maanantai 25. maaliskuuta 2024

TI 26.03.2024 Kalajoki 500 vuotta ja taidenäyttelyni

 


Raution, Kalajoen ja Suomen historiaa käsittelevä taidenäyttelyni on niin laaja, että Kalajoelta on vaikea löytää niin suurta näyttelytilaa, että koko näyttely saadaan esille. Siksi on mietittävä muita mahdollisuuksia. Mielestäni näyttely voidaan jakaa pienempiin osiin esimerkiksi siten, että Raution raatihuoneelle tulee n.30 maalaausta ja piirrosta sekä yksi pienoismalli – Raution pappila.

LA 23.03.2024 Kotikyläni on Kalajoen Rautio

https://kalajokinen.blogspot.com/2024/03/la-23032024-kotikylani-on-kalajoen.html

Olen kutsunut Raution kyläyhdistyksen puheenjohtajan ja sihteeriin katsomaan näyttelyäni ja keskustelemaan ideani toteutuksesta. Asiaa on viritelty jo pidemmän ajan. Odotan kyläyhdistyksen puheenjohtaja ja sihteerin vierailua mahdollisimman pian.



Rautiota koskevalle taidenäyttelyn osalle n. 40 maalausta pyrin löytämään oman paikkansa esim. Kyläkaupan yhteydessä. Silloin taidenäyttelyllä olisi myös liiketaloudellista merkitystä, koska se lisää kyläkaupan vetovoimaa merkittävästi. Tämän asian osalta ei ole vielä edetty.




Taidenäyttelyni pääosa voisi olla ostoskeskus Loistossa. Siihen kuuluu Kalajoen historian vanhemman osan maalauksia ja piirroksia noin 40-50 maalausta ja piirrosta sekä pienoismallinäyttely, jossa on 23 rakennusten pienoismallia. Olen keskustellut asiasta Loiston omistajan kanssa. Hän kävi vaimonsa kanssa tutustumassa taidenäyttelyyni. Ostoskeskus Loistolle taidenäyttelystäni olisi paljon hyötyä. Se olisi vetovoimatekijä mikä lisäisi kävijämääriä ja sitä kautta yritysten myyntiä ja tulosta. Se lisäisi kävijämääriä varsinkin hiljaisempana talvikautena. Eteenkin kalajokiset löytäisivät Ostoskeskus Loiston paremmin käyntikohteekseen.




Taidenäyttelyni uudempi osa voisi olla sijoitettuna Kalajoella johonkin toiseen paikkaan esim. Tapion Tuvan näyttelytiloihin. Tähän osaa kuuluu n. 40 -50 maalausta. En ole vielä keskustellut asiasta Tapion Tuvan omistajan kanssa. Taidenäyttelylläni olisi taloudellista merkitystä myös Tapion Tuvalle. Se lisäisi kävijämääriä merkittävästi.


Himangalle minulla olisi tarjolla maalaus Himangan kirkosta

https://fi.wikipedia.org/wiki/Himangan_kirkko ,



muotokuva urheilujohtaja Jukka Uunilasta

https://fi.wikipedia.org/wiki/Jukka_Uunila ,



muotokuva tv-kuuluttaja, tiedottaja

https://fi.wikipedia.org/wiki/Anna-Liisa_Tilus




sekä muotokuvapiirros kansanedustaja Sakari Ainalista

https://fi.wikipedia.org/wiki/Sakari_Ainali


Himangalla on Juhani Lindellin tekemä Raumankarin keskustan pienoismalli. Näistä saataisiin Himangalle taidenäyttelylleni ydinosa. On löydettävä paikka Himangalta sekä luotava yhteistyökuvio Himangan kotiseutuyhdistyksen kanssa. Nyt on vielä aikaa täydentää taidenäyttelyä muun muassa maalauksilla ja muotokuvapiirroksille himankalaisista merkkihenkilöistä tai maalauksilla tapahtumista ennen vuoden loppua.


Tällä hetkellä taitelijat maalavat taidenäyttelyyni seuraavia maalauksia ja piirroksia. Raution tohtoreista tehdään muotokuvapiirroksia. Tarvittavista valokuvista puuttuu enää yksi.

Taiteilija maalaa minulle maalausta Kalajoen kirkosta, Himangan kirkosta ja Ansio laivasta. Toinen taitelija on jo maalannut muotokuvan paralympialisti Kari Joki-Erkkilästä, mutta maalaus ei ole vielä tullut minulle Kalajoelle.


Vielä haluan taidenäyttelyyni muotokuvamaalauksen huolitsija Martti Rahjasta. Hän on tehnyt erittäin merkittävän työn Kalajoen sataman kehittämisessä. Minulla on n. 60 isoa valokuvaa Kalajoen satamaan kehittymisestä ja olen kirjoittanut Rahjan sataman merkillisen ja monivaiheisen historiikin.


Haluan taidenäyttelyyni myös muotokuvan professori Juhani Kärjästä

https://www.hs.fi/muistot/art-2000010237757.html


Näihin maalauksiin tarvitsen taloudellista tukea eli sponsorin.


Minä teen vielä taidenäyttelyyni taideteoksiin opastetaulut, joiden koko on 30 x 40 cm. Ne tulevat vihreisiin kehyksiin. Näin taidenäyttelyssä kävijät voivat lukea taideteoksen opastetaulusta sen, mitä taideteos esittää. Opastetauluja tulee koko näyttelyyn n. 170.


Minä teen vielä taidenäyttelyyni opastuksiin nettiversion. Sellainen minulla oli käytössä 10 vuotta sitten kun taidenäyttelyni oli Tapion Tuvalla

https://kalajoki-nayttely.blogspot.com/2014/12/erkki-ahon-kalajoki-nayttely.html


ja Etappi-Kirppiksellä

https://kalajoki-nayttely.blogspot.com/search?updated-max=2017-05-02T04:32:00-07:00&max-results=7


Nyt on tehtävä uusi nettiversio näyttelyn toteutuksen mukaisena.


Etappi-kirppiksellä taidenäyttelyyni liittyi myös valokuvanäyttely. Sellaisen toteuttaminen minulla on edelleen suunnitelmissa. Silloin valokuvanäyttely herätti suurta mielenkiintoa. Nyt minulla on kokemusta sellaisen organisoimisessa. Siksi haluan sellaisen taidenäyttelyni yhteyteen. Nyt siitä tulisi vähintäänkin 2000 valokuvan kokoinen tai mahdollisesti suurempi ehkä 5000 valokuvaa. Sellainen Kalajoen 500-vuotisjuhlavuoden näyttelynä olisi merkittävä historiallinen teko. Valokuvanäyttely voitaisiin toteuttaa pienemmissä puitteissa esim. Kärkisen kyläyhdistyksen kassa Kärkisen koululla n. 50 - 60 valokuvan suuruisena.


Taidenäyttelyni eteenpäin vieminen vaatii tällä hetkellä taloudellista tukea n. 8000 euroa. Valokuvanäyttelyn toteutus ei ole tässä arviossa mukana.


Mielestäni tällä tavalla saadaan Kalajoki 500 juhlavuosi parhaiten koko Kalajoen asiaksi ja hyödyksi. Teen taidenäyttelylleni vielä markkinointiohjelman koko vuodeksi ja siinä tarvitsen yhteistyötä Kalajoen kaupungin markkinoinnista vastaavien henkilöiden kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti