keskiviikko 18. maaliskuuta 2020

TO 19.03.2020 Yrittäjien hätähuuto hallitukselle!


Erkki Aho - eläkkeellä oleva yrittäjä ja konsultti

Hallituksen on pyrittävä mahdollisimman yksinkertaiseen ja tehokkaaseen ratkaisuun. Suomessa on n. 280 000 yritystä. Osa tarvitsee enemmän tukea ja osa vähemmän. On muistettava , että riski yritystoiminnassa on yrittäjällä, mutta koronaviruksen aiheuttamaan katastrofiin pienyrittäjien resurssit eivät riitä. Konkurssit on estettävä valtion toimesta. Valtion on mahdollistettava yritysten toiminnan jatkuminen ja konkurssien välttäminen. Minun ratkaisuni asiaan on valtion takaama koronalaina. Yritysten rahoitus on turvattava. Kokemuksesta tiedän, että yrittäjät ovat luotettavampia kuin pankit. Siksi valtion takaus on annettava yrittäjälle.

  1. Hallituksen on kiireesti annettava ohjeet pankeille vaikeuksissa olevien yritysten pelastamiseksi. Pankkien on annettava yrityksille vapaa vuosi lainojen lyhennyksissä. Lisäksi pankkien on annettava yrityksille maksimissaan 8 kuukauden menoja vastaava laina, minkä valtio takaa. Nämä yrityksen pakolliset menot on määriteltävä tarkasti jotta väärinkäytöksiltä valtytään. Laina on käytettävä näihin lainan myöntämisen määrittämiin kohteisiin eli ”pakollisiin” menoihin ”kuitteja” vastaan. Laina-aika tulee olla vähintään 20 vuotta. Näin varmistetaan yrityksen selviytyminen koronakauden yli. Näin jaetaan riskit yrittäjien, pankkien ja valtion kesken pidemälle ajanjaksolle.
  2. Hallituksen on kiireesti annettava verottajalle ohjeet siitä, ettei verottaja saa hakea yrityksiä konkurssiin. Verottajalle on annettava ohjeet miten sen tulee sopia yrittäjien veronmaksujen lykkäämisestä. Siis sopimusehdot verottajan ja yrittäjien sopimiselle verojen maksuista.
  3. Arvonlisäverojen maksamiseen hallituksen on annettava ohjeet. Arvonlisäverot on saatava yritysten käyttöön määräajaksi.
  4. Hallituksen annettava ohjeet miten vakuutusyhtiöiden tulee joustaa yrittäjien vakuutusten maksuissa. Tämä on mahdollista poikkeusoloissa. Vakuutusmaksujen maksamatta jättämisestä ei saa hakea yritystä konkurssiin.
  5. Vuokrasopimuksia ei saa sanoa irti maksamattomien vuokrien takia 8 kuukauteen.
  6. Konkurssitilanteessa yrittäjien omaisuuteen kuten asunto ja muu henkilökohtainen omaisuus, ei saa koskea.
  7. Henkilöstön lomauttamisesta hallitus on jo antanut ohjeet.
    Näillä toimenpiteillä selvitään koronakauden yli. Yrityksillä on tällaisessa tilanteessa mitä erilaisimpia vaatimuksia valtiolle. Kokemuksesta tiedän, että valtio kuulee vain suurempien yritysten toiveita. Nyt on autettava myös pienempiä yrityksiä. Mielestäni esittämälläni mallilla yhteiskunta säilyy mahdollisimman pienillä vaurioilla ja vähillä virheratkaisuilla.

Tällasiakin vaatimuksia on myös esitetty:

Satojen suomalaisten yritysvaikuttajien allekirjoittama vetoomus vaatii hallitukselta poikkeuksellisia toimia yritysten auttamiseksi.

Yrittäjän hätähuuto

Suomen Yrittäjiltä lista hallitukselle: ”Todistamme ennenkokematonta kriisiä – Pitää varautua pahimpaan”


Koronapakina ala Kaukonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti