maanantai 4. helmikuuta 2019

MA 04.02.2019 Esitän, että seuraavan hallituksen ohjelma tehdään Erkki Ahon ohjeiden mukaanSEURAAVAN hallituksen tulisi sopeuttaa julkista taloutta vähintään kahdella miljardilla eurolla, valtiovarainministeriö linjaa maanantaina julkistetussa virkamiespuheenvuorossaan.Sopeutukset tarkoittavat menoleikkauksia ja veronkiristyksiä, mutta jälkimmäisiä on puheenvuoron mukaan mahdollista tehdä vain ”hyvin rajallisesti”.Ministeriön esittämä sopeutustarve on neljä miljardia euroa pienempi kuin vuoden 2015 eduskuntavaalien alla, mutta silti merkittävä.
Valtiovarain­ministeriöltä tyly viesti: Tulevan hallituksen on leikattava julkisia menoja lähes 2 miljardia, kestävyysvaje ei ole sulanut hallituskaudella

Erkin kommentti: Minun ohjelmaesitykseni on tämä:
1.Valtion on lopetettava yritystuet ja poistetaan ne sitä mukaan kuin se on mahdollista. Yritystukiin uppoaa jopa 8–9 miljardia vuodessa. Analyysi: Valtio syytää miljoonia risteilyihin ja tuulimyllyihin – 8 syytä, miksi poliitikot eivät uskalla kajota yritystukiin
Järkevöitetään Eu-tukien käyttö ja hankerahojen käyttö tai poistetaan ne kokonaan. Virkamiehiä on kymmmeniätuhansia liikaa. Siksi valtion ja kuntien hallinnon rationalisointi on välttämätöntä.

2. Maahanmuuton kustannukset alas. Kaikki maahantunketujat , jotka ovat syyllistynnet rikoksiin laitetaan Venäjältä vuokrattaviin vankiloihin kärsimään rangaistusta eikä heillä ole sen jälkeen paluumahdollisuutta Suomeen. Palautetaan kaikki maahantunkeutujat joilla ei ole työtä eivätkä he pysty elättämään itseään ja perhettään EU-tuomioistuimen päätöksen mukaisesti ensimmäiseen EU-maahan. Siis sosiaaliavun turvin elävät maahantunketujat poistetaan Suomesta. Näin pakolaiskulut vähenevät merkittävästi.Professorilta tyly reaktio maahanmuuttoraporttiin: ”Tyhmintä, mitä valtionhallinto voi alamaisilleen kertoa”

3.Suoritetaan oikeushallinnon uudistus. Perustetaan perustuslakituomioistuin. Kaikissa muiissa maissa on perustuslakituomioistuin, mutta ei Suomessa. Perustuslakituomioistuin https://fi.wikipedia.org/wiki/Perustuslakituomioistuin . Lakkautetaan laillisuusvalvonta, hallinto-oikeudet ja korkein oikeus. Jäljellä jäisi kihlakunnan oikeus, hovioikeus ja perustuslakituomiostuin. Uudistetaan poliisihallinto ja lakkautetaan poliisihallitus ja yhdisstetään ministeriön kanssa. Lisätään poliisivirkoja 900 vuoteen 2022 mennessä.

  1. Lakkautetaan väliportaan hallinto eli aluehallintovirastot ja maakuntahallinnot. Perustetaan kuntien välisiä toimialakohtaisia yhteishallintoalueita. Lopetetaan SOTE-sekoilua ja palkataan terveyskeskuksiin valtion tuella 1000 uutta lääkärinvirkaa.

  1. Nostetaan pienempien eläkkeensaajien eläkkeitä vähintääkin sadalla eurolla kuukaudessa. Nostetaan ulosoton suojarajaa 100 eurolla ja lopetaan yksityinen perintätoiminta ja pikapankkitoiminta. Hoitajamitoituksessa otetaan tarkat määräykset käyttöön ja varmistetaan vanhusten tehokas hoito. Vanhusten huoltoa ja lastenhuoltoa ei saa yksityistää, sillä vanhukset ja lapset eivät saa olla rahastuksen kohteena.

  1. Yritystoiminnan rahoitusta helpotetaan valtion takauksilla.

  1. Elintärkeän valtion omaisuuden myynti estetään.

  1. Maanmyynti ulkomaisille estetään jos maanmyynnin katsotaan uhkaavan Suomen ja suomalaisten turvallisuutta.
  2. Panostetaan kansalaisten liikuntaharrastukseen ja ympärivuotisiin urheilukouluihin. Panostetaan tervellisiin elintapoihin ja terveelliseen ruokaan. Terve ihminen on tuottava ja tehokas. Sosiaalikulut säästyy kun ihmiset elävät terveellisesti.

  1. Suomen valtio korvaa 1990-luvun pankkikriisin uhreille ja heidän omaisilleen aiheuttamansa taloudelliset vahingot ja henkiset kärsimykset. Suomen valtio asettaa pankkikriisin aiheuttajat ja valtiopetokseen syyllistyneet oikeudelliseen ja taloudelliseen vastuuseen teoistaan.

STP Juha Sipilä

Pelkotilan takia nainen ei uskaltanut vastustaa miesten tekoja. Viides mies kuvasi osan tapahtumista.Karmivia piirteitä saanut tapaus sattui Etelä-Pohjanmaalla sijaitsevassa Seinäjoen kaupungissa 20.7.–21.7.2018.Uhri oli tapahtumahetkellä 19-vuotias nainen.Nainen oli tutustunut 21-vuotiaaseen Abdullatif Shafaihin netin välityksellä. Mies järjesti tapaamisen naisen asunnolle, jonne tuli hänen lisäkseen neljä muuta miestä. Shafai vaati, että naisen pitää harrastaa seksiä muiden miesten kanssa. Mies itse ei harrastanut seksiä naisen kanssa.Nainen yritti kieltäytyä, mutta lopulta hän ei uskaltanut vastustaa tekoja, koska asunnolla oli monta miestä.Neljä miestä raiskasi 19-vuotiaan naisen Seinäjoella

Kalajoki

Kalajoen Meriluontokeskus on siirtynyt yrittäjävetoiseksi helmikuun alusta lähtien. Meriluontokeskuksen toiminnasta vastaa jatkossa Kalajoen Keskusvaraamo.Toiminta jatkuu edellisvuosien tapaan. Meriluontokeskus on avoinna helmikuusta lokakuun loppupuolelle. Tänä vuonna keskus avaa ovensa yleisölle 16. helmikuuta, mutta on auki jo arktisen meren matkailuseminaarin aikana ystävänpäivänä 14. helmikuuta.Kalajoen Meriluontokeskus yrittäjävetoiseksi – toiminnasta vastaa jatkossa Kalajoen Keskusvaraamo
Erkin kommentti: Meriluontokeskus ei ole Kalajoen vetovoimatekijä nykyisessä muodossaan.

Alueuutiset

Poikkeuksellisesta salametsästystapauksesta syytteet kolmelle: nuorten epäillään ampuneen eläimiä auton ikkunasta

Kotimaan uutiset

Lauantaina keskusta julkaisi vaalitavoitteitaan. Vanhaan tapaan puolue heittäytyi köyhien asialle. Takuueläkkeeseen luvataan ”reilu satanen” lisää. Eläke nousisi 900 euroon kuukaudessa.
Perusturvaa luvataan parantaa kaiken kaikkiaan noin 600 miljoonalla eurolla. Indeksileikkauksista luovutaan. Ne on kyllä alunperinkin säädetty määräaikaisiksi. Ensi viikolla keskusta julkistaa varsinaisen sosiaaliturvauudistusmallinsa. Peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk)haluaa uudistukselle parlamentaarista valmistelua.Näkökulma: Keskusta esitteli eläkesatasensa SDP:n perässä - eläkepommeja on viritelty ennenkin

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä selvitti sunnuntaina Uudelle Suomelle, mikä on ero keskustan ja sdp:n eläkelupausten välillä. Hän korosti, että takuueläkkeiden korotus kohdistuisi kaikkein köyhimpiin eläkeläisiin.Sipilä linjasi lauantaina keskustan vaalikampanjan avauksessa, että puolue takuueläkkeisiin reilun sadan euron korotuksen. Lupausta verrattiin heti sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen viime vappuna lupaamaan sadan euron nettokorotukseen kaikkiin alle 1400 euron eläkkeisiin. Sipilä tyrmäsi Rinteen ehdotuksen keväällä heti populistisena.Nyt tuli Juha Sipilältä selitys ”eläkesataselle”: ” Tämä nostaisi köyhyydestä erittäin tehokkaalla tavalla kymmeniä tuhansia suomalaisia”

SEURAAVAN hallituksen tulisi sopeuttaa julkista taloutta vähintään kahdella miljardilla eurolla, valtiovarainministeriö linjaa maanantaina julkistetussa virkamiespuheenvuorossaan.
Yli 200-sivuisen raportin esittelevät valtiovarainministeriön virkamiehistä kansliapäällikkö Martti Hetemäki, ylijohtaja Sami Yläoutinen sekä alivaltiosihteerit Päivi Nerg ja Tuomas Saarenheimo. HS näyttää kello yhdeksältä alkaneen julkistustilaisuuden suorana.
Jo perinteeksi muodostuneessa puheenvuorossaan virkamiehet esittävät näkemyksensä siitä, millainen Suomen julkisen talouden tilanne on tulevalla vaalikaudella ja mitä sen parantamiseksi tulisi tehdä. Valtiovarain­ministeriöltä tyly viesti: Tulevan hallituksen on leikattava julkisia menoja lähes 2 miljardia – Suora lähetys tiedotus­tilaisuudesta juuri nyt

Neljä vuotta sitten valtiovarainministeriön johtavat virkamiehet vaativat valtion talouden sopeuttamista neljällä miljardilla eurolla ja kuntatalouden sopeuttamista kahdella miljardilla eurolla.Valtion talouden sopeutus kehotettiin tekemään selkeästi menoleikkauksina. Veronkorotukset olisivat saattaneet heikentää työllisyyttä. Vaalikeskusteluissa puolueet joutuivat kertomaan näkemyksensä valtiovarainministeriön leikkausehdotuksiin.Maanantaiaamuna virkamiesten talousnäkemykset esitellään kansliapäällikkö Martti Hetemäen ja ylijohtaja Sami Yläoutisen johdolla.Virkamiesten ehdotuksia ovat arvioimassa Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju, Tilastokeskuksen pääjohtaja Marjo Bruun ja Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä.Valtiovarainministeriö julkistaa madonluvut taloudesta – Pitääkö uuden hallituksen varautua heti leikkauksiin, katso suorana kello 8.55
Erkin kommentti: Suomalaisen mafian ytimenmuodostavat valtionvarainminsteriön virkamiehet, muiden ministeriäiden kansliapäälliköt, pankit, vakuutuslaitokset sekä Etla ja Sitra yhdessä poliittisen johdon kanssa.

Pääministeripuolue keskustan sisäiset jännitteet kärjistyivät huudoksi perjantaina puoluetoimistolla Apollonkadulla.Useat toisistaan riippumattomat lähteet vahvistavat Iltalehdelle, että keskustaikoniMauri Pekkarinen huusi puoluesihteeri Riikka Pirkkalaiselle.Pekkarinen poltti päreensä siitä, että puoluejohto ei ollut järjestänyt hänelle tilaisuutta esiintyä keskustan vaaliristeilyllä.Keskisuomalainen kansanedustaja ja pitkäaikainen ministeri Pekkarinen, 71, jättää eduskunnan tänä keväänä. Hän asettuu ehdolle Euroopan parlamentin vaaleissa, jotka pidetään eduskuntavaalien jälkeen.
Keskustaikoni Mauri Pekkarinen raivostui puoluejohdolle - huusi puoluesihteerille ja jäi pois vaaliristeilyltä, jolla piti kohottaa yhteishenkeä

On täysin mahdollista, että keskusta on vaalien jälkeen vasta viidenneksi suurin puolue. Vihreät ja perussuomalaiset saattavat ajaa keskustan ohi. Sinnittelevästä keskustasta on puhuttu vuosikymmenien ajan auringonlaskun puolueena. Nyt profetia kannattaa ottaa jo aika lailla tosissaan. Pääkirjoitus: Keskustalla taas totuuden hetki – puolue saattaa tippua viidenneksi suurimmaksi
Erkin kommentti: Pääkirjoitus edustaa lehden linjaa. Ilta-Sanomien linja on mollata keskustaa kaikilla mahdollisilla keinoilla.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL varoittaa yksityisen päiväkotien tilanteesta. Liiton mukaan yksityisissä päiväkodeissa on joka päivä tilanteita, joissa henkilöstöä on töissä aivan liian vähän suhteessa hoidettavien lasten määrään ja ikään.”Lainsäädäntö antaa tarkat rajat sille, kuinka paljon henkilökuntaa lapsiryhmissä on oltava. Henkilöstövajeen takia lapsia ei aina pystytä hoitamaan kunnolla ja sijaisina käytetään täysin kouluttamattomia henkilöitä”, JHL kertoo.Liiton mukaan tilanne on jatkunut jo useamman vuoden. Ongelmat johtuvat JHL:n näkemyksen mukaan siitä, että yritykset eivät ota kaikkiin vuoroihin riittävästi ammattitaitoista henkilökuntaa.Jääkaapissa saattaa olla välipalaksi kaksi jugurttia kahdellekymmenelle lapselle” – JHL varoittaa yksityisten päiväkotien tilanteesta
Erkin kommentti: Yksityiset päiväkodit on seuraava pommi mikä räjähtää kansalaisten käsiin, kun tutkiva journalismi ryhtyy töihin. Hyvä kokoomus ja vapaa kilpailu lasten ja vanhusten kustannuksella.

Jos vanhustenhoitoon säädettäisiin lailla 0,7 hoitajan mitoitus yhtä hoidettavaa kohti, siihen tarvittaisiin työnantajien arvion mukaan noin 250 miljoonaa euroa lisää rahaa vuodessa.
Uusia työntekijöitä ikäihmisten hoitokoteihin ja -laitoksiin tarvittaisiin tuhansia. Työnantajapuolen mukaan heidän löytämisensä saattaa olla vaikeaa. Ammattijärjestön mukaan taas väkeä kyllä löytyy, kunhan työolot ovat kunnossa.
Lähihoitajan opinnot aloittaa vuosittain noin 8 000 opiskelijaa. Osa jää alalle, mutta osa lähtee muihin töihin, koska työ on epäsäännöllistä ja palkka heikko, sanoo Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin puheenjohtaja Silja Paavola.
Vanhusten hoitajamitoituksen nosto 0,7:ään maksaisi arviolta 250 miljoonaa
Erkin kommentti: Minua häiritsee kovasti tällaiset laskemat, jonka laskentaperusteita ei kerrota, mutta laskelmat esitetään totuutena. Laskelmat ovat tarkoitushakuisesti harhaanjohtavia.

Elina Lepomäki (kok.) on ilmoittanut, ettei kannata hallituksen sote-esitystä. Välikysymysäänestyksessä Lepomäki aikoo kuitenkin tukea hallitusta.
Äänestän ilman muuta hallituksen luottamuksen puolesta. Kyseessä ei ole äänestys sote-esityksestä. Sen kohtalo ratkaistaan eduskunnassa erikseen lähiviikkoina, Lepomäki vastaa.Myös kokoomuksen Susanna Koski suunnittelee äänestävänsä sotea vastaan, mutta välikysymyksessä hallituksen luottamuksen puolesta.
"Tämä ei ole sote-äänestys" – hallitus ei kaatune vanhustenhoidon ongelmiin
Erkin kommentti: Kokoomuslainen puhuu toista ja tekee toista. Kokoomuslaiseen ei voi luottaa. Hänellä on oma etu tärkein asia.

Pörssiyhtiöiden tuottamien asumispalveluiden ongelmat eivät koske vain vanhuksia. Rovaniemellä kehitysvammaisten vanhemmat ovat jo vuosia taistelleet Esperin asumisyksikön huonoja olosuhteita vastaan.Näkyvin seuraus perheyrityksen myynnistä pörssiyhtiö Esperille oli hoitajien jatkuva vaihtuminen.Jo kesällä se paikka oli aivan sekaisin. Siellä niin paljon vaihtui hoitajat, että en ehtinyt edes kaikkia nähdä, vaikka niin useasti kävin”, kertoo Jussin äiti Terhi Vanha.Yhdessä vanhemmille järjestetyssä tilaisuudessa selvisi, että Kevätportista lähti ensimmäisen kymmenen kuukauden aikana ainakin viisitoista hoitajaa.Terhi Vanha on laskenut muiden vanhempien kanssa, että kesäkuun 2016 jälkeen Kevätportista on lähtenyt yhteensä 24 hoitajaa – siis kahdessa ja puolessa vuodessa yksiköstä, jonka mitoitus on yhteensä 12 hoitajaa.Vanhan mukaan uudet hoitajat perehdytettiin huonosti, sijaisia ei lainkaan. Hän on saanut myöhemmin viestejä Kevätportin palveluksesta lähteneiltä. He ovat kertoneet pelänneensä, mitä töissä tapahtuu, kun opastus on ollut niin puutteellista.”Yksi laittoi juuri mulle viestiä, että hän ehti olla kaksi päivää töissä, ennen kuin joku kertoi, että Jussilla on epilepsia.”Jussi stressaantui Esperin hoivasta niin, että epilepsia riehaantui – Samasta yksiköstä lähtenyt huonon hoidon vuoksi yhdeksän kehitysvammaista nuorta

Sote-uudistus aiheuttaa päänsärkyä nyt myös rikosoikeuden professoreille.Uudet sote-rakenteet ja uudet sote-rahan jakamisen mallit ovat yhä suuria kysymysmerkkejä.
Juuri nyt näyttää siltä, että soten vuosittainen yksityistämispotti on ensi alkuun noin kuusi miljardia euroa – kolmannes kaikista Suomen sote-menoista. Sote-rahaa jakava virkamieskoneisto on vasta rakenteilla.Isot rahat ja hutera virkakoneisto – huono yhdistelmä
Turun yliopiston rikosoikeuden professori Jussi Tapani huokaa syvään. Ihminen on ihminen, vaikka voissa paistaisi.– Aina kun jaossa on paljon rahaa, väärinkäytöksetkin ovat mahdollisia. Ahneus sokaisee ihmisen nopeasti. Me olemme epätäydellisiä, vaikka kuinka ylevästi yritämme elää.Lapin yliopiston rikosoikeuden professori emerita Terttu Utriainen puolestaan sanoo, että edessämme on juuri nyt klassinen suuren puhalluksen paikka – jos sellainen on tullakseen.– Suuriin yhteiskunnan rakenteellisiin muutoksiin sisältyy aina korruption vaara. On syytä olla erityisen tarkkana siinä liitoskohdassa, jossa suuret rahat, yksityinen liiketoiminta ja julkinen päätöksenteko kohtaavat, Utriainen pohtii.
"Ahneus sokaisee ihmisen" – Rikosoikeuden professorit varoittavat sote-korruptiosta

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer on julkaissut eduskuntavaalitavoitteensa. Liiton mielestä viime päivinä vilkkaassa julkisessa keskustelussa ollut hoitajamitoitus on kirjattava lakiin ja lähihoitajatutkintoon on saatava pakolliset karsivat soveltuvuuskokeet. Liitto myös vaatii työnantajalle rangaistuksia siitä, että vastatoimia kohdistetaan hoitajiin, jotka ilmoittavat työpaikkojen ongelmista. SuPer: ”Tikittävä aikapommi” koskee 250 000 palkansaajaa – ”Tämän ryhmittymän turhautuminen voi vaarantaa yhteiskuntarauhan”

Maaseudun äänestäjillä oli viikonloppuna paljon kosijoita. Eduskuntavaaleihin valmistautuvat keskusta ja vihreät huomioivat kumpikin maaseudun elinkeinoineen poliittisissa linjauksissaan. MT kysyi myös kokoomukselta SDP:ltä niiden maaseutupoliittisista linjauksista. Konkreettisin lupaus maaseudun ihmisille koski keskustan eduskuntavaaliohjelmassa turvallisuutta. Keskustan mielestä poliisi kuuluu jokaiseen Suomen kuntaan.Keskusta vaatii, että Suomeen on palkattava 650 uutta poliisia vuoteen 2023 mennessä. Poliisin, ambulanssin ja paloauton on tultava paikalle nopeasti hädän hetkellä asuinpaikasta riippumatta.
Maaseudulle luvattiin näitä viikonloppuna: poliiseja, puukouluja, digitalisaatiota...
Erkin kommentti: Keskustan linjaus on harhaanjohtava poliisien määrän suhteen. Poliiseja tarvitaan enemmän jotta turvallisuus Suomessa voidaan taata. Poliiseja tarvitaan enemmän isommille paikkakunnille. Oma näkemykseni on se, että tarvitsemme 900 poliisin nettolisäyksen vuoteen 2022 mennessä.

Ulkomaan uutiset

Yhdysvallat voi harkita sotilaallista väliintuloa Venezuelan kriisiin. Presidentti Donald Trump pyöritteli intervention mahdollisuutta CBS:n ”Face the Nation” -ohjelman haastattelussa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että Yhdysvaltojen asevoimat todella alkaisivat operaation Venezuelan rauhoittamiseksi. EU, Yhdysvallat, Kanada ja lukuisat Etelä-Amerikan maat haluavat kaaoksen partaalle ajautuneeseen Venezuelaan vapaat ja demokraattisen vaalit.
Siihen saakka tunnustettu johtaja on parlamentin puhemies Juan Guaido.
Trump väläyttää sotilaallisen väliintulon mahdollisuutta Venezuelan kriisissä

Talousuutiset

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) yrityskauppaa herättää kummastusta tänään torstaina ilmestyvän kirjan Keskustan valtakunta – kertomus rahasta, vallasta ja korruptiosta (Into) mukaan, kertoo Iltalehti.Rahansa Sipilä hankki ostamalla ja myymällä osakkeita oikeaan aikaan – osakekeinottelulla, kuten vielä niihin aikoihin sanottiin. Autotallissaan miljoonayrityksiä luonut ’Pelle Peloton’oli Lauri Kuokkanen. Sipilä onnistui rahastamaan Kuokkasen yrityksen, josta oli saanut alun perin suuren vähemmistöosuuden käytännössä lahjaksi, toimittaja Jarmo Liski kirjoittaa kirjassa. Kuokkanen otti Sipilän vähemmistöomistajaksi perustamaansa Solitra Oy:hyn, johon Sipilä sijoitti 40 000 markkaa.
Solitra valmisti taajuussuodattimia, joita tarvittiin matkapuhelimissa. Nokia-buumi räjäytti niiden kysynnän 1990-luvun alussa. Yritys kasvoi hetkessä suureksi, ja Kuokkanen myi enemmistöosuutensa valtionyhtiö Rautaruukille.Solitrasta tuli Rautaruukin tytäryhtiö, ja vähemmistöosakas Sipilä nousi Solitran toimitusjohtajaksi. Välittömästi yhtiön johtoon noustuaan Sipilä perusti pöytälaatikkofirman nimeltä Solifil, jonka tarkoituksena oli Solitran myyminen. Sitä ennen Sipilän piti saada ostettua Solitra itselleen.– Jostain syystä Rautaruukki rahoitti Sipilän holdingyhtiötä yli 30 miljoonan markan lainalla. Nämä rahat yhtiö käytti osakkeiden ostamiseen Rautaruukilta itseltään ja Juha Sipilältä, kirjassa kerrotaan.Kauppahinta oli 50 miljoonaa markkaa.– Käytännössä Rautaruukki siis lainasi Sipilälle rahat, joilla tämä osti Rautaruukille kuuluneet Solitran osakkeet. Ainoana vakuutena lainalle olivat samat Solitran osakkeet.
IL: Valtionyhtiö rahoitti Juha Sipilän rikastumisen
Erkin kommentti: Juha Sipilän menettelyssä ei ole juridisesti moitittavaa,mutta moraalisesti on. Lestadiolaisten moraalista olemme saaneet kuvan lapsien hyväksikäytössä ja sen salaisussa. Ehkä irakilaisten tekoihinkin Suomessa riittää ymmärtämystä tämän johdosta,

Sitrassa on 140 työntekijää, joita johtaa yliasiamies. Esko Ahon jälkeen ohuen yläpilven puhunta ja konsulttijargonin tuotanto on entisestään kiihtynyt. Hyväpalkkaisesta henkilöstöstä löytyy muun muassa vihreitten ex-kansanedustaja Oras Tynkkynen, joka ”auttaa Sitraa hahmottamaan, miten Suomesta voidaan rakentaa hiilineutraali kiertotalous”. Merja Rehn, kolumnistina ja brysseliläisenä kotirouvana tunnetuksi tullut asiantuntija ”työskentelee kiertotalous-avainalueella kestävän ruokajärjestelmän kehittämisen parissa”. Palkka on salaisuus. Sitra kasvattaa kansakunnan hyvinvointia tarjoamalla poliitikoille kovapalkkaisia työpaikkoja

Jo aiemmin Seura on kertonut, kuinka itsenäisen Suomen 50-vuotislahjarahasto Sitra on palkannut mieluusti toimettomiksi jääneitä poliitikkoja palvelukseensa.
Muukin media on viime aikoina yrittänyt selvittää Sitran toimintaa, vaikkapa minkälaista palkkaa esimerkiksi Jouni Backman (sd), Liisa Hyssälä (kesk), Merja Rehn (kesk) tai Oras Tynkkynen (vihr) ovat Sitrasta viime vuonna saaneet. Eduskunnan alainen rahasto on kuitenkin kieltäytynyt tietoa antamasta.Sitra toimii satojen miljoonien eurojen peruspääomansa tuotoilla, jotka ovat kymmeniä miljoonia euroja vuodessa. Sen rahankäytöstä on muutoinkin ollut vaikea saada tarkkaa tietoa, mutta nyt tiedon portit ovat osittain auenneet eduskunnan oikeusasiemiehen linjattua, että Sitran on pakko noudattaa julkisuuslakia.Tämä juttu nojaa näin tuoreisiin tietoihin.Seura tutki Sitran rahankäyttöä: kokoustarjoiluihin palaa jopa yli 500 000 euroa vuodessa
Erkin kommentti: Mielikuvat Sitran toiminnasta aina vain vahvistuvat. Mielestäni Sitran toiminta voitaisiin lakkauttaa. Se on mafian pesäpaikka.

Urheilu-uutiset

Ilkka Herola oli toinen Klingenthalissa yhdistetyn maailmancupissa. Kyse on suomalaisten ensimmäisestä palkintopallisijasta yhdistetyssä tällä kaudella. Sijoitus on Herolan paras maailmancupin osakilpailussa hänen urallaan.Herola johti kisaa vielä käännyttäessä loppusuoralle, mutta maailmancupia johtava Norjan Jarl Magnus Riiber puristi loppukirissä väkisin ohi.Eero Hirvonen kisasi kauden parhaaseen sijoitukseensa maailmancupissa. Hirvonen oli viides 8,3 sekuntia kärjestä.Herola lähti sunnuntain hiihto-osuudelle kymmenentenä 54 sekuntia kärkeä perässä. Hirvosen ero kärkeen oli 1.19 ja lähtösija 16:s.
Kauden ensimmäinen palkintopallipaikka! Ilkka Herola upeasti toinen Klingenthalissa

21-vuotias Oskari Muhonen voitti purjehduksen maailmancupissa Miamissa mitalilähdön Finnjolla-luokassa. Muhonen lähti kisan viimeiseen lähtöön kuudennelta sijalta, mutta nousi voitolla kisan kakkoseksi.Kisan voitti, Lontoon olympiavoittaja Star-luokasta, Ruotsin Max Salminen, joka oli viides mitalilähdössä.Muhonen lukeutuu purjehduksen nuoriin lupauksiin. Muhonen voitti alle 23-vuotiaiden MM-kultaa vuonna 2017.Upea purjehdusyllätys! Nuori suomalaislupaus voitti maailmancupissa mitalilähdön ja nousi hopealle

Maailmalla tapahtuu

Seiska: Mäkihyppylegenda Matti Nykänen on kuollut

Neljä lasta ja kolme aikuista on kuollut sunnuntaina bussin ajettua ulos tieltä Moskovan eteläpuolella, venäläisviranomaiset kertovat paikalliselle medialle.Lisäksi ainakin 24 loukkaantunutta lasta ja yksi aikuinen on viety sairaalaan.Alustavien tietojen mukaan kuljettaja menetti tuntemattomasta syystä ajoneuvonsa hallinnan. Bussi suistui tieltä ja pyörähti katolleen. Tie oli tapahtumapaikalta otettujen kuvien perusteella märkä ja loskainen. Ulosajoa ei edeltänyt yhteentörmäys.Tanssikilpailuun matkustaneiden lasten bussi suistui tieltä Venäjällä - ainakin seitsemän kuoli

Yle Areena

Nigeria on ihmiskaupan merkittävä alkupiste. Nuoria naisia huijataan vaaralliselle matkalle - useimmat päätyvät prostituoiduiksi. Bisnes ei kukoistaisi, ellei Euroopassa olisi halukkaita asiakkaita. Ohjaus Antti Kuronen.
Ulkolinja: Naiskaupan ytimessä

(18.4.1964) Vuonna 1964 ilmestyneessä Metsästä mieheen -ohjelmassa kuullaan metsureiden pohdintaa ammatistaan ja tarkastellaan vaikeiden työolosuhteiden vaikutusta heidän terveyteensä. Toimittaja Reino Paasilinna.
Metsästä mieheen

(1948) Työväen ohjelmapalvelun taiteilijat esiintyvät Kuusamossa vuonna 1948. Elokuva tarjoaa harvinaisen välähdyksen sotien jälkeisestä huvikulttuurista. Juhannusyö Kuusamossa

Yuotubevideot

1984 Olympic Large Hill - Matti Nykänen

1988 Olympics Large Hill - Matti Nykänen

Matti Nykänen - 1988 Innsbruck

Matti Nykänen

Mäkihyppylegenda Matti Nykänen lensi myös muualla kuin mäessä. Hän oli tunnettu monista nokkelista lentävistä lauseista.Yle uutisten tietojen mukaan Nykänen kuoli yllättäen sunnuntain ja maanantain välisenä yönä 55-vuotiaana.Nykänen on nelinkertainen olympiavoittaja ja viisinkertainen olympiamitalisti. Hän voitti vuoden 1988 Calgaryn kisoissa kolme kultamitalia, joista yksi joukkuekultaa.Nykänen oli hyvä sanankäyttäjä ja monet hänen lausunnoistaan jäävät elämään.Nykäsen muistoksi koostimme parhaimmat palat Nykäsen elämänviisauksista. Nykäsen lausahduksia on koottu Wikiquoteen
(siirryt toiseen palveluun)
ja Matti Nykäsen fanisivuille (siirryt toiseen palveluun)
.
Ehkä kuuluisin Matti Nykäsen lausahdus on Elämä on laiffii.Elämä on ihmisen parasta aikaa
Tietäen mäkilegendan elämän vaikeat vaiheet tämä humoristinen suhtautuminen ongelmiin on lohduttanut varmasti monia.Toinen Nykäsen klassikko on Elämä on ihmisen parasta aikaa.
Myös nämä elämänviisaudet ovat vakiintuneet kansan kieleen:– Jokainen tsäänssi on mahdollisuus! Se on ihan fifty-sixty, miten käy.Nämä Matti Nykäsen lentävät lauseet tullaan muistamaan: "Elämä on ihmisen parasta aikaa"

Arabi Ahab - Ismo Kallio 1962) (Ahab The Arab)

Ismo Kallio And Four Cats - Jäkäti jäk

12 Hanski - Valtsu

Näyttelijä Ismo Kallio on kuollut, tiedottaa Kansallisteatteri.Kallio menehtyi pitkällisen sairauden uuvuttamana 2. helmikuuta 2019. Hän oli kuollessaan 83-vuotias.Kallio näytteli Kansallisteatterissa ensi kertaa vuonna 1955 ja oli kiinnitettynä näyttelijänä vuodesta 1979−2002. Hänen viimeinen roolinsa Kansallisteatterissa nähtiin Anton Tšehovin Kirsikkapuistossa vuonna 2013.Turussa syntynyt Kallio sai ensimmäisen kiinnityksen Turun Kaupunginteatteriin, jossa hän oli neljä vuotta. Sen jälkeen hän oli neljä vuotta Helsingin Kansanteatterissa. Helsingin Kaupunginteatterissa meni 14 vuotta.
Näyttelijä Ismo Kallio on kuollut

Mielipiteet

Suomi hyväksyi Marrakeshissä joulukuussa 2018 YK:n massamaahanmuuttosopimuksen (GCM). Sitä vastustaneet tahot pitivät Suomen menettelytapaa perustuslain vastaisena – eduskunnalle ei annettu mahdollisuutta käsitellä tätä paperia suuressa salissa. Muodollinen syy oli se, että kyseessä ei ollut juridisesti sitova sopimus.Keskustelu GCM-sopimuksesta huipentui oikeuskanslerin toteamukseen siitä, että YK:n siirtolaisuusasiakirja GCM ei ole valtiosopimus, joka olisi pitänyt saattaa eduskunnan hyväksyttäväksi. Näin ollen valtioneuvosto ei menetellyt väärin, kun asiakirjaan liittymistä ei käsitelty eduskunnassa. Ulkoministeri Timo Soini toisteli vastauksessaan edustaja Laura Huhtasaarelle seuraavaa: ”Tässähän ei ole kysymys sopimuksesta. Tämä on kansainvälisesti neuvoteltu asiakirja. Väitätte, että sitä ollaan allekirjoittamassa jossakin. Ei sitä olla allekirjoittamassa. Se menee normaalin YK-menettelytavan mukaan YK:n yleiskokoukseen päätöslauselmamenettelyllä äänestykseen. Pitäisi tietää tosiasiat, kun näitä asioita tuo esille ja kysyy.”Tosiasiat SaksastaSaksan lehdistö on kuitenkin paljastanut dokumentteja, joiden mukaan Saksa muotoili tietoisesti GCM-sopimusta sellaiseksi, että se ei periaatteessa sitoisi mitään maata juridisesti -mutta että muotoilu sitoisi sen hyväksyneet maa ”poliittisesti” niin, että ne eivät voisi irrottautua siitä.Kyse oli tietoisesta petoksesta.Todisteet eduskunnan harhauttamisesta GCM-asiassa


Teillä on varmaan ollut niin kiire seurata vanhustenhoidosta käytyä keskustelua ja kunnella vaalilupauksia, että teiltä on jäänyt kokonaan huomaamatta perjantaina jättiharppauksen ottanut rautateiden yksityistäminen. Ei se mitään, sillä huomaamatta se jäi suurimmalta osalta mediaakin. Liikenneministeri Anne Berner piti asiasta perjantaina vähälle huomiolle jääneen tiedostustilaisuuden, ja ministeriön tiedote löytyy täältä. Asiasta ei paljon uutisoitu, mutta ainakin Kauppalehti siitä kertoi Halllitus on siis perustamassa useita uusia yhtiöitä uusien ratahankkeiden toteuttamiseksi. Emoyhtiöksi tulee Oy Suomen Rata Ab, ja sen alle perustetaan erillisiä hankkeita varten tytäryhtiöt Hankeyhtiö Suomi-rata, Hankeyhtiö Turun tunnin juna, Kalustoyhtiö, Kiinteistöyhtiö ja Rail Baltica -yhtiö Emoyhtiöön siirretään ensi alkuun rahaa valtion omistamina osakkeina sadan miljoonan euron arvosta. Emoyhtiö ohjaa näitä rahoja tytäryhtiöihin, jotka hankkivat rahoitusta myös ulkopuolisilta sijoittajilta, kuten kaupungeilta, julkisyhteisöiltä ja yksityisiltä sijoittajilta. Valtion lahjoittama pesämuna takaa sen, että ratahankkeet eivät rasita menoina valtion budjettia. Rasitus kohdistuu kuitenkin budjettiin viemällä siitä pois yhtiöille lahjoitettavien osakkeiden tuotot, mutta se jäi ministeriöltä kertomatta. Hankkeisiin osallistuvien kuntien budjettia ne rasittavat sillä summalla, jolla ne päättävät osallistua yhtiöiden toimintaan.Emoyhtiö ja tytäryhtiöt ovat aluksi valtion omistamia, mutta tytäryhtiöiden omistuspohja tulee muuttumaan hankkeiden toteutusvaiheessa. Tämä tarkoittaa sitä, että ne voidaan myydä. Samalla menevät sitten myös ne valtion lahjoittamilla rahoilla alulle pannut ratahankkeet.Yksityistämisen kielellä sanoen näin taataan ratahankkeiden eristäminen poliittisilta suhdannevaihteluilta ja tarjotaan kilpailuttamisen laajentamiselle koko Suomen rataverkkoon mahdollisimman tehokkaat välineet. Suomeksi sanottuna ratahankkeet saadaan pois demokraattisesti valittujen päättäjien päätösvallasta ja annetaan markkinavoimien hoidettavaksi. Näin annetaan lopullinen isku VR:n monopoliasemalle.Yksityistäminen etenee

Tulos on samansuuntainen kuin myös aiempina vuosina tekemissäni analyyseissä ilmakehän hiilidioksidin ja ilmastotilastojen mukaisen lämpenemisen välisestä riippuvuudesta (niitä voi seurata alkaen täältä ja edeten kohti menneisyyttä hyperlinkkien kautta). Siten tämän blogin historiassa tehdyt analyysit asettavat yhä kyseenalaisempaan valoon ilmastotieteilijöiden esittämän hypoteesin ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden ratkaisevasta merkityksestä globaalin ilmaston lämpenemisen taustalla.
Napajää ei tue yhteyttä globaalin lämpenemisen ja ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden välillä

YK:n ilmastonmuutospaneeli (IPCC) levitti väärää tietoa Maailman terveysjärjestön WHO:n ilmansaastekokouksessa. Selvitykseni tästä on eilen julkaistu brittiläisen ajatushautomon ja säätiön The Global Warming Policy Foundationin (GWPF) julkaisusarjassa. https://www.thegwpf.org/better-for-health-to-ignore-the-climate-movement
Ilmastopaneeli IPCC:n uusimman, suurta pelkoa maailmassa herättäneen ns. puolentoista asteen erityisraportin keskeisiin väitteisiin kuuluu lupaus, että lämpenemisen 1,5 asteeseen rajoittavat voimakkaat hillintätoimet estäisivät yli 100 miljoonaa ennenaikaista kuolemaan tällä vuosisadalla.YK:n ilmastoagenda on läpimätä

Kotimaan matkailu

Seinäjoki - host city of Champions Cup 2017

Kesäinen Seinajoki
Pesäpallon loppusarjanottelu Seinäjoki-Alajärvi 1983

Ulkomaan matkailu

Budapest: The Best of Hungary
Budapest (Hungary) is one of the most beautiful cities in Europe - the pearl of the Danube - 4K

Budapest, Hungary - Central Market Hall

BUDAPEST, HUNGARY | FOOD REVIEW AT GREAT MARKET HALL

Musiikki

Sound of Silence - Dana Winner & Simon & Carfunkel [show]

Helene Fischer | Hallelujah (Live aus der Hofburg Wien)

Andre Rieu Amazing Grace

Loppukevennykset

Ylen Ajankohtainen kakkonen on tehnyt laskelman siitä, kuinka paljon virolainen työntekijä voi Virossa asuvien vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa saada sosiaaliturvaa Suomesta.
Yle: Virolainen perhe voi nostaa tuhansien eurojen tuet Suomesta

Iltalehti kävi läpi kaikkien kansanedustajien kaikki taksimatkat koko vaalikaudelta. Vihreiden entinen puheenjohtaja Ville Niinistö on ajanut taksilla veronmaksajien piikkiin kaikkein eniten. Iltalehden tekemän selvityksen mukaan vihreiden kansanedustaja ja entinen puheenjohtaja Ville Niinistö on eduskunnan ahkerin taksinkäyttäjä. Niinistö on ajanut taksilla veronmaksajien piikkiin 1215 kertaa. Se on selvästi eniten. Niinistön takana tulevat vihreiden Jani Toivola (1087) ja perussuomalaisten Tom Packalén (1078), jotka ovat olleet taksiasioissa aikaisemminkin esillä. Kokoomuksen Susanna Koski on hänkin tehnyt lähes tuhat taksimatkaa tällä vaalikaudella (978). Selvityksessä on huomioitu istuvien kansanedustajien kaikki eduskunnan taksikortilla maksamat taksimatkat toukokuusta 2015 joulukuuhun 2018.IL-jättiselvityksen yllättävä tulos: Vihreiden Ville Niinistö on ajanut taksilla enemmän kuin Jani Toivola – lyhyin taksimatka vain 700 metriä

Valtio maksaa vuosittain kymmeniä miljoonia euroja yksityisten yritysten järjestämistä kotoutumiskoulutuksista. Alalla työskentelevät ovat huolissaan opetuksen laadusta ja työehtosopimusten ulkopuolelle pudotettujen opettajien tilanteesta.
Maaliskuussa 2018 maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen suurimman järjestäjän, eli Arffmanin koulutuksessa oleva opiskelija otti yhteyttä Uudenmaan TE-toimistoon.Opiskelija kertoi, että aikuisille maahanmuuttajille suunnatun kurssin opettajat olivat vaihtuneet tiuhaan tahtiin. Opiskelijan mukaan hän ja muut opiskelijat kokivat turhautumista hajanaisen ja huonolaatuisen suomen kielen opetuksen vuoksi. Opettajien ei koettu selittävän asioita tai vastaavan opiskelijoiden kysymyksiin. Nämä seikat tekivät kielen oppimisen hankalaksi.Opiskelijat olivat valittaneet tilanteesta Arffmanille, mutta asioihin ei ollut tullut parannusta.Kummastusta herätti myös se, että TE-toimistoon yhteyttä ottaneen opiskelijan mukaan kaikki opiskelijat olivat saaneet saman arvosanan siitä huolimatta, että osa jätti tasokokeessa tyhjän paperin.Opetusta keilahallissa ja läpi tyhjällä koepaperilla – yksityiset yritykset tienaavat kymmeniä miljoonia kotoutumiskoulutuksella

Yritykset maksavat asiantuntijoille esimerkiksi kongressimatkoja ja luentopalkkioita.
Suomalaisen terveydenhuollon hoitosuosituksia tekevillä on paljon yhteyksiä lääkealan yrityksiin, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Yritykset maksavat asiantuntijoille esimerkiksi kongressimatkoja ja luentopalkkioita. Hoitosuosituksia laatii yli sata lääketieteen asiantuntijaa lääkäriseura Duodecimin käynnistämässä Käypä hoito -hankkeessa. Tampereen teknillisen yliopiston tutkija Jaakko Salonen analysoi kaikkien suositusten laatijoiden sidonnaisuudet. Yhdellä asiantuntijalla oli enimmillään yli 30 sidonnaisuutta, suuri osa lääkeyhtiöihin. Käypä hoito -päätoimittaja Jorma Komulainen arvioi HS:lle, että sidonnaisuuksia näyttää olevan paljon, koska ne pitää raportoida tarkasti. Hoitosuositus julkaistaan vasta, kun asiantuntijat ovat kertoneet viimeisen kolmen vuoden ajalta ne sidonnaisuudet, joiden voi ajatella vaikuttavan toimintaan.Komulaisen mukaan jääviyksiä todetaan harvoin HS: Hoitosuositusten tekijöillä sidonnaisuuksia lääkeyhtiöihin

Oulun valtuusto pitää turvapaikanhakijoita uhkana

Noin viikon uutiset: Rahka

HD] One hour with the Just For Laughs Gags fun

Alexander Stubb kertoo paskaduuneista

Arto Karnaranta: Oulu turvallinen Matille ja Maijalle mutta Abbasille ei (28.1.2019)

Sampo Terho hajoaako puolue

Kuntoilu

5 SYYTÄ MIKSI LIHAKSET EI KASVA

5 Knee Strengthening Exercises to Reduce Pain and Injury Risk

Knee Pain Exercises - Physical Therapy For Knee Pain

Liikunta ja terveys

Verenpaine 124 / 79, pulssi 60 , Paino 102,8 kg. Jumppa 20 /780 min, kuntosali 0/ 710 min, kävely 7/137 km , uinti 0/600 m, pyöräily 0/0 km

If You Eat 3 Dates Everyday For 1 Week This Is What Happens To Your Body

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti