maanantai 8. helmikuuta 2021

MA 08.02.2021 Korona, korona, korona

 


Kalajoki

Kalajoella yksi uusi koronatartunta

https://www.kalajokiseutu.fi/uutinen/610413

THL:n koronakartalle nousi maanantaina yksi uusi koronatartunta Kalajoelta. Todettuja tapauksia Kalajoella on nyt kaikkiaan 15.

Viime viikon keskiviikkona uusia tartuntoja todettiin kolme ja torstaina iltapäivällä vielä yksi uusi positiivinen koronatapaus sekä kymmeniä altistuneita.

Tartuntojen epäillään lähteneen liikkeelle tammikuussa viikonloppuna järjestetyistä nuorten juhlista ja tapahtumista. Kaupunki tiedotti viime viikolla, että olemassa olevaan tilanteeseen on suhtauduttava Kalajoella vakavasti.

Kalajoen kaupunki - City of Kalajoki

‼Oletko palannut Skellefteåsta 23.1.2021 jälkeen? Hakeudu testiin myös oireettomana!

❗Skellefteåsta Suomeen lauantain 23.1.2021 jälkeen palanneita Northvoltin työntekijöitä kehotetaan hakeutumaan koronavirustestiin kotipaikkakunnallaan.

❗Testiin on syytä tässä poikkeustapauksessa mennä, vaikka olisi oireeton. Testiin meno on tarpeen, vaikka tehtaalla tai länsirajalla olisi otettu jo negatiivinen koronanäyte. Näissä tapauksissa testien välin on oltava vähintään 72 h.

Skellefteåssa on paheneva koronavirusepidemia ja Northvoltin tehtaalta on löytynyt britannialaista alkuperää olevaa muuntovirusta. Työntekijät ovat tehdasalueella työskennellessään saattaneet altistua muuntovirukselle. Muuntoviruksen aiheuttama koronavirustauti ei ole aiempaa vaarallisempi, mutta se tartuttaa herkemmin.

Koronavirustestiin menoa ja testivastausta odottaessa työntekijöiden on oltava tarkasti omaehtoisessa karanteenissa välttäen kaikkia kontakteja toisiin ihmisiin.

Ohjeet testiin hakeutumiseen:

Ma-pe klo 8-15

➡️Kalajoen terveyskeskus puh. 044 4691 502

Iltaisin ja viikonloppuisin

➡️Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten yhteispäivystys puh. 116117, koronaneuvonta puh. 06 828 7499

➡️Oulaskankaan yhteispäivystys puh. 116117. Jos olet menossa ainoastaan koronanäytteenottoon, soita hyvissä ajoin ennen lähtöäsi numeroon 08 315 7575

➡️Oulun yliopistollisen sairaalan yhteispäivystys puh. 08 315 2655


Yli 70-vuotiaiden rokotukset käynnistyvät Kalajoella viikolla 8

Kalajoen kaupunki aloittaa väestön joukkorokotukset koronavirusta vastaan viikon 8 alusta lähtien. Rokotusaikataulu etenee Suomen koronastrategian mukaisesti. Rokotukset järjestetään rokotteiden saatavuuden mukaisesti niin nopeasti kuin mahdollista. Tämänhetkisen tiedon mukaan pystymme rokottamaan n. 200 hlöä/viikko.

➡ Ensimmäisessä joukkorokotusten kohderyhmässä ovat yli 70-vuotiaat kotona-asuvat.

➡ Ajanvaraus tälle kohderyhmälle avataan ma 15.2.2021.

➡ Puhelinvaraus on avoinna ma-to klo 8-16 puh. 044 4691 532. (15.2. lähtien)

➡ Rokotukset tapahtuvat Kalajoen terveyskeskuksen tiloissa. Himangalle ja Merijärvelle järjestetään omat rokotuspäivät, jotka ilmoitetaan ajanvarauksen yhteydessä.

➡ Rokote laitetaan olkavarren lihakseen, joten pukeudu esim. t-paitaan helposti avattavan takin alle. Rokotukseen tullessa tulee käyttää kasvomaskia.

Ajanvaraus koskee vain 1. rokotusannosta. Tehosterokotuksen aika (12 viikon päästä 1. rokotuksesta) varataan ensimmäisen rokotuskäynnin yhteydessä paikan päällä.

❤️Pyydämme läheisiä huolehtimaan, että iäkkäät sukulaiset saavat rokoteajan ja pääsevät rokotuspisteelle. Mikäli samaan aikaan varataan rokotusaika useammalle samassa taloudessa asuvalle yli 70-vuotiaalle henkilölle, tulee jokaiselle varata oma aika.

?Ilmoitamme, kun rokotukset laajenevat muihin kohderyhmiin. Tässä vaiheessa aikoja on varattavissa vain yli 70-vuotiaille. Seuraa tiedottamista osoitteessa www.kalajoki.fi, Kalajoen kaupungin Facebook-sivuilla ja paikallismediassa.

Alueuutiset

Ylivieskassa todettiin viikonloppuna kymmenen uutta koronatartuntaa – Jokirannan koululla lisää koronatapauksia

https://www.keskipohjanmaa.fi/uutinen/610402

Alueen paikkakunnilla koronatapauksia on kirjattu THL:n kartalle seuraavasti: Kalajoki 14, Sievi 25, Alavieska 8, Nivala 27, Reisjärvi 13, Oulainen 17, Haapavesi 22, Pyhäjärvi 5, Pyhäjoki 8 ja Ylivieska 66.

Kallio tiedottaa: Mahdollinen korona-altistuminen Ylivieskan keskustan Häggmanilla

https://www.keskipohjanmaa.fi/uutinen/610429

– Jos asioit Ylivieskassa Rautatienkadun Häggmanilla torstaina 4.2. klo 16–20 tai perjantaina 5.2. klo 11.30–13, olet saattanut altistua koronavirustartunnalle. Seuraa vointiasi tarkasti. Jos saat lieviäkään oireita, hakeudu herkästi koronavirustestiin ja vältä kodin ulkopuolisia kontakteja, toteaa Kallio tiedotteessaan.

Kotimaan uutiset

Suomessa 353 uutta koronatartuntaa

https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/be751c48-0032-4db2-b076-8ba5e71feb18

Kalajoella 15. tartunta. Ylivieska 67, Alavieska 8.

Professori arvelee, ettei eduskunta uskalla korottaa bensan ja dieselin hintaa – ”Ranskassa keltaliivit pysäyttivät yhteiskunnan”

https://www.is.fi/autot/art-2000007790490.html

Polttoaineverojen nosto näyttää suomalaisten taloustieteilijöiden enemmistön mukaan väistämättömältä. Mutta miten käy, jos liikenteen päästötavoitteet törmäävät liian suureksi osoittautuvaan kansalaisvastustukseen?

Vihreä vitamiinipommi

https://www.hs.fi/ruoka/art-2000007784584.html

Parsakaali on saanut mainetta erityisen terveellisenä kasviksena. Tummanvihreä kasvis sisältääkin monipuolisen kattauksen vitamiineja, kivennäisaineita ja muita yhdisteitä, joista voi olla terveydelle hyötyä. Jos parsakaali maistuu, sen syöminen on hyvä tapa kerryttää puolen kilon päivittäistä kasvistavoitetta.

Parsakaali on muiden kasvisten tapaan kevyttä syötävää, sillä sadassa grammassa parsakaalia on energiaa vain 35 kilokaloria.

Ulkomaan uutiset

EU:n ulkopoliittinen johtaja Borrell joutui ahtaalle Moskovan-vierailustaan – Virolaismeppi vaatii Borrellin eroa

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000007790098.html

EUROOPAN unionin ulkopolitiikan johtohahmo Josep Borrell on joutunut niin ahtaalle viime perjantain kiistellystä Moskovan-vierailustaan, että hän puolustelee sitä laveasti blogikirjoituksessaan.

Menin Moskovaan testatakseni periaatteita noudattavan diplomatian keinoin, josko Venäjän hallitus olisi kiinnostunut puhumaan erimielisyyksistä ja kääntämään suhteissamme vallitsevan kielteisen trendin”, korkea edustaja Borrell kirjoittaa sunnuntai-iltana julkaistussa tekstissään.

[Moskovassa] saamani vastaanotto antaa selvästi ymmärtää toista”, espanjalainen Borrell kirjoittaa.

Talousuutiset

Suomen ulkomaankauppa näivettyi merkittävästi koronavuonna

https://www.hs.fi/talous/art-2000007789615.html

SUOMEN tavaraviennin arvo pieneni 11,9 prosenttia viime vuonna, ilmenee Tullin ennakkotiedoista. Vienti oli arvoltaan 57,3 miljardia euroa.

Tavaravienti väheni melkein kaikkiin suurimpiin vientimaihin viime vuonna. Vienti Saksaan supistui 16,6 prosenttia, Venäjälle 17,6 prosenttia ja Ruotsiin yli 11 prosenttia. Toissavuonna vienti Ruotsiin ja Venäjälle oli vielä kasvussa.

Sen sijaan vienti Yhdysvaltoihin kasvoi 1,4 prosenttia.

Vienti väheni eniten eli 21,6 prosenttia huhti–kesäkuussa. Vuoden viimeisellä neljänneksellä supistuminen hidastui 2,5 prosenttiin.

Matti Vanhaselta todella karu arvio Suomen taloudesta

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000007789610.html

Valtiovarainministeriö julkisti raportin Suomen talouskasvun edellytyksistä.

Raportti iskee madonluvut Suomen taloudesta: näihin asioihin tarvitaan rajuja muutoksia

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000007789691.html

Tuoreen raportin mukaan Suomeen kaivattaisiin nykyistä enemmän esimerkiksi paikallista sopimista ja vanhempien ikäluokkien ja pienten lasten äitien laajempaa työssäkäyntiä.

Erkin kommentti: Valtionvarainministerin raportti on oikeansuuntainen, mutta vääriin asioihin kohdistuva. Suomella ei ole varaa ottaa lainaa ja antaa rahaa yli miljardi kehitysapuun. Suomella ei ole varaa käyttää useita miljardeja haitalliseen maahanmuuttoon. Suomi ei tee tarpeeksi töitä veronkierron estämiseen ja veroparatiisien käytön estämiseen. Suomessa on julkinen sektori neljä kertaa suurempi kuin Saksassa jos tarkatellaan asiaa asukas/henkilö-menetelmällä. Suomessa käytetään verotukiin ja yritystukiin miljardeja euroja. Suomessa on supistettava julkista sektoria rajusti ja tehdä isoja rakennemuutoksia. Tukijärjestelmät on uusittava täysin ja pääosin lopetettava.


Öljyn hinta kipusi korkeimmilleen koronakriisin alkamisen jälkeen

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000007790731.html

Pohjanmeren Brent-laadun hinta on kohonnut yli 60 dollariin tynnyriltä. Yhdysvaltain viitelaadun WTI:n tynnyrihinta on noussut lähes 58 dollariin.

Öljyn hintaa nostavat analyytikkojen mukaan öljynviejämaiden järjestön Opecin ja muiden suurten viejämaiden tuotannon leikkaukset koronapandemian kutistettua öljyn kysyntää.

Urheilu-uutiset

No nyt lensi keppi pitkälle! Saksan keihäskarju kiskaisi huiman kaaren

https://www.is.fi/yleisurheilu/art-2000007789332.html

Vetter avasi kilpailukautensa hallissa heitetyllä keihäskisalla Saksan Offenburgissa, ja tulos oli taattua Vetteriä – voittotulos kantoi lupaavasti mittaan 87,27. Vetterin heitoista kolme muutakin kantoi yli 83 metrin.

Näitä ei torju kukaan! Patrik Laine jysäytti kaksi komeaa maalia

https://www.iltalehti.fi/nhl/a/375002ca-a37e-428f-a59a-fd00a96bec0c

Kohtaaminen ehti vanheta vähän yli 10 minuuttia, kun kolmatta otteluaan Blue Jacketsin paidassa pelannut Patrik Laine näytti taas kerran, millainen hänen pelätty ja ylistetty lyöntilaukauksensa on.

Blue Jackets pelasi ylivoimalla, kun Laine sai toimistoonsa hyökkäyspään aloituspisteen kaarelle syötön puolustaja Seth Jonesilta. Laine tykitti suoraan syötöstä kiekon Hurricanesin maalivahdin James Reimerin hanskakäden yläkulmaan. Kiekko oli jo verkossa, kun Reimer vasta liikutti hanskaansa.

Patrik Laine 2+0 vs Carolina

https://www.youtube.com/watch?v=kZAoimxh7_o

Jesse Puljujärvi 1+0 @ Calgary

https://www.youtube.com/watch?v=q5qde8Kh6P8

Sebastian Aho 0+1 @ Columbus

https://www.youtube.com/watch?v=SJYLMNMxvTs

Kasperi Kapanen 0+1 @ NY Islanders

https://www.youtube.com/watch?v=AUggSckQDzk

Aleksander Barkov 1+1 vs Nashville

https://www.youtube.com/watch?v=7mjSBP_PxJE&list=RDCMUCZtDQulSu6Ar7X6B_5SftTQ&index=2

Emil Ruusuvuori aloitti jymypaukulla – taisteli upeaan sensaatiovoittoon nelituntisessa trillerissä

https://www.iltalehti.fi/muutlajit/a/3e23073e-18fd-40e5-a0d8-46ffa87f95e7

Suomen tennisykkönen Emil Ruusuvuori, 21, järjesti pienoisen sensaation Australian avoimien ensimmäisellä kierroksella.

Ruusuvuori päihitti ranskalaisen Gaël Monfilsin viisieräiseksi venyneessä ottelussa lukemin 3–6, 6–4, 7–5, 3–6, 6–3. Ottelu kesti liki neljä tuntia.

Monfils oli ennen ottelua selkeä ennakkosuosikki, sillä hänet oli sijoitettu turnauksen kymmenenneksi ja ATP-listalla sijalle 11. Ruusuvuori puolestaan oli ennen turnausta maailmanlistan sijalla 86.

Maailmalla tapahtuu

Aave­kaupunki

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000007789015.html

Strömstad on Ruotsin länsirannikon helmi, joka on noussut kukoistukseen Norjan rajakaupan ja norjalaisturistien rahalla. Koronavirus sulki rajan, ja nyt paikallinen poliisi kutsuu paikkakuntaa ”Spökstadiksi”, aavekaupungiksi.

Naisten uima-asussa esiintynyt mies sekoili yli sadan miljoonan silmäparin edessä – ”Vedä ne housut ylös!”

https://www.is.fi/urheilu/art-2000007789968.html

Vaarallisesti ajanut kuorma-autonkuljettaja sai poliisin peräänsä Hämeessä – Ratin takaa paljastui 13-vuotias poika

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/a9f9d563-835a-4ab1-8e25-972c32bff825

Poliisi kertoo, että poika oli ottanut auton luvatta käyttöönsä. Tapaus sattui tammikuussa.

Yhdysvallat pudotti vahingossa neljä vetypommia Espanjaan 55 vuotta sitten

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/d21a47a0-751e-460e-86f9-f58dcd338486

Lentotehtävä sujui kuitenkin rutiininomaisesti, ja maanantaina aamupäivällä 17.1. miehistö valmistautui ilmatankkaamaan koneen kotimatkaa varten Espanjan kaakkoisen rannikon päällä. Lentotankkaus oli suhteellisesti ottaen rutiininomaista toimintaa, ja se oli suoritettu onnistuneesti jo kaksi kertaa tehtävän aikana.

Nyt B-52 kuitenkin lähestyi KC-135-tankkerikonetta liian nopeasti, ja jälkimmäisen tankkauspuomi ohitti edellisen polttoainetankin aukon. Puomi kolahti suoraan koneen rungon kantaviin rakenteisiin ja repi irti B-52:n vasemman siiven. Syntynyt tulipalo levisi tankkauskoneeseen, jonka nelihenkinen miehistö kuoli räjähdyksessä. Pommikoneen seitsenhenkisestä miehistöstä neljä onnistui pelastautumaan laskuvarjoilla.

Kello 10.22 paikallista aikaa koneiden palavat jäännökset satoivat pieneen espanjalaiskylään nimeltään Palomares. Kuolleista miehistöjen jäsenistä viiden ruumiit putosivat suoraan Palomaresin hautausmaalle.

B-52:n lastina olleista neljästä vetypommista yksi laskeutui niin ikään hautausmaalle. Toinen putosi Palomaresin tomaattipeltoon.

Aseita ei ollut viritetty laukaisua varten, joten ydinräjähdyksiä ei tapahtunut. Molempien pommien konventionaaliset räjähteet kuitenkin laukesivat, mikä levitti radioaktiivista plutoniumpölyä Palomaresin ympäristöön. Onni onnettomuudessa oli, että turmapäivän tuuli oli voimakas ja puhalsi pölyn pois kylän keskustasta.

Mielipiteet

Raamatun Takia Vankilaan??? - Päivi Räsänen | Dosentti

https://www.youtube.com/watch?v=qYsmAoFM0FU

Kommentti: Löikö kokoomus pormestari­mallin läskiksi Tampereella, kun ei tehnyt päätöstä Kummolan ja Ikosen välillä?

https://www.is.fi/politiikka/art-2000007790184.html

Kokoomuksella on Tampereella kaksi pormestariehdokasta, joista äänestäjät saavat valita vaaleissa – Kalervo ”Kale” Kummola ja kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen. Löikö Tampereen kokoomus samalla läskiksi koko pormestarimallin, kun ei osannut tai halunnut päättää yhdestä ehdokkaasta, pohtii politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Pääkirjoitus: Vihreillä edessä vaikeat kuntavaalit

https://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/a/ea08cd8c-0a6c-4132-a364-74f96b20f3f1

Vuoto SDP:hen uhkaa viedä vihreiden saumat nousta Helsingin pormestaripuolueeksi, kirjoittaa Iltalehden Mika Koskinen.

Yle Areeena

Kohtuullinen siirtohinta on kohtuuton

https://areena.yle.fi/1-50654049

Hallituksen lupaama sähkön siirtohintojen hillitseminen ei puutu siihen, miten niin sanotun kohtuullisen tuoton laskentamalli hyödyttää monopoliyhtiöitä ja nostaa sähkönkäyttäjien kustannuksia. MOT kertoo miten ja miksi.

Kesä 1939 - Suomi ennen sotaa

https://areena.yle.fi/1-3761122

Kesällä 1939 amerikkalaiset Francis ja Helen Line kuvasivat Suomessa mykän värielokuvan. Ainutlaatuisissa kuvissa näkyy Suomi ennen talvisotaa. Elokuvan on Francis Linen materiaalin pohjalta ohjannut Tapani Itäranta. (U)

Youtube

Paavon Kuudenvuodenpuhe

https://www.youtube.com/watch?v=H82bmq-vEWk

Viiden tähden lintutorni | Karpolla on asiaa

https://www.youtube.com/watch?v=c1nv8Veytp4

Invapaikka paras paikka | Karpolla on asiaa

https://www.youtube.com/watch?v=l9qnAIXpGLU

Asunnoton sotaveteraani vs Väyrynen & co | Karpolla on asiaa

https://www.youtube.com/watch?v=zfMwZnl8nuw

Kivihiili ja turve pois v. 2025 mennessä? - Vasemmistoliiton kuntavaaliohjelma huijaa äänestäjää

https://www.youtube.com/watch?v=QQYJbyKvp4k

Auto on vihreille ikuinen lypsylehmä!

https://www.youtube.com/watch?v=Pglfyp43egA&t=61s

Keisari Nikolai II saapuu Helsingin asemalle.

https://www.youtube.com/watch?v=5WlA8DqrqCE

Huumori

Älä huua käytäväs

https://www.youtube.com/watch?v=ZOf1fXZ8LPY

Crashed UFO Prank

https://www.youtube.com/watch?v=5MDxFKxbqTw

Honking at Hookers Prank

https://www.youtube.com/watch?v=XEos0ej9CEY

Tankki Täyteen - Reinikaisen tarina arvesta

https://www.youtube.com/watch?v=Ng7KKm4CBuk

Urho Kekkonen ilmaveivi

https://www.youtube.com/watch?v=S2P6xHrakMM

Musiikki

DIE CALIMEROS SINGEN BLUMEN AUS DEM FREMDEN LAND

https://www.youtube.com/watch?v=zyB1x0d5L3I

HAUSER and Señorita - The Power Of Love

https://www.youtube.com/watch?v=KcTQ-MR0vpc

Lambada sax (Ladynsax )

https://www.youtube.com/watch?v=EEWlU6XU3A8

Melissa Naschenweng - Braungebrannte Haut

https://www.youtube.com/watch?v=FziiFhuOqRQ

That's real YODEL - Ukrainian Yodeler Sofia Shkidchenko, 14

https://www.youtube.com/watch?v=49uYID_s7nY

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti