosenttia pienempään ja miehillä 21 prosenttia pienempään sairastumisriskiin, kun vertailukohtana olivat potilaat, jotka eivät syöneet jogurttia edes kerran kuussa.

Liikunta ja terveys

Verenpaine 146 / 85, pulssi 63 , Paino 100,1 kg. Jumppa 40 /1110 min, kuntosali 90/ 1240 min, kävely 2/313 km , uinti 0/1300 m, pyöräily 0/0 kmEi kommentteja:

Lähetä kommentti