perjantai 1. syyskuuta 2023

LA 02.09.2023 Ruokavalion ja liikunnan avulla teen kehoni muodonmuutoksen terveellisesti

 


  Lihavuuteni johtuu masennuksesta. Ihminen syö masennukseensa. Masennustilassa ihmisen tavanomainen mieliala on huonontunut kokonaisvaltaisesti. Masennus minulla johtuu siitä, että en saa oikeutta ja joudun olemaan Kalajoen kaupungin syrjinnän ja Suomen valtion kidutuksen kohteena kymmeniä vuosia. Masennusta lisää rikollinen ulosotto ja siitä johtuva rahattomuus. Mielihyvä ja kiinnostus asioihin katoavat.

  Masennus ilmenee tunne-elämässä, ajattelussa, toimintakyvyssä ja jopa kehon toimintojen muutoksina. Varsinaisessa masennustilassa ei kuitenkaan ole kyse pelkästä alentuneesta mielialasta, sillä siihen kuuluu muitakin oireita, esimerkiksi

 • merkittävä painon lasku tai nousu

 • ruokahalun muutokset

 • unettomuus tai lisääntynyt unen tarve

 • lähes päivittäinen väsymys tai voimattomuus

 • liikkeiden ja mielen hidastuminen tai kiihtyneisyys

 • arvottomuuden tai alemmuuden tunteet

 • kohtuuttomat syyllisyyden tunteet

 • vaikeudet ajatella, keskittyä tai tehdä päätöksiä sekä

 • kuolemaan liittyvät mielikuvat tai itsemurha-ajatukset

 • sairastumiset kuten diabetes ja korkea verenpaine


Vaatii todella lujaa tahto jotta voi pitää itsensä koossa. Liikunta on paras lääke. Liikunnan ja ruokavalion avulla minä pyrin takaisin normaalivartaloiseksi mieheksi. Siihen saattaa mennä aikaa noin vuosi näin vanhalla miehellä. Nyt minulla oli pitkästä aikaa varaa nauttia normaali aamupala. Ruusunmarjateehen laitan hunajaa ja sitruunaa.

Ruusunmarjateen terveysvaikutukset: Ruusunmarjatee on hyväksi ruoansulatuskanavan terveydelle. Mutta sen tulehduksia vastaan taistelevista ominaisuuksista ja antioksidanttisista vaikutuksista johtuen ruusunmarjatee auttaa rauhoittamaan muun muassa vatsakramppeja, närästystä, turvotusta sekä monia muita vatsavaivoja.


1. Runsaasti antioksidantteja

Antioksidantit ovat aineita, jotka suojaavat tai vähentävät vapaiksi radikaaleiksi kutsuttujen molekyylien aiheuttamia soluvaurioita.

Antioksidanttipitoisten ruokien ja juomien nauttiminen voi suojata kroonisilta sairauksilta, kuten sydänsairauksilta, syövältä ja tyypin 2 diabetekselta.

Tutkimuksessa kuuden hedelmäuutteen antioksidanttipitoisuudesta ruusunmarjoilla havaittiin olevan suurin antioksidanttikapasiteetti


2. Voi tukea tervettä immuunijärjestelmää

Ruusunmarjoilla on osoitettu olevan korkein C-vitamiinipitoisuus kaikista hedelmistä ja vihanneksista. C-vitamiinilla on monia tärkeitä tehtäviä immuunijärjestelmässäsi, mukaan lukien:

 • stimuloi lymfosyyteiksi kutsuttujen valkosolujen tuotantoa, jotka suojaavat kehoasi infektioilta

 • lisääntynyt lymfosyyttien toiminta

 • auttaa säilyttämään ihosi suojakerroksen ulkoisia taudinaiheuttajia vastaan

C-vitamiinin lisäksi ruusunmarjat sisältävät runsaasti polyfenoleja sekä A- ja E-vitamiineja, jotka vahvistavat ja suojaavat immuunijärjestelmääsi.

Muihin hedelmiin ja vihanneksiin verrattuna ruusunmarjat sisältävät yhden korkeimmista C-vitamiinipitoisuuksista. Tämä vitamiini yhdessä muiden ruusunmarjateen sisältävien yhdisteiden kanssa auttaa vahvistamaan ja suojaamaan immuunijärjestelmääsi.

3. Voi suojata sydänsairauksilta

Korkean antioksidanttipitoisuutensa ansiosta ruusunmarjatee voi hyödyttää sydämen terveyttä.

Ruusunmarjat sisältävät myös runsaasti flavonoideja. Näiden antioksidanttien on osoitettu alentavan verenpainetta ihmisillä, joilla on kohonnut taso ja parantavan verenkiertoa sydämeen. Vaikka ruusunmarja sisältää antioksidantteja, joiden on osoitettu suojaavan sydänsairauksilta, ruusunmarjateen tehosta tarvitaan lisää tutkimusta.


4. Voi auttaa sinua laihduttamaan

Tutkimukset osoittavat, että ruusunmarjatee voi auttaa laihtumaan. Tutkimukset osoittavat, että ruusunmarjat Rosa Canina kasveissa on runsaasti antioksidanttia tilirosidia, jolla voi olla rasvaa polttavia ominaisuuksia. Useat hiirillä ja ihmisillä tehdyt tutkimukset viittaavat yhteyteen ruusunmarjauutteen ja alentuneen ruumiinpainon ja maharasvan välillä. Ruusunmarjateetä tarvitaan kuitenkin lisää tutkimusta.


5. Voi suojata tyypin 2 diabetekselta

Vaikka tarkka mekanismi on epäselvä, jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että ruusunmarjat voivat suojata tyypin 2 diabetekselta.

Tutkimuksessa hiirillä, joita ruokittiin runsasrasvaisella ruokavaliolla, ruusunmarjajauheen käyttö 10–20 viikon ajan alensi merkittävästi verensokeritasoja, paastoinsuliinitasoja ja rasvasolujen kasvua maksassa – kolme riskitekijää tyypin 2 diabeteksen kehittymiselle. Toisessa tutkimuksessa ruusunmarjauute alensi merkittävästi paastoverensokeritasoja diabeettisilla rotilla. Lihavilla aikuisilla tehdyssä tutkimuksessa ruusunmarjajauheen päivittäinen käyttö ei kuitenkaan vaikuttanut merkittävästi paastoglukoositasoihin tai insuliiniherkkyyteen. Nämä tulokset koskevat sekä ihmisiä, joilla on terveet ja epänormaalit verensokeritasot.

Kuten painonpudotuksessa, nykyinen tutkimus rajoittuu ruusunmarjauutteeseen, ja lisää tutkimusta tarvitaan ruusunmarjateen ja tyypin 2 diabeteksen riskin välisestä suhteesta.Vaikka jyrsijätutkimukset osoittavat, että ruusunmarjauutteella on diabetesta ehkäiseviä vaikutuksia, tätä yhteyttä ei ole vielä vahvistettu ihmisillä. Lisäksi tarvitaan lisää tutkimusta ruusunmarjateen käytöstä.


6. Voi vähentää tulehdusta ja kipua

Ruusunmarjatee sisältää runsaasti tulehdusta ehkäiseviä yhdisteitä, mukaan lukien polyfenoleja ja galaktolipidejä. Galaktolipidit ovat tärkeimmät rasvatyypit solukalvoissa. Niitä on äskettäin tutkittu niiden vahvojen anti-inflammatoristen ominaisuuksien ja kyvyn vähentää nivelkipuja. Kolmen tutkimuksen katsauksessa ruusunmarjan lisäys vähensi merkittävästi nivelkipuja ihmisillä, joilla on nivelrikko. Lisäksi ne, jotka saivat ruusunmarjaa, ilmoittivat kivun vähenemisestä kaksi kertaa todennäköisemmin kuin lumeryhmässä.

Toisessa 4 kuukauden tutkimuksessa 100 nivelrikkoa sairastavalla ihmisellä havaittiin, että ne, jotka ottivat 5 grammaa ruusunmarjauutetta päivittäin, kokivat huomattavasti vähemmän kipua ja lisääntyivät lonkkanivelten liikkuvuus verrattuna kontrolleihin. Itse asiassa 65 % ruusunmarjaryhmän osallistujista ilmoitti jonkin verran kivun vähenemistä.

Ruusunmarjauutteen on myös ehdotettu auttavan nivelreumassa, vaikka tutkimusta on vähän ja laadukkaat ihmistutkimukset puuttuvat. Muista, että ruusunmarjojen anti-inflammatoristen ominaisuuksien tutkimus on keskittynyt tiivistettyyn uutteeseen, ei teehen.

Ruusunmarjatee sisältää runsaasti tulehdusta ehkäiseviä yhdisteitä, mukaan lukien galaktolipidejä. Tutkimukset ovat osoittaneet yhteyden ruusunmarjauutteen ja vähentyneen niveltulehduskivun välillä. Näiden tulosten vahvistamiseksi tarvitaan kuitenkin lisää tutkimusta ruusunmarjan teellä.


7. Voi taistella ihon ikääntymistä vastaan

Kollageeni on kehon runsain proteiini ja se on vastuussa ihon elastisuudesta.

C-vitamiinin on todistettu edistävän kollageenisynteesiä ja suojaavan ihosoluja auringon vaurioilta, mikä auttaa pitämään ihosi kiinteämmän ja nuorekkaamman näköisenä. Koska ruusunmarjatee sisältää runsaasti tätä vitamiinia, sen juominen voi hyödyttää ihoasi.

Lisäksi ruusunmarjatee sisältää karotenoidia astaksantiinia, jolla voi olla ikääntymistä estävä vaikutus, koska se auttaa estämään kollageenin hajoamista.

Muut ruusunmarjateen sisältämät karotenoidit voivat myös edistää ihon terveyttä. Erityisesti A-vitamiinin ja lykopeenin tiedetään suojaavan ihosoluja auringon vaurioilta.

Kahdeksan viikkoa kestäneessä tutkimuksessa, johon osallistui 8 ihmistä, havaittiin, että niillä, jotka söivät 34 grammaa ruusunmarjajauhetta päivässä, oli vähemmän varisjalkojen ryppyjä ja ihon kosteus ja kimmoisuus paranivat.

On kuitenkin epäselvää, olisiko ruusunmarjateen juomisella sama vaikutus ihon terveyteen.

Ruusunmarjatee sisältää runsaasti ihoa ikääntymiseltä suojaavia yhdisteitä, kuten C-vitamiinia ja karotenoideja. Vaikka ruusunmarjajauheen on todettu vähentävän ryppyjä, tarvitaan lisää tutkimusta sen varmistamiseksi, tarjoaako ruusunmarjateen juominen samat hyödyt.

Hunajan terveysvaikutukset


1. Rauhoittaa kurkkukipua ja helpottaa yskää

Hunaja rauhoittaa kipeää kurkkua ja irrottaa limaa kurkusta. Teelusikallinen hunajaa toimii hyvänä flunssalääkkeenä.


2.Hunaja on luonnon oma antibiootti

Hunajalla on antibakteerisia vaikutuksia ainakin 60 eri bakteerilajia kohtaan. Se tehoaa muun muassa hengitystieinfektioita, ruokamyrkytystä, kurkunpäätulehdusta ja haavainfektioita aiheuttavia bakteereita vastaan.

Hunaja estää myös hiivojen ja sienten kasvua.


3. Hunaja parantaa haavoja

Hunajaa on käytetty ihovaurioiden hoitoon kautta aikain. Se sisältää muun muassa C-vitamiinia ja sinkkiä, jotka edistävät haavojen paranemista.

Hunajaa voi käyttää esimerkiksi auringon polttamalle iholle, tulehtuneisiin haavoihin ja palovammoihin. Hunaja steriloi haavat, imee nesteitä haavasta, lieventää tulehdusta ja edistää ihon uusitumista.


4. Rentouttaa ja edistää untaHunajaa on perinteisesti käytetty unilääkkeenä. Se lisää serotoniinin erittymistä, mikä puolestaan auttaa ihmistä rentoutumaan. Nauti illalla nukahtamista edistääksesi kupillinen teetä tai lämmintä maitoa, johon on lisätty teelusikallinen hunajaa.


5. Ehkäisee sairastumista

Hunajan säännöllinen käyttö voi ehkäistä flunssaan sairastumista. Se sisältää C-vitamiinia, joka tukee vastustuskykyä.


6. Vähäkalorisempi kuin sokeri

Hunaja maistuu makeammalta kuin tavallinen sokeri, mutta siinä on huomattavasti vähemmän kaloreita. Saman makeuden, jonka sokerilla saisi, saa hunajalla jopa 40 prosenttia pienemmällä kalorimäärällä.

Se on myös keinotekoisia makeutusaineita parempi makeuttaja. Se ei rasita ruoansulatusta eikä siinä ole häiritseviä sivu- tai jälkimakuja.


7. Siedätyshoitoa siitepölyallergiaan

Siitepölyä sisältävä hunaja voi ehkäistä siitepölyallergian oireita. Siedätyshoito toimii, kun hunajaa nautitaan päivittäin ennen kuin siitepölykausi käynnistyy. Suositeltavaa on käyttää kotimaista hunajaa, jotta hunajan sisältämä siitepöly olisi peräisin suomalaisista kasveista.

Siedätyshoito hunajalla kannattaa aloittaa varovaisesti, sillä joskus hunaja voi aiheuttaa siitepölyallergiselle oireita.


8. Hunaja tekee hyvää vatsalle

Hunaja vaikuttaa positiivisesti vatsan toimintaan. Se edistää hyvien bifidobakteerien kasvua, alentaa suoliston pH-arvoa, helpottaa ruoansulatusta ja edistää kalsiumin imeytymistä.

Lisäksi se torjuu helikobakteeria, joka on yleinen vatsahaavojen aiheuttaja, sekä kampylobakteeria ja salmonellaa, jotka aiheuttavat ruokamyrkytyksiä.


Sitruunan terveysvaikutukset


Sitruunat toimivat nesteenpoistajina

Sitruunoiden sisältämät antioksidantit, vitamiinit ja mineraalit poistavat ylimääräistä nestettä tehokkaasti, ja nesteiden mukana poistuvat myös kuona-aineet ja haitalliset kemikaalit, joita elimistöön kertyy ravinnon ja ympäristön vaikutuksesta. Sitruuna sopii elimistön puhdistamiseen, turvotuksen hoitamiseen ja sairauksien ehkäisyyn.


Sitruuna puhdistaa verta

Sitruunan antioksidantit puhdistavat valtimoita ja pitävät veren puhtaana ylimääräisestä rasvasta ja muista haitallisista aineista. Kun veri on puhdasta, on elimistön helpompi suodattaa kuona-aineet ja myrkylliset ainekset pois kehosta – tämä ehkäisee verisuonten ja verenkierron ongelmia ja sairauksia. Lisäksi sitruuna auttaa hoitamaan sairauksia kuten koleraa ja malariaa.


Sitruuna alentaa kuumetta

Jos kärsit kuumeen kourissa, voit nauttia lasillisen lämmintä sitruunavettä ja pian huomaat kuumeen laskevan. Sitruuna sopii perinteisen flunssan ja tartuntatautien aiheuttaman kuumeen hoitoon. Sitruuna kohentaa kehon puolustusjärjestelmän toimintaa ja alentaa kehon lämpötilaa hikoilua kiihdyttämällä.


Sitruuna kontrolloi korkeaa verenpainetta

Korkeasta verenpaineesta kärsivien suositellaan nauttivan säännöllisesti sitruunavettä, sillä sitruuna auttaa laskemaan verenpainetta ja pitämään sen ihanteellisella, terveellisellä tasolla. Sitruunaveden vaikutus verenpaineeseen johtuu sitruunan sisältämästä kaliumista, joka poistaa nesteitä ja alentaa verenpainetta.


Sitruuna hoitaa kurkkutulehduksia

Sitruunoilla on antibioottinen ja viruksia tappava vaikutus, joka sopii monien eri tulehdusten hoitoon. Kurkkukivun ja kurkun tulehdusten hoidossa sitruuna on tehokas apulainen, ja sitä voi hyödyntää muutamalla eri tavalla.

Helppo tapa hoitaa kurkkua sitruunalla on valmistaa kuumasta vedestä ja sitruunamehusta hoitava juoma, joka desinfioi kurkkua ja helpottaa kipua – sekoita juoman joukkoon tilkka hunajaa lisätehoa antamaan. Toinen keino hoitaa kurkkua on käyttää sitruunamehua kurlutteluun. Kokeile kurlutella monta kertaa päivässä ja pian huomaat, että tulehdus helpottuu ja kipu kaikkoaa.


Sitruuna hengitysteiden ongelmien hoidossa

Sitruunan C-vitamiini ja antibioottinen vaikutus sopii hengitysteiden terveydestä huolehtimiseen. Jos kärsit astmasta, flunssan aiheuttamasta yskästä tai muista hengitysteiden ongelmista, kokeile sitruunan tehoa oireiden lievityksessä. Sitruuna puhdistaa hengitystiet limasta, lievittää turvotusta, vahvistaa puolustusjärjestelmää ja hoitaa astman, keuhkoputkentulehduksen ja muiden sairauksien oireita.


Sitruuna vatsan ongelmien hoidossa

Sitruuna tasapainottaa kehon pH-arvoja, mikä puolestaan auttaa hoitamaan monet erilaiset vatsan ongelmat. Kokeile sitruunaa esimerkiksi näihin vaivoihin:

 • Turvotus

 • Ummetus

 • Närästys

 • Loiseläimet

 • Pahoinvointi

 • Liika hapokkuus

Sitruuna on laihduttajan paras ystävä

Jos haluat laihtua nopeasti mutta terveellisesti, kannattaa sinun lisätä sitruunaa ruokavalioosi. Sitruuna auttaa vähentämään rasvakudoksen määrää, poistaa turvotusta aiheuttavia myrkkyjä kehosta, jotka saavat olon tuntumaan paksulta, ja pitää olon kylläisenä. Suosittelemme juomaan lämmintä sitruunavettä joka aamu tyhjään mahaan.


Sitruuna huoltaa hampaita

Sitruunan mehu voi auttaa lievittämään poskihampaiden kipua suoraan kipukohtaan levitettynä. Lisäksi sitruuna auttaa vuotavien ikenien hoidossa, sopii hampaiden luonnolliseen valkaisuun ja raikastaa pahanhajuisen hengityksen. Sitruunaa ei kannata kuitenkaan levittää hampaille joka päivä ja jatkuvasti, jottei kiille vaurioidu.


Toisena juomana sokeriton karpalo-viinimarjajuoma.


Karpalon terveysvaikutukset


Karpalo sisältää reippaasti C-vitamiinia, joka buustaa vastustuskykyä. Tämän lisäksi siinä on roppakaupalla K-vitamiinia, joka on välttämätön veren hyytymistekijöiden muodostumiselle. Karpalossa on mukavasti myös A-vitamiinia, jota keho tarvitsee muun muassa näön tueksi.


Antioksidantteja

Karpalossa on vitamiinien lisäksi myös flavonoleja, joilla on antioksidanttisia vaikutuksia. Näiden aineiden on havaittu vähentävän muun muassa sepelvaltimotaudin esiintyvyyttä.

Tukee vastustuskykyä

Joko työpaikallasi kiertää flunssa-aalto? Kiitos sisältämiensä vitamiinien, karpalo tukee vastustuskykyä, joka on juuri syksyllä koetuksella.


Auttaa ruoansulatusta

Karpalossa on 21 prosenttia kuitua, ja marjalla onkin vatsaa helliviä vaikutuksia.

WebMD:n mukaan karpalosta hyötyvät varsinkin he, jotka syövät lihaa ja muita eläinkunnan tuotteita. Heillä karpaloiden syöminen voi nimittäin ylläpitää monipuolista suolistoflooraa.

Kuidusta on tietenkin hyötyä myös heille, jotka syövät jo monipuolisesti. Sillä kuidut muun muassa pitävät pitävät kylläisenä pitkään ja edistävät vatsan toimintaa.


Ehkäisee tulehduksia

Moni nainen on kokenut karpalomehun hyödyt silloin, kun virtsatietulehdus uhkaa iskeä. Karpalon uskotaan säännöllisesti käytettynä ehkäisevän virtsatietulehduksia estämällä bakteerien tarttumisen rakon limakalvolle. Sen on myös huomattu tekevän bakteereista herkempiä antibiooteille ja tehostavan näin antibioottien vaikutusta,

Marjan supervaikutukset eivät kuitenkaan rajoitu vain tähän, sillä karpalon havaittu ehkäisevän myös muun muassa ikeniin iskevää parodontiittia.


Hyväksi sydämelle ja verisuonille

Joidenkin tutkimusten mukaan karpalo laskisi pahan LDL-kolesterolin ja lisäisi hyvän HDL-kolesterolin määrää veressä sekä alentaisi verenpainetta.

Vaikka kaikissa tutkimuksissa ei olekaan havaittu vastaavia vaikutuksia, yksi asia on kuitenkin varmaa: karpalon sisältämät antioksidantit tekevät hyvää myös sydämelle ja verisuonille.


Viinirypäleiden terveysvaikutukset


1.Taistelee flunssaa vastaan

Viinirypäleissä on paljon kuituja ja niiden mehussa on ravintoaineita, joiden on tutkittu taistelevan jopa syöpää ja sydäntauteja. Viinirypäleet auttavat kehon immuunisysteemiä toimimaan paremmin. Viinirypälemehu saattaa auttaa myös jo iskeneen flunssan kanssa.


2. Silottaa ryppyjä

Viinirypäleissä on paljon antioksidantteja ja rasvahappoja, jotka auttavat ihoa näyttämään hehkeältä. Viinirypäleiden siemenöljyn on todettu auttavan ryppyjen silottamisessa.


3. Valkaisee hampaita

Viinirypäleiden sisältämän hapon on todettu poistavan tummentumia hampaiden pinnasta. Hieman raa'at viinirypäleet sisältävät runsaasti happoa. Kun rypäleet kypsyvät, hapon määrä vähenee.


4. Kaunistaa käsiä

Tee sokerista ja kymmenestä viinirypäleesta kuorinta-aine käsille. Hiero sitä kynsinauhoihin, niin saat pehmeät ja hyvinvoivat sormet.


5. Suojelee sydäntä

Tutkimuksissa rypäleiden on todettu vaikuttavan verisuonten hyvinvointiin. Rypäleet saattavat myös auttaa verisuonten seinämiä joustamaan, jolloin veri pääsee virtaamaan jouhevammin. Tutkimuksissa selvisi, että jo 10 mg rypälemehua päivässä auttaa sydäntä dramaattisesti voimaan paremmin.


6. Suojaa säteilyltä

Viinirypäleiden sisältämien ravintoaineiden on todettu suojaavan kehoa säteilyä vastaan. Näin viinirypäleitä kannattaisikin popsia esimerkiksi silloin, jos sairastaa syöpää ja käy sen vuoksi sädehoidossa.


7. Auttaa diabetekseen

Ihmiset, ketkä kärsivät diabeteksesta saivat hyötyä rypäleiden syömisestä. Rypäleiden syömisen jälkeen veden sokeritasapaino putosivat kymmenen prosenttia.


8. Auttaa lihaksia palautumaan

Kovan urhelusuorituksen jälkeen kannattaa herkutella viinirypäleillä. Hedelmän sisältämien antioksidanttien on todettu elimoivan lihaskipua ja auttavan lihaksia toipumaan.


Aamupalalla ruisleipäsiivu, jonka päälle laitan valkosipulia, paprikaa ja juustosiivun.


Ruisleivän terveysvaikutukset


Ruis sisältää bentsoaksinoideja, jotka toimivat tulehdusta ehkäisevästi ja bakteerien kasvua hillitsevästi, ja siten edistävät elimistön vastustuskykyä ja alentavat esimerkiksi veritulppariskiä. Ruis sisältää myös runsaasti terveellistä ravintokuitua, joka sekä täyttää että antaa kylläisyyttä.

Ruisleivän syöminen vaikuttaa muun muassa sokeriaineenvaihduntaan. Aterian jälkeen ei tule suurta piikkiä verensokerien vaihteluissa. Myös suoliston mikrobeille jää purtavaa ruisleivän nauttimisen jälkeen eli vaikutukset suolistoon tunnetaan jossain määrin.

Rukiilla on ainutlaatuinen vaikutus aterianjälkeiseen verensokeri- ja insuliinitasapainoon. Ruista sisältävän aterian tai elintarvikkeen nauttimisen jälkeen verensokeri saattaa ensin kohota yhtä nopeasti samalle tasolle kuin vaikkapa valkoisen vehnäleivän nauttimisen jälkeen. Insuliinia tarvitaan sen sijaan ruisaterian jälkeen vähemmän säätelemään kohonnutta verensokeria ja siirtämään glukoosia solujen sisään ravinnoksi ja energiaksi. Pienemmän insuliinimäärän takia verensokeri myös laskee hitaammin ja pysyy pidempään paastotason yläpuolella.

Olo säilyy virkeämpänä pidempään, eikä heikotusta ja makeanhimoa aiheuttavaa äkillistä verensokerin romahdusta tapahdu. Fysiologisella tasolla tämä tarkoittaa, että veren glukoosipitoisuuden nopeasta pienenemisestä johtuva stressihormonien eritys ja rasvahappojen vapautuminen verenkiertoon vähenee, mikä on elimistölle hyödyllistä.

Rukiin suotuisa vaikutus verensokeritasapainoon havaittiin 1990-luvulla ensin silloisen Kuopion yliopiston tutkimuksissa. Myöhemmin vaikutus on havaittu myös muissa tutkimusryhmissä muun muassa Ruotsissa.

Ruistutkijoiden lanseeraama käsite ”Ruistekijä X” kuvaa sitä, että vaikka osa rukiin terveysvaikutuksista liittyy rukiin sisältämään runsaaseen kuituun, osa terveysvaikutuksista on riippumattomia kuidusta.

Tutkimuksissa on havaittu, että vaikka ruislesettä lisätään vehnäleipään ja tehdään siitä runsaskuituinen, leivän vaikutus veren insuliinitasoihin ei ole samankaltainen täysjyväruisleipään verrattuna, vaikka leipien kuitupitoisuuksissa ei ole eroa. On siis tärkeää pitää kaikki jyvän osat mukana jauhoja jauhaessa.

Suolistossa tapahtuvat reaktiot ovat keskeisessä roolissa rukiin vaikutuksissa terveyteen. Vuorovaikutus rukiin kuitujen sekä muiden yhdisteiden ja suolistobakteerien lienee keskeinen syy myös rukiin ainutlaatuisissa vaikutuksissa verensokeritasapainoon.


Täysjyvä, täyshyvä

Ruis tekee hyvää terveydelle myös siksi, että Suomessa valtaosa leipiin käytetystä rukiista on täysjyväruista. Ruisleipä on hyvä täysjyväviljan lähde ruokavaliossa, ja täysjyväviljan rooli on ravitsemussuosituksissakin korostunut tärkeänä osana terveyttä edistävää ruokavaliota.

Eikä kannata unohtaa, että ruisleipä tuo suomalaisten ruokavaliossa keskimäärin 35 % kaikesta kuidusta ruokavalioon – aika huikea määrä yhdeltä tuotteelta! Kuitu edistää vatsan toimintaa ja on monin muin tavoin olennainen osa terveyttä edistävää ruokavaliota.


Valkosipulin terveysvaikutukset


Valkosipulin säännöllinen nauttiminen voi auttaa parantamaan ruuansulatuksen toimintaa ja ravintoaineiden imeytymistä. Lisäksi se optimoi haiman ja maksan toimintaa. Valkosipulin sisältämä rikki ja fytoravintoaineet tekevät siitä suositun ja kuuluisan lääkeaineen, joka on ollut käytössä jo Antiikin ajoista alkaen. Näillä aineksilla on sairauksia lievittävä ja parantava vaikutus, joten se sopii monen eri vaivan hoitoon ja yleisen terveydentilan kohentamiseen. Valkosipulin on aikoinaan uskottu pitävän sisällään myös maagisia voimia, jotka karkoittavat vampyyrit ja muut pahat olennot.


1.Valkosipuli parantaa verenkiertoa

Valkosipuli sisältää paljon B-vitamiinia, tärkeää yhdistettä, joka alentaa homokysteiinin määrää kehossa. Homokysteiinin liiallinen määrä voi olla elimistölle haitallinen, sillä se supistaa verisuonia ja aiheuttaa seuraavia ongelmia:

 • Korkea määrä homokysteiinia voi aiheuttaa veren paksuuntumista ja paakkuuntumista.

 • Veritulpan kehittymisen riski kasvaa.

 • Mitä korkeampi homokysteiinin määrä on, sitä herkemmin potilas saattaa kärsiä verisuonten sairauksista.

Kun syöt valkosipulia tyhjään mahaan, ehkäiset edellä mainittuja vaikutuksia.


Valkosipulin säännöllinen nauttiminen vaikuttaa kehoon seuraavin tavoin:

 • Se vahvistaa puolustusjärjestelmää

 • Se parantaa lieviä tulehduksia

 • Se nopeuttaa haavojen paranemista

 • Se ehkäisee flunssaa ja vilustumista


Valkosipuli on hyväksi maksalle

Ennen kaikkea valkosipuli on todellinen tehopuhdistaja, joka huuhtelee kehosta myrkyt ja ylimääräisen nesteen. Valkosipuli poistaa kuona-aineet, loiseliöt ja raskasmetallit kuten elohopean, sekä lääkeaineiden jäämät, joita maksa ei pysty käsittelemään.

 • Valkosipuli on täynnä A-, B- ja C-vitamiinia, joista jokainen stimuloi maksan toimintaa.

 • Lisäksi valkosipuli lievittää tulehdusta ja sopii erityisen hyvin rasvamaksan hoitoon.

 • Jos heräät joka aamu tummat silmäpussit silmien alla koreillen, kasvot turvoksissa ja paha maku suussasi, on hyvin mahdollista, että maksasi on ylikuormittunut. Näissä tapauksissa voi valkosipuli olla hyödyllinen apu.


Valkosipuli poistaa tukkoisuuden

Kärsitkö keuhkojen sairaudesta tai muista hengitysteiden ongelmista? Jos vilustut herkästi ja saat pahan, limaisen yskän ja nenäsi vuotaa jatkuvasti, voi valkosipuli tarjota avun tähän.

 • Valkosipuli poistaa limaa, avaa hengitysteitä ja toimii luonnollisena antibioottina, joka hoitaa keuhkojen tulehdustilaa.

 • Jos kärsit poskiontelontulehduksesta tai pahasta yskästä, voit valmistaa valkosipulisiirapin tai suihkeen.


Valkosipuli huoltaa ihoa

Tämä yllättävä hyöty kiinnostaa monia: yksi valkosipulinkynsi päivässä tyhjään mahaan nautittuna tekee ihosta hehkuvan, nuorekkaan, tasaisen ja kuulaan.

 • Valkosipuli on täynnä antioksidantteja, jotka siloittavat ihoa ja hidastavat ikääntymisen merkkien ilmaantumista. Valkosipuli uudistaa ja suojaa ihoa.

 • Se stimuloi ihosolujen uusiutumista ja ehkäisee aknea.

 • Jotta saisit kaiken irti valkosipulin mahtavista hyödyistä ihollesi, sinun tulee nauttia yksi valkosipulinkynsi päivässä tyhjään mahaan ja huuhdella se alas lasillisella vettä.


Valkosipuli alentaa kolesterolia

Valkosipuli sisältää allisiinia, hoitavaa ainetta, joka huoltaa verenkiertoelimistöä. Valkosipulin vaikutus on niin vahva, että jo yksi valkosipulinkynsi päivässä voi vähentää huonolaatuisen kolesterolin määrää veressä 9 prosentilla.

Valkosipulin vaikutuksesta verenkiertoon on tehty monia tutkimuksia. Esimerkiksi kiinalaisen Shandongin yliopiston toksikologian insituutin tutkijatiimin mukaan valkosipulin etu verenkiertojärjestelmälle on huomattava.

Myös Espanjan sydänyhdistys suosittelee, että jokainen nauttii valkosipulia säännöllisesti, ei pelkästään kolesterolin alentamiseen, vaan myös veren puhdistamiseen ja antibioottisen ja antibakteerisen vaikutuksen takia.


Kärsitkö anemiasta? Nauti valkosipulia joka päivä

Moni kärsii jossain elämänvaiheessa raudan puutostilasta – se on yksi yleisimmistä ravintoaineen puutostiloista. Miten valkosipulin nauttiminen auttaa anemian hoidossa?

 • Se tehostaa puolustusjärjestelmän toimintaa ja suojaa tauteja vastaan.

 • Se parantaa verenkierron terveyttä ja antaa elimistölle runsaasti vitamiineja ja mineraaleja.

 • Valkosipuli stimuloi mahanesteiden erittymistä ja parantaa täten ruuansulatusta.


Paprikan terveysvaikutukset


Paprika sisältää muun muassa C- ja E-vitamiineja, A-vitamiinin esiasteita sekä B-ryhmän vitamiineja. Kasviksista paprika on yksi parhaista C-vitamiinin lähteistä. A-vitamiinia on eniten punaisessa paprikassa. Paprikalla on korkean karotenoidipitoisuuden ansiosta myös antioksidatiivisia vaikutuksia.


1. Paprika on vitamiinipommi.

Keltaisessa paprikassa on jopa viisi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa. C-vitamiini on tuttu ase taistelussa flunssaa vastaan, ja se voi tulehdusten lisäksi pitää loitolla jopa syöpää ja sydänsairauksia.

Paprika sisältää myös muita tärkeitä ravintoaineita kuten foolihappoa, B- ja E-vitamiinia sekä karoteenia, A-vitamiinin esiastetta. A-vitamiinia on eniten punaisessa paprikassa.


2. Paprika saa ihon hehkumaan.

Paprikan karotenoidit ehkäisevät ihon rypistymistä ja lisäävät sen pintaverenkiertoa. Karotenoidit voivat olla toimiva keino myös aknea vastaan.


3. Paprikasta saa herkullista ruokaa.

Paprika on terveellisintä raakana, esimerkiksi salaateissa, mutta se sopii hyvin myös ruuanlaittoon. Paprika maistuu pataruuissa, keitoissa, piiraissa ja pizzoissa. Täytetyt uunipaprikat ovat herkkua.


4. Paprika on kevyttä.

Paprika sopii myös kevyeen ruokavalioon ja siinä on paljon kuitua. Yhdessä paprikassa on vain 30 kilokaloria.


5. Tukee vastustuskykyä

Varsinkin punainen paprika sisältää runsaasti sekä A- että C-vitamiinia, jotka molemmat vahvistavat elimistön vastustuskykyä tulehduksia vastaan.


6. Edistää ihon hyvinvointia

Paprikan sisältämä C-vitamiini edistää kollageenin tuotantoa. Kollageenia tarvitsevat niin iho, sidekudos, nivelet, jänteet, lihakset kuin luustokin.

Paprikan A-vitamiini auttaa ihoa säilyttämään luonnollisen kosteustasapainonsa.

Lisäksi paprikan antioksidanttivitamiinit A ja C tukevat ihon hyvinvointia torjumalla ihon ennenaikaista vanhenemista aiheuttavien vapaiden radikaalien haitallisia vaikutuksia.


7. Tukee näkökykyä

Paprikan A-vitamiini ja A-vitamiinin esiaste beetakaroteeni suojaavat silmän sarveiskalvoa ja auttavat torjumaan sarveiskalvotulehdusta. A1-vitamiini (retinoli) on välttämätöntä silmän verkkokalvon valoaistinsolujen toiminnalle eli erityisesti hämäränäölle. A-vitamiini voi hidastaa silmänpohjan rappeuman etenemistä.

Edistää raudan imeytymistä

Paprika sisältää C-vitamiinia, jota tarvitaan raudan imeytymiseen ravinnosta.


8. Sisältää vain vähän energiaa ja hiilihydraatteja

Paprika sisältää vain vähän hiilihydraattia ja kaloreita. Koska paprika on kevyttä, se sopii laihduttajille ja antaa ruualle makeutta ilman liikoja kaloreita ja sokeria.


Aamupalaani kuuluu myös kananmuna.


Kananmunan terveysvaikutukset


Hyvän proteiinisisältönsä ansiosta kananmuna on hyvä vaihtoehto proteiinin lähteeksi. Se on myös hyvä jodin, A-vitamiinin ja B12-vitamiinin lähde. Kananmuna sisältää lisäksi D-vitamiinia. Kananmunan rasvan laatu on myös hyvä, sillä kovaa rasvaa on alle 1/3 rasvan kokonaismäärästä.


1. Kananmuna ei ole epäterveellistä ravintoa

On totta, että kananmuna sisältää kolesterolia, mutta tämä ei ole terveysriski. Muista, että keho ja etenkin maksa tuottavat kolesterolia, ja että kolesteroli on tärkeä osa kehon luonnollista toimintaa. Jos kolesteroliarvosi ovat koholla, voit nauttia kananmunasta vain valkuaisen, sillä suurin osa kolesterolista on keltuaisessa. Kuten kaikkien muidenkin ruoka-aineiden kohdalla, myös kananmunan syömisessä tulee harjoittaa tervettä järkeä, eikä niitä kannata popsia ylenmäärin päivän aikana.

Kananmunan sisältämä kolesterolimäärä on alhainen, eikä siitä ole mitään vaaraa terveille henkilöille. Kananmunan kolesteroli ei nosta huonolaatuisen LDL-kolesterolin määrää veressä. Lisäksi kananmuna ei sisällä haitallisia tyydyttyneitä rasvahappoja.


2. Kananmunan kolesteroli on terveellistä

Kolesterolista on olemassa kaksi muotoa: hyvälaatuinen HDL-kolesteroli ja pahalaatuinen LDL-kolesteroli, joista jälkimmäinen kertyy verisuonten seinämiin, ja voi aiheuttaa verenpaineen kohoamista ja verenkiertojärjestelmän sairauksia.

HDL-kolesteroli suojaa kehoa verisuoniston sairauksilta ja edistää aivojen terveyttä.


3. Kananmunasta saa tärkeää ravintoainetta, koliinia

Oletko kuullut koliinista? On hyvin mahdollista, että tämä ravintoaine on sinulle tuntematon, vaikka sen vaikutus onkin tärkeä koko kehon hyvinvoinnille.

Koliini on B-vitamiini, joka auttaa rakentamaan solukalvoja ja muita tärkeitä molekyylejä, sekä se parantaa aivojen toimintaa. Koliinia esiintyy kaikissa luonnonrasvoissa, ja kananmunan keltuainen, naudan maksa sekä vehnänalkiot ovat erityisen hyviä koliinin lähteitä.

Yhdysvalloissa suoritetun kliinisen tutkimuksen mukaan jopa 90 % väestöstä kärsii tämän tärkeän ravintoaineen puutteesta. Koliinin määrää voi lisätä helposti syömällä enemmän kananmunia ja viettämällä terveellistä elämää.


4. Kananmuna on ravintorikasta ruokaa

Kuten mainitsimme edellä, kananmuna on yksi parhaista aamiaisruuista. Valmista herkullinen munakas tai keitä muna tai pari, niin saat kaikkia näitä ravintoaineita:

 • A-vitamiini

 • Folaatti

 • B5-vitamiini

 • B12-vitamiini

 • B2-vitamiini

 • Fosfori

 • Seleeni

 • Proteiinia ja terveellistä rasvaa


5. Kananmuna pitää huolta silmien terveydestä

Mitä vanhemmaksi tulet, sitä heikommaksi käy silmiesi näkökyky. Vanhenevat silmät kaipaavat usein silmälaseja tai lukulaseja, ja hämäränäkö heikkenee. Tämä on luonnollinen osa vanhenemista, mutta lisäämällä tiettyjä vitamiineja ruokavalioon voit hidastaa prosessia. Kananmunasta saatavat luteiini ja zeaksantiini parantavat silmien toimintaa.

Nämä kaksi antioksidanttia korjaavat silmien verkkokalvoja ja voivat ehkäistä kaihia ja muita silmää rappeuttavia sairauksia. Suositusten mukaan kananmunia kannattaa nauttia viisi tai kuusi kappaletta viikossa silmien suojaamiseksi.


6. Parhaat kananmunat ovat luomutuotettuja: ne sisältävät vähemmän triglyseridejä!

Tämä on tärkeä pointti, sillä kananmunia valitessa kannattaa aina suosia luomutuotettuja munia. Luonnonmukaisesti tuotetut munat kunnioittavat kanan luonnollista sykliä ja munantuotantoa ilman hormoneja. Mitä terveyshyötyjä luomumunilla on?

 • Luomumuna sisältää enemmän Omega-3 -rasvahappoja

 • Ne auttavat vähentämään triglyseridiarvoja

 • Ne auttavat suojaamaan sydäntaudeilta


Tällainen on minun aamupalani. Liikunta on paras lääke. Uskon, että ruokavalion ja liikunnan avulla voin muuttaa kehoni ulkomutoa niin, että vatsa katoaa vuodessa. Samalla elämän laatu paranee ja elinikä kasvaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti