sunnuntai 23. joulukuuta 2018

SU 23.12.2018 Suru-uutinen


Tänään sain suru-uutisen. Vanhin veljeni on siirtynyt ajasta ikuisuuteen.

Kalajoki

Kalajoen Joulutervehdys 2015 - Janne Hietala - Jouluyö juhlayö

Kalajoen Joulutervehdys - Joulun kaunein sävel

Kalajoen Joulutervehdys 2017 - Laura Mäkitalo - Ave Maria

Alueuutiset

Tiikerit passitti Ettan Kokkolasta pimeälle kotimatkalle ja joulun viettoon 3–1-tappion kera. Kentän korkeimman pistemäärän (21) keräsi Tiikereiden Aleksandrs Kurdjasovs. Vielä viime kaudella Ettassa pelannut Jiri Hänninen säesti Kurdjasovsia 14 pisteellä.
Etta joulutauolle tylyn tappion myötä – Tiikerit liian vahva Olli Kuoksan suojateille

Kotimaan uutiset

Keskustan sisältä on kuulunut yhä koventuvia moitteita puheenjohtaja Juha Sipilää kohtaan.Moni varsinkin kokeneemman kaartin kepulaispoliitikko kritisoi Sipilää siitä, että tämä ei kuuntele kuin omaa pientä sisäpiiriään ja jättää noteeraamatta muiden keskustalaisten vinkit, neuvot ja ehdotukset.
Pääministeripuolueen Antti Kaikkonen myöntää, että hallitusta kritisoidaan osin ihan aiheesta - ennustaa repivää vaalikevättä: ”Alkaa loka lentämään”

Seitsemän tähden liikkeen perustaja, kansanedustaja Paavo Väyrynen on huolissaan keskustan nykyjohdon poliittisesta linjasta.– Säälin niitä perinteisen keskustapolitiikan edustajia, jotka ovat joutuneet tällä vaalikaudella nielemään nykyjohdon poliittisen linjan, joka on hyvin kaukana perinteisestä alkiolais-kekkoslaisesta linjasta, Väyrynen toteaa.
Paavo Väyrynen IS:lle: Säälin keskustalaisia

Jaa artikkeli Twitterissä
Kevään kampanjakentillä äänestäjiä kosiskelevat perinteisten puolueiden ohella nimekkäiden poliitikkojen johtamat pienet liikkeet. Kansanedustaja Hjallis Harkimoon henkilöitynyt Liike Nyt lähtee vaaleihin valitsijayhdistysten kautta. Konkaripoliitikko Paavo Väyrysen luotsaama Seitsemän tähden liike sen sijaan merkittiin juuri ennen joulua puoluerekisteriin.
Pienten liikkeiden tie Arkadianmäelle on jyrkkä, vaikka keulassa olisikin nimekäs poliitikko

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) vuonna 2016 tekemän selvityksen mukaan eläkeläisistä arviolta 14 % elää suhteellisen köyhyysrajan alapuolella. Tämän jälkeen tilanne tuskin on ainakaan parantunut, kun kansaneläkeindeksiä on leikattu ja jäädytetty. Lähes 40 prosentilla eläkeläisistä eläke jäi alle 1 250 euron kuukaudessa. Heistä kaksi kolmesta on naisia. Tässä joukossa iso osa heitä, joiden toimeentuloon vaikuttaa työeläkkeen lisäksi kansaneläke – kansaneläkeindeksiä on leikattu 0,85 % vuoden 2016 tasosta ja se on jäädytetty.
Suomeen tarvitaan eläkeläisköyhyyden vähentämisohjelma

Sananvapauden uhanalaisuuden myötä vaarassa on myös uskonnonvapaus. Järkyttävää on se, että näitä historiallisia ihmisoikeuksia halutaan nyt rajoittaa valtiojohtoisesti ja median tukemana vetoamalla uudella tavalla tulkittuihin ihmisoikeuksiin ja niin sanotun rasistisen vihapuheen hiljentämiseen. Sananvapauden rajoittaminen kohdistuu etenkin arvokonservatiivisiin kristittyihin ja kansallismielisiin maahanmuuttokriitikoihin”
Sananvapaus on uhattuna Suomessa

Vaikeiden sääolojen aiheuttaman ruuhkan odotetaan purkautuvan Helsinki-Vantaan lentoasemalla viikonlopun aikana. Finavia tiedotti perjantaina, että jäinen sää aiheuttaa ongelmia lentoliikenteelle. Syynä lentojumiin oli se, että lentokoneisiin kertyi jäätä, jonka sulattaminen vaati aikaa.
Tilanne on helpottanut lauantain aikana, mutta normaaleihin lentoaikatauluihin palaaminen ottaa aikansa.
Jäinen tihkusade iski pahimpaan mahdolliseen aikaan – lentojumin odotetaan kuitenkin helpottavan Helsinki-Vantaalla viikonlopun aikana

Alko menetti yksinoikeuden vahvojen oluiden, lonkeroiden ja siidereiden myyntiin vuoden alussa, kun uusi alkoholilaki astui voimaan.
Alkon olut-, lonkero- ja siiderimyynti on laskenut tämän vuoden aikana selvästi.
Marraskuun tilastojen mukaan pudotusta on kertynyt oluessa 30 prosenttia, lonkerossa 48 prosenttia ja siiderissä 18 prosenttia.
Alkoholilain muutos ei nostanut nelosolutta ruokakaupan hitiksi, mutta Alkon myyntiin se aiheutti merkittävän pudotuksen

Tuomittu mies, Kelly Igweh, valitti käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen.Hän vaati, että syyte ja korvausvaatimukset hylättäisiin, koska ei ollut kertomansa mukaan raiskannut tyttöä.
Syytetyn Igwehin mukaan tytöllä oli mahdollisuus poistua tilanteesta niin halutessaan. Hänen mielestään tyttö ei myöskään ollut käskenyt lopettamaan yhdyntää.
Mies raiskasi 16-vuotiaan tytön helsinkiläisbaarin vessassa - tarrasi olkapäästä ja pakotti koppiin

Ulkomaan uutiset

Britanniassa 54-vuotiaan naista ja 47-vuotiasta miestä epäillään Lontoon Gatwickin lennokkihäirinnästä. Poliisin mukaan pariskunta on kotoisin Crawleyn kaupungista.
Brittilehti The Telegraphin mukaan pidätetty kaksikko on aviopari. Ikkuna-asentajana työskentelevän miehen tiedetään olevan lennokkiharrastaja ja hän on myös lennättänyt kauko-ohjattavia helikoptereilta.
Kahden lapsen isän tutut ovat ihmeissään pidätyksestä.
Tällainen on Gatwickin lennokkihäirinnästä pidätetty pariskunta – tuttavat ihmeissään: ”Hän on luotettava perheen isä”

Britannian poliisi on vapauttanut pariskunnan, jota se epäili Gatwickin lentokentän lentoliikenteen häirinnästä. Pariskunta pääsi vapaaksi sunnuntaina. Poliisin mukaan pariskunta teki poliisin kanssa yhteistyötä eikä heitä enää epäillä Gatwickin välikohtauksesta.
Britannian poliisi vapautti lentoliikenteen häirinnästä epäillyn pariskunnan - eivät enää epäiltyjä

Vedenalaisten maanvyörymien mahdollisesti aiheuttaman tsunamin seurauksena yli 40 ihmistä on kuollut aaltojen vyöryttyä maihin Indonesian Sundansalmessa. Asiasta kertoo maan hallitus.
Hätätilaviranomaisten mukaan tsunamissa on loukkaantunut 584 ihmistä.
Tsunami iski rantaan Jaavan ja Sumatran saarten välisessä Sundasalmessa, joka yhdistää Jaavanmeren ja Intian valtameren toisiinsa.
Yli 40 kuollut ja lähes 600 loukkaantunut tsunamin iskettyä Indonesiassa – Syynä ilmeisesti Krakatau-tulivuoren purkaukset: "Minun piti juosta, kun aalto ohitti hiekkarannan"

222 ihmistä on kuollut ja satoja loukkaantunut tsunamissa Indonesian Jaavan ja Sumatran saarilla.
Tsunamiaallot vyöryivät maihin Jaavan ja Sumatran saaret erottavassa Sundansalmessa lauantaina illalla paikallista aikaa. Indonesialaisten medioiden mukaan aallot olivat parin metrin korkuisia.
Yle seuraa: Indonesian tsunamin uhrimäärä noussut jo 220:een – Paikallisille ja turisteille varoitus: "Älkää palatko rannoille vielä"

Uutistoimisto AFP:n mukaan ensimmäisenä pidätetyt neljä miestä ovat 25–33-vuotiaita. Heistä ensimmäisenä pidätetty on putkimiehenä työskennellyt Abderrahim Khayali. Mies pidätettiin Marrakeshissa maanantaina muutama tunti sen jälkeen, kun naisten ruumiit oli löydetty läheltä Imlin kylää Atlas-vuorilla.
Tämä tiedetään pohjoismaalaisten naisturistien murhista epäillyistä miehistä: vannoivat uskollisuutta Isisille, tulivat vaatimattomista oloista...

Yhdysvallat on antanut Ukrainalle lisätukea Kertsinsalmen selkkauksen jälkeen. Nyt Yhdysvallat avustaa Ukrainaa lahjoittamalla sille kymmenen miljoonaa armeijan ylläpitoon ja puolustuskustannuksiin.
Kaksitoista Venäjän SU-27 ja SU-30 hävittäjää laskeutui lauantaina miehitetylle Krimille, kertoo Daily Express.
Silminnäkijät sanovat hävittäjien laskeutuneen Belbekin lentotukikohtaan Krimillä. Lentotukikohta on ollut Venäjän hallussa vuodesta 2014 lähtien.
USA avustaa Ukrainaa Venäjää vastaan

Kuolonuhrien määrä on noussut Somalian pääkaupungissa Mogadishussa lauantaina tehdyssä autopommi-iskussa. Kaksoisiskussa lähellä presidentinpalatsia on menehtynyt 20 ihmistä. Asiasta kertoo poliisi.
Somalian itsemurhaiskun kuolonuhrien määrä 20, yli 40 loukkaantunut

Talousuutiset

Yhdysvalloissa liittovaltion hallinto jouduttiin sulkemaan osittain Meksikon rajamuuria koskevan kiistan takia.
Kongressi lopetti työnsä perjantai-iltana kahdeksan aikaan ja palaa työhönsä vasta lauantaina puolilta päivin. Se ei tästä johtuen ehtinyt hyväksyä jatkoa liittovaltion rahoitukselle.
Liittovaltion rahoitus katkesi keskiyöllä eli aamuseitsemältä Suomen aikaa.
Senaatin ja Valkoisen talon edustajat kävivät illalla viime hetken neuvotteluja hallinnon osittaisen alasajon estämiseksi
Yhdysvaltain hallinto suljettiin osittain jo kolmatta kertaa tänä vuonna – Meksikon muurikiistassa ei sopua

Urheilu-uutiset

Teemu Pukki pelasti Norwichin jälleen pinteestä jalkapallon Englannin Mestaruussarjassa. Suomalaishyökkääjä viimeisteli takatolpalta ottelun ainoan maalin vieraskentällä Blackburnia vastaan 86. minuutilla.
Pukin maali nosti Norwichin takaisin sarjakärkeen kahden pisteen erolla Leedsiin, joka pelaa viikonlopun ottelunsa sunnuntaina Aston Villaa vastaan.
Teemu Pukin hurja maalivire jatkuu – suomalaishyökkääjä laukoi Norwichin jälleen voittoon viime hetkillä

19-vuotias Nella Korpio säväytti lauantaina, kun hän laski maailmancupin pisteille pujottelussa Ranskassa Courchevilissä. Korpio oli kisassa 23:s. Viimeksi suomalaisnainen oli ollut pisteillä yli neljä ja puoli vuotta sitten, kun Tanja Poutiainen oli 20:s Lenzerhaiden suurpujottelussa maaliskuussa 2014.
Kalle Palanderkin yllättyi uudesta suomalaisesta maailmancupin pisteillä: ”Aivan hemmetin kova juttu!”

Real kaatoi Abu Dhabissa pelatussa finaalissa Arabiemiraattien Al Ainin vaivatta 4-1. Espanjalaisseuralla on nyt yhteensä neljä seurajoukkueiden MM-titteliä, enemmän kuin millään muulla seuralla.
Maailman parhaaksi pelaajaksi tänä vuonna valittu Luka Modric vei Realin johtoon avauspuoliajalla, ja Sergio Ramos käytännössä varmisti voiton 2-0-osumallaan tunnin kohdalla.
Real Madrid jyräsi jälleen kerran seurajoukkueiden maailmanmestariksi

Helsingin Jokerit vankisteli asemiaan KHL:n Läntisen konferenssin kärkipäässä jatkoaikavoitolla Riian Dinamosta. Suomalaisjoukkue nappasi lauantaina kaksi pistettä jatkoajalla 3-2-lukemin.
Dinamo johti ottelua kahdesti, mutta Jokerit nousi molemmilla kerroilla tasoihin. Isäntien maaleista varsinaisella peliajalla vastasivat Brian O'Neill ja Max Wärn
Jokerit taisteli jatkoaikavoittoon tulikuumassa ottelussa

Linda Sällström on kolmekymppisenä jalkapalloammatilaisena tehokas kansainvälisen tason hyökkääjä. Jos hän olisi mies, hän olisi todennäköisesti myös miljonääri.
Naisten jalkapallossa maailman parhaidenkaan palkat eivät yllä miljoonaluokkaan. Esimerkiksi lajin tunnetuimmat supertähdet, brasilialainen Marta ja yhdysvaltalainen Alex Morgan joutuvat tyytymään noin 400 000 euron vuosipalkkaan, kun miesten puolella kirkkaimmat tähdet kuittaavat saman summan alle viikossa.
Häikäisevä suomalaishyökkääjä tykittää maaleja ja opettelee Pariisissa poskisuudelmia – Linda Sällström halusi miljonääriksi, mutta tulikin onnelliseksi

Dillian Whyte
tyrmäsi Dereck Chisoran 11. erässä Lontoossa myöhään lauantai-iltana isketyssä raskaan sarjan ottelussa. Chisora oli ottelussa aktiivisempi osapuoli ja kävi vahvasti Whyten päälle varsinkin ottelun alussa. Tilanne tasaantui kamppailun edetessä, ja viihdyttävän ottelun ratkaisu nähtiin 11. erässä.
Video: Dereck Chisora putosi kuin märkä rätti hurjassa raskaan sarjan taistossa – ”Nyt nukkuu, nyt nukkuu!”

Nykyaikaisen 5-ottelun kaksinkertainen olympiamitalisti Wäinö Korhonen on kuollut.
Melbournen olympialaisissa 1956 kaksi olympiapronssia voittanut Wäinö Korhonen kuoli pitkän sairauden uuvuttamana 13. joulukuuta 2018. Hän oli kuollessaan 91-vuotias. Korhonen oli syntynyt 21. joulukuuta 1926 Jääskessä luovutetun Karjalan alueella.
Kaksinkertainen olympiamitalisti Wäinö Korhonen kuollut

Lauri Markkanen johdatti Chicago Bullsin viime yönä voittoon Orlando Magicia vastaan.
Suomalainen keräsi muhkeat 32 pistettä Bullsin 90-80-voitossa. Markkanen oli ottelun tehokkain pelaaja.Pisteiden lisäksi hän saldotti tililleen kolme syöttöä ja kuusi levypalloa.
Markkasen mahtava monsteridonkki herättää ihastusta: ”Lauri vei Vučevićin sielun”

Jäätanssijat Scott Moir ja Tessa Virtue kohauttivat alkuvuodesta nostolla, jota pidettiin poikkeuksellisen seksikkäänä Tähtipari nousi otsikoihin jo Kanadan mestaruuskisoissa, kun Moir nosti Virtuen harteilleen ja Virtue kietoi jalkansa Moirin hartioiden ympärille.
Nostoa pidettiin niin seksikkäänä, että kanadalaislehdet joutuivat miettimään, voiko nostosta otettuja kuvia edes julkaista. Olympiaparin nostoa pidettiin liian seksikkäänä - lehdet pohtivat, voiko kuvia edes julkaista - kanadalaiset valittiin nyt vuoden urheilijoiksi

Trotz Unentschieden gegen Tyson Fury: Deontay Wilder bleibt Weltmeister | Boxen | Highlights | SPOX
Maailmalla tapahtuu

Perjantaina tuli kuluneeksi 30 vuotta maailmaa järkyttäneestä Lockerbien pommi-iskussa. Lontoosta noussut Pan Amin jumbojetti Boeing 747-121 räjähti Lockerbien kylän yllä 38 minuuttia lähdön jälkeen. Kaikki koneessa olleet 259 ihmistä ja 11 Lockerbien asukasta kuolivat.
Yksi koneessa olleista oli 26-vuotias suomalaissyntyinen Hanne-Maria Maijala Root.
Boeing 747-121 räjähti Lockerbien kylän yllä tasan 30 vuotta sitten – suomalainen Hanne-Maria oli yksi 270:stä uhrista

Alueen nimi on Agbogbloshien romupiha, ja se sijaitsee kivenheiton päässä länsiafrikkalaisen Ghanan pääkaupungin Accran keskustasta. Vastaavia jätteenkäsittelyalueita on kaupungin liepeillä useita, mutta Agbogbloshie on Ghanan suurin ja tutkituin – ja saanut eniten kielteistä julkisuutta.
Aaltopellistä ja laudoista kyhättyjen hökkelien välissä kulkee kapea käytävä. Sen varrelle on kasattu vieri viereen pari metriä korkeita pinoja tietokoneen keskusyksiköitä. Niiden parissa työskentelee romunlajittelija Baba Adi.
Romu pilkotaan rahaksi

Pellot ovat lumen peitossa Mustasaaressa Miekan kylässä ja tuuli tuivertaa niin että pipoa saa painaa syvälle päähän. Laitumella käyskenteleviä villasikoja pakkanen ei kuitenkaan hetkauta.
Maatalousyrittäjät Taru ja Joakim Joutsi hankkivat ensimmäiset mangalitzarotuiset villasiat 2015. Nyt lauma on kasvanut jo sataan yksilöön.
Vapaana laiduntavan villasian rasvainen liha on harvinainen jouluherkku – mustasaarelaistila teki villasioista itselleen pääelinkeinon

Kokemäellä toimivan perheyhtiön Lehtosen Konepaja Oy:n toimitusjohtaja Erkki Lehtonen (s. 1955) on tuomittu viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.
Virkamiehen väkivaltaisessa vastustamisessa oli kysymys siitä, että Lehtonen käytti väkivaltaa estääkseen Lehtosen Konepajalle saapunutta työsuojelutarkastajaa tekemästä lainmukaista tarkastusta.
Konepajan toimitusjohtaja tuomittiin virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta – käräjäoikeuden mukaan halusi estää työsuojelutarkastuksen

21.12. tuli täyteen 50 vuotta siitä, kun Apollo 8 laukaistiin avaruuteen.
James ”Jim” Lovell, Frank Borman ja William Anders olivat ensimmäiset ihmiset, jotka poistuivat maapallon kiertoradalta. He kiersivät kuun 10 kertaa.
Ihminen näki koko maapallon ensimmäistä kertaa 50 vuotta sitten - Apollo 8 -avaruuslento teki mahdottomasta ajatuksesta totta

Ex-kansanedustajan tytär Marketta ja ex-kilpaurheilija Jari Hautakorpi ovat taistelleet yli 20 vuotta eri oikeussaleissa korvauksista. Yli 20 vuotta kestänyt korvaustaistelu sai alkunsa liikenneonnettomuudesta vuonna 1993, kun naislääkäri ajoi Marketta Hautakorven, 52, auton perään Tampereen keskustassa ja Marketta sai vamman niskaansa.
Taistelua on käyty kaikissa oikeusasteissa aina Euroopan ihmisoikeustuomioistuinta myöten. Marketan tuki ja apu on ollut aviomies Jari.
Työkykynsä menettäneen Marketan oikeustaistelu on jatkunut jo 20 vuotta - ”Usko ihmisiin on mennyt”

Keskus valmistui ajoissa olympialaisiin, mutta hinta räjähti käsiin. Sen piti maksaa 29 miljoonaa euroa, mutta kustannukset nousivat järkyttävään 194 miljoonaan euroon (vuoden 2014 valuuttakursseilla). Hyppyrimäet päätettiin rakentaa maastoon, joka on täynnä juoksuhiekkaa.
Projektista vastannut Akhmed Bilalov pakeni Lontooseen. 194 miljoonan euron mäkikatastrofi johtui käsittämättömästä virhearviosta: Putinin ripitys oli karu - pääsyyllinen pakeni maan alle myrkytyksen jälkeen

Yle Areena

Kummelin totuus Joulupukista

Youtube-videot

Weihnachtsmann und Rentiere in Lappland Finnland - Weihnachtsmanndorf Rovaniemi - Video für Kinder

Yellow Vests – 6th round: Tear gas, water canons deployed at protest in Paris

Musiikki

Merry Christmas and Happy New Year. Song "Happy Christmas (War Is Over)" by Celine Dion.

Loppukevennykset

Poliisi on julkaissut Facebookissa perinteisen joulutervehdyksensä. Tarkkasilmäisimmät huomasivat nopeasti, että jouluvideolla esiintyvä naispoliisi on julkisuudesta tuttu.
Naispoliisi on nimittäin entinen Suomen Neito ja Miss Suomi -finalisti Saana Kalli (os. Anttila). Saana kilpaili Suomen kauneimman kruunusta vuonna 2003. Sittemmin nainen opiskeli unelma-ammattiinsa poliisiksi, ja oli jo vuonna 2016 vanhempi konstaapeli.
Suomen poliisi julkaisi perinteisen jouluvideonsa – viehättävä naispoliisi paljastui entiseksi Miss Suomi -kaunottareksi

Ammattilaiskehonrakentaja Aaron Reed pistää silmään jopa huippuunsa viritettyjen lihaskimppujen joukossa. Yhtenä maailman pisimmistä kehonrakentajista tunnettu Aaron Reed, 37, innostui kuntosalilla käymisestä jo varhaisessa vaiheessa, 12 vuoden ikäisenä.Nuoruudessa hänen esikuvansa oli kehonrakennuksen seitsenkertainen Mr.Olympia, Arnold Schwarzenegger
Kaksimetrinen kehonrakentajajärkäle on mykistävä ilmestys - yksi kuva kertoo kaiken erosta kilpakumppaneihin

Etsitkö kotimaanmatkoillasi hauskaa nippelitietoa kohteista? Ennätyksiä seuraavat matkailijat tuntevatkin ehkä Suomen pisimmän sillan. Titteli on hallussa pohjanmaalaisessa Mustasaaren kunnassa sijaitsevalla Raippaluodon sillalla, joka on 1 045 metriä pitkä. Sillalle on Vaasan keskustasta noin varttitunnin ajomatka. Vuonna 1997 liikenteelle avatun vinoköysisillan voi ylittää auton lisäksi myös jalkaisin tai polkupyörällä. Raippaluodon saaren mantereeseen yhdistävällä sillalla on myös alueita, joilla voi kalastaa.
Tiesitkö mistä löytyy Suomen pisin silta? Tältä se näyttää

Liikunta ja terveys

Verenpaine , pulssi , Paino ? kg. Jumppa 20 /5370 min, kuntosali 0/8885 min, kävely 4/1229 km , uinti 0/41000 m, pyöräily 0/3580 kmEi kommentteja:

Lähetä kommentti