maanantai 4. maaliskuuta 2024

TI 05.03.2024 Anna-Maja Henriksson – Valta ja oikeudentunto


Annika Hällsten on kirjoittanut kirjan ministeri Anna-Maja Henrikssonista Valta ja oikeudentunto ISBN 978-931-52-5982-0.

Kirjassa kerrotaan Anna-Majan ensimmäisestä meneteyksestä. Hänen isänsä Lars Fors kuoli 42-vuotiaana sydänkohtaukseen. Suremaan jäivät vaimo Majlis Fors sekä seitsemän lasta, joista vanhin oli 17-vuotias ja Anna-Maja puoli vuotta.

Kymmenvuotiaana Anna-Maja alkoi harrastaa yleisurheilua – keihäänheittoa. Anna-Majan molemmat vanhemmat olivat uskonnollisesta kodista. Anna-Majan ukki oli Kalajoen kirkkoherra Vilho Kivioja.

15-vuotiaana Anna-Maja pelasi lentopalloa Pietarsaaren Innon joukkueessa kolmosdivisoonassa, Koulussa hyvät arvosanat olivat tärkeitä. Anna-Maja halusi olla luokan parhaita. Koulussa pidin matikasta , kemiasta ja biologiasta sekä historiasta ja yhteiskuntaopista. Anna-Maja haki oikeustieteelliseen tiedekuntaan, Hankenille ja Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteelliseen tiedekuntaan. Hän pääsi kaikkiin.


Toinen menetys


Anna-Maja , joka opiskeli neljättä vuotta oikeustieteellisessä tiedekunnassa ja asui Helsingin keskustassa, oli kutsunut sisaruksensa kahvikutsuille. Mutta tuona sunnuntai-aamuna kaikki muuttui. Majlis Forssin sydänvaivat ei ollut mikään salaisuus. Silti äidin äkillinen sairaskohtaus oli suuri järkytys. Äidin kuolema tuntui pahemmalta kuin isän kuolema.


Perämeren paratiisi


Kun Anna-Maja kuvailee lapsuutensa kesiä Mässkärillä, etualalle nousevat ihanat muistot. Oli hyvin erikoista asua saarella, vaikkei omistanut venettä. Ei meillä ollut autoakaan. Olen varttunut ilman autoa tai venettä, mutta oli polkupyörä, potkukelkka ja sukset sekä sukulaisia, joilla oli auto ja vene.


Sattuma saattoi yhteen.


Anna-Maja tapasi Janne Henrikssonin täysin sattumalta opiskeluvuosinaan Helsingissä. Janne oli lähtöisin suomenkielisestä perheestä Nurmijärveltä. Tapa elää kahdella kielellä, suomeksi ja ruotsiksi, on siis seurannut lapsuudenkodista perheeseen, jonka hän ja Janne perustivat. Perheeseen syntyivät tytöt Malin ja Mikaela.


Kunnallispolitiikoksi miltei vahingossa


Kiinnostaisiko sinua liittyä Pietarsaaren nuorkauppakamariin? Eräs Anna-Majan asiakkaista oli tiedustellut pian sen jälkeen, kun hän oli ryhtynyt pankin lakimieheksi Pietarsaaressa. Anna-Majan päätöksellä osoittautui olevan pitkälliset seuraukset, koska se loi perustan hänen kunnallispolitiikon uralleen.Henriksson on ollut Pietarsaaren kaupunginvaltuutettu vuodesta 1997 lähtien. Hän on toiminut kaupunginhallituksen puheenjohtajana vuosina 2001−2008 ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajana vuodesta 2009.


Selkäänpuukotus


Jos Anna-Maja olisi päässyt vuonna 2003 Pietarsaaren kaupunginjohtajan virkaan, niin emme todennäköisesti olisi nähneet häntä kansanedustajana, ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtajana ja useammassa hallituksessa ministerinä. Anna-Majan haaveet työtä sortuivat valtuuston äänestyksessä. Hän hävisi äänin 24-19. Tappio ottti lujille. Hän koki sen sekäänpuukotuksena.


Äidinisän jalanjäljillä


Vuosi ennen vuoden 2007 eduskuntavaaleja ruotsalaisen kansanpuolueen Pietarsaaren paikallisosasto oli samoilla linjoilla Anna-Majan kanssa. Pietarsaareen on aika yrittää saada oma kansanedustaja. Anna-Maja Henriksson on legendaarisen maalaisliiton kansanedustaja Vilho Heikki Kiviojan lapsenlapsi. V.H. Kivioja oli kansanedustajan 1929-1945. Eduskuntavaaleissa Anna-Maja Henriksson valittiin eduskuntaa 4600 äänellä.


Kevään 2011 hallitusneuvotteluissa Henriksson edusti RKP:ta harmaan talouden työryhmässä. Puolue vastusti talousrikosten rangaistusten koventamista ja esitti työryhmän muistiosta poistettavaksi kohtia, joissa viranomaisten välistä tiedonsaantia olisi vaadittu parannettavaksi ja pankkeja olisi velvoitettu selvittämään sijoittajien henkilöllisyys. Helsingin Sanomat piti RKP:n toimia harmaan talouden kitkemisen vesittämisenä, vaikkakin puolue sanoikin pitävän talousrikollisuuden torjuntaa tärkeänä. Harmaan talouden tutkija Markku Hirvosen mielestä RKP:n kannat johtuivat puolueen taustavaikuttajista, kuten suursijoittajista


Huhtikuussa 2012 Henriksson ilmoitti pyrkivänsä puolueen puheenjohtajaksi väistyvän Stefan Wallinin jälkeen.Hän kuitenkin hävisi puoluekokouksen äänestyksessä europarlamentaarikko Carl Haglundille äänin 144–106. Huhtikuussa 2016 Henriksson valittiin Svenska litteratursällskapet i Finlandin talousneuvostoon. Maaliskuussa 2016 Henriksson ilmoitti asettuvansa puheenjohtajehdokkaaksi myös kesän 2016 puoluekokouksessa ja hänet valittiin puolueen puheenjohtajaksi Turun puoluekokoksessa 12. kesäkuuta 2016 Hän on ensimmäinen nainen tässä tehtävässä.


Taistelu ministerinsalkuista


Ruotsalaisen kansanpuolueen tavoite vuoden 2019 eduskuntavaalien alla oli sanomattakin selvä: puolue halusi pois politiikan varjopuolelta eli oppositiosta. Anna-Maja sai eduskuntavaaleissa 14 545 ääntä. Hallitusneuvotteluissa Antti Rinteen (sdp), Juha Sipilä (kesk.) Pekka Haavisto(vihr.) ja Li Andersson (vas) kanssa oli vaikea saada kahta ministerisalkkua RKP:lle. Anna-Maja Henriksson oli valmis eroamaan puoluejohtajan paikalta ellei RKP saa kahta ministerinsalkkua. Kiristys kannatti. RKP sai kaksi ministerinsalkkua.


Virus joka lamaannutti maailman


Erityisavustaja Otto Anderson ilmoitti, että hallitusviisikko, johon kuuluivat Sanna Marin, Anna-Maja Henriksson, Katri Kulmuni , Maria Ohisalo ja Li Andersson oli kutsuttu hätäkokoukseen sunnuntaina 15.maaliskuuta. Olin ihan kakeamispisteessä, kun perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru ilmoitti, että hänen mielestään koulut oli suljettava. Uusimaa suljettiin kolmeksi viikoksi 27. maaliskuuta 2020.


Ukrainan sota on meidän sotamme


Jos joku olisi sanonut helmikuun puolivälissä, että Suomi päättäisi vain kolme kuukautta myöhemmin hakea Naton jäsenyyttä, hän olisi tuskin saanut ymmärtämystä osakseen. Mutta niin se vain kävi.

TP-UTVA teki ehdotuksen eduskunnalle, että Suomi hakisi NATOn jäsenyyttä, kaatuneiden muistopäivänä 15.toukokuuta 2022.


Viiskosta ketunrautoihin


Jos Orpon hallituksella on jokin yhteinen näkemys, se koskee sitä, että talous on saatava tasapainooin, mikä tietää monia vaikeita päätöksiä. Haastavinta on toimia yhdessä perussuomalaisten kanssa Orpon hallituksessa.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti