lauantai 2. lokakuuta 2021

LA 02.10.2021 Taidenäyttelyni täydentyiKalajoen historiaa ja vähän muutakin asiaa käsittelevä taidenäyttelyni täydentyi tänään tiedottaja/kuuluttaja Anna-Liisa Tiuksen muotokuvalla. Olen ylpeä taidenäyttelyni töiden, rakennusten pienoismallien, muotokuvien, maalausten ja piirrosten tasosta. Mielestäni ne ovat erittäin korkeatasoisia. Lisäksi kaikista taideteoksista on oma historiikkinsa. En saa mistään rahallista tukea taidenäyttelyni ja Kalajoen historian tekemiseen ja esilletuomiseen.. Rahoitan toiminnan ulosmitatulla eläkkeelläni. Tämä merkitsee sitä, että joudun käymään leipäjonossa, koska rahat eivät muuten riitä, kun joudun syyttömänä olemaan rikollisen ulosoton kohteena. Taidenäyttelyni on yritykseni nimissä. http://kalajoki-nayttely.blogspot.com/

Kalajoki


Kalajoen ensimmäisen kirkon muistomerkki Tyngällä

Ensimmäiset maininnat Kalajoen seurakunnasta löytyvät vuodelta 1525, missä kerrotaan, että Kalajoen Tyngän kylälle oli rakennettu kappelikirkko. Seurakunta käsitti tuolloin koko Kalajokilaakson aina Haapajärveä ja Reisjärveä myöten. Laaja emäseurakunta jakaantui 1800-luvulla osiin, kun kappeliseurakunnat itsenäistyivät yksi toisensa jälkeen, ensimmäisenä Haapajärvi vuonna 1838 ja viimeisenä Rautio vuonna 1921.

Kalajoen ensimmäisen kirkon lähimaastosta on löydetty merkittävä määrä vanhoja 1500-luvulta olevia rahoja. Pidän löytöjä erittäin merkittävinä. Löytöjä on tehty useamman henkilön toimesta.


Esinelöydöistä rahat muodostavat oman erikoisryhmänsä. Rahat voidaan usein ajoittaa suhteellisen tarkasti. Lisäksi niihin sisältyy erilaista tietoa kuten nimellisarvo, lyötättäjän nimi ja muuta vastaavaa. Rahoissa olevat kuva-aiheet kertovat esimerkiksi aikakautensa vaakunoista, yleisestä symboliikasta, pukeutumisesta ja yleisestikin tavasta esittää erilaisia asioita.

Tällainen rahan tarkempi tutkimus vaatii aina rahan tunnistamista eli sen sitomista aikaan ja paikkaan. Tämä ei ole aina helppoa, sillä lyöntivuosi ja nimellisarvo tulevat käyttöön vasta aivan keskiajan lopussa ja varsinaisesti vasta 1500-luvulla. Tämän takia keskiaikaisen kolikon tarkkaa lyöntivuotta ei yleensä pystytä määrittelemään. Usein kuitenkin saadaan ajoitus vuosikymmenen tai vuosikymmenten tarkkuudella.

Nyt löydetyt klippingit on lyöty 1518-1523. Klippingit ovat neliskanttisia kolikoita, joita käytettiin aivan samalla tavalla kuin pyöreitä kolikoita. Yleensä klippinkejä käytettiin hätärahoina, sillä niiden valmistaminen oli nopeampaa ja helpompaa kuin pyöreiden kolikoiden valmistaminen.

Hätärahalla tarkoitetaan tilapäisiä maksuvälineitä, joita jouduttiin laskemaan liikkeelle kun normaalista rahasta oli pulaa. Hätärahana liikkeelle lasketut kolikot olivat arvometallipitoisuudeltaan huonoja ja ne eivät siksi vastanneet niihin lyötyä nimellisarvoa. Yleensä hätärahat tämän takia vedettiin melko nopeasti pois kierrosta, minkä jälkeen ne sulatettiin tai leimattiin uudelleen käytettäviksi huomattavasti matalammalla nimellisarvolla.


Klippinkikuningas Kristian II

Ensimmäiset meillä käytössä olleet klippingit olivat alun perin Tanskassa lyötyjä. Tanskan kuningas Kristian II (1513-1523) tarvitsi nopeasti rahaa erityisesti Ruotsiin suunnatun sotaretken rahoittamiseksi. Tämän ongelman Kristian II ratkaisi lyötättämällä suuren määrän killingin arvoisia klippinkejä, joiden arvometallipitoisuus ja koko ei vastannut niiden nimellisarvoa.

1518-1522 lyötyjä killingin klippinkejä voidaan tämän takia pitää hätärahoina, joiden lyöminen johtui tarpeesta ratkaista käyttörahan puute. Kristian II:n lyötättämät klippingit olivat ensimmäisiä Tanskassa lyötyjä neliskanttisia rahoja ja siksi Kristian sai lempinimen "kong Klipping" eli "Klippinkikuningas".

Klippingit lyötiin hopeasta, mutta niihin sekoitettiin halvempaa kuparia, kuten yleisesti oli tapana tehdä. Kuparin määrää klippingeissä kuitenkin lisättiin koko ajan ja lopulta niitä lyötiin miltei puhtaasta kuparista. Huonojen rahojen levittäminen laski kuninkaan suosiota ja siksi lempinimi "Klippinkikuningas" ei ollut mitenkään Kristiania ylistävä.

Kustaa Vaasan nerokas ratkaisu

Samaan aikaan myös Ruotsin tulevalla kuninkaalla Kustaa Eerikinpojalla oli pulaa rahasta. Syy oli sama kuin Kristian II:lla eli sodankäynnin rahoittaminen. Kustaa Vaasa (1521-1560) sai ilmeisesti Kristian II:lta idean lyötättää vastaavanlaisia klippinkejä, joiden nimellisarvoksi tuli 18 penninkiä. Tätä ennen Ruotsissa ei oltu lyöty neliskanttisia rahoja.

Tanskalaisten esikuvien tavoin 1521-1523 löydyt klippingit olivat kuitenkin niin pieniä ja hopeapitoisuudeltaan huonoja, että niiden nimellisarvon ei olisi pitänyt olla enempää kuin kaksi penninkiä.

Kustaa oli hyvin tietoinen siitä, miten huonon rahan lyötättäminen vähensi suosiota kansan keskuudessa. Niinpä Kustaa Vaasa antoi lyötättää suuren osan huonoista klippingeistä Kristian II:n nimissä. Tämän jälkeen hänen oli helppo vyöryttää kaikki kritiikki huonon rahan liikkeelle laskemisesta vastustajan nimiin. Ratkaisu oli nerokas, sillä käyttörahan puutteen poistamisen lisäksi, "väärennetyt" klippingit olivat oiva ase Kristian II:n vastaisessa propagandassa.

Kustaa Vaasan hätärahoina lyötättämät klippingit olivat niiden huonon pitoisuuden takia käytössä hyvin lyhyen aikaa. 1524 niiden arvo laskettiin 18 penningistä 12 penninkiin ja tämän jälkeen ne vähitellen poistuivat käytöstä.

Tanskalaisia vastaavia rahoja jäljittelevät klippingit lyötiin samanlaisilla meisteillä kuin mitä Kristian II käytti. Tämän takia voi olla vaikeata määritellä, onko kyseessä tanskalainen vai ruotsalainen klippinki. Klippinkejä vertaamalla on periaatteessa mahdollista määrittää kummassa maassa raha on lyöty.

Nyt Tyngältä löydetyt rahat ovat 1500-luvun puolen välin jälkeen lyötyjä rahoja, mutta mielestäni erittäin hyvin säilyneitä ja siksi pidän rahalöytöjä erittäin merkittävinä löytöinä.

Aikanaan Suomessa paljastui asekätkentäjuttu.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Asek%C3%A4tkent%C3%A4

Rautiossa aseet oli kätketty Raution pappilan vintille. Kun valvontakomissio tuli Suomeen ja alettiin selvittää asekätkentää, niin Rautiossa Raution pappilan vintiltä aseet vietiin syksyisenä iltana mahdollisesti kahdella hevoskuormalla Pohjärämeen ja Sivakkasuon väliselle alueelle ja haudattiin maahan. Todennäköisesti nuo aseet olivat vanhoja ensimmäisen maailmansodan aikaisia aseita. Todennäköistä on myös se, ettei noita aseita ole vieläkään löydetty. Aseiden kätkijätkin ovat jo mullan alla. Mahdollisesti asekätkennästä ja aseiden piilottamisesta tiesivät pappi Kalevi Vihma ja opettaja Osmo Tokola. Tuolloin koulurakennus oli lähellä pappilaa. En tiedä kenen hevosella asekuorma vietiin kätkemispaikkaan. Voi olla mahdollista, että se tapahtui kotitilani hevosen Piijun vetämillä hevoskäyrryillä ja isäni ja opettaja Osmo Tokolan toimesta. Kotitilani on pappilan läheisyydessä. On mahdollista, että asekätkennässä oli mukana myös kolmas ja neljäskin henkilö. Niistäkin minulla on aavistus. Olisihan se yllätys jos nuo aseet löytyisivät jostakin maan kätköistä.


Kalajokilaakson keskuspuhdistamo laajenee – Kalajoella käsitellään jatkossa myös Nivalan ja Haapajärven jätevedet – "Pian jokivarressa ei enää ole puhdistamoita"

https://www.kalajokilaakso.fi/uutinen/623972

Erkin kommentti: Mitä puhdistamo puhdistaa? Jääkö typpi puhdistamatta? Kalajoen merialue on muutenkin typpirikasta aluetta.


Alueuutiset

Hornetit ilmestyvät maanantaina Kokkola-Pietarsaaren lentokentälle – Ilmavoimien viikon mittaiseen pääsotaharjoitukseen osallistuu 50 lentokonetta ja yli 3 000 sotilasta

https://www.keskipohjanmaa.fi/uutinen/624072


Kotimaan uutiset


Tutkimus: Ulkomailla syntyneiden osuus raiskauksista ja lapsen hyväksikäytöstä epäillyistä on kasvanut selvästi

https://yle.fi/uutiset/3-12121846


Keskustan ex-kansanedustaja nousi Kainuun sote-johtajaksi 9 000 euron palkalla – vähäinen johtajakokemus, puoluetoveri ja tukija avitti virkaan

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/562c1000-df00-4603-a82a-e8a1e333d006


Elokapinan sumutekohu syyttäjälle: Poliiseja epäillään useiden mielenosoittajien pahoinpitelyistä

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/f30b459e-d563-4822-83e3-ac46527ec7b6

Erkin kommentti: On järjen vastaista nostaa syyte poliiseja vastan tässä asiassa. Elokapinalliset ovat syyllistyneet lain vastaiseen toimintaan ja kieltäytyneet tottelemasta poliisin määräyksiä. Poliisit saavat syytteet ja elokapinalliset eivät saa syytteitä.


Poikkeuksellisen laaja tapaus” – 32 ihmiselle syytteet FBI:n johtaman jättioperaation Pohjois-Suomen-haarassa

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008303579.html


Poliisi epäilee Elokapinan tukiyhdistystä rahankeräys­rikkomuksesta

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008301294.html


Syyttäjä vaatii rangaistusta kriisinhallintajoukon henkilöstöpäällikölle, joka nimitti naispuolisia alaisia "kapakkahuoraksi", "pikku missiksi" ja "**tun idiootiksi"

https://yle.fi/uutiset/3-12124086


Rikosuutiset

https://www.facebook.com/rikosuutiset/


Kommentti: Vale, emävale, Twitter – väite Poliisi­hallituksen paisumisesta johtaa harhaan

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008302962.html


Ulkomaan uutiset


Venäjän 76. ilmarynnäkkö­divisioona teki Zapadissa harjoituksen, joka pisti asiantuntijan silmään – tämän se kertoo venäläisistä maahanlaskujoukoista

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008301471.html


Jännitys Taiwanin­salmella kiristyy – mihin asti Kiina on valmis menemään nostaakseen puna­lipun ”kapina­maa­kuntaansa”?

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008303695.html


Talousuutiset


Euroalueen inflaatio kiihtyi jo selvästi yli kolmeen prosenttiin syyskuussa, viimeksi hinnat kallistuivat yhtä voimakkaasti syksyllä 2008

https://www.hs.fi/talous/art-2000008303145.html


Urheilu-uutiset


Kuopiolaisten kultajuhlat Helsingissä! KuPS varmisti Kansallisen liigan mestaruuden – "Tämä on meidän kaikkien mitali"

https://yle.fi/urheilu/3-12126197


Mielipiteet


Wahlroosin veikkaus: Suomen valtio ratkaisee päästöongelman sulkemalla Raahen terästehtaan

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/wahlroosin-veikkaus-suomen-valtio-ratkaisee-paastoongelman-sulkemalla-raahen-terastehtaan/86fb8b0a-fa1a-4698-bec4-f7c27b2de7a1?ref=iltalehti:26d4&utm_source=iltalehti.fi&utm_medium=almainternal&utm_campaign=kiintea_kauppalehti_ohjausboksi&utm_content=ohjausboksi


Pääkirjoitus: Politiikka on välillä härskiä hommaa

https://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/a/40c4ef48-7a8f-4cca-8ed7-2fed6849cda8


Suomelta realismia vakaussopimuskiistaan

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/raimoilaskivi/suomelta-realismia-vakaussopimuskiistaan/?utm_medium=Social&utm_source=Facebook#Echobox=1633096774Yle Areena


Pesänlikaajat - erään kirjakohun anatomia

https://areena.yle.fi/1-50505080

On vuosi 1981. Urho Kekkonen on juuri eronnut presidentin tehtävästä, kun kirjakauppoihin ilmestyy salanimellä kirjoitettu kohuteos Tamminiemen pesänjakajat. Kirja loi rohkean syväluotauksen kylmän sodan Suomen poliittisille pelikentille, hetkeen, jolloin maan piti etsiä tietä ulos suomettumisesta ja itsesensuurista. Aarno Laitisen muistolle (1943 - 2021). O: Arthur Franck. T: Polygraf 2021.

Saunaliittolaiset Kekkonen ja Hrushtshov

https://areena.yle.fi/1-884291

On vaikea kuvitella erilaisempia ihmisiä kuin mitä Urho Kekkonen ja Nikita Hrushtshov olivat, silti heistä tuli mitä parhaita ystäviä. Arvo Tuomisen ohjaama dokumenttielokuva kertoo miksi ja miten näin kävi. Kertojina Ville Haapasalo ja Sergei Shnurov. (U)


Äänisen vettä

https://areena.yle.fi/1-1360694

Arvo Tuomisen roadmovie Äänisen ympäri, sen rantojen asukkaiden mielenmaisemiin sekä syväsukellus alueen historiaan. Matkalukemisena Olavi Paavolaisen Synkkä yksinpuhelu ja juomana tilkkanen Äänisen vettä. (2011).


Youtube


Professori selvitti maahanmuuton kustannukset ja hyödyt - alan lehti ei "ruuhkan" takia julkaise

https://www.youtube.com/watch?v=GEsOFl-Oz00&list=RDCMUC3GHsIMD-Jw7FNVmbhKZdIw&start_radio=1


Tynkkysen koulupäivä elokapinalle: aiheina maalaisjärki, väkivallattomuus, lain noudattaminen jne

https://www.youtube.com/watch?v=tJs9SfR1qN4


Pimeän pullon armoilla | Karpolla On Asiaa

https://www.youtube.com/watch?v=JIMYt1_ftVc


Purra läksyttää hallituksen elokapinapuolueita

https://www.youtube.com/watch?v=kXZB_4YWDv4


Elokapina ja maahanmuutto: Ministeri Ohisalolla suuria vaikeuksia vastata

https://www.youtube.com/watch?v=uGUTljU-Rus


The Most Beautiful House in the World

https://www.youtube.com/watch?v=mXPjoWckRPg


Historia


Why is Belgium a country? - History of Belgium in 11 Minutes

https://www.youtube.com/watch?v=cxEySPSUcXsHindenburg Disaster: Real Zeppelin Explosion Footage (1937) | British Pathé

https://www.youtube.com/watch?v=CgWHbpMVQ1U


Kamikaze Suicide Bomber (1945)

https://www.youtube.com/watch?v=SM2esx5Ov5g&list=RDCMUCGp4u0WHLsK8OAxnvwiTyhA&index=15


Virtuaali matkailu


4K Castleton Village Walk, English Countryside

https://www.youtube.com/watch?v=tCqeAUFRc_k


VILLAGE IN UKRAINE, how people live 4K

https://www.youtube.com/watch?v=-imwmeNelQI


Walking Tour of Innsbruck City Austria

https://www.youtube.com/watch?v=8R6wn5cVmu0Kirjallisuus


Uusi kirja käsittelee perus­suomalaisia ”normaalina poliittisena puolueena” – tutkijan mukaan sekin on ”joillekin ihmisille liikaa”

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008275666.html


Venäjä-asiantuntija ihmettelee Esko Ahon toimia ja paljastaa ”Putinin miesten” Suomi-operaatiot

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/3b75d00e-05ef-418e-a06f-c3f0d49f5847


Petra Olli paini maailmanmestariksi ja päätti sitten lopettaa – suora lähetys Turun kirjamessuilta juuri nyt

https://yle.fi/uutiset/3-12122256


Taide


Dmitry Spiros

Venäläinen taidemaalari, asuu Meksikossa.

https://www.facebook.com/blog.Film.and.Art/photos/pcb.1010046116440785/1010043233107740


Amazing Classic Paintings

https://www.facebook.com/groups/1350282581811618/media


PAINTERS FROM THE NORTH

https://www.facebook.com/groups/1730259997015827/media


Art from the Nordic Countries

https://www.facebook.com/groups/448142545574909/media


Potraits in Art

https://www.facebook.com/groups/1428490614099995/?hoisted_section_header_type=recently_seen&multi_permalinks=3028703157412058


Polish and Baltic painters

https://www.facebook.com/groups/276102129602045/?hoisted_section_header_type=recently_seen&multi_permalinks=1035503330328584

Elokuva


Tilinteko (elokuva,1987)

https://www.youtube.com/watch?v=ATdUQhuRcVU


Raid

https://areena.yle.fi/1-93211

    (2003) Raid joutuu keskelle kansainvälistä rikollisuutta etsiessään kadonnutta naisystäväänsä. N: Kai Lehtinen, Mari Rantasila, Oiva Lohtander. K: Harri Nykänen ja Tapio Piirainen. O: Tapio Piirainen.Lapualaismorsian

https://areena.yle.fi/1-1380031

Ylioppilasteatteria, pasifismia, ihmissuhteita ja nuorison kuohuntaa palkitussa aikalaiskuvauksessa. Päärooleissa Aulikki Oksanen, Kristiina Halkola ja Kirsti Wallasvaara. Ohjaaja Mikko Niskanen. T: FJ-Filmi Oy, Jörn Donner Productions Oy. (1967)

Rooleissa: Kristiina Halkola (Liisa Alatalo), Kirsti Wallasvaara (Tenu), Aulikki Oksanen (Lulu), Pekka Laiho (Petteri), Pekka Autiovuori (Alpo), Jukka Sipilä (Nipa), Heikki Kinnunen (Hessu). Musiikki: Kaj Chydenius. Käsikirjoittajat: Marja-Leena Mikkola ja Mikko Niskanen. Ohjaaja: Mikko Niskanen.


Musiikki


Francis Goya - Daddy's Bolero

https://www.youtube.com/watch?v=UIU0qRPqr7k&list=RDyjazz_sdDWs&index=3


STAY WITH ME - Goran Karan

https://www.youtube.com/watch?v=ewLMVLoSUMQ&list=RDyjazz_sdDWs&index=12


Julio Iglesias - Nathalie

https://www.youtube.com/watch?v=BwqcxOic6ZU&list=RDyjazz_sdDWs&index=16

Luonto


Susi

https://www.youtube.com/watch?v=p63b7Cbt1fg


Ilves päivällä notkon polulla

https://www.youtube.com/watch?v=hxU4mjafuio


Luontokamera kuvaa ahma ja ilves

https://www.youtube.com/watch?v=i3s5MNHmwSQ


Ilveksen laskeutuminen

https://www.youtube.com/watch?v=F0kUlUfSjp4


Riistakamera 2017 2. Kostamo Kemijärvi

https://www.youtube.com/watch?v=VxJAsgDszw4


Suomalainen luonto

https://www.facebook.com/groups/318403468268899/media


Kuvia suomalaisesta luonnosta

https://www.facebook.com/groups/1910379889270359/?hoisted_section_header_type=recently_seen&multi_permalinks=2623820591259615


Suomen linnut

https://www.facebook.com/groups/1663535307260474/?hoisted_section_header_type=recently_seen&multi_permalinks=2994108317536493


Terveellinen ruoka


Kaurapuuro alentaa kolesterolia, hoitaa vatsaa ja aivoja – 10 hyvää syytä syödä kauraa

https://kotiliesi.fi/terveys/kaurapuuro-hoitaa-vatsaa-ja-aivoja-10-hyvaa-syyta-syoda-kauraa/

Kaurapuuron terveysvaikutukset

https://askelterveyteen.com/kaurapuuron-terveysvaikutukset/


7 Tomaattien positiivista terveysvaikutusta

https://kohokohta.com/uutiset/7-tomaattien-positiivista-terveysvaikutusta/


7 hyödyllistä faktaa tomaatista – tiesitkö näitä?

https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/7-hyodyllista-faktaa-tomaatista-tiesitko-naita/6543700#gs.c7quce


Liikunta


Leg And Thigh Burn Workout In Bed

https://www.youtube.com/watch?v=-RVJRF27oks


Do These 3 Stretches Every Morning

https://www.youtube.com/watch?v=SOg-2J3SDeI


Unlock Your Tight Hips

https://www.youtube.com/watch?v=1BrDUf0FToUHuumori


Help With Suitcase Prank - Just For Laughs Gags

https://www.youtube.com/watch?v=uEQWqzZCB9g


Garbage collector prank

https://www.youtube.com/watch?v=GAxBsed2M3g


Top 5 Just For Laughs Gags - October 2021 (WOW!!)

https://www.youtube.com/watch?v=iogRg1xy-OI


Leikkikää hippejä

https://www.youtube.com/watch?v=GnPb-MYiUi4


Painostettaan sukulaisii

https://www.youtube.com/watch?v=5cuFN-B-Vy4Ei kommentteja:

Lähetä kommentti