maanantai 6. kesäkuuta 2022

MA 06.06.2022 Tarkistus Kalajoen kirkkojen historiaan

 

                                             Kalajoen kirkko viime vuosisadan alussa

Tänään aurinko nousi Kalajoella kello 03.06 ja laskee 23.40. Päivän pituus on 20 tuntia 34 minuuttia. Päivän lämpötilä on +5C - +12 C. Siis varsin kolea päivä. Aamulla punnitsin painoni. Se oli 106.8 kg. Lepopäivä lisäsi painoni määrä. Söin liian paljon energiakulutukseen nähden. Veren sokeri oli 6.2. Verenpaine 138/85 pulssi 54. Verenpaine on hivenen liian korkea, mutta se johtuu liian suuresta painosta.


Lähestyin oikeusviranomaisia


ari-pekka.koivisto@gov.fi , anna-maja.henriksson@eduskunta.fi, pohjois-suomi.hao@oikeus.fi, petri.nykanen@oikeus.fi


Tiedoksi Pohjois-Suomen hallinto-oikeus ja Rovanemen hovioikeus


Pyydän Ari-Pekka Koivistoa ryhtymään toimenpiteisiin sen johdosta, että saisin oikeutta ja vahingonkorvauksia kärsimistäni valtavista taloudellisista vahingoista ja hirvittävistä henkisistä kärsimyksistä, jotka johtuvat Suomen valtion viranomaisten rikollisesta toiminnasta. Asia on nyt Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden käsittelyssä. Muun muassa Rovaniemen hovioikeuden tuomareita on syytä epäillä kidutuksesta, törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä,virkavelvollisuuden laiminlyönnistä, rikollisten suojelusta, rikosten peittelystä, esteellisenä toimisesta ja Rikoslaki 6:5 § 2 mom: "Järjestäytyneellä rikollisryhmällä tarkoitetaan vähintään kolmen henkilön muodostamaa tietyn ajan koossa pysyvää rakenteeltaan jäsentynyttä yhteenliittymää, joka toimii yhteistuumin tehdäkseen rikoksia, joista säädetty enimmäisrangaistus on vähintään neljä vuotta vankeutta, taikka 11 luvun 10 §:ssä tai 15 luvun 9 §:ssä tarkoitettuja rikoksia."


SU 24.10.2021 Suomi oikeusvaltiona – karu totuus julki

http://kalajokinen.blogspot.com/2021/10/su-24102021-suomi-oikeusvaltiona-karu.html


Minä haluan ja vaadin oikeutta ja vahingonorvauksia.


Kalajoki 06.06.2022

Erkki Aho

Merenojantie 9

85100 Kalajoki

044-3025948

e.ahoky@gmail.com

www.erkkiaho.com


Kävin tekemässä 2 tunnin kuntosalitreenin. Vartalo on nyt kiinteytynyt ja vanha farkutkin mahtuvat jälleen.


Olen tänään selvittänyt Kalajoen neljännen kirkon ja viidennen kirkon vaiheita. Kävin Kalajoen hautausmaalla ja juttelin siellä eläkkeellä olevan rovastin kanssa. Päätin selvittää asian tilan tarkasti. Suur-Kalajoen historiasta löytyi tarkempaa tietoa: Emäseurakunnan vanhassa kirkossa suoritetut korjaustyöt eivät voineet estää rakennuksen jatkuvaa rappeutumista. Tämä käy selville joulukuun 3 päivänä 1776 rakennusmestari Jylkän johdola suoritetusta tarkastuksesta. Kirkon seinä olivat pahoin vahingoituneet ja penen eteisen itäisin pilasi sekä sakastin pilari olivat mädäntyneet ja moneen kertaan paikatutki Heikoista seinistä ja kannatinpilareista johtuen kattokin oli pahoin vioittunut ja retkahtanut keskeltä alas. Kun seurakunnassa oli 40-50 pariksuntaa ilman penkkisijoja ja vanhan kirkon korjaus olisi tullut suhteettoman kalliiksi, sai uuden kirkon rakentamispäätös yleisen hyväksymisen.

Rakennusaineiden hankkiminen oli vaikea tehtävä, Tiilet oli tuotava Kokkolasta saakka, sillä pitäjässä ei ollut tiilitehdasta tai lähitienoon perenpohjammn save uultiin olevan niin suolapitoinen, ettei sitä voitu polttaa. Kalkkikivi oli tuotava perästi Tukoholamasta saakka. Kaikeksi onnettomuudeksi suuret metsäpalot olivat viimeksi kuluneina kuivina kesinä tuhonneet plajon metsiä, mutta takamailta puita kuitenkin vielä voitiin saada, Kun rakennustöiden alakmisen tiellä oli monia esteitä, päätettiin ensimmäisenä vuonna keskittyä tarvikkeiden hankkimiseen, seuraavana vuonna laskettaisiin perustua ja vasta kolmantena uusi rakennus tehtäisiin vanhan länsipuolelle oslaksi entiseen kirkkotarhaan, sillä näin menetellen voisi vanha kirkko seistä purkamatta, kunnes uuden seiniä ryhdyttäisiin tekemään.

Kirkonrakentajista puhuttaessa on jo huomautettu, että maanmittari Henrik Holmborn suunnitteli uutta kirkkoa varten piirustukset. Kun luonnoksessa oli otettu huomioon seurakunnan suuruus – kirkkoon mahtui 540 henkeä – niin se hyväksyttiin kappelien edustajen vastusteluista huolimatta, Keppelit pelkäsivät piirustusten mukaisen krkon tulevan liian kalliiksi. Klemetti pitää Holmbornin suunnitelmaa ainutlaatuisena. Suomen kirkonrakennustaiteen historiassa ja antaa siitä seuraavan arvostelun: ”Sanankuulijain kannalta kirkko olisi ollut pern käytännöllinen, eikä ole epäilystäkään siitä, etteikö sitä olisi Kalajoella taitavain kirvesmiesten tunnetussa pitäjässä Holmbornin piirustustan mukaan saatu kootuksi, toinen asia on miltä semmoinen sirkusteltta olisi näyttänyt,” Indententtikonttori hylkäsi piirustukset, kosk se oli ”epätavallinen” ja siinä oli ”puukirkoksi epäkäytännöllinen leveys ja liian korka kattorakenne”. Adelcrantz laati sitten uudet piirustukset, jotka kuningas hyväksyi 24.3.1778. Uusi kirkko saatiin valmiiksi vasta 1781. Se oli ristin muotoinen ja sen pieni nelikulmainen torni risteineen.

Suomen sodan aikana 6.11.1808 emäseurakunnan kirkko sytytettiin tuleen Ruotsi-Suomen Kalajoella taistelleiden joukkojen päällikön Olof v. Schwerinin käskystä. Illan hämärtyessä kaunis Herranhuone paloi perustuksiaan myöten. Samalla tuhotui myös kellotapuli kelloineen.


Nyt minulle on selvää Kalajoen kirkkojen historia.


Kalajoen keskustassa Merenojan alueella Jussi Jokisen liikuntapuisto on erinomainen kohde niin lapsille kuin aikuisillekin. Merenojan urheilukenttä, jalkapallokenttä, pesäpallokenttä, tenniskenttä, beachvolleykenttä, jäähalli, lasten leikkikenttä ja teloineet, aikuisten kuntoiluvälineet, pururata jne. Ainoastaan uimhalli puuttuu.


KALAJOEN KESÄN VIIKKO-OHJELMA 2022

https://visitkalajoki.fi/aktivoidu/kesan-viikko-ohjelma/


Tein sotapäiväkirjaani Sodan 103. päivä

http://kalajoki-ploki.blogspot.com/2022/06/ma-06062022-sodan-103-paiva.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti