perjantai 21. joulukuuta 2018

PE 21.12.2018 Ortodoksinen joulu


Joulun juhlinta alkaa Bulgariassa 24. joulukuuta päivällisellä, johon kuuluu pariton lukumäärä ruokalajeja, esimerkiksi 5, 9 tai 11 kappaletta. Ateria on kokonaisuudessaan kasviksista tehty ja se koostuu papusopasta, makeista ja suolaisista leivonnaisista, riisillä täytetyistä kaalin lehdistä, vihanneksista sekä suuresta määrästä hedelmiä ja pähkinöitä.
Bulgariassa jouluisin tehdään pitaleipä, jonka sisälle leivotaan onnen kolikko, joka on yksi bulgarialaisista jouluperinteistä.
Kun jouluaatto on kokonaan omistettu kasvisruoalle, joulupäivän menu keskittyy lihan ja erityisesti sianlihan ympärille.
Perinteinen bulgarialainen aattoateria on tiukasti lihaton, jos ortodoksisia perinteitä noudatetaan. Aattoillallisella tarjotaan silloin pariton määrä annoksia, usein seitsemän, yhdeksän tai yksitoista ruokalajia. Itseleivotut leivät olivat tärkeässä asemassa. Isäntäperhe ja vieraat valmistivat kukin erilaisia leipiä.

Perinteinen joululeipä on pyöreä tai soikea, mielellään meikäläistä bostonkakkua ulkonäöltään muistuttava tai muutoin koristeltu. Perheen vanhin mies murtaa leivän ja antaa palan kullekin.
Sen kanssa syötäviä tyypillisiä aattoruokia ovat papumuhennos, täytetyt paprikat, sarmi eli joko viinilehti- tai hapankaalikääryleet, sipulit, valkosipulit, kurpitsa, keitetty vehnä, saksapähkinät, kuivatut ja tuoreet hedelmät - sekä banitsa, joka kuuluu vähän juhlaan kuin juhlaan. Suola, pippuri ja sokeri lasketaan omiksi ruokalajeikseen.
Leipään tai banitsaan voi leipoa sisään lantin, ja se jolle lantti sattuu, on seuraavana vuonna onnekas. Saksanpähkinöitä pitää ehdottomasti olla ja niiden avaaminen on myös yksi tapa ennustaa seuraavaa vuotta. Jos avattu pähkinä, on tuore ja hyvä, niin niin on tuleva vuosikin. Jos se taas on pilaantunut, niin…
Pöytään jätetään yksi tyhjä paikka - toisten tietojen mukaan jollekin rakkaalle vainajalle, toisten tietojen mukaan Jumalasynnyttäjälle. Syötyään kaikki nousevat pöydästä yhtä aikaa. Pöytää ei korjata koko yönä
Myös tulen pitää palaa takkauunissa läpi yön. Sen on tarkoitus ehkä viestiä vain kodin lämpöä, mutta toisten tietojen mukaan siinä on myös vanhaa auringonjumala Bogovitsan perinnettä – aurinkoa halutaan auttaa lämpenemään.

Papumuhennos
2 kupillista kuivattuja papuja, ½ kupillista öljyä, 3-4 sipulia, 2-3 tomaattia, suolaa, lusikallinen paprikaa, persiljaa, minttua ja maun mukaan 5-6 pepperonia.

Pavut huuhdellaan, liotetaan yön yli ja keitetään rauhallisella lämmöllä kypsiksi, maustetaan suolalla. Sipuli pienitään, haudutetaan öljyssä pehmeäksi, joukkoon leikellään tomaatit, maustetaan mintulla ja paprikalla, haudutetaan. Pavuista kaadetaan vesi pois ja ne laitetaan alimmaisiksi uunivuokaan. Päälle levitetään sipuli-tomaatti seos, persiljaa sekä pepperoneja. Päälle lusikoidaan tarpeellinen määrä keitinlientä ja haudutetaan hetki uunissa.
Tarjoillaan lämpimänä.

Täytetyt paprikat
Paprikat täytetään esim. edellisen ohjeen mukaan tehdyllä papumuhennoksella, asetellaan kattilaan ja keitetään hapankaalimehussa tai suolavedessä. Meikäläisittäin ehkä suolakurkkuliemessä. Tarjoillaan kylminä.

Hapankaalikääryleet
Kokonainen hapankaali, kaksi sipulia, puoli kupillista öljyä, kupillinen riisiä, suolaa, paprikaa, kynteliä.
Lehdet irrotetaan kaalinpäästä ja paksut kohdat lehden tyvestä vuollaan pois. Sipuli kuullotetaan öljyssä, joukkoon kaadetaan riisi, vesi, suola ja mausteet. Kun riisi on kypsää, asetetaan reilun lusikallisen verran lehdelle, kääritään napakaksi kääryleeksi, asetellaan tiiviisti vierekkäin kattilaan ja haudutetaan hiljaisella tulella tunnin verran hapankaalimehussa. Jos se on kovin hapanta, laimennetaan vedellä. 

Sipulisalaatti
Pieniä sipuleita, öljyä, suolaa sitruunamehua, saksanpähkinöitä.
Sipulit laitetaan kuorineen uuniin, kuori on helpompi irrottaa kypsistä sipuleista. Kuorittujen sipulien päälle ripotellaan suolaa, oliiviöljyä, sitruunamehua ja saksanpähkinän sydämiä sekä haudutetaan vielä vähän aikaa uunissa. Koristellaan oliiveilla.

Keitetty vehnä
500 g kokonaisia vehnänjyviä, 200 g sokeria, 50 g saksanpähkinä rouhetta. Vehnänjyvät huuhdellaan ja haudutetaan vedessä kypsiksi. (Voi nopeuttaa liottamalla) maustetaan kypsänä sokerilla ja sekoitetaan pähkinät joukkoon

Useissa ortodoksisissa maissa joulua vietetään vanhan kalenterin eli juliaanisen kalenterin mukaan 7.1, joka on 13 päivää jouluaatosta, Suomessa ortodoksit viettävät joulua, kuten muut länsimaiset kirkot 25.12 uuden kalenterin mukaan. Ennen joulua ortrodoksit paastoavat 40 päivää, paasto päättyy 24.12 jouluaaton iltana ja liturgian jälkeen illalla syödään jouluateria. Perheestä riippuen lahjoja annetaan jouluaattona tai joulupäivänä ja ne ovat Kristuksen syntymäpäivälahjoja, monilla käy myös joulupukki vaikka se ei ole ortodoksinen tapa. Ortodoksit muistavat vainajia kuten luterilaiset ja käyvät jouluna omaisten haudalla. Joulu on yksi ortodoksien suurimmista juhlista ja sillä on oma ikoni, jossa Jeesus syntyy pimeässä luolassa tallin sijaan.

Joulupäivän lisäksi juhlitaan toista joulupäivää 26.12 joka on omistettu Jumalansynnyttäjälle Neitsyt Marialle ja kolmas joulupäivä 27.12 on “Tapaninpäivä” ja silloin juhlitaan kristillisen kirkon ensimmäistä marttyyriä Pyhää Stefanosta. Papit vierailevat useissa kodeissa joulunaikaan slaavimassa eli pitämässä rukoushetkiä ja syövät samalla perheen kanssa jouluaterian. Ortodoksien joulunaika päättyy uuden vuoden aattona 31.12 ja sitä pidetään Kristuksen syntymän päätösjuhlana.

Ortodoksinen ja roomalaiskatolinen kirkko erkaantuivat vuoden 1054 skismassa, ortodoksit muodostivat kristinuskon itäisen haaran ja läntisen haaran muodostivat roomalaiskatoliset. Ortodokseja on maailmassa noin 260 miljoonaa (2011) ja eniten ortodokseja on Euroopassa, joiden osuus on noin 80 %. Suurimmat ortodoksiset maat ovat Venäjä, Kreikka, Georgia, Romania, Serbia ja Bulgaria, näiden maiden väestöstä yli 80 % ovat ortodokseja.

Talvipäivänseisaus

Kalajoki

Kalajoen Joulutervehdys 2018 - Janne Hietala - Tähti, tähdistä kirkkain

Kalajoen Joulutervehdys 2018 - Laura Mäkitalo - Ja neitsyt pikku poijuttansa

Kalajoen Joulutervehdys 2016 - Timo Marttala - Tonttu

Kalajoki - ympäri vuoden 2012

Vankeutta kapakkatappelusta Kalajoella

Kalajoen kirkon peruskorjauksen II-vaiheen urakoitsijat valittu

Alueuutiset

Koulupoliisi väsyi huumeongelman vähättelyyn ja haluaa saada tuhannet kokkolalaiset kuulemaan, mistä on kyse – "Lähes päivittäin joku käy koulua pikku pöllyissä"

Laittoi myyntiin Ylivieskasta vuokraamansa kaivurin – Törkeästä petoksesta ehdollista vankeutta

Kotimaan uutiset

Sipilän hallituksen luoma tulospalkkio julki: Jos työtön työllistyy, virkamies voi kuitata 1000 euron bonuksen

Vuoden viimeinen kyselytunti päättyi perinteiseen vitsailuun: ”Olen ikääntynyt valkopartainen mies Lapista Korvatunturilta..."

Hotelli Iso-Syöte kärsinyt merkittävät vahingot Pudasjärvellä: Tulipalo ei ole vielä hallinnassa ja 100 ihmistä joudutaan siirtämään Pikku-Syötteelle

Karu käytäntö huolestuttaa hoitajia: Vanhukset herätetään pesulle keskellä yötä - ”Täysin asiaankuulumatonta toimintaa”

Suomi ottaa 750 syyrialaista ja kongolaista pakolaista 2019
Erkin kommentti: Jotakin hallituksen toiminnassa on pahasti pielessä, kun omia vanhuksia ei pystytä hoitamaan, mutta kuitenkin otetaan 750 syyrialaista ja kongolaista elätettäväksi.

Työllisyysaste nousi hallituksen 72 prosentin tavoitteeseen – Sipilä: "Se on keveiden tuuletusten paikka autotallissa tänään"

Sdp ja kokoomus ottivat yhteen eduskunnassa – ”Luoja varjele mitä sieltä tulee jos valtaan pääsette”

Trafi palkittiin tietosuojasta – ”Tärkeää panostaa osaamiseen, osallisuuteen ja luottamukseen”

Trafi julkaisi kaikkien ajokorttitiedot – sitten nousi meteli ja palvelu suljettiin – ”Suhtaudumme erittäin vakavasti”

Kansanedustaja Vähämäki syyteharkintaan törkeästä petoksesta – eduskunta ei tee vielä mitään
Erkin kommentti: Jos Vähämäkeä syytetään, niin silloin pitää nostaa syyte myös vuokrantajaa kohtaan. Vuokranantajahan on rikoskomisario. Koska eduskunnan kanslia on hyväksynyt menettelyn, niin syyllisiä löytyy myös sieltä eiä syyteketju voi pysähtyä kansanedustajaan, vaan koskee myös vuokranantajaa rikoskomisariota ja eduskunnan kansliaa. Esitutkinnassa on lain mukaan otettava huomioon kaikki asiaan vaikuttavat tekijät.

Ulkomaan uutiset

Kaaos Lontoon Gatwickin lentokentällä pahenee, raahelaisen Julian lento koti-Suomeen jäi haaveeksi – "Ihmiset istuivat lattialla, monet itkivät"

Yksi kuoli auton törmättyä väkijoukkoon Saksassa – yhdeksän loukkaantui

Norja palauttaa 1 600 somalia kotimaahansa

Puolustusministeri James Mattis jättää tehtävänsä – viittaa erimielisyyksiin presidentin kanssa

Grenzkontrollen lohnen sich
Rajavalvonta tuotti tulosta. Saksa kontrolloi Strassbourgin terrori-iskun jälkeen Ranskan, Luxemburgin ja Belgian vastaista rajaa 780 poliisin voimin. Terroristia ei tavoitettu, mutta 50 tuntia kestäneessä vartoinnissa jäi kiinni 154 muuta etsintäkuulutettua sekä 15 pidätysmääräyksellä etsittyä, Junge Freiheit-lehti kertoo

Saksan vihreiden johtaja Annalena Baerbock haluaa, että rikoksiin syyllistyneet ja hylyn saaneet turvapaikanhakijat karkotetaan nykyistä nopeammin, uutisoi Süddeutschezeitung

Saksan hallitus on hyväksynyt omasta puolestaan ammattityövoimaa koskevan maahanmuuttolain. Se helpottaa EU:n ulkopuolella asuvien ammatti- ja korkeakoulututtujen tuloa paikkaamaan pahenevaa ammattityövoimapulaa. Se sallii ammattikoulutetuille pääsyn rajoitetuksi ajaksi Saksaan etsimään työpaikkaa, jos pystyvät tekemään sen omalla kustannuksellaan. Sama koskee myös koulutus- ja harjoittelupaikkaa etsiviä. Hylyn saaneet ja poistumaan määrätyt turvapaikanhakijat voivat saada oleskeluluvan, jos heillä on työpaikka, josta saadusta palkasta maksetaan sosiaaliturvamaksut, osaavat saksaa, pystyvät elättämään itsensä ja ovat hyvin integroituneita. Laki menee vielä liittopäivien käsittelyyn. Saksassa arvioidaan olevan tällä hetkellä noin 1,2 miljoonaa vapaata työpaikkaa.

Qatarin MM-kisojen rakennustöiden kuolonuhrien määrä järkyttää – ”Tulee mieleen Egyptin pyramidien rakennustyöt”

Putin: Trumpin shokkipäätös oikea, USA:n joukoilla ei oikeutta olla Syyriassa

Saksalainen tuomioistuin kumosi Facebook-bannin – ”FB:n yhteisösäännöiltä puuttuu vihapuheen osalta oikeudellinen perusta”
Turvapaikanhakijkoiden kännyköiden tutkiminen identiteetin ja tuloreitin selvittämiseksi on tuottanut Die Welt-lehden mukaan laihan tuloksen. Lehden saaman tiedon mukaan, salakuljettajat syöttävät asiakkailleen annettavaan kännykkään jo valmiiksi sopivat tiedot. Paremman tuloksen tuottaa kielen tunnistaminen. Virallisen tiedon mukaan Saksaan tällä hetkellä tulevista turvapaikanhakijoista 60 prosentilla ei ole passia, lehti kirjoittaa. Se mitä kirjataan nimeksi ja lähtömaaksi riippuu tulijan itsensä antamista tiedoista.
Kontrolle von Asylbewerber-Handys überführt nur wenige Betrüger

Talousuutiset

Amerikkalaisjätti ostaa suomalaisen peliyhtiön Small Giant Gamesin puolella miljardilla eurolla

Jäähyväiset puulattioille? 111 vuotta lattialankkuja höylännyt saha meni konkurssiin, vaikka kiinnostus puuhun on taas kasvussa

Urheilu-uutiset

Nuoret Leijonat pelaa MM-kullasta Ylen kanavilla – katso Suomen otteluohjelma ja tv-lähetystiedot

Kasperi Kapanen 0+1 vs Florida

Joonas Donskoi 1+0 vs Winnipeg

Maailmalla tapahtuu

Sukulainen kavalsi 102-vuotiaalta sotaveteraanilta yli 30 000 euroa – Veteraanilla ei ollut hoitokodin retkellä varaa ostaa edes jäätelöä

JHL:n kassan virhe synkensi satojen työttömien joulun – rahat jumissa pankissa: ”Olemme hyvin pahoillamme”

Karma kosti belgialaiselle kaljavarkaalle – jumittui tunneiksi aitaan

Yle Areena

Kummelin joulu

Jakso 1


Jakso 2


Jakso 3

https://areena.yle.fi/1-3858064


Youtube-videot

Suomen legendaarisimmat tv-kokit maistoivat nyhtökauraa

DREIHUNDERT MILLIONEN FLÜCHTLINGE KOMMEN! Menschenhasserin Merkel akzeptiert Migrationspakt!

Joulupukki lähti Korvatunturilta välittämään jouluiloa – katso video

Mielipiteet

Orjakauppaa tulospalkalla

Näkökulma: Bernerin esitys ihmetyttää - miksi lisärahaa juuri Ahvenanmaalle?

Atte Kaleva: Perussuomalaiset ei saa yksin aikaan mitään

EU on jo liittovaltio

Takaisin Impivaaraan? Suomalainen media saisi todellakin katsoa peiliin. Kiinnostamattomuus ja asiantuntemattomuus tulevat yhä useammin esille niin EU- ja YK-uutisoinnissa mutta myös muiden kansainvälisten toimijoiden piirissä tapahtuvien asioiden kertomisessa. Maailman globalisoituessa ja Euroopan yhtenäistyessä prioriteetit olisi asetettava uutisoinnissa uudelleen. Ehkä myös journalistien koulutuksessa on parantamisen varaa. Onko uusilla toimittajille edes edellytyksiä, kykyä ja halua seurata, mitä maailmassa tapahtuu? Tietämättömistä toimittajista tulee tietämättömiä päätoimittajia, uutispäälliköitä ja uutistuottajia. Osasyyllinen lienee suomalaisen ulkomaan journalismin pitkään jatkunut alasajo samaan aikaan, kun ulkomaiset uutistoimistot syöttävät toimitusten järjestelmiin yhä nopeammin yhä pinnallisempaa ja usein, kuten monet esimerkit todistavat, yhä epäluotettavampaa sisältöä. Ulkomaantoimittajia - ja ulkomaantoimituksia on entistä vähemmän. Kielitaito muun kuin englannin osalta on heikentynyt. Kirjeenvaihtajia on enää kourallinen aikaisempaan verrattuna. Ulkomailla toimivia suomalaisia free-toimittajia ei juurikaan enää käytetä vaan suorastaaan lapioidaaan syrjään milloin milläkin tekosyyllä. Jos suomalainen media ei jätä korostamaansa vastuullisuutta puhtaaksi korulauseeksi, niin se siirtää lähitulevaisuuden kehittämispainopisteen selkeästi ulkomaiden tapahtumien ja kansainvälisten järjestöjen sisällä tapahtuvan toiminnan uutisointiin sekä avaa suomalaisille ikkunoita ulkomailla paikan päällä tehdyillä jutuilla ja ohjelmilla.

Kotimaan matkailu

Messaggio di Babbo Natale per i bambini: Lapponia per il prossimo Natale Finlandia Rovaniemi Santa

Corsa delle renne di Babbo Natale in Lapponia dall'alto: Rovaniemi Finlandia Santa Claus Villaggio

Villaggio di Babbo Natale veduta aerea: Lapponia Finlandia Rovaniemi renne di Santa Claus polo norte

Villaggio di Babbo Natale a Rovaniemi Lapponia: L'inverno è arrivato Santa Claus Village Finlandia

Villaggio di Babbo Natale: Apertura del Natale 2017 Rovaniemi Lapponia Finlandia Santa Claus Village

L'indirizzo di Babbo Natale Lapponia per i bambini: Finlandia Rovaniemi Ufficio postale Santa Claus

Ulkomaan matkailu

10 Best Places to Visit in France - Travel Video

Christmas in Paris | Noël à Paris | Paris France

10 Best Places to Visit in Greece - Travel Video

10 Best Places to Visit in Italy - Travel Video

Budapest, Hungary | Fairytale City

Musiikki

Vieno Kekkonen - Rekiretki

Ragni Malmsten - Metsän Joulu

Laila Kinnunen - Petteri Punakuono

Eila Pienimäki - Helkkää Pienet Tiu'ut

Eila Pienimäki - Nipsun Ja Hipsun Joulupuuro

Marion - Joulupukin Maa

Kielet

Learn Bulgarian - Simple sentences - Lesson

Bulgarian General Talk vocabulary

Learn Bulgarian With 100 Words Lesson 1 (Greatings)

Bulgarian Phrases

Bulgarian Alphabet

Learn Bulgarian: The Bulgarian Alphabet (Българската азбука)

Loppukevennykset

Poliisi jakoi murheellisen tarinan 16-vuotiaasta nuoresta: "On tää vittu kornia, että kyttä on eka joka kysyy mitä mulle kuuluu"

Just for laughs

Nun and Priest Pranks - Best Of Just For Laughs Gags

Kuten amerikkalaiset Israelissa, mies ja hänen vaimonsa istuivat Beetlehemin matkamuistomyymälän ulkopuolella odottaen matkakaveriaan. Arabialainen myyntimies lähestyi heitä kantaen vöitä. Kiihkeän myyntipuheen jälkeen hän antoi periksi ilman tulosta ja hän kysyi, että mistä he ovat.
- Amerikasta, aviomies vastasi.
Katsellen naisen tummia hiuksia ja oliivin väristä ihoa, Arabi vastasi: - Hän ei ole Amerikasta.
- Kyllä minä olen, sanoi vaimo.
Arabi katsoi naiseen ja kysyi, - Onko hän sinun aviomiehesi?
- Kyllä, vastasi nainen.
Kääntyen aviomiehen puoleen, hän totesi: - Annan sinulle 100 kamelia hänestä.
Aviomies katsoi aivan ihmeissään ja oli pitkä hiljaisuus. Viimein hän vastasi:
- Hän ei ole myytävänä.
Myyntimiehen lähdettyä, jonkin verran närkästynyt vaimo kysyi mieheltään, että miksi hänellä oli kestänyt niin kauan vastata, johon aviomies vastasi:
- Yritin kuvitella, että miten olisin saanut 100 kamelia takaisin kotiin.

Mistä sananparret tulevat? Tässä yhden selitys: oli kova pakkanen ja maalaistalossa oli kohta alkamassa lukuset. Parikymppinen tytär lähetettiin hakemaan pappia hevospelillä kirkonkylästä. Kun pappi oli reessä vällyn alla, totesi, että aika kylmiä ilmoja pitelee. Talon tytär työnsi lämpimän kätensä muina naisina vällyn alle ja papin pöksyihin ottaen tukevan otteen papin vehkeestä. Pappi katsoi tyttöä ja totesi, ettei taida tyttö olla ensimmäistä kertaa pappia kyydissä.

Kuntoilu

Selän ja niskan klassinen hieronta

Rentouttava päänahan hieronta

Intialainen päähieronta

Jalkojen hieronta takaa kokovartalohieronnan yhteydessä

Jalkojen hieronta edestä kokovartalohieronnan yhteydessä

Niskahieronta

Back Massage - How to Give a Relaxing Back Massage

Liikunta ja terveys

Verenpaine 165 /95 , pulssi 57 , Paino ? kg. Jumppa 0 /5320 min, kuntosali 0/8885 min, kävely 4/1221 km , uinti 0/41000 m, pyöräily 0/3580 km

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti