tiistai 3. syyskuuta 2019

TI 03.09.2019 Miksi ns. laatumediat vaikenevat totuudesta?


Helsingin Sanomien päätoimittaja Kaius Niemi

From: Erkki Aho
Sent: Tuesday, September 3, 2019 4:48 AM
To: kaius.niemi@hs.fi ; a-studio@yle.fi
Cc: sami.koivisto@yle.fi ; suvi.miettinen@yle.fi
Subject: Miksi ns. laatumediat vaikenevat totuudesta?

Kaius Niemi Helsingin Sanomat päätoimittaja
Yle A-studio toimittaja Suvi Miettinen
Ylen yleisövuorovaikutuksen päällikkö Sami Koivisto

Faktoja vai mielipiteitä - journalismi kamppailee asemastaan yhteiskunnassa. Keskustelemassa HS:n vastaava päätoimittaja Kaius Niemi, Haaga-Helia journalismin koulutusohjelmajohtajana Anne Leppäjärvi ja Ylen yleisövuorovaikutuksen päällikkö Sami Koivisto. Juontajana Satu Miettinen. #yleastudio #yleuutiset60
Riippumaton journalismi uhattuna

 MA 02.09.2019 Korkeimman oikeuden presidentti Tatu Leppänen
SU 01.09.2019 Kaleva ja journalistiset ohjeet
LA 31.08.2019 Keskustelua oikeusvaltioperiaatteesta – seuraavana vastausvuorossa eurooppaministeri Tytti Tuppurainen
Kalajoki 03.09.2019
Erkki Aho
Merenojantie 9 B 16
85100 Kalajoki
044-3025948
nimeni on Erkki Aho


Tyngän Myllyn kaurahiutaleita

Ihminen on sitä mitä hän syö ja miten hän elää. Terveellinen ruoka on tehty lähellä tuotetuista prosessoimattomista tuotteista. Terveellinen aamupala voi olla esimerkiksi seuraavanlainen:
Lasillinen vettä tyhjään mahaan. Kehostamme noin 70 prosenttia on vettä, joten nestetasapainosta huolehtiminen on erittäin tärkeää.Liian vähäinen vedenjuonti voi aiheuttaa pitkällä aikavälillä muun muassa nivelreumaa, migreeniä, angiinaa, koliittia, ylävatsavaivoja, kohonnutta verenpainetta, ylipainoa sekä peräpukamia.
1. Auttaa kehoa pääsemään eroon myrkyistä
Keho korjaa itseään öisin ja pyrkii samalla hankkiutumaan eroon mahdollisista ”myrkyistä”. Veden juominen aamuisin tyhjään vatsaan voi auttaa huuhtelemaan nämä ”myrkyt” pois kehosta.Veden juominen voi auttaa myös lihaskudoksen kehityksessä sekä uusien verisuonien muodostuksessa.
2. Parantaa aineenvaihduntaa
Veden juominen tyhjään vatsaan voi parantaa aineenvaihduntaa jopa 24 prosenttia. Riittävä veden juominen onkin erittäin tärkeää niille, jotka noudattavat tarkkaa ruokavaliota.Parempi aineenvaihdunta tarkoittaa myös parempaa ruoansulatusta. On helpompi noudattaa ruokavaliota, kun ruoansulatus toimii nopeasti.
3. Tukee painonpudotusta
Aamulla juotu vesi tyhjään vatsaan parantaa ruoansulatusta. Et tunne yhtä herkästi nälkää, mikä voi auttaa painonhallinnassa.
4. Lievittää närästysoireita ja ruoansulatushäiriöitä
Ruoansulatushäiriöt johtuvat usein mahalaukun happamuuden lisääntymisestä. Närästyksessä nämä hapot nousevat ruokatorveen.Kun juot vettä tyhjään vatsaan, mahahapot laimenevat. Tämä voi auttaa närästysoireisiin jo heti aamusta.
5. Parantaa ihoa
Nesteenpuutos aiheuttaa ryppyjä ja syventää ihohuokosia. Tutkimuksissa on havaittu, että puoli litraa vettä tyhjään vatsaan parantaa pintaverenkiertoa tehden ihosta terveen näköisen ja hyvinvoivan.
6. Tekee hyvää hiuksille
Noin neljäsosa hiusten painosta on vettä. Liian alhainen veden juonti voi tehdä hiuksista hauraat ja ohuet. Varsinkin aamuisin juotuna vesi auttaa pitämään huolta hiusten kunnosta.
7. Ehkäisee munuaiskiviä ja virtsatulehduksia
Veden juominen heti herättyä on erinomainen tapa ehkäistä munuaiskivien syntymistä ja virtsatulehduksia.Vesi tyhjässä vatsassa laimentaa happoja, jotka muodostavat munuaiskiviä. Veden runsas juominen terveellisissä määrin auttaa suojaamaan kehoa virtsatulehduksia vastaan.
8. Vahvistaa immuunijärjestelmää
Veden juominen tyhjään vatsaan auttaa tasapainottamaan kehon imunestejärjestelmää, joka auttaa parantamaan vastustuskykyä.

Aamupalalla ruokana Tyngän Myllyn kauraryyneistä tehtyä kaurapuuroa. Tyngän Myllyn kauraryynit ovat miellyttävän pehmeitä ja niistä tulee erittäin maukas kaurapuuro.
Kaurapuuro puhdistaa. Kaurapuuro sisältää suuren määrän aminohappoja, jotka stimuloivat lesitiinin tuotantoa maksassa edistäen haitallisten aineiden ja myrkkyjen poistumista elimistöstä. Kaurapuuron terveysvaikutukset verisuonille ovat myös selkeätsillä puuron kuidut rakentavat suojaavan ’muurin’ verisuonten seinämiin rasvakertymiä vastaan, jotka usein aiheuttavat korkeaa kolesterolia tai sydänongelmia.
    Kaurapuuro auttaa kontrolloimaan verensokeria. Diabeteksesta kärsivien olisi hyvä lisätä kaurapuuro ruokavalioonsa, sillä se edesauttaa tärkkelyksen sulattamista ja pitämään sokeriarvot tasaisina pitkään.
Kaurapuuro edistää ruuansulatusta. Jos koet vatsavaivoja lounaan tai illallisen aikaan, voi kaurapuurosta löytyä apu. Kaurapuuro auttaa vähentämään sappirakon happoja, mikä puolestaan johtaa ruuan vapaaseen kulkuun suolistossa, mikä ennaltaehkäisee ummetusta. Lisäksi kaurapuurossa on paljon hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, jotka pitävät nälän tunteen loitolla pidempään – kaurapuuro onkin oiva ateria myös laihduttajille, sillä se säilyttää kylläisyydentunteen pitkään ja eliminoi tarpeen jatkuvaan naposteluun.
    Kaurapuurossa on proteiinia. Lautasellinen puuroa sisältää kahdeksaa eri aminohappoa, mikä tarkoittaa sitä, että siitä saat myös runsaasti proteiinia. Proteiini auttaa korjaamaan ja rakentamaan lihaskudosta, mikä on erityisen tärkeää urheilijoille ja liikkujille.
    Kaurapuuro taistelee karsinogeenejä vastaan. Yhdysvalloissa tehdyt tutkimukset osoittavat, että kaurapuuron syöminen auttaa ennaltaehkäisemään mm. syövän muodostumista. Kaurapuuro vähentää riskiä sairastua esimerkiksi rinta- ja suolistosyöpään yli kymmenellä prosentilla.
Kaurapuuron terveysvaikutukset sydämelle. Kaura sisältää runsaasti omega 3- rasvoja ja linolihappoja, jotka ovat tunnetusti ns. hyvän rasvan lähteitä ja auttavat alentamaan kolesterolia, mikä puolestaan johtaa terveempään sydämeen ja aivojen toiminnan tehostumiseen.
    Kaura edistää keskushermoston toimintaa. Kaurapuuroa nauttimalla elimistösi saa käyttöönsä B-vitamiineja, jotka kehittävät, ylläpitävät ja tasapainottavat keskushermoston normaalia toimintaa.
    Kaura auttaa ennaltaehkäisemään kilpirauhasen ongelmia. Kilpirauhasen liikatoiminnasta kärsivien tulisi syödä kaurapuuroa, sillä se sisältää rauhasen toiminnalle tärkeää jodia.
    Kaura auttaa ehkäisemään osteoporoosin syntymistä.Kaurassa on korkea pitoisuus kalsiumia, mikä ehkäisee luiden haurastumista.
    Kaura auttaa painonpudotuksessa. Kaurapuuro kannattaa nauttia tyhjään vatsaan tai päivän ensimmäisenä ateriana. Kokeile puuroa vähärasvaisen maidon tai soijamaidon kanssa, appelsiinimehutilkalla tai pähkinöiden kera.
    Kaura on yksi parhaita energianlähteitä, minkä takia sitä kannattaakin syödä heti aamusta tai ennen puoltapäivää. Näin jaksat pidemmälle ilman välipaloja tai -juomia. Kaurapuuro on loistava aamiainen heille, jotka kulkevat pitkän matkan töihin tai opiskelijoille, joilla on pitkä opiskelurupeama edessä ennen kokeita tai tenttejä.
    Kaurapuuron kanssa mustikoita. Itse ostin Kalajoelta poimittuja mustikoita ämpärillisen ja pakastin mustikat. Kupillinen mustikoita kaurapuuron kanssa on erinomainen terveyspommi.
    1. NE SISÄLTÄVÄT AIMO ANNOKSEN HYVIÄ RAVINTOAINEITA
Mustikka on loistava B-, C- ja E-vitamiinin lähde. Lisäksi sininen marja sisältää esimerkiksi magnesiumia ja sinkkiä. Huom! Muista, että mustikan sisältämä C-vitamiini häviää, jos marjat keittää.
2. NE TEKEVÄT HYVÄÄ SYDÄMELLE
Tutkimusten mukaan mustikoiden syöminen voi pienentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Syy löytyy marjan flavonoideissa, jotka estävät verisuonten tukkeutumista.
3. NE HELLIVÄT HIPIÄÄ
Sininen marja sisältää runsaasti antioksidantteja, joiden on todettu tekevän hyvää iholle.
4. NE AUTTAVAT NAVAN ALAPUOLEN VAIVOIHIN
Mustikka on pullollaan ainesosia, jotka auttavat pitämään virtsateiden bakteerikannan luonnollisena. Asiantuntijoiden mukaan marja onkin tehokas lääke virtsatietulehduksen ennaltaehkäisyssä. Lisäksi mustikoista saattaa olla apua ruuansulatuselimistön ongelmiin kuten ripuliin ja ummetukseen.
5. NE TAISTELEVAT SYÖPÄÄ VASTAAN
Tutkimuksissa on havaittu, että mustikan sisältämä antosyaniini voi pienentää riskiä sairastua syöpään. Puoli kupillista päivässä riittää!
6. NE TERÄVÖITTÄVÄT NÄKÖÄ
Tutkijat ovat huomanneet, että mustikoiden syöminen suojaa silmiä ja jopa parantaa näkökykyä.
7. NE OVAT AIVOJEN KAVERI
Pienen marjan vielä pienemmät siemenet sisältävät aivojen toiminnalle tärkeitä hyviä rasvahappoja. Kupillinen (eli noin 2,5 desilitraa) mustikkaa päivässä saattaa myös parantaa muistia ja oppimistuloksia.

Juomana ruusunmarjateetä. Halvinta ja mielestä parasta ruusunmarjateetä on Kalajoen Halpa-hallissa. Rasia, jossa on 20 teepusseja, maksaa vain 0.95 euroa.

Ruusunmarjassa on C-vitamiinin lisäksi hyvin E-vitamiinia ja karotenoideja, etenkin beeta-karoteenia, joka toimii A-vitamiinin esiasteena sekä lykopeenia, jolla on havaittu olevan antioksidatiivisia vaikutuksia. Vain kasviöljyissä ja joissain siemenissä ja mädeissä on enemmän E-vitamiinia tuorepainoa kohden kuin ruusunmarjoissa. E-vitamiini on yleisnimitys E-vitamiiniaktiivisille rasvaliukoisille yhdisteille kuten ruoassa esiintyvät tokoferolit ja tokotrienolit.Tokoferolit ovat erittäin tehokkaita antioksidantteja.
Ruusunmarjassa on melko paljon folaatteja. Folaatit on yleisnimitys kaikille vesiliukoisille B-ryhmän vitamiineihin kuuluville yhdisteille, joilla on foolihapon aktiivisuutta. Folaatteja tarvitaan solujen muodostukseen ja kasvuun. Folaateilla on useita terveysvaikutuksia: hermostoputken kehityshäiriön estäminen vastasyntyneillä, sydän- ja verisuonitautien sekä joidenkin syöpälaatujen esto.
Ruusunmarja on hyvä prosyanidiinien lähde. Prosyanidiinit ovat flavonoideja, jotka taas ovat kasveissa muodostuvia fenoliyhdisteitä. Flavonoidit vaikuttavat monien entsyymien toimintaan, hillitsevät allergia- ja tulehdusreaktioita sekä bakteerien ja virusten lisääntymistä ja vaikuttavat suotuisasti immuunijärjestelmän toimintaan. Flavonoideilla arvellaan olevan myös sydän- ja verisuonitauteja sekä syöpää estävää vaikutusta.
Ruusunmarjoissa on myös kohtuullisen suuria pitoisuuksia ellagitanniineja, joita esiintyy ruusunmarjan lisäksi vain mansikassa, vadelmassa, lakassa ja mesimarjassa.
Ruusunmarjoissa on ravintokuitua suunnilleen samansuuruinen määrä kuin lakassa, tyrnimarjassa, pihlajanmarjassa ja mustaherukassa. Sen sijaan mansikoissa, puolukoissa, mustikoissa ja vadelmissa on ravintokuitua vähemmän.
Ruusunmarja lievittää nivelrikosta johtuvia kipuja ja jäykkyyttä päivittäin käytettynä.
Ruusunmarjaa käytetään yleensä jauheena ja se tulee ottaa ruoan yhteydessä.Yleinen annostus on 5-10 g ruusunmarjajauhetta päivässä jaettuna kahteen annokseen. Tutkimuksissa on käytetty jopa 40 gramman annostusta ilman suurempia sivuvaikutuksia. Ripulia, löysiä ulosteita tai jatkuvaa ummetusta on esiintynyt jonkin verran käytettäessä ruusunmarjaa 40 g päivittäin kuuden viikon ajan.
Ruusunmarjalla on positiivinen vaikutus nivelten terveyteen. Tanskalaisessa 100 henkilöä käsittävässä tutkimuksessa ruusunmarjajauheen käyttö paransi liikkuvuutta polviniveleen liittyvissä kävelyongelmissa. Ruusunmarjajauhetta saaneilla nivelten liikkuvuus parani huomattavasti verrattuna kontrolliryhmän tuloksiin. Ruusunmarjaa on pitkään käytetty täydentävänä hoitona nivelvaivoissa, mutta kävelyanalyysin avulla saatiin ruusunmarjan vaikutus todistettua.
Nivelrikon taudinkuvassa tulehdus on olennainen tekijä ja kipu sen pääasiallinen oire. Ruston rappeutumisen ja epävakauden vuoksi nivelessä ilmenee pieniä vammoja, jotka aiheuttavat tulehdusta. Standardisoitua ruusunmarjajauhetta nauttineilla nivelrikosta kärsivillä tulehduksen väheneminen on yksi selitys oireiden lievittymiseen.
Rohdoskasvien lääkinnälliset vaikutukset johtuvat usein monista eri luonnon ainesosista, joista tieteellisin tutkimusmenetelmin on vaikea selvittää pääasiallinen vaikuttaja. Ruusunmarjan kohdalla on kuitenkin kyetty löytämään se kemiallinen yhdiste, joka on aktiivinen tulehduksen lievityksessä ja vapaiden radikaalien estossa. Tämä ruusunmarjasta eristetty molekyyli on galaktolipidi.
Ruusunmarjavalmisteet ovat lievittäneet nivelrikosta kärsivien nivelkipuja ja helpottaneet päivittäisistä toimista kuten kadulla käveleminen, ostoksilla käynti, autoon istuminen / autosta ylösnouseminen yms. selviytymistä useassa tutkimuksessa. Ruusunmarjavalmisteen käyttömäärä tutkimuksissa on ollut 5 g/pv 3-4 kk. Monet ovat pystyneet vähentämään kipulääkkeen määrää käyttäessään ruusunmarjavalmistetta. Ruusunmarjan teho on säilynyt myös useamman viikon valmisteen käytön lopettamisen jälkeenkin.
Ruusunmarjavalmiste lisäsi ihon elastisuutta ja kosteutta tutkimuksessa annoksella 3 g päivässä 8 viikkoa. Myös ryppyjen syvyys pieneni. Samantapaisia parannuksia ihossa on saatu astaksantiinia 4 mg päivässä käytettynä.
Ruusunmarja näyttäisi kykenevän vähentämään kollageenia hajottavien proteiinien aktiivisuutta. Ei siis mikään ihme, että ruusunmarjajauhe on hyödyllinen niin nivelille kuin ihollekin. Oleellista on käyttää ruusunmarjaa tarpeeksi kauan, useita kuukausia, ennen kuin arvioi saamaansa hyödyn määrää.
Ruusunmarjateehen laitan reilun teelusikallisen hunajaa. Hunajalla on runsaasti terveysvaikutuksia.
1. Sydämen asialla
Tutkimuksissa on havaittu, että säännöllinen hunajan syöminen pienentää sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä. Päivittäinen hunaja-annos parantaa kolesteroli-, tulehdus- ja verensokeriarvoja. Vaikutukset perustuvat ilmeisesti siihen, että hunajan sisältämät antioksidantit ehkäisevät rasvojen hapettumista. Ne laskevat verenpainetta ja sydämen sykettä sekä laajentavat sepelvaltimoita. Näyttäisi siis olevan paljon painavia syitä vaihtaa valkoinen sokeri hunajaan.
Saadakseen hunajasta irti sen sydänystävälliset vaikutukset, sitä pitää nauttia 50–70 grammaa päivässä eli noin kolme kukkuraista teelusikallista. Lisää hunaja lämpimiin juomiin ja ruokiin vasta aivan lopuksi, ettei kuumuus tuhoa sen arvokkaita suojaravintoaineita.
2. Hoitaa tulehdukset
Muinaiset egyptiläiset hoitivat hunajalla silmä- ja ihotauteja sekä käyttivät sitä balsamoinnissa. Hunaja tepsii tulehduksiin, koska siinä on useita erilaisia antibakteerisia aineksia, kuten defensin-1-proteiinia, jolla voidaan torjua lääkkeille vastustuskykyisiä bakteereita. Nyt toivotaankin, että hunajasta löytyisi ratkaisu sairaalabakteerin nujertamiseksi.
Hunajan tulehdusta hillitsevien ainesten on todettu purevan ainakin 60 erilaiseen bakteeriin. Niiden joukossa ovat muun muassa keuhkokuumetta sekä korva- ja poskiontelotulehduksia aiheuttava pneumokokki sekä vatsahaavaa aiheuttava helikobakteeri.
Ainakin yhteen virustautiinkin hunaja tepsii. Huuliherpes nimittäin paranee tutkitusti nopeammin, kun sivelee siihen hunajaa – ja malttaa olla nuolematta sitä pois!
3. Auttaa laihduttajaa ja diabeetikkoa
Hunaja maistuu makeammalle kuin sokeri, joten pienempi määrä hunajaa riittää makeuttamaan teen tai kahvin. Silti hunajassa on 20 prosenttia vähemmän kaloreita kuin sokerissa eli se sopii laihduttajallekin. Erässä ylipainoisilla tehdyssä tutkimuksessa koehenkilöt jopa laihtuivat hiukan, kun he alkoivat syödä päivittäin hunajaa, vaikka mitään muita muutoksia elämäntapoihin ei tehty.
Hunajan glykeeminen indeksi on kohtuullisen alhainen, joten se ei aiheuta nopeita vaihteluita verensokeriin, vaan se pitää kylläisenä pitkään. Tämäkin ilahduttaa sekä laihduttajaa että diabetesta pelkäävää.
4. Torjuu flunssaa ja parantaa yskän
Parhaiten säilynyt perimätieto hunajan terveysvaikutuksista on sen kyky hoitaa flunssaa. Säännöllisesti käytettynä hunaja torjuu flunssaa eli parantaa vastustuskykyä.
Jos flunssaan kuitenkin sairastuu, hunaja on paras lääke kurkkukipuun ja yskään. Käypä hoito -suosituksissa hunaja on jo ensisijainen lääke lasten yskään. Sen on todettu olevan tehokkaampi apu kuin teolliset yskänlääkkeet.
5. Siedättää allergioita
Hunajasta valmistetaan myös siitepölyallergioiden siedätyshoitoon tarkoitettua hunaja-siitepölyvalmistetta. Sen, kuten muunkin siedätyshoidon vaikutus perustuu siihen, että elimistö totutetaan allergiaa aiheuttavaan aineeseen vähitellen. Herkimmät allergikot aloittavat tökkäämällä tulitikun hunajaan ja koskettamalla sen päällä varovasti kitalakea. Annostusta nostetaan sitä mukaa, kun pienempi määrä ei enää aiheuta oireilua. Siedätyshoito aloitetaan talvella hyvissä ajoin ennen siitepölyaikaa.
Allergiahunajaan lisätään mehiläisten keräämää lepän tai koivun siitepölyä. Heinäallergiaan voi tepsiä ihan tavallinenkin hunaja.
6. Pehmentää ihoa
Saunahunajan käyttäjät tietävät, että hunaja tekee ihosta pehmeän ja kimmoisan. Hunajalla voi hoitaa monenlaisia ihovaivoja, kuten aknea. Antibakteeristen ainestensa ansiosta se nujertaa märkäpesäkkeitä aiheuttavat bakteerit.

Ruusunmarjateehen lisään hunajan lisäksi myös sitruunaa.

Sitruunat tunnetaan etenkin korkeasta C-vitamiinin, B-vitamiinien, kalsiumin, raudan, magnesiumin, kaliumin ja kuidun määrästä. Sitruunaa on käytetty lääkinnällisenä aineksena jo vuosituhansia ja monet nykytutkimukset tukevat sitruunan käyttöä terveyden edistäjänä.
Yksi sitruunan hyödyllisimmistä vaikutuksista on sen kyky muuttaa elimistön pH-tasapainoa emäksiseksi. Liian korkea määrä happoja elimistössä aiheuttaa monia terveysongelmia, etenkin ruuansulatuksen kannalta. Sitruunan nauttiminen tasapainottaa nykyruokavalion hapokkuutta ja helpottaa elimistön perustoimintoja. Sitruunat toimivat nesteenpoistajina. Sitruunoiden sisältämät antioksidantit, vitamiinit ja mineraali  poistavat ylimääräistä nestettä tehokkaasti, ja nesteiden mukana poistuvat myös kuona-aineet ja haitalliset kemikaalit, joita elimistöön kertyy ravinnon ja ympäristön vaikutuksesta. Sitruuna sopii elimistön puhdistamiseen, turvotuksen hoitamiseen ja sairauksien ehkäisyyn.
Sitruuna puhdistaa verta
Sitruunan antioksidantit puhdistavat valtimoita ja pitävät veren puhtaana ylimääräisestä rasvasta ja muista haitallisista aineista. Kun veri on puhdasta, on elimistön helpompi suodattaa kuona-aineet ja myrkylliset ainekset pois kehosta – tämä ehkäisee verisuonten ja verenkierron ongelmia ja sairauksia. Lisäksi sitruuna auttaa hoitamaan sairauksia kuten koleraa ja malariaa.
Sitruuna alentaa kuumetta
Jos kärsit kuumeen kourissa, voit nauttia lasillisen lämmintä sitruunavettä ja pian huomaat kuumeen laskevan. Sitruuna sopii perinteisen flunssan ja tartuntatautien aiheuttaman kuumeen hoitoon. Sitruuna kohentaa kehon puolustusjärjestelmän toimintaa ja alentaa kehon lämpötilaa hikoilua kiihdyttämällä.
Sitruuna kontrolloi korkeaa verenpainetta
Korkeasta verenpaineesta kärsivien suositellaan nauttivan säännöllisesti sitruunavettä, sillä sitruuna auttaa laskemaan verenpainetta ja pitämään sen ihanteellisella, terveellisellä tasolla. Sitruunaveden vaikutus verenpaineeseen johtuu sitruunan sisältämästä kaliumista, joka poistaa nesteitä ja alentaa verenpainetta.
Sitruuna hoitaa kurkkutulehduksia
Sitruunoilla on antibioottinen ja viruksia tappava vaikutus, joka sopii monien eri tulehdusten hoitoon. Kurkkukivun ja kurkun tulehdusten hoidossa sitruuna on tehokas apulainen, ja sitä voi hyödyntää muutamalla eri tavalla.
Helppo tapa hoitaa kurkkua sitruunalla on valmistaa kuumasta vedestä ja sitruunamehusta hoitava juoma, joka desinfioi kurkkua ja helpottaa kipua – sekoita juoman joukkoon tilkka hunajaa lisätehoa antamaan. Toinen keino hoitaa kurkkua on käyttää sitruunamehua kurlutteluun. Kokeile kurlutella monta kertaa päivässä ja pian huomaat, että tulehdus helpottuu ja kipu kaikkoaa.
Sitruuna hengitysteiden ongelmien hoidossa
Sitruunan C-vitamiini ja antibioottinen vaikutus sopii hengitysteiden terveydestä huolehtimiseen. Jos kärsit astmasta, flunssan aiheuttamasta yskästä tai muista hengitysteiden ongelmista, kokeile sitruunan tehoa oireiden lievityksessä. Sitruuna puhdistaa hengitystiet limasta, lievittää turvotusta, vahvistaa puolustusjärjestelmää ja hoitaa astman, keuhkoputkentulehduksen ja muiden sairauksien oireita.
Sitruunat ovat täynnä antioksidantteja
Sitruunan C-vitamiini ja muut antioksidantit taistelevat tauteja aiheuttavia vapaita radikaaleja vastaan ja ehkäisevät vakavia sairauksia, kuten syöpää. Sitruunan vaikuttavat ainekset ehkäisevät myös ennenaikaista vanhenemista, ihon löystymistä ja ryppyjen syntymistä. Sitruuna sopii käytettäväksi sisäisesti ja ulkoisesti.
Sitruuna vatsan ongelmien hoidossa Sitruuna tasapainottaa kehon pH-arvoja, mikä puolestaan auttaa hoitamaan monet erilaiset vatsan ongelmat. Kokeile sitruunaa esimerkiksi näihin vaivoihin:
  • Turvotus
  • Ummetus
  • Närästys
  • Pahoinvointi
  • Liika hapokkuus
    Sitruuna on laihduttajan paras ystävä
    Jos haluat laihtua nopeasti mutta terveellisesti, kannattaa sinun lisätä sitruunaa ruokavalioosi. Sitruuna auttaa vähentämään rasvakudoksen määrää, poistaa turvotusta aiheuttavia myrkkyjä kehosta, jotka saavat olon tuntumaan paksulta, ja pitää olon kylläisenä.
    Sitruuna huoltaa hampaita
Sitruunan mehu voi auttaalievittämään poskihampaiden kipuasuoraan kipukohtaan levitettynä. Lisäksi sitruuna auttaa vuotavien ikenien hoidossa, sopii hampaiden luonnolliseen valkaisuun ja raikastaa pahanhajuisen hengityksen. Sitruunaa ei kannata kuitenkaan levittää hampaille joka päivä ja jatkuvasti, jottei kiille vaurioidu.
Terve iho sitruunan avulla
Sitruunan päivittäinen nauttiminen pitää ihon terveenä, kirkkaana ja nuorekkaana.
Aamupalalla lisäksi kananmuna.Kananmunia ei turhaan kutsuta terveyspommeiksi.
1. Kananmunat antavat energiaa
Yksi kokonainen kananmuna sisältää 6 grammaa laadukasta proteiinia ja vain 70 kilokaloria. Yhdistä kaksi kanamunaa pienen puuroannoksen kanssa ja saat vähäkalorisen aterian, joka pitää nälän loitolla pitkään.
2. Kananmunat parantavat maksan toimintaa
Kananmunat sisältävät terveellistä makroravinnetta, koliinia. Se parantaa ruoansulatusta ja edistää maksan toimintaa.
3. Kananmunat nostavat hyvää kolesterolia
Hyvä HDL-kolesteroli vähentää riskiä sydänsairauksiin ja halvauksiin. Syömällä kananmunia säännöllisesti voit nostaa hyvän kolesterolin määrää veressäsi.
4. Kananmunat tekevät hyvää silmille
Proteiinin lisäksi munat sisältävät runsaasti luteiini- ja zeaksantiini-antioksidantteja. Tutkimukset ovat osoittaneet, että nämä ravintoaineet auttavat suojelemaan silmien verkkokalvoja ja vähentämään muun muassa kaihien riskiä.
5. Kananmunat auttavat syömään vähemmän ja laihtumaan
Kananmunien proteiini pitää kylläisenä ja kananmunia aamiaiseksi syömällä pystyt tutkitusti vähentämään syömisiäsi koko päivän aikana. Kananmunat ovat oivaa dieettiruokaa ja auttavat laihtumaan!
6. Kananmunat suojaavat luita
Kananmunissa on myös D-vitamiinia, joka suojaa luustoa osteoporoosilta.
7. Kanamunat tekevät lihaksille hyvää
Kananmunat ovat tunnetusti myös kehonrakentajien suosikkiruokaa! Kananmunat sopivat erilaisten proteiinipirtelöiden ainesosaksi ja niitä voi syödä myös sellaisenaan treenin jälkeen.
8. Kananmunat hyödyksi iholle ja hiuksille
Munien sisältämä B-ryhmän vitamiini biotiini auttaa kehoasi sulattamaan rasvaa ja hiilihydraattia energiaksi. Biotiini tunnetaan myös kauneudenhoidon vitamiinina – se parantaa hiuksien, kynsien ja ihon kuntoa!

Aamupalalla lisäksi ruisleipää.

Ruisleipä sisältää runsaasti ravintokuitua. Siinä on kuitua neljä kertaa enemmän kuin vaaleassa vehnäsämpylässä. Ruisleipä sisältää vesiliukoista ja veteen liukenematonta ravintokuitua sekä ns. bioaktiivisia aineita. Merkittävimmät terveysvaikutukset ovat kiinnittyneet juuri kuituun.
Osa rukiin kuidun tärkeistä yhdisteistä irtoavat vasta paksusuolessa bakteerikäymisen ansiosta. Se on loppuun saakka ravintoa. Voisi sanoa, että ruisleipä on tuplaruokaa: Ruokaa itselle mutta myös suoliston bakteereille,
Terveenä pysymisen kannalta suolistolla on hyvin suuri merkitys. Esimerkiksi vastustuskyky syntyy siellä. Mekanismit, joilla yhdisteet terveyteen vaikuttavat, ovat vielä olettamusten asteella, mutta niitä tutkitaan jatkuvasti. Poutasen mukaan tulokset kiinnostavat myös kansainvälisesti.
Ateriakokeiden mukaan ruisleivän syömisen jälkeen elimistö tarvitsee verensokerin säätelyyn vähemmän insuliinia kuin vehnäleivän syömisen jälkeen.
Pitkäkestoisissa kokeissa on huomattu, että esimerkiksi kakkostyypin diabetekseen liittyvien geenien toiminta muuttuu. Ruisleipä tuo selvästi mukaan paljon pieniä, edullisia muutoksia elimistössä, jotka yhdessä aiheuttavat suojavaikutuksen sairauksia vastaan.
Tutkimusten mukaan ruisleivällä näyttäisi olevan osuutta myös tulehdusten ehkäisyssä.
Rukiin kuidut ja niihin liittyvät yhdisteet antavat suojaa muun muassa sydän- ja verisuonitauteja ja hormonivälitteisiä syöpälajeja vastaan. Runsaskuituisen ravinnon on todettu alentavan riskiä sairastua paksusuolisyöpään.
Tutkimuksissa ruis- ja kaurakuitujen on havaittu myös laskevan veren kolesterolipitoisuutta.
RAUTAA
Merkittävä raudan lähde suomalaisilla. Rautaa tarvitaan elimistössä erityisesti hemoglobiinin rakenneosana. Sillä on tärkeä rooli myös muissa aineenvaihduntareaktioissa. Raudanpuutteesta veren hemoglobiinimäärä laskee ja siitä seuraa anemia.
MAGNESIUMIA
Merkittävä magnesiumin lähde. Sitä tarvitaan luuston ja hampaiden rakennusaineena sekä hermo-lihasimpulssien johtumiseen.
B-VITAMIINEJA
Useita B-ryhmän vitamiineja, erityisesti tiamiinia, niasiinia, riboflaviinia ja B6-vitamiinia. Niitä tarvitaan muun muasa hermoston toimintaan, kasvuun ja hiilihydraattien aineenvaihduntaan.
FOOLIHAPPOA
Foolihappoa tarvitaan verisolujen muodostukseen ja erityisen tärkeää se on raskaana oleville naisille, sillä sikiö tarvitsee sitä kehittyäkseen normaalisti.Foolihapon tai B12-vitamiinin puute aiheuttaa megaloblastisen anemian.Siinä punasolujen määrä on vähentynyt suhteellisesti enemmän kuin verenpuna.
E-VITAMIINIA
E-vitamiini toimii antioksanttina eli suojaa elimistön rasvoja.
SINKKI
Sinkki vaikuttaa muun muassa hiilihydraattien ja rasvojen aineenvaihduntaan.Sitä tarvitaan kasvuun ja erityisesti aivojen kehitykseen.
SELEENIÄ
Seleeni on ihmiselle välttämätön hivenaine. Se suojaa elimistöä vahingoittavilta aineilta, kuten karsinogeeneiltä (syöpää aiheuttavilta aineilta) ja raskasmetalleilta. Sitä tarvitaan myös maksan ja immuunijärjestelmän toimintaan, näköön, sekä ihon ja hiusten terveyteen.
KALIUMIA
Kalium on elimistössä suolan haitallisen osan, natriumin, vastavaikuttaja. Se osallistuu moniin elimistön toimiin, kuten energia-aineenvaihduntaan ja entsyymitoimintojen säätelyyn. Erityisen tärkeää kaliumin tasapaino on sydämen, hermoston ja lihaksiston toiminnalle. Runsas kaliumpitoisen ruoan nauttiminen alentaa koholla olevaa verenpainetta.

Ruisleivän päälle juustosiivu. Juusto itsessään on terveellistä, sillä siitä ihminen saa tehokkaan annoksen tärkeitä ravintoaineita. Lihaksille, iholle, hiuksille ja kynsille juustosta saa hyvälaatuista proteiinia. Juusto on luustoa ja hampaita vahvistavan kalsiumin lähde. Juustosta saa myös, muun muassa aineenvaihdunnalle tärkeitä, sinkkiä, fosforia sekä B12-vitamiinia.
Juustoa syömällä saa luuston tarvitseman kalsiumin paremmin kuin kalsiumvalmisteista. Ravintoaineiden saannin kannalta sopiva päivittäinen juustoannos on 25 grammaa, eli kaksi, kolme viipaletta juustoa. Juuston sisältämän rasvan ja suolan takia sitä ei tulisi syödä liikaa.
Juusto on hyvä hampaille
Erityisesti aterian lopuksi pureskeltu juustopala suojaa hampaita reikiintymiseltä. Juusto lisää syljen eritystä, mikä vähentää bakteerien määrää.
Juusto auttaa pysymään mitoissa
Anselin mukaan monet juustot sisältävät butyraattia, joka voi auttaa ihmistä pysymään solakkana. Esimerkiksi gouda, parmesaani ja sinihomejuusto sisältävät runsaasti kyseistä ainesosaa.
- Tutkijat pitävät mahdollisena, että tuo ainesosa tehostaa aineenvaihduntaa. Nämä juustot myös saavat myös suolistomme bakteerit tuottamaan entistä enemmän butyraattia, joten kaikki voittavat, Ansel tuumaa.
Toki runsas juuston syöminen voi myös kerryttää painoa. Anselin mukaan vähiten kaloreita on fetassa. Hyvänä kakkosena tulee mozzarella, kertoo Ansel.
Juusto voi ennaltaehkäistä syöpää
- Eräästä tutkimuksesta selvisi, että juuston butyraatti voi myös suojata ihmistä paksusuolensyövältä, koska se ravitsee paksusuolen soluja ja vähentää tulehduksia, jotka voivat vahingoittaa paksusuolta ajan mittaan-
Juusto auttaa kasvattamaan lihasta
- Proteiinipitoinen juusto on loistava välipala, jos tahdot kasvattaa lihasta. Paras vaihtoehto tähän on italialainen Ricotta-tuorejuusto.
Juusto tekee hyvää luillesi
Koska juustossa on kalsiumia, edistää se myös luittesi terveyttä, Ansel kertoo. Hän antaa erityissuosituksen parmesaani- ja cheddar -juustoille.
Kun syöt vain hieman alle 30 grammaa parmesaania, saat siitä 336 milligrammaa kalsiumia ja samaa asiaa mittaava luku cheddar-juuston kohdalla on 216 milligrammaa.
Juusto edistää hampaittesi terveyttä
Purukalustosi kiittää juuston sisältämästä kalsiumista ja fosforista. Nämä ravintoaineet taistelevat maitohappoja vastaan, joita on suissamme luonnostaan ja ennaltaehkäisee hammaskiilteen vaurioitumista.
Juusto voi ennaltaehkäistä diabetesta
Ansel palaa jälleen monien juustojen sisältämään butyraattiin, joka saattaisi pienentää sairastumisriskiä kakkostyypin diabetekseen. Asiantuntija painottaa kuitenkin, että tutkimus aiheesta on vielä lapsenkengissä.

Juustovoileivälle vielä valkosipulin kynsiä ja paprikaa.
Vaikutuksia on saatu näkyviin lähinnä silloin, kun valkosipulia on syöty säännöllisesti ja pitkään.Yleisesti ottaen valkosipulin terveysvaikutuksia ihmiseen on tutkittu vasta varsin vähän.Valkosipulin vaikutusten uskotaan perustuvan lähinnä alliini-nimiseen rikkiyhdisteeseen ja siitä ihmiskehossa muodostuviin jatkotuotteisiin.
Valkosipuli sisältää yli 200 kemiallista yhdistettä, joilla on paljon hyödyllisiä ominaisuuksia. Monien muiden aineiden ohella siinä on natriumia, kaliumia, seleeniä, kalsiumia, magnesiumia, piitä, rikkihappoa, fosforihappoa, B-, C- ja D-vitamiinia. Valkosipuli voi auttaa myös sieni-infektioiden torjunnassa. Tämän ansiosta valkosipuli on monia nykyaikaisia antibiootteja huomattavasti arvokkaampi.
Valkosipulissa on 0,3 prosenttia rikkiä sisältävää hajutonta ainetta alliinia, joka sipulin pilkkomisen jälkeen hajoaa entsyymien toimesta nopeasti allisiiniksi, jolla on tyypillinen haju ja erittäin vahvat bakterisidiset ominaisuudet. Allisiini on haihtuva antibiootti, joka antibakteerisen vaikutuksen vuoksi on tehokas infektioiden hoidossa. Lisäksi valkosipuli sisältää 0,4 prosenttia sulfideista koostuvaa haihtuvaa öljyä, fytosteriiniä, jopa 10 mg C-vitamiinia, B-ryhmän vitamiineja, hiilihydraatteja, tärkkelystä, inuliinia, fruktoosia, orgaanisia happoja ja mikroelementtejä. Valkosipulin fytonsidit ovat vahvempia kuin tavallisessa sipulissa. Niiden bakterisidiset ominaisuudet ja aktiivisuus säilyvät kauan ja ne hävittävät lukuisia mikrobeja.
Kehtnan talous- ja teknologiakoulun ravitsemusalan johtavan opettajan Anne Kersnan sanoin valkosipuli poistaa ilmavaivoja, edistää ruoansulatusta ja lisää elinvoimaisuutta. Valkosipulia voi käyttää suonenvetoihin, artriitin hoitoon, matolääkkeenä ja antiseptisenä aineena. Valkosipuli on hyvä kivunlievittäjä bronkiitin tapauksessa, mutta siitä on apua myös kihtiin, hypertoniaan ja ruoansulatusvaivoihin. Valkosipulin allisiinilla on suotuisa vaikutus sydämen toimintaan ja verenkiertoon.
Valkosipuli antibioottina
Valkosipulissa oleva allisiini on vahva antibiootti tulehduksia ja bakteereita vastaan. Britanniassa tehdyssä tieteellisessä tutkimuksessa annettiin 146 ihmiselle 12 viikon ajan joko valkosipuliuutetta tai lumeainetta. Valkosipulia saaneiden ryhmässä esiintyi vilustumissairauksia kaksi kolmasosaa vähemmän kuin vertausryhmässä. Joidenkin tutkimusten mukaan ihmisillä, jotka söivät viikossa enemmän kuin kuusi valkosipulinkynttä, esiintyi 30 prosenttia vähemmän ohutsuolensyöpää ja 50 prosenttia vähemmän mahalaukun syöpää. Valkosipuli on oiva apu myös tukkeutuneen nenäkäytävän avaamiseen.
Valkosipuli vähentää kolesterolia
Shandongin yliopiston toksikologian laitoksella vuonna 2012 laaditussa selvityksessä analysoitiin 26 hyvin suunnitellun kliinisen tutkimuksen tuloksia valkosipulin vaikutuksesta kolesterolitasoon. Selvityksen mukaan valkosipuli oli kolesterolitason alentamiseen tehokkaampaa kuin lumelääke. Vertausryhmiin verrattuna valkosipuli alensi olennaisesti niin kolesterolin kokonaistasoa kuin triglyseridienkin tasoa Ranskassa 18. vuosisadan alkupuolella haudankaivajat nauttivat viiniä, johon oli lisätty murskattua valkosipulia, toivoen sen suojaavan rutolta. Ensimmäisen ja toisen maailmansodan aikana valkosipulia tarjottiin sotilaille kuolion ennaltaehkäisyyn.
Valkosipuli lemmenrohtona
Japanilaiset ovat havainneet, että valkosipuli vahvistaa immuunijärjestelmää ja virkistää sukupuolielinten toimintaa Valkosipulin verenkiertoa parantavien ominaisuuksien vuoksi uskotaan, että se voi sytyttää kiihkeän intohimon. Tiibetin munkeilta oli valkosipulin syönnin jälkeen kielletty pääsy luostareihin. Kundaliini joogatieteen mukaan valkosipuli on pyhä ja mahtava juurikasvi. Se vahvistaa hermojärjestelmää sekä stimuloi siittiöiden tuotantoa ja parantaa miesten potenssia (Yogi Bhajan, The Aquarian Teacher Textbook. Kundalini Research Institute 2003). Valkosipuli stimuloi siemennesteen muodostumista. Joogatieteen mukaan jokaisen miehen, joka haluaa hoitaa omaa suhdettaan tai avioliittoaan, pitäisi syödä kaksi valkosipulinkynttä päivässä (Liina Ravnneet Elvik, Kundalini jooga. Teekond imelisse võlumaailma. Pegasus 2013).
Kaikkien muiden hyvien ominaisuuksien lisäksi mustassa valkosipulissa on tuoreeseen valkosipuliin nähden kaksinkertainen määrä antioksidantteja. Tämän takia Aasiassa lisätään mustaa valkosipulia energiajuomiin ja Thaimaassa uskotaan, että se edistää pitkäikäisyyttä.
1. Verenpaine
Valkosipuli saattaa alentaa korkeaa verenpainetta, koska se voi laajentaa verisuonia ja hidastaa sydämen lyöntitiheyttä.
2. Sydän
Valkosipuli ehkäise veren kokkaroitumista. Tämä voi ehkäistä sydänkohtauksia ja sydämen vajaatoimintaa.
3. Verisuonet
Valkosipuli ehkäisee verisuonimuutoksia, joita ikääntyminen tuo tullessaan.
4. Kolesteroli
Valkosipuli saattaa laskea kokonaiskolesterolia ja nostaa samalla hyvän HDL-kolesterolin määrää.
5. Diabetes
Valkosipulista voi olla hyötyä haiman insuliinituotannolle. Se voi myös alentaa verensokeria ja auttaa painonhallinnassa.
6. Suolisto
Valkosipulista voi olla hyötyä suolistolle, sillä se voi suojata akuuteilta ja kroonisilta suolistotulehduksilta.
7. Puolustusjärjestelmä
Valkosipuli antaa suojaa esimerkeiksi vapaiden radikaalien vaikutukselta.
8. Alzheimerin tauti
Valkosipuli voi hidastaa Alzheimerin taudin puhkeamista, sillä se lisää verenkiertoa ja se voi estää tiettyjen amyloidiplakkien kertymistä aivoihin.
9. Masennus
Valkosipuli voi olla hyödyksi myös masennusta ja stressiä vastaan.
10. Flunssa
Valkosipulin allisiini voi vähentää riskiä sairastua flunssaan.
11. Nivelrikko
Valkosipuli muiden sipulikasvien ohella voi pienentää riskiä sairastua nivelrikkoon.
12. Syöpä
Erityisesti raakana nautittu valkosipuli voi pitää loitolla syöpäsairauksia, joskin näyttöä tästä on vasta kovin niukasti

Lisäksi juustovoileivän päälle valkosipulin kynsien lisäksi paprikasiivuja.

1. Paprika on vitamiinipommi.
Keltaisessa paprikassa on jopa viisi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa. C-vitamiini on tuttu ase taistelussa flunssaa vastaan, ja se voi tulehdusten lisäksi pitää loitolla jopa syöpää ja sydänsairauksia.
Paprika sisältää myös muita tärkeitä ravintoaineita kuten foolihappoa, B- ja E-vitamiinia sekä karoteenia, A-vitamiinin esiastetta. A-vitamiinia on eniten punaisessa paprikassa.
2. Paprika saa ihon hehkumaan.
Paprikan karotenoidit ehkäisevät ihon rypistymistä ja lisäävät sen pintaverenkiertoa. Karotenoidit voivat olla toimiva keino myös aknea vastaan.

Siinä oli aamupalana. Näillä mennäään!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti