tiistai 20. huhtikuuta 2021

KE 21.04.2021 Oulu hakee kulttuuripääkaupungiksi kalajokisin opein

 


Rau­han­ko­ne on Oulun ha­ke­muk­sen lip­pu­lai­va – lue nyt en­sim­mäi­set avauk­set kult­tuu­ri­pää­kau­pun­ki­ha­ke­muk­sen si­säl­lös­tä

https://www.kaleva.fi/rauhankone-on-oulun-hakemuksen-lippulaiva-lue-nyt/3532509

Oulun kulttuuripääkaupunkihakemuksen kattoteeman eli kulttuuri-ilmastonmuutoksen lippulaivaohjelma Rauhankone kumpuaa tekoälytutkija Timo Honkelan testamentista, kuinka tekoälyä voi hyödyntää maailmanrauhan tavoittelussa ja konfliktien ehkäisemisessä. Immersiivisen Rauhankone-teoksen päätoteuttaja on Ekho Collective, joka pokkasi kansainvälisen palkinnon Kansallisoopperan Laila-teoksen digitaalisesta toteutuksesta.

Oulun, Tampereen ja Savonlinnan satasivuiset kulttuuripääkaupunkihakemukset julkistetaan torstaina. Kulttuuripääkaupunkikisan finalisti Oulu tavoittelee ihmisten välistä dialogia ja rauhanomaista rinnakkaiseloa, uudenlaisia luovia keskuksia, arjen taide-elämyksiä ja viihtyisiä kulttuurin sopukoita vaikkapa keskustan tyhjentyneisiin liiketiloihin tai puistoihin.


Professori Timo Honkelan muotokuvan on maalannut taitelija Rositsa Tancheva

Eduskunnan valiokunta kuuli tekoälyä – seuraavana päivänä se ehdotti vallankaappausta

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/fca5252a-0598-4f89-83bf-58169e233254


Tekoäly on varmaan oikeassa, koska Helena Petäistökin on tätä mieltä:


Helena Petäistön kolumni: Onko meillä todella varaa pitää hallitusta harjoittelupaikkana kokemuksen keräämiseen?

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/helena-petaiston-kolumni-onko-meilla-todella-varaa-pitaa-hallitusta-harjoittelupaikkana-kokemuksen-keraamiseen/7845938#gs.ynx6sz

Onko EU:n jäsenmaalla, Suomella, todellakin varaa pitää hallitusta harjoittelupaikkana kokemuksen keräämiseen? EU-pöydissä pärjäämiseen tarvitaan sekä pätevyyttä että sellaisia taitoja, joita vain kokemus voi tuoda. Varsinkin pienen jäsenmaan on syytä päästää eurooppalaisiin pöytiin niin kovaa porukkaa kuin suinkin mahdollista. Harjoittelu ja kokemus on hankittava muualta.  

Mielestäni pallo on ollut hukassa jo pitkään, mutta kun tilanne ei tunnu olevaan korjaantumaan päin, vaan pikemminkin päinvastoin, olisikohan korkea aika ryhdistäytyä ja miettiä asia uudelleen? On ollut hämmentävää katsoa, miten pitkään jatkuneen hypetyksen jälkeen, jossa nuoruus ja kokemattomuus, naiseuskin, on näyttänyt olevan pääsylippu hallitukseen, yhtäkkiä pelastajana estradille ohjataankin iäkäs mies, jota kokemus painaa. Kyllä viimeistään nyt pitäisi hälytyskellojen soida.

Toimittaja Helena Petäistön muotokuvan on maalannut taitelija Rositsa Tancheva.

Kalajoelta lähtöisin oleva professori Juho Saari on yksi Suomen tunnetuimmista sosiaalipolitiikan professoreista. Hän on julkaissut viitisenkymmentä teosta, joista merkittävää julkisuutta on saanut Yksinäisten Suomi (2016). Siinä hän osoitti, että yksinäisyys on suomalaisten pahin vitsaus ja myös yhteiskunnallinen ongelma.

Juho Saari tietää paljon suomalaisten onnellisuudesta, eriarvoisuudesta ja yksinäisyydestä. Professorin innostuksen kohteiden skaala on laaja, aina koronan vaikutuksista Kyllikki Saaren murhaan tai hyvinvointivaltion tulevaisuuteen. Vaikka Saari on haluttu ja kiitetty asiantuntija, niin yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden tunne on tuttua hänellekin.
Aika paljon Juho Saari tietää myös yksinäisyydestä, vaikka väittää, että parempiakin tietäjiä on. Yksinäinen Kalajoen poika sanoo, että heti alkuun pitää erottaa yksinolo ja yksinäisyys.

Yksinolo on omilla ehdoilla omassa rauhassa olemista. Yksinäisyys on sitten puolestaan sellainen tunnetila, että elämässä on joku vakava vajaus, että meiltä puuttuu jotakin sellaista, joka tekee elämän mielekkääksi.

Juho Saari sanoo, että yksinäisyys on sosiaalista kipua. Yksinäisyys aktivoi aivoissa vähän samanlaisia keskuksia kuin silloin, kun ihmisellä on nälkä tai jano. Jotakin puuttuu. Mutta voiko yksinäisyys sairastuttaa ihan oikeasti?

Kyllä sellaista näyttöä on. Se mekanismi on vielä vähän epäselvä, mutta tiedetään, että esimerkiksi osteoporoosilla ja yksinäisyydellä on yhteys. Voisi ajatella, että kehossa on päällä joku lievä tulehdustila. Tai ihan käytännössä, että ei ole kaveria, joka kiskoisi vaikka lenkille.

Yksinäinen häpeää, koska on lauman hyljeksimä. Juho Saari sanoo, että yksinäisyys on hämmästyttävän usein heikommassa asemassa olevien ihmisten taustalla oleva ilmiö, juurisyy.

Kun kysytään päihdeongelmaiselta vähän tarkemmin, että miksi juot, vastaus on usein yksinäisyys. Peliongelmainen voi pelata sen takia, ettei ole sosiaalisia suhteita. Syvin yksinäisyys löytyy varmasti leipäjonoista.

Mutta mitä sitten pitäisi tehdä? Kansalaisjärjestöt tekevät hyvää työtä, mutta pitäisikö valtiovallan perustaa vaikka yksinäisyysvirasto kohentamaan kansalaisten elämää? No ei, sanoo Juho Saari.

Yksinäisten yhdistyksiin eivät tule edes yksinäiset. Paras tapa on perustaa vaikka kuoro tai kalastuskerho. Kyllä meillä on paljon halukkuutta, joka vain odottaa pyyntöä.

Korona-aika on herättänyt suomalaiset auttamaan kanssaihmisiään. Se ei Juho Saarta hämmästytä. Kriiseissä me suomalaiset pärjäämme.

-Nousukausi on meille aina vaikeampi.

Professori Juho Saaren muotokuvan on maalannut taitelija Rositsa Tancheva

Jos Oulu valitaan Euroopan kulttuuripääkaupungiksi niin Kalajoki ja Erkki Ahon taidenäyttely voisivat mielestäni  toimia yhtenä käyntikohteena. Esillä olisi Kalajoen ja Suomen historiaa vuodesta 1323 tähän päivään saakka. Selostukset taiteen ja historiikkien avulla ajan tapahtumista ja elämästä.

Kalajoki-näyttely

http://kalajoki-nayttely.blogspot.com/


Erkki Aho ja Erkki Ahon taidenäytely. Taitelija Rositsa Tanchevan karikatyyrimaalaus

Karikatyyrimaalaus kaupungiinjohtaja Jukka Puoskarista. Taitelija Rositsa Tanchevan maalaus


Entisen pääministerin Juha Sipilän muotokuva ja mummola Rautioassa. Muotokuvan on maalannut taiteilija Markku Hakola.

Himankalaislähtöisen urheilujohtaja Jukka Uunilan muotokuvan on maalannut taitelija Rositsa Tancheva.
Kalajoen Tyngältä lähtöisin olevan Vladimir Iljits Lenin henkivartijan Eino Rahjan muotokuvan on maalannut taiteilija Markku Hakola.


IKL:n kansanedustaja, pappi Elias Simojoki syntyi Raution pappilassa. Elias Simonjoen muotokuvan ja Raution pappilanon maalannut taitelija Markku Hakola.

Lauri Elias Simojoki (vuoteen 1926 Simelius, 28. tammikuuta 1899 Rautio, Keski-Pohjanmaa – 25. tammikuuta 1940 Koirinojanlahti, Laatokka, Impilahti oli suomalainen kansallismielinen luterilainen pappi, Sinimustat-järjestön puheenjohtaja, Isänmaallisen kansanliikkeen kansanedustaja ja Akateemisen Karjala-Seuran perustajajäsen. Hän osallistui talvisotaan rykmentin pastorina JR39:ssä ja hänet on haudattu Kiuruveden sankarihautaan


Kalajoen pommitukset, joissa kuoli opettaja Vieno Lahdenperä. Maalauksen on tehnyt taiteilija Rositsa Tancheva
Rautiolainen huutolaispoika Eino Takkunen kuoli kolme kertaa ja haudattiin kaksi kertaa. Muotokuvan on maalannut taitelija Rositsa Tancheva

Rautiolainen sotilas Aarne Saari, jonka omat teloittivat sodan loppuvaiheissa 12 laukauksella. Muotokuvan on maalannut taitelija Rositsa Tancheva. Tässä Aarne Saaren viimeinen kirja omaisilleen.


3.8.1944
Rakkaat vanhemmat

Lähetän teille viimeiset terveiseni tämän kirjeen mukana. Kuten jo aikaisemmin kerroin teille, en kestä etulinjassa oloa enää. Ja palkkioksi siitä ja mitä aikaisemmista kärsimyksistäni täällä ollessani sain kuolemanrangaistuksen.

Olin tänään oikeudessa ja tuomio pannaan täytäntöön tänään klo 21. Minut ammutaan silloin. Älkää surko minua. Kuolen uskossa, että Jeesus antaa tämän minulle anteeksi. En ole mikäään pahantekijä. Joskin hermoni ovat pettäneet täällä paukkeen ja ryskeen keskellä. Ehkä joskus tapaamme ylösnousemuksessa ja saamme jälleen olla yhdessä. Olen varma siitä, että ne miehet, jotka minut ampuu tulevat sen jälkeenpäin monesti muistamaan, usein. He itse tietävät etteivät tee oikein, mutta heidän täytyy niin tehdä. He tietävät etten pysty olemaan edessä.

Olen syytön rikokseen, joskin lähdin sieltä jossa en voi olla. Ja Jeesus antaa sen minulle anteeksi. Uskon niin. En kuole murhamiehenä, vaan omien hermojeni uhrina. Uskoin aina, että jaksan ja kestän sodan loppuun vaan niin ei oltu määrätty ylhäältä. En tahdo tuomita ketään. Jeesus tuomitkoon meidät itsekunkin tekojemme mukaan. Hän on meidän tuomarimme.

Kuolen suomalaisena ja olen kiitollinen Jumalalle, kun hautani jää jo Suomen puolelle. Sillä parempi on kun on parhain loisto muualla, on kuolema omassa maassa. Minun on paha olla siitä, että teidän vaivanne täten palkitaan. Toivoin ja rukoilin Jumalalta, että saisin edes joskus teille palkita vaivojanne. Vaan niin ei saanut käydä. Surunne on raakaa. Nyt emme me Erkin kanssa palaa enään sinne kotiin. Mutta koettakaa rohkaista itseänne ja uskoa itsenne Jeesukselle. Hän auttaa myös teitäkin vaivoissanne ja surussanne lohduttaa. Uskokaa itsenne Hänen haltuunsa. Hän on pelastuksenne ja turvanne. Hänen huomassaan on teidän hyvä olla ja nukkua Hänen nimeensä.

Jospa voisitte antaa tämän minulle anteeksi. Jospa voisitte muistaa minua omana poikananne, aina elämässänne, Jospa Jeesuksen veri sovittaisi kaiken sen, mitä on edessänne ja mitä on jäänyt taaksemme. En saanut enää nähdä teitä. Emme aavistaneet että jäähyväisemme silloin keväällä oli viimeiset.

Tiedän, että rukoilitte aina puolestani, että saisin palata kotiin, vaan ylhäältä oli määrätty toisin. Tyytykää Herran tahtoon luottaen, että näin on parempi. Luottakaa Häneen aina, sillä Hän on turvanne ikuisesti. Hän jaksaa antaa meille kaiken anteeksi. Kunpa olisin saanut tuntea Hänet jo lapsesta lähtien. Ehkä Hän olisi ottanut jo aikaisemmin minut kurjan syntisen armoihinsa. Nyt voin nukkua Hänen armohelmaansa syntisenä. Mutta vakaana siitä, että hän ottaa minut suojaansa, omaksi lapsekseen. Sitten kerran hänen luonaan tapaamme iki-kirkkaudessa.

En jaksa nyt enempää, sillä elinaikani on lyhyt. Muistonne säilyy ikuisesti rakkaana mielessäni. Eläkää rauhassa luottaen Jeesuksen loppumattomaan armoon. Hän tukee teitä surunne ja ahdistuskenne aikana. Hyviä ja rakkaita vanhempia. Hyviä sisaria ja veljiä, sukulaisia ja tuttavia kaikkia teitä viimeisin terveisin muistaen poikanne Aarne.

Jeesus on meidän turvamme
Häneen uskoen saamme kaiken ajallaan.
Ja hänen helmaansa on meidän hyvä nukahtaa.
Hän puhdistaa meidät armollaan kaikista synnistä.

Suurlähettiläs , "vakooja" John Raymond Ylitalon muotokuva ja Mäkitalon talo Kärkisen kylässä. Ylitalon lähettämät sähköpostit käynnistivät NATO:n perustamisen. Muotokuvan on maalannut taitelija Rositsa Tancheva.

Harmonikkataitelija Unto Jutilan muotokuva, jonka on maalannut taitelija Rositsa Tancheva

Karikatyyrimaalaus jääkiekkoilija Jussi Jokisesta. Maalauksen on tehnyt taitelija Rositsa Tancheva.


Kansanedustaja ,  rovasti Vilho Heikki Kiviojan mutokuvan ja Jokelan pappilan on maalannut taitelija Markku Hakola.

Muotokuva äidistäni Saima Ahosta ja kotitilastani Rautiossa. Maalauksen on tehnyt taitelija Markku Hakola.
Muotokuva isästäni Martti Ahosta. Muotokuvan on maalannut taiteilija Rositssa Tancheva. Tadenäyttelyssäni on reilusti yli 100 maalausta ja historiikit niistä.

Taidenäyttelyssäni on tällä hetkellä 24 rakennusten pienoismallia ja historiikit niistä.

Ojala-Siipolan talo. Pienoismallin on tehnyt Leo Takalo

Talo toimi myös vankien ja kuljettajien levähdyspaikkana, josta talossa on muistona vanhoja käsirautoja ja ketjuja, joilla vangit olivat kahlittuna talon seinään lepoajaksi. Pihalla on ollut myös piiskauspaikka, missä rikollisia rangaistiin pieksämällä. Rangaistut juoksivat sen jälkeen jokirantaan ihoansa vilvoittelemaan. Viimeisenä Kalajoen kihlakunnan pieksäjänä oli Siipolan isäntä Matti Naatus (1817­-1904). Hän oli kirkkotyömaalla rampautunut, mutta piiskurina häntä pidettiin täsmällisenä ja peräänantamattomana.



Rukoushuone

Taidenäyttelyssäni on myös vanhoja valokuvia

Tasavallan presidentti Urho Kekkonen ja Neuvostoliiton presidentti Aleksei Kosygin saunoivat Kalajoen Hiekkasärkllä. 


Vappu 1930 Kalajoella
Veikko Puskala kuvassa keskellä istumassa.

Veikko Puskalasta tuli vakoilun ammattilainen. Puskala tuli puoluetoimintaan Metalliliiton tehtävistä. Järjestösihteeriksi hänet valittiin 1946. Vt. puoluesihteerinä hän toimi 1952-53. Puskala jätti järjestösihteerin tehtävät 1955 sen jälkeen kun hän oli hävinnyt puoluesihteeriäänestyksessä Väinö Leskiselle. Puolueen hajaannuttua hän irrottautui puolueen toiminnasta kokonaan. Erotessaan hän otti haltuunsa SDP:n tiedustelun kortistot ja alkoi kehittää yksityistä vakoilubisnestä. SDP:hen kuulunut Suvi-Anne Siimeksen isoisä Armas Siimes kertoo Puskalan luonteesta, että Puskalalla oli taipumuksia vehkeilyyn, hän oli viinaan menevä ja aatteeton sekä toisinaan aggressiivinen.

Puskala jätti SDP:n, mutta säilytti oikeistososiaalidemokraattisen aatemaailman. Hän laati raportteja SYT:lle kuukausittain SKP:sta. Puskalan toimistosta tuli SYT-säätiön sivukonttori. SYT:iä rahoitti Yhdyspankki ja C. A. Serlachius. Supon toiminta ehti tehostua 1950-luvun loppuu mennessä, mutta Puskalan toiminta ei menettänyt merkitystään. Puskalan raportteja meni Supolle, puolustusvoimille ja Kustaa Vilkunan kautta myös presidentti Urho Kekkoselle. Yhteyksiä oli myös Yhdysvaltain keskustiedustelupalveluun CIA:han. Veikko Puskala, jonka salanimi oli Bror Erikson eli vakoilulla. Rekisterissä oli tuhansia kommunisteja. Supon kortisto kattoi jo 1950-luvulla
30 000 SKP:n jäsentä.


Puskalan Kilama Oy ajautui konkurssiin 1970-luvun alussa. Talousvaikeuksista hänet pelasti Kansallis-Osake-Pankin pääjohtaja Matti Virkkunen, joten toiminta saattoi jatkua. SYT oli voimissaan, sillä sen rahoituksesta huolehti Max Jakobsonin johtama Elinkeinoelämän Valtuuskunta (Eva). Kommunistien toiminta alkoi hyytyä 1970-luvun alussa. Suomesta ei tullut kommunistista maata, vaikka SYT:ssä toimineen rovasti Kusti Korhosen Kaisa-tytöstä vasemmistoradikalismin keulakuva.

Veikko Puskala vietti eläkepäivänsä Kalajoen Vasankarissa ja hän kuoli vuonna 1989. Vasta Jyrki Vesikansan väitöskirjan ”Salainen sisällissota” kautta selvisi suurelle osalle kalajokisia totuus Veikko Puskalasta.


Jussi Kurikkala ja Mikko Hietala Lontoon olympialaisten 1948 maratonjuoksussa, jossa Jussi Kurikkala sijoittui sijalla 13.
Kalajoen Apteekki sai ensimmäisenä maaseutupaikkakuntana apteekkioikeudet Suomessa.
Kuva Hiekkasärkiltä
Tukkeja uitetaan Kalajoen Osuuskaupan kohdalla

Kalajoen kirkon palo
Kylpylä Sanifanin avajaiset

Susivahingot Kalajoella
Evakkoja Hietalan pappilassa - Lankisten perhe
Hiihtäjä Jussi Kurikkala
Hilman hotelli

Kalajoen yhteiskoulu
Wilhelm von Schwerinin hauta Kalajoen hautausmaalla
Raution urheilukentän katsomo
Juhlakulkue Kalajoen vanhalla sillalla
Kalajoen kirkko ja tapuli vuonna 1896
Martti Vainio ja Jukka Kauppila kunniakierroksella Kalajoen urheilukentällä

Kalajoen nuorten onnetomuusauto, jossa kuoli useita kalajokisia nuoria.

Kuvassa oikealla isän isän isä Erkki Aho

Taidenäyttelyssäni on n. 500 valokuvaa.

Tänään 21.4.2021 on Eilan syntymäpäivä. Lämpimät onnittelut Eilalle syntymäpäivän johdosta. Maalauksen on tehnyt taitelija Rositsa Tancheva.



















 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti