keskiviikko 4. syyskuuta 2019

KE 04.09.2019 Maaseudun Tulevaisuus, päätoimittaja Jouni Kemppainen


                           Jouni Kemppainen


From: Erkki Aho
Sent: Monday, September 2, 2019 12:32 PM
To: Jouni.kemppainen@maaseuduntulevaisuus.fi
Cc: toimitus@maaseuduntulevaisuus.fi
Subject: Re: Jutun aiheeksi

Jutun aiheeksi 1990-luvun lama ja sen seuraukset sekä oikeusvaltioperiaate
Suomen lähihistorian synkkä ajanjakso sisältää salaiseksi julistetun ns. Koiviston konklaavin asiakirjat 6.5.1992 100 vuodeksi salaiseksi julistetun SSP-sopimuksen 22.10.1993 sekä 25 vuodeksi salaiseksi julistetun Aktiv Hansa-kaupan 31.3.2000. Näiden salaisiksi asiakirjoiksi julistettujen asiakirjojen perusteella on Suomessa tehty valtiopetos, kun tasavallan presidentti puuttui riippumattoman oikeuslaitoksen toimintaan. Pankit pelastettiin ja maksajiksi valittiin yrittäjät , heiän yrityksensä ja heidän takaajansa. Markkinoilta poistettiin vuoden 1997 loppuun mennessä 48 000 elinkelpoista yritystä, yli 500 000 ihmistä joutui työttömäksi, yli 280 000 ihmistä ylivelkaantui ja 11 500 yrittäjää teki itsemurhan. Vuoden 1997 jälkeen luvut ovat vielä kasvaneet. Olen yksi laman uhreista, joka ei ole saanut esteetöntä rikostutkintaa eikä oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä 24 vuoteen. Poliisi ei tutki, syyttäjä ei syytä, oikeus ei ota käsiteltäväkseen eikä laillisuusvalvonta näe asioissa mitään laitonta rikoksista puhumattakaan. Olen joutunut syyttömänä 4 konkurssia, yhden 75 päivän ehdottoman vankeustuomion ja 7 kunnianloukkaustuomiota. Olen joutunut olemaan rikollisen ulosoton kohteena jo 24 vuotta. Olen menettänyt yritykseni, omaisuuteni, maineeni on mustattu ikuisiksi ajoiksi. Avioliittoni on rikottu. Tämä on oikeusvaltio Suomi.

Asioihin voi perehtyä myös näiden youtube-videoiden kautta.
Koiviston konklaavi

SSP-sopimus

Jukka Davidsson | Turku 14.8.2019 | Osa 1

190527 Vieraana Jukka Davidsson

Vieraana Jukka Davidsson (Jatko-osa 27.5.2019 ohjelmaan) | 21.6.2019

Lisäksi kannattaa perehtyä näihin blogi-kirjoituksiin:
Vakaan markan politiikka ja Koiviston konklaavi

Koiviston konklaavi – SSP-sopimus ja muut salatut sopimukset

Pankkikriisin peitellyt paperit

Törkeä petos ja muita rikoksia Aktiv Hansa-kaupassa?

Erkki Aho suomalainen oikeustaistelija

tohtori Jukka Davidssonin kirjan Isänmaan ryöstäjät

Jorma Jaakkolan kotisivut

Pankkikriisi

Nettikirja

SU 04.08.2019 Suomi ei ole oikeusvaltio – Suomi tarvitsee muiden EU-maiden apua oikeusvaltioiperiaatteiden toteuttamiseen

----------------------------------------

Päivän lounaaksi syön salaattia, jossa on porkkanaa, kaalta ja purjoa. Porkkanat ovat hyvä lisä moneen ruokaan, ja ne sopivat myös salaattiin tai raasteena ruoan lisukkeeksi. Porkkanat maistuvat myös sellaisenaan ja ne ovat terveellinen naposteltava. Tiesitkö näitä porkkanan terveysvaikutuksia?Yksi kaikkein laajimmin kasvatetuista kasviksista koko maailmassa on porkkana, ja siinä onkin valtava määrä vitamiineja (A-, C- ja E-vitamiineja, kuten myös B-monivitamiineja), antioksidantteja ja mineraaleja. Lisäksi on hyvä muistaa, että porkkanassa on vain vähän kaloreita (33 kaloria 100 grammaa kohden), ja tätä kasvista voidaan nauttia raakana, raastettuna, keitettynä sekä höyrytettynä.
Porkkanalla on niin paljon hyviä vaikutuksia ihmisen terveydelle, että sen tulisi olla aivan ehdoton perustuote jokaisessa ruokavaliossa.
Ehkäisee syöpää
Porkkanoiden sisältämän beetakaroteenin on tutkittu ehkäisevän useita syöpiä, kuten keuhkosyöpää. Porkkana päivässä vähentää keuhkosyövän riskiä noin 40 prosenttia. Tämän lisäksi porkkanoiden runsas kuitupitoisuus vähentää paksusuolen syövän riskiä.
Parantaa näköä
Porkkanat sisältävät myös runsaasti A-vitamiinia, joka parantaa näköä ja ehkäisee hämäräsokeutta. A-vitamiinin puute voi myös aiheuttaa kuivuutta sarveiskalvoissa sekä verkkokalvon vahinkoja, jotka voivat lopulta johtaa myös näköongelmiin.
Vähentää riskiä sairastua diabetekseen
Beetakaroteenin on tutkittu ehkäisevän myös riskiä sairastua 2-tyypin diabetekseen. Henkilöiden, joilla on geneettinen riski sairastua diabetekseen, kannattaisikin syödä porkkanoita päivittäin. Porkkanat ovat hyvä vaihtoehto myös heille, keillä on jo diabetes.
Suojaa hampaita
Porkkanoiden rouskuttelu puhdistaa ikeniä ja hampaita. Ne poistavat plakkia ja ruoantähteitä hampaista samalla tavalla kuin vaikka hammasharja. Porkkanoiden sisältävät mineraalit suojaavat myös hampaita vahingoilta.
Puhdistaa kehoa
A-vitamiini auttaa maksaa puhdistamaan myrkyt pois kehosta sekä vähentää sapen ja maksan rasvapitoisuutta. Porkkanoiden kuitu auttaa paksusuolta puhdistumaan tehostamalla ruoansulatusta.
Antaa kauniin ja ruskettuneen ihon
Porkkanoiden sisältämät karotenoidit antavat iholle luonnollisen kauniin rusketuksen. Porkkanat suojaavat myös ihoa auringon aiheuttamilta vahingoilta niiden sisältämän A-vitamiinin sekä antioksidanttien avulla.
Parantaa vastustuskykyä
Porkkanat sisältävät runsaasti C-vitamiinia, joka parantaa vastustuskykyä. Tämän lisäksi porkkanat sisältävät myös runsaasti erilaisia antiseptisiä ja antibakteerisia ominaisuuksia.
Porkkanan terveysvaikutuksia:
    1. Kehon pH-arvo – Ruokavaliomme koostuu happamista elintarvikkeista kuten lihasta ja maitotuotteista, jotka happamoittavat samalla kehon pH-arvoa. Porkkana puolestaan sisältää runsaasti emäksisiä ainesosia, minkä ansiosta se tasapainottaa happo-emästasapainoa kehossamme.
    2. Anemia – Porkkanan molekyylirakenne muistuttaa hyvin paljon hemoglobiinin molekyylirakennetta. Tämän ansiosta porkkana tukee hemoglobiinin tuotantoa kehossa. Lisäksi karoteeni auttaa pitämään verensokerin tasaisena.
    3. Ikääntyminen – Porkkanassa on runsaasti C-vitamiinia, joka edistää kollageenin tuotantoa. Kollageeni on proteiini joka pitää yllä ihon elastisuutta ja notkeutta sekä ehkäisee ryppyjen syntymistä. Myös beetakaroteeni muuttuu kehossa A-vitamiiniksi, joka hidastaa ikääntymisen merkkejä iholla.
    5. Antiseptisyys – Porkkanassa on hyvät antiseptiset eli bakteereja tuhoavat ominaisuudet, minkä takia se parantaa vastustuskykyä.5. Verisuonet – Kalium, jota porkkanassa on runsaasti, tekee verisuonista elastisemmat ja parantaa verenkiertoa.
    6-.Verenpaine – Kalium auttaa myös verenpaineen tasapainottamisessa. Lisäksi porkkanassa havaittu kumariini, joka on luonnossa esiintyvä aromaattinen yhdiste, tukee verenpaineen hallintaa ja suojelee sydämen terveyttä.
    7. Anti-karsinogeenisyys – Anti-karsinogeeninen tarkoittaa syövän vastaista. Porkkanan sisältämät polyasetyleeni antioksidantit sekä falcarinol-yhdiste auttavat syövän ehkäisemisessä. Tutkimuksissa etenkin falcarinolin on huomattu hidastavan syöpäsolujen kasvua.
    8- Kalsium – Porkkanoissa on runsaasti kalsiumia, joka on tärkeä aine luuston ja hampaiden kehitykselle.
    9- Sydän – Tutkimukset osoittavat, että porkkanan erilaiset karoteenien yhdistelmät kuten betakaroteeni, alphakaroteeni sekä rasvaliukoinen karoteeni luteiini auttavat sydäntautien torjunnassa. Porkkana pienentää kolesterolitasoja, sillä sen vesiliukoiset kuidut sitovat sappihappoa ja siten poistavat kolesterolia kehosta.
    10. Tukkoisuus – Porkkanamehun vitamiinit ja koostunut laimentavat tehokkaasti ruumiin eritteitä korvien, nenän ja kurkun alueelta. Tämä auttaa nenän tukkoisuuden, poskiontelontulehduksen sekä keuhkoputkien limaisuuden välttämisessä.
    11. Diabetes – Porkkanan karotenoidit säätelevät insuliini- ja glukoositasoja sekä tasaavat verensokerin vaihteluita.
    12. Suun terveys – Porkkanan karkean koostumuksen ansiosta se ikään kuin kaapii pois plakkia ja ruoan tähteitä hampaiden pinnalta. Lisäksi sen kova rakenne ärsyttää ikeniä vahvistaen niitä. Porkkanan parantaa myös syljen tuotantoa, mikä vähentää haitallisia bakteereja suussa.
    13. Detox-vaikutukset – Porkkanan A-vitamiini auttaa maksaa puhdistamaan kehoa myrkyistä. Lisäksi se poistaa rasva- ja sappikertymistä maksasta. Porkkanan veteen liukenevat kuidut puhdistavat myös paksusuolen bakteerikantaa.
    14. Ruoansulatus – Kuiturikas porkkana parantaa suolen toimintaa, edistää ruoansulatusta, tehostaa painonpudotusta ja helpottaa ummetusta.
    15. Keuhkot – Keuhkolaajentuma eli emfyseema aiheuttaa vahinkoa keuhkorakkuloissa. Tämä aiheuttaa happivajetta. Porkkanan syöminen lievittää tupakoinnin aiheuttamia keuhkolaajentuman oireita
    16. Näkökyky – Betakaroteeni, luteiini ja zeaxanthiini-karotenoidi suojaavat silmää ja pimeänäkökykyä. Lisäksi ne ehkäisevät hajataittoa, korkeaa silmänpainetta, ja kaihin muodostumista.
    17- Hedelmällisyys – Hedelmällisyyden puute johtuu osittain tärkeiden ravintoaineiden ja entsyymien puutoksesta ruokavaliossa. Porkkananmehun nauttiminen säännöllisesti ravitsee kehoa ja tehostaa hedelmällisyyttä.
    18. Hiusten lähtö – Porkkanan C- ja E-vitamiinit tehostavat päänahan verenkiertoa, ja näin edistävät hiusten kasvua skeä ehkäisevät harmaantumista.
    19- Paraneminen – Porkkanassa on paljon tulehduksia torjuvia aineita, jotka helpottavat oloa esimerkiksi kärsittäessä niveltulehduksista. Lisäksi etenkin raaka porkkana tehostaa haavojen paranemista.
    20. Immuunijärjestelmä – Porkkanassa on paljon antiseptisia ja antibakteerisia ominaisuuksia, jotka vahvistavat immuunijärjestelmää ja vastustuskykyä. Porkkana on myös erinomainen C-vitamiinin lähde ja tehostaa valkosolujen tuotantoa veressä. Valkosolut ovat immuunijärjestelmän perusta.
    21. Kuukautiset – Porkkananmehu sisältää kasviperäistä naishormonia, joka helpottaa kuukautiskipuja, vähentää kuukautisvuodon määrää ja helpottaa vaihdevuosien tuntemuksia.
    22. Imettäminen – Porkkana tarjoaa hyötyjä myös imettäville äideille. Se parantaa maidon laatua ja lisää maidon tuotannon määrää. Porkkanan positiiviset vaikutukset äidinmaitoon on havaittu etenkin ensimmäisinä synnytyksen jälkeisinä päivinä.
    23 Raskauden aikana – Porkkana auttaa sikiön kehityksessä ja vähentää infektio- sekä keskenmenoriskiä. Etenkin raskauden viimeisen kolmanneksen aikana porkkanamehun nauttiminen ehkäisee sikiön keltataudin riskiä.
    24. Iho-ongelmat – Porkkanan antioksidantit, karotenoidit, A-vitamiini ja C-vitamiini ravitsevat tehokkaasti ihoa, ja ehkäisevät hilseilyä ja ihottumaa sekä korjaavat arpia ja auringonpolttamia. Lisäksi kalium auttaa pitämään ihon kosteutettuna.
    25- Lapset – Lasillinen porkkanamehua aamulla viikon ajan auttaa torjumaan lapsilla yleisiä kihomatoja.

Keräkaalit ovat varsinaisia vitamiinipommeja. Ympäri Suomen kaalimaita kasvavat kerivät kaalit sisältävät C-vitamiinia, A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia, B-ryhmän vitamiineja kuten folaattia sekä E- ja K-vitamiineja. Lisäksi kaalissa on eri kivennäisaineita, kuten kalsiumia, kaliumia, mangaania, rautaa ja seleeniä. Kotimaiset kaalit ovat superfoodeja parhaimmillaan. Kaaleissa on muun muassa runsaasti vitamiineja ja vatsan toiminnalle tärkeitä kuituja. Kaalit auttavat painonhallinnassa ja hillitsevät kehon hiljasta tulehdusta.
1. Kaaleissa on runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita
Folaattia, C-vitamiinia, A-vitamiinia, kalsiumia, rautaa… Kaalit sisältävät monia terveydelle tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita.
C-vitamiinia on runsaasti esimerkiksi parsakaalissa, lehtikaalissa, ruusukaalissa, punakaalissa ja kukkakaalissa. A-vitamiinia puolestaan saa hyvin kurttukaalista ja parsakaalista.
Folaatin lähteitä ovat lehtikaali, parsakaali, ruusukaali, kukkakaali ja kyssäkaali. Rautaa saa ruusukaalista ja lehtikaalista. Lehtikaalissa on myös magnesiumia, kaliumia ja kalsiumia.
2. Kaalit sisältävät syöpää torjuvia ainesosia
Kaaleissa on rikkiyhdisteitä, jotka antavat kaaleille ominaisen, hieman kitkerän maun ja joilla saattaa olla jopa syöpää torjuvia vaikutuksia. Erityisesti sulforafaani-niminen yhdiste, jota on muun muassa parsakaalissa, ruusukaalissa ja lehtikaalissa, näyttää vastustavan syöpää.
3. Kaalit eivät maksa paljon
Kaalit ovat hinnaltaan edullisia, joten niistä saa valmistettua terveellistä ruokaa halvalla.
4. Hyvää ruokaa suoliston kannalta
Kaaleissa on runsaasti kuituja, jotka tekevät hyvää vatsan toiminnalle. Kaalien syöminen voi esimerkiksi helpottaa ummetusta.
Valkokaalista voi myös valmistaa maitohappokäymisen avulla hapankaalia. Hapankaalissa on suolistomikrobistolle tärkeitä probiootteja ja kuituja.
Joillekin kaalit voivat kuitenkin aiheuttaa vatsavaivoja, kuten turvotusta ja kipristelyä. Tällöin kannattaa kokeilla erilaisia kaalilajeja: kiinankaali ja lehtikaali sopivat usein herkkävatsaisille.
Kaalikasvit lasketaan kymmenen parhaan aivoruuan joukkoon. Erityisesti keräkaali ja punakaali sisältävät valtavasti polyfenoleja, jotka auttavat pitämään verisuonet hyvässä kunnossa ja voivat ehkäistä myös Alzheimerin tautia. Sekä punakaali- että valkokaaliuute vähentävät Alzheimerin tautia aiheuttavien amyloidiplakkien kertymistä aivoihin. Myös kaalien kuningatarta parsakaalia popsimalla voi tutkitusti ehkäistä dementiaa, syöpiä ja sydänsairauksia.
1) Suojaa sädehoidolta
Ristikukkaisista vihanneksista löytyvä 3,3’-diindolylmetaani (DIM) suojaa todistettavasti sädehoidon vahingollisilta vaikutuksilta.
Georgetownin yliopiston teettämässä tutkimuksessa rotille annettiin kuolettava annos säteilyä. Jotkut rotista jätettiin ilman hoitoa, osalle annettiin anos DIM:iä kahden viikon ajan päivittäin.
Kaikki hoitamattomat rotat kuolivat, mutta puolet hoidetuista rotista jäivät eloon.
Samankaltaisia tuloksia on löydetty myös hiirien kanssa tehdyissä kokeissa.
Tutkijat ovat havainneet, että DIM:llä hoidetuilla hiirillä oli muita enemmän puna- ja valkosoluja sekä trombosyyttejä, jotka sädehoito usein tuhoaa.
Aikaisemmin on tiedetty, että DIM suojaa syöviltä, mutta näiden uusien tulosten perusteella siitä on apua myös syöpähoitojen aikana.
2) Syöpien ehkäisy
Toinen syöpiä vastaan taisteleva valmiste, jota kaali sisältää, on sulforafaani. Yli 30 vuoden ajan tehtyjen tutkimusten perusteella voidaan todistetusti väittää, että ristikukkaisten vihannesten syöminen vähentää syövän riskiä.
Lähiaikoina tutkijat ovat havainneet, että kyse on sulforafaanista, jonka tiedetään antavan ristikukkaisille vihanneksille myös niiden katkeran maun.
Tällä hetkellä tutkitaan sulforafaanin kykyä viivyttää syövän syntymistä. Lupaavia tuloksia onkin saatu monien syöpien, kuten melanooman, ruokatorven syövän, eturauhassyövän ja haimasyövän kohdalla.
Tutkijat ovat huomanneet, että sulforafaanilla on kyky hillitä harmillista histoni deasetylaasin toimintaa, jonka tiedetään olevan mukana syöpäsolujen kehittymisessä.
Toisessa tuoreessa tutkimuksessa on havaittu apigeniinin, kaalista, selleristä ja parsasta löytyvän kemikaalin, pienentävän kasvaimen kokoa aggressiivisissa rintasyövissä. Tutkijat väittävät, että näiden löydösten perusteella voi olla mahdollista käyttää apigeniinia vaihtoehtoisena syöpähoitona tulevaisuudessa.
Punakaali sisältää tehokasta antosyaani-antioksidanttia, joka antaa kaalille sekä muille punaisille ja violeteille vihanneksile niiden ominaisen värin.
Myös antosyaanin on havaittu hidastavan syövän kehittymistä, tappavan jo muodostuneita syöpäsoluja ja pysäyttävän syövän uusiutumisen.
3) Sydämen terveys
Antosyaanilla on myös muita ominaisuuksia; sen tiedetään ehkäisevän sydän- ja verisuonitauteihin johtavia tulehduksia.
Tuoreiden tutkimustulosten mukaan syömällä runsaasti flavonoidipitoisia ruokia voi saavuttaa pienemmän riskin kuolla sydän- ja verisuonitauteihin. Jo pienellä flavonoidilisäyksellä voi saavuttaa hyviä tuloksia. Kaalin korkea polyfenolipitoisuus on myös avuksi tässä suhteessa, sillä se lisää trombosyyttien tuotantoa ja pienentää verenpainetta.
4) Immuniteetti ja ruoansulatus
Kaalia nautitaan usein hapatetussa muodossa, esimerkiksi sauerkrautissa tai kimchissä. Hapatetut ruoat ovat loistavia immuunijärjestelmän ja ruoansulatuksen vahvistajia, sillä ne ovat pullollaan probiootteja. Terveelliset mikrobit luovat hapatetuille ruoille niiden ominaisen maun; käymisessä syntyneet entsyymit edesauttavat vitamiinien ja mineraalien imeytymistä elimistöön.
Kaalin kuitu- ja vesipitoisuus auttaa myös suojautumaan ummetukselta ja ylläpitämään hyvinvoivan ruoansulatusjärjestelmän.  Kuitujen syöminen on elintärkeää, sillä ne edesauttavat toksiinien irtoamista sappinesteen ja ulosteen mukaan.
Erään tutkimuksen mukaan kuiduilla voi olla myös rooli immuunijärjestelmän ja tulehdusten sääntelyssä. Kuidut nimittäin vähentävät jatkuvasti tulehduksiin liittyvien sairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien, diabeteksen, syövän ja ylipainon riskiä.
5. Kaalit hillitsevät hiljaista tulehdusta
Kaalien rikkiyhdisteillä on matala-asteista tulehdusta torjuvia ominaisuuksia. Hiljaisen tulehduksen tiedetään altistavan monille sairauksille, joten kaalin syöminen kannattaa myös tästä syystä.
6. Kaalista apua painonhallintaan
Kaalit ovat mainiota ruokaa painonhallinnan kannalta. Kaaleissa on runsaasti ravintoaineita mutta vain vähän kaloreita. Kaalien kuidut auttavat myös pitämään vatsan kylläisenä pitkään.

Purjo sisältää suuren määrän vettä, ja siinä ei ole lähes ollenkaan kaloreita, mutta kuitenkin runsaasti kuitua. 100 grammaa purjoa sisältää lähes 83 grammaa vettä, yhden gramman proteiinia ja kaksi grammaa ravinnekuitua. Purjossa on A-, B6-, C- ja K-vitamiinia. Lisäksi saat myös mineraaleja, kuten rautaa, kalsiumia, magnesiumia ja mangaania.
Kun yhdistät purjon sellaisiin ruokiin, joissa on proteiinia, kuten vaikkapa muihin kevyisiin kasviksiin, voit pudottaa painoasi terveellisellä tavalla.
Purjo huoltaa ruoansulatustasi, jotta voisit levätä yöllä tehokkaammin
Tämä on kiintoisa fakta: purjo on yksi niistä ruoista, joissa on prebiootteja, jotka ovat erään tyyppisiä hyviä bakteereja, ja ne mahdollistavat paremman ravinteiden imeytymisen kehossa.
Purjo hoitaa myös suoliston kasvustoa sekä stimuloi sappinesteen erittymistä, jotta ruoansulatus voisi tehostua. Älä siis unohda, että purjo saa sinut nukkumaan erittäin hyvin – et koe enää ilmavaivoja, turvotusta ja liian täyttä oloa vatsassa. Purjo torjuu tulehduksia
Miltä purjo sitten maistuu? Tämän kasviksen maku on jotakin valkosipulin ja sipulin väliltä – se on hienovarainen, mutta hiukan rikkiä sisältävä, joten se muistuttaa lääkinnällisiä ruokia.
Itse asiassa tämä ei ole mikään sattuma, sillä purjossa on bakteereja torjuvia ominaisuuksia. Se ei ole aivan yhtä tehokas tässä mielessä kuin valkosipuli, mutta molemmat tuotteet sisältävät tekijää nimeltään alliinase.
Jos syöt säännöllisesti purjoa, voit huomata terveytesi kohenevan. Pystyt torjumaan sellaisia bakteereja, jotka vaikuttavat suolistosi ja vatsasi toimintaan.
Se torjuu veden kertymistä kehoon
Illallinen on tärkeä asia. Moni kuitenkin jättää huomiotta tämän tosiasian, ja sen sijaan syö illalla aivan mitä tahansa.
  • Paljon kaloreita sisältävien ruokien tai tuhtien kastikkeiden syönti saa aikaiseksi sen, että heräät tuntien olosi raskaaksi. Nesteen kertyminen on asia, joka liittyy elämäntyyliin, joten tätäkin koskien on tärkeää tehdä pieniä muutoksia päivittäisissä tottumuksissa.
    Purjo on hyvä tuote nesteen kertymisen vähentämiseksi, sillä se sisältää natriumia ja kaliumia.
    Siinä on runsaasti kuitua, joka auttaa tehokkaasti poistamaan kehosta myrkyllisiä aineita.
    Tämä tieto tulee ilahduttaman sinua: purjo on elintärkeä tekijä virtsahapon käsittelyn kannalta. Purjo pystyy poistamaan myrkyllisiä aineita kehosta maksimaalisen tehokkaasti.
Purjo vahvistaa vastustuskykyä
Purjo on erinomainen A-vitamiinin lähde. Tämä on rasvaliukoinen vitamiini, joka tunnetaan myös nimellä retinoli. Se osallistuu solujen muodostuksen ja ylläpidon prosessiin, joka parantaa vastustuskykyä.

Pääruokana kuoriperunat ja kirjolohi. Peruna sisältää niin paljon C-vitamiinia, että 250 g perunaa riittää täyttämään puolet päivän C-vitamiinitarpeesta. Peruna on myös ­B-vitamiinin lähde ja sisältää lisäksi kaliumia ja rautaa. Perunan terveellisyys riippuu kuitenkin myös siitä, miten sen valmistaa. Ranskalaiset tai perunalastut eivät tietenkään edistä terveyttä. Perunan säännöllinen syöminen alentaa verenpainetta ja pienentää sydänsairauksien riskiä. Se on täysin kolesteroliton ja se sisältää mm. C- ja B-vitamiineja, magnesiumia, sinkkiä, kaliumia, kuparia ja rautaa.
Peruna ei sisällä yhtään keinotekoista lisäainetta. Tutkimusten mukaan peruna lisää serotoniinin tuotantoa ihmisen aivoissa.Serotoniini puolestaan tutkitusti vähentää stressiä ja masennusta. Peruna on myös laktoositon ja gluteeniton.
Hiilihydraattiakin peruna sisältää puolet vähemmän kuin riisi ja 80 % vähemmän kuin makaroni. Kilokaloreita peruna (keitetty) sisältää 76 kcal/100 g, keitetty riisi 137 kcal/100 g, keitetty spagetti 98 kcal/100 g ja makaroni 327 kcal/100 g. Eli keitetyssä perunassa on selvästi vähiten kaloreita.
Näistä syistä sinun tulisi syödä enemmän perunaa:
1. Vitamiinit
Perunoissa on paljon C-vitamiinia, joka on tärkeää elimistön immuniteetille. Perunoista löytyy myös paljon B-vitamiinia, folaattia ja mineraaleja, kuten potassiumia, magnesiumia ja rautaa. Perunat säilövät sisäänsä kaikki vitamiinit ja mineraalit maan alla.
2. Verenpaine
Tutkijat Institute for Food Research:issä ovat löytäneet perunasta verenpainetta alentavia molekyylejä.
3. Sydän- ja verisuonitaudit
Amerikkalaisessa tutkimuksessa löydettiin 60 erilaista phytokemikaalia ja vitamiinia perunan kuoresta. Monet näistä olivat flavonoideja, jotka auttavat torjumaan sydän- ja verisuonitauteja alentamalla huonon LDL-kolesterolin arvoja ja pitämällä suonet vapaina rasvoista. Perunan B-vitamiinit myös auttavat suojelemaan valtimoita.
4. Suoliston terveys
Yksi keitetty peruna tarjoaa liki 12 prosenttia päivittäisestä kuitusuosituksesta. Kuitu on puolestaan tärkeä tekijä terveellisen ruoansulatuksen ja suolitoiminnan kannalta, sillä se auttaa torjumaan paksusuolen syöpää.
5. Stressi
Perunoissa on paljon B-vitamiinia, jota tarvitaan solujen uusiutumiseen, terveelliseen hermojärjestelmään ja tasapainoiseen mieleen. Vain 100 grammassa keitettyä perunaa on 21 prosenttia päivittäisestä vitamiinin tarpeesta. B-vitamiinilla on tärkeä rooli adrenaliinin sekä stressiä lievittävien hormonien tuotannossa.

Kalassa on runsaasti ihmiselle välttämättömiä omega-3-rasvahappoja.
Omega-3-rasvahapot voivat suojata aivoja ikääntymiseen liittyviltä vaurioilta esimerkiksi säätelemällä geenejä, vähentämällä hermokudoksen tulehdusta, lisäämällä hermosolujen solukalvojen liukoisuutta ja edesauttamalla hermosolujen signaalinvälitystä. Kalaa suositellaankin syötävän ainakin kaksi kertaa viikossa lajeja vaihdellen,” Jyväkorpi jatkaa.
Kalaa syödään keskimäärin vain kerran viikossa tai harvemmin. Virallisissa ravitsemussuosituksissa kalaa kehotetaan syömään ainakin kaksi kertaa viikossa, eri kalalajeja vaihdellen.
6 syytä lisätä kalaa ruokavalioon
  1. Lähes kaikki kalat rasvapitoisuudesta riippumatta sisältävät runsaasti D-vitamiinia. D-vitamiini on erityisen tärkeä luuston kunnolle.
  2. Kalan proteiini on yhtä hyvää lihan, kananmunan ja maitotuotteiden kanssa. Kala sisältää monipuolisen valikoiman eri ravintoaineita, mutta erityisen runsaasti siitä saa D-vitamiinin, hyvien rasvahappojen ja proteiinin ohella B12-vitamiinia ja seleeniä.
  3. Omega-3-rasvahapot voivat suojata aivoja ikääntymiseen liittyviltä vaurioilta esimerkiksi säätelemällä geenejä, vähentämällä hermokudoksen tulehdusta, lisäämällä hermosolujen solukalvojen liukoisuutta ja edesauttamalla hermosolujen signaalinvälitystä.
  4. Kalan säännöllinen käyttö voi vähentää sydän- ja verisuonitautiriskiä ja parantaa diabeetikoiden sokerinsietokykyä.
  5. Runsas kalan syönti voi myös vähentää muun muassa miesten eturauhassyövän riskiä ja ehkäistä ennenaikaisia synnytyksiä.
  6. Useissa pitkittäistutkimuksissa on todettu, että säännöllinen kalan syönti on yhteydessä parempaan kognitioon ja pienempään riskiin sairastua muistisairauteen.

Perunan ja kalan kanssa punajuurta, tuorekurkkua, tomaattia, suolakurkkua ja puolukkahilloa.

Punajuuret sisältävät paljon terveellistä B-vitamiinia, rautaa, mangnesiumia ja kaliumia. Lue, millaisia vaikutuksia punajuuren säännöllisellä nauttimisella voi parhaimmillaan olla terveyteen! Punajuuri on todellinen terveyspommi, jota kannattaisi sisällyttää omaan ruokavalioon säännöllisesti. Miksi? Koska punajuuri on ravinnerikas juures, joka sisältää useita eri vitamiineja, kuten esimerkiksi A-, E-, C- ja B-ryhmän vitamiineja. Tämän lisäksi punajuuri sisältää myös rautaa, magnesiumia, mangaania, kaliumia, kalsiumia, natriumia, kuparia ja sinkkiä.
Punajuuressa on myös polyfenoleja ja betaiinia, jotka ovat luonnon omia antioksidantteja. Punajuuressa on myös beetasyaania, voimakasta antioksidanttia, jonka vuoksi punajuuri on voimakkaan punaisen värinen. Antioksidanttipitoisuuden lisäksi punajuuri on myös todella hyvä ravintokuidun lähde, joka tukee suoliston toimintaa ja suoliston hyvinvointia.
Verenpaine laskee
Punajuuret sisältävät paljon nitraatteja, jotka helpottavat verenkiertoa. Parhaimmillaan punajuuren säännöllinen nauttiminen voi siten auttaa laskemaan verenpainetta.
Sydämen terveys kohenee
Pinaatin tapaan myös punajuuri sisältää terveellistä antioksidanttia, betaiinia, joka voi auttaa laskemaan riskiä sairastua sydänsairauksiin.
Kestävyyskunto paranee
Punajuuri on erityisen terveellistä kestävyysurheilijoille, ja tuttujen juuresten on todettu voivan parantaa kehon kestävyyttä urheilusuoritusten aikana. Tästä syystä muun muassa monet pyöräilijät nauttivat säännöllisesti punajuurimehua.
Aivotoiminta tehostuu
Koska punajuuren sisältämät ainesosat parantavat verenkiertoa kehossa, on niistä hyötyä myös aivotoiminnalle. Punajuuria nauttimalla voi parantaa muun muassa keskittymiskykyä ja tarkkaavaisuutta.
Maksa kuormittuu vähemmän
Maksa tunnetaan elimistön suodattimena. Maksan työtaakkaa voi kuitenkin yllättäen helpottaa nauttimalla punajuuria, sillä niiden sisältämä betaiini edistää maksan kykyä puhdistaa kehoa.
Vatsan toiminta paranee
Monien muiden juureksien tapaan punajuuret sisältävät paljon kuitua, jolla on vatsan toimintaa parantava vaikutus.

Tässä lyhyt lista kurkun vaikuttavista terveyshyödyistä:
1. Se nesteyttää kehoasi
Riittävä nesteytys on yksi terveen elimistön perusedellytyksistä. Erityisesti kesäaikaan nesteentarve kasvaa, jolloin veden juomisen lisäksi on hyvä saada nestettä myös ruoasta. Kurkku on koostumukseltaan 95,2 % vettä, joten se on erittäin tehokas nesteyttäjä.
2. Se tukee sydämen terveyttä
Tehokkaan nesteytysominaisuuden lisäksi kurkku sisältää kaliumia, joka on erittäin tärkeä suola. Liian alhainen kaliumpitoisuus veressä voi aiheuttaa sydämen rytmihäiriöitä ja verenpaineen kohoamista. Sopivan suolatasapainon ylläpitäminen ennaltaehkäisee sydänsairauksia ja verenpaineongelmia.
3. Se tukee elimistön taistelua syöpää vastaan
Kurkku sisältää fisetiinia, eli flavonoidia, jonka on tutkimuksissa todettu estävän syöpäsolun normaalia jakautumista. Lisäksi fisetiinilla on tehokkaita tulehduksia vastaan taistelevia ominaisuuksia. Kasvit luovat fisetiinia suojautuakseen taudinaiheuttajilta ja sieni-infektioilta.
4. Se hidastaa ihon vanhenemista
Mitä vanhemmaksi iho tulee, sitä vähemmän sillä on antioksidantteja. Antioksidantit hidastavat ihoa vanhentavia reaktioita, joita tapahtuu kehossa jatkuvasti. Kurkku sisältää runsaasti antioksidantteja ja vitamiineja, joiden on todettu olevan iholle suotuisia terveysvaikutuksia. Kurkusta on myös helppo valmistaa ihonhoitotuotteita kotikonstein.
5. Se taistelee tulehduksia vastaan
Kehossa vallitseva matala-asteinen tulehdustila on lähtökohta monille pitkäaikaissairauksille. Kurkkujen tiedetään lieventävän tätä tulehdustilaa, sillä se sisältää lukuisia ainesosia jotka ovat tehokkaita taistelemaan tulehduksia vastaan.
6. Se ehkäisee ummetusta
Kurkku ylläpitää kehon ruoansulatusjärjestelmää ja ehkäisee ummetusta. Kurkku sisältää runsaasti vettä ja kuituja, jotka ovat molemmat oleellisia toimivassa ruoansulatuksessa. Kurkun tiedetään myös vähentävän vatsan turvotusta.
7. Se ehkäisee pahanhajuista hengitystä
Pahanhajuinen hengitys johtuu yleensä suussa olevista bakteereista. Kuitupitoiset kasvikset, kuten kurkku, lisäävät syljentuotantoa, joka puolestaan huuhtoo pois bakteereja suusta. Lisäksi kurkun tulehduksia vastaan taistelevat ainesosat voivat vähentää suussa olevia bakteereja.
8. Se suojaa luitasi
Kurkku sisältää tärkeää K-vitamiinia, jolla on tutkitusti positiivisia vaikutuksia luiden terveyteen. K-vitamiini tehostaa kalsiumin imeytymsitä luustoon ja näin vahvistaa luita ja ennaltaehkäisee haurastumista.
9. Se ylläpitää aivojen terveyttä ja muistia
Kurkun sisältämän fisetiinin on todettu suojaavan aivosoluja, tehostavan muistia ja jopa suojaamaan aivoja sairauksilta, jotka rappeuttavat aivosoluja.
10. Se on laihduttajan paras ystävä
Kurkussa on kaikki ominaisuudet, jota laihduttaja voi toivoa. Se sisältää vähän kaloreita, se on suurimmaksi osaksi vettä ja se sisältää vatsalle tärkeitä kuituja. Lisäksi se sisältää runsaasti tärkeitä vitamiineja ja antioksidantteja joita elimistö tarvitsee rasvanpoltossa.
Pitää sinut nesteytettynä
Jos olet liian kiireinen juodaksesi tarpeeksi vettä, mussuta vähän kurkkua, joka on 96-prosenttisesti vettä. Se kompensoi iloisesti!
Suojaa kuumuudelta – sisältä ja ulkoa
Syö kurkkua, ja kehosi saa helpotusta närästykseen. Levitä kurkkua ihollesi, ja saat helpotusta auringonpolttaman ja kutiavaan ihoon.
Huuhtelee kuona-aineet
Kaikki se kurkussa oleva vesi toimii luudan tavoin, lakaisten kuona-aineet ulos systeemistäsi. Säännöllisesti käytettynä kurkun tiedetään myös liuottavan munuaiskiviä.
Ravitsee sinua vitamiineilla
A-, B- ja C-vitamiinit, jotka vahvistavat vastustuskykyäsi, antavat sinulle energiaa ja pitävät sinut säteilevänä. Lisävoimaa saat mehustamalla kurkun porkkanan ja pinaatin kanssa.
Antaa ihoystävällisiä mineraaleja
Magneesiumia, kaliumia ja piidioksidia. Siksi kurkkupohjaiset hoidot ovat kylpylöissä suosittuja.
Auttaa painonpudotuksesa
Nauti kurkkuja salaateissa ja keitoissa. Minun lempivälipalani? Rapeita kurkkutikkuja kermaisella jugurttidipillä.
Elvyttää silmät
Jäähtyneet kurkkuviipaleet silmillä on kulunut kuva kauneudenhoidosta puhuttaessa, mutta se todella auttaa pienentämään silmäpusseja ja turvotusta.
Pienentää syöpäriskiä
Pienennä riskiäsi sairastua useampaan syöpään sisällyttämällä kurkku ruokavalioosi. Useat tutkimukset osoittavat sen syöpää vastustavat ominaisuudet.
Tasaa verenpainetta
Potilaat, jotka taistelevat verenpaineen kanssa – niin korkean kuin matalankin – saavat usein saavansa kurkun syömisestä helpotusta.
Raikastaa suuta
Kurkkumehu raikastaa ja parantaa sairaita ikeniä, jättäen jälkeensä paremmanhajuisen suun.
Tasoittaa hiukset ja kynnet
Piidioksidi, kurkun ihmemineraali saa hiuksesi ja kyntesi vahvemmiksi ja kiiltävämmiksi.
Helpottaa lihas- ja nivelkipuja
Kaikki kurkun vitamiinit ja mineraalit, tekevät siitä lihas- ja nivelkivuille vahvan vihollisen.
Pitää munuaiset kunnossa
Kurkku madaltaa virtsahappojen määrää kehossasi, pitäen munuaiset tyytyväisinä.
Hyvä diabetekseen
Diabetes-potilaat voivat nauttia kurkkua, hyötyen samalla sen terveysvaikutuksista: kurkku sisältää hormonia, jota haima tarvitsee tuottaakseen insuliinia.
Madaltaa kolesterolia
Steroli on kurkusta löytyvä yhdiste, joka auttaa vähentämään huonoa kolesterolia
Tomaatti sisältää runsaasti lykopeeni-nimistä antioksidanttia, joka voi vähentää riskiä sairastua syöpään sekä sydän- että verisuonitauteihin. Lisäksi lykopeeni hidastaa ihon vanhenemista ja auttaa suojautumaan auringon UV-säteilyä vastaan.
Tomaateissa on vain 18 kilokaloria sataa grammaa kohden. Energian sijaan tomaatit sisältävät C-vitamiinia, foolihappoa sekä erilaisia kivennäisaineita. Voit siis popsia näitä 95-prosenttisesti vettä olevia vihanneksia mielin määrin, ja ylittää hyvällä omallatunnolla suomalaisten keskivertokulutuksen, joka on kymmenisen kiloa vuodessa.
Tomaattien on aiemmissa tutkimuksissa todettu auttavan muun muassa syövän ennaltaehkäisyssä. Nyt tutkijat ovat havainneet tomaateilla olevan myös masennusta ehkäiseviä vaikutuksia.
Kiinalais- ja japanilaistutkijoiden tekemän tutkimusanalyysin mukaan säännöllinen tomaattien syönti vähentää riskiä sairastua masennukseen. Mielenterveyden parantamiseen ei tutkijoiden mukaan tarvita kilokaupalla tomaatteja, vaan hyödyt näkyvät jo pienillä määrilläkin. Tomaatin yllättävät terveyshyödyt havaittiin analysoimalla yli tuhannen naisen ja miehen mielenterveystietoja.
Aasialaistutkijat eivät ole vielä varmoja, piilevätkö tomaatin terveyshyödyt sen sisältämässä lykopeenissa, jonka on todettu suomalaistutkimuksissakin vähentävän syöpäriskiä.
Viime vuonna julkaistu filosofian lisensiaatti Jouni Karpin väitöstutkimus Itä-Suomen yliopistossa vahvisti ravinnosta saatavien karotenoidien olevan terveydelle hyödyksi. Väitöstutkimuksen mukaan karotenoideihin kuuluva lykopeeni voi vähentää syöpäriskiä. Tämän lisäksi karotenoidien havaittiin vähentävän veren rasvojen hapettumista.

Suolakurkku on yksi hyvä esimerkki meille arkipäiväisestä, mutta hyvää tekevästä elintarvikkeesta, sillä tutkimuksien mukaan suolakurkun syöminen vahvistaa tehokkaasti vastustuskykyä.
Ruoansulatuksen kannalta tämä tuote on erityisen hyvä, sillä fermentoidut ruoat tukevat suoliston bakteerikannan toimintaa. Nämä ruoat sisältävät maitohappovalmisteita monipuolisemmin hyödyllisiä bakteereita ja tukevat näin ollen tehokkaasti ruoansulatusta. Nauttimalla suolakurkkuja säännöllisesti pidät vatsasi toiminnassa ja tehostat myös monien vitamiinien imeytymistä.
Kiiltoa hiuksiin ja iho kuntoon
Suolakurkkujen nauttiminen voi olla myös avainasemassa myös ihon ja hiusten kuntoon. Elimistö tarvitsee valtavan määrän erilaisia ravinteita ja hyviä rasvoja pitääkseen ihon ja hiukset kauniina.
Esimerkiksi suurien kofeiini- ja sokeripitoisten ruokien nauttiminen tekee ihomme helposti kuivaksi ja ärtyneeksi. Suolakurkkuja syömällä suoliston kunto paranee, ja myös hiusten kiilto ja ihon hyvinvointi lisääntyy. Suolakurkkuja kannattaa siis syödä myös kauneuden tähden.

Puolukat sisältävät erityisesti C- ja E-vitamiinia.
Hyväksi sydämelle
Vitamiini- ja kivennäisainepitoisuudessa moni marja rynnistää puolukan ohi. Puolukka sisältää erityisesti C- ja E-vitamiinia sekä mangaania ja kuitua. Lisäksi puolukassa on runsaasti kaliumia suhteessa natriumiin, minkä vuoksi sen suositeltavaa syötävää erityisesti niille, joiden verenpaine on koholla.
Erilaisten polyfenolisten yhdisteiden määrässä puolukka on kuitenkin yliveto. Polyfenoliset aineet ovat kasvikunnan tuotteissa esiintyviä bioaktiivisia aineita. Runsaasti polyfenoleita sisältävän ruokavalion on todettu vähentävän muun muassa sydän- ja verisuonisairauksia sekä syöpään sairastumisen riskiä. Puolukan fenoliset yhdisteet ehkäisevät esimerkiksi virtsatietulehdusten uusiutumista.
Puolukan terveysvaikutuksia on tutkittu huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi mustikan, joten kaikista sen hyvää tekevistä vaikutuksista ei siis vielä tiedetä. Joidenkin tutkimusten mukaan puolukka saattaa ehkäistä tulehduksia sekä allergioita. Puolukka parantaa myös ruoansulatusvaivoja, ja sen sisältämät antioksidantit puolestaan suojaavat ikääntyviä soluja.
Puolukan terveysvaikutukset kiinnostavat tutkijoita, sillä kangasmetsien supermarja sopii hyvin hoitamaan länsimaisia elintasosairauksia.
Runsaan marjojen syömisen tiedetään jo vaikuttavan suotuisasti kolesteroliarvoihin ja verensokeriin. Joidenkin tutkimusten mukaan puolukka voisi ehkäistä tulehduksia, sydän- ja verisuonitauteja sekä allergioita ja jopa syöpää.
Puolukka sopii paitsi sydämelle, niin sen on todettu tasapainottavan estrogeenitasoja, parantavan ruuansulatusvaivoja ja auttavan painonhallinnassa. Puolukan sisältämät antioksidantit taas suojaavat ikääntyviä soluja.
Tutkimuksia on monenlaisia, mutta riittävää kliinistä näyttöä ei juuri ole. Se tiedetään, että marjojen syöminen on hyväksi rasva- ja sokeriaineenvaihdunnalle ja että fenoliyhdisteet, joita puolukassa on runsaasti, estävät E. coli-bakteerin lisääntymisen ja kiinnittymisen.
E. coli on yksi virtsatietulehduksia aiheuttava bakteerityyppi. Sekä puolukan että karpalon sisältämien fenoliyhdisteiden ja prosyanidiinien on todettu torjuvan ainakin virtsatietulehduksia.
Suu ja maha kiittävät
Hapokas puolukka näyttää myös ehkäisevän bakteerien kiinnittymistä suun limakalvoihin. Sokeroimattomalla puolukalla tai puolukkamehulla on torjuttu ientulehduksia ja vauvojen sammasta.
Yleensä vaikutusta haetaan sisäisesti, eli marjoja syömällä ja mehua juomalla, mutta kansanperinteen mukaan puolukan lehdillä on desinfioiva vaikutus.
Vatsa kiittää puolukasta. Puolukan fenolit ja ellagihappo tekevät hyvää suoliston bakteerikannalle, ja hyvinvoivat suolistobakteerit taas parantavat vastustuskykyä. Puolukkamehua on perinteisesti käytetty rohtona myös nuhaan ja yskään.
Jotta puolukasta saisi kaiken hyödyn, sitä pitäisi syödä päivittäin pari desilitraa. Pakastaminen tai keittäminen eivät tuhoa puolukan hyödyllisiä yhdisteitä: niin kauan kuin punainen väri säilyy, marjan fenoliyhdisteet ovat tallella.

Ruokajuomana mehu, mikä on valmistettu aroniamarjoista, mustaeherukasta, punaherukasta ja omenasta. Aronia on pihojen ja julkisten tilojen massapensas, joka tekee joka vuosi valtavan sadon mustia, kiiltäviä marjoja.
Marjat ovat varsinaista superfoodia, jota arvostetaan suuresti ulkomailla. Suomessa aronian sato jää valitettavasti useimmiten linnuille.
Aronia sisältää huikean määrän antioksidantteja. Se päihittää jopa mustikan. Siinä on myös C-vitamiinia, karotenoideja, folaattia, E-vitamiinia ja lukuisia kivennäis- ja hivenaineita, kuten magnesiumia, kaliumia, mangaania ja rautaa.Aronian tehoaineet suojaavat virtsatietulehduksilta, vaikuttavat myönteisesti verenpaineeseen ja lisäävät hiusverisuonten verenkiertoa, mikä suojelee esimerkiksi silmiä samaan tapaan kuin mustikka. Marja-aronia sisältää runsaasti C-vitamiinia, E-vitamiinia, karotenoideja, folaattia sekä mineraaleja kuten kaliumia, rautaa ja mangaania.
Se sisältää enemmän antioksidantteja kuin mikään muu marja tai hedelmä. Marja-aronian sisältämiä antioksidantteja ovat muun muassa antosyaniinit, kversetiinit, peinidiinit, delfinidiinit, petunidiinit, pelargonidiinit ja malvidiinit.
Tutkimuksissa on todettu, että aronia suojaa virtsatietulehdukselta vielä tehokkaammin kuin sen hoidossa tutut karpalo ja puolukka. Suojaava vaikutus johtuu aronian sisältämästä kiniinistä.
Samalla tavalla kuin mustikat suojaavat silmiä parantamalla hiusverisuonten verenkiertoa, aronia näyttää toimivan siinä vielä tehokkaammin. Tämä johtuu marjan sisältämästä antosyaniinista.
Aronia vaikuttaa myös verisuonten vaikutuksen kautta myönteisesti verenpaineeseen. Sillä on myös tulehduksilta ja syövältä suojaavia ominaisuuksia.


Mustaherukasta voi olla apua näyttöpäätetyön rasittamille silmille ja muistiongelmiin? Tai että herukoissa on enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa?
Herukat sisältävät terveyttä edistäviä bioaktiivisia aineita. Niistä parhaiten tunnetaan antioksidantit, joiden tehtävä on estää hapettumista.
Nykykäsityksen mukaan antioksidantit hidastavat elimistön vanhenemista ja estävät valtimotautien sekä joidenkin syöpätautien syntyä. Herukoiden antioksidantteja ovat C- ja E-vitamiinit sekä flavonoidit.
Runsas flavonoidien saanti näyttää suojaavan sydän- ja verisuonisairauksilta.
Silmille ja aivoille
Erityisen kiinnostuneita tutkijat ovat siitä, voisiko mustaherukan sisältämästä antosyaanista olla apua näyttöpäätetyön rasittamille silmille.
Antosyaanit ovat flavonoideja, jotka antavat marjalle sen tumman värin.
Apua painonhallintaan
Herukat auttavat painonhallinnassa, sillä ne sisältävät niukasti energiaa. Marjojen sisältämä vesi ja ravintokuitu yhdessä ylläpitävät kylläisyyden tuntua.
Entä mihinkä muut herukoiden ainesosat sitten vaikuttavat?
C-vitamiini edistää solujen kasvua, E-vitamiini pitää yllä solukalvon rakennetta ja A-vitamiinin esiasteet, karotenoidit,  suojaavat muun muassa ihoa ja limakalvoja.
Kalium edistää suolan eritystä ja alentaa siten verenpainetta. Marjojen orgaaniset hapot taas tehostavat raudan imeytymistä.
Herukoiden kuningas
Valkoherukka on punaherukan muunnos. Valkoherukka on siis kasvitieteellisesti punaherukka, mutta marjasta puuttuu punainen väri. Viherherukka taas on mustaherukan muunnos, jonka marjoista puuttuu musta väri.
Mustaherukka on ravintoarvoiltaan herukoiden kuningas. Se sisältää muita enemmän kaliumia ja flavonoideja.
Omena on hedelmä, jota on helposti saatavilla vuoden ympäri. Omenat ovat herkullisia ja monipuolisia hedelmiä, jotka sopivat makeisiin jälkiruokiin, salaatteihin, mehustettaviksi ja sellaisenaan nautittaviksi. Omenoita voi myös kuivattaa, jolloin niistä saa herkullisen välipalan ja naposteluherkun. Omena on täynnä hyviä ravintoaineita, joista on monia hyötyjä elimistön kokonaisvaltaiselle terveydelle ja suorituskyvylle. Tässä artikkelissa esittelemme omenan terveysvaikutukset, jotka ovat huikeita – jatka lukemista, niin saat selville omenan 9 ihmeellistä hyötyä!
Omenan terveysvaikutukset perustuvat pitkälti sen sisältämään suureen määrään antioksidantteja ja pektiiniä, jotka ehkäisevät vapaiden radikaalien haittavaikutuksia. Näitä haittavaikutuksia ovat mm solujen ennenaikainen vanheneminen ja rappeutuminen, mikä johtaa mm. ihon löystymiseen sekä ryppyihin, ja muihin sairauksiin. Omenan nauttiminen tehostaa kehon luonnollista puhdistumista.
Tämän lisäksi omena täyttää vatsaa sekä pitää olon kylläisenä, joten se sopii etenkin painonhallintaan. Voit napostella omenoita huoletta ilman pelkoa lihomisesta, sillä niiden makeus tyydyttää makeanhimon mukavasti.
Näiden syiden lisäksi on monia muita syitä siihen, miksi omenaa kannattaa syödä joka päivä. Tässä artikkelissa esittelemme sinulle 9 omenan terveysvaikutusta.
Omenan terveysvaikutukset
1. Omena on hyväksi sydämelle
Omena sisältää runsaasti luonnollisia fytokemikaaleja, jotka ovat vahvoja antioksidantteja. Nämä kemikaalit estävät vapaiden radikaalien negatiivisen vaikutuksen terveisiin soluihin. Vapaiden radikaalien negatiivinen vaikutus terveisiin soluihin saattaa johtaa kohonneeseen riskiin sairastua syöpään tai sydäntauteihin.
Tämän lisäksi omenan kuoren sisältämä kuitu auttaa vähentämään kolesterolin imeytymistä verenkiertoon suolistosta sekä kontrolloimaan kolesterolia.
2. Omena auttaa vähentämään nesteturvotusta
Omenan sisältämä kalium toimii luonnollisena diureettina, joka kiihdyttää nesteiden erittymistä ja poistumista elimistöstä, sekä huuhtelee samalla mukanaan haitalliset kuona-aineet ja myrkyt.
Tulehdussairauksista ja korkeasta verenpaineesta kärsivät ihmiset voivat hyötyä yhden päivittäisen omenan syömisestä. Munuaisongelmista kärsivien tulee keskustella omenan nauttimisesta lääkärin kanssa ennen niiden syömistä, sillä suuri määrä kaliumia voi vaikuttaa haitallisesti sairaisiin ja ylikuormittuneisiin munuaisiin.
3. Omenat auttavat ehkäisemään ummetusta ja ripulia
Omenan kuoren sisältämä kuitu auttaa pitämään suoliston toiminnan säännöllisenä ja ehkäisemään mm. ummetusta. Muista siis syödä omenat kuorineen.
Omenan hedelmäliha sisältää pektiiniä, joka pitää huolta suoliston normaalista toiminnasta, ja se auttaa ehkäisemään ripulia sekä ripulin aiheuttamaa nestehukkaa. Omena sisältää myös tanniinia, joka ehkäisee tulehdusta ja toimii luonnollisen antibiootin tavoin.
4. Omena pitää huolta hampaista
Syödessäsi omenaa stimuloit syljen erittymistä suussa. Sylki vie mukanaan plakkia aiheuttavia bakteereja sekä ehkäisee kiillevaurioita ja reikiintymistä. Omenan syöminen auttaa ehkäisemään myös muita suun terveyteen liittyviä ongelmia, kuten ientulehdusta.
Omenan syöminen ei tietenkään korvaa hampaiden harjausta, mutta jos joskus olet sellaisessa tilanteessa, että et pääse harjaamaan hampaita, syö omena ruokailun jälkeen tai illalla ennen nukkumaanmenoa – näin autat ehkäisemään bakteerien aiheuttamat negatiiviset vaikutukset.
5. Omenalla on positiivisia vaikutuksia Alzheimerin taudille
Omenan sisältämät antioksidantit ovat todistetusti tehokas keino vähentää riskiä sairastua aivojen rappeutumista aiheuttavaan Alzheimerin tautiinAntioksidantit pitävät huolta siitä, että aivot eivät vanhene ja sairastu ennen aikojaan, ja mieli pysyy kirkkaana ja toimivana.
6. Omena auttaa taistelemaan Parkinsonin tautia vastaan
Runsaskuituisen ruuan – kuten omenan – nauttiminen auttaa ehkäisemään joitakin vakavia sairauksia, kuten esimerkiksi Parkinsonin tautia. Parkinsonin tauti on hitaasti etenevä rappeuttava sairaus, joka vaikuttaa aivoihin.
Tutkijat uskovat, että vapaat radikaalit voivat lisätä riskiä sairastua Parkinsonin tautiin, joten paljon antioksidantteja sisältävien ruokien syöminen voi ehkäistä taudin puhkeamista.
7. Omena vähentää riskiä sairastua diabetekseen
Omenan liukenevat kuidut auttavat laskemaan verensokeria sellaisilla potilailla, joiden riski kehittää kakkostyypin diabetes on korkea. Yhden omenan nauttiminen päivässä voi laskea riskiä jopa 20 prosentilla.
8. Omena auttaa ehkäisemään sappikivien muodostumista
Sappikiviä syntyy, kun veressä on liikaa kolesterolia. Kolesteroli estää sappea sulattamasta rasvoja normaaliin tapaan. Käyttämätön sappineste kovettuu ja muuttuu sappikiviksi, jotka voivat aiheuttaa monia erilaisia oireita.
Paljon kuitua sisältävä ruokavalio ehkäisee kolesterolin kertymistä ja vähentää riskiä ylipainoon ja sen mukanaan tuomiin terveyshaittoihin.
9. Omena auttaa puhdistamaan maksaa
Kun syöt suuria määriä epäterveellistä, kaloripitoista ruokaa, kasvatat samalla riskiä sairastua moniin tauteihin ja kärsiä inhottavista vaivoista. Maksa kärsii epäterveellisestä ravinnosta siinä missä muukin keho.
Kun maksa ja munuaiset ylikuormittuvat, puhdistuminen hidastuu eikä keho ehdi suodattaa kaikkia myrkkyjä ja kuona-aineita. Tämä voi johtaa sairastumiseen.
Onneksi omenan syöminen tai tuoreen omenamehun juominen tukee kehon luonnollista puhdistumista ja pitää maksan toiminnasta huolta.
Kuten huomaat, omenan terveysvaikutukset ovat moninaiset ja hämmästyttävät. Lisää omenaa päivittäiseen ruokailuusi, muista ostaa luomuomenia ja pestä ne huolellisesti. Syö myös omenan kuoret, sillä ne sisältävät suuren määrän hedelmän tärkeistä ravintoaineista.

Lisäksi lunaaseen kuuluu ruisleipä, jolla on päällysteenä juustosiivu ja chilin palasia. Eilisessä blogissani kerroin rusileivästä ja juustosta.

Chili polttaa mutta vapauttaa myös mielihyvää tuottavaa endorfiinia ja saattaa koukuttaa lievästi.Chilipalkojen koko, muoto ja väri vaihtelevat lajikkeesta toiseen. Erilaisia chilejä on lukemattomia, ja jokaisella lajikkeella on omanlaisensa maku ja polte.Chileissä on runsaasti C- ja E-vitamiinia sekä karotenoideja eli hapettumista ehkäiseviä yhdisteitä ja väriaineita. Chilin uskotaan myös kiihdyttävän aineenvaihduntaa.Kuumottava kapsaisiini. Chilipalkojen tulisuuden aiheuttaa kapsaisiini, jota on eniten siemenkiinnikkeissä.Kuumottava tunne syntyy, kun kapsaisiini sitoutuu hermosolujen reseptoreihin.Kapsaisiini on rasvaliukoista, joten polttava tunne suussa ei lievity vedellä, vaan esimerkiksi rasvaisella maitotuotteella tai voileivällä. Tulista ruokaa voi rauhoittaa lisäämällä siihen ruokakermaa tai smetanaa.
Chilipaprikat ovat vitamiinipitoisimpia hedelmiä maailmassa, niissä on runsaasti C- ja E-vitamiineja, sekä A-vitamiinin esiasteita ja B-vitamiinia. Chilien kuiva-aineesta jopa 20% on hyödyllistä kuitua. Korkean karotenoidipitoisuuden vuoksi chilillä on myös antioksidanttisia vaikutuksia. Lisäksi chilin poltteen aiheuttavien kapsaisinoidien on todettu olevan terveyttä edistäviä useissa tutkimuksissa.
Chilin poltteen aiheuttavat kapsaisinoidit vilkastuttavat pintaverenkiertoa ja lisäävät aineenvaihduntaa – chili onkin luontainen apu laihdutukseen!

Kalajoki

Kaupunginjohtaja Jukka Puoskari kannatti virkamiesten laajaa läsnäoloikeutta myös päätöksiä tehtäessä, mutta hallitus tyrmäsi sen äänin 7-2. Tiluksen esitystä asian palauttamiseksi lautakunnalle kannattivat Vesa Hihnala, Jenni Ekoluoma, Mauno Rahkola, Jukka Rahja, Hanna Halmeenpää ja Mikko Lauri.
Kaupunginjohtajan esityksen taakse jäivät Hanna Saari ja Sirkka Alho.

Milloin virkamies saa olla lautakunnan kokouksessa? – Kädenvääntö vallanjaosta jatkuu Kalajoella

Uutta pintaa Kasitielle

Alueuutiset

Alavieskassa Jokiniityntiellä kaatui tiistaina iltapäivällä täydessä turvelastissa ollut täysperävaunurekka kyljelleen. Onnettomuuspaikka sijaitsee noin kaksi kilometriä Alavieskasta Ylivieskan suuntaan.Rekassa oli vain kuljettaja, joka sai vähäisiä vammoja, mutta ensihoito kuljetti kuskin tarkistettavaksi. Onnettomuudessa ei ollut muita osallisia. Perävaunu hajosi täysin. Täydessä turvelastissa ollut täysperävaunurekka kaatui kyljelleen Alavieskassa

Kotimaan uutiset

Salaten oikean henkilöllisyytensä ja Suomen kansalaisuuden, sekä antamalla väärän tiedon henkilöllisyydestään, miehen voidaan epäillä syyllistyneen rekisterimerkintärikokseen, koska viranomaisten ylläpitämiin rekistereihin on kirjattu väärää miehen henkilöllisyyttä osoittavaa tietoa.
Irakilaismies oli ollut jo 22 vuotta Suomen kansalaisena – haki turvapaikkaa ja sai tukia yli 5000 euroa

Entinen työntekijä Tuula kertoo Postin kaaoksesta: Asiakkaille valehdellaan, työtunnit eivät riitä ja postia jää jakamatta – ”Olen helpottunut, että pääsin sieltä pois”

Kokoomuspomo ihmettelee Ylellä: Miten Postin johtajan palkkio voi nousta näin paljon, kun Postin ongelmat ovat ratkaisematta?
Erkin kommentti: Suomen valtio omistaa Postin Group Oyj:n.
Suomen valtio omistaa suoraan 50,1 prosenttia Posti Group Oyj:n osakekannasta. Valtioneuvoston 5.12.2018 tekemällä päätöksellä Posti Group Oyj:n osakkeista 49,9 prosenttia on siirretty Valtion kehitysyhtiö Vake Oy:n omistukseen. Postin ja muiden valtionyhtiöiden omistajapolitiikkaa johdetaan valtioneuvoston omistajaohjausosastossa. Se vastaa omistajastrategian valmistelusta ja toimeenpanosta sekä hyvän hallintotavan kehittämisestä. Mielestäni valtion tulee laatia uudet palkkiosäännöt kaikille valtion yrityksille. Postin tapauksessa on selävsti sellainen tilanne, että aheuden piru on vienyt voiton niin yrityksen toimitusjohtajalta kuin luottamusmiesjohdolta. Luottamsumeisjohto ansaitsee potkut ja toimitusjohtaja reilun palkanalennuksen ja ankaran varoituksen.

Metsähallituksen Hyttinen saa läksiäisiksi yli 200 000 euroa ja tulospalkkiot

Postilakko päättyy – PAU keskeyttää työtaistelutoimet

IL selvitti, mitä pudonneet kansanedustajat tekevät nyt – katso, ketkä nostavat sopeutumisrahaa

Ulkomaan uutiset

Britannian pääministeri Boris Johnson kärsi illalla nöyryyttävän tappion, kun oppositio ja hallitusta vastaan kapinoivat konservatiivit ottivat haltuunsa parlamentin työjärjestyksen äänin 328-301. Sen turvin oppositio aikoo tuoda tänään keskiviikkona käsittelyyn lakiesityksen sopimuksettoman EU-eron torjumisesta.
Lakiesityksessä pääministeri Johnsonia vaadittaisiin anomaan EU:lta lykkäystä brexitin määräpäivään 31. lokakuuta. Hallituksen sisäiset lähteet ovat kertoneet medialle, että lakiesityksen mennessä läpi hallitus esittää parlamentin hajottamista ja ennenaikaisten vaalien järjestämistä 14. lokakuuta.
Pääministeri on jo aiemmin sanonut, ettei aio missään olosuhteissa pyytää EU:lta uutta lykkäystä.
Kesätauoltaan tiistaina palannut parlamentti aloitti välittömästi EU-eron käsittelemisen.
Salissa nähtiin heti dramatiikkaa, kun hallituksen kansanedustaja Phillip Lee ylitti parlamentin lattian ja liittyi opposition riveihin. Samalla Johnson menetti enemmistönsä parlamentin alahuoneessa.
Nöyryyttävä tappio Johnsonille brexit-äänestyksessä – Parlamentti käsittelee tänään sopimuksettoman EU-eron lykkäämistä

Britannian hallitus erottaa 21 kon­ser­va­tii­vi­kan­san­edus­ta­jaa äänestyksen takia – joukossa Winston Churchillin lapsenlapsi Nicholas Soames

UNKARIN ulkoministeri Péter Szijjártó aloitti Suomen-vierailunsa vitsailemalla kameroille, että hän toivottaa Suomelle onnea monien vaikeuksiensa kanssa.
Tämä oli viittaus Unkarissa viime aikoina nousseeseen kritiikkiin Suomen oikeuslaitosta ja mediaa kohtaan. Huumorilinja jatkui, kun ministeri saapui HS:n haastatteluun aikataulusta myöhässä. Ne pitävät minua panttivankina! Ei vaan, puhuimme arktiksesta [alueesta] ja arktisena maana Unkarin oli pakko olla paikalla!”
Unkari haluaa kristillisen Euroopan, johon ei oteta maahan­muuttajia, sanoo ulko­ministeri – ”Teillä on varmaankin vallalla erilainen näkemys”

Lehti: Hongkong taipuu mielenosoittajien vaatimukseen ja luopuu kiistanalaisesta lakialoitteesta

Italiaan syntyy uusi hallitus: Viiden tähden liikkeen jäsenet hyväksyivät koalition nettiäänestyksessä

Talousuutiset

Kajaanin Otanmäessä toimiva kiskokalustovalmistaja Škoda Transtech on saanut tilauksen valmistaa paikallisjunia Latviaan. Sopimuksen arvo on noin 250 miljoonaa euroa.Yritys kertoo tiedotteessaan, että se on viime aikoina voittanut useita Euroopan merkittäviä tarjouskilpailuja moderneilla raitiovaunuilla sekä paikallisjunilla.
Škodan tehtaalle Kajaanin Otanmäessä iso tilaus

Kunnille ja kuntayhtymille lankeaa yhteensä kahdeksan miljardin euron lisälasku, jos sosiaali- ja terveydenhuollon hoitohenkilöstö saa vaatimansa yleisen linjan ylittävät palkankorotukset, varoittaa KT Kuntatyönantajat.
Lisälaskua kertyisi kymmenen vuoden aikana, ja joka vuosi syntyisi lähes 800 miljoonan euron kustannus.
Kuntatyönantajat: Kunta-alaa uhkaa miljardien lisälasku, jos sote-hoitohenkilöstö saa vaatimansa palkankorotukset

Urheilu-uutiset

Sorvoja, 28, kuului Ettan viime kauden hopeajoukkueeseen, mutta kärsi jälleen loukkaantumisista.
– Näyttäisi siltä, että loukkaantumiskierteeseen on löytynyt nyt syy. Ville on harjoitellut huhtikuusta lähtien terveenä, Ettan valmentaja Olli Kuoksa taustoittaa.
Hakkuri Ville Sorvoja sopimukseen Ettan kanssa – "Näyttäisi siltä, että louk­kaan­tu­mis­kier­tee­seen on löytynyt syy"

Juoksu oli Topi Raitaselle viimeinen startti ennen kuun lopussa Dohassa alkavia yleisurheilun MM-kisoja. Voiton vei Kanadan moninkertainen arvokisafinalisti Matt Hughes ajalla 8.23,42.
Raitanen hioi virettään kohti MM-kisoja – kakkossija Zagrebin estekisassa

Entinen mäkihyppääjä Primož Roglič hallitsi aika-ajoa ja siirtyi selvään johtoon Espanjan ympäriajossa

Maailmalla tapahtuu

Kohusaaren aiemmin omistanut Mika Norring kertoo hakevansa oikeutta itselleen käräjiltä. Katajanokanluoto myytiin 375 000 eurolla
Katajanokan kohusaaren ex-omistaja ei sulata pilkkahintaa – vie asian eteenpäin: ”Venäläiset tarjosivat 12,9 miljoonaa dollaria”

Pesänhoitaja hukkasikin Eero Vilokin maatila käytännössä ilmaiseksi

Onnettomuus tapahtui tiistaina jätteenkäsittelylaitoksen yhteydessä. TVN24 kertoo, että veden käsittelyssä oli tapahtunut onnettomuus, jonka vuoksi kunnallinen vedenjakelu- ja viemärikeskus päätti ohjata osan jätevesistä jätevesipuhdistamon ohi suoraan Veiksel-jokeen.
Puolassa pimitettiin ympäristö­turma: jätevettä valui jokeen yli 3 000 litraa sekunnissa – WWF:n asiantuntija huolissaan Itämerestä

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon ohjaa budjetistaan 3,6 miljardia dollaria rajamuurin rakentamiseen.Puolustusministeri Mark Esper hyväksyi varojen vapauttamisen muuriprojektiin tiistaina. Saadakseen muurirahat Pentagon käytännössä katkaisi rahoituksen 127 rakennusprojektilta.Presidentti Donald Trumpin helmikuussa Meksikon vastaiselle rajalle julistama kansallinen hätätila antaa puolustusministerille mahdollisuuden toteuttaa rakennusprojekteja ilman kongressin hyväksyntää.Pentagon siirsi 3,6 miljardia dollaria Trumpin muurin rakentamiseen – taustalla kansallinen hätätila­julistus

Video paljastaa tuhojen laajuuden: tällaista jälkeä hirmumyrsky Dorian sai aikaan Bahamalla – tuulet puhalsivat jopa 98 m/s

Yle Areena

Omistajaohjauksesta vastaava ministeri puuttuu Postin johdon palkkioihin - PAU keskeyttää työtaistelutoimet. Britannian parlamentissa viritellään kapinaa pääministeri Johnsonin Brexit-suunnitelmaa vastaan. Hurrikaani Dorian jämähti puoleksitoista vuorokaudeksi Bahaman ylle. Eduskunnan entiset puhemiehet varoittavat poliittisen keskustelukulttuurin kärjistymisestä.
Yle Uutiset

Britannian parlamentin istuntokausi alkaa myrskyisissä merkeissä. Luvassa on ankara sisäpoliittinen vääntö Brexitistä. Joukko kansanedustajia yrittää saada Britannian sopimuksettoman eron eli niin kutsutun äkkieron estettyä uudella lakialoitteella.
Britannian parlamentin istuntokausi alkaa myrskyisissä merkeissä - Brexitistä äänestetään

Youtube

Maahanmuuttokeskustelua Turun valtuustossa 20.3.2017

Suomalaisen demokratian synkkä hetki 19.6.2017

Turvapaikkapolitiikan ja terrorismin yhteys

See first aerial footage of devastation in the Bahamas

Images from Bahamas reveal scope of hurricane’s destruction

Hurricane Dorian leaves trail of destruction in Bahamas

Mielipiteet


Julkinen vetoomus Presidentti Niinistölle

Kotimaan matkailu

Hellepäivä Kalajoen Hiekkasärkillä

Kalajoen uudistuneet Hiekkasärkät 2018 Toukokuussa

Walking on the Sandbank of Kalajoki heading for the Bothnic Gulf

Ulkomaan matkailu

Versailles, from Louis XIII to the French Revolution

Versailles after the French Revolution

Versailles Palace Paris

Musiikki

Engelbert Humperdinck - A Man Without Love

TOM JONES - I'll Never Fall In Love Again (1967)

The Platters - Only You (And You Alone) (Original Footage HD)

Kulttuuri ja taide

Elvis Presley - Can't Help Falling In Love With You (Saxophone Cover by Alexandra)

Lara's Theme from Doctor Zhivago

Sissel - O Mio Babbino Caro

Sissel Kyrkjebø - Memory (from Cats)

WSS16 Professional Salsa Cabaret World Champions Ricardo Vega & Karen Forcano

Riccardo Cocchi - Yulia Zagoruychenko (USA) - Disney 2018 - Pro Latin | SF Jive

WSS16 Professional Salsa On2 World Champions Sanfilippo Tabo Simone & Maso Serena

Ruokoahden eukot Albert Edefeldt
Toipilas Helene Sherjbeck

Andre Kohn

Mietelauseet

"Hymy on ikkuna, josta näkee, onko sydän kotona."

"Nauru nuorentaa, rakkaus kaunistaa."

"Hymyilevät kasvot karkottavat kurjuuden." - Afrikkalainen sananlasku

"Hymyllä voit lisätä kymmenen vuotta elämääsi."
- Kiinalainen sananlasku

Loppukevennykset

Loppukevennys - Parranajo

Uutismokia ympäri maailmaa / News fails around the world

Mokat, kommellukset ja pilalle menneet

Kuntoilu

20 Min Ultimate Ab Workout | Intense Abs & Core Exercises

15 Minute Mat Pilates Abs Workout for a Flat Tummy
Pilatesology Pilates Beginner Mat Class in 15 min Workout

Liikunta ja terveys

Verenpaine 133/86, pulssi 60 , Paino 109,0 kg. Jumppa 0 /3830 min, kuntosali 0 / 3760 min, kävely 0 / 372 km , uinti 0 / 33 000 m, pyöräily 4 /2238 km

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti