lauantai 4. syyskuuta 2021

LA 04.09.2021 Iloisia ja surullisia uutisia



Kalajoki

Kalajoella oli ennätyskesä – Yöpymisiä rekisteröitiin vilkkaimpana kesäkuukautena peräti 108 000 kappaletta

https://www.keskipohjanmaa.fi/uutinen/622458


Kalajoen matkailu teki kesällä matkailuennätyksen – maan neljänneksi eniten yöpymisiä

https://yle.fi/uutiset/3-12085565

Erkin kommentti: Liikenteen turvallisuus nousi mielestäni ongelmaksi mikä pitää korjata ensi kesään mennessä. Matkailutien leventäminen, leirintäalueelle johtavan tien leventäminen ja paikoitusalue 8-tien varteen lähelle lämpölaitosta. Kalajoella on hyvät mahdollisuudet liikuntaan. On hyvät pyörätiet ja lenkkeilyreitit. Kulunut kesä oli matkailijoiden suhteen ihanteellinen sillä perheet ovat löytäneet Kalajoen. Kalajoen juhannus on muisto entisestä meiningistä. Rähinäporukat ovat olleet poissa Kalajoelta. Miten on ensi kesänä kun Bimmerparty palaa? Sähköpotkulaudat ovat tulleet jäädäkseen. Niiden käyttöön on saatava turvallisuutta lisää. Onneksi kuluneena kesänä vältyttiin pahemmilta onnettomuuksilta. Onnettomuuksia tapahtui ennustamani määrä.


Kalajoen esikoulukiista nosti esiin kysymyksen siitä, kestävätkö kaupungin päätöksentekijät julkista keskustelua ja kritiikkiä – Himankalainen Janette Korpi sai valtuutetulta "ojentavan" puhelun: "Ehkä asioita on totuttu hoitamaan tällä tavalla"

https://www.keskipohjanmaa.fi/uutinen/622375

Erkin kommentti: Mielestäni asiassa tulisi käydä avointa keskustelua neljän seinän sisällä ja noudattaa veronmaksajille kalliiksi tullutta HUONEENTAULUA. Mielestäni Kalajoen kaupungin virkamiesjohdon tulee kertoa huolestuneille kansalaisille totuus asiassa. Miksi on tehty näin? Mihin projektiin asia liityy ja paljonko on saatu rahaa projektiin ja mihin rahat on käytetty? Liittyykö asia millään tavalla mihinkään projektiin?


Kahvilla:Kalajoen keskustassa toimiva Hyvinvointikeskus Asema vaihtoi omistajaa ja on nyt Fit Kalajoki – " Kun meille tarjoutui tilaisuus ostamiseen, innostuimme heti"

https://www.kalajokiseutu.fi/uutinen/622397

Erkin kommentti: On hyvä, että kuntosalin toiminta Kalajoen keskustassa jatkuu. Kalajoen keskustasta puuttuu vielä uimahalli. Sen paikka olisi mielestäni jäähallin vieressä.


Kalajokilaaksossa huomasin suru-uutisen. Eräs ystäväni oli kuollut. Otan osaa omaisten suureen suruun. Olin keskustellut henkilön kanssa joitakin aikoja sitten hänen puuveistokokoelmansa ostosta osaksi taidenäyttelyäni. Kauppaa ei heti syntynyt vaan jäi auki sen takia, että minulla ei ollut rahoitusta vielä ostolleni.

Kalajokisen Mauri Rönnin realistisissa puuveistoksissa on liikkeen ja elämän tuntua – Näyttely joulukuun ajan Alavieskassa

https://www.kalajokilaakso.fi/uutinen/557278


Kesäkuussa sovin kalajokisen matkailuyrittäjän kanssa tietynlaisen historiikin tekemisestä hänen yrityksensä toiminnasta. Hän halusi, että hänen muistitietonsa kirjoitettaisiin muistiin ja muillekin tietoon. Hän otti puhelinnumeroni ja hän lupasi soittaa. Soittoa ei ole kuulunut. Tänään kuulin, että hän on siirtynyt ajasta ikuisuiteen. Olen todella surullinen tämän minulle erittäin merkittävän henkilön poismenon johdosta. Merkittävä kalajokinen matkailuyrittäjä ja matkailun kehittäjä on poissa joukostamme. Tämä on suuri suru niin minulle kuin hänen omaisilleen. Otan osaa omaisten suureen suruun.


Alueuutiset


Pyhäjärven pumppuvoimalle iso tuki – Rakennusaikainen työtarve jopa 600 henkilötyövuotta – Toteutuessaan voimala olisi Suomen suurin energiavarasto

https://www.kalajokilaakso.fi/uutinen/622358


Kotimaan uutiset


Koskelassa surmatun pojan isä ja äiti toivovat rauhaa – syyttäjä harkitsee vielä tuomiosta valittamista

https://yle.fi/uutiset/3-12085160


Mika Salminen Ylellä: Parin kuukauden sisällä Suomessa voidaan luultavasti palata normaaliin, testaus jatkossa lähinnä rokottamattomille ja maksulliseksi

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008163863.html


Poliisi hälytettiin Helsingin kielilukioon selvittämään usean nuoren välistä tappelua

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000008239694.html

Erkin kommentti: Kulttuurin rikastuttajat jälleen toiminnassa.


Ulkomaan uutiset


Tutkimus: Maapallon ilmaston lämpeneminen voi tuoda mukanaan rajuja pakkasjaksoja

https://yle.fi/uutiset/3-12085713


Talousuutiset


Kuntien työllisyyskokeilu köhii pahoin, tahtia jarruttavat korona ja byrokratia – Työttömien yhdistyksen hankepäällikkö: “Asiat sillai seisoo”

https://yle.fi/uutiset/3-12080676

Metsänomistajat penäävät tuulivoimayhtiöiltä kunnon korvauksia maidensa sähkölinjakäytöstä – haluavat vuosivuokraa kertamaksun sijaan

https://yle.fi/uutiset/3-12078624


Finnwatch moittii jälleen Carunaa verosuunnittelusta: viime vuonna valtiolta jäi saamatta 10 miljoonaa

https://yle.fi/uutiset/3-12081818


Sähkön hinta tällä hetkellä ja syitä miksi se vaihtelee

https://raha.fi/sahkon-hinta/


Nostiko sinun sähköyhtiösi siirtohintoja? Yle selvitti, kuka Suomessa omistaa sähköverkkoyhtiöt ja ketkä nostivat hintoja

https://yle.fi/uutiset/3-11649589


Yle tutki: Sähkön siirtohintojen raju nousu johtui yllättävästä syystä – valvojan tekemä muutos koitui kalliiksi kuluttajille

https://yle.fi/uutiset/3-11588082



Urheilu-uutiset


Jääkiekon Suomen Cupin otteluisssa Hermes voitti MuiKin numeroin 4-0.

HCIK – Haukat 7-6 vl

JoKP – Hokki 6-5

Tuto Hockey – Karhu HT 7-2

Peliitat – Ketterä 3-5

KeuPaHT – Pyry 11-4

D-Kiekko – IPK 0-5

Lauantaina JHT kohtaa IPK:n Iisalmesssa. Pystyykö JHT yllättämään IPK:n sen kotikaukalossa?


Pikkuhuuhkajilla väkevä karsinta-avaus Pärnussa, Viro jäi jalkoihin selvin lukemin

https://www.is.fi/huuhkajat/art-2000008240660.html


Tokion paralympialaiset tänään: Henry Manni 800 metrin finaalissa neljäs

https://yle.fi/urheilu/3-12085819


K-Pallolle niukka tappio

Kalajoen Pallon edustujoukkue kärsi perjantai-iltana niukan vierastappion sarjakakkonen Esse IK II:sta (Ähtävä) vastaan lukemin 2-1 (1-1). Joukkueiden edellinen kohtaaminen päättyi kesäkuussa tasalukemiin 3-3, joten tiukkaa vääntöä oli odotettavissa tälläkin kertaa. K-Pallon otteluun valmistautumista vaikeuttivat lukemattomat poissaolot ja peliin jouduttiin lähtemään jälleen vain kahden vaihtopelaajan turvin. Kotijoukkue puolestaan oli roudannut otteluun lähes puolen kokoonpanon verran apuja ykkösjoukkueestaan. Mukana oli mm. nelosen maalipörssiä johtava Johannes Sundqvist.

K-Pallo sai otteluun kuitenkin unelma-alun, kun jo 2. minuutilla Tommi Jutila pelasi pallon Risto Hintsalalle, joka viimeisteli hallitusti kauden viidennen osumansa. Tämän johtomaalin jälkeen molempien joukkueiden peli oli hieman hapuilevaa, mutta 13. minuutilla nähtiin kotijoukkueen tasoitus, kun nopella vastahyökkäysellä pallo pelattiin Samuel Eklundille, jonka tarkka syöttö tavoitti Johannes Sundqvistin boxin rajalta ja tämän tarkka laukaus painui tolpan kautta maaliin ohi Saku Uunilan.

Tämän jälkeen K-Pallolla oli erinomainen paikka siirtyä uudelleen johtoon, kun Marko Mankisen vapaapotku tavoitti Tommi Jutilan, mutta pusku painui hiukan ohi maalin.

Vain hetki tämän jälkeen kapteeni Jutila loukkasi jalkaansa ja joutui jättämään ottelun kesken. Näin ollen K-Pallon oli pärjättävä yhden vaihtomiehen voimin. Puoliajan loppua kohti ote kääntyi enemmän kotijoukkueelle, mutta Saku Uunila oli maalilla huikealla pelipäällä ja torjui yritykset eleettömästi.

Vielä ennen puoliaikaa oli K-Pallolle luvassa lisää ongelmia, kun myös Tomi Gronoff loukkasi itseään ja joutui jättämään pelin kesken. Näin ollen K-Pallon oli taisteltava viimeiset 50 minuuttia ilman vaihtopelaajia. Vielä juuri ennen taukoa kotijoukkue sai pallon K-Pallo maalin ylärimaan, mutta ei maalin asti ja näin tauolle mentiin 1-1 lukemissa.

Toisen puoliajan alussa Esse IK II sai luotua parikin hurjaa hyökkäystä K-Pallon maalille, mutta kerta toisensa jälkeen vedot tyssäsivät joko tolppaan, tai maagisesti torjuneeseen Saku Uunilaan. Myös K-Pallo pääsi puoliajan edetessä paremmille pelipaikoille ja mm. Juhana Lauri ja pitkän tauon jälkeen pelannut Alex Heikkilä pääsivät pariinkiin otteseen puolittaisiin läpiajoihin, mutta vedot jäivät harmittavasti piippuun.

Peli aaltoili toisella puolijalla päästä päähän, mutta maalinteko takkusi molemmilla. K-Pallon paras paikka tuli Juhana Laurille, joka otti tyylikkäästi pallon haltuunsa ja kiersi yhden puolustajan, mutta vasurin veto painui niukasti etukulmasta ohi.

80. minuutilla nähtiin lopulta Esse IK II:sen voittomaali, kun pallo pelattiin vasemmasta laidasta K-Pallon maalille ja muutaman onnekkaan pompun jälkeen Samuel Eklund pääsi runnomaan pallon sisään.

Tämän maalin jälkeen alkoi molempien joukkueiden pelaajissa näkyä väsymyksen merkkejä ja K-Pallokaan ei enää päässyt samalla tavalla vastahyökkäyksiinsä.

Vielä lopussa K-Pallo sai pari puolittaista paikkaa erikoistilanteista, mutta maaliin asti ei pallo tällä kertaa tietään löytänyt ja näin pisteet jäivät Ähtävälle lukemin 2-1.

Niukasta tappiosta huolimatta K-Pallon taisteluilme oli jälleen erinomainen ja jokainen joukkueen pelaajista suoritti kiitettävällä tasolla kovaa vastustajaa vastaan, vaikka osa pelaajista joutui pelaamaan itselleen oudoilla pelipaikoilla. K-Pallo myös pelasi viimeiset 50 minuuttia ilman vaihtopelaajia, mikä tietysti tarkoitti, että ihan loppuun asti joukkue ei jaksanut prässätä täysillä. Merkille pantavaa on myös se, että hieman paremmalla onnella ottelu olisi voinut päättyä, jopa K-Pallon voittoon, mutta toisaalta ilman Saku Uunilan erinomaista maalivahtipeliä ottelu olisi myös voinut olla huomattavan paljon selvempi kotijoukkueelle.

Seuraavaksi K-Pallo kohtaa maanantaina kauden viimeisessä kotiottelussaan RyPK-84:n ja ensi viikon sunnuntaina puolestaan päätösottelussaan vieraissa IK Myran II:sen.

K-Pallon sivuilta uutinen.


Mielipiteet


Pormestari Vartiainen ehdotti Helsinkiä englanninkieliseksi: Asiantuntija näkee useita uhkia

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/bcf4c5c0-8899-4459-9d4b-4af2dc5f8938

Erkin kommentti: Pakko on kysyä, että onko kaikki inkkarit veneessä.


Yle Areena


Historia: Kuuban lasten exodus

https://areena.yle.fi/1-50645983

Vuosina 1960-62 14 000 kuubalaista lasta lähetettiin Yhdysvaltoihin, koska Kuubassa levisi huhu, että sosialistinen valtio ottaa lapset haltuunsa. Ketkä olivat operaation takana ja millaiseksi muodostui lasten kohtalo? (Ranska, 2018) T: The Prod/France Télévisions


Historia: 1990 - Saksan kohtalon vuosi

https://areena.yle.fi/1-50534514

Saksan jälleenyhdistymistä lokakuussa 1990 edelsi Berliinin muurin murtuminen ja sitä seuranneet monet vaikeat poliittiset päätökset. 30 vuotta dramaattisten tapahtumien jälkeen Saksassa keskustellaan yhä siitä, kuinka hyvin Saksojen yhdistyminen onnistui, sillä moni itäsaksalainen on kokenut jääneensä toisen luokan kansalaiseksi. (Saksa, 2020)


Historia: Keskitysleirin lapset

https://areena.yle.fi/1-50497809

Theresienstadtin keskitysleiri tuli tunnetuksi kulttuurielämästään. Leirin lapsille pidettiin mm. piirustustunteja ja vanki Hans Krása kirjoitti lastenoopperan Brundibár, jota esitettiin vierailijoille. Ela Weissberger oli yksi eloonjääneistä ja dokumentissa hän kertoo leirin karusta todellisuudesta. (Ranska, 2019) T: Artisans du film/France Télévision


Youtube


Hannu Karpo Vaalimaalla.

https://www.youtube.com/watch?v=YntwMH9oDT8


Vuoden 1962 huomattavin tapahtuma - Hannu Karpo

https://www.youtube.com/watch?v=KJAriQ7SJfk


Hannu Karpo haastattelee eläkeläistä.

https://www.youtube.com/watch?v=oTF0978os-A


Historia


Berlin at the time of the Olympic Games in 1936 in color! [A.I. enhanced]

https://www.youtube.com/watch?v=g_ckV9WzqIE


Olympic Sports In Berlin Aka 11th Olympiad (1936)

https://www.youtube.com/watch?v=V4clb83HBeU


1936 Berlin Olympics Opening Ceremonies

https://www.youtube.com/watch?v=1dyns367ExE


The 1936 Berlin Olympic Games | Our History

https://www.youtube.com/watch?v=0_fjVlS_NYs


Jesse Owens at the Berlin Olympics in 1936

https://www.youtube.com/watch?v=1inifMJ0xio&t=175s


1936 Berlin Olympiad (Olympi

https://www.youtube.com/watch?v=bV81Py5fAQY


Virtuaalimatkailua


Burgundy: Profoundly French

https://www.youtube.com/watch?v=kri_sWf0upg&t=44s


France’s Loire: Château Country

https://www.youtube.com/watch?v=LS9ANdUpTuQ&t=60s


A Day in the Russian Countryside - Lets See What its Like

https://www.youtube.com/watch?v=1fdH0Elr79k


Taide


Taidenäyttelyyni kuuluvat myös nämä teokset


taiteilija Tanja Luukkosen maalaus Lapin Shamaani

taiteilija Rositsa Tanchevan maalaus Bulgarialaisia naisia

taitelija Eve Luikin grafiikkaa

https://eveluikkunst.ee/


Musiikki

Enrico Macias & Charles Aznavour - Hava Naguila, HD

https://www.youtube.com/watch?v=tGmUcMgpFSw


Enrique Iglesias & Luciano Pavarotti - Cielito Lindo

https://www.youtube.com/watch?v=tD3mr2d-khg


Nana Mouskouri & Demis Roussos - To Gelakaki

https://www.youtube.com/watch?v=Dbq1zIQ0IPU


Huumori


Little Old Lady Kicks Cop in the Balls

https://www.youtube.com/watch?v=01iMUJhcDZ4


Morning Coffee STRAIGHT IN HIS VEINS!

https://www.youtube.com/watch?v=NaVa2TG0psM


Instant Accomplice: Sexy Cop Steals Girlfriend!

https://www.youtube.com/watch?v=N5nfnKT-ACk 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti