keskiviikko 3. helmikuuta 2021

KE 03.02.2021 Koronatilanne Kalajoella on nyt räjähdysherkkä leviämisen suhteen.

 


Olin oikeassa Kalajoen koronatilanteesta kun varoittelin Kalajoen terveysviranomaisia tilanteesta. He vakuuttivat, että tilanne on hallinnassa. Toisin kuitenkin kävi. Tartuntoja tuli lisää. Olen todella huolestunut tilanteesta. Aavistin, että tuossa ympäristössä tauti leviää. Niinhän siinä sitten kävi. Käsitykseni mukaan altistuneita on nyt useita aikuisia ja lapsia. Mahdollisesti kymmeniä. Nyt on oltava erittäin huolellisia, pestävä kädet usein sekä pidettävä etäisyydet ja käytettävä hengityssuojaimia. Tilanne Kalajoella on räjähdysherkkä koronaviruksen leviämisen suhteen. Ehkä viranomaiset kertovat tilanteesta lähipäivinä enemmän. Otetaan kuitenkin tilanne rauhallisesti ja asiallisesti ja luotetaan terveysviranomaisten toimintaan, Uskotaan että tilanne saadaan hallintaan. Minä luotan Kalajoen viranomaisten toimintaan. Ehkä saan huomenna heiltä vastauksia sähköpostiviestiini. Jos sinulla on kuumetta ja nuhaa niin tilaa aika koronatestiin 044-4691502.

Kalajoki

Kalajoki mukaan ikäystävällisten kaupunkien verkostoon – Yksi tavoitteista on sukupolvien kohtaaminen

https://www.kalajokilaakso.fi/uutinen/610092

Erkin kommentti: Otin tämän asian esille Kalajoen valtuustossa jo n. 15 vuotta sitten. En muista tarkkaan oliko kysymyksessä valtuustoaloite, mutta silloin se tyrmättiin muun muassa kaupunginjohtajan toimesta. Katsottiin, että eläkeläiset on rasite Kalajoen kaupungille

Rovaniemeläisen palvelukodin toiminta keskeytettiin tammikuussa – Palvelukotia johtaa Raution tulevan senioritalon yrittäjä

https://www.kalajokiseutu.fi/uutinen/610118

Lapin aluehallintovirasto keskeytti 22. tammikuuta rovaniemeläisen Palvelukoti Riekonlento Oy:n toiminnan välittömästi. Keskeytyksen perusteena on toiminassa havaitut useat epäkohdat. Riekonlento on tuottanut tehostettua palveluasumista mielenterveys- ja päihdekuntoutujille.

Palvelukoti Riekonlento Oy:n toimitusjohtaja on Raution tulevan senioritalon yrittäjä Eija Naalisvaara. Hän on asunut Kalajoella vuodesta 2019 lähtien.

Aluehallintovirasto teki Riekonlentoon tarkastuskäynnin 20. tammikuuta. Tarkastuksessa todettiin puutteita toimitilojen asianmukaisuudessa, asiakkaiden kohtelussa, ruokahuollon järjestämisessä, henkilökunnan määrässä ja henkilökunnan asemassa. Aluehallintovirasto katsoi, että epäkohdat vaaransivat asiakkaiden turvallisuuden.

Kalajoki vlog - Tyngän Mylly ja Käännän Itu&Elo

https://www.youtube.com/watch?v=Q0rXxmh_Gds

Stalinin vainon uhreina telotettuja kalajokilaisia.

Fors Antti Matinpoika, s. 1878 Kalajoki Pohjankylä. Isä: torppari Matti Danielinpoika Fors, s. 4.1.1846 Kalajoki, tämän vanhemmat: isä mäkitupalainen, renki nuorimies Daniel Johaninpoika Forss ja äiti: edellisen vaimo Maria Matintytär Junnikkala eli Vihtari Kalajoelta. Loikannut Venäjälle 1932, kirvesmies Kalevalan piiri Uhtuan kulttuuritalo. VKP(b):n eli Venäjän kommunistisen bolshevikkipuolueen jäsen. Vangittu jouluaattona 24.12.1937, tuomittu 21.1.1938 ammuttavaksi. Niskalaukaus 10.2.1938.

Alueuutiset

Keski-Pohjanmaa jatkaa koronaviruksen perustasolla, vaikka taudin ilmaantuvuus on kasvussa – Kaustisella useampaan talouteen liittyvä tartuntaketju

https://www.keskipohjanmaa.fi/uutinen/610157

Koronaviruksen ilmaantuvuus on Soiten alueella kasvanut viime päivinä. Viimeisten kahden viikon aikana Soiten alueella on todettu 21 koronavirustartuntaa.

Soiten alueella ei todettu keskiviikkona yhtään uutta koronatartuntaa. Eilen tiistaina tapauksia kävi ilmi kolme, joista yksi liittyy Jyväskylän laajaan tartuntaketjuun.

Soiten alueen tartunnoista noin kymmenkunta on kuluneen kahden viikon aikana merkitty THL:n koronakartan mukaan Kaustiselle. Soiten infektioylilääkärin Marko Rahkosen mukaan Kaustisen tartunnoilla on yhteinen lähde.

Kotimaan uutiset

Vantaalla todettiin muuntovirusta – yli 700 koronakaranteenissa kouluista ja päiväkodeista

https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/d846ed06-049d-4e49-8d34-90241124806f

Vantaalla on vahvistettu löytyneen koronaviruksen helpommin tarttuvaa muunnosta. Asiasta tiistaina tiedottaneen Vantaan kaupungin mukaan tieto on otettu heti huomioon Vantaan tartunnanjäljityksessä. Tartunnanjäljittäjät yrittävät nyt selvittää tarkasti, onko tapauksella yhteyttä ulkomaanmatkaan.

Vantaa kertoo, että kaikki muuntovirukselle altistuneet testataan kaksi kertaa, vaikka heillä ei olisikaan koronatartuntaan viittaavia oireita. Kaikki altistuneet asetetaan myös karanteeniin neljäksitoista päiväksi. Ensimmäinen testi tehdään heti karanteenin alussa ja toinen kaksi päivää ennen karanteenin päättymistä.

THL:n arvio: Huhti­kuun loppuun mennessä Suomi saa kaksi miljoonaa annosta ja yli 70-vuotiaat on rokotettu ainakin kerran – Astra Zenecan rokotetta ei suositella yli 70-vuotiaille

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000007759719.html

Suomessa todettu 265 uutta koronavirustartuntaa – HS kertoo reaaliaikaiset tiedot epidemiasta ja rokotusten etenemisestä

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000007780238.html

Sodankylän Luostotunturilla lumivyöry - kaksi lumeen hautautunutta pelastettu

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/4ed75bc2-4d25-47a8-8bb3-8d7433ef022e

Sodankylän Luostotunturin eteläpuolella tapahtui keskiviikkona lumivyöry. Kaksi henkilöä hautautui osittain lumen sekaan noin tunnin ajaksi, mutta heidät saatiin pelastettua.

Henkilöt olivat kiinni lumessa alavartaloistaan noin tunnin ajan.

Ulkomaan uutiset

Norjassa tuomittiin vankeutta Isisin koulutukseen lähteneelle, mutta Suomessa ei tullut syytteitäkään – näin Suomen lait eroavat naapureista

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000007779238.html

KESÄKUUSSA 2014 ääri-islamilainen Isis-järjestö teki suuren julistuksensa. Isis oli perustanut maailmanlaajuisen kalifaatin, jonka alue ulottui Syyriasta Irakiin.

Internetissä julkaistulla nauhoitteella Isis ilmoitti, että sen johtaja Abu Bakr al-Baghdadi on nyt kalifi ja muslimien johtaja kaikkialla maailmassa.

Isisin alueelle alkoi virrata jihadisteja ympäri maailmaa.

Sinne suuntasivat myös parikymppinen tšetšeenitaustainen venäläismies ja nelikymppinen pakistanilaistaustainen norjalaismies. Molemmat asuivat tuolloin Norjassa.

Syyriassa he osallistuivat Isisin taistelukoulutukseen, vannoivat uskollisuuttaan ryhmälle ja kantoivat aseita Isisin riveissä.

ELOKUUSSA 2016 norjalainen tuomioistuin tuomitsi molemmat miehet vankilaan. Heidät oli pidätetty vuotta aiemmin Oslossa. Tuomion perusteena oli muun muassa kuuluminen terroristijärjestöön. Oikeus myös katsoi, että molemmat miehet olivat todennäköisesti osallistuneet taistelutoimintaan ja suunnittelivat paluuta Syyriaan.

Oikeus muutti Aleksei Navalnyin ehdollisen tuomion ehdottomaksi, edessä yli kaksi ja puoli vuotta vankileiriä

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000007777306.html

MOSKOVALAINEN oikeusistuin tuomitsi oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin tiistai-iltana kolmeksi vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen. Oikeus muutti päätöksellään Navalnyin vanhan ehdollisen kolmen ja puolen vuoden tuomion ehdottomaksi, mutta laski hänen kärsimänsä kymmenen kuukauden arestit tuomitun hyväksi.

Videot todistavat Venäjän poliisi­väkivallasta – protestoijia revittiin ulos taksista, toimittajaa hakattiin rajusti päähän

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000007779426.html

VENÄJÄN mellakkapoliisit ottivat tiistai-illan myöhäisinä tunteina yhä kovempia otteita käyttöön Aleksei Navalnyi kannattajia vastaan sekä Moskovassa että Pietarissa.

Spontaani ihmisvirta tuli kadulle tiistai-iltana sen jälkeen, kun moskovalainen oikeusistuin oli tuominnut Navalnyin kahdeksi vuodeksi ja kahdeksaksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen.

Levottomuudet jatkuvat Moskovassa - useita loukkaantunut, yli tuhat ihmistä pidätetty

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/064074c7-7fe3-489d-a780-c10cb940b782

Interfaxin mukaan lainvalvontaviranomaiset ovat keskiyöllä pysäyttäneet Moskovan keskustassa mielenosoituksen, johon Navalnyin kannattajat osallistuivat. Silminnnäkijöiden mukaan useita ihmisiä on loukkaantunut.

CNN:n mukaan yli tuhat ihmistä on pidätetty. Myös Venäjän kansalliskaartin henkilöitä kokoontui Punaiselle torille.

TalousuutisetPääministerillä ”ei aikaa koko keväänä” TV-keskusteluun EU:n elpymisrahastosta – Esiintyy TV:ssä Instagram-kuvistaan

https://mvlehti.net/2021/02/02/paaministerilla-ei-aikaa-koko-kevaana-tv-keskusteluun-eun-elpymisrahastosta-esiintyy-tvssa-instagram-kuvistaan/

Samaan aikaan kun pääministeri Sanna Marinin osallistumista TV-ohjelmaan Instagram-kuvistaan hehkutetaan, ekonomisti Tuomas Malinen on vastaanottanut tylyn vastauksen pääministerin kansliasta, että Marinilla ei ole aikaa osallistua TV-keskusteluun EU:n elpymisrahastosta koko keväänä.


Keskon kehitys jatkui vahvana: yhtiö raportoi ennätyksellisen liikevoiton vuodelta 2020

https://www.hs.fi/talous/art-2000007779778.html

Kauppakonsernin vertailukelpoinen liikevoitto oli viime vuonna noin 567 miljoonaa euroa.

Urheilu-uutiset

Huimaa! 19-vuotias superlupaus ponnisti korkeushypyssä vain kolmen sentin päähän ME-tuloksesta

https://www.iltalehti.fi/yleisurheilu/a/ae0872dd-e5cd-4af5-89c8-10a6b06f76ad

Ukrainalainen Jaroslava Mahutshih hyppäsi korkeushypyssä tuloksen 206 hallikisoissa Slovakian Banska Bystricassa.

Mahutshih, 19, jäi tuloksellaan vain kolmen sentin päähän Bulgarian Stefka Kostadinovan ulkoratojen maailmanennätyksestä 209. Kostadinovan maailmanennätystulos syntyi 34 vuotta sitten, kun Rooma isännöi yleisurheilun MM-kisoja vuonna 1987.

Belgium-Finland 3-3 (1-0) UEFA Futsal Euro Qualifications 28.1.2021 highlights

https://www.youtube.com/watch?v=rC-GMXl-aXc

Maailmalla tapahtuu

SK: Yli 200 ihmistä romuttanut autonsa turhaan Traficomin mokan vuoksi

https://www.iltalehti.fi/autouutiset/a/9f7a959a-c37d-45df-a228-8fc85ff7c03f

Hallitus varasi romutuspalkkiokampanjaan kaikkiaan kahdeksan miljoonaa euroa.

Poliiseja syytetään jengiläisten nimien paljastamisesta, toisessa yhteydessä krp on tulkinnut julkisuuslakia täysin päinvastaisesti

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000007778468.html

Erkin kommentti: Minun oikeustajuni mukaan poliisi on toiminut poliisilain mukaisesti eli täysin oikein.


Lapsipornoratsia päättyi traagisesti USA:ssa: Kaksi FBI-agenttia kuoli ja kolme haavoittui

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/58a79e0f-11b4-4591-9292-be64adb4bd31

Agentit olivat aamukuudelta menossa suorittamaan etsintäluvan nojalla kotietsintää Sunrisessa. Rutiinitehtävänä oli takavarikoida lapsipornosta epäillyn miehen tietokone ja muita todisteita. Epäilty avasi tulen ja agentit Daniel Alfin, 36, sekä Laura Schwartzenberger, 43, saivat surmansa. Molemmilla oli runsaasti kokemusta lapsiin kohdistuneiden väkivalta- ja seksuaalirikosten tutkinnasta.

Rahtilaiva katkesi kahtia valtavassa aallokossa – hirvittävä video onnettomuudesta julki

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000007781316.html

Ukrainalainen rahtilaiva M/V Arvin kohtasi Mustallamerellä kovia tuulia ja valtavia aallokoita. Miehistö ohjasi aluksen ankkurointipaikalle Turkin edustalle. Tammikuun 17. videolle tallentui hirvittävä onnettomuus, kun rahtilaiva katkesi valtavan aallokon seurauksena. Vuonna 2020 tehdyssä tarkastuksessa laivassa huomattiin lukuisia puutteita, kuten korroosiovaurioita metallissa. Aiempien tietojen mukaan alus oli murtunut ennen kuin se upposi. Puolet laivassa olleista menehtyi tai on kadoksissa

Mielipiteet

Viisi väitettä eriarvoisuudesta

https://www.hs.fi/elama/art-2000007778431.html

Professori Juho Saaren mielestä suomalaisella keskiluokalla menee hyvin, mutta hyväosaisten joukkoon pääsemisestä on tullut entistä vaikeampaa. Saari kertoo, mitä meidän pitäisi tietää eriarvoisuudesta vuonna 2021.

Juho Saari

Kuka?

Juho Saari on 53-vuotias Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnan dekaani ja sosiaali- ja terveyspolitiikan professori. Saari on kotoisin Kalajoelta. Asuu Tampereella avopuolisonsa kanssa.

Mistä tunnetaan?

Kirjoittanut ja toimittanut yli 50 kirjaa sosiaali- ja terveyspolitiikan eri alueista. Tuoreimpia teoksia ovat ylisukupolvista huono-osaisuutta käsittelevä Raskas perintö (Gaudeamus 2020, yhdessä Niko Eskelisen ja Liisa Björklundin kanssa), Kyllikki Saaren murhaa käsittelevä Kuuluisan kuoleman varjo (Gaudeamus 2020), suomalaisen hyvinvointivaltion sosiaali- ja terveyspolitiikkaa valottava Samassa veneessä (Docendo 2020) ja vankien tilannetta kartoittava Suomalainen vanki (Vastapaino 2021, yhdessä Sakari Kainulaisen kanssa). Toiminut useita kertoja selvityshenkilönä ja työryhmän puheenjohtajana valtioneuvostossa.

Mistä ei tunneta?

Kävelen ympäri Tamperetta ja kuvaan kaduilta löytyneitä hanskoja. Niitä on löytynyt satoja. Kuvat lataan Facebookin Kadonneet lapaset -ryhmään.”

Näistä en luovu

Lasteni luottamus

Lapseni voivat aina luottaa minuun tehdessään oman elämänsä valintoja. Se ei ole neuvottelukysymys.”

Pyrkimys aikatauluttomuuteen

Pyrin aikatauluttomaan ja itsemääräytyvään ajankäyttöön. Epäonnistun tässä jo kolmatta vuosikymmenettä putkeen, mutta joka vuosi yritän uudestaan. Haluan itselleni aikaa elää, ajatella ja tutkia omaan tahtiin.”

Vanhojen asioiden yhdisteleminen

Palaan yhä uudelleen vanhoihin teemoihini ja katson niitä uusista näkökulmista. Jos en itse ehdi tarttua tutkimusaiheeseen, luon muille mahdollisuuden tehdä. Ja välillä menen arkistoihin katsomaan, löytyisikö jotain mielenkiintoista.”

Navalnyin näytösoikeuden­käynnistä tuli Putinin loppukauden merkkipaalu

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000007779116.html

OPPOSITIOPOLIITIKKO Aleksei Navalnyi on istunut vuosien varrella yhteensä pitkiä aikoja tutkintavankeudessa, 15 vuorokauden mittaisissa aresteissa ja kotiaresteissa. Tiistain tuomio oli odotettu mutta silti hätkähdyttävä. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Navalnyi passitetaan oikeasti vankileirille tuomion jälkeen.

Hänet tuomittiin kahdeksi vuodeksi ja kahdeksaksi kuukaudeksi vankeuteen. Oikeus muutti päätöksellään Navalnyin vanhan ehdollisen kolmen ja puolen vuoden tuomion ehdottomaksi mutta laski hänen kärsimänsä kymmenen kuukauden arestit tuomitun hyväksi.

Kommentti: Pörssin ääliörallissa uutta ovat vain keinot, kohteet ja uhrit

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000007778765.html

Pörssin laitamia rymistelevien päiväpelureiden joukkoliikkeessä toistuu ikivanha pörssi-ilmiö. Sen nimi on kurssivedätys – tai rumasti sanottuna ääliöralli, kirjoittaa erikoistoimittaja Jan Hurri.

Yle Areena

Prisma: Yksinäisyyden aikakausi

https://areena.yle.fi/1-50494764

Tutkimukset osoittavat että yksinäisyys on lisääntynyt viime vuosikymmeninä paremmasta elintasosta ja teknologian kehityksestä huolimatta. Yksinäisyys saattaa aiheuttaa masennusta, korkeampaa sairastavuutta ja jopa ennenaikaisen kuoleman. Mikä on syy tähän ilmiöön ja miten voimme vähentää yksinäisyyttä? T: Sympactful Wellness Media/Moca Films/Armada Films, USA/Kanada

Prisma: Miksi kilot kertyvät?

https://areena.yle.fi/1-4673925

Vuosikymmenten ajan ylipainon syyn ajateltiin olevan yksinkertainen - liikaa kaloreita ja liian vähän liikuntaa. Uudet tutkimustulokset kuitenkin paljastavat asian olevan paljon monimutkaisempi, sillä lihomiseen vaikuttavat yksilölliset erot ihmiskehon biologiassa. Viisi tavallista ihmistä lähtee mukaan kokeeseen, jossa painoa yritetään hallita henkilökohtaisesti suunnitellulla ruokavaliolla. T: BBC, Iso-Britannia

Youtube

Oulu - Vanhoja kaupunkejamme.

https://www.youtube.com/watch?v=5T1XiSrtwsA


Mielenilmaus Helsingin Kansalaistorilla 30.01.21 sananvapauden puolesta

https://www.youtube.com/watch?v=TIfbNBoEosI


Inside Putin's $1billion Secret Palace

https://www.youtube.com/watch?v=W3OiNdoFB_8


Каратели в черном хватают всех подряд в Москве

https://www.youtube.com/watch?v=CImX77J8_8M


Ночные протесты и жесткие задержания в Москве после решения суда по делу Навального

https://www.youtube.com/watch?v=0wDJShKoE44


Петербург после приговора Навальному. Задержания на Невском

https://www.youtube.com/watch?v=DH045ZrPGHo

Huumori

Pankissa

https://www.youtube.com/watch?v=Yus6Od5Ti8E

Verovirastossa

https://www.youtube.com/watch?v=LpsYeRzVMnw

Matkatoimistossa

https://www.youtube.com/watch?v=z6b6-ZW9P3k

Musiikki

André Rieu & 150 dancers - Lara's Theme & Light Cavalry

https://www.youtube.com/watch?v=2X4JlDC_WOo

Beer Barrel Polka - André Rieu

https://www.youtube.com/watch?v=uCaVl0oQ2ME

Cielito Lindo - Andre Rieu en Mexico

https://www.youtube.com/watch?v=AKZBfuR5c0E

Летка-енка муз. Рауно Вяйнямо Лехтинен

https://www.youtube.com/watch?v=aNccwuNVdaY

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti