maanantai 30. maaliskuuta 2020

TI 31.03.2020 Näin tauti alkoi, eteni ja parani - sairastuneen kertomus



Kolme viikkoa koronaa: näin tauti alkoi, eteni ja parani

Ensimmäisenä tuli kurkkukipu. Se tuntui maanantaiaamuna 9.3. pienenä pistelynä, sellaisena josta olin kärsinyt jo pitkin alkuvuotta ilmeisesti mykoplasman takia.
Päivän mittaan kurkkukipu nopeasti paheni, nousi kuumetta (38.0), alkoivat vilunväristykset, lihaskipu ja pääkipu. Nopeasti alkoi myös kova, kuiva yskä, joka jo seuraavana yönä piti hereillä puoli yötä ja jouduin nukkumaan istuallaan (vaikka yleensä en koskaan yskissäni ole joutunut). Yskän kuivuus oli alusta lähtien poikkeuksellista, limanripettäkään ei irronnut kurkusta ja yskänpuuskat johtivat nopeasti yökkimiseen.
Minulla on ollut monia yskiä, mutta ei koskaan näin kovaa eikä etenkään näin kuivaa. Ensimmäisenä sairauspäivänäni, kun siis oireet jo pukkasivat päälle, kirjoitin blogiin viraaliksi lähteneen postauksen
Miksi koronavirus ei ole vain mikä tahansa influenssa, vanhusten tauti tai Italian vaiva, vaan vaarallinen kaikille meille.

Seuraavat kaksi päivää olin niin kipeä, etten jaksanut edes kirjoittaa, vaikka tavallisesti olen todella ahkera kirjoittaja terveydentilasta riippumatta. Kahtena pahimpana yskäyönä, kun uni ei yskimiseltä tullut, kirjoitin lisää postauksia:
Onko meillä koronaa? Italiassa yli 2000 uutta tapausta vuorokaudessa ja käyttöön otettiin uusia karanteenitoimia - opimmeko Italian tapauksesta mitään?
Tässä syy miksi hallituksen pidättäytyminen "spektaakkeleista" loukkaa jokaista suomalaista
Näitä oireita eli kuumetta, särkyjä, yskää jatkui kaksi, kolme päivää. Sitten alkoi todella kova jano ja kurkun hiekkapaperimainen kuivuus. En nyt puhu mistään tavanomaisesta influessoihin tai flunssiin liittyvästä lisääntyneestä janontunteesta, vaan sellaisesta tunteesta, että vaikka joi koko ajan ja lasikaupalla, oli tunne kuin ei olisi juonut koko päivänä. Jano tuntui sekä kehossa että suussa ja kurkussa kuivuutena. Molempiin niihin piti hakea koko ajan helpotusta. Jano on ollut kaikkein oudoimpia oireitani tässä oudossa oireilussa.
Lopulta pelätessäni liikanesteytystä hörpin vettä vähän väliä pitäen suun täynnä vettä niin pitkään kuin kykenin. Se auttoi hetkellisesti suun kuivuuteen.
Oireistani olen kirjoittanut reilu viikko sitten myös postauksessa Korona: minun tarinani ja näin se oireilee perheenjäsenissämme.
Neljäntänä sairauspäivänä alkoi ripuli, jota kesti seuraavat kolme päivää. Ruokahalu oli poistunut heti sairauden alussa ja ruuan ajatteleminen tai syöminen aiheutti pahoinvointia. En kuitenkaan oksentanut, mutta ripuli oli ajoittain kovaa.
Oireisiin kuului leimallisena myös jatkuva, ajoittain horkkamaiseksi yltyvä hikoilu/palelu -vuorottelu, joskus jopa samaan aikaan molemmat. Erityisesti öisin jalkojen hikoilu oli kovaa ja lakanat saattoivat kastua hiestä.  Raajoissa tuntui myös puutumista erityisesti öisin mutta joskus muulloinkin. Kova väsymys ja uupumus vaivasi koko ajan, tosin nukuin myös erittäin huonosti yöt kovan yskän ja sairauden edetessä myös henkisen huolen takia. Onko minulla nyt sitä koronaa, aloin tosissaan ajatella 4-5 päivän sairastamisen jälkeen. Tauti oli alusta asti tuntunut niin oudolta, erilaisilta kuin mitkään aikaisemmat flunssat.

  1. sairauspäivänä eli lauantaina sain myös tietää, että naapurissamme on ollut altistus testillä todettuun koronapotilaaseen. Perhe oli itsekin taudissa (samantyyppisiä oireita kuin minulla, myös keuhko-oiretta, pienet lapset lievässä taudissa aivan kuten meilläkin) ja tämän perheen lapsi oli ollut kurkkukipuisena meillä leikkimässä 4 päivää ennen kuin oireeni ja kahden lapseni lievät oireet alkoivat.
    Niin ikään kuudentena sairauspäivänä, ennen kuin illalla sain naapurin korona-altistuksesta tietää kirjoitin blogiin teksin Minulla voi olla korona, mutta en pääse testiin ellen pääse sairaalakuntoon - toimikaa ajoissa, kuuluvat epätoivoiset varoitukset Italiasta.
    Aavistuksia koronasta minulla siis jo oli, sillä olin jo kuullut huhuja naapurin lapsen koulussa tavatusta testillä todetusta koronapotilaasta. Naapurin koko perheen oireilu vahvisti epäilykseni, ja seuraavana päivänä kirjoitinkin blogiin tekstin Meillä sairastetaan ehkä koronaa, ja pelottaa että lapsellani on raju tautimuoto. Olisi sata muutakin huolta ja kysymystä, mutta mistä saamme tietoa ja apua? Tässä vaiheessa siis myös esikoiseni oli alkanut oireilla hieman rajummin ja mieheni lievemmin oirein.
    7. sairauspäivän vastaisena yönä la-su hikoiluni yltyi poikkeuksellisen kovaksi. Se oli myös erilaista hikoilua edelliseen verrattuna eli kylmänväreet pysyivät poissa. Onko tämä jotain pelkohorkkaa, nyt kun olen tietoinen korona-altistuksesta, ajattelin. Aamulla tajusin, että se oli ollut kuumeenpoistumishikoilua. Siihen asti 38.0-38.2:ssa pysytellyt kuume nimittäin oli laskenut, eikä enää ole tullut takaisin. Sunnuntaina eli 7.sairauspäivänä tuntui, kuin olisi hieman parempi olo jo, vaikka yskä oli edelleen kova - ja kuiva. Myös jano oli yhä ankara.
    Kuitenkin jo seuraavana iltana eli maanantaina (oireet usein pahenivat muutenkin iltaa kohden) muutkin oireet palailivat ja tuli uusia mukaan. Kurkkukipua alkoi tuntua hieman uudelleen, myös päänsärkyä parin päivän tauon jälkeen ja sitten alkoivat keuhko-oireet, joita en aluksi keuhko-oireiksi tajunnutkaan. Luulin niitä parin päivän ajan psykofyysiseksi oireiluksi, en esimerkiksi täällä blogissa niistä juuri maininnutkaan aluksi. Kyseessä oli painontunne rintalastan päällä, jonka olen myöhemmin ymmärtänyt keuhko-oireiluksi. "Kuin kymmenen kilon säkki olisi rinnan päällä", ovat jotkut koronapotilaat tunnetta kuvailleet. Juuri siltä se tuntui.
    Lisäksi aloin tuntea keuhkoissa eräänlasta ohuuden ja "paperisuuden" tunnetta. Aivan kuin keuhkoni olisivat jotenkin "haihtumassa" ilmaan. Hengästyin puhuessani. Oli tunne, että piti vetää välillä syvään henkeä, mutta silti ei ikään kuin saanut tarpeeksi ilmaa. Juttelin astmaa sairastavien ystävieni kanssa, ja heidän kauttaan ymmärsin, että silti tuntuu kun ei saa tarpeeksi happea.
    Näitä keuhko-oireita jatkui viikon verran, yskän edelleen jatkuessa mutta pikku hiljaa väheten. Toisella sairausviikolla vallitseva oire oli myös väsymys, erityyppinen kuin edellisen viikon kuumetautivaiheessa. Nyt väsymys oli todella kovaa, oikeammin uupumusta. Vaikka ensimmäisen viikon huonojen unien jälkeen nukuin nyt todella hyvin ja paljon, 8-12 tuntia yössä ja päiväunia päälle, uupumus oli silti kokonaisvaltaista.
    Se oli täydellistä fyysistä uupumusta. Sängystä nouseminen oli ponnistus, samoin mikä hyvänsä arkiaskare. Ruokahalu oli edelleen toisella sairausviikolla täysin poissa, ja syöminen tuntui suorastaan vastenmieliseltä. Sitä vaikeutti myös edelleen jatkuva kurkun kuivuus. Leipä kirjaimellisesti juuttui kurkkuun ja piti huuhdella vedellä alas. Ruoka ei myöskään tuntunut maistuvan yhtään miltään, oli sama söikö suklaata vai suolatonta kaurapuuroa, sama mitätön maku. Hajuaisti kuitenkin toimi normaalisti, eikä nenäni olekaan ollut tukkoinen missään vaiheessa tautia.
    Keuhko-oireet jatkuivat kolmannelle sairausviikolle asti, mutta eivät pahentuneet. Pikku hiljaa kolmannen viikon loppua kohden oire toisensa jälkeen hävisi, viimein myös janotus ja kurkun kuivuus. Ruokahalu palasi kolmannen sairausviikon alussa, ja sen jälkeen nälkä onkin ollut kova. Viimeisiä oireita on ollut kova väsymys ja ajoittainen yskä.
    Nyt maanantaina 30.3., kun oireiden alkamisesta on tasan kolme viikkoa, uskallan kutsua itseäni terveeksi mutta vielä toipilaaksi. Kuntoni on todella pohjalukemissa, mutta nyt jaksan ajatella jo koiranulkoilutuslenkille lähtöä. Olen tavallisesti ahkera juoksija, teen 2-4 lenkkiä ja 15-30 km viikossa ja olen juossut puolimaratonejakin, mutta eilisellä kävelyllä koiran kanssa jouduin puuskuttamaan, pysähtymään ja vetämään syvään henkeä edelleen hieman oudon tuntuisten keuhkojeni täydeltä, 10 minuutin köpöttelyn jälkeen.
    Mikään influenssa koskaan ei ole vienyt kuntoani näin nollille. Tämä ei ole tavallinen tauti, vaan tässä on alusta lähtien ollut jotakin kummallista. Huvittava sivujuonne tässä kaikessa blogiin liittyen on ollut, että monet innokkaat kommentoijat ovat rientäneet tyrmäämään koronan mahdollisuuden ja diagnosoineet tautini tavalliseksi influenssaksi tai flunssaksi.

Osaston­ylilääkäri on jo saanut selkeän käsityksen koronan voimasta: näin vakava tapaus etenee kuukauden sairaala­jaksoksi

Osastonylilääkäri Veli-Jukka Anttila on infektioiden tutkimisen ja hoitamisen ammattilainen. Hän yksinkertaistaa koronavirustaudin kuvan seuraavasti: yli 80 prosentilla sairastuneista tauti on lievä, 15 prosenttia on sairaalahoitoa vaativia infektioita ja 5 prosenttia johtaa tehohoitoon.
Anttilan mukaan koronaviruksen (sars-cov-2) käyttäytyminen on hyvin samankaltaista niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.
Husin infektioidentorjuntayksikön osastonylilääkäri on ehtinyt saada selkeän käsityksen vakavasti koronaan sairastuneen hoitojakson pituudesta.
Vaikeasti sairaat koronapotilaat ovat sairaalassa noin kuukauden ajan, Anttila sanoo IS:lle.
Hän tiivistää vakavan taudin etenemisen ja sairaalahoidon kuuteen kohtaan:

Työrauhaa ja jäitä hattuun”
Veli-Jukka Anttila työskentelee henkilökuntansa kanssa jatkuvasti kovan paineen alla. Hän toivoo sairaaloiden yksiköille mahdollisimman hyvää työrauhaa.
Anttila ymmärtää, että virus levittää kovasti pelkoa, joka vaikuttaa moneen asiaan. Tämä aiheuttaa sen, että monet sairaalan ulkopuoliset toimijat luovat vaatimuksillaan ylimääräistä työtä ja ajanhukkaa.
Meidän täytyy nyt pystyä keskittymään täysillä potilaiden hoitamiseen.
Eli jäitä hattuun, me sairaalassa hoidamme kyllä sen, että esimerkiksi kaasupullot ja jätteet on oikein käsitelty, kun ne täältä lähtevät.
  • Koronavirus on hankala, mutta kaasupullosta se ei meidän käyttömme jälkeen tartuta ketään, Anttila vakuuttaa.

Ohjeita ja apua yli 70-vuotiaille ja riskiryhmille Kalajoella

Koronaviruksen tartuntariskin vuoksi nyt on hyvä välttää sosiaalisia kontakteja ja lähitapaamisia. Iäkkäät sekä monet perussairaat kuuluvat riskiryhmään ja he voivat saada koronaviruksesta vakavia oireita. Suomen hallitus velvoittaakin yli 70-vuotiaat pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan.

Kaupassa käyminen, apteekissa asiointi ja muu kotihoidon apu
Kalajoen kaupunki turvaa kaikkien kotihoidon asiakkaiden hoidon ja ateriapalvelu toimii normaalisti. Ateriapalvelun kylmäaterioiden toimituspäivät ovat maanantaisin, keskiviikkoisiin ja perjantaisin. Tarvittaessa ateriapalveluun voidaan ottaa uusia asiakkaita.

Yli 70-vuotiaat (sekä riskiryhmiin kuuluvat), jotka eivät ole kotihoidon palvelun piirissä, ohjataan käyttämään varotoimenpiteitä noudattaen normaaleita palveluita, omaisapua, naapuriapua, kauppojen poikkeavia suunnattuja aukioloaikoja, kauppojen kotiinkuljetuksia, yksityisiä palveluja jne.

  • Mikäli et voi näitä hyödyntää, otathan yhteyttä Neuvontapiste VERKKOON. Palveluohjaaja on tavoitettavissa arkisin klo: 8-13 p. 044 4691 595. Neuvontapisteestä ikäihminen tai hänen läheisensä saa ohjausta tai neuvontaa. Neuvontapisteestä voi tiedustella mm. kotihoidon palveluja, turvapuhelin- ja ateriapalvelua Kalajoen ja Merijärven alueella.

  • Seurakunta tarjoaa hengellistä ja henkistä tukea. Seurakunnan työntekijät ovat puhelimitse tavoitettavissa seuraavista numeroista:
Diakoniatyöntekijöiden yhteystiedot:
    • Heli Heikkilä p. 044 722 9023
    • Ulla Ketonen p. 044 722 9006
    • Maria Paananen p. 044 722 9026
    • Marianne Joensuu p.044 711 8631 (Merijärven vs. Diakonityöntekijä)
Pappien yhteystiedot:
    • kappalainen, Jarkko Kuusisto 044-7229001
    • kappalainen, Suvi Lehtimäki 044-7229002
    • kappalainen, Niko-Pekka Ovaskainen 044-7229029
Lisäksi kirkon palveleva puhelin vastaa päivittäin klo 18-24 numerosta 0400 22 11 80.

  • Apteekit
Mikäli asiointiapua ei ole mahdollista saada, apteekit toimittavat lääkkeitä kotiin tapauskohtaisesti. Apteekkien lääkkeiden kotiinkuljetus on hyvin rajallista, joten käytä muita asiointipalveluita mahdollisuuksien mukaan.
    • Kalajoen apteekki, puh. 010-3214460
    • Himangan apteekki, puh. 06-875014
    • Pyhäjoen apteekki (Merijärven alueella), puh. 08-477 220
Apteekit veloittavat lääkkeiden toimittamisesta.

  • Kaupassa asiointi
Riskiryhmään kuuluvilla asiakkaille suunnatut asiointiajat:
    • K-Supermarket Kalajoki, Merenojantie 2, 85100 Kalajoki, puh. 08-4695400
      Maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo: 7.00-8.00
    • K-Market Himanka, Uunilan rantatie 2, 68100 Himanka, puh. 050 349 6983
      Tiistaisin ja perjantaisin klo: 7.00-8.00
Kalajoen K-market Herkkutori, Kalajoentie 8, 85100 Kalajoki, toimittaa ostokset kotiin, tilaukset tehdään sähköpostitse ja ostoksia varten asiakas tarvitsee saldotilin. Yhteystiedot puh. 040 715 0124, sähköposti ville.mikkela@k-market.com
Himangan K-market toimittaa ostokset kotiin ja tilauksen sekä maksun voi suorittaa verkkopalvelussa osoitteessa: https://www.k-ruoka.fi/kauppa/k-market-himanka . Tämän lisäksi ostokset voi verkkokaupassa tilata/varata ja noutaa kaupan parkkipaikalta.

  • Muu apu
Suomen Punainen Risti, Merijärven paikallisosasto tarjoaa apua kauppa-asiointiin yli 70-vuotiaille ja riskiryhmiin kuuluville Merijärvellä. Tiedustelut numerosta puh. 040 7183 942, puh. 044 3697 415
Hoitopalvelu Tallila Oy tarjoaa apua kauppa- ja apteekkiasiointiin kaikille yli 70-vuotiaille. Hoitopalvelu käy asioilla asiakkaan puolesta ja toimittaa ostokset kotiin. Tiedustelut numerosta 044- 3057070
Jurepalvelut Oy toimittaa ostokset kotiovelle Raution Salesta. Tilaaminen onnistuu puhelimitse, maksu kortilla, käteisellä tai tiliostoksena. Tilaukset klo: 7-12, Toimitukset klo: 13-18. Tilaukset numerosta 040-1596691, 041-3173555
Yritykset veloittavat ostosten lisäksi keräämisestä ja toimituksesta.
Facebook-ryhmä Karanteeniapu Kalajoki, yksityiset henkilöt tarjoavat kauppa- ja asiointipalvelua. Liittymällä ryhmään voit tarjota tai pyytää apua.
Sovelluksia, joista saa varattua/tilattua ruokaa
    • ResQ Club –sovellus (ravintolat tarjoavat myymättä jääneitä aterioita)
    • Foodora- sovellus (voit tilata ruokaa suoraan kotiin ja maksaa ruuat verkkopankissa)
Kaikessa asioinnissa on syytä välttää käteisen käyttöä. Selvitä maksutapa ennen palvelun käyttöä!

  • Jos epäilet koronavirusinfektiota
Yhteydenotot aina ensin puhelimitse, arkisin:
    • Himangan terveysasema / ajanvaraus puh. 044-4691 803
    • Himangan terveysasema / neuvonta puh. 044-4691 802
    • Kalajoen terveyskeskus / ajanvaraus puh. 044-4691 502
    • Kalajoen terveyskeskus / neuvonta puh. 044-4691 505
Muina aikoina ota yhteyttä
    • Soite yhteispäivystys 06-8264500
    • Oulaskangas yhteispäivystys 08-3157840
    • Oys yhteispäivystys 08-3152655

  • Valtakunnallinen koronaneuvontapuhelin
Valtakunnallinen koronaneuvontapuhelin palvelee numerossa 029 553 5535 arkisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15. Numerosta saa yleistä tietoa koronaviruksesta.
Numerosta ei anneta terveys- eikä päivystyksellistä neuvontaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti