lauantai 4. huhtikuuta 2020

LA 04.04.2020 Maan hallitus ei täysin ymmärrä – kiitos kalajokiset ja JHT



Kommentti: Marinin hallitus ei täysin ymmärrä, miten vakava tilanne yrityksissä on
Erkin kommentti: nyt kun hallitus ryhtyi jakamaan avustuksia lainojen lisäksi, niin on suuri vaara, että tietyt tahot voivat päättää mikä yritys poistetaan markkinoilta ja mikä saa jatkaa. Tämä ei ole oikeaa yritysten tukemista.

Kuinka moni Suomessa sairastaa juuri nyt? Missä päin asuvat ihmiset uskovat saaneensa koronatartunnan?
Erkin kommentti: Kalajoen tilanne on varsin hyvä tämän tilaston valossa. Kalajoella on myös hyvin hoidettu sote-puoli. Kalajoella on keskimääräistä paremmat resurssit niin henkilöstön kuin taloudellisten voimavarojenkin puolesta taistella korunvirusta vastaan. Kalajoen kaupunki tiedottaa asioista esimerkillisellä tavalla. Kiitos kalajokisille ohjeiden hyvästä noudattamisesta. Seuraava vaihe on hengityssuojainten käytön lisääminen.

Perussuomalaisilla oli Säätytalolla pitkä lista tiukoista koronatoimista: Olisi pitänyt auki vain ruokakaupat ja apteekit
Tässä on perussuomalaisten 13. maaliskuuta esittelemä lista:
1. yleisötilaisuudet peruttava
1.1 urheilu- ym. tapahtumat
1.2 konsertit, elokuvanäytökset, teatterit ym.
1.3 viihderavintoloiden sulkeminen
1.4 kuntosalit ym. liikuntapaikat
1.5 muut vastaavat
ihmiset liikkuvat tapahtumien takia laajalti, tästä seuraa myös riskejä
2 viihderisteilyt kieltoon
2.1 logistiikan varmistaminen: kuljetukset varmistettava; riskinä esimerkiksi se, että rekkakuskit sairastuvat juhlijoiden takia
3 koulujen, yliopistojen, päiväkotien suljettava ovensa (pariksi/muutamaksi viikoksi), mallia Japanista, Italiasta ja Kreikasta
ongelma: pienet lapset vanhempien hoidettava?
terveydenhuolto, energiahuolto ym. varmistettava silti
altistuneita / tartunnan saaneita lapsia *EI* isovanhemmille hoitoon!!!
4 varuskunnat tulee sulkea siten, että varusmiesten lomat on peruttava ja varuskunnan toiminnot jatkuvat normaalisti
5 kansalaisille ja työnantajille ohjeistus etätöihin
5.1 mahdollisimman laaja etätöiden käyttö mahdollistaa osaltaan koulujen sulkemisen
6 logistiikkaketjujen toiminnan varmistaminen
6.1 tavaroiden liikkuminen ei edellytä ihmisten liikkumista
6.2 elintarvikekuljetukset, polttoainekuljetukset ym. varmistettava
6.3 joukkoliikenteen välttäminen
7 terveydenhuoltojärjestelmän kuormittamisen välttäminen
7.1 ei-kiireellisen hoidon hakemisen välttäminen, ei haeta hoitoa nyt sellaisiin asioihin, jotka voi hoitaa myöhemmin
7.2 ei-kiireellisten operaatioiden siirtäminen
8 riskiryhmiin kuuluvien eristäminen - vanhustenhoitoyksiköihin vierailukielto
9 turhan matkustamisen välttäminen - matkustusohjeiden päivittäminen
10 huoltovarmuus: ruoka ja lääkkeet, saatavuus turvattava
10.1 vain apteekit ja ruokakaupat auki
10.1.1 käsikauppalääkkeiden säännöstely ym. hamstraamisen estäminen
10.1.2 myös reseptilääkkeiden säännöstely, ettei esimerkiksi vuoden lääkkeitä haeta kerralla
10.1.3 asiakasmäärän rajoittaminen kaupoissa siten, että etäisyys pystytään pitämään (henkilöitä per neliömetri -ohjeistus, kauppakohtainen) - portsarit ovelle, vetoaminen kauppiaisiin
10.2 yrittäjien tukeminen
11 tehohoitopaikkojen lisääminen
12 valmius kaikkien terveydenhuollon henkilöstön vararesurssien käyttöön
13 ”kulkutautisairaalat” käyttöön - valmius muuttaa suurissa kaupungeissa soveltuvia tiloja (hotellit, risteilyalukset tms.) sairaaloiksi
14 eräät edellämainitut toimenpiteet saattavat edellyttää valmiuslain käyttöönottoa
Erkin kommentti: Perussuomalaiset oli jälleen kerran oikeassa.

Kalevan kolumni:

Taas yksi Suomi-kupla puhkesi – jo nyt hoi­to­ka­pa­si­teet­tim­me rajat ovat lähellä
Kun Suomen vanhustenhoidon surkea tila paljastui viime vuonna, saatiin kohulla yksi kupla puhkaistuksi. Mutta vaikka monia huolestuttavia tietoja kuului myös terveydenhoidon puutteista, moniko olisi uskonut, miten kehnoissa kantimissa sekin on lottovoitoksi kutsutussa maassa?
Onhan meillä totuttu kehumaan omaa järjestelmää jopa yhdeksi maailman parhaista. Koronavirus puhkaisi senkin kuplan. Kuplan hinta vain on anteeksiantamattoman kallis. On toki totta, ettei yksikään maa ollut kunnolla valmistautunut pandemiaan, ja kaikkien muidenkin toimet ovat olleet riittämättömiä.
Mutta useimmissa maissa on tehty enemmän ja ilman samanlaista oman järjestelmän suitsutusta kuin meillä.
Vanha viisaus kuuluu: Ylpeys käy lankeemuksen edellä.
Muista jäljessä tuleva Suomi on vasta pandemian alussa, ja jo nyt hoitokapasiteettimme rajat ovat lähellä.
Oli kyseessä epidemia tai ei, maassa tarvitaan tavallisia sairaalapaikkoja, tehohoitopaikkoja, lääkäreitä ja sairaanhoitajia. Muihin Euroopan maihin verrattuna kaikissa näissä Suomi jää alle eurooppalaisen keskitason.
EU:n asiantuntijapaneeli on yrittänyt tähdentää hyvinvointitalouden tärkeyttä ja investointitarvetta. Suomi ei ole suosituksia kuunnellut.
Hämmästyttävintä on se, miten roimasti Suomi – ja yllättäen myös muut Pohjoismaat – jäävät jälkeen muusta Euroopasta. Useimmitenhan kuvitellaan, että terveydenhuollon varustetaso on vauraissa Pohjoismaissa ainakin hyvää keskitasoa.
Tilastot kertovat kuitenkin muuta: Siinä, missä Euroopan parhaiten varustautuneessa maassa, Saksassa, on 29 tehohoitovuodetta 100 000 asukasta kohti, Suomessa niitä on vain kuusi.
Jopa Italiassa, jonka terveydenhoitojärjestelmää meillä kernaasti vähätellään, on 12 tehohoitopaikkaa 100 000 asukasta kohti; kaksinkertaisesti Suomeen verrattuna. Muista Pohjoismaista Norjalla on kahdeksan ja Ruotsilla yllättäen meitäkin vähemmän; vain 5,8 paikkaa. Saksan jälkeen Euroopan tehohoidon kärjessä ovat Luxemburg ja Itävalta.
Suomessa on myös vähemmän lääkäreitä asukasta kohti kuin Euroopassa keskimäärin ja huomattavasti vähemmän sairaanhoitajia. Ja kun meillä myös ikärakenne on Euroopan huolestuttavimpia, on yhtälö huono normaaliaikanakin.
Muutamat Aasian maat ovat selättäneet koronaviruksen eri menetelmiä käyttäen. Etelä-Korea ja Taiwan onnistuivat kansalaisten massiivisella testaamisella, Singapore ja Japani yhtä massiivisella tartuntaketjujen seurannalla ja Kiina, jos sen antamiin tietoihin voi luottaa, valtavien massojen eristämisellä; 700 miljoonaa henkeä poliisivalvonnan varmistamassa karanteenissa.
Yhdysvaltain edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi toitotti heti: Testing, testing, testing!
Saksan Angela Merkel oli Pelosin linjoilla ja määräsi massiiviset testaukset. Siinä Saksan salaisuus; 500 000 henkeä testataan viikossa. Baijeria lukuunottamatta maa on selvinnyt vähin kuolonuhrein.
Etelä-Korea puolestaan polkaisi kuukaudessa pystyyn 20 testauslaboratorion arsenaalin. Suomi ei alkanut varustautua testauskapasiteetilla, vaikka sen tehosta oli tietoa. Mitä enemmän testataan ja tartunnan saaneita saadaan karanteeniin, sitä nopeammin epidemia kukistuu, eikä tarvita kalleinta keinoa; kokonaisten alueiden tai koko väestön karanteenia.
Hengityssuojista on Suomessa huutava pula. Aivan vastuutonta on niiden merkityksen vähättely. Se, että hoitohenkilökunnalle ei löydy tarpeeksi hengityssuojia epidemian aikana, on järkyttävää.
Ranskan laskujen mukaan 66 miljoonan asukkaan maassa tarvitaan miljardi hengityssuojaa epidemian varalle, sillä niitä kuluu 24 miljoonaa viikossa. Kymmenen vuotta sitten terveysministeri Joselyne Bachelot hoiti homman ja sai osakseen ilkuntaa ”miljardin maskin Madamena.”
Koronaviruksen puhjettua ilmeni, ettei varastoja ollut pidetty kunnossa. Syntyi valtava skandaali. Miljardin kappaleen tilaus on lähtenyt Kiinaan. Bachelot sai kunnianpalautuksen, mutta Ranska maksoi leväperäisyydestä kalliisti. Nyt maan neljä tehdasta valmistaa hengityssuojia yötä päivää; kahdeksan miljoonaa viikossa.
Espanjan kylissä niitä poljetaan ompelukoneilla. Jos Suomessa olisi heti organisoitu valmistus, olisi sillä autettu omaa tilannetta, ja menekki olisi taattu.
Ranskassa myös apteekeissa on pidettävä hengityssuojaa, ja poliisikin vaatii niitä työtehtäviinsä. Hengityssuojia on toki monenlaisia ja -hintaisia. Yksikään lääkäri ei Ranskassa väitä, että ne olisivat hyödyttömiä. Aasiassa kaikki pitävät niitä. Meillä niille nauretaan.
Vakavien mokien kärjessä on epidemia-alueilta tulevien matkustajien päästäminen Suomeen ilman lentokenttäkontrollia ja karanteenia. Tervetuloa Hölmölään!
Ainakin se tästä tulisi oppia, että pandemiaan varautuminen on aina halvin vaihtoehto. Tämän jälkeen on terveysinvestointien vuoro.
Helena Petäistö on Ranskassa ja Suomessa asuva toimittaja ja tietokirjailija.

Viisi tutkijaa vaatii: Koronaepidemia pitää tukahduttaa Suomessa nyt – Aasia johtaa torjuntataistelussa Eurooppaa 6–0
Puheenvuoro: Potilaiden testaamiseen, jäljittämiseen, mobiiliseurantaan ja valvontaan tarvitaan nopeasti suuri joukko osaajia, ehdottavat tutkijat.

Teuvo Hakkarainen varoittaa: ”Bryssel on irronnut arkielämän todellisuudesta kokonaan”

JHT:ltä hienoa toimintaa

UUSI PÄÄVALMENTAJA SOPIMUS ON ALLEKIRJOITETTU!

Kaudella 2020-21 JHT:n uutena päävalmentajana aloittaa Jesper Jalonen, 26 v.Riihimäeltä kotoisin oleva Jalonen on nuoresta iästään huolimatta rutinoitunut Suomi sarja valmentaja. Jalonen on toiminut kaksi kautta HC Giantsin pääkäskyttäjänä. Tällä kaudella Suomi sarjan uusin tulokas nousi hienosti Jalosen komennossa jo playoff joukkueeksi. Hollolan maisemat vaihtuu nyt kuitenkin, kolmen siellä vietetyn vuoden jälkeen Kalajoen hiekkojen uusiin tuuliin.
JHT ja Jalonen sopivat tulevan kauden lisäksi option kaudelle 2021-22. Optiovuoden sopimus on neuvoteltavissa ensi keväänä. Jalonen tarttuu toimeen välittömästi alkaen kartoittamaan joukkuetta, ja tutustumaan seura rutiineihin.

Puheenjohtaja Mika Siipola

Tulevan kauden päävalmentaja tilanteen tarkastelu oli poikkeuksellinen tänä keväänä. JHT.n pitkäjänteinen menestyksekäs urheilullinen työ näkyy päävalmentaja paikan suurena kiinnostavuutena. Kalajoelle oli tarjolla puolenkymmentä potentiaalista päävalmentajaa ilman mitään erillisiä hakuprosesseja. Tästä erittäin potentiaalisten kanditaattien joukosta,  keskustelut Jesperin kanssa johtivat aika nopeasti yhteisten päämäärien ja tavotteiden löytymiseen. Jesperistä saamme varmasti nuoren innokkaan eteenpäin pyrkivän valmentajan, jolle urheilijan arki tekeminen on kaiken keskiössä. Tästä on hienoa alkaa rakentaa uutta kautta, Junkkari jääkiekon juhlavuotta.

Päävalmentaja Jesper Jalosen mietteet uudesta pestistä.

Ajatukset tulevasta kaudesta?

Ensinnäkin olen erittäin kiitollinen mahdollisuudesta päästä valmentamaan erinomaiseen seuraan, jossa on pitkät perinteet. Innokkaana olen Kalajoelle tulossa kehittämään pelaajia, itseäni ja samalla auttamaan joukkuetta menestymään.

HC Giantsin päävalmentajan paikalta Suomi sarjan kestomenestyjän käskyttäjäksi, mitä otat sieltä mukaan JHT penkin taakse?

Viimeiset kolme kautta Hollolassa kasvatti minua valtavasti ihmisenä ja valmentajana. Kyseessä on kuitenkin amatöörisarja, sen takia tässä sarjassa on yksilöiden valmentaminen valtavassa roolissa. Se on sellainen osa-alue, jossa olen kehittynyt paljon edellisten kausien aikana. Yksilölähtöinen valmentaminen onkin yksi niistä asioista, joita koulussa Vierumäellä on todella paljon opiskeltu.

Tulevan kauden Jesper Jalosen JHT?

Pirkonsuolla tullaan näkemään joukkue, joka pelaa energistä kiekkoa isolla sydämellä ja jättää joka ilta kaiken kaukaloon.

Miten kevät tästä etenee?

Seuran organisaatioon tutustuminen ja taustojen selvittely on jo käynnissä. Muun valmennus teamin kasaaminen alkaa välittömästi. Joukkueen rakentamisen suhteen tehdään kovasti kevät ja kesä töitä. Ajatuksena on rakentaaa nuori ja motivoitunut joukkue, josta löytyy kuitenkin tarvittava määrä kokemusta.

Terveiset Kalajoen kiekko Faneille?

Kalajoki on viimeisen päälle kiekkokaupunki, jossa on pitkät kiekkoperinteet. Kun nämä haastavat ajat yhdessä selätetään niin toivon, että kaikki kannattajat löytävät taas sinne Pirkonsuon Pyhättöön.

Raution kyläyhdistyksen lehdistötiedote Raution Salen sulkemiseen liittyen, julkaistu tänään 4.4.2020.

AVOIN KIRJE KPO:N HALLITUKSELLE JA HALLINTONEUVOSTOLLE

Raution Kyläyhdistys halusi lähestyä KPO:n johtoa (sis.hallitus ja hallintoneuvosto) sähköpostitse Raution Salen sulkemiseen liittyen. Koska tietosuojalakiin vedoten KPO kieltäytyi luovuttamasta meille kyseisten hallintoelinten sähköpostiosoitteita, joudumme lähestymään heitä tällä julkisella kirjeellä lehdistön ja sosiaalisen median kautta.
Asiakkaiden ja työntekijöiden turvallisuus vaarassa? Liike suljetaan välittömästi
Salen Raution myymälä palveli normaalisti asiakkaita 31.3.2020 koko aamupäivän ajan. Noin kello 13 KPO:n market - toimialajohtaja Antti Paananen soitti yllättäen muutamille kyläaktiiveille. Hän kertoi myymälän sulkeutuvan kello 13.30 kosteusvaurioiden vuoksi asiakkaiden ja työntekijöiden turvallisuuteen vedoten. Puhelussa kuten myös myöhemmin saapuneessa lehdistötiedotteessa annettiin kuva välittömästä vaarasta, tutkimustulosten ja asiantuntijalausuntojen perusteella tehtiin valitettava, mutta välttämätön päätös myymälän sulkemisesta välittömästi. Seuraavana päivä kävi ilmi, että Kalajoen kaupungin terveys-
tarkastajalta lausuntoa oli kyllä pyydetty, mutta hän oli ohjannut pyynnön työterveyshuoltoon. Asiantuntijalausuntojen sijaan olisi ollut rehellistä puhua asiantuntijalausunnosta eli työterveyshuollon erikoislääkäristä, vai oliko muita lausuntoja?
Tutkimustuloksia ja raportteja ei haluta luovuttaa – avoimuus hukassa osuuskauppa KPO:ssa?
Osuuskunta KPO:n julkaisemassa lehdistötiedotteessa market - toimialapäällikkö Paananen toteaa, että työterveyshuollon erikoislääkärin lausunnon mukaan liiketilan sisäilma saattaa aiheuttaa terveydelle haittaa ja että tiloissa työskentelyä ei tästä syystä suositella. Rautiolaiset ymmärtävät hyvin sisäilmaongelmien vakavuuden ja sen että niihin tarvittaessa puututaan riittävin toimenpitein. Kyläläisillä ei kuitenkaan ole ollut tietoa asiakkaiden tai henkilökunnan kärsineen sisäilmaongelmista ja koska lehdistötiedotteessa todetaan että, epäily kosteusvaurioista nousi esiin myymälässä käynnistettyjen perusparannustöiden yhteydessä, oletamme että sisäilmaoireilua ei ole ollut. Vai onko ollut? Osuuskauppa KPO ei halua kyselyistä huolimatta luovuttaa tekemänsä sisäilmatutkimuksen tuloksia ulkopuolisten tarkasteltavaksi. Tämän hetkisen tietojen perusteella myymälän sulkeminen kesken tiistai päivän tuntuukin melkoiselta ylireagoinnilta. Harkittu loppuun myynti olisi ennemminkin ollut ymmärrettävää. Kyläyhdistys on pyytänyt nähtäväkseen myös rakennuksen kuntoarvioraportin, mutta sen antamisesta KPO on kieltäytynyt. Väistämättä herää kysymys miksi? Mitä niissä on salattavaa? Mitä avoimuus tarkoittaa osuuskunta KPO:ssa? Myymälän sulkemisen jälkeen liikkeessä olevat tarvikkeet, myös elintarvikkeet siirrettiin tietojemme mukaan myyntiin lähialueen myymälöihin, ilmeisesti ilman mitään riskiä?
Polttoaineen myynnin lopettaminen vei merkittävän osan liikevaihdosta
Väistämättä jää vaikutelma jo pitempiaikaisesta suunnitelmasta kaupan alasajosta. Myymälärakennuksen huoltoa ja ylläpitoa on ainakin maallikoiden mielestä jo pitkään laiminlyöty. Polttoaineen myynnin lopettaminen 2012 vei liikevaihdosta merkittävän osan. Päätöksen johdosta ihmiset pakotettiin ostamaan polttoaineensa muualta ja sen johdosta muukin asiointi väheni kylän omasta myymälästä. Viime vuonna mm. nuorisoseuran pyörittämän bingon lahjakorttien hankinta ohjattiin Ylivieskaan, oman kylän saman kaupparyhmän myymälästä se ei ollut kuulemma enää mahdollista. Nyt Paananen perustelee uuden rakentamisen kannattamattomuutta liikevaihdon pienuudella. Edellä mainitun kaltaisilla päätöksillä liikevaihdon pieneminen onkin ollut väistämätöntä ja varmaan myös tarkoitus.
Vajaa kuukausi sitten kyläyhdistys luovutti 306 kyläläisen allekirjoittaman adressin Osuuskauppa KPO:n hallintoneuvostolle. Adressissa perustelimme polttoaineen myynnin aloittamista Raution Salen yhteydessä mm. seuraavasti: Rautio on vireä ja kehittyvä kyläkeskus, jonka kylien alueella asuu noin 1 000 asukasta. Parhaillaan Kalajoen kaupunki on aloittanut uuden monitoimitalon suunnittelun kylän keskustaan. Uudessa talossa on tilat mm. 100 oppilaalle (1-6 luokat) sekä päiväkodin (21 paikkaa) ja esiopetuksen tilat. Liikuntatiloihin tullaan panostamaan mm. voimailutilojen myötä. Koulu uudessa rakennuksessa alkaa elokuussa 2022. Paikallisen yksityisen toimijan suunnitelmat uuden senioritalon rakentamiseksi Löttäläntien varteen ovat myös hyvää vauhtia etenemässä. Adressi ei ilmeisesti ole vielä ehtinyt hallinon käsittelyyn? Mitään yhteyttä ei ainakaan ole asiaan liittyen kyläyhdistykseen otettu.
On ikävää käydä keskustelua julkisuuden kautta, ainakin asiakasomistajien kanssa keskustelemien kannattaisi ottaa nyt viimeistään kehityskohteeksi osuuskauppa KPO:ssa. Nyt sitä tehdään lehdistötiedotteiden kautta sen jälkeen, kun päätökset on tehty. Elämme poikkeuksellisen maailmanlaajuisen pandemiakriisin aikaa. Ei voi välttyä ajatukselta, että osuuskunta KPO: johto pyrki osittain tämän kriisin ”varjolla” toteuttamaan kyseenalaisen päätöksensä, ilman asiakasomistajien ja kyläläisten suurempia vastaväitteitä. Loppujen lopuksi tässä on kyseessä paljon suuremmista asioista kuin Raution Salen kohtalo. Mikä on asiakomistajien etu ja kuka siitä päättää? KPO:n johto vain ns. omistajat? Nyt asiakasomistajilla näyttää olevan vain maksajan rooli osuuskunnan tuloksen teossa! Näinkö KPO:n asiakasomistajat haluavat toiminnan jatkuvan?
Toivomme nyt tämän avoimen kirjeen saavuttavan osuuskauppa KPO:n johdon, hallituksen ja hallintoneuvoston. Raution Salen asia on nyt syytä ottaa välittömästi uudelleen käsittelyyn.
Kriisien keskeltä, kaikesta huolimatta yhteistyöterveisin

Raution kyläyhdistys



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti