maanantai 21. syyskuuta 2020

KE 23.09.2020 Kalajoen kaupungin päätöksentekoa pyritään samaan oikeille raitelle

 

Kalajoen kaupunginhallitukselta 12-sivuinen vastaus kirjallisiin kysymyksiin hallituksen päätöksenteosta ja henkilöstöasioiden hoitamisesta – Moni kysymyksen esittäjä "kritisoi omaa päätöksentekoaan"

https://www.keskipohjanmaa.fi/uutinen/601716

Kalajoen kaupunginhallitus hyväksyi äänestyksen jälkeen maanantain kokouksessaan kirjallisen vastauksen kysymyksiin kaupunginhallituksen tavasta tehdä päätöksiä sekä kaupunginhallituksen tavasta hoitaa henkilöstöasioita. Kirjallinen vastine hyväksyttiin äänin 5–2, lisäksi kaksi valtuutettua äänesti tyhjää. Vastaesitys oli, ettei vastinetta hyväksytä.

Hyväksymisen puolesta äänestivät Eija Pahkala (kesk.), Vesa Hihnala (kesk.), Riitta A. Tilus (kesk.), Mauno Rahkola (kesk.) ja Hannu Lahti (vihr.). Hyväksymistä vastaan äänestivät Sirkka Alho (vas.) ja Hanna Saari (kok.). Tyhjää äänestivät hallituksen varajäsenet Ritva Mäntymäki (kesk.) ja Mikko Lauri (sd.).

Kaupunginhallitus laati 12-sivuisen vastauksen yhteentoista esitettyyn kysymykseen, jonka takana oli lopulta 20 valtuutettua tai varavaltuutettua. Kaupunginhallitus toteaa vastineensa alussa, että nimien määrä on lisääntynyt valtuustokäsittelystä kahdella, ja ihmettelee ettei kysymyspaperia ole allekirjoitettu.

Vastauksessa tuodaan selkeästi ilmi, että monella asianosaisella henkilöllä on valtuutetun roolin lisäksi merkittävä asema arvostelun kohteena olevassa kaupunginhallituksen ja lautakuntien päätöksenteossa. Kaupunginhallituksen jäsenistä Alho ja Saari sekä varajäsen Mäntymäki kuuluvat 20 valtuutetun ja varavaltuutetun joukkoon, jotka "allekirjoittivat" kirjallisen kysymyksen.

Kysyjiin lukeutuvat myös valtuuston puheenjohtaja Miika Heikkilä (kesk.) ja 2. varapuheenjohtaja Päivi Alho (vas.). Puheenjohtajistolla on oikeus käyttää kaupunginhallituksen kokouksissa puheenvuoroja.

Toimituksen tiedossa oli alunperin 17 valtuutetun ja varavaltuutetun nimet, jotka olivat kysymysten esittämisen takana:

Päivi Alho (vas.), Kauko Hukka (vas.), Ritva Mäntymäki (kesk.), Juha Rahkola (kok.), Sirkka Alho (vas.), Lasse Joensuu (kesk.), Sami Mölsä (kok.), Hanna Saari (kok.), Jouko Arvo (kok.), Eero Kinare (vas.), Kullervo Niemelä, Jaana Siermala (kesk.), Miika Heikkilä (kesk.), Raili Myllylä (kesk.), Juha Tuliniemi (vas.), Tapani Ojala (kok.) ja Aulis Vuotila (kesk.).

Kaupunginhallituksen julkaisemassa listassa on lisäksi mainittu Mari Niemelä (kesk.), Fanny Pöntiö (kesk.) ja Eeva Myllynen (kesk.). Näin ollen kokonaismäärä on 20 "allekirjoittanutta", kuten kaupunginhallituksen vastauksesta ilmenee.


TI 08.09.2020 Kirjallinen kysymys kaupunginhallitukselle ja sen analysointi

http://kalajokinen.blogspot.com/2020/09/ti-08092020-kirjallinen-kysymys.html


PE 28.08.2020 Kalajoki kiehuu ja kuohuu

http://kalajokinen.blogspot.com/2020/08/pe-27082020-kalajoki-kiehuu-ja-kuouhuu.html


LA 29.08.2020 Kaupunginjohtajan paikka avoinna ? ? ? ? ? !

http://kalajokinen.blogspot.com/2020/08/la-29082020-kaupunginjohtajan-paikka.html

Minulla ei ole käytetävissä kaupunginhallituksen 12-sivuista vastinetta. Siksi joudun tekemään johtopäätökset asiaan muilla perusteilla. Olen ymmärtänyt, että kriitikin kohteena ovat olleet kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riitta A. Tilus keskusta, kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Vesa Hihnala keskusta, Eija Pahkala keskusta ja Mauno Rahkola keskusta. Juuri näiden henkilöiden äänillä kaupunginhallituksen enemmistö hyväksyi kaupunginhallituksen selvityksen asiassa. Kuka muuten teki tuon kaupunginhallituksen selvityksen? Oliko se virkamiestyötä? Tekikö selvityksen kaupunginsihteeri ja kaupunginjohtaja?

Mielestäni on varsin erikoista vihreiden käyttäytyminen. Vastavalittu vihreiden edustaja kaupunginhallituksessa on hyväksymässä selvityksen ja juuri kaupunginhallituksesta eronnut vihreiden entinen kansanedustaja erosi sen takia ettei voinut hyväksyä tällaista asioiden hoitoa.

Minun käsitykseni mukaan ongelman voi ratkaisa keskustan valtuustoryhmä. Keskustan on vaihdettava nämä neljä kaupunginhallituksen jäsentä. Valtuuston kokouksessa on tehtävä tarvittavat muutokset selvitykseen vatuuston enemmistön päätöksellä tai mieluummin on sovittava asia ryhmien päätöksellä ennen valtuuston kokousta. Tällaisia asioita ei kannata tuoda suureen saliin reposteltavaksi vaan päätökset on tehtävä keskustan valtuustoryhmässä ja ryhmien välisessä neuvottelussa. Mielestäni kaupunginvaltuusto voi hyväksyä kaupunginhallituksen selvityksen valtuustoryhmien yhteisesti päättämillä muutoksilla. Keskustan on syytä vaihtaa neljä kaupunginhallituksen jäsenta.

Mielestäni kaupunginjohtajan toimintatapoihin valtuutettujen on otettava kantaa kirjallisella varoituksella. Tämä siitä huolimatta, että kaupunginjohtaja on tehnyt erittäin merkittävän työn Kalajoen kaupungin hyväksi. Hän on kehittänyt Kalajoen kaupunkia rohkeasti ja esimerkillisesti. Kaikki toimintatavat eivät kuitenkaan ole olleet yleisesti hyväksyttäviä. Ongelmat asioiden hoidossa johtuvat enemmänkin keskustan valtuustoryhmän keskinäisistä suhteista. Valtuustoryhmä on ollut useiden vaalikausien ajan käytännössä ikäänkuin kahtiajakautunut.


Susien määrä kasvu on huolena Kalajoella. Eilen illalla n. 21.30 on nähty susi Salmun maatilamatkailun lähellä. Susi oli menossa Etelänkylää kohti. Mehtäkylässä soramontulta kilomeri Kalajoelle päin on eilen ollut kaksi sutta navettaa kiertämässä. Riistakamerassa on näistä susista kuvia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti