lauantai 6. helmikuuta 2021

LA 06.02.2021 Suunnittelu – toteutus – valvonta

 

Kalajokinen professori Juho Saari

Valon ja varjon mies

https://areena.yle.fi/1-50659427?utm_medium=social&utm_campaign=areena-web-share&utm_source=facebook-share

Valon ja varjon mies. Anne Flinkkilän vieraana professori Juho Saari, joka tutkii eriarvoisuutta ja köyhyyttä, pohtii vapaa-aikanaan Kyllikki Saaren murhaa ja muistelee kaiholla lapsuutensa Kalajoen tuulia.


Suunnittelu – toteutus – valvonta. Koronakriisi Kalajoella on opettanut sen, että kaikissa yrityksissä ja yhteisöissä tulee varautua koronaviruksen torjuntaan etukäteen. Nyt Kalajoella on analysointoiva tilanne ja katsottava miten on toimittu ja miten olisi pitänyt toimia. On otettava oppia siitä mitä on tapahtunut.

Mielestäni tiedottamisen olisi pitänyt olla avoimempaa. Jokainen meistä tekee virheitä. Niin on käynyt nytkin. Kun asiat ovat tapahtuneet, niin ne on otettava niin kuin ne tulevat. Nyt on käynyt niin, että koronaan sairastunut ei ole noudattanut turvallisuusohjeita. Olisiko yhteisön pitänyt ennakkoon tiedottaa asiasta tarkemmin? Hän toi koronviruksen yhteisöön. Mielestäni yhteisö yritti salata asiaa, kun olisi pitänyt toimia avoimesti. Olisi heti pitänyt ryhtyä desinfioimaan paikkoja ja tiedottaa koko henkilökkunnalle miten jokaisen tulee toimia. Ei riitä se, että kysellään kenen kanssa tartunnansaanut on mahdollisesti keskustellut. Virus leviää ilmassa ja pinnoilla. Pitää pestä kädet riittävän usein. Pitä pestä ja desinfioida paikat. Tietenkin tilanne on uusi eikä ole riittävästi tietoa ja kokemusta asioista. Puutteita on ollut niin yhteisön kuin terveysviranomaisten tiedottamisessa ja toiminnassa. Vieläkään ei ole myöhäistä korjata tilannetta.

Kouluissa, yhteisöissä ja yrityksissä on tehtävät tarkemmat suunnitelmat koronan varalta. On entistä tarkemmin noudatettava annettuja ohjeita. Pintojen puhdistus ja desinfiointi on tärkeää. Tarpeetonta matkustelua on syytä välttää. Hengityssuojaimia on käytettävä. Turhia kontakteja on vältettävä. Ei pidä lähteä esimerkiksi Ruotsiin, koska sieltä voi saada koronaviruksen. Kalajoella koronavirusepidemia ei ole ohi, vaan uusia tapauksia tulee vielä lisää ensi viikon aikana. Tämä on minun näkemykseni.


Tartuntaketjun selvitystyö on edennyt ja viranomaisilla on käsitys tapahtumien kulusta. Tällä hetkellä ketjuun liittyviä positiivisia tapauksia on 5 ja altistuskaranteeniin on asetettu 42 ihmistä.

Yksikään sairastunut ei ole ollut tartuttavuusaikana lähiopetuksessa eikä koulualtistumisia ole tapahtunut.

Tarvetta muutoksiin opetuksen järjestämisen suhteen ei tällä hetkellä ole.

Lukion 1-2-luokkalaiset ja muut toisen asteen opiskelijat jatkavat etäopetuksessa ja abiturientit lähiopetuksessa. Perusopetuksen väljennys jatkuu nykyisellä tavalla.

Vetoamme kalajokisiin yläkoululaisiin, lukiolaisiin ja toisen asteen opiskelijoihin sekä heidän vanhempiinsa:

❗Mikäli tiedät liikkuneesi nuorisoporukoissa erityisesti 29.-31.1.2021 välisenä aikana ja sinulla on oireita, hakeudu viipymättä testiin, ottamalla yhteyttä:

Ma-pe klo 8-15

➡️Kalajoen terveyskeskus puh. 044 4691 502

Iltaisin ja viikonloppuisin

➡️Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten yhteispäivystys puh. 116117, koronaneuvonta puh. 06 828 7499

➡️Oulaskankaan yhteispäivystys puh. 116117. Jos olet menossa ainoastaan koronanäytteenottoon, soita hyvissä ajoin ennen lähtöäsi numeroon 08 315 7575

➡️Oulun yliopistollisen sairaalan yhteispäivystys puh. 08 315 2655

Oireettomien ei tarvitse hakeutua testiin.

Kaikkien kalajokisten 13-18-vuotiaisen nuorten ja nuorten perheiden tulee kuitenkin seurata oireita erityisen tarkasti ja hakeutua tarvittaessa testiin matalalla kynnyksellä.

Vierailukielto terveyskeskuksen vuodeosastolla on päättynyt. Vierailusta sovitaan etukäteen henkilökunnan kanssa.

Kalajoki

Vesikolmio ja Vestia suunnittelevat yhteistä biokaasulaitosta Kalajoelle – Investoinnin hinta olisi viitisen miljoonaa euroa

https://www.kalajokilaakso.fi/uutinen/610220

Vesikolmio Oy ja Vestia Oy suunnittelevat yhteistä biokaasulaitosta Kalajoelle Vesikolmion keskuspuhdistamon yhteyteen. Biokaasulaitos käyttäisi raaka-aineena Vesikolmion jätevesilietettä sekä Vestian erilliskeräämää biojätettä.


Korkeita taloja mutta merinäkymä auki – Hiekkasärkkien kaavaa uudistetaan hotelli Rantakallan ympäristössä

https://www.keskipohjanmaa.fi/uutinen/610343


Kalajoen hiekoilta hyvinvointivaltion oraakkeliksi – professori Juho Saari on utelias mies

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2021/02/05/kalajoen-hiekoilta-hyvinvointivaltion-oraakkeliksi-professori-juho-saari-on

Juho Saari tietää paljon suomalaisten onnellisuudesta, eriarvoisuudesta ja yksinäisyydestä. Professorin innostuksen kohteiden skaala on laaja, aina koronan vaikutuksista Kyllikki Saaren murhaan tai hyvinvointivaltion tulevaisuuteen. Vaikka Saari on haluttu ja kiitetty asiantuntija, niin yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden tunne on tuttua hänellekin.


Alueuutiset

Ylivieskan alakoulussa on todettu lisää koronatartuntoja – yksi tartunta myös yläkoulussa

https://yle.fi/uutiset/3-11774897


Kotimaan uutiset

THL: Suomessa todettu 368 uutta koronavirustartuntaa, joista Helsingissä 133

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000007759719.html


THL julkaisi koronavirustaudin riskiryhmään kuuluvien rokotusjärjestyksen – Katso HS:n laskurista milloin on sinun vuorosi saada rokote

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000007786308.html

TERVEYDEN ja hyvinvoinnin laitos (THL) julkaisi perjantaina koronavirustaudin riskiryhmään kuuluvien rokotusjärjestyksen. Riskiryhmään kuuluvat henkilöt on jaettu kahteen ryhmään. Ensimmäiseen kuuluvat ne henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus.


Ulkomaan uutiset

Venäjä vahvistaa Saksan, Puolan ja Ruotsin diplomaattien karkotukset, EU:n ulkopoliittinen johtaja Borrell ”tuomitsee jyrkästi” päätöksen

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000007786354.html

Diplomaatit olivat Venäjän mukaan osallistuneet vangittua oppositiovaikuttajaa Aleksei Navalnyita tukeviin mielenosoituksiin.

Erkin kommentti: Venäjä hakee tukalassa tilanteessa ulkopuolista vihollista. Suomella on Venäjän kanssa 1300 km yhteistä rajaa. Suomen johtavien poliitikkojen tulee harkita mitä sanoaa.


Myrkytysten verkko

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000007786982.html

Venäjän tiedustelupalvelut ovat sekaantuneet useisiin epäselviin kuolemantapauksiin ja murhayrityksiin jo paljon ennen kuin Aleksei Navalnyi yritettiin tappaa alusvaatteisiin hierotulla kemiallisella aseella. HS esittelee yhdeksän muuta tapausta.


Viimeiset mammutit

https://www.hs.fi/kuukausiliite/art-2000007783066.html

Kun Neuvostoliitto valitsi itselleen johtajaa, demokratiaa ei tarvittu, kirjoittaa Unto Hämäläinen.


Navalnyi on saamassa uuden tuomion, tällä kertaa sotaveteraanin kunnian loukkaamisesta – Kremlin tietoiskuun osallistuneelle veteraanille riittäisi anteeksipyyntö

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000007785086.html

Tiistaina vankilaan tuomittua oppositiojohtajaa uhkaavat erillisestä tapauksesta luultavasti sakot. Tapauksen käsittely jatkuu viikon kuluttua perjantaina 12. helmikuuta.


Tällainen on mies, jota Vladimir Putin vihaa – Aleksei Navalnyista kohistaan nyt ympäri maailman

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000007786769.html


Saksassa kasvaa paine puuttua Nord Stream 2 -kaasu­putkihankkeeseen vasta­lauseena Venäjälle

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000007786537.html

Pattitilanne kaasuputkikiistassa on jumiuttanut transatlanttiset suhteet, mutta lehtitietojen mukaan kompromissia haetaan kulisseissa.


Talousuutiset

Neste vaihtoi öljybisneksen uusiutuvaan energiaan, ja siksi sadat saattavat menettää työpaikkansa – yksi graafi kertoo, miksi ”maailman kauneinta jalostamoa” uhkaa sulkeminen

https://www.hs.fi/talous/art-2000006636916.html

Kun energiayhtiö Neste perustettiin vuonna 1948, maailma pyöri öljyllä. Yrityksen alkuperäinen tehtävä oli vastata Suomen kansallisesta öljyhuollosta. Öljynjalostuksen Neste aloitti Naantalissa vuonna 1957. Nesteen historiikissa Brezhnevin katoksessa ja muita juttuja Nesteestä” Naantalin jalostamosta käytetään jopa nimitystä ”maailman kaunein öljynjalostamo”. Tupavuoren laelta avautuu hieno näkymä Turun saariston suuntaan.


Urheilu-uutiset

Nooralotta Neziri murskasi taas Suomen ennätyksen – tarvittava lataus löytyi ”vähän rajummalla” musiikilla

https://www.is.fi/urheilu/art-2000007786999.html

AITAJUOKSIJA Nooralotta Nezirin vire keskitalvella yltyi perjantaina entistäkin hurjemmaksi, ja saman tien suomalaisittain kaikkien aikojen nopeimmaksi.

Neziri juoksi Berliinissä naisten 60 metrin aitojen halli-SE:ksi 7,91, joka kohensi hänen edellisperjantaina Karlsruhessa juoksemaansa ennätystä yhden sadasosasekunnin.

Neziri sijoittui kovatasoisessa kisassa kolmanneksi. Voittoon aitoi Yhdysvaltain Christina Clemons maailman kauden kärkiajalla 7,83. Hollannin Nadine Visser kellotti 7,90. Reetta Hurske oli viides ajalla 8,12.


Korkeushyppääjä Ella Junnilalta huikea hallikauden avaus – ponnisti Suomen ennätyksen!

https://www.is.fi/yleisurheilu/art-2000007787743.html

TAMPEREEN PYRINNÖN Ella Junnila, 22, avasi sisäratakauden tyylikkäästi Ruotsissa. Sätrassa käydyissä kilpailuissa Junnila ylitti ensimmäisellään 192, joka on uusi halli-SE. Junnila voitti kilpailun.

Edellistä ennätystä piti hallussaan Linda Sandblom, joka ylitti 191 Jyväkylässä talvella 2017.

Ilkka Herola jäi kahden kymmenyksen päähän palkinto­korokkeesta – pieni horjahdus maksoi paljon

https://www.is.fi/yhdistetty/art-2000007787448.html

Lopputulokset / HS140 + 10 km


1. Vinzenz Geiger GER 24.59,6

2. Fabian Riessle GER + 3,5

3. Eric Frenzel GER + 3,6

4. Ilkka Herola FIN + 3,8

5. Johannes Rydzek GER + 5,8

6. Akito Watabe JPN + 6,4

7. Laurent Muhlethaler FRA + 28,7

8. Terence Weber GER + 29,1

9. Ryota Yamamoto JPN + 44,7

10. Johannes Lamparter AUT + 49,5


23. Eero Hirvonen FIN +1.56,4

47. Arttu Mäkiaho FIN +5.39,4


Miehet, sprintti (v)


1. Oskar Svensson SWE

2. Gleb Retivih RUS

3. Federico Pellegrino ITA

4. Richard Jouve FRA

5. Lucas Chanavat FRA

6. Sergei Ustjugov RUS

7. Sindre B. Skar NOR

8. Janik Riebli SUI

9. Michal Novak CZE

10. Verneri Suhonen FIN


13. Joni Mäki FIN

18. Lauri Vuorinen FIN

27. Juuso Haarala FIN


Miehet, sprintti (v) / Välierä 1


1. Richard Jouve FRA 2.57,60 Q

2. Sergei Ustjugov RUS + 0,11 Q

3. Gleb Retivih RUS + 0,19

4. Lucas Chanavat FRA + 0,55

5. Michal Novak CZE + 1,66

6. Marcus Grate SWE 0


Välierä 2


1. Federico Pellegrino ITA 2.59,85 Q

2. Oskar Svensson SWE + 0,03 Q

3. Sindre B. Skar NOR + 0,36

4. Janik Riebli SUI + 1,17

5. Verneri Suhonen FIN + 2,40

  1. Finn Hågen Krogh NOR + 8,65


Naiset, sprintti (v)


1. Maja Dahlqvist SWE

2. Johanna Hagström SWE

3. Jessica Diggins USA

4. Hanna Falk SWE

5. Eva Urevc SLO

6. Jonna Sundling SWE

7. Anamarija Lampic SLO

8. Sofie Krehl GER

9. Tereza Beranova CZE

10. Jasmi Joensuu FIN


30. Anni Alakoski FIN

31. Anne Kyllönen FIN

41. Katri Lylynperä FINMaailmalla tapahtuu

Nornickel-yhtiölle määrättiin yli 1,5 miljardin euron sakko valtavasta ympäristövahingosta Siperiassa

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000007786985.html

Miljardisakon on määrä saada venäläiset yhtiöt nykyaikaistamaan ajoissa tuotantolaitoksiaan, jotta vastaavilta ympäristötuhoilta vältyttäisiin.


Tiukentuneet raja­määräykset aiheuttivat ruuhkaa Helsinki–Vantaalla: HS:n toimittaja todisti, kuinka useiden lentojen matkustajat ohjattiin jonottamaan ahtaaseen tilaan

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000007786847.htmlKuuden viikon ikäinen vauva kuoli kasteen yhteydessä Romaniassa viime

maanantaina. Kuolemantapaus on johtanut rikostutkintaan kastetta toimittaneesta ortodoksipapista, jota epäillään kuolemantuottamuksesta.

Ortodoksisen perinteen mukaan lapsen kaste tapahtuu upottamalla lapsi

kolmesti pyhään veteen. Suceavan kaupungissa tapahtuneessa

kuolemantapauksessa vauvan kerrotaan saaneen sydänkohtauksen. Hänen

keuhkoistaan löytyi runsaasti vettä. Adressi kastekäytönnön muuttamiseksi on saanut 60 000 allekirjoitusta.


Mielipiteet

Mika Aaltolan kolumni: Venäläisessä maailmassa edessä levoton vuosi

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000007786234.html

VENÄJÄLLÄ valta ei vaihdu kaduilla. Mutta harvainvaltaisissa järjestelmissä kello tikittää usein kohti sisäpiirin hajoamista. Huoli vallanperiytymisestä ja sisäpiiriläisten omasta selviytymisestä saattaa yhdistyä liikehdintään kaduilla. Silloin järjestelmässä saattaa syntyä muutoksia, jotka heijastuvat sekä sisä- että ulkopolitiikkaan. Usein ensimmäiset oireet ovat kansaa yhdistäviä näytösoperaatioita, kuten Georgian ja Ukrainan sodat.


Professorilta suora kysymys Sanna Marinille: ”Kuka vastaa siitä, jos epidemian aikana järjestettyjen vaalien seurauksena ihmisiä kuolee?”

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/professorilta-suora-kysymys-sanna-marinille-kuka-vastaa-siita-jos-epidemian-aikana-jarjestettyjen-vaalien-seurauksena-ihmisia-kuolee/1b61e120-4658-490c-bc6a-a0fe2d167144

Kukaan ei voi taata sitä, että vaalin järjestäminen pandemian aikana ei lisää koronatartuntoja. Kun kolme miljoonaa ihmistä käy äänestämässä, vaalit saattavat levittää koronaa”, Heikki Paloheimo varoittaa.


Yle Areena

Anu Vehviläinen

https://areena.yle.fi/1-50654892


Maria Ohisalo

https://areena.yle.fi/1-50331176


Youtube

62 - Pimeää pelottelua, euro ja hallituksen möröt (Tuomas Malinen)

https://www.youtube.com/watch?v=ZJWypezUQbI

Erkin kommentti: Kuunelkaa tämä haastattelu!


Kalajoen paloasema muuttaa uuteen osoitteeseen ylivieskantielle

https://www.youtube.com/watch?v=W6BRs5Au3uM


Häätö! | Karpolla on asiaa

https://www.youtube.com/watch?v=D7WVR6MrEvE


BenTV: Vapauden kaipuu murtaa Kremlin muurin

https://www.youtube.com/watch?v=KUpFsjvfmyQ


Urho Kaleva Kekkonen külaskäigul Eestis (1964)

https://www.youtube.com/watch?v=5K8RfE2wZho


Urho Kekkonen - Sukutausta

https://www.youtube.com/watch?v=gkwhKr_0SQA


Suomen TV Virossa Neuvostoaikana

https://www.youtube.com/watch?v=kWZOZGO4TiY


Viron Viruhotellin museo

https://www.youtube.com/watch?v=3XOBJsyoAmY


Karjala, Kekkonen ja Mauno Koivisto

https://www.youtube.com/watch?v=E9l-rpyW3Wc


Huumori

Best of Disgusting Pranks Vol. 7 | Just For Laughs Compilation

https://www.youtube.com/watch?v=1doOlnlImYk


Musiikki

Ode To Joy - André Rieu

https://www.youtube.com/watch?v=Jg3sEE18WsE


Helene Fischer | Adeste Fideles (Live aus der Hofburg Wien)

https://www.youtube.com/watch?v=ooBmSDHXzN8


Demis Roussos Goodbye My Love 1979

https://www.youtube.com/watch?v=wrr54DiQW64

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti