lauantai 23. maaliskuuta 2024

SU 24.03.2024 Sukupolvemme suuret tarinat

 




1950-lukulaiset matkalla avautuneeseen maailmaan. Kirjan on toimittanut Esa Härmälä. Esa Yrjö Eemeli Härmälä (s. 18.09.1954 Pusula) on suomalainen maa- ja metsätalousalan vaikuttaja. Hän toimi 2014-2016 Metsähallituksen toimitusjohtajana. Vuosina 1994–2006 Härmälä oli Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n puheenjohtaja. Puoluekannaltaan hän on keskustalainen.


Kirjan ensimmäisessä osassa valtiotieteen maisteri Lauri Kontro kuvaa aikansa tapahtumia omasta näkökulmastaan. Lauri Tapani Kontro (s. 23.05.1953 Nurmes ) on suomalainen toimittaja. Hän oli Maaseudun ulevaisuuden päätoimittaja vuosina 2000 -2015.

Ennen siirtymistään Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittajaksi Kontro on toiminut muun muassa Suomenmaan toisena päätoimittajana 1983–1991 ja vastaavana päätoimittajana 1991–1992, Suomenmaa Oy:n toimitusjohtajana 1987–1991, Suomen Tukholman-suurlähetystön lehdistöneuvoksena 1992–1997 ja Pellervo-Seuran osuustoimintajohtajana 1997–2000. Hän on koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri.

Kontro kuvaa 1968 hullun vuoden seurauksia ja 1970-luvun politisoitumisen optista harhaa ja miten politiikka tuli kouluihin. Hän kertoo myös kotiryssäkaudesta ja omista kokemuksistaan niissä. Suomalaiset nuoret kansainvälistyvät. Kontron ajatuksiin on helppo yhtyä, koska olen itse elänyt tuon saman ajan.


Matti Tapani Viialainen (s 16.02.1953 Leppävirta). on suomalainen poliitikko. Hän toimi Etelä-Karjalan maakuntajohtajana vuosina 2013–2020 ja Etelä-Savon maakuntajohtajana vuosina 2007–2013. Vuodet 2000–2007 Viialainen oli SAK:n apulaisjohtaja Viialainen oli vasemmistoliiton puoluesihteeri vuosina 1990–1995 ja Eurooppalainen Suomi ry:n ¨toiminnanjohtaja vuosina 1996–1999.

Matti Viialainen kertoo 1950-lukulaisen polusta kohti avarampaa maailmaa. Hän kirjoittaa Teiniliitosta, Varusmiesliitosta, taksvärkeistä ja nuorisofoorumeista. Hän kirjoittaa vasemmiston romahduksesta 1980-luvulla. Hän kirjoittaa Janajevin tapaamisesta julukuussa 1990.

Muistan Matti Viialaisen asiallisena vasemmistopoliitikkona joka oli varsin lähellä keskustaa ja ehkä siksi onkin yksi tämän kirjan kirjoittajista.


Juha Kuisma (s. 1955 Lempäälä) on suomalainen tietokirjailija, toimittaja ja Suomen Keskustaa edustava poliittinen toimija. Hän kirjoittaa keskustavihreästä ympäristöpolitiikasta. Hän kirjoittaa, että Natura 2000-prosessin viestintä meni karille. Hän kirjoittaa Naturasta yleisellä tasolla sillä tiedolla mikä hänellä tietokirjailijana on. Hän ei tiedä, että Suomen Natura-ratkaisu tehtiin suojeluohjelmien pohjalle ja vastoin EY-direktiivejä. Naturassa ei tehty uhaalaislutteloita oikein , vaan Naturassa annettiin 15 % Suomen pinta-alasta EU:lle laukastakaan ampumatta. Suomessa hallinto-oikeudet tekivät tietoisia vääriä päätöksiä suojellessaan rikollisesti toteutettua Naturaa. Kolme maailman turhinta asiaa on nunnan nännit, paavin pallit ja Suomen hallinto-oikeudet. Natura-blogissani voitte perehtyä Naturan rikolliseen toteuttamiseen.

https://naturansalat.blogspot.com/


Kirjan toisessa osassa Matti Vanhanen kertoo energiapoliiikan murroksesta. Matti Taneli Vanhanen ( s. 04.11.1954 Jyväskylä) on suomalainen keskustalainen poliitikko ja kansanedustaja. Hän on toiminut Suomen pääministerinä ja keskustan puheenjohtajana 2003–2010, valtiovarainministerinä 2020–2021 ja kansanedustajana 1991–2010 sekä uudelleen vuosina 2015–2023. Vanhanen on toiminut eduskunnan puhemiehenä vuosina 2019–2020 sekä 2022–2023. Vanhanen on Suomen kolmanneksi pitkäaikaisin pääministeri ja pisimpään pääministerinä toiminut keskustalainen.

Vanhanen kirjoittaa muuttuvasta suhtautumisesta ydinvoimaan. Suhtauduin itsekin kielteisesti ydinvoimaan 1970-luvulla. Siksi Vanhasen kirjoitukseen on helppo yhtyä. Vanhanen ei kuitenkaan kerro mikä viime kädessä muutti hänen mielensä ydinvoimamyönteiseksi. Oliko se mahdollisesti vaalirahoitus mm. ydinvoimayhtiöiltä? Tarkemmin vaalirahoituksesta, lautakasoista ja Ruususen unista voit lukea suositusta Suomen historiablogistani

https://suomenhistoriaa.blogspot.com/


Outi Anttila s.1957 on varatuomari, jolla on kokemusta sosiaaliturvan alalta 40 vuoden ajalta ja johtamisesta 30 vuotta. Ura ulottuu MTK:n lakimiehestä muutoksenhakulautakuntien kautta sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtajaksi ja Kelan pääjohtajaksi. Hän kertoo urastaan ja kokemuksistaan.


Lauri Kontro kirjoittaa sanomanlehden muuttuvasti asemasta, lehdistön keskittymisestä ja digitalisaation murroksesta.


Riitta Mäkinen s.1952 on valtiotieteen lisenssiaatti ja tietokirjailija, jonka erityisaloina on maaseutu- ja henkilöhistoria. Hän on toiminut mm. kirjaston- ja arkstonhoitajana sekä Tampereen Yliopistossa täydennyskoulutussuunnittelijana. Hän kirjoittaa 1950-lukulaisen omasta elämästä ja kokemuksesta sen ajan maailmassa.


Matti Valtanen (s.1948) on kaupallinen metsänhoitaja, joka on toiminut muun muassa Metsäteollisuus ry:n metsäjohtajana, Metsätehon toimitusjohtajana, MTK:n metsäjohtajana ja ensimmäisenä Suomen metsädiplomaattina Bonnissa sekä luotamustehtävissä metsäalan organisaatioos. Hän kirjjoittaa Metsäsektorista – viennin veturista suojelun syovereihin. Erittäin asiapitoinen ja hyvä kirjoitus kirjassa.


Esa Härmälä kirjoittaa miten Suomen maatalous vieriin Euroopan Unioniin. Esan kertomus on samanlainen kuin muissakin virallisissa versioissa on kirjoitettu. Totuus tulee kuitenkin esille Anne Kosken tohtorinväitöskirjassa, jossa kerrotaan, että Suomi vietiin EU:n salaten ja valehdellen. Näistä voi lukea tarkemmin Suomen historia blogissani. https://suomenhistoriaa.blogspot.com/


Jarmo Vaittinen ( s.1949) on maatalous- ja metsätieteen lisenssiaatti, joka on toiminut muun muassa osastopäällikkönä MTK:ssa, kaupallisena neuvoksena ulkoministeriössä sekä maatalous- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkönä. Hänen kirjoitus on se virallinen totuus EU-jäsenyysneuvotteluiden maatalousasioiden osalta. Viittaan edelleen totuuden esille saamiseksi Anne Kosken tohtorinväitöskirjaan, jossa kerrotaan totuuden toinen puoli. Sen voi lukea Suomen historia blogistani.


Ensio Hytönen (s.§952( on maat.metsät.lis. MMT h.c. ja maanviljelysneuvos, joka on toiminut muun muassa Valion ja monien valiolaisten meijerien johtajana seka Hankkija Oy:n toimitusjohtajana. Hän kirjoittaa meijerien selviytymiskamppailuista erinomaisen kirjoituksen.


Pekka Huhtaniemi ( s.1949) on valtiotieteen maisteri, joka on toiminut muun muassa Suomen suurlähettiläänä Genevessä, Oslossa ja Lontoossa sekä Suomen ensimmäisen EU-komissaarin Erkki Liikasen kabinettipäällikkönä Brysselissä 1995-98. Presidentti Mauno Koivisto pelasti Erkki Liikasen tuohon tehtävään Esko Ahon hallituksen esityksestä. EU-komissaari virka olisi kuulunut suurimman puolueen edustajalle eli keskustalle.  Huhtamäen kirjoitus on se virallinen versio noista asioista. Suomen EU:hun liittymiseen liittyy monia vaiettuja asioita, joista voi lukea Suomen historia blogistani.https://suomenhistoriaa.blogspot.com/


Helena Petäistö on ekonomi ja tohtori h.c. toimittaja ja tietokirjailija, joka on kirjoittanut lukuisia Ranskaa ja Eurooppaa koskevia teoksia, Hän on ollut MTV3-uutisten kirjeenvaihtaja Pariisissa ja Brysselissä 1990-2016. Petäsistö on Ranskan kunnialegioonan upseeri ja Suomen Kuvalehden journalisti-palkinnolla palkittu.


Esko Aho (s.1954) toimi kansanedustajana 1983-2003, pääministerinä 1990-2002. Hän työskenteli Sitran yliasiamiehenä, Nokian johtajana sekä East Offisen hallituksen puheenjohtajana. Oliko nämä suojatyöpaikkoja?

Esko Aho ei kerro SSP-sopimuksesta eikä valtiopetoksesta.


Koiviston konklaavi – SSP-sopimus ja muut salatut sopimukset

https://kalajokinen.blogspot.com/2017/06/koiviston-konklaavi-ssp-sopimus-ja-muut.html






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti