tiistai 23. helmikuuta 2021

KE 24.02.2021 Mikä on koronaviruksen levittäjän rikosoikeudellinen vastuu?

 Jostain syystä Suomessa on vaiettu asiasta. Viranomaistiedottaminen korona-asiassa niin valtion kuin kuntien osalta on ollut muutoin hyvää – Kalajoen kapungin osalla erinomaista, On kuitenkin selvää, että koronarajoituksia Suomessa on rikottu ja siten aiheutettu koronaviruksen leviämistä. Kysymys on huolimattomuudesta tai välinpitämättömyydestä ja siksi on aiheutettu muille vakava henkeen ja terveyteen kohdistuva teko. Rikoslain 21 luku käsittelee henkeen ja terveyteen kohdistuvia rikoksia.

Rikoslaki

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1889/18890039001#L21


Otan teoreettisen ja kuviteellisen esimerkin. Henkilö matkustaa Ruotsiin tietäen Ruotsin vaikean koronatilanteen. Hän päättää tuoda tuliaisia perheenjäsenilleen. Nuuska eli suunuuska on tupakasta valmistettu tuote, jota käytetään useimmiten ylä- tai alahuulen alla, josta sen sisältämä nikotiini imeytyy verenkiertoon suun limakalvojen kautta. Nuuskan myynti kiellettiin vuonna 1992 kaikissa silloisissa EU-maissa Maailman terveysjärjestön suositusten perusteella, mutta Ruotsissa nuuskan valmistus ja myynti on sallittu poikkeusluvalla. Hän ostaa nuuskaa ja ostaa sitä niin paljon, että sitä riittää jopa myytäväksikin Suomessa. Henkilö saa koronatartunnan Ruotsissa. Henkilö on ottanut tietoisen riskin. Hän saa koronatartunnan Ruotsissa.

Henkilö ei jää karanteeniin Suomessa niin kuin pitäisi, vaan menee suoraan töihin ilman karanteenia. Työpaikalla hänestä tarttuu koronavirus toiseen henkilöön , raskaana olevaan naiseen. Koronavirus tarttuu myös raskaanaolevan naisen mieheen.

Koronvirus tarttuu myös Ruotsissa käyneen henkilön teini-ikäisiin lapsiin. Henkilö lähtee sairastamaan koronaa toiselle paikkakunnalle Pohjois-Suomeen. Teini-ikäiset koronaan sairastuneet lapset jäävät kotiin oman onnensa nojaan. Teini-ikäiset koronaan sairastuneet lapset eivät noudata koronarajoituksia vaan lähtevät pippaloimaan muiden nuorten kanssa. Samalla he tartuttavat myös muiden paikkakuntien nuoria. He altistuttavat myös muita henkilöitä, koska grilliruokaa on poikaa. Nämä sairastuneista muiden paikkakuntien nuorista tauti tarttuu heidän vanhempiinsa. Näistä vanhemmista yksi on hoitoalan ihmisiä ja hänestä koronavirus tarttuu hoitokodin toiseen hoitajaan ja yhteen asiakkaaseen. Näin yhden henkilön vastuuton menettely on aiheuttanut n. 15 ihmisen koronasairauden. Onko mielestäsi kuvitteellisen esimerkin henkilö syyllistynyt rikoslain 21 luvun mukaiseen rikokseen? Onko henkilö vastuussa aiheuttamistaan taloudellista ja terveydellisistä vahingoista?


Mielestäni Suomen hallitus ja viranomaiset ovat toimineet hitaasti ja tällä tavoin edistäneet koronaviruksen leviämistä. Aluehallintovirastoilla on jo voimassa olevan lain perusteella toimivalta määrätä pakollisia terveystarkastuksia. ”Hallituksen esittämä lisäys tartuntatautilakiin on siinä mielessä tarpeeton, että voimassa oleva tartuntatautilaki antaa aluehallintovirastoille toimivallan määrätä ihmiset terveystarkastukseen, joka kattaa siis myös pakkotestauksen rajoilla. Hallituksen esitys herättää kysymyksen, miksi aluehallintovirastot eivät ole käyttäneet tätä toimivaltaansa, vaikka edellytykset sille ovat jo pitkään olleet olemassa”, sanoo Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden emeritusprofessori Olli Mäenpää.

Hallituksen esitys pakko­testauksen aloittamiseksi on tarpeeton, arvostelevat oikeus­tieteilijät: Pakko­testaaminen rajoilla olisi ollut mahdollista koko ajan

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000007820881.htmlPääkirjoitus: Koronakriisin todelliset kohtalon viikot vasta edessä – ääripäässä odottaa ankara ulkonaliikkumiskielto

https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000007821687.html

Suomen koronatilanne menee nyt huonompaan suuntaan, viikko viikolta. Suomi hohtaa kirkkaan punaisena alueena Euroopassa tarkasteltaessa koronataudin tämän hetkistä tartuntojen leviämisvauhtia. Suomi, koronanhoidon mallimaa, onkin yht’äkkiä samassa vaiheessa Puolan, Unkarin ja Kosovon kanssa.


Tehohoitopaikat täyttyvät vauhdilla ja potilaita siirretty jo Helsingistä muualle Suomeen – ylilääkäri: "Pulaa hoitajista useilla osastoilla"

https://yle.fi/uutiset/3-11805363

Suomen suurimmassa sairaanhoitopiirissä HUSissa tehohoitopaikat ovat alkaneeet täyttyä nopeassa tahdissa.

Infektiotautien ylilääkärin Asko Järvisen mukaan koronapotilaiden määrä sairaalassa on lähes tuplaantunut viikossa, koska koronan tartuntamäärät ovat suuria. Huolta aiheuttaa erityisesti virusmuunnosten leviäminen Suomeen ja nyt myös maan sisällä.

HUSin hallinnollinen ylilääkäri Veli-Matti Ulander kertoo, että muutamia potilaita on jo jouduttu tilanteen vaikeutumisen vuoksi siirtämään Helsingistä muualle hoitoon. Ulanderin mukaan tehohoitopotilaita on kuljetettu muun muassa Kotkaan, Lahteen ja Lapppeenrantaan.


Sairaala- ja tehohoidon tarve saattaa kasvaa reippaasti koko maassa – tehohoitoa koordinoiva professori: "Kolmas aalto voi hyvinkin olla tulossa"

https://yle.fi/uutiset/3-11806500

Professori Matti Reinikainen perää kovempia rajoituksia ja toimia taudin etenemisen hillitsemiseksi, koska kohta voi olla myöhäistä.

Koronatartuntojen runsas lisääntyminen viime aikoina voi johtaa sairaala- ja tehohoidon tarpeen merkittävään kasvuun koko maassa. Anestesiologian ja tehohoidon professori Matti Reinikainen sanoo, että huoleen on syytä, koska uusi virusvariantti on selvästi tartuttavampi kuin aiempi.

Kun koronatapausten määrä nousee, niin parisen viikkoa siitä eteenpäin kasvaa myös sairaala- ja tehohoidon tarve.

Reinikaisen mukaan epidemian kiihtymisestä on merkkejä.Mielestäni on terveydellinen tosiasia, että kuntavaalien ajankohta on siirrettävä syksyyn vaikeutuvan koronatilanteen takia. On todennäköistä, että korontilanne on pahimmillaan juuri huhtikuun alkupuolella. Näyttää olevan vaikeuksia myös koronarokotteen saatavuudessa. Koronaviruksen pelko aiheuttaa äänestyskatoa varsinki keskustan kannattajien keskuudessa, joista merkittävä osa on vanhempaa ikäryhmää ja keskustan kannattajista jo noin 40 % oli sitä mieltä, että kuntavaalit on siirrettävä. Jos ei siirretä niin silloin käy niin, että keskusta kärsii ennakoituakin suuremman vaalitappion kuntavaaleissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti