lauantai 19. lokakuuta 2024

SU 20.10.2024 Perussuomalaiset tai äänestämättömyys ovat tulleet keskustaa äänestävien vaihtoehdoiksi.

 


Suomen lähihistorian kaksi suurinta virhettä on presidentti Mauno Koiviston vakaan markan politiikka ja valtiopetos sekä pääministeri Juha Sipilän Sote ja maakuntamalli. Molemmissa isoissa virheissä keskusta on ollut ratkaisevassa roolissa. Pääministeri Esko Aho toimi presidentti Mauno Koiviston juoksupoikana ja hallitus sopi neljän ostajapankin kanssa SSP-sopimuksen, jolla toteutettiin presidentti Mauno Koiviston päätös pelastaa pankit. Säästöpankit valittiin muiden pankkien vakavaraisuuden parantajiksi yhdessä tiettyjen alojen yritysten kanssa. Suoritettiin Suomen suurin omaisuuden ryöstö ja poistettiin rikollisin keinoin kymmeniä tuhansia yrityksiä markkinoilta. Oikeuslaitoksesta tuli poliittisen vallankäytön jatke, mikä aiheutti merkittävän määrän yrittäjien itsemurhia.


Pääministeri Juha Sipilä halusi Keskustalle lisää valtaa. Siksi Keskusta meni vasemmistoenemmistöisen hallituksen aisankannattajaksi saadakseen enemmän poliittista valtaa maakuntamallilla ja soteratkaisulla. Pääministeri Sipilän ja Keskustan tavoite toteutui. Ahneella on kuitenkin "paskanen" loppu. Ratkaisu on merkinnyt sitä, että Keskustan kannatus on pudonnut vuoden 2015 jälkeen romahdusmaisesti.


Suomen Keskusta nousi vuoden 2015 vaalien voittajaksi Sosialidemokraattien, Kokoomuksen ja Perussuomalaisten menettäessä kannatustaan verrattuna edellisiin eduskuntavaaleihin. Suomen Keskusta lisäsi kannatustaan 5,3 prosenttiyksikköä saaden koko maan äänistä 21,1 prosenttia, mikä nosti sen maan suurimmaksi puolueeksi. Suomen Keskustan äänisaalis merkitsi puolueelle 14 lisäpaikkaa eduskuntaan. Kaikkiaan se sai 49 edustajaa ja ääniä koko maassa yhteensä lähes 626 000, mikä on yli 162 000 ääntä enemmän kuin vuoden 2011 eduskuntavaaleissa.


Eduskuntavaalit 2019, tarkastuslaskennan tulos Vaalituloksen tarkastuslaskenta ei muuttanut puolueiden voimasuhteita. SDP nousi eduskuntavaaleissa suurimmaksi puolueeksi 17,7 prosentin ääniosuudella, mikä on 0,2 prosenttiyksikköä suurempi kuin Perussuomalaisten ja 0,7 prosenttiyksikköä suurempi kuin Kokoomuksen osuus äänistä. Eniten kannatustaan lisäsi Vihreät 3,0 prosenttiyksiköllä. Suhteellisesti eniten ääniä menetti Keskusta, puolue sai annetuista äänistä 13,8 prosenttia, mikä on 7,3 prosenttiyksikköä vähemmän kuin edellisissä eduskuntavaaleissa.


Ylen puoluekannatusmittaus: Keskustan kannatus ensimmäistä kertaa alle kymmenen prosenttia

https://yle.fi/a/3-12683819


Keskustalle on ollut tuhoisaa olla vasemmistopuolueiden aisankannattajana Rinteen ja Marinin hallituksessa. Keskusta sai mitä halusi ja nyt siitä kärsii Keskusta ja koko Suomen kansa. Sipilän Sote on susi. Sairaaloita suljetaan ja palveluja heikennetään, koska pitää ylläpitää kalliita hyvinvointialueita, joihin saatiin keskustalaista poliittista valtaa, mikä toteuttaa kallispalkkaisten virkamiesten päätöksiä hyvinvointialueilla tuhoten Suomen sairaalaverkoston.


Ei ole ihme vaikka Keskustan kannatus laskee. Annika Saarikko Keskustan johtajana noudatti tuttua vasemmistolaista linjaa. Onhan hänellä miehenä poliittisesti aktiivinen sosiaalidemokraatti. Antti Kaikkosesta odotettiin Keskustan pelastajaa, mutta se jäi haaveeksi. Kansa ei ole unohtanut Nuorisosäätiön asioista Kaikkosen saamaa rikostuomiota.

Tästä on kyse Antti Kaikkosen rikostuomiossa: Näin nuorten vuokrarahat junailtiin keskustan vaalitukeen

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/8541b93a-9a07-47fb-a1a0-d80d559611b8


Haittaako Antti Kaikkosen vanha tuomio ministerivalintaa? ”Sillä on merkitystä, kuinka tuoreesta tapauksesta on kyse”

Uutissuomalaisen mukaan keskustan Antti Kaikkosesta olisi tulossa valtiovarainministeri. Kaikkosella on menneisyydessään viiden kuukauden ehdollinen vankeusrangaistus luottamusaseman väärinkäytöstä.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/66528089-ae55-4d3d-aa72-961b88b23a1e


Suomen Keskusta

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_Keskusta


Erikoistutkija Jenni Karimäki analysoi Kauppalehdessä , miksi Keskustan kannatus on romahtanut. Keskusta rikkoi kahta politiikan peruskaavaa ja vuotaa pahimmillaan joka suuntaan, kun maaseudulla asuvat kannattajat ovat ymmällään ja etsivät identiteettiään ja poliittista kotiaan.

Tutkija huomauttaa , että keskusta ei kärsityn rökäletappion jälkeen vetäytynytkään perinteisesti oppositioon nuolemaan haavojaan ja keräämään kannatustaan, vaan lähti vaalitappion kärsineenä demarivetoiseen Antti Rinteen ja Sanna Marinin uuspunamultahallitukseen. Se hämmensi Keskustan kannattajat.

Keskustan suurin ongelma on keksiä, miten yhdistää keskustan sisäiset liberaalit , sipiläläiset ja vanhoilliset, alkiolaiset koulukunnat yhteisen aatteen taakse. Pahimmassa tapauksessa keskusta vuotaa joka suuntaan.

  • Keskusta tasapainoilee nyt talouskuripolitiikan, muodissa olevan punavihreän ilmastopolitiikan, työllisyysaste- ja investointipolitiikan ja puoluekannatuksensa nostamisen kesken.


Itse asiassa kuultuna: Sirkka-Liisa Anttila – maaseudun puolestapuhuja

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/12/16/itse-asiassa-kuultuna-sirkka-liisa-anttila-maaseudun-puolestapuhuja

Perussyyn keskustan alamäkeen kertoi Sirkka-Liisa Anttila joku aika sitten. Hän sanoi, että Sipilän hallituksen aikaan keskusta luopui sille ominaisesta ”köyhän asiasta” ja ryhtyi huolehtimaan sijoittajien menestyksestä. Pahinta myrkkyä perinteisille keskustalaisille lienee ollut Sipilän liian kokoomuslainen johtamistapa ja Bernerin taksiuudistus



Pääkirjoitus: Keskustan kannatus romahti, koska se itse halusi niin

https://www.suomenuutiset.fi/paakirjoitus-keskustan-kannatus-romahti-koska-se-itse-halusi-niin/

Muistellaan hallituskautta 2015-2019. Koko kauden poliittinen päämittelö kehkeytyi siitä, toteutuuko kepun ja kokoomuksen välinen valtava lehmänkauppa. Kepu halusi lisää aluehallintoa, kokoomus perusterveydenhuollon avaamisen yksityisten terveysjättien temmellyskentäksi.

Homma jäi tuolloin yritykseksi. Sipilän hallituksen lehmänkaupan suuruus ja uudistuksen aikataulu olivat eri paria – siksipä Juha Sipilän (kesk.) hallitus lopulta kaatui. Seuraavissa eduskuntavaaleissa kepu kärsi rökäletappion. Se menetti 7,3 prosenttiyksikköä kannatusta ja 18 kansanedustajaa. Mikä tahansa tavallinen puolue olisi kömpinyt oppositioon nuolemaan haavojaan. Mutta kepu päätti toisin. Suuri peli, korkeat panokset.

Kepu marssi Antti Rinteen (sdp.) hallitukseen täysin tietoisena siitä, miten rumaa jälkeä uusi nelivuotiskausi sille tekisi. Mutta se halusi silti, hinnasta riippumatta, aluehallintonsa. Se sai haluamansa, ja puolue hyötyi suunnattomasti. Mutta keskustan kannattajien maksettavaksi laitettu hinta on äärimmäisen kova.

Moni ajattelee puolueen edun tarkoittavan samaa kuin puolueen kannattajien etu. Ne eivät ole sama asia. Usein ne ovat päinvastainen asia.

Tuhannen ja yhden yön sadussa Aladdin saa pyytää pullon hengeltä kolme toivomusta. Suomessa hallituskumppaneilta saa pyytää suunnilleen saman verran toivomuksia. Jos puolue latoo tiskiin ison toivomuksen, se menettää mahdollisuutensa pyytää jotain muuta, ja samalla se joutuu suostumaan hallituskummapeiden kaikkein hulluimpiinkin pyyntöihin. Kepu sai aluehallintonsa, mutta se joutuu voimattomana nyt katsomaan sormien läpi, kun vihreät hakkaavat mäsäksi elämisen ja yrittämisen edellytykset taajamien ulkopuolella, vasemmisto sekoittaa äidit ja isät keskenään ja SDP paiskoo valtavan määrän rahaa taivaan tuuliin.

Keskusta sai rahasäkkinsä. Mitenkäs on kokoomuksen laita? Se porskuttaa tällä hetkellä kannatusmittauksissa ykköspaikalla, ja on mahdollinen hallituksenmuodostaja. Jos näin käy, se tulee ehdottamaan hallituskumppanilleen uutta lehmänkauppaa. Ja me tiedämme jo, mitä sen käsi hamuaa. Se kurottaa kohti kaikkein paksuinta kultasuonta – nopeasti ikääntyvän Suomen terveydenhuollon avaamista yksityisille toimijoille. Ulottuvilla on toinenkin emäsuoni – kokoomus haluaa hyväksikäyttää kahdeksan puolueen aiemmin muodostamaa ilmastokartellia.

Lopputulos olisi karu. Kokoomuksen Suomi on kahden kerroksen Suomi. Sitä asuttaisi joukko vauraita ihmisiä sekä heidän palvelijoitaan. Harvoille on tarjolla parasta, mitä rahalla voi saada. Yksityiset päiväkodit ja koulut, erilliset maahanmuuttajavapaat asuinalueet, turvallisuutta, vaurautta ja loputon määrä työläisiä, jotka suostuvat mihin työehtoihin tahansa.

Kokoomuksen unelmamaa on pitkälti sama, minkä RKP on vuosikymmenten aikana itselleen jo toteuttanut. Ruotsin kieli toimii näkymättömänä passina, jonka haltijat päätyvät pienestä pitäen parempiin päiväkoteihin ja kouluihin. Kieli takaa helpotetun pääsyn korkeakouluihin, hyvät sosiaalipalvelut ja ohituskaistan parempiin työpaikkoihin. Kyseenalaista tämä kuvio, ja saat etuusjärjestelmän vartijat välittömästi kimppuusi.


Vakava varoitus keskustasta

Jos keskusta jatkaa entisellään, sitä uhkaa kutistuminen kuuden prosentin kannatuksen puolueeksi, keskustan tilaamassa raportissa todetaan.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/099a7f0f-b9d1-4e3e-ae12-d1eb9a95e20e

Keskustan tuore raportti maalaa synkän kuvan puolueen tilanteesta.

Jos puolue jatkaa kuten tähänkin asti, se kutistuu kannatukseltaan RKP:n kaltaiseksi noin kuuden prosentin puolueeksi, raportti varoittaa.

Aikaa ei ole hukattavaksi, raportti korostaa.

Raportin mukaan keskustalta on hukassa identiteetti ja olemassaolon tarkoitus

Keskusta tuleekin menettämään pelkästään kuoleman ja terveydentilan heikentymisen vuoksi tulevan neljän vuoden aikana arviolta 30 000–50 000 vakiintunutta äänestäjää. Trendi jatkuu suurten ikäluokkien ikääntyessä, raportissa todetaan.

Keskustan raportti ei ole tutkimus. Raporttia varten on kuultu muun muassa keskustan entisiä puheenjohtajia, politiikan tutkijoita ja neuvonantajia sekä käytetty tutkimustietoa ja vaalianalyyseja.

Keskustan eduskuntaryhmä

https://www.eduskunta.fi/FI/kansanedustajat/eduskuntaryhmat/keskustan-eduskuntaryhma/Sivut/default.aspx

Mielestäni Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen on luotettavuuden irvikuva. Mielestäni Petri Honkonen on poliittinen broileri, joka ei suurta luottamusta ansaitse. Mika Lintilä on entinen suuruus ongelmineen. Jouni Ovaska ei ainakaan minun luottamustani lisää Keskustan toimintaan.

Arvostan Hannu Hoskosen , Pekka Aittakummun, Eeva Kallin, Anne Kalmarin, Hanna-Leena Mattilan, Olga Oinas-Panuman toimintaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti