sunnuntai 12. heinäkuuta 2020

SU 12,07.2020 Ajatuksia taidenäyttelyni kehittämisestä


Kuoronjohtaja Soili Autio

Kalajoki

Uusin maalaus taidenäyttelyssäni on kuoronjohtaja Soili Autiosta tehty karikatyrimaalaus, jonka on maalannut taitelija Rositsa Tancheva.
Olen miettinyt tavallisen tallaajan kannalta asioita eli mitä tarpeita hänellä on kotiseutunsa historian osalta ja miten ne tarpeet voidaan parhaiten toteuttaa. Nykyajan ihminen on kiireinen ja pinnallinen. Nykyajan ihmistä ei esimerkiksi kiinnosta kovinkaan suuressa määrin taidenäyttelyt. Taidenäyttelyissähän saadaan elämyksi ja kokemuksia kukin oman makunsa mukaan. Monia henkilöitä taidenäyttelyt eivät kiinnosta juuri lainkaan. Tavallinen tallaaja ei ole kiinnostunut lukemaan kirjoja. Monissa kodeissa ei enää ole edes kirjahyllyä. Tavallinen tallaaja haluaa tietoja nopeasti ja helposti. Näiden aatosten pohjalta olen joutunut miettimään omaa taidenäyttelyäni ja sen kiinnostavuutta. Toisaalta taas monet taideteokset ovat jo niin arvokkaita että niitä ei voi laittaa yleisön nähtäväksi ilman vartioinitia ja ilman vakuutuksia. Taide-elämykset ovat entistä enemmän siirtymässä nettiin. Minullakin on oma näyttely netissä, mutta sitä voidaan parantaa vielä huomattavasti. Silloin se palvelisi myös oppilaitoksia paikallishistorian ja jopa Suomen historian lähteenä. Minulla on käytettävissäni kirjoittamani Kalajoen historia kirjoitukset ja n. 1000 valokuvaa. Tähän voidaan lisätä videot ja muut tallenteet. Esitystapa täytyisi olla asiakkaan kannalta helposti nähtävissä ja toteutettava siten, että asiakas voi halutessaan perehtyä historiikkeihin, valokuviin ja muuhun aineistoon helposti. Toteustapa siis korvaisi paikallishistorian ja kotimaan historian kirjat sekä valokuvakirjat esiteltävistä kohteista sekä tietosanakirjat. Taidenäyttelyni on vasta ehkä puolivälissä aineiston eli maalausten ja valokuvien osalta. Historiallisista tapahtumista on vielä tehtävä maalauksia, sillä maalaus kertoo enemmän kuin tuhat sanaa ja jää helpommin myös katselijan mieleen. Historiatiedot on vielä täydennettävä ja tarkistettava. Minulla on vielä tarkoitus laajentaa näytelyäni eri osa-alueille, jotka selviävät lähikuukausien aikana. Tehtävään on siis paljon vielä. Toteutus on tarkoitus tehdä lähivuosina kokonaisuudessaan nettiin ja siihen voisi tutustua esimerkiksi puhelimen välityksellä. Taideteokset olisi nähtävissä nähtävänä kotigalleriassani vain ani harvoille henkilöille. Tavoitteena on kuitenkin se, että Kalajokea tehdään entistä tunnetumaksi kaikilta osiltaan.

Alueuutiset

Lukuisia murtoja Ylivieskan ja Alavieskan alueella – Poliisi on saanut kiinni tekijän

Seitsemän poikkeuslupaa karhunkaatoon Etelä- ja Keski-Pohjanmaalle

Kotimaan uutiset

Rovaniemen kaupungin päiväkoti suljetaan koronavirustartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi, 30 lasta karanteeniin
Kaikki päiväkodissa 3. heinäkuuta ja sen jälkeen vierailleet henkilöt asetetaan karanteeniin. Päiväkoti on suljettuna 13.–27. heinäkuuta.
Ensimmäinen koronavirustartunta todettiin päiväkodin työntekijällä 8. heinäkuuta. Kolme päivää myöhemmin oireeton tartunta todettiin päiväkodin lapsella. Kumpikin tartunnan saanut on ollut päiväkodin tiloissa viimeistään tiistaina 7. heinäkuuta.
Karanteenipäätös koskee 30:tä lasta ja viittä päiväkodin työntekijää. Kaupungin terveydenhuolto ottaa jokaiseen henkilökohtaisesti yhteyttä. Aiemmin karanteeniin asetettiin 35 henkilöä.

Iris Hagert, 81, ja Ulf Hagert, 88, ovat yksiä harvoista Vartiosaaren ympärivuotisista asukkaista – Postit ja ruoat haetaan soutuveneellä
AALLOT keinuttavat venettä, kun Iris Hagert, 81, soutaa kohti Reposalmen satamaa Helsingissä. Siellä on postilaatikko. Hän asuu 88-vuotiaan miehensä Ulf Hagertin kanssa vastarannalla Vartiosaaressa, jonne ei ole kiinteää tieyhteyttä.
Ei ole tarvinnut kuntosalilla käydä. Soutaminen ja kävely luontopoluilla riittävät”, Iris Hagert sanoo.
Hän varmistaa kurssin olkansa yli kurkistamalla.
Talvella asukkaat kulkevat jäätä pitkin – jos meri jäätyy. Viime talvena väylä pysyi avoimena.
Nyt oli ensimmäinen jäätön talvi. Tuli sekin nähtyä.”

Kotimaan komeimmat klassikot
Sadan viime vuoden aikana suomalaiset ovat päässeet matkaamisen makuun. Museoviraston kuvat paljastavat tutut ja tuntemattomat maisemat, joissa moni matkustaa myös tänä kesänä.

Ulkomaan uutiset

Venäjän Habarovskissa tuhannet mielenosoittajat marssivat suositun kuvernöörin pidätyksen takia

Talousuutiset

Trump vaatii USA:lle uutta jäänmurtajalaivastoa – muistio paljastaa, että Suomella olisi mahdollisuus livahtaa markkinoille: ”Yrittänyt myydä jäänmurtajia Yhdysvaltoihin jo vuosien ajan”
Suomalaisen jäänmurtajaosaamisen myyminen Yhdysvalloille oli esillä mm. Trumpin ja presidentti Sauli Niinistön tapaamisessa viime lokakuussa. Amerikkalaisilla on aiheeseen kiinnostusta ja tieto siitä, että Suomessa on alan osaamista.

Urheilu-uutiset

Lewis Hamilton voittoon, Valtteri Bottas nousi hienosti toiseksi – Kimi Räikkönen jäi pisteittä Steiermarkin GP:ssä

Urheilu

Muhammad Ali vs Sonny Liston II #Legendary Night# HD

Maailmalla tapahtuu

Tuomas kuvasi häkellyttävän näyn Turussa: Ilmiliekeissä ollut hahmo hyppäsi tyynen rauhallisesti Aurajokeen

Rosvo jäi kiinni Porissa erikoisella tavalla – varastettu ruohonleikkuri vastasi sähköpostiin pihavajasta

Poliisi on jahdannut useita päiviä metsään paennutta sotaveteraania ja tämän puumaa Puolassa – mies ei halua luovuttaa kissapetoaan eläintarhaan

Ex-mies asteli Prismaan ja teki hirmutekonsa määrätietoisesti – pian paljastui suhdehelvetti karmivine yksityiskohtineen
Vuoden 2009 viimeisenä aamuna Ibrahim Shkupolli surmasi entisen naisystävänsä, tämän neljä työkaveria ja itsensä. Taustalta paljastui parisuhdehelvetti, jota miehen mustasukkaisuus hallitsi: nainen ei saanut katsoa edes televisiota, jos siellä oli miehiä.
Erkin kommentti: Kertomus kulttuurin rikastuttajasta.

Mielipiteet

Valheita ja petoksia. Osa II
1990 -luvun lopussa vallassa olleet poliitikot kuitenkin halusivat ehdottomasti, kansalta kysymättä, liittää meidät euroon. Voidaan ihan perustellusti kysyä, että mikä mahtoi olla silloisen pääministerimme Paavo Lipposen motivaatio tähän?
Avaan tässä blogissa sekä rahapoliittista historiaamme että euroon liittymisemme taustalla olevia epäselvyyksiä. Matkamme eurossa alkoi käytännössä valheella, kun sitä selvittänyttä työryhmää ei ohjeistettu tekemään vertailua euron talousvaikutuksista suhteessa markkaan. Se kertoo paljon eurojäsenyytemme pohjasta.

Youtube

Huhtasaari, EU:n oikeusvaltioperiaate on vitsi!

Yle Areena

Tapahtui Inkerinmaalla 
Toisen maailmansodan aikana silloisen Leningradin alueelta pakeni noin 63 000 inkeriläistä. Viisituhatta heistä asettui asumaan Ruotsiin. Yksi heistä oli elokuvantekijä Anneli Kustfeldin isä. Kustfeld kertoo henkilökohtaisessa dokumentissaan inkeriläisten kokemasta vainosta Neuvostoliitossa, Leningradin alueen miehityksestä, inkeriläisten evakuoinnista Suomeen sekä pakomatkasta Ruotsiin, muun muassa haastattelemalla joitakin yhä elossa olevia Ruotsiin paenneita inkeriläisiä. Dokumentti unohdetusta kansanmurhasta Stalinin hirmuhallituksen aikana Neuvostoliitossa, valmistumisvuosi 2019.

Huumori

Kummelin pääministerin maa peri tämän rehellisyyden

Musiikki

Keinussa kesällä kerran ja papan koulutodistus

Баян Микс (BAYANMIX) - Цыганочка (на бис)

Bayan Mix, Hafanana ТК "Россия1".из зала

Дорогой длинною - Дуэт «ЛюбАня» / Those Were The Days - "LiubAnya" accordion duo

Маруся Marusya Brides group sexy girls play instrumental music группа Невесты

Terveys


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti