tiistai 24. tammikuuta 2023

KE 25.01.2023 Rautio-viikko ja Venäjä

 


Monitoimitalon valmistuminen Rautioon antaa uusia mahdollisuuksia Rautio-viikon toteuttamiseen. Olen kiinnostunut Erkki Ahon taidenäyttelyn järjestämisestä Rautio-viikoksi Raution monitoimitalolle. Rautio-viikolla on syytä muistaa erilaisia historiallisia tapahtumia. Pähkinäsaaren rauhasta tulee kuluneeksi 700 vuotta. Taidenäyttelyyni valmistuneen noin viikon kuluttua maalaus Pähkinäsaaren rauhan rajasta. Sulevi Juhola on tutkinut kiistanalaista Pähkinäsaaren rauhan rajaa. Sulevi on tehnyt asiassa erittäin merkittävää työtä. Sulevi poistui joukostamme kuluneen vuoden aikana. Siksi on syytä Rautio-viikolla muistaa Sulevia ja Pähkinäsaaren rauhaa vuodelta 1323.


LA 07.01.2023 Pähkinäsaaren rauhan raja v.1323

http://kalajokinen.blogspot.com/2023/01/la-07012023-pahkinasaaren-rauhan-raja.html


Historioitsija: Pähkinäsaaressa ei vedetty Suomen itärajaa – silti 700-vuotias rauhan raja jakaa Suomen geneettisesti kahtia

https://yle.fi/a/74-20013073


Raution kunta liittyi Kalajokeen 50-vuotta sitten eli vuonna 1973. Myös tätä asiaa on syytä muistaa esimerkiksi yhteisellä historialla ja saavutetuilla tuloksilla. Yhteistä historiaa meillä on ollut jo ennen kuntaliitosta. Siksi olen maalauttanut maalaukset Isovihasta ja Kalajoen seurakunnan kolmannen papin surmaamisesta. Lisäksi on tarkoitus maalauttaa maalaus Suomen sodasta Kalajoella. On todennäköistä, että tämä maalaus ei ehdi valmistua Rautio-viikkoon mennessä.


Isonvihan aikana Kalajoelta venäläiset kasakat vievät 264 pääasiassa alta 15-vuotiasta lasta mennessään. Rautiosta vietiin 19 poikaa ja 1 yksi tyttö. Maalaukseen on maalattu myös Alavieskasta miehensä vierestä viety Marketta Pekantytär. Taideteoksen on maalannut Rositsa Tancheva.



Isoviha Kalajoella

http://kalajoenhistoria.blogspot.com/2008/12/isoviha-kalajoella.html


                                 Taideteoksen on maalannut taiteilija Rositsa Tancheva. 

Niku Eerikinkpoika Tynkä tappaa Kalajoen kolmannen kirkkoherran Mikael Eerikinpoika Tavastiuksen

http://kalajoki-nayttely.blogspot.com/2022/07/niku-eerikinkpoika-tynka-tappaa.html





Ajankohtainen asia on myös professori Juho Saaren kirja Kalajoen kahakka. Taidenäyttelyssäni on Kalajoen Nuorisoseuran pienoismalli, jonka on rakentanut puuseppä Leo Takalo sekä Kalajoen Nuorisoseuran toiminnan vetäjän Joni Siipolan muotokuva Kalajoen Nuorisoseuran kera. Joni Siipolan muotokuvan on maalannut taiteilija Markku Hakola.

Minä toivon, että Raution ja Kalajoen tohtorit ja professorit osallistuisivat Rautio-viikolle. Professori Juhon Saari on yksi Suomen johtavista sosiaalialan professoreista. Häntä voitaisiin pyytää pitämään luento Kalajoen kahakasta sekä siitä miten Suomi ja suomalaiset selviävät tulevasta tai Rautio-viikolla vallitsevasta taloudellisesta taantumasta.

Taiteilija Rositsa Tancheva on maalannut professori Juho Saaren muotokuvan.



Taidenäyttelyssäni on taitelija Markku Hakolan maalaus IKL:n kansanedustajasta Elias Simojoesta, joka syntyi Raution pappilassa. Muotokuvaan on maalattu myös Raution pappila, mikä on valmistunut uusimman tiedon mukaan vuonna 1808. Saman tiedon mukaan kerrotaan Suomen sodan tapahtumista Rautiossa.

                         Pienoismallin Raution pappilasta on rakentanut puuseppä Leo Takalo.

Kalajoelta Rahjankylästä kotoisin oleva tohtori Miika Siironen on kirjoittanut Elias Simojen elämäkerran. Olisi hyvä, jos tohtori Miika Siironen olisi itse kertomassa asiasta Rautio-viikolla.


Nato-asia on erittäin ajakohtainen Rautio-viikon aikana Liettuassa.

Naton seuraava huippukokous järjestetään Liettuassa

https://www.verkkouutiset.fi/a/naton-seuraava-huippukokous-jarjestetaan-liettuassa/#2ba1e857



Minulla on taidenäyttelyssäni taitelija Rositsa Tanchevan maalaus John Raymond Ylitalosta, jolla oli merkittävä rooli Naton synnyssä.

PE 13.01.2023 Rautiolainen John Raymond Ylitalo käynnisti NATON synnyn.

http://kalajokinen.blogspot.com/2023/01/pe-13012023-rautiolainen-john-raymond.html


Ajankohtainen on myös rauhan asia. Professori Timo Honkela on pohtinut asiaa.

Rauhankone

https://www.youtube.com/watch?v=HgJ73eRKa9c


                    Professori Timo Honkelan muotokuvan on maalannut taiteilija Rositsa Tancheva.


Rautio-viikolla voisi olla puhujana myös kunniatohtori , toimittaja Helena Petäistö, joka voisi kertoa monissa eri asioista – vanhoista rakennuksista tai Euroopan poliittisesta tilanteesta. Taidenäyttelyssäni on 24 rakennusten pienoismallia.

                               Kalajoen apteekin pienoismallin on rakentanut puuseppä Leo Takalo



Taiteilija Olga Markova-Orell on maalannut Kalajoen apteekista taulun. Kalajoen apteekki on Suomen vanhin maaseutuapteekki.




Taitelija Rositsa Tancheva on maalannut Helena Petäistön muotokuvan.

Rautioviikolla voisi olla puhujana entinen pääministeri Juha Sipilä, joka voisi kertoa ajankohtaisista poliittisista asioista Suomessa.


Juha Sipilän muotokuvan on maalannut taitelija Markku Hakola.



Rautioviikolla voisi olla puhujana professori Arto Haveri. Hän on Suomen johtavia kunta-alan professoreista ja hän voisi kertoa millainen on eri kuntien kehitysnäkymät Suomessa. Muotokuvapiirroksen professori Arto Haverista on tehnyt taiteilija Tanja Luukkonen.



Rautioviikolla voisi olla puhujana professori Heikki Niskakangas, joka on maan johtavia verotuksen asiantuntijoita. Muotokuvapiirroksen professori Heikki Niskakankaasta on tehnyt taiteilija Tanja Luukkonen.

Rautioviikolla voisi olla puhujana professori Raija Petäistö, joka on toiminut Metsäntutkimuslaitoksella. Hän ehkä voisi kertoa Suomen metsien riittävyydestä, metsien järkevästä hoidosta. Tämä on erittäin ajankohtainen asia tällä hetkellä.



Rautioviikolla voisi olla puhujana tohtori Pekka Verronen, joka työskentelee Ilmatieteen laitoksella. Hän voisi kertoa ilmastoasioista ja ilmastonmuutoksesta. Muotokuvapiirroksen tohtori Pekka Verrosesta on tehnyt taitelija Tanja Luukkonen.

Meteorogi Matti Huutonen on ”Pitkäsenkylän vävy”. Hän voisi kertoa sään ennustamisesta ja siihen liittyvistä asioista.


Lääketieteen tohtori Tapani Typpö voisi kertoa ajankohtaisista terveyteen liittyvistä asioista.

Teologian tohtori Päivi Rohkimainen ja teologian maisteri Klaus Korhonen voisivat pitää yhdessä uskonnollisen tilaisuuden.

              Muotokuvapiirroksen tohtori Päivi Rohkimaisesta on tehnyt taiteiija Tanja Luukkonen.



            Klaus Korhosen muotokuvan on maalannut taiteilija Rositsa Tancheva.


Kuka Jeesus on? Klaus Korhonen 1, Lapinlahden yhteyspv:t 2018

https://www.youtube.com/watch?v=DLaB9L5zj9o&t=54s

Tekniikan tohtori Kejo Nivala voisi järjestää Selvät Sävelet konsertin Rautio-viikolle.

TV:n kokoinen haitari; SimoPekka Kivioja ja Viihdeorkesteri Selvät Sävelet, haitarissa Juha Arola

https://www.youtube.com/watch?v=Xi01VHbxbf0&list=RDXi01VHbxbf0&start_radio=1



       Tohtori Keijo Nivalan muotokuvan on maalannut taitelija Rositsa Tancheva.


Rautio-viikolla voitaisiin järjestää oopperailta, sillä Kalajoella on erittäin hyviä oopperalaulajia kuten esim. Laura Mäkitalo, Saara Kiiveri, Annuliina Ikäheimo ja Tuomas Katajala.

Myös tietotekniikan mahdollisuudet parantavat keinoja Rautio-viikon toteuttamiseen jatkossa entistä tehokkaammin. Ne mahdollistavat myös sponsoreiden löytymiseen Rautio-viikon toteutukseen.

Tässä vain muutamia esimerkkejä näkemyksistäni Rautio-viikon toteuttamismahdollisuuksista. Valitettavasti taidenäyttelyni kehittämisenesteinä on rahoituksen puute ja se vaarantaa haaveeni olla mukana Rautio-viikon toteuttamisessa taidenäyttelylläni. Taidenäyttelyssäni on noin 150 maalausta ja piirrosta sekä 24 rakennusten pienoismallia, jotka käsittelevät Raution, Kalajoen ja Suomen historiaa vuodesta 1323 nykypäivään asti. Olen kirjoittanut jokaiseen taideteokseen historiikit. Rautio-viikon organisointiin ja markkinoitiin tarvitaan aikaa.


Historia: Neuvostoliitto 1922 - 1991

https://areena.yle.fi/1-63500841

Neuvostoliitto perustettiin virallisesti joulukuussa vuonna 1922 ja maata hallitsi kommunistinen puolue ja sen valtaeliitti. Valtavaa maata johdettiin keskusjohtoisesti, maatalous kollektivisoitiin ja maa käpertyi sisäänpäin. Miten tämä yhteiskunnallinen koe onnistui ja miten se lopulta päättyi? (The Soviet Union. Tuotanto: 3DD, Iso-Britannia 2022.)


K1, J1: Stalin

https://areena.yle.fi/1-63500728

1/3. Stalinin säälimätön terrorihallinto jätti syvän jäljen kansakuntaan. Neuvostoliitto perustettiin virallisesti joulukuussa vuonna 1922 ja maata hallitsi kommunistinen puolue ja sen valtaeliitti. Valtavaa maata johdettiin keskusjohtoisesti, maatalous kollektivisoitiin ja maa käpertyi sisäänpäin. Miten tämä yhteiskunnallinen koe onnistui ja miten se lopulta päättyi? Tuotanto: 3DD, Iso-Britannia 2022.


K1, J2: Hrustsov 1956 – 1963

https://areena.yle.fi/1-63500726

2/3. Kylmän sodan aikana Neuvostoliitto lähetti Juri Gagarinin avaruuteen, Berliinin muuri nousi ja Kuuban ohjuskriisin aikana oltiin uuden maailmansodan kynnyksellä. Tuotanto: 3DD, Iso-Britannia 2022.


K1, J3: Brezhnev 1964 - 1982 ja Gorbatshov 1985 – 1991

https://areena.yle.fi/1-63500727

3/3. Tsekkoslovakian miehitys herätti voimakkaita reaktioita ympäri maailmaa ja katastrofaalinen Afganistanin sota aiheutti kritiikkiä kotimaassa. Vuonna 1989 Berliinin muuri murtui ja Neuvostoliitto lakkautettiin joulukuussa 1991. Tuotanto: 3DD, Iso-Britannia 2022.


Venäjä

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ven%C3%A4j%C3%A4


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti