perjantai 31. heinäkuuta 2020

PE 31.07.2020 Taideasiaa

Jukka Uunilan muotokuva

Kalajoki

Jätin eilisen blogitekstini julkistamatta tutkinnallisista syistä. Blogiteksti on siis säilössä napin painalluksen takana. Tein kuitenkin toisen blogikirjoituksen, koska minulle sattuu ja tapahtuu. Vein kirjani Olet Maamme Armahin Suomenmaa tiedotusvälineille Kalajoen toimistoon ( Kalajokiseutu, Kalajokilaakso, Keskipohjanmaa) jotta toimittajat voivat perehtyä oikeustaisteluuni ja noudattaa halutessaan jourunalistisia ohjeita. Totuus ei pala tulessakaan, mutta toimittajat ovat vaiti kuin tapuliukot.

Tänään posti toi minulle taidenäyttelyyni tilaamani maalaukset. Niiden toimitus kesti 3 viikkoa Bulgariasta Suomeen.

Toinen maalaus on muotokuva Jukka Uunilasta. Muotokuvan on maalannut taiteilija Rositsa Tancheva.

Uunila, Jukka (1923–)

http://www.suhs.fi/uunila-jukka-1923/


Karikatyyrimaalaus on kuoronjohtaja Soili Autiosta. Karikatyyrimaalaus Soili Autiosta on taitelija Rositsa Tanchevan maalaama.

https://www.fermaatti.fi/soili/

Seuraava muotokuvamaalaus on valmiina lähipäivinä ja se esittää tekoälytutkija professori Timo Honkelaa

https://fi.wikipedia.org/wiki/Timo_Honkela

Timo Honkela 1962–2020

https://www.hs.fi/muistot/art-2000006537850.html


Helena Petäistön muotokuva


Unto Jutilan muotokuva


Karikatyyrimaalaus jääkiekkoilija Jussi JokisestaTuleva oikeusministeri ja RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson Kalajoki-näytelyssä vuonna 2015


Kalajoki-näyttely ja Erkki AhoKalajoki-näyttelyn synty

http://kalajoki-nayttely.blogspot.com/2016/08/kalajoki-nayttelyn-synty.html


Kalajoki-näyttely

http://kalajoki-nayttely.blogspot.com/2014/


Kalajoki-näyttely Etappi-Kirppiksellä

http://kalajoki-nayttely.blogspot.com/2016/08/kalajoki-nayttely-etappi-kirppiksella.html

Minä olen ulosottovelallinen, mutta minulla on oma taidenäyttely, jonka verotusarvokin on verottajan arvion mukaan 33400 euroa, mutta todellisuudessa sen käypä arvo on vähintäänkin 100 000 euroa. Miten tämä on mahdollista? Minä siirsin omaisuuttani eli taidenäyttelyni yritykseni Konsulttitoimisto Erkki Aho Ky nimiin. Minä ilmoitin asiasta ulosottoviranomaisille, että olen syyllistynyt velallisen epärehellisyyteen koska olen siirtänyt omaisuuttani velkojieni ulottumattomiin. Ulosottoviranomaiset eivät reagoineet asiaa. Minä tein itsestäni rikosilmoituksen Kalajoen poliisille ja ilmoitin tehneeni rikoksen, koska siirsin omaisuuttani velkojieni ulottumattomiin. Kalajoen poliisi teki asiassa tutkimattajättämispäätöksen. Minä haastoin Kalajoen poliisin oikeuteen, koska hän menetteli vastoin lakia. Ylivieska-Raahen käräjäoikeus ei ottanut asiaaa käsiteltäväkseen eli toimi lain vastaisesti. Jos poliisi olisi toiminut esitutkintalain mukaisesti niin olisin saanut oman asiani rikostutkintaan. Nyt en sitä saanut enkä ole vieläkään saanut omaa asiaani rikostutkintaa lukuisista yrityksistä huolimatta. Jos oikeus olisi toiminut lain mukaisesti niin olisin saanut oman asiani oikeuskäsittelyyn. En vieläkään olen saanut omaa asiaani eli PR-talojen konkurssivyyhteä oikeuskäsittelyyn.


Aikanaan Kalajoen kaupunkia pyydettiin ostamaan taitelija Vionojan maalaus 100 000 markalla.

Taulu esitää Kallan kareja ja sitä tultaisiin säilyttämään Kokkolassa museossa. Valtuutettu Erkki Aho ei voinut hyväksyä niin korkeaa hintaa tuosta maalauksesta vaan vaati että hintaa alennetaan ja maalaus sijoitetaan Kalajoen kaupungin tiloihin. Näin myös tehtiin. Maalauksen hinnaksi tuli 80 000 markkaa ja sijoituspaikaksi Kalajoen kunnan valtuustosali. En ryhdy nyt kertomaan miksi maalauksen hinta oli noin korkea ja kenet Kalajoen päättäjät pelastivat pälkästä.


Valtuutettu Erkki Aho oli tiedustellut kalajokiselta erinomaiseksi taitelijaksi tunnetulta Eugen Forssilta, että paljonko maksaisi jos hän maalaisi tuollaisen taulun, jota Kalajoen kunnalle oli tarjottu 100 000 markalla. Taitelija Elmer Fors ilmoitti maalavansa vastaavan taulun 2000 markalla.


Taitelija Markku Hakolan maalaama muotokuva pääministeri Juha Sipilästä

Mielestäni oman taidenäyttelyni maalaukset ja muut taideteokset ovat erittäin arvokkaita. Aikanaan Kalajoen kunta tilasi kunnanjohtaja Torsti Kalliokoskesta muotokuvan. Nyt muotokuva on Kalajoen kaupungintalon aulassa. Ylöjärvelainen taitelija maalasi tuon muotokuvan ja sen hinta oli 25 000 mk. Jotkut kunnanhallituksen jäsenet olivat taipuvaisia siihen, että tilataan Torstille toinen muotokuva kotiin kunnan piikkiin hinnaltaan 25 000 mk. Joku valtuutettu, nimeltään Erkki Aho ,ei hyväksynyt ajatusta ja nosti siitä metelin ja siksi Kalajoen kunta tyytyi vain yhteen muotokuvaan kunnanjohtajasta.

Kalajoen lukion ja yläasteen rehtorista Väinö Oksasesta oli päätetty tehdä muotokuva, koska rehtori Oksanen oli jäämässä eläkkeelle. Vararehtori Utriainen oli pyytänyt tarjoukset pöytäkirjan mukaan seuraavilta taiteilijoilta : Markku Hakola, Lapua, Seija Isopahkala Kalajoki, Oma Orell Kalajoki ja Alpo Tuomisto Ylöjärvi. Taitelija Markku Hakola pyysi minut luokseen Kalajoella Tapion Tuvalla ja halusi keskustella kunnanvaltuutetun kanssa muotokuvan tarjouspyntöihmeellisyyksistä. Taitelija Hakolalla oli sellainen käsitys, että hän ei saa tarjoustaan läpi, vaikka tekisi kuinka edullisen tarjouksen tahansa. Pyydettyäni perusteluita asialle hän kertoi minulle seuraavaa:” Soitin eilen vararehtori Oiva Utriaiselle ja kerroin tulevani Lapualta Kalajoell tutustumaan tarkemmin asiaan jotta voin tehdä pyydetyn tarjouksen. Tänään soitin vararehtori Oiva Utriaiselle kotiin ja siellä vastasi Oivan vaimo, joka kertoi Oivan olevan vielä koululla. Minä menin koululle ja kerroin kanslistille asiani. Tämä ihmetteli miten Oiva Utriainen oli pyytänyt tarjouksia muotokuvan tekemisestä, sillä eihän Oiva ole edes päättämässä asiasta. Kanslisti oli lisäksi kertonut, että Oiva Utriainen on Kuusamossa. Tivasin asiaa jotta kanslisti voisi tarkistaa asian. Minulle tuli sellainen kuva, että kanslisti kävi kääntymässä käytäväsää ja palasi takaisin ja sanoi, ettei löytänyt Oiva Utriaista. Minulle on muodostunut selainen kuva, että asiat on päätetty etukäteen enkä minä saa tuota työtä, vaikka tekisin kuinka edullisen tarjouksen tahansa, sanoi taiteilija Markku Hakola.

Ylöjärveläinen taiteilija Alpo Tuomisto kertoi Tapion Tuvalla jo aikaisemmin, että hän on maalannut muotokuvat kunnanjohtaja Kalliokoskesta ja tämän vaimosta. He olivat tutustuneet toisiinsa Kiinan matkan aikana.Hän oli tehnyt muotokuvan edullisesti koska kunnalta oli tulossa isompia tilauksia.

Lukion kanslistina toimi kunnanjohtaja Kallikosken vaimo Mirjami Kalliokoski ja johtokunnan puheenjohtajana toimi Topi-Kalustaja Oy;n toimitusjohtaja Tapio Ojala. Yläasteen ja lukion johtokunnan kokouksessa 28.5.1999 tarjoukset avattiin. Rehtori Väinö Oksanen poistui asian käsittelyn ajaksi kokouksesta ja sihteeri Mirjami Kalliokoski toimi asiassa esittelijänä. Taitelija Markku Hakolan tarjous oli 6000 mk, taiteilija Alpo Tuomiston tarjous 8000 mk ja taitelija Oma Orellin tarjous 9000 mk. Johtokunta päätti yksimielisesti hyväksyä taitelija Alpo Tuomiston tarjouksen.

Erikoista on myös se, että muut taiteilijat saivat tiedon johtokunnan päätöksestä 16.6.1999 ja taitelija Alpo Tuomisto saapui 18.6.1999 Tapion Tuvalle Kalajoelle autollaan, jossa takapenkillä oli kaksi maalausta, joista toinen oli rehtori Väinö Oksasen muotokuva ja toinen Topi-Kalustaja Oy:n edellisen toimitusjohtajan Toivo Ojalan muotokuva.

Olen toiminut Kalajoen kaupunginvaltuutettuna 28 vuotta ja olen omasta mielestäni tehnyt merkittävän kulttuurityön kotiseututyön kokoamalla Kalajoki-näyttelyn http://kalajoki-nayttely.blogspot.com/ ja kirjoittamalla Kalajoen historiaa käsittelevää blogia http://kalajoenhistoria.blogspot.com/ sekä Kalajoen urheilua käsittelevää blogia http://e-aho-urheilublog.blogspot.com/ ja http://urheilunhistoria.blogspot.com/

Minut on palkittukin siitä

Kultainen ansiomerkki

http://e-aho-kalajokiblog.blogspot.com/2018/02/kultainen-ansiomerkki.html


Karikatyyrimaalaus kaupunginjohtaja Jukka Puoskarista1 kommentti:

  1. Hienoja sekä omaperäisiä muotokuvia. Meillä on myös yksi perhepotretti, ja tahtoisimme siitä muotokuvan maalattavaksi. Täytyykin siis etsiä joku ammattilainen, joka sen voisi meille tehdä. Kiitos tämän jakamisesta. https://www.markkujarvelin.com/

    VastaaPoista