tiistai 10. huhtikuuta 2018

TI 10.04.2018


Eilen kävi luonani bulgarilainen ystäväni, joka toi bulgarilaisen pääsiäisen kunniaksi minulle värjättyjä kananmunia. Kiitos ystävä!

Aamulla pesin pyykkiä ja samalla suoritin aamuvoimistelun. Tein aamupalaksi raastettua porkkanaa johon laitoin omenaviinietikkaa ja ruokaöljyä. Juomaksi valmistin inkivääriteetä johon laitoin hunajaa ja sitruunaa. Ruisleivälle laiton juustoa, suolakurkkua ja keltaista paprikaa. Lisäksi aamupalaa kuuluu kananmuna ja naposteltavaksi pähkinöitä.

Inkiväääri

Edistää ruuansulatusjärjestelmän toimintaa. Inkivääri stimuloi haiman toimintaa lisäten ruuansulatuksessa tarvittavia entsyymejä.

 • Ehkäisee ruuansulatuksen ongelmia. Inkivääri taistelee bakteereja ja tulehdusta vastaan ja se ylläpitää suoliston normaalia bakteeritasapainoa.

 • Ehkäisee pahoinvointia. Inkivääri tuo helpotusta moneen erilaiseen pahoinvointiin. Sitä voi käyttää matkapahoinvoinnin nitistämiseen (bussilla tai laivalla matkustettaessa, tai pitkillä automatkoilla). Inkivääri sopii myös syöpäpotilaiden kemoterapiajaksoille, jolloin pahoinvointi on runsasta ja se auttaa leikkauksen jälkeiseen pahoinvointiin. Inkivääriä voi käyttää raskauspahoinvointiin ensimmäisten raskauskuukausien ajan, mutta pidempiaikaisesti ei inkivääriä tulisi raskaana olevien käyttää.

Hoitaa mahahaavoja ja ekkäisee niiden syntymistä. Inkivääri tappaa bakteereja, mukaan lukien Helicobacter Pylori -bakteeria, joka erittää ammoniakkia ja voi vahingoittaa mahalaukkua. Inkivääri on loistava apua mahakatarrin hoitoon ja yleisesti hapokkaan vatsan tasoitukseen.

 • Helpottaa ripulia ja ummetusta. Inkivääri eliminoi haitallisia bakteereita ja mikroeliöitä, kuten kolibakteeria. Kolibakteeri aiheuttaa ripulia ja vatsatautia etenkin lapsissa. Inkivääri auttaa ummetukseen stimuloimalla suoliston lihasten supistusliikkeitä, mikä auttaa ulostetta liikkumaan suolessa.

 • Ehkäisee sydäntauteja. Inkivääri ehkäisee sydäninfarkteja, veritulppia, rintakipuja ja veren paksuuntumista.

 • Edistää verenkiertoa raajoissa. Inkivääri eliminoi kipua alaraajoissa ja Raynaudin oireyhtymän (valkosormisuus) aiheuttamia oireita sormissa.
Tukee uuden kudoksen kehittymistä haavoissa ja pakkasenpuremissa.

 • Hyödyllinen apu flunssaa vastaan. Inkivääri alentaa kuumotusta, poistaa nenän tukkoisuuden ja helpottaa nivelten kipuilua kun olet flunssan kourissa. Jos kärsit hengitystieoireista flunssan yhteydessä, inkivääri auttaa poistamaan paineen tunnetta rinnassa. Inkivääri auttaa myös poskiontelontulehduksen oireiden lievitykseen.

 • Hoitaa kroonista väsymystä. Krooninen väsymys on yleinen ongelma, jossa ihminen tuntee olonsa jatkuvasti rättiväsyneeksi ja heikoksi unen määrästä tai lepäämisestä riippumatta.

 • Hyvä kipulääke ja tulehduksen poistaja. Inkivääri helpottaa nivelsairauksien tuottamia kipuja ja vammoista syntynyttä tulehdusta. Inkivääri vähentää kipua ja tulehdusta tehokkaasti. Rannekanavaoireyhtymästä kärsivät voivat myös löytää helpotusta inkivääristä.
Inkiväärin käyttö ulkoisesti

 • Hammassärky. Pureskele pientä inkiväärin palaa tai hiero inkivääriteetä suoraan kohtaan, jossa kipu tuntuu.

 • Eliminoi pahanhajuista hengitystä. Inkivääriä on käytetty jo aikakausia pahanhajuisen hengityksen karkottamiseen. Aasiassa inkivääriä on käytetty ammoisista ajoista lähtien kirkastamaan ja raikastamaan suu aterian jälkeen. Inkivääri myös lisää syljen eritystä, joten se sopii hyvin ihmisille, jotka kärsivät jatkuvasti kuivasta suusta.
Herättelee libidon. Itämainen lääketiede suosittelee usein juuri inkivääriä petipuuhien piristykseen. Sen uskotaan stimuloivan haluja niin miehissä kuin naisissa. Erektio-ongelmista kärsivät miehet voivat myös kokeilla inkiväärin tehoa.

Inkiväääri parantaa verenkiertoa

Inkivääri sisältää magnesiumia ja sinkkiä, jotka ovat äärimmäisen tärkeitä tekijöitä verenkierron parantamiseksi. Se myös estää huonon kolesterolin kertymistä maksaan, mikä on tärkeää, jotta voisit estää monia sydän- ja verisuoniongelmia myöhemmin elämässäsi. Lisäksi inkivääriä voidaan käyttää lievittämään kuumetta sekä vähentämään liiallista hikoilua.

Se edistää ravinteiden imeytymistä
Inkivääriä syömällä pystyt takaamaan sen, että kehosi pystyy imeyttämään itseensä enemmän ravinteita syömästäsi ruoasta. Tämä johtuu siitä, että se stimuloi vatsan ja haiman entsyymien erittymistä. Jos sinulla on ongelmia ruokahalusi kanssa, kokeile pienen inkiväärinpalan pureskelemista ennen kuin ryhdyt syömän, jotta voisit saada ruokahalusi kasvamaan.

Se suojaa flunssalta ja vilustumiselta
Inkivääri on luonnollinen yskänlääke, ja sillä on antibioottisia ominaisuuksia, jotka taistelevat tehokkaasti flunssaa ja vilustumista vastaan. Tätä kasvia on käytetty jo vuosisatojen ajan Aasiassa tehokkaana hoitona flunssaa, vilustumista ja yskää vastaan. Marylandin yliopiston lääketieteellinen tiedekunta on vahvistanut tämän olevan totta, ja heidän tutkimustensa mukaan inkivääritee vähentää vilustumisen ja flunssan oireita aikuisilla.

Se parantaa ruoansulatusta
Inkivääri auttaa elimistöä imeyttämään ravinteita, mutta se myös lievittää vatsakipua, jota ilmenee usein silloin kun ihmisen vatsa turpoaa. Se myös estää ja torjuu ummetusta, vähentää suolistossa olevaa kaasua sekä edistää parempaa ruoansulatusta yleisesti ottaen.

Se saattaa auttaa torjumaan syöpää
seat tutkimukset ovat osoittaneet, että inkiväärillä voi olla tehokkaita syöpää torjuvia vaikutuksia, sillä se estää syöpäsolujen kasvua. Tämä pätee etenkin paksusuolen ja eturauhasen syöpiin.

Se vahvistaa immuunisysteemiä
Inkiväärin säännöllinen syönti vahvistaa immuunisysteemiäsi sekä auttaa kehoasi pitämään yllä tehokasta puolustusta mahdollisia tartuntoja, flunssia, yskää, vilustumisia ja kroonisia sairauksia vastaan. Se myös vähentää halvausten riskiä ja on melko tehokas suoliston bakteeritartuntoja vastaan taistelemisessa.

Se lievittää nivelkipua
Inkiväärillä on huomattavia tulehduksia vastaan taistelevia ominaisuuksia, jotka auttavat vähentämään nivelissä tuntuvaa kipua sekä niissä ilmenevää tulehtuneisuutta. Se lievittää myös muihin tavallisiin vaivoihin liittyvää kipua.

Pähkinät

Parapähkinä
aromaattinen, herkullinen ja täyteläinen
 • sisältää runsaasti seleeniä, joka edistää hiusten ja kynsien pysymistä normaaleina, sekä immuunijärjestelmän normaalia toimintaa - seleeni tärkeä kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsiville. Seleeni kasvattaa myös miehen testosteronitasoja sekä parantaa sperman laatua
 • kotoisin Brasiliasta
 • kasvaa puussa, joka voi kasvaa 40-50 m korkeaksi ja jopa 500-800 vuotta vanhaksi
Saksan pähkinä
pehmeä ja rapea
 • aivojen muotoinen pähkinä
 • sisältää runsaasti kasviperäisiä omega 3-rasvahappoja
 • sisältää myös kalsiumia sekä muita mineraaleja ja antioksidantteja
 • parantaa serotoniinin muodostumista
 • edistää verisuonten elastisuuden paranemista, ja suositellaan huonomuistisille
1. Luonnon omia tehopakkauksia
Pähkinöistä saa paljon energiaa ja hyvänlaatuista rasvaa. Pähkinät sisältävät myös mineraaleja, vitamiineja, etenkin rasvaliukoista E-vitamiinia ja antioksidantteja. Lisäksi pähkinät sisältävät kuitua ja proteiinia.

2. Pähkinöiden syöjillä pienempi sydän- ja verisuonitautiriski
Ihmisillä, jotka syövät säännöllisesti pähkinöitä on pienempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Yhdysvalloissa tehdyissä tutkimuksissa naisilla, jotka söivät pähkinöitä yli neljä kertaa viikossa, oli 40 prosenttia alhaisempi riski kuolla sydänsairauteen. Tutkimuksissa sydänterveydelle hyväksi havaittuja pähkinöitä ovat etenkin saksanpähkinä, manteli, hasselpähkinä, pekaanipähkinä, maapähkinä ja pistaasipähkinä.

3. Pähkinät auttavat ylläpitämään veren sokeritasapainoa
Osa diabeetikoista ei sokeritasapainon epävakauden takia pysty syömään niin paljon hiilihydraatteja kuin yleisesti suositellaan. Tällöin osan hiilihydraateista voi korvata hyvälaatuisella rasvalla. Tutkimuksissa, joissa osa ruokavalion hiilihydraateista on korvattu pähkinöillä, on saatu hyviä tuloksia sokeritasapainon ja veren rasvojen hallinnassa.

4. Saksanpähkinöistä omega-3-rasvahappoja ja antioksidantteja
Saksanpähkinä on ainoa pähkinä, joka sisältää runsaasti kasviperäisiä omega-3-rasvahappoja. Saksanpähkinät sisältävät myös runsaasti E-vitamiinia, mineraaleja sekä antioksidantteja, jotka suojaavat syövältä ja vahvistavat immuunijärjestelmää. Saksanpähkinöiden säännöllinen käyttö ruokavaliossa alentaa huonoa LDL- kolesterolia, lisää verisuonten joustavuutta ja vähentää veritulpan riskiä.

5. Pekaanipähkinä alentaa kolesterolia ja suojaa hermostoa
Pekaanipähkinät sisältävät yli 19 vitamiinia ja kivennäisainetta kuten E-vitamiinia, sinkkiä, magnesiumia, kaliumia, mangaania, B-ryhmän vitamiineja sekä runsaasti antioksidantteja ja kuitua. Pekaanipähkinät sisältävät myös kolesterolia alentavaa kasvissterolia. Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa pekaanipähkinöiden saannin on todettu vähentävän huonoa kolesterolia, kaksinkertaistavan veren E-vitamiinipitoisuuden ja vähentävän vapaiden radikaalien määrää veressä. Pekaanipähkinöiden kolesterolia alentava vaikutus oli samaa luokkaa kuin kolesterolilääkityksellä saatava hyöty. Eläinkokeissa on todettu, että pekaanipähkinöitä sisältävä ruokavalio suojasi jyrsijöitä neurologisilta vaurioilta.

6. Manteli vähentää syöpäriskiä ja laskee verenpainetta
Manteli muistuttaa pähkinöitä, muttei ole varsinaisesti pähkinä, vaan luumarja. Mantelilla on useita terveysvaikutuksia. Se sisältää runsaasti kuitua, magnesiumia, mangaania, kaliumia, kalsiumia, E-vitamiinia ja seleeniä. Eläintutkimuksissa mantelien säännöllisen saannin on todettu vähentävän riskiä sairastua paksusuolensyöpään. Mantelien säännöllinen syönti osana terveellistä ruokavaliota laskee huonoa LDL- kolesterolia sekä voi auttaa laskemaan verenpainetta.

7. Parapähkinä on seleenipommi
Parapähkinät sisältävät runsaasti proteiinia, niasiinia, magnesiumia, kuitua, E-vitamiinia sekä erittäin paljon seleeniä. Seleeni toimii antioksidanttina ja sen riittävän saannin arvellaan suojaavan tietyiltä syöviltä ja suojaavaan eturauhasta. Parapähkinät sisältävät 2500 kertaa enemmän seleeniä kuin muut pähkinät.

8. Cashewpähkinän antioksidantit suojaavat silmiä
Cashew-pähkinät sisältävät liukoista kuitua, B-ryhmän vitamiineja, mineraaleja kuten sinkkiä, seleeniä, magnesiumia, kaliumia, mangaania ja rautaa sekä runsaasti antioksidantteista muun muassa zeksantiinia, joka suojelee silmää ikärappeumalta.

9. Pistaasipähkinöillä kolesteroli kuntoon
Pistaasipähkinät sisältävät paljon proteiinia, kuitua, kaliumia, tiamiinia, B-6-vitamiinia, kasvisteroleita sekä erittäin runsaasti antioksidantteja.
Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa, jossa tutkittavat saivat 20 prosenttia energiastaan pistaasipähkinöistä, koehenkilöiden hyvä HDL- kolesteroli nousi 26 prosenttia ja huono LDL-kolesteroli laski 14 prosenttia. Lisäksi pistaasipähkinöiden runsas antioksidanttipitoisuus suojaa elimistöä haitallisilta vapaiden radikaalien hyökkäyksiltä.

10. Hasselpähkinä auttaa alentamaan kolesterolia
Hasselpähkinä sisältää runsaasti kuitua, proteiinia, rautaa, kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, B-ryhmän vitamiineja, E-vitamiinia sekä antioksidantteja. Hasselpähkinän hyvä rasvahappokoostumus auttaa alentamaan kolesterolia.

Blogini ja videoni


Mielipiteet

Ekonomisti synkkänä kehysriihestä: ”Odotettavissa useita kiistanalaisia leikkauksia”

Kommentti: Krista Kiurun viivytystaistelu sai sotevaliokunnan sekaisin – rooli sopii kuin hansikas käteen

Alueuutiset

Kalajoen kaupunki osti konepajakiinteistön Kalajoen satama-alueelta

Pääministeri Sipilä lauantaina Toholammilla

Veteraanien SM-nostoihin osallistujaryntäys

Kehysneuvottelut alkoivat – näihin kysymyksiin hallitus etsii ratkaisuja

Ahti Pekkalasta valmistellaan elämäkertaa
Kotimaan uutiset

Joka kolmas kunta voi jäädä ilman edustajaa uusissa maakuntavaltuustoissa – muita vaaleja matalampi äänikynnys voi kuitenkin pelastaa paljon

Juha Sipilä vihjasi aktiivimallin korjauksista: ”Kaksi asiaa ainakin on tutkittavana”

Vauraiden sukujen super­lobbari Anders Blom: Taloudellinen eliitti on ottanut Suomessa vallan

HALLITUS EI AIO PUUTTUA KÖYHYYTEEN – INDEKSIJÄÄDYTYSTEN PURKAMISELLE TÄYSTYRMÄYS SIPILÄLTÄ JA ORPOLTA

HS: Tätä listaa Sipilä pyysi kehysriiheen

Ulkomaan uutiset

Orbanin Fidesz-puolue voitti Unkarin vaalit

Venäjä tyrmäsi USA:n ehdotuksen Syyrian kaasuiskujen tutkinnasta – varoitti sotilaallisen vaihtoehdon vaaroista

USA:n kongressin taloustoimiston ennustus: Trumpin hallinto romahduttaa valtiontalouden

Valkoinen talo: Trumpin turvallisuus­neuvonantaja eroaa

Talousuutiset

Pakotteet näkyivät Venäjällä: Ruplan arvo ja pörssikurssit laskivat rajusti

Patria aloittaa yt-neuvottelut Tampereella ja Hämeenlinnassa

Valio kasvoi Ruotsissa, Baltiassa ja Venäjällä – kotimaan liikevaihto polki paikallaan

Hallitus sopi kivihiilen kieltolaista: Vuonna 2025 luopuville energiayhtiöille tukipaketti, täyskielto voimaan 2029

YIT:n ja Lemminkäisen liitto: Suomessa vähenee 240 työpaikkaa

Urheilu-uutiset

Historiaa tehnyt Tappara loppuotteluihin kuudetta kertaa putkeen - Kaskinen: "Kaikki lyötiin likoon"

HPK kaatoi puolustavan Suomen mestarin vieraissa – finaalisarja katkolle kotikentälle

Maailmalla tapahtuu

Koululaisia kuljettanut bussi suistui tieltä rotkoon Pohjois-Intiassa – opettaja, bussinkuljettaja ja ainakin 24 lasta kuoli

Loppukevennykset

Kunniavartion sotilaat karkasivat Helsingin yöhön – yksi päätyi putkaan ennen vartiovuoron alkua, kaksi muuta löydettiin suihkun lattialta humalassa

Fortumin toiminta Irlannin veroparatiisissa laajenee

Tilastokeskus korjasi arviotaan: Suomessa onkin "vain" 700 000 koiraa

Tampereen keskustassa käytiin armotonta kaupunkisotaa – keväällä 1918 viimeiset puolustajat olivat naisia

Kultasepänliikkeestä vietiin satojen tuhansien eurojen arvosta koruja ja kelloja – näyttö ei riittänyt tuomioon

FBI ratsasi Trumpin asianajajan toimiston ja takavarikoi arkaluontoisia tietoja

Vallankaappaaja vai maltillinen uskonnollinen johtaja? Yle tapasi Turkin etsityimmän miehen Pennsylvaniassa

Käsittämätön moka arvokisoissa – beach volley -joukkue löysi itsensä 100 km päästä ampumaradalta!

Juna karkasi Intiassa, kyydissä 1 000 matkustajaa

Kahden kajaanilaispoliisin virkarikosepäilyt etenivät syyteharkintaan - kolme rikosepäilyä

Just For Laughs - Sexy cab driver

Just For Laughs

Vesku Show - Oikeudessa

Vesku Show - Jorte ja Kepa avioliittoneuvojalla

Youtube-videot

Kenraali Talvelan yksityinen sota osa 1.wmv

Kenraali Talvelan yksityinen sota osa 2.wmv

Paavo Talvela, Aunus 1941

Mannerheim-ristin ritareita - Paavo Talvela

Ilomantsin suurvoitto 1944

Suurtaistelu erämaassa - Ilomantsin torjuntavoitto 26.7 - 13.8.1944

Tienhaaran taistelu 22–25.6.1944

Yle Areena

Valtiolle vaarallisia naisia – poliittisten naisvankien kohtaloita viime sotien aikana

Hiljaisuuden palvelijat – elämää Lintulan nunnaluostarissa https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/04/06/hiljaisuuden-palvelijat-elamaa-lintulan-nunnaluostarissa

Paavo Noponen tunsi urheilun ja taisi kielen

Suomalaisimmaksi koetun taiteen inspiraatio löytyi usein Euroopasta

Linnan juhlista tuli Suomen tärkein mediatapahtuma

Kalajoki

Liikkuva Kalajoki - Matikkaa liikuntasalissa

Mehtäkylän montulla

Merta ja hiekkaa - Kalajoen kuntavideo 1986

Hiekkasärkät 100 vuotta matkailua - Aikamatka

Kalajoki - ympäri vuoden 2012

Musiikki

La Noche - Adamo

A Love So Beautiful - Michael Bolton

Loreena McKennitt " Tango to Evora "

Stive Morgan "Tango In Night"

ТИ МОЯ ЛЮБОВ - КРИС РИ / Chris Rea / НОВ КЛИП

PAULA SELING - Caruso (LIVE)

Kävin pyöräilemässä 25 km. Pyörätiet olivat pääosin paljaat, mutta pudistamattomat. Lisäksi pyörätiet olivat osittain lumen ja jään peitossa. Ei ollut mikään kesäkeli pyöräillä. Kamerakin alkoi lakkoilla, koska oli niin kylmää. Olisin ottanut kuvia äänivallista mikä on rakennettu Tapion Tuvalta Kalajoelle päin. Tapion Tuvan luona on nyt iso maamerkki, mikä kertoo Tapon Tuvasta ja on rakennettu entisen Merta-Marketin kattopalkeista. Hiekkasärkkien risteyksessä on jo alikulku, liikennevalot sekä liikekeskuksen rakentaminen aika pitkällä.

Tein lounaaksi vihannes-juureskeiton. Pakasteena oli porkkanaa,lanttua, purjoa, palsternakkaa ja selleriä. Näitä oli 200 gr. Herne-maissi-paprikaa 200 gr. Näitä keitetään 10 minuuttia kuumassa vedessä. Lisäsin laitoin keittoon kaksi keitettyä perunaa ja kaksi raastettua porkkanaa, yhden silvotun sipulin ja kaksi paloiteltua parsakaalta. 2,5 dl sitruuna-pippuri ruokakermaa, valkopippuria ja yrittisuolaa sekä yhden kasvisliemikuution. Keitosta tuli todella maukasta ja voimakkaasti maustettua. Keittoon vielä persiljaa höysteeksi. Pidin lopputulosta onnistuneena. Tällä keitolla flunssa ei pääse yllättämään.
Ruokajuokaksi kaurajuomaa ja ruisleivän päällä juustoa, suolakurkkua ja keltaistaa paprikaa. Jälkiruoaksi tein tehosekoittimella smoolthietä musstaherukasta, raparperista, mansikasta, mustikasta ja banaanista.

Purjo

kiihdyttää kehon luonnollista puhdistumista. Se hoikistaa ja antaa energiaa. Purjon maku on huomattavasti miedompi kuin sipulin ja se sopii myös niille, joiden makuun sipuli on liian voimakas. Purjo sopii moniin eri resepteihin ja purjoa nauttimalla hoikistut nopeammin. Purjo sopii etenkin naisille ja sitä on käytetty vuosisatojen ajan naistenvaivojen parantamiseen.

Purjo, loistava ravintoaineiden lähde
 • Purjo sisältää runsaasti antioksidantteja ja flavonoideja, jotka hillitsevät tulehdusta ja vapaiden radikaalien haittavaikutuksia.
 • Älä unohda, että purjosta saa paljon A- ja C-vitamiinia, jotka auttavat puhdistamaan kehoa, poistavat tulehdusta ja palauttavat kehon luonnollisen pH-tasapainon.
 • Purjo sisältää hyvin vähän kaloreita, joten se sopii hienosti laihduttajan ruokavalioon. 100 grammaa tuoretta purjoa sisältää vain 61 kaloria, joten siitä voi valmistaa esimerkiksi herkullisia, vähäkalorisia keittoja.
 • Purjo sisältää runsaasti hyvälaatuista kuitua. Nauttimalla purjoa säännöllisesti ehkäiset ummetusta.
 • Tämä yksinkertainen kasvis antaa elimistölle runsaasti vitamiineja ja mineraaleja, kuten sinkkiä, rautaa, kaliumia ja magnesiumia – nämä kaikki ovat tärkeitä kehon tehokkaalle toiminnalle.
 • Kaiken tämän lisäksi purjo on täynnä terveellistä foolihappoa, joten se sopii etenkin raskaana olevan naisen ruokavalioon.
Purjo sisältää luonnon omia antibiootteja
 • Vaikka purjosta ei saa yhtä paljon allisiinia kuin valkosipulista, sisältää se kuitenkin vaikuttavan määrän tätä luonnollista antibioottia, joka hillitsee tulehduksia.
 • Tutkimuskeskuksissa suoritettujen kokeiden mukaan purjon ja valkosipulin sisältämä allisiini ehkäisee plakin kertymistä verisuoniin ja ehkäisee liiallista kolesterolia verenkierrossa. Allisiini estää tiettyjen entsyymien kertymisen maksaan, mikä puolestaan pitää verenkiertoelimistön puhtaana. Purjo on todella terveellinen kasvis.
Purjo on hyväksi sydämelle
Tämä helppo purjoresepti auttaa pitämään huolta verenkiertoelimistöstä. Purjon säännöllinen nauttiminen vapauttaa typpioksidia verisuonien seinämien läpi. Tämä kiihdyttää verenkiertoa ja ehkäisee verihyytymien muodostumista.

Purjo puhdistaa kehon
Purjo sisältää suuren määrän vettä, mikä tekee siitä diureettisen ruuan, joka poistaa myrkkyjä ja kuona-aineita. Purjo tunnetaankin puhdistavana kasvina, joka sopii etenkin laihduttajalle.

Lanttu
Lantun terveyshyödyistä ei puhuta usein, mutta lantussa on runsaasti paria flavonoidia – apigeniinia ja myrisetiiniä – jotka voivat olla terveydelle tärkeitä.
Eräässä suomalaistutkimuksessa myrisetiiniä eniten saaneilla oli huomattavasti pienempi eturauhassyöpäriski, mikä viittaa siihen, että myrisetiiniä sisältävät ruoka-aineet, kuten lanttu, voisivat vähentää eturauhassyöpäriskiä.
Koska lanttu kuuluu ristikukkaisiin kasveihin, se sisältää paljon rikkipitoisia yhdisteitä, joiden tiedetään suojaavan syöpäsairauksilta. Juurikkaan sinappiöljyt edistävät ruoansulatusta ja erityisesti sapen eritystä. Lantun C-vitamiinipitoisuus on hyvä. Folaattia ja kaliumia on merkittävä määrä, mutta ei ihan yhtä paljon kuin muissa juureksissa.
"Pohjolan appelsiini" eli lanttu muistetaan pula-ajan ruokana, mutta se on nykykokilta ehkä hieman unohduksissa. Se on myös hyvä vaihtoehto hiilihydraattitietoisen lautaselle. 
Lantun kysyntä kasvaa mitä lähemmäs joulua mennään, mutta muun vuoden se saa talvehtia melko rauhassa. Vähähiilihydraattinen juures on kuitenkin maukas lisuke esimerkiksi kalalle tai lihalle, minkä lisäksi se on erittäin terveellinen – jo 200 grammaa lanttua riittää täyttämään päivittäisen C-vitamiinitarpeen.

Palsternakka

Juures muistuttaa porkkanaa, mutta väriltään palsternakka on kermanvalkoinen. Maku on voimakkaampi, sen aromit syntyvät routaisessa maassa- mitä enemmän pakkanen pääsee puremaan, sitä voimakkaampi on korkeasta sokeripitoisuudesta ja eteerisistä öljyistä johtuva aromikas makeus. Palsternakkaa kutsutaan kasvisyöjien mielijuurekseksi, ja "kasvisyöjien kalaksi", sen maku on miellyttävä ja jopa pienet lapset pitävät siitä. Palsternakka kestää kylmää, joten sitä voi korjata myöhään syksyllä ensimmäisten pakkasienkin jälkeen tai keväällä ennen kasvukauden alkua.

Palsternakka on ravintorikkaampi kuin porkkana. Siinä on enemmän mineraaleja, ja C-, E- ja B-ryhmän vitamiineja sekä foolihappoa kuin porkkanassa. A-vitamiinin esiastetta β-karoteenia on kuitenkin porkkanassa moninkertaisesti enemmän. Palsternakassa on erityisen paljon kaliumia, jopa 600 mg / 100 g. Kaliumilla on merkitystä mm. verenpaineen säätelyssä (suositeltavaa korkeasta verenpaineesta kärsiville!). Muita hyviä kaliumin lähteitä ovat peruna, porkkana, tomaatti ja kesäkurpitsa sekä valkosipuli. Palsternakka sisältää runsaasti ravintokuitua. 100 grammaa palsternakkaa sisältää 230 kJ (55 kcal) energiaa. Palsternakan sisältämät flavonoidit ovat terveyttä edistäviä

Palsternakka - runsaasti antioksidantteja
Palsternakassa on antioksidatiivisia karvasaineita. Se sisältää myös runsaasti kuitua, joka pitää ruuansulatuksen kunnossa ja verensokerin tasapainossa. Palsternakan sisältämä kalium on hyväksi veren­paineelle. Kypsentämätön palsternakka on terveellisintä, mutta hyötyjä saa toki kypsennetyistäkin juureksista.
Käyttö Palsternakka käy sellaisenaan salaatteihin, mutta maistuu myös erinomaiselta keitoissa, lihakastikkeissa tai soseena. Kartion muotoinen luonnonvalkoinen kasvis on erinomaista ohuina viipaleina pizzan päälle tai uunijuurekseksi. Makea juures sopii käytettäväksi myös leivonnaisiin, kuten kakkuihin.

Selleri

1. Sellerissä ei ole ollenkaan rasvaa eikä kolesterolia
ksi syistä siihen, että selleriä suositellaan niin usein osaksi säännöllistä ruokavaliota, on sen sisältämä suuri vesimäärä. Tämän lisäksi suurena hyötynä on se, että sellerissä ei ole rasvaa eikä kolesterolia.
Jos syöt selleriä säännöllisesti, voit vähentää riskiäsi saada sydämen tai verisuonten sairauksia.

2. Siinä on runsaasti vitamiineja ja mineraaleja
Yksi mahtava asia sellerissä on se, että se sisältää lähes kaikkia niitä vitamiineja ja mineraaleja, joita kehosi tarvitsee. On kuitenkin hyödyksi muistaa, että nämä määrät ovat hyvin pieniä verrattuna moniin muihin tuotteisiin.
Selleri sisältää seuraavia vitamiineja:
 • A-vitamiini
 • B-monivitamiinit
 • C-vitamiini
 • E-vitamiini
 • folaatti
Lisäksi sellerissä on seuraavia mineraaleja:
 • kalium
 • natrium
 • kalsium
 • sinkki
 • rauta
 • rikki
 • fosfori
 • kupari
 • piidioksidi
3. Selleristä saa eteerisiä öljyjä
Siitä huolimatta, että sellerissä on runsaasti vettä, se sisältää suuren määrän eteerisiä öljyjä, joilla on bakteereja torjuvia ja nestettä poistavia ominaisuuksia.
Näihin aineisiin kuuluvat muun muassa seuraavat:
 • apiol
 • limonene
 • psoraleenit
 • apiin
Selleriä käytetäänkin usein munuaishäiriöiden hoidossa sekä bakteerien aiheuttamien tulehdusten lievittämiseksi.

4. Se sisältää runsaasti antioksidantteja
Sellerin runsas fytoravinteiden määrä (nämä ovat tehokkaita antioksidantteja) tekevät tästä kasviksesta mahtavan liittolaisen sellaisia sairauksia vastaan, jotka johtuvat vapaiden radikaalien aiheuttamista haitoista.
Nämä fytoravinteet toimivat suojaavana muurina ympäristöstä peräisin olevia saastuttajia vastaan, ja lisäksi ne vähentävät valtimoihin kertynyttä kolesterolia.
Tämän lisäksi niistä saa runsaasti flavonoideja, jotka ovat antioksidantteja, ja ne on yhdistetty sydän- ja verisuonisairausten estämiseen ja hoitamiseen. Lisäksi flavonoidit ovat hyödyksi syövän torjunnassa.

5. Se on luonnollinen nesteenpoistaja
Sellerin sisältämä suuri vesimäärä ja eteeriset öljyt tekevät siitä mahtavan ylimääräistä nestettä poistavan tuotteen.
Tämä tarkoittaa sitä, että selleri on hyvä vaihtoehto niille, joilla on ongelmia munuaisten kanssa tai joilla on ylimääräistä nestettä kertyneenä kehon kudoksiin.
Sellerin säännöllinen nauttiminen lisää virtsan muodostumista, jotta ylimääräistä virtsahappoa ja virtsaa poistuisi kehosta enemmän. Siten selleriä suositellaan päivittäiseksi lisäksi myös munuaiskivien rikkomiseksi sekä myrkyllisten aineiden poistamiseksi elimistöstä tehokkaammin.

6. Sillä on tulehtuneisuutta lievittävä vaikutus
Sellerin sisältämien eteeristen öljyjen flavonoideilla on tulehtuneisuutta poistava vaikutus, mikä tukee kroonisten sairauksien kuten kihdin ja niveltulehduksen hoitoa.
Nämä aineet (yhdistettyinä sellerin sisältämiin vitamiineihin ja mineraaleihin) stimuloivat solujen ja sidekudosten uusiutumista.

7. Se parantaa ruoansulatusta
Selleriteetä on käytetty jo vuosisatojen ajan päätuotteena monien ruoansulatusongelmien hoidossa, sillä se torjuu tulehtuneisuutta, vähentää kaasua sekä lievittää kipua.
Sen ominaisuudet edistävät syljen ja mahan nesteiden tuotantoa, joten se sopii täydellisesti niille, joilla on huono ruokahalu tai hidas ruoansulatus.

8. Se sisältää kuitua
Vaikka selleri ei sisälläkään paljoa kuitua, on tärkeää muistaa, että jo pieni määrä kuitua on hyvä lisä kehosi tarvitsemaan päivittäiseen annokseen.
Kuidulla on suuri rooli terveyden ja painonhallinnan kannalta, sillä ilman sitä ihmisellä on suuria vaikeuksia saada jätettä ulos kehostaan, ja ylimääräisen rasvan vähentäminen on hankalampaa.
Päivittäinen runsas kuidun saanti parantaa ruoansulatuksen toimintaa sekä edistää liiallisen kolesterolin poistumista kehosta.

Herne

1. Auttaa painonhallinnassa
Herneet ovat erittäin vähäkalorisia ja vähärasvaisia. Siitä syystä nämä herkut ovat oiva herkku niille, jotka haluavat pitää huolta linjoistaan. 

2. Ehkäisee mahasyöpää
 Herneillä on huikea tapa estää erilaisia sairauksia, kuten mahasyöpää. Syynä on herneiden sisältämä polyfenoli. 

3.Kasvattaa vastustuskykyä
Herneiden korkea antioksidanttipitoisuus auttaa välttämään useita vakavia sairauksia. Herneissä on runsaasti myös erilaisia mineraaleja, kuten rautaa, kalsiumia ja sinkkiä. Näistä jokainen auttaa parantamaan vastustuskykyä. 

4. Vähentää ikääntymisen merkkejä
Herneet ovat oiva apu ihon ikääntymisen merkkien ehkäisyssä. Antioksidantit, kuten flavonoidit, ovat hyödyllisiä iholle. Ne ehkäisevät ihon vanhenemista ja saavat ihon hehkumaan. 

5. Ehkäisee Alzheimeria
Herneissä on runsaasti K-vitamiinia, joka auttaa ehkäisemään muun muassa Alzheimerin tautia. 

Maissi
Maissi tulee syödä kypsänä. Tieteellisen Journal of Agricultural Food and Chemistryn tutkimuksen mukaan maissilla on sitä suuremmat antioksidanttipitoisuudet, mitä kypsempänä se syödään. Maissi voi myös auttaa välttämään aikuisiän sokeutumista.

Mustaherukka

mustaherukka on siis kunnon C-vitamiinipommi. Mutta senhän me jo tiedämme, sillä onhan mustaherukkamehua käytetty flunssan lievittäjänä iät ja ajat.On aika selvittää, mitä muuta mielenkiintoista herukat salailevat sisällään.
Vanheneminen hidastuu
Herukat sisältävät terveyttä edistäviä bioaktiivisia aineita. Niistä parhaiten tunnetaan antioksidantit, joiden tehtävä on estää hapettumista.
Nykykäsityksen mukaan antioksidantit hidastavat elimistön vanhenemista ja estävät valtimotautien sekä joidenkin syöpätautien syntyä. Herukoiden antioksidantteja ovat C- ja E-vitamiinit sekä flavonoidit.
Runsas flavonoidien saanti näyttää suojaavan sydän- ja verisuonisairauksilta.
Marjojen flavonoideja tutkitaan ahkerasti Kuopion yliopistossa. Tällä hetkellä meneillään on tutkimus mustaherukan vaikutuksista aivojen terveyteen.
 • Siinä tutkitaan, olisiko mustaherukasta apua esimerkiksi muistihäiriöiden ehkäisyssä, kertoo erikoistutkija Riitta Törrönen Kuopion yliopiston Elintarvikkeiden terveysvaikutusten tutkimuskeskuksesta.
Silmille ja aivoille
Erityisen kiinnostuneita tutkijat ovat siitä, voisiko mustaherukan sisältämästä antosyaanista olla apua näyttöpäätetyön rasittamille silmille.
Antosyaanit ovat flavonoideja, jotka antavat marjalle sen tumman värin.
Antosyaaneilla näyttää olevan yhteyttä silmien, verisuonten ja aivojen terveyteen, vahvistaa Riitta Törrönen.
Mustaherukan siemenöljy sen sijaan voi alentaa veren huonoa LDL-kolesterolia. Markkinoilla on nytkin monia siemenöljystä tehtyjä valmisteita, ja tutkimus edistyy jatkuvasti.
Siemenöljyssä on välttämättömiä rasvahappoja, mutta kaikista siemenöljyn terveysvaikutuksista ei ole vielä näyttöä, Törrönen sanoo.
Herukkatutkimuksissa vilahtelee sana ”saattaa” tai ”voi”. Törrönen ei kuitenkaan olisi huolissaan epävarmuudesta.
 • Flavonoidien vaikutuksesta on vaikea saada näyttöä, koska ihminen syö monia muitakin ruokia kuin marjoja. Suosittelisin silti herukoita kaikille jo pelkän ravintosisällön takia.
Apua painonhallintaan
Herukat auttavat painonhallinnassa, sillä ne sisältävät niukasti energiaa. Marjojen sisältämä vesi ja ravintokuitu yhdessä ylläpitävät kylläisyyden tuntua.
Entä mihinkä muut herukoiden ainesosat sitten vaikuttavat?
C-vitamiini edistää solujen kasvua, E-vitamiini pitää yllä solukalvon rakennetta ja A-vitamiinin esiasteet, karotenoidit,  suojaavat muun muassa ihoa ja limakalvoja.
Kalium edistää suolan eritystä ja alentaa siten verenpainetta. Marjojen orgaaniset hapot taas tehostavat raudan imeytymistä.

Herukoiden kuningas
Valkoherukka on punaherukan muunnos. Valkoherukka on siis kasvitieteellisesti punaherukka, mutta marjasta puuttuu punainen väri. Viherherukka taas on mustaherukan muunnos, jonka marjoista puuttuu musta väri.
Mustaherukka on ravintoarvoiltaan herukoiden kuningas. Se sisältää muita enemmän kaliumia ja flavonoideja.
Riitta Törrönen ei silti väheksy puna-, valko- tai viherherukkaa.

Raparperi

Raparperi maistuu ihanalta vaniljakastikkeen kera, mutta sitä voi hyödyntää myös monella muulla tapaa. Kyseisen vitamiinipommin nautiskelu kannattaa, jos haluaa esimerkiksi vähentää uupumusta tai edistää näön pysymistä normaalina.

C-vitamiini
C-vitamiini auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta sekä lisää muun muassa raudan imeytymistä kehoon.
A-vitamiini
A-vitamiini edistää muun muassa näön ja ihon terveyttä. Se myös ylläpitää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. A-vitamiinin puutosoireita ovat esimerkiksi ihon ja silmien kuivuminen

K-vitamiini
K-vitamiini aktivoi proteiineja, jotka edistävät veren normaalia hyytymistä. K-vitamiinin saanti on myös erittäin hyväksi luustolle.
Kalium
Kaliumilla on suuri osuus verenpaineen säätelyssä ja lihasten toiminnassa. Kaliumin puutosoireita ovat muun muassa lihasheikkous ja sydämen toimintahäiriöt.

Kalsium
Kalsium on luuston tärkein rakennusaine ja luuston täytyykin saada sitä jatkuvasti tarpeeksi, jotta ne eivät pääse rapistumaan.
Ei sovi kaikille
Kannattaa kuitenkin muistaa, että raparperin sisältämä oksaalihappo voi pahentaa kihtipotilaan tai niveltulehdusta potevan vaivoja. Oksaalihapon takia raparperia ei myöskään sovellu imeväisikäisten ruokavalioon. Raparperin lehdet myös ovat myrkyllisiä, joten niitä ei saa syödä.

Kävin kävelylenkillä. Nyt tuntuu siltä, että kevät etenee hitaasti, mutta kun katsoo Kalajoen jäälle niin huomaa, että kevät etenee hyvää vauhtia. Vaimoni kävi tänään luonani syömässä valmistamaani keittoa ja kehui keittoa maukkaaksi. Kauramaitoa hän ei ollut aikaisemmin juonut, mutta nyt joi. Hän ei ollut aikaisemmin saanut bulgarialaista valkoista juustoa. Hänen mielestään se oli hyvää juustoa.

Liikunta ja terveys

Verenpaine 144 /86 , pulssi 44. Paino 92,1 kg. Jumppa 30/1660 min, kuntosali 0/5620 min, kävely 8 /553 km , uinti 0/21000m , pyöräily 25/29 km

5 Exercise Methods That Burn Belly Fat Faster

4 Steps to Lose Belly Fat in 1 Week

5 Exercises to Get a Flat Belly in Just 4 Weeks

12 Ways to Get Rid of Belly Bloat Without Exercises

With Only 3 Tablespoons A Day You'll Lose The Belly Fat And Lower Your Cholesterol | Life well lived

Suomalais-norjalainen tutkimus toi uutta tietoa voimaharjoittelun hyödyistä: Kunnon treeni tehostaa lihasten ”kierrätysjärjestelmää” ja sillä voi olla monia hyviä vaikutuksia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti