tiistai 6. helmikuuta 2024

TO 08.02.2024 Kalajoki täyttää 500 vuotta – olen huolissani


Kalajoen kaupunki täyttää 500 vuotta vuonna 2025. Juhlavuoden valmistelua varten on nyt nimetty toimikunta. Toimikunta valmistelee kaupunginhallitukselle esityksen juhlavuoden toimenpiteistä toukokuun 2024 loppuun mennessä.

Kaupunginhallitus nimesi maanantain kokouksessaan juhlatoimikuntaan seuraavat Kaupunginhallitus nimesi Kalajoki 500 v juhlatoimikuntaan seuraavat jäsenet: Kaupunginhallituksen jäsenet Raili Myllylä, Sirkka Alho, Markku Myllymäki, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Eija Pahkala, kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Hanna Saari, valtuuston puheenjohtaja Miika Heikkilä, sivistys- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Ritva Mäntymäki, Nuorisovaltuuston puheenjohtaja.

Puheenjohtajaksi Kalajoki 500 v juhlatoimikuntaan nimettiin
Raili Myllylä.



Kv 29.11.2022 valtuustoaloite, valtuutettu Myllylä / Kalajoki 500 vuotta 2025



Sivistys- ja kulttuurilautakunta 12.09.2023 § 79


Valmistelija kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Anita Ohtamaa

Raili Myllylä on jättänyt valtuustoaloitteen, jossa esitetään toimenpiteitä Kalajoki 500 v juhlavuoden suunnittelua ja toteutusta koskien.

1. Perustetaan päätoimikunta kaupunginhallituksen toimesta seurakunnan kanssa. Kaupunginjohtajan ja kirkkoherran mukana olo on asian merkittävyyden vuoksi tärkeä.

2. Vietetään v. 2025 teemavuotena erilaisten tapahtumien myötä. Valmistelun aikana juhlavuoden tapahtumat tarkentuvat. Tavoitteena on edistää asukkaiden hyvinvointia , luoda hyvää yhteisöllisyyttä ja tulevaisuuden uskoa sekä vahvistaa kalajokista identiteettiä. Viestintä on tärkeä osa juhlavuoden onnistumista.

3. Anotaan OULU26 Euroopan kulttuuripääkaupunki hankerahoituksesta rahoitusta työntekijän palkkaamisen juhlavuoden valmisteluun mahdollisimman pian

4. Tavoitteena tulee olla koko kaupungin alueen mukaan saaminen

5. Yritykset, yhdistykset, järjestöt tekevät itseohjautuvasti erilaisia projekteja juhlavuoden merkeissä. Lasten ja nuorten mukaan saaminen on tärkeää.

6. Tärkein yhteistyökumppani on seurakunta. V. 1525 alkaen aina 1800-luvun puoliväliin kaiken hallinnon hoiti seurakunnat ja kuntahallinto aloitti vasta 1800-luvulla.

Kalajoen kaupunki on tehnyt hakemuksen Oulu2026 kulttuurisäätiölle rahoituksesta hankkeeseen joka kulkee nimellä Kirkosta-kirkkoon reitistö ja sen toteutus sisältää vahvasti niin paikallista kuin alueellistakin toimintaa.
Hanke on hyväksytty osaksi Oulun kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaa ja hankkeen toimenpiteitä vodaan toteuttaa vuosien 2024-2026 aikana.
Tämän hankkeen tominnoista Kalajoen osuus voidaan kytkeä osaksi Kalajoen kaupungin 500v juhlavuotta.

Palveluvastaava / Kalajoki kampus, Lukio ja Kalajoki Akatemia Isolehto Juha

Sivistyslautakunta esittää, että
1. kaupunginhallitus nimeää Kalajoki 500v juhlatoimikunnan.
2.toiminta kytketään osaksi Oulu2026 kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaa Kirkosta-Kirkkoon reitistöhankkeen avulla.
3. juhlavuoden toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen haastetaan aloitteen mukaisesti laajasti kuntalaiset, jäjrjestöt,yhteisöt,kylät ja koulut.

Sivistys- ja kulttuurilautakunta

Sivistyslautakunta esittää, että

1. kaupunginhallitus nimeää Kalajoki 500v juhlatoimikunnan.
2.toiminta kytketään osaksi Oulu2026 kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaa Kirkosta-Kirkkoon reitistöhankkeen avulla.
3. juhlavuoden toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen haastetaan aloitteen mukaisesti laajasti kuntalaiset, järjestöt, yhteisöt, kylät ja koulut.

Kaupunginhallitus 02.10.2023 § 226

912/00.04.02/2022

Valmistelija kaupunginsihteeri Otso Juvonen

Kaupunginjohtaja Puoskari Jukka

Kaupunginhallitus nimeää Kalajoki 500 v juhlatoimikunnan ja pyytää toimikuntaa valmistelemaan kaupunginhallitukselle esityksen juhlavuoden toimenpiteistä toukokuun 2024 loppuun mennessä.

Kaupunginhallitus

Kaupunginhallitus nimesi Kalajoki 500 v juhlatoimikuntaan seuraavat jäsenet: Kaupunginhallituksen jäsenet Raili Myllylä, Sirkka Alho, Markku Myllymäki, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Eija Pahkala, kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Hanna Saari, valtuuston puheenjohtaja Miika Heikkilä, sivistys- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Ritva Mäntymäki, Nuorisovaltuuston puheenjohtaja.

Puheenjohtajaksi Kalajoki 500 v juhlatoimikuntaan nimettiin Raili Myllylä.

Kaupunginhallitus pyytää Kalajoen seurakuntaa nimeämään edustajansa Kalajoki 500 v juhlatoimikuntaan.

Kaupunginhallitus päätti, että toimikuntaa valmistelee kaupunginhallitukselle esityksen juhlavuoden toimenpiteistä toukokuun 2024 loppuun mennessä. Toimikunta kutsuu tarvittaessa asiantuntijoita ja viranhaltijoita.



Olen huolissani, koska yksikään toimikunnan jäsen ei ole ollut yhteydessä minuun vaikka olen tehnyt valtavan työn Raution, Kalajoen ja Suomen historian esilletuomisessa taidenäyttelyni avulla. Kukaan toimikunnan jäsenistä ei ole vaivautunut tutustumaan todella mittavaan taidenäyttelyyni historiikkeineen. Tässä tiedot taidenäyttelystäni.


Erkki Johannes Aho

Henkilötiedot

https://www.erkkiaho.com/henkilo.html


Työkokemus ja luottamustoimet

https://www.erkkiaho.com/tyokokemus.html


Erkki Aho kunnanvaltuutettuna 28 vuotta

https://www.erkkiaho.com/aaniharavat.html


2012 valtuutettuna perussuomalaisten edustajana
2008 valtuutettuna Pro Kalajoen edustajana
2004 toiseksi eniten ääniä Kalajoen kunnallisvaaleissa
2000 ylivoimaisesti eniten ääniä Kalajoen kunnallisvaaleissa
1996 ylivoimaisesti eniten ääniä Kalajoen kunnallisvaaleissa
1992 Kalajoella neljänneksi eniten ääniä kunnallisvaaleissa
1988 Kalajoella neljänneksi eniten ääniä kunnallisvaaleissa


KE 10.01.2024 Taidenäyttelyni on avoinna kutsuvieraille

https://kalajokinen.blogspot.com/2024/01/ke-10012024-taidenayttelyni-on-avoinna.html

Taidenäyttelyssä on esillä n. 100 maalausta ja piirrosta sekä 22 rakennusten pienoismallia. Kaapissa on vielä 50 maalausta lisää ja 2 rakennusten pienoismallia. Kaikkiin on kirjoitettu historiikit. Taidenäyttelyssä esitellään Raution, Kalajoen ja Suomen historiaa vuodesta 1323 nykypäivään asti. Historiaa olen kirjoittanut n.7000 blogikirjoitusta ja niissä on tekstiä n. 20 000 sivua. Lisäksi olen kirjoittanut muistitikuille tekstiä n. 10 000 sivua. Tavoitteeni on tehdä jokaisen taideteoksen viereen A4-kokoinen esittely taideteoksesta tämän vuoden loppuun mennessä. Vielä puutuu osasta maalauksista kehykset. Taidenäyttely täydentyy vielä koko ajan. Taidenäyttelyni on myös minun 75-vuotisnäyttely. Täytän 75 vuotta vuonna 2025 jos Jumala suo elinpäiviä siihen saakka. Kalajoki täyttää 500 vuotta vuonna 2025.


PE 12.01.2024 Taidenäyttelyni

https://kalajokinen.blogspot.com/2024/01/pe-12012024-taidenayttelyni.html

Raution tohtorit ovat saaneet taidenäyttelyssäni kauniit siniset kehykset. Useimmat ihmiset pitävät sinisestä väristä. Sininen yhdistetään luottamukseen, muista huolehtimiseen, uskottavuuteen, valtaan, vakavuuteen, luovuuteen, fyysiseen energiaan sekä sydämellisyyteen Sininen edustaa luotettavuutta ja voimaa, mutta samalla myös vakauttaa ja rauhoittaa. Siniseen väriin liitetään yleviä tunteita ja sen sanotaankin edustavan menestystä sekä auktoriteettia.

Tämä puusta valmistettu, ihastuttavan sinisävyinen kehys on todellinen katseenvangitsija, joka antaa muotokuvapiirrokselle ilmeikkään reunuksen. Kehyslista on 12 mm leveä ja 20 mm syvä.

Kotikylästäni Rautiosta on 21 henkilöä väitellyt tohtoriksi. Rautiossa on lyhyet riiuumatkat ja ehkä siksi tohtorien määrä Rautiossa on niin suuri.

Tässä on kirjoitettuna myös Kalajoen kylien historiat sekä Kalajoen sataman historia, johon minulle on lisäksi 60 isoa valokuvaa.


Viime kesänä oli tarkoitus järjestää Rautio-viikolla Erkki Ahon taidenäyttely, mutta se siirtyi vuodella, koska sitä ei voitu järjestää viime kesänä monista eri syistä. Yksi syy oli se, että taidenäyttelylle ei saatu näyttelyvakuutusta ja toinen syy oli tilojen sopimattomuus näyttelytiloiksi.

Kirjoitin taidenäyttelyäni varten historiikit

Taidenäyttelyni historiikit

https://kalajokinen.blogspot.com/2023/04/taidenayttelyni-historiikit.html


Taidenäyttelyni pohjautuu historian harrastukseeni, jotka olen kirjoittanut blogeihini ja esittänyt videoillani sekä n.2000 historiakirjan tietoihin, mitkä on kotikirjastossani.

Blogeissani on n. 8 miljoonaa käyntikertaa.

https://www.erkkiaho.com/blogit.html


Erkki Ahon KALAJOKI-näyttely

https://kalajoki-nayttely.blogspot.com/2014/12/erkki-ahon-kalajoki-nayttely.html


Kalajoki-näyttely Etappi-Kirppiksellä

https://kalajoki-nayttely.blogspot.com/2016/08/kalajoki-nayttely-etappi-kirppiksella.html

Kalajoki-näyttely-blogi

https://kalajoki-nayttely.blogspot.com/


Kalajoen historia-blogi

https://kalajoenhistoria.blogspot.com/


Kalajoki-näyttelyn synty

https://kalajoki-nayttely.blogspot.com/2016/08/kalajoki-nayttelyn-synty.html


PE 02.02.2024 Taidenäyttelyssäni myös taideteokset Suomen historian kipeistä ja salaituista asioista

https://kalajokinen.blogspot.com/2024/02/pe-02022024-taidenayttelyssani-myos.html


Taidenäyttelyni tämän hetken tilanne ja kustannusarvio


  1. Tavoite esitellä osaa taidenäyttelystäni Rautio-päivillä Rautiossa heinäkuun ensimmäisellä viikolla

  2. Tavoite on saada taidenäyttelyni kokonaisuudessaan esille vuonna 2025 kun Kalajoki täyttää 500 vuotta eli taidenäyttelyni olisi Kalajoen kaupungin 500-vuotisjuhlanäyttely.


Ensimmäisen tavoitteen toteuttamiseksi on kaikkiin maalauksiin on hankittava kehykset.

Kehykset puuttuvat vielä 12 maalauksesta hinta yhteensä 1800 euroa


12 muusta maalauksesta hinta yhteensä 960 euroa


12 muusta maalauksesta hinta yhteensä 300 euroa


Lisäksi on valmistumassa maalaukset Kalajoen kirkosta, Himangan kirkosta, Raution tohtoreista ja paraolympialisti Kari Joki-Erkkilästä. Kalajoen Junkkareita edustanut Joki-Erkkilä osallistui uransa aikana Naganon, Albertvillen ja Lillehammerin paralympialaisiin ja voitti niissä kaikkiaan yhdeksän paralympiamitalia. Paralympiamitaleista kuusi oli kultaista, kaksi hopeista ja yksi pronssinen. Kari on lisäksi voittanut MM-hopeaa ja MM-pronssia sekä yhden Euroopan mestaruuden, kaksi EM-hopeaa ja yksi EM-pronssia. Kari on voittanut kaksi Pohjoismaiden mestaruutta ja 11 Suomen mestaruutta, yksi SM-hopea ja yksi SM-pronssi. Kari Joki-Erkkilä valittiin vuoden vammaisurheilijaksivuonna 1994. Kari Joki-Erkkilä on Kalajoen kaikkien aikojen menestynein vammaisurheilija.

Nämä yhteensä 2000 euroa.


Lisäksi teen jokaisesta taideteoksesta A4-kokoisen historiikin vihreisiin kehyksiin. Näitä tulee kaikkiaan 170. Hinta yhteensä 3230 euroa.


Kehitteillä on myös valokuvanäyttely, johon tulee noin 800 – 1000 valokuvaa Raution ja Kalajoen historiasta. Olen toiminut aikaisemmin lehtimiehenä ja päätoimittajana joten valokuvien määrä on kohtuullinen. Siksi Etappi-Kirppiksellä taidenäyttelyssäni on merkittävä määrä n. 300 valokuvaa esillä. Nyt olen ylläpitäjänä FB-ryhmässä Vanhoja valokuvia Kalajoelta. Ryhmässä on jo 3200 jäsentä. Valokuvanäyttelyn kokoamisen ja järjestämisen osalta ovat neuvottelut vielä kesken ja siksi sen osalta tarkat kustannuslaskelmat puuttuvat. Pidän erittäin todennäköisenä, että Kalajoen juhlavuoden näyttelyyn mennessä taidenäyttelyssäni on myös 800-1000

valokuvan näyttely.


Yhteensä apurahantarve tällä hetkellä taidenäyttelyyni on 8290 euroa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti