tiistai 12. syyskuuta 2023

TI 12.09.2023 Kalajoen matkailun historiaa

 

Hilma ja Hilman hotelli

Hilma Sofia Pahikkala (s. Rahja) s. 2.12.1891 – k. 22.11.1972 aloitti Hilman hotellin pitämisen Kalajoen Hiekkasärkillä vuonna 1931. Kansakoulusta päästyään Hilman suurin haave oli päästä vielä opiskelemaan. Hän pääsi Kuortaneelle kesällä 1911 kuuden viikon kursseille, jossa koulutettiin kiertokoulunopettajia. Hilma toimi kiertävänä kansakoulunopettajana Kolarissa, Kemissa ja Rahjan koululla Kalajoella. Myöhemmin hänellä oli Kalajoen Tyngänkylässä kyläkauppa, jossa hän hoiti myös puhelinkeskusta.

Hilma Pahikkalan muotokuvan ja Hilman hotellin on maalannut taitelija Markku Hakola. Maalaus on Erkki Ahon taidenäyttelyssä Kalajoella.


Allan ja Kaarina Seikkulan vuonna 1979 perustama Tapion Tupa on saavuttanut vahvan jalansijansa Hiekkasärkille suuntaavien turistien keskuudessa. Alunperin kesäkahvilana aloittanut yritys on ajan myötä muuntautunut monipuoliseksi matkailualan yritykseksi.

Tapion Tupa on valittu Suomen Parhaaksi Hostelliksi 2019. Talonpoikaishenkinen ruokailu-, kokous- ja lomapaikka sijaitsee Kalajoen Hiekkasärkillä. Valinnan teki Suomen Hostellijärjestön hallitus hostelliasiakkailta saadut ehdotukset huomioiden. Valinnassa painotettiin hostellin aktiivisuutta toimintansa kehittämisessä sekä hostellin saamaa positiivista palautetta viihtyisyydestä, ystävällisestä palvelusta sekä monipuolisista aktiviteeteista.

Allan Seikkulan muotokuvan ja Tapion Tuvan on maalannut taitelija Rositsa Tancheva.

TI 22.12.2020 Kalajoen Hiekkasärkillä on kiehtova ja monivaiheinen historia osa 1

http://kalajokinen.blogspot.com/2020/12/ti-22122020-kalajoen-hiekkasarkilla-on.html

Kalajoen Hiekkasärkillä on kiehtova ja monivaiheinen historia osa 2

http://kalajokinen.blogspot.com/2020/12/kalajoen-hiekkasarkilla-on-kehtova-ja.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti