lauantai 19. syyskuuta 2020

SU 20.09.2020

 


Kalajoki

Kalajoella suunnitellaan Jedun ja kaupungin yhteistä kampusta – Lukiolle rakennettaisiin uudet tilat Jedun yksikön yhteyteen

https://www.keskipohjanmaa.fi/uutinen/601577

Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Jedu ja Kalajoen kaupunki suunnittelevat yhteisen kampuksen rakentamista Kalajoelle. Tämä tarkoittaisi sitä, että tällä hetkellä uuden yhtenäiskoulun kyljessä toimivalle Kalajoen lukiolle rakennettaisiin uudet tilat Jedun Kalajoen yksikön yhteyteen.

Kampus kokoaisi yh­teen lukio- ja ammatillisen koulutuksen lisäksi kaupungin yritys-, hanke- ja kansainvälisyyspalvelut. Kampukseen liitettäisiin myös Kalajoki Akatemian urheilu- ja kulttuurivalmennustoiminta. Opiskelijoille on tarkoitus tarjota opintojen lisäksi opiskeluaikainen asunto ja määräaikainen työpaikkatakuu kampuksella tarjottavien ammatillisen koulutuksen aloilla.

Kaupungin osalta kyse olisi Puoskarin mukaan noin kuuden miljoonan euron investoinnista ja Jedun osalta kolmen miljoonan.

Tavoitteena on, että kampuksella olisi 1000 opiskelijaa viiden vuoden kuluttua sen toiminnan käynnistämisestä. Tällä hetkellä Kalajoella on toisen asteen opiskelijoita noin 750: lukiossa ja Jedulla molemmissa noin 300 ja Kalajoen Kristillisellä Opistolla 150. Kampus-ratkaisun nähdään tuovan uusia mahdollisuuksia yhteistyöhön myös lähellä sijaitsevan Kristillisen Opiston kanssa.

Erkin kommentti: Kalajoella on pitkää pohdittu sitä miten voidaan turvata toiseen asteen koulutus Kalajoella. Kalajoella on mietitty miten lukioverkko tulevaisuudessa muodostuu, koska pienemmiltä paikkakunnilta lukiot tulevat katoamaan. On pohdittu sitä miten voidaan Kalajoen lukion vetovoimaisuutta edistää jotta se pärjäisi lukioiden välisessä kilpailussa. On pohdittu sitä miten alueen yritysten ja oppilaitosten välistä pystytään tehostamaan niin, että oppilaitokset olisivat luonteva osa yritysten toimintaa. Kalajoki on tunnettu urheilupaikkakunta. Meillä on Kalajoki Akademia, joka ei vielä oikein ole löytänyt paikkaansa Kalajoella. Se on kummajainen jolla ei ole juridista perustaa.

On selvä, että tämä suunnitelma on selvitettävä ja katsottava tarkemmin edut ja haitat. Missä olemme? Minne haluamme mennä? Kuinka aiomme päästä perille? Mitä tulee maksamaan? Kuka maksaa? On selvitettävä voimat ja heikkoudet sekä uhkat ja mahdollisuudet. Ennenkaikkea rahoituskysymykset ovat tärkeitä, koska Kalajoen kaupunki on investoinut niin valtavasti mm. uuteen yhtenäiskouluun ja on sitoutunut rakentamaan Himangalle ja Rautioon lisää toimitiloja. Miten kaupungin talous kestää? On otettava huomioon, että verotulojen määrä sillä on todennäköistä, että turkistalous on Kalajoelta loppumassa. Turkistalouden veotulot ovat olleet Kalajoen kaupungille suuremmat kuin matkailusta saadut tulot. Miten korvataan tullevaisuudessa turkistaloudesta saamatta jäävät verotulot? Kaupungin laskelmien kanssa tulee olla tarkkana, sillä niillä on taipumusta ohjata päättäjiä tiettyyn suuntaan. Tärkeintä on se, että Kalajoen kaupungin talous pidetään kunnossa ja toimitaan realististen laskelmien ja ennusteiden mukaan.

Kalajoen Jokelan pappilaa korjataan

https://www.kalajokilaakso.fi/uutinen/601562

Jokelan pappila

Kalajoen pohjoisrannalla aivan valtatie kahdeksan kupeessa sijaitsee Jokelan pappila, mikä toimi Kalajoen emäseurakunnan pappilana. Se on ollut nykyisellä paikallaan Kalajoen äärellä jo 1600-luvun alkuvuosista lähtien. Kalajoen varressa kristillistä

asutusta oli jo 1200-luvulla. Ensimmäiset maininnat Kalajoen seurakunnasta löytyvät vuodelta 1525: kerrotaan, että Kalajoen Tyngän kylälle oli rakennettu kappelikirkko. Seurakunta käsitti tuolloin koko Kalajokilaakson aina Haapajärveä ja Reisjärveä

myöten. Monien muiden pitäjien tavoin Kalajoki kuului aluksi kirkollisen aluejaon hahmottuessa näillä seuduin Salon suureen emäseurakuntaan. Rannikkosijainnin ja Ruotsi valtapyrkimysten vuoksi Kalajoen asukasluku kasvoi jo varhain siinä määrin, että jo vuonna 1525 Kalajoesta muodostettiin kappeliseurakunta ja 1540 itsenäinen laaja seurakunta, johon kuului kahdeksan nykyistä pitäjää. Kalajoen emäseurakunta oli tässä koossa aina 1800-luvulle asti, jolloin kappeliseurakunnat yksi toisensa jälkeen itsenäistyivät omiksi kirkkoherrakunnikseen.

Aleksanteri I vieraili Kalajoella

Isonvihan jälkeen Jokelan pappilan umpipihan rakennukset
olivat heikossa kunnossa. Päärakennus purettiin 1751. Seuraavana vuonna rakennettu pappila paloi 1700-luvun lopulla. Vuonna 1802 valmistuneessa komeassa masardikattoisessa

päärakennuksessa oli alun perin sali ja seitsemän kamaria, keittiö, eteinen ja kaksi vinttikamaria. Jokelan pappila on yksi harvoista kustavilaisen ajan pappilarakennuksista maassamme. Suomen sodan aikana pappilaan majoittui venäläisten sotapäällikkö Kulnev ja Venäjän keisari Aleksanteri I vieraili pappilassa 1819. Jakov Petrovits Kulnev kävi vuoden 1808 kuluessa ainakin kolme kertaa

Kalajoella majoittuen huhtikuun lopulla yhdeksi yöksi Kalajoen pappilaan. Hän nukkui piispankamarina tunnetussa huoneessa ja piti hevostaan viereisessä suuressa salissa. Pappilan ullakolta löytyy jälkiä venäläisten tykin ammuksista, jotka osuivat rakennuksen katon rajaan marraskuussa 1808, jolloin Kalajoella käytiin lyhyt,

mutta kiivas taistelu. Parrakkaalla kasakkaeverstillä oli silmää myös naiskaudelle, mutta ainakin Pyhäjoella hän tuli torjutuksi ruustinna Susanna Magdalena Schroderuksen toimesta. Tyylilleen ominaisesti papin rouvan syliinsä kaapannut Kulnev sai maistaa raikuvan korvapuustin, minkä jälkeen hän herrasmiehenä vetäytyi

ja pyysi anteeksi. Kulnev on ainoa venäläissotilas, joka on saanut oman runonsa Vänrikki Stoolin tarinoihin.

Kun iltaa viel on hetkinen ja huvitusta muisto suo,

ma Kulnevista juttelen lie sulle tuttu tuo.

Sep´oli vasta kansan mies, hän elää ja kuolla ties

mies parhain missä taisteltiin tai maljaa maisteltiin.

Hän harras myös ol` lempimään

nopeesti kullan valitsi,

tulesta tuskin pääsikään, niin tanssit toimitti.

Yön sitten armasteltuaan

hän kengän riisui kullaltaan

ja viiniä sen täynnä toi

ja lähtömaljan joi.

Alueuutiset

Riistakamera otti Nivalassa harvinaisen kuvan, kun kaksi sutta oli saalistamassa hirvenvasaa ja emää – Petoyhdyshenkilö: "Kohta ne ovat hyökänneet kiinni"

https://www.keskipohjanmaa.fi/uutinen/601591

Erkin kommentti: Susikanta alueellamme on liian suuri. Susien määrää on pienennettävä 5-7 yksilöllä välittömästi ja sen jälkeen tarpeen mukaan. Sudet eivät kuulu asuttuskeskuksiin eikä varsinkaan Kalajoen Hiekkasärkille, mikä on suosittu perhematkailukohdde.

Korona-altistuminen Reisjärven Kartanohotellissa –  Olitko paikalla? Selänne ohjeistaa hakeutumaan testeihin, mikäli oireita ilmaantuu

https://www.kalajokilaakso.fi/uutinen/601553

Reisjärven Kartanohotelli Saaressa on perjantaina 11. syyskuuta kello 21–23 välisenä aikana saattanut tapahtua korona-altistumisia.

Paikalla on ollut oireeton henkilö, joka on myöhemmin antanut positiivisen koronanäytteen.

Kotimaan uutiset

Suomen vanhustenhoidon tilasta raju raportti: ”Tämä järjestelmä tekee itselleen nämä potilaat, joita se tarvitsee”

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006641314.html

Systemaattinen kuntoutus puuttuu hoitoprosessista. Muualla Euroopassa kriisihoito sairaalassa on rajoitettu kuukauteen jo 70-luvulta alkaen. Monissa muissa maissa laitoshoitoa myös puretaan Suomea nopeammin.

– Terveyskeskuksissa ei ole aktiivista kuntoutusta vaan ihminen saattaa jäädä sinne kuukausiksi, esimerkiksi 1970-1980-luvuilla vanhukset kuntoutuivat kotiinsa.

Taistelu käydään vuoteeseen hoitamisen kulttuurin ja kuntoutuskulttuurin välillä. Jos taso olisi Eksoten nykytaso, jossa 5 % yli 75-vuotiaista olisi ympärivuorokautisessa palvelussa, lähentelisi kustannussäästö noin miljardia euroa.”

Raportin mukaan 88 prosenttia yli 75-vuotiaiden hoitopäivistä on tuotettu ympärivuorokautisissa palveluissa, kun muualla osuus on yleisesti alle puolet elämän loppuvaiheessa.

Usein syy on se, että paikkakunnalla on yksi raskaimman hoidon vanhainkoti, jonne kaikki ikääntyneet joutuvat. Osa vanhuksista tarvitsi vain kevyttä hoitoa.

Erkin kommentti: Suomessa vanhuksia ”tapetaan” sänkyyn kun tarvittaisiin kuntouttavaa hoitoa.

HUSin diagnostiikka­johtaja kieltäisi alkoholin yöanniskelun Suomessa – perustelee näkemyksensä Helsingin Sanomissa

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006641412.html

TERVEYDEN ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) parin päivän takaisessa katsauksessa koronavirustilanteesta Suomessa nousi esille, että koronatartuntoja on viime aikoina todettu varsinkin nuorilla aikuisilla, ja tautiryppäitä on ilmennyt muun muassa harrastuksiin, vapaa-ajanviettoon sekä opiskeluihin liittyen. Suurin osa tartunnoista on kotoperäisiä.

Erkin kommentti: Nyt on pakko rajoittaa ihmisten kanssakäymistä, sillä tautitilanne pahenee koko ajan Suomessa ja riskit kasvavat syksyn kuluessa. Alueellisia rajoituksia on laitettava jotta tautitilanne ei pahene hallitsemattomaksi.

Vihreiden puoluekokouksessa esitetään kannabiksen käytön ja myynnin sallimista – ”Kieltolaki aiheuttaa itsessään enemmän ongelmia”

https://www.is.fi/politiikka/art-2000006641738.html

Ympäristöministeri Krista Mikkonen haluaa valkoposkihanhille omat pellot jo ensi kevääksi

https://yle.fi/uutiset/3-11552559

Ulkomaan uutiset

Koronavirustilanne pahenee Euroopassa, ja lauantaina hallitus purkaa matkarajoituksia – kartat näyttävät, miten tartuntatilanne muuttuu suomalaisten suosikkikohteissa

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006640997.html

Asukaslukuun suhteutettuna selvästi eniten tartuntoja on todettu Espanjan eri alueilla. ECDC:n aineiston mukaan kymmenestä Euroopan pahimmasta tartunta-alueesta yhdeksän kuuluu Espanjaan.

LAUANTAISTA lähtien Suomeen saa matkustaa vapaasti maista, joissa on todettu enintään 25 koronavirustartuntaa sataatuhatta asukasta kohti 14 päivän aikana. Tähän saakka vastaava raja-arvo on ollut 8–10 tartuntaa.

Muista maista tuleville suositellaan kahden viikon omaehtoista karanteenia. Sen aikana on määrä pysyä kotona ja välttää lähikontaktia muihin ihmisiin aina kun mahdollista.

Alle 25 tartunnan maiden joukkoon on luokiteltu ensivaiheessa muun muassa Ruotsi, Norja, Islanti, Baltian maat, Saksa ja Puola. Maalistausta tarkastellaan viikoittain.

Islantia ja Latviaa lukuun ottamatta näissäkin maissa on useita alueita, jotka ylittävät raja-arvon. Esimerkiksi Norjassa on alueita, joilla todettiin 14 päivän aikana noin 60–70 tartuntaa 100 000:ta ihmistä kohti.

Erkin kommentti: Oliko matkustusrajoitusten lieventäminen järkevää? Sen näemme lähiaikoina. Minä suhtaudun asiaan aika kriittisesti.

Silminnäkijät: Satoja mielenosoittajia otettiin kiinni Minskissä

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006641897.html

PARITUHATTA mielenosoittajaa, joista suurin osa oli Reutersin mukaan naisia, osoitti lauantaina mieltään maan itsevaltaista presidenttiä Aljaksandr Lukašenkaa vastaan. AFP luonnehti protestia sanoilla ”sparkly march” eli kimalteleva marssi. Mielenosoittajat olivat pukeutuneet uutistoimiston mukaan kimalteleviin asusteisiin ja kantoivat mukanaan lippuja. Osalla naisista oli mukanaan myös kukkia.

Talousuutiset

Ministeriö kartoitti Suomen työmarkkinoiden tilanteen – näissä ammateissa on Suomessa pulaa ja ylitarjontaa

https://www.hs.fi/talous/art-2000006640542.html

Töitä riittäisi nyt erityisesti sote-väelle, yleislääkäreille ja lastentarhanopettajille. Sen sijaan yleissihteereistä, markkinointiväestä, vaattureista, matkatoimistovirkailijoista ja graafikoista on eniten ylitarjontaa.

Urheilu-uutiset

Maalikooste 18.9.2020: Titaanit – Hunters @ KSOY Areena

https://www.youtube.com/watch?v=RRuE0EfATSw

6.9.2020 harjoitusottelu Hermes vs JHT 1. erä

https://www.youtube.com/watch?v=BgN0LftddtE

JHT Kalajoki jäi maaleitta Seinäjoella, kun S-Kiekko kuittasi kotivoiton jääkiekon Suomi-sarjassa

https://www.keskipohjanmaa.fi/uutinen/601629

Perjantaina makeaa viimeisen sekunnin voittoa maistellut JHT Kalajoki jäi lauantaina maaleitta ja pisteittä, kun jääkiekon Suomi-sarja jatkui Seinäjoella. S-Kiekko venytti viimeisillä minuuteilla lopulta 4–0 (1–0, 0–0, 3–0)-kotivoiton.

S-Kiekko aloitti vahvasti ja laukoi hanakasti kohti Ville Viskarin vartioimaa JHT-maalia. Aapo Eerikäinen tekikin avauserän puolivälin jälkeen kotijoukkueen ensimmäisen osuman.

Sen jälkeen maaleja saatiinkin odotella aina päätöserän loppuun asti. JHT haki tiukasti tasoitusta, jolloin S-Kiekko iski vastahyökkäyksestä komean kuvion, jonka Jesper Peltola päätti 2–0-maaliin ajassa 56.33.

42 sekuntia myöhemmin Peltola oli unohdettu yksin Ville Viskarin vartioimalle maalille. Peltola sai kaikessa rauhassa nostaa rystyltä kiekon yläkulmaan.

3–0-osuman jälkeen JHT veti Viskarin vaihtoon ajassa 57.36. Takaa-ajo katkesi lopullisesti, kun Lauri Haimakainen teki 17 sekuntia myöhemmin tyhjiin 4–0.

Viskari torjui kaikkiaan 40 kertaa, joista 18 osui avauserään. S-Kiekon maalilla Juho Nikulle kirjattiin 33 torjuntaa.

Espanjan kaataja” Niina Ahtiaisen ässäsyöttö siivitti suomalaisparin puolivälieriin beach volleyn EM-kisoissa

https://www.hs.fi/urheilu/art-2000006641249.html

BEACH volleyn suomalaispari Riikka Lehtonen/Niina Ahtiainen eteni riemukkaasti kahdeksan parhaan joukkoon EM-kilpailuissa Latvian Jurmalassa. Lehtoselle ja Ahtiaiselle heltisi paikka EM-kisojen kahdeksan joukkoon, kun he voittivat kaksi ottelua perjantaina espanjalaisvastustajia vastaan.

Riikka Lehtonen ja Niina Ahtiainen taipuivat saksalaisparille beach volleyn EM-puolivälierässä

https://www.is.fi/lentopallo/art-2000006641675.html

Riikka Lehtosen ja Niina Ahtiaisen haaveet mitalipeleistä kariutuivat niukasti beach volleyn EM-kisoissa Latvian Jurmalassa. Lehtonen ja Ahtiainen taipuivat Saksan Kim Behrensille ja Cinja Tillmannille kahdessa erässä 20–22, 18–21.

Armand Duplantisin hehkutus Ruotsissa nousi jo hämmentävälle tasolle: ”Maailman kuumin” – sen sijaan valmentaja-isä katsoi mahtihypyn televisiosta

https://www.hs.fi/urheilu/art-2000006640050.html

SEIVÄSHYPPÄÄJÄ Armand Duplantisin torstai-iltana hyppäämä kaikkien aikojen paras ulkoratatulos 615 sai ruotsalaismediat jokseenkin sekaisin. Ruotsalais-yhdysvaltalainen Duplantis oli pitkin loppukesää jahdannut Sergeri Bubkan 26 vuotta vanhaa ennätystä, 614, ja Rooman Timanttiliigan kilpailuissa se vihdoin rikkoutui.

WR Javelin Throw 104.80m

https://www.youtube.com/watch?v=QGuVV7UYe7g

Oscar Pistorius runs 400M London Summer Olympics 2012

https://www.youtube.com/watch?v=vB_g-RSIGfM

Maailmalla tapahtuu


Talvi 1991–92 oli Erkki Liikaselle jännitysnäytelmä – Neuvostoliitto oli kaatunut, mutta EU-juna ei olisi odottanut loputtomiin

https://www.hs.fi/historia/art-2000006640577.html

Eikä seuraava puolivuosisata kalvennut sekään: valtiovarainministeri, EU-suurlähettiläs, EU:n komission jäsen, Suomen Pankin pääjohtaja.

Erkin kommentti: Erkki Liikanen toimi Holkerin hallituksen valtionvarainministerinä. Silloin Suomen talouspolitiikassa tehtiin kardinaalimunauksia. Rahamrkkinat vapautettiin. Valvonta unohdettiin. Vakaan markan politiikan seurauksena syntyi Liikasen ja Koiviston johdolla 1990-luvun lamaan johtanut kehitys. 1990-luvun lama ja pankkikriisi on Suomen sen aikaisten poliittisten johtajien aikaansaama. Yksi keskeinen syyllinen siihen on juuri Erkki Liikanen, jonka Koivisto pelasti Brysseliin.

Suomalaismissi paljastaa vuoden 2006 Miss Universum -kisojen vaietun tapahtuman: ”Trump kävi kiinni takapuoleeni”

https://www.is.fi/viihde/art-2000001939667.html

– Ennen ohjelmaan menoa meistä (Trumpista ja misseistä) otettiin kuvia rakennuksen ulkopuolella. Trump seisoi aivan minussa kiinni ja puristi minua yhtäkkiä pepusta. Hän otti kädellään ihan reilusti takapuolestani kiinni. En usko, että kukaan muu näki sitä, mutta ilmeeni kyllä värähti ja ajattelin, että: ”Mitä täällä oikein tapahtuu.”

Mediat: Kaksi kuollut ja 14 haavoittunut joukkoampumisessa New Yorkin osavaltiossa

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006641560.html

Yhdysvalloissa New Yorkin osavaltiossa on tapahtunut joukkoampuminen, jossa on poliisin mukaan kuollut kaksi ihmistä, kertoo muun muassa Sky News ja paikallinen Whec-tv.

Lisäksi 14 ihmistä on loukkaantunut, poliisi kertoo Sky Newsille. Heistä kukaan ei ole hengenvaarassa.

Ampuminen tapahtui Rochesterin kaupungissa ilmeisesti pihajuhlissa.

Surmansa saivat nuori nainen ja nuori mies. Poliisi ilmoittaa heidän olevan 18–22-vuotiaita.

Mielipiteet

Opposition paheksunta hallituksen velanotosta vie harhaan, sillä todellinen ongelma piilee paljon syvemmällä

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006641153.html

HUOMIONARVOISTA on, että julkisen talouden ammottavasta aukosta huolimatta yksikään puolue ei ole esittämässä 2020-luvulle merkittäviä sopeutuksia eli menoleikkauksia tai veronkiristyksiä. Eikä sellaisia juuri esitetty myöskään viime vuoden eduskuntavaalien alla.

Erkin kommentti: Hallituksen tulisi tehdä tuntuvia menoleikkauksia. Sellaisia olisivat muun muassa kehitysavun leikkaaminen puoleen. Leikkauksen suuruus olisi n. 500 miljoonalla euroa. Hallituksen tulisi vähentää maahanmuuton kustannuksia eikä lisätä kiintiöpakolaisten määrää. Hallituksen toimet ovat juuri päinvastaisia kuin pitäisi tehdä. Maahanmuuton kustannuksista tulisi leikata vähintäänkin miljardi. Yritystukia on leikattava vähintäänkin 200 miljoonalla eurolla vuodessa ja verotukia on leikattava vähintäänkin 500 miljoonalla eurolla vuodessa. Hallinnon rationalisoinnilla ja virkamiesten määrän vähentämisellä saavutetaan vähintäänkin 200 miljoonan euron säästö. Maakuntahallinnosta tulee lupua. Oikeushallinnon uudistuksella saavutetaan 100 miljooonan säästö. Tällöin jäljelle jäisivät käräjä- ja hovioikeudet ja uutena perustuslakituomioistuin. Hallinto.oikeudet, korkein oikeus ja nykyisen kaltainen laillisuusvalvonta lakkautettaisiin.

Hallituksen olisi paras uusia ohjelmansa

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006641060.html

PÄÄMINISTERI Sanna Marin (sd) on sanonut olevansa valmis siihen, että hallitusohjelma neuvotellaan uusiksi, mutta juuri uuden puheenjohtajan valinnut keskusta ei ole ollut tähän vielä valmis.

Erkin kommentti: Saarikon kannanotto osoittaa sen kuinka vähän hän ymmärtää taloudesta. Hallitusohejlma on uusittava ehdottomasti vastaamaan nykytilannetta. Olen sitä mieltä, että oli suuri virhe valita Saarikko keskustan puheenjohtajaksi. Paljon puhetta sanomatta mitään. Keskustan tulisi vihdoinkin ymmärtää, ettei se voi kannatustaan nostaa vihervasemmisto hallituksessa. Ymmärän, että keskustan ministerit pitävät tiukasti kiinni hillotolpistaan, sillä saattaa olla että se ei enää koskaan toistu heidän osallaan Suomessa. Kansa kuitenkin kärsii keskustalaisten ministereiden toiminnasta vihervasemisto hallituksen asiankannattajina.

Tavalliselle ihmiselle Lappi on liian kallis

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006640646.html

Erkin kommentti: Lapin hintataso on liian kallis. Kun kysyntää ei ole , ei tule tuloja ja edessä on todella vaikeita ratkaisuja monissa Lapin yrityksissä. On investoitu unemien varaan ja nyt pilvilinnat hajoavat.

Kommentti: Hallitus vetää jo itseäänkin höplästä EU:n velkavedätyksellä – itsepetosta vai typeryyttä?

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006640313.html

Hallitus varautuu EU:n elvytyseurojen käyttämiseen kuin ne olisivat valtiolle ilmaisia tuloja. Kyse on kuitenkin tolkuttoman kalliista velkavedätyksestä, kirjoittaa erikoistoimittaja Jan Hurri. Silti vahvistamattomien mielikuvamiljardien budjetoiminen valtion tuloiksi ei ole läheskään yhtä kummallista kuin se, että hallitus ylipäätään tulkitsee EU:n kautta kierrätettävät miljardit Suomelle ilmaisiksi tuloiksi.

Mutta tavoitteistaan riippumatta se on myös kyseenalainen velkaviritys, jonka kekseliäiden ja vaikeaselkoisten sopimus- ja hallintorakenteiden avulla on tarkoitus kiertää EU:n tähän asti pyhänä pidettyä EU:n budjetin tasapainovaatimusta ja EU:n budjettimenojen velkarahoituksen kieltoa.

Millä perusteella arvion varaiset mutta epävarmat runsaan kolmen miljardin euron avustukset löytyvät jo nyt hallituksen budjettiaikeista kuin kyse olisi mistä tahansa valtion tuloista – mutta Suomen maksuosuutta ei näy missään?

Elvytysrahasto vaikuttaakin rahoitustoimena suomalaisittain niin tolkuttomalta epäyhtälöltä, että ainakin valtiontalouden tarkastusviraston luulisi puuttuvan kuvioon – ja vaativan hallitukselta seikkaperäistä selontekoa tämän velkavedätyksen todellisista syistä, seurauksista – ja hinnasta.

Yle Areena

Ulkolinja: Afganistanin kallis rauha

https://areena.yle.fi/1-50525232

Afganistan on kärsinyt sodasta yli 20 vuotta. Helmikuussa 2020 Yhdysvallat liittolaisineen päätti vetäytyä Afganistanista ja jättää maan talibanien haltuun. Afganistanin siviilien, naisten ja lasten, kärsimys jatkuu.

Ulkolinja: Voittoa vedellä

https://areena.yle.fi/1-50361218

Vuonna 2050 joka neljännen ihmisen arvellaan kärsivät vesipulasta. Sen ovat huomanneet myös maailman talousmahdit ja vedestä on tullut uusi kulta. Monet suursijoittajat ovat perustaneet sijoituksiaan ja rahastojaan veteen - kilpailu veden monopolista on kova.

Youtube

Halla-aho, Elpymispaketti

https://www.youtube.com/watch?v=RfGMaXN01Uk

KorkkiTV: Jos se kävelee kuin aktiivimalli...

https://www.youtube.com/watch?v=RTd2cbv6qRw

Huhtasaari, Madam von der Leyen is wrong

https://www.youtube.com/watch?v=NOsgK62Veo0

BenTV: Vain sokea tai demari ei näe aktiivimalli kakkosta

https://www.youtube.com/watch?v=nobEwdaxfV0

Hakkarainen, Ei yhteistä velkaa eikä EU-veroa

https://www.youtube.com/watch?v=3_ScTEvj9pA

Lulu Ranne perussuomalaiset : järjetön velkaantuminen "kestävää kasvua " . Tuhoaminen "turvaamista"

https://www.youtube.com/watch?v=k1n20lrMhto

Halla-aho vs. Saarikko

https://www.youtube.com/watch?v=IPKxCiZsbw4

Huumori

Gay Man Cheats With Woman

https://www.youtube.com/watch?v=LNvEKcbjQUo


Beautiful Girl Takes Advantage Of Kissing Booth - Just For Laughs Gags

https://www.youtube.com/watch?v=0v_zsucU_fA

Kissing Ticket Goodbye

https://www.youtube.com/watch?v=1aEup05wygw

Musiikki

Anna mulle tähtitaivas w/lyrics (english, finnish) - Katri Helena

https://www.youtube.com/watch?v=7M1jdJtOntI&list=PLqoh9Xs78ySBoEV4hP3FrN81K5SNejkAt


katri helena - katson autiota hiekkarantaa

https://www.youtube.com/watch?v=unU3vOAjHf8&list=PLqoh9Xs78ySBoEV4hP3FrN81K5SNejkAt&index=9

Katri Helena - VASTEN AURINGON SILTAA

https://www.youtube.com/watch?v=q_E2rpCyfHo&list=PLqoh9Xs78ySBoEV4hP3FrN81K5SNejkAt&index=12

Terveys

Nämä ovat appelsiinin kiistämättömät terveysvaikutukset

https://kohokohta.com/uutiset/nama-ovat-appelsiinin-kiistamattomat-terveysvaikutukset/

Appelsiineissa on syöviltä suojaavia fytokemikaaleja

Appelsiineissa on reilusti sitruslimonoideja, jotka kykenevät taistelemaan useita erilaisia syöpäsoluja, kuten keuhko-, rinta- ja ihosyöpäsoluja, vastaan.

Appelsiinimehu voi ehkäistä munuaistauteja

Juomalla appelsiinimehua säännöllisesti ehkäiset mm. munuaiskivien muodostumista. Muista kuitenkin kohtuus juodessasi mehua. Appelsiinimehut ovat usein todella sokeripitoisia ja happoisia, minkä takia ne voivat vaurioittaa hampaitasi.

Appelsiineissa on runsaasi A-vitamiinia

Tutkimusten mukaan appelsiinien A-vitamiini voi ehkäistä maksasyövän kehitystä.

Appelsiinit alentavat kolesterolia

Appelsiinit ovat täynnä liukenevaa kuitua, joka edesauttaa kolesterolin alentamisessa.

Niissä on myös runsaasti kaliumia

Kalium tekee hyvää sydämellesi. Jos veren kaliumtasot laskevat liian matalalle, voi se aiheuttaa rytmihäiriöitä.

Sekä C-vitamiinia

Appelsiinien C-vitamiini on omiaan taistelussa vapaita radikaalisoluja vastaan. Vapaat radikaalit aiheuttavat kroonisia sairauksia, kuten syöpää ja sydäntauteja.

Appelsiinit taistelevat virusinfektioita vastaan

Tutkimusten mukaan appelsiinien runsas polyfenolipitoisuus pitää virukset loitolla.

Appelsiinit helpottavat ummetusta

Appelsiinit ovat pullollaan kuitua, joka stimuloi ruoansulatuskanavaa ja täten helpottaa ummetuksen aiheuttamaa vaivaa.

Ne tekevät myös hyvää silmillesi

Appelsiineissa on reilusti karotenoideja, jotka muuttuessaan A-vitamiineiksi elimistössä kykenevät ehkäisemään näkökyvyn rappeutumista.

Appelsiinit pitävät verenpaineen kurissa

Hesperidi-flavonoidi säännöstelee verenpainetta ja magnesium pitää verenpaineen tasapainossa.

Ne suojelevat ihoasi

Beetakaroteenit ovat yksi appelsiinin monista ravinteista. Ne ovat voimakkaita antioksidantteja, jotka suojelevat soluja vahingoilta. Beetakaroteeni suojelee ihoa vapailta radikaaleilta ja pitää ihon nuorekkaana.

Appelsiini alkalisoi elimistöä

Vaikka appelsiinit maistuvatkin happamilta syödessäsi niitä, ne sisältävät emäksisiä alkalimineraaleja, jotka auttavat elimistön nestetasapainon ylläpitämisessä.

Appelsiineista saa hyviä hiilihydraatteja, eivätkä ne nostata verensokeria nopeasti.

Aivan kuten muissakin hedelmissä, myös appelsiineissa on sokeria. Appelsiinien glykeeminen indeksi on kuitenkin vain 40. Jos glykeemisen indeksin pisteluku on alle 50, lasketaan se matalaksi. Joten, kunhan et syö liikaa appelsiineja yhdeltä istumalta, ei verensokerissasi näy piikkiä eikä painosi tule nousemaan.


10 hyvää syytä syödä banaania

https://askelterveyteen.com/10-hyvaa-syyta-syoda-banaania/

Banaanit sisältävät enemmän sokeria ja kaloreita kuin monet muut hedelmät, joten banaanin syönnin ajateltiin pitkään johtavan painon kertymiseen.

On kuitenkin niin, että tämä huono maine on siirtymässä menneisyyteen. On nimittäin todistettu, että banaanit sisältävät erittäin runsaasti ravinteita, joten ne ovat täysipainoista ruokaa. Lisäksi niitä voidaan käyttää minkä tahansa tyyppisessä ruokavaliossa.

Moni onkin alkanut syödä banaaneja säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliotaan. Tämä hedelmä ei ainoastaan ole hyvin ravitseva, vaan banaanit ovat erittäin muunneltavissa olevaa ruokaa, josta saa myös aimo annoksen hyvinvoinnin tunnetta.

Ei myöskään kannata unohtaa sitä, että banaaneja löytyy erittäin edullisesti mistä tahansa kaupasta, ja niitä on saatavilla ympäri vuoden. Loistava hedelmä siis kaiken kaikkiaan!

Paras tapa syödä banaania on vain yksi kerrallaan. Seuraavassa kerromme kymmenestä tärkeästä terveyshyödystä, jotka saat nauttiessasi tätä hedelmää.

1. Banaanin syönti pitää ruoansulatuksen terveenä

Banaaneissa on mahtava määrä kuitua, joka edistää elimistösi kykyä pysyä loitolla ummetuksesta.

Jos syöt banaania, saat luonnollisen hoidon vatsahaavoja vastaan, sillä se neutralisoi vatsan happoja sekä lievittää ärtyneisyyttä.

Lisäksi banaani auttaa suojaamaan elimistöäsi tietyiltä bakteereilta, jotka aiheuttavat ruoansulatuksessa ongelmia.

Banaaneissa on probioottisena lisänä toimivia ainesosia nimeltään frukto-oligosakkaridit ja nämä ravitsevat suoliston hyödyllisiä bakteereja. Lisäksi ne tuottavat ruoansulatukseen vaikuttavia entsyymejä, jotta voisit paremmin imeyttää itseesi ravinteita.

2. Banaani vahvistaa lihaksia

Banaaneissa on runsas määrä kaliumia, joten niiden syönti on eduksi lihasten vahvistamisen kannalta. Samalla edistät nopeampaa toipumista liikunnan jälkeen.

3. Banaani torjuu väsymystä

Jos tunnet itsesi heikoksi ja väsyneeksi, kannattaa syödä banaania niin saat loistavan avun oloosi. Tämä hedelmä onkin tehokas luonnollinen elinvoiman lisääjä, joka antaa energiaa ja elimistölle elintärkeitä ravinteita.

Banaanit sopivatkin loistavasti sellaisille ihmisille, jotka ovat äärimmäisen laihoja tai joilla on jokin sairaus, joka aiheuttaa fyysistä heikkoutta.

4. Banaani on hyväksi verenpaineelle

Liiallinen natriumin saanti ja kaliumin saannin vähäisyys ovat yhdet syyt siihen, että verenpaineen tasojen hallinta voi olla hyvin vaikeaa.

Onneksi kuitenkin apuna on banaani, sillä tämä hedelmä tarjoaa runsaan määrän kaliumia. Se on hyödyksi niille, jotka kärsivät korkeasta verenpaineesta.

5. Banaani vähentää riskiä saada sydän- ja verisuonitauteja

erenpaineen hallinnan helpottuminen on vain yksi niistä terveyshyödyistä, joita banaani tarjoaa sydämen ja verisuonten terveyttä ajatellen.

Tämän hedelmän ominaisuudet auttavat pitämään sydämen lyöntitahdin tasaisena.  Niiden korkea kuitupitoisuus tarkoittaa, että banaanit auttavat hallitsemaan huonon kolesterolin määrää. Tämä kolesteroli aiheuttaa verisuonten kovettumista.

6. Banaanit ovat täyttävää ruokaa

Sen sijaan, että banaanit aiheuttaisivat painonnousua, ne ovat erinomainen lisä mihin tahansa painon vähentämiseen tähtäävään dieettiin. Tämä johtuu siitä, että banaanit ovat yksi kaikkein täyttävimmistä ruokatuotteista, joita kaupoista löytyy. Niissä on nimittäin runsas määrä hiilihydraatteja ja kuitua, mikä saa aikaan nopean kylläisyyden tunteen.

Banaanin syönti auttaa torjumaan ruoanhimoa ja se on terveellinen tapa pitää nälkä loitolla kauemman aikaa.

7. Banaanit edistävät ihon hyvinvointia

Banaanin sisältämät vitamiinit ja mineraalit ovat erittäin hyödyllisiä ihon kunnon kannalta. Tätä hedelmää voi käyttää myös naamiona, mutta lisäksi se kykenee ravitsemaan ihoa sisältä päin.

Antioksidanttipitoisuutensa ansiosta banaani torjuu solujen vahingoittumista sekä auttaa korjaamaan kudoksia ennenaikaisten ryppyjen välttämiseksi.

8. Banaani torjuu anemiaa

Niissä on runsaasti rautaa, joka on elintärkeä mineraali hemoglobiinin muodostumisen kannalta veressä – tämä on oleellinen asia anemian hoidossa.

9. Banaani parantaa mielialaa

Moni on sitä mieltä, että banaani on parasta ruokaa masennuksen torjuntaan. Se on herkullista ruokaa, eikä banaanilla ole mitään sivuvaikutuksia. Lisäksi kyseinen hedelmä hyödyttää koko kehoa.

Banaaneissa on elintärkeää aminohappoa nimeltään tryptofaani, joka stimuloi serotoniinin tuotantoa aivoissa. Näin banaani parantaa mielialaa, estää unettomuutta sekä lisää tunnetta hyvinvoinnista.

10. Banaani on hyväksi myös hermoston kannalta

Banaanitee tai tämän hedelmän syönti sellaisenaan antaa keholle runsaan määrän B-vitamiineja, jotka ovat elintärkeitä hermoston rauhoittamiseksi.

Lopuksi kerromme vielä, että voit syödä useamman banaanin viikossa ilman, että sinun tarvitsisi pelätä painon lisääntymistä. Paras tapa syödä tätä hedelmää on nauttia sitä raakana joko sellaisenaan tai smoothieissa ja salaateissa. Voit myös käyttää hyödyksesi banaanin kuoren sisältämät ominaisuudet, sillä siitä voi valmistaa lääkinnällisen teen.

11 Uskomatonta ananaksen terveysvaikutusta

Ananas, tuo herkullinen trooppinen hedelmä, jota on rakastettu jo vuosisatoja sen uniikin maun ja mahtavien terveysvaikutusten ansiosta. Ananas muun muassa kiihdyttää immuunijärjestelmää, parantaa ruoansulatusta, vahvistaa luita, vähentää tulehduksia, parantaa yskän ja nuhan sekä auttaa painonpudotuksessa.

 Mikä on ananas?

Ananas on herkullinen trooppinen hedelmä, jota ympäröi piikikäs kuori sekä kovat vahapintaiset lehdet, joita saattaa olla jopa 30 kappaletta yhtä ananasta kohden. Ananas voi olla jopa 30 senttiä pitkä ja se maistuu makean kirpeältä.

Ananas on itseasiassa mykerökukkainen hedelmä, joka koostuu yhteen kasvaneista marjoista. Ananas, englanniksi pineapple, sai nimensä 1600-luvulla männynkäpyä (pine cone) muistuttavan rakenteensa takia.

Aikaisemmin Havaiji oli suurin ananasten tuottaja, mutta nykyään ananaksia viljellään suuressa mittakaavassa Brasiliassa, Filippiineillä ja Costa Ricassa. Ananas onkin kotoisin Paraguayn ja Brasilian alueelta. Ananaksen suosion räjähtämisen syyt ovat vielä epäselviä. Uskotaan, että Columbus toi ananaksen mukanaan palatessaan tutkimusmatkoiltaan kotiin 1943.

Ananaksen satokausi on maalis-kesäkuu, ja jokainen ananaspuu kykenee tuottamaan useampia hedelmiä. Ananaksen voi nauttia tuoreena, mehuna, valmistettuna tai säilöttynä, ja sen lehtiä käytetään usein tapettina tai kattoeristeenä. Ananasmehua nautitaan ympäri maailmaa, esimerkiksi pina coladan tyyppisten alkoholijuomien ainesosana.

Ananaksen ravintoarvot

Ananas on täynnä terveellisiä ravintoaineita, kuten kaliumia, kuparia, mangaania, kalsiumia, magnesiumia, C-vitamiinia, beetakaroteenia, tiamiinia, B6-vitamiinia ja folaattia, sekä myös liukenevaa kuitua ja bromelaiinia.

Ananas tarjoaakin sitä syövälle useita terveysvaikutuksia:

Hoitaa niveltulehdusta

Yksi ananaksen parhaista terveydellisistä ominaisuuksista on sen nivelien ja lihasten tulehduksia parantava kyky. Niveltulehdukset ovat ihmisen elimistöä heikentäviä epämukavia ongelmia, joista kärsitään ympäri maailmaa.

Ananas sisältää harvinaista proteolyyttistä entsyymiä, bromelaiinia, jonka tiedetään hajottavan monimutkaisia proteiineja, minkä takia se ehkäisee tulehduksia tehokkaasti.

Kiihdyttää immuunijärjestelmää

Yhdessä annoksessa on yli 130% päivittäisestä C-vitamiinin saantisuosituksesta, mikä tekeekin siitä yhden parhaimmista vitamiininlähteistä. C-vitamiinin riittävä saaminen ehkäisee sairauksia ja kiihdyttää immuunijärjestelmää, sillä vitamiini stimuloi valkosolujen aktiivisuutta ja toimii antioksidanttina vapaita radikaaleja soluja vastaan.

Vapaat radikaalit voivat aiheuttaa vakavaa vahinkoja elimille ja häiritä elimistön toimintaa, esimerkiksi muuttamalla soluja syöpäsoluiksi.

Nopeuttaa haavojen paranemista

Yksi C-vitamiinin unohdetuista ominaisuuksista on sen kollageenin tuottamiskyky. Kollageeni on elintärkeä proteiinin lähde verisuonien seinämille, iholle, elimille ja luustolle. Ananaksen korkea C-vitamiinipitoisuus auttaa sinua parantamaan haavasi nopeammin ja puolustautumaan infektioita ja sairauksia vastaan.

Ehkäisee syöpää

Ananaksen tiedetään suoraan ehkäisevän suu-, kurkku- ja rintasyöpää, sillä se sisältää runsaasti erilaisia antioksidantteja, kuten esimerkiksi A-vitamiinia, beetakaroteenia ja mangaania. Mangaani on erityisesti tehokas ase syöpäsoluja tuottavia vapaita radikaaleja vastaan.

Parantaa ruoansulatusta

Ananaksen säännöllinen syöminen voi suojata sinua useilta terveysongelmilta, esimerkiksi ummetukselta, ripulilta, suolen toimintahäiriöiltä, ateroskleroosilta ja verisuonien tukkeutumiselta.

Kuitupitoinen ananas nopeuttaa ruoan kulkeutumista ruoansulatusjärjestelmän läpi ja nopeuttaa ruokaa hajottavien nesteiden tuottamista. Ananas myös kovettaa löysää ulostetta, jos kärsit ripulista.

Lisäksi bromelaiini stimuloi proteiinin sulamista, vähentää suolen tulehduksia ja näin parantaa ruoansulatusjärjestelmän ongelmia.

Hoitaa yskää ja flunssaa

Bromelaiini ja C-vitamiini auttaa hengityselimistön ongelmissa mm. poistamalla limaa hengitysputkista. C-vitamiinin immunisysteemiä kiihdyttävä vaikutus on jo tuttu, mutta myös bromelaiini kykenee poistamaan tehokkaasti ylimääräistä limaa hengityskanavista.

Edistää luuston kuntoa

Vaikka ananas ei olekaan erityisen kalsiumpitoinen, se sisältää silti runsaasti mangaania. Mangaani on luuston terveydelle elintärkeä mineraali, sillä se vahvista, kasvattaa ja korjaa luita. Mangaani on ananaksen merkittävin mineraali ja yhdellä annoksella ananasta voitkin täyttää 70% päivittäisestä mangaanin saantisuosituksesta.

Edistää suun kuntoa

Suusyövältä suojaavien antioksidanttien lisäksi ananaksessa on adstringentteja ainesosia, jotka vahvistavat ikeniä ja hampaita. Adstringentit agentit tiukentavat kudoksia siten, että hampaiden tippumista, hiustenlähtöä, lihasten heikkenemistä tai ihon löystymistä ei tapahdu.

Ananas on erittäin voimakas astringentti ja sitä usein kuvaillaan luonnolliseksi parannuskeinoksi hampaiden ja ikenien ongelmiin.

Parantaa näkökykyä

Silmä on ihmiskehon tärkein aistielin ja ananaksella on kyky parantaa sen kuntoa ja vähentää ikääntymiseen liittyviä silmäsairauksia. Monet ikääntyvät ihmiset kärsivät näön heikkenemisestä, mutta ananaksen beetakaroteenilla ongelmaa voidaan viivästyttää.

Sääntelee verenpainetta

Ananaksen kalium on erinomainen mineraali, jonka puutostila voi johtaa vakaviinkin terveysongelmiin. Kalium helpottaa verisuonien jännitettä ja nopeuttaa verenkiertoa ympäri elimistöä.

Kun verisuonet rentoutuvat, verenpaine laskee ja veren virtaaminen on vähemmän rajoitettua. Näin voidaan suojautua verisuonien tukkeutumilta ja vähentää plakin kerääntymistä suoniin, mikä puolestaan suojaa ateroskleroosilta, sydänkohtauksilta ja infarkteilta.

Nopeuttaa verenkiertoa

Muiden tärkeiden mineraalien lisäksi ananaksessa on korkea kuparipitoisuus. Kupari on oleellinen terveellisten punasolujen rakennusaine.

Korkea punasolujen määrä edistää monien elimien hapensaantia ja saa ne toimimaan oikealla tavalla. Kupari myös lisää kognitiivisia kykyjä ja ylläpitää hermostollisia liikeratoja ehkäisten samalla alzheimerin ja dementian tyylisiä sairauksia.

Varoituksen sana

Ananaksen edut ovat kiistattomat, mutta sitäkin tulee syödä kohtuudella. Bromelaiini on pääasiassa lihaa pehmentävää entsyymiä, eli se edistää kovien ruokien sulamista. Ananaksen liiallinen syönti voikin johtaa siihen, että sen bromelaiini alkaa pehmentämään myös sinun huuliasi, ikeniä tai kieltä. Bromelaiinin ja C-vitamiinin yliannostukset voivat johtaa oksentamiseen, ripuliin, päänsärkyihin ja pahoinvointiin. Bromelaiinin tiedetään myös sekoittavan kuukautisrytmiä, joten raskaana olevien naisten tulisi välttää ananaksen yletöntä syöntiä välttääkseen keskenmenon mahdollisuuden.

Ongelmia ei kuitenkaan tule, jos syöt ananasta kohtuudella. Tartukin tähän piikikkääseen herkkuun ja käy kiinni. Elimistösi kiittää sinua myöhemmin.

Kuntoilu

30 min Full Body FAT BURN HIIT At Home (Warm up & Cool Down Included)

https://www.youtube.com/watch?v=p2fFOsLdHwQ

15 min FULL BODY Fat Burn HIIT Workout (No Equipment)

https://www.youtube.com/watch?v=dxA21IeBB8o

FULL BODY FAT BURNING HIIT WORKOUT (no equipment)

https://www.youtube.com/watch?v=K64S8YXC3RwEi kommentteja:

Lähetä kommentti