torstai 13. huhtikuuta 2023

TO 13.04.2023 Liikunta on paras lääke – terveysvero on haitallinen ja mahdoton toteuttaa


Tällainen olisi kokoomuksen ajama ”terveysvero”

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/20a88bbf-d4bd-49b2-aeae-729fe3b80d7e


Näin päättäjät suhtautuvat herkkuveroihin

https://yle.fi/a/74-20026709


Terveysperusteinen vero

https://fi.wikipedia.org/wiki/Terveysperusteinen_vero

Valtiovarainministeriö näki terveysverossa ongelmia. Esimerkiksi monissa elintarvikkeissa ei ole aineosamerkintöjä ja irtomyyntituotteiden verotus tuottaisi suuren hallinnollisen taakan. VM:n Sandell korosti, että EU-oikeus kieltää syrjimisen, joten kriteerit tuskin saisivat olla erilaisia eri tuoteryhmissä. SOSTE:n pääsihteerin mukaan EU:n kuluttajainformaatioasetuksesta on tullut pakottava ja siksi ravintoainepitoisuudet ovat helpommin saatavilla ja valmisteverotuksen tietojärjestelmät ovat uudistuneet.

Vero-oikeuden professori Pekka Nykänen näki terveysverossa määrittely- ja luokitteluongelmia. Kaikki mahdolliset tuotteet pitäisi ryhmitellä verotaulukkoihin, jolloin verolaista tulisi valtava. Vero-oikeuden emeritusprofessori

Heikki Niskakangas ei pitänyt esitystä toteutuskelpoisena.



Professori Heikki Niskakangas puki sanoiksi ajatuksen mikä minullakin oli mielessä kun Kokoomus markkinoi terveysveroa:

Yleinen terveysvero on terveysviranomaisten toiveuni, johon jotkut tietämättömät tai viekkaat poliitikot ovat tarttuneet.

Terveysvero on käytännössä mahdoton toteuttaa ja siksi sitä ei ole säädetty missään maailman maassa. Kuinka joku voi kuvitella, että kaikkien eri elintarvikkeiden sokerin, suolan ja raskaan rasvan määrän voisi mitata niin, että se pantaisiin veron perustaksi. Ketkä olisivat verovelvollisia? Kuinka verovalvonta toteutettaisiin?

Lääkärit ja terveysviranomaiset osaavat sanoa, että epäterveellisen ruuan hinnan nostaminen vähentäisi niiden kulutusta ja sillä olisi positiivisia kansanterveydellisiä vaikutuksia. Mutta eivät osaa tehdä pykäliä. Eikä kukaan muukaan osaa. Sellaista veroneroa ei ole.

Älkää uskoko huuhaata. Ruvetaan pohtimaan asiaa, jos jossakin länsimaassa sellainen vero kehitetään.

Heikki Niskakangas

Sokerivero on siinä rajamailla. Voitaisiinko jossakin muodossa toteuttaa. On pohdittu 15 vuoden aikana useassa V M: n työryhmässä, joista yhdessä minäkin olin mukana. Veroasiantuntijat eivät ole päätyneet suosittamaan sokeriveroa, vaikka tietävät hyvin sokerin terveysvaikutukset.Rasva-ja suolaverot ovat aivan mahdottomia. Tanskassa yritettin rasvaveroa 15 vuotta sitten. Puoli vuotta riitti. Britanniassa ei ole suola- tai rasvaveroa.


Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikuntalääketieteen erikoislääkäri, dosentti, UKK-instituutti:


Liikunnan puute lisää myös valtimoiden ahtautumisesta johtuvan sydäninfarktin, aivohalvauksen ja katkokävelyn vaaraa. Keuhkotkin toimivat paremmin, jos niitä ympäröivät vahvat lihakset. Liikkuminen on kuitenkin asia, johon voi itse vaikuttaa. Sen tervehdyttävät vaikutukset näkyvät elimistössä melkein heti.


Liikkuminen on kuitenkin asia, johon voi itse vaikuttaa. Sen tervehdyttävät vaikutukset näkyvät elimistössä melkein heti. Nivelten jäykkyys vähenee jo ensimmäisen liikuntakerran jälkeen, ja salilla lihasvoima suurenee muutamassa viikossa. Kaksi ja puoli tuntia hengästyttävää liikuntaa viikossa – eli vaikkapa puoli tuntia reipasta kävelyä lähes päivittäin – laskee leposykettä ja verenpainetta jo parissa kuukaudessa, ja kestävyyskunto paranee noin kolmessa kuukaudessa. Hyvän kolesterolin määrä veressä nousee puolessa vuodessa ja pomppijan luut vahvistuvat vuodessa. Lisäksi väsymys ja nuutuneisuus väistyvät muutama viikko liikunnan aloittamisen jälkeen. Terveysriskit eivät pysy liikkujan vauhdissa.

Ja jos sairastuu, liikunta voi osoittautua lääkkeiden veroiseksi hoitokeinoksi.


Lihastreeniä diabeetikolle


Liikunta kuluttaa energiaa ja kohentaa elimistön rasva- ja sokeriaineenvaihduntaa. Uusimpien tutkimusten mukaan tehokkaimmin lihasten sokeriaineenvaihduntaan vaikuttaa lyhytkestoinen harjoittelu korkealla sykkeellä. Ei siis se paljon puhuttu pitkä, tasavauhtinen jolkottelu.

Tutkimuksissa parin viikon aikana toteutettu intervallityyppinen tehotreeni kolme kertaa viikossa (4 x 30 sekuntia maksimisykkeellä) kasvatti  40 prosenttia lihasten kykyä käyttää sokeria. Samassa ajassa treenaajien kolesteroliarvot paranivat merkittävästi. Samantyyppisiä tuloksia on saatu ympäri maailmaa.
Kakkostyypin diabeteksessa ylipaino on riski ja siksi energiankulutusta on lisättävä.

Lihaskuntoharjoittelu on täsmätreeniä diabeetikolle. Lihas tarvitsee työhön polttoainetta ja sitä saadaan verenkierrossa kiertävästä sokerista, jota siellä voi olla runsastikin diabeteksen takia. Harjoittelu lisää lihaskudosta ja vähentää rasva­kudoksen määrää. Paino ei siis välttämättä muutu ja puntari yksin onkin huono lihtumisen osoittaja. Vyötärönympärys sen sijaan soukkenee.

Diabeetikolle suositellaan liikuntaa noin tunti ruokailun jälkeen, koska silloin ravintoaineet imeytyvät ja verensokeri nousee. Liikkumalla voi siis tasata sokerihuippuja.


Säännöllistä liikuntaa sydämelle


Liikunta laskee koholla olevaa verenpainetta lähes saman verran kuin verenpainelääke. Vaikutus kestää vain tunteja suorituksen päättymisestä, joten tärkeämpää on liikkua päivittäin esimerkiksi työmatkoilla kuin treenata kovalla teholla kerran viikossa.

Lihaskunto­harjoittelua salilla ei suositella kohonneesta verenpaineesta kärsivän ainoaksi liikuntamuodoksi, vaan mukana olisi hyvä olla kestävyysliikuntaa. Parasta verenpainetta alentavaa liikuntaa ovat hölkkä, pyöräily, uinti, hiihto tai sykettä nostava jumppa. Niin, että sydänlihas tekee tasaista työtä.

Sepelvaltimotautia sairastavalla liikunta kohentaa verenkierto- tai hengityselimistön suorituskykyä ja vähentää sitä kautta sydän­infarktin vaaraa.

Kuntosalitreeni tai lihaskuntojumppa vaikuttavat edullisesti rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan ja sydänlihaksen kuntoon. Erityisesti ylävartalon lihasten treenaaminen helpottaa arjen askareita. Kun toimintakyky säilyy, myös elämänlaatu paranee.

Sydänoireisen ei kannata rääkätä itseään äärirajoille. Liikkua kuitenkin pitää, jopa enemmän kuin terveen ihmisen. Voi vaikka kävellä reippaasti tunnin päivittäin. Sykemittarista voi olla sydänkuntoutujalle hyötyä.  Reipas kävely vahvistaa sydänlihaksen ja muun elimistön kestävyyskuntoa, ja hengenahdistus ja väsyminen rasituksessa lievenevät.

Ohitusleikkauksen tai pallolaajennuksen jälkeen rasituskokeessa arvioidaan, minkälaisessa rasituksessa sydämeen mahdollisesti tulee hapenpuutetta ja miten tämä näkyy sydänfilmissä. Kohtuullisesti kuormittaava liikunta on kuitenkin olennainen osa kuntoutusta ja auttaa sydänleikkauksen jälkeen palaamaan työkykyiseksi.


Sauvakävelyä syöpäpotilaalle


Puolisen tuntia sauvakävelyä tai pyöräilyä päivässä helpottaa syöpäpotilaiden väsymystä ja pahoinvointia — myös rankkojen syöpähoitojen aikana.

Syöpälääkkeet vähentävät jonkin verran suorituskykyä, koska elimistöstä tuhoutuu terveitäkin soluja, mutta heti kun voimia on, maltillinen liikunta nopeuttaa toipumista.

Eniten on tutkittu rintasyöpäpotilaita, joilla liikunnan on todettu vähentävän hoidoista johtuvia vaihdevuosioireita ja uupuneisuutta. Lisäksi ylipainoisella laihtuminen hillitsee rasvakudokseen kertyvän estrogeenin määrää. Estrogeenin lisäksi myös insuliini yllyttää rintasyövän kasvua. Siksi insuliinitasapainon ylläpitäminen liikunnan avulla voi vähentää rintasyövän vaaraa tai estää syöpää uusiutumasta.


Tasapainoilua nivelvaivoihin


Niveliä pitää käyttää, vaikka niissä olisi kulumia eli nivelrikkoa tai nivelreumaa.
Se, että käsiä ja jalkoja liikutetaan laajasti ja vartalon tukilihaksia ja niveliä käytetään, ylläpitää toimintakykyä ja voi ehkäistä kipua.

Liikkuessa nivelnesteen ravinteet kulkeutuvat tehokkaammin rustosoluihin, jolloin rusto pysyy kimmoisana. Jos nivelten rusto ei saa ravinteita, se pehmenee, ohenee ja kuluu entistä nopeammin.

Vesiliikunta sopii silloinkin, kun nivelet ovat kipeät. Kehon paino ei kohdistu
niveliin, vaikka vesi on tehokas vastus lihaksille. Vahvat lihakset puolestaan suojaavat vaurioituneita niveliä.

Jo pelkkä nilkan nyrjähdys paranee nopeammin tasapainoharjoittelun avulla kuin pelkällä levolla. Tasapainolaudalla tai yhdellä jalalla tyynyn päällä seisominen harjoittaa asentoaistien ja hermoston sekä lihasten yhteistyötä, joka nopeuttaa vääntövammasta toipumista ja ehkäisee uuden vamman syntymistä.


Keuhkot kuntoon hölkällä


Rasitusastmassa kohtaus syntyy raskaan ponnistuksen seurauksena, mutta silti kevyempi liikunta vähentää astmaoireita.

Astmaatikon vointi paranee, kun liikkuminen on säännöllistä. Kun kunto nousee, hengittäminen helpottuu hengästyneenäkin. Säännöllinen liikunta vähentää astmaatikon keuhkoputkien tulehdusreaktiota ja lisää verenkierto- ja hengityselimistön tehoa. Myös lääkityksen täytyy olla kunnossa.

Hengästyttäväksi liikunnaksi sopii reipas sauvakävely, kävely tai uinti oman ainakin pari kertaa viikossa. Kävelystä voi pikku hiljaa siirtyä hölkkäämään.


Pienin askelin parempi olo


Liikunta vaikuttaa kiistatta myös mielialaan. Se voi vähentää lievästi masentuneen oireita nopeammin kuin masennuslääke, jonka vaikutusten alkaminen kestää viikkoja. Jo se vahvistaa, että lähtee liikkumaan, saa uusia kokemuksia ja tapaa ihmisiä.

Liikunnan piristävä vaikutus perustuu elimistön hormonaalisiin muutoksiin ja verenkierron kiihtymiseen. Paljon on puhuttu mielihyvähormoni endorfiinista, mutta se on stressihormoni, jonka saa nousemaan vaikkapa saunassa tai tekemällä päässälaskutehtäviä. Se, että liikunnasta tulee euforisen hyvä olo, vaatii kovan harjoituksen usein ja siis hyvää kuntoa.


Masentunut voi tähdätä siihen, että mielihyvä tulee siitä, että jaksaa lähteä lenkille. Sen jälkeen tuntee itsensä jo vähän paremmaksi ihmiseksi.

Jotta tulisi lähdettyä, laji kannattaa valita sen mukaan, mistä nauttii. Haluaako osallistua ryhmäliikuntaan tai mennä itsekseen luontoon? Olisiko kiva kokeilla jotain ihan uutta lajia? Tärkeintä on, ettei aseta tavoitteita heti liian korkealle. Jo se, että kävelee osan työmatkasta, on hyvä alku, jos ei ole aiemmin harrastanut liikuntaa.


Liike on paras lääke – Liikunnan hyödyt sairauksien ehkäisyssä

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/janne-laakso/liike-on-paras-laake-liikunnan-hyodyt-sairauksien-ehkaisyssa/


Kotimaan uutiset


Suomi-Venäjä-seura sai valtion tukea 486 000 euroa

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/685f4d1d-177c-4091-9bbc-73925fc21309


Pääkirjoitus: Suomen suuri työttömyys on otettava vakavasti

https://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/a/a5f2d9b5-1e38-4bb6-aafe-b450377af936

Erkin kommentti: Mika Koskinen puuttuu vakavaan ongelmaan. Asia on vaikea eikä tempputyöllistäminen auta. On aidosti pystyttävä työllistämään työttömiä ja näin helpottamaan työnantajien työvoiman tarvetta.


Poliisi tekee Kokkolan ampumisesta rekonstruktion — Murhasta epäillyillä rankka rikostausta

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/7d21f5ff-1c89-4c07-8613-2e7d6ead1b88

Erkin kommentti: On hyvä, että poliisi selvittää asian perusteellisesti ja tarkastelee kriittisesti poliisin omaakin toimintaa.


Uudet kansanedustajat yllättyivät heille tarjotuista työsuhde-eduista – kummastelevat myös palkkioita: ”Iso muutos aiempiin tuloihini”

https://www.is.fi/politiikka/art-2000009514474.html

Kansanedustajille tarjotaan lukuisia etuuksia. Tuoreet ensimmäisen kauden kansanedustajat Pinja Perholehto (sd) ja Joakim Vigelius (ps) eivät pidä kaikkia kansanedustajalle tarjottuja etuja tarkoituksenmukaisina. Esimerkiksi Vigelius kertoo kieltäytyneensä taksikortista


Kokoomus johtaa eduskunnan suurta valiokuntaa, perussuomalaiset sai keskustan läänityksen – näin puolueet valitsivat valiokunnat

https://yle.fi/a/74-20026909

Kokoomus johtaa seuraavat neljä vuotta eduskunnan perustuslaki-, puolustus-, työelämä- ja tasa-arvo- sekä suurta valiokuntaa.

Perussuomalaiset johtaa tällä kaudella hallinto-, laki-, talous- sekä maa- ja metsätalousvaliokuntaa.

SDP valitsi johdettavakseen sosiaali- ja terveys-, ulkoasiain-, tarkastus- ja sivistysvaliokunnan.

Keskusta johtaa valtiovarain- sekä liikenne- ja viestintävaliokuntaa.

Vihreät on puheenjohtajana seuraavat neljä vuotta ympäristövaliokunnassa ja vasemmistoliitto tulevaisuusvaliokunnassa. RKP sai johdettavakseen tiedusteluvaliokunnan


Toivottavasti sieviläisestä perussuomalaisten kansanedustajasta Antti Kankaasta tulee maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja.


Ulkomaan uutiset


Kiina sulkee ilmatilan – ”Näyttää valmistautuvan sotaan”

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/fabcb64e-092c-4c13-be05-c2ae1cc586cb


NYT: Venälänen hävittäjä yritti pudottaa brittiläisen lentokoneen – IL seuraa sotaa

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/9435695b-e455-4c18-8a2d-68e6e241c31f


WaPo: Monet vaikeudet ovat lykänneet Ukrainan vastahyökkäystä

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009467827.html


Ukrainan ammuspula

https://areena.yle.fi/1-63939364

Ukraina kuluttaa ammuksia nopeammin kuin sen liittolaiset pystyvät niitä tuottamaan. Kaataako ammuspula Ukrainan vastahyökkäyksen? Miten Yhdysvaltojen vuodetut tiedustelutiedot vaikuttavat sotaan Ukrainassa? Keskustelemassa Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija Ilmari Käihkö, Viron kansainvälisen puolustustutkimuskeskuksen varajohtaja Kristi Raik ja everstiluutnantti evp., tietokirjailija Jarmo Nieminen. Juontajana Petri Raivio. #yleastudio


Urhelu-uutiset


Huippupyöräilijä kuoli Ukrainan sodassa

https://www.is.fi/urheilu/art-2000009515789.html

Erkin kommentti: Ukrainan sodassa on kuollut n.300 huippu-urheilijaa.


Kuusamo etenee vakaasti kohti lentopallokultaa, Hämeenlinna ei saanut vieläkään erävoittoa

https://www.hs.fi/urheilu/art-2000009515880.html


Valmentaja vahvisti: Patrik Laine ei pelaa enää tällä NHL-kaudella

https://www.hs.fi/urheilu/art-2000009515907.html


Yle Areena


Kalakarin vaari

https://areena.yle.fi/1-4417127

Dokumentti Kalajoen edustalla sijaitsevan Kallankarin kalastajayhdyskunnan historiasta. Ohjaaja ja käsikirjoittaja Esko Faven. (21.3.1967)


Hukkareissu

https://areena.yle.fi/1-3661588

(1950) Topo Leistelän värikkäästi selostamassa lyhytfilmissä seurataan sudenajoa Lapissa vuonna 1949.


Hornet

https://areena.yle.fi/1-3625491

(7.11.1995) Ensimmäiset Hornet-hävittäjät saapuivat Suomeen Erkki Tiihosen dokumentin siivittäminä.


Youtube


Kallankari. Merikalastusta Pohjanmaan kalastajakylässä vuonna 1938

https://www.youtube.com/watch?v=0unVlaN7DoM&t=20s


Perämeren viimeiset ammattikalastaja peltimopo pikku trooli 1985 07 26

https://www.youtube.com/watch?v=IJYkGytVlTg


Itsehallintoalue keskellä Suomea - Maakalla, Kalajoki

https://www.youtube.com/watch?v=z55nsVTO6iI&t=65s


Maakallan nähtävyydet

https://www.youtube.com/watch?v=XxoyTY9NUbM


Musiikki


Jos sä rakastat mua vielä

https://www.youtube.com/watch?v=6xJQT_LypSo&list=RD6xJQT_LypSo&start_radio=1


Sonja Lindeman on erittäin hyvä-ääninen laulaja.


katri helena - katson autiota hiekkarantaa

https://www.youtube.com/watch?v=unU3vOAjHf8


Nuorena poikana minulla oli saunakamarin seinällä Katri-Helenan kuvia. Hän oli minun idoli.


Katri-Helena

https://fi.wikipedia.org/wiki/Katri_Helena


Jari Sillanpää - Satulinna

https://www.youtube.com/watch?v=AtZbtJw_-IQ


Jari Sillanpää oli minun suosikkilaulajiani uransa alkuaikoina.


Jari Sillanpää

https://fi.wikipedia.org/wiki/Jari_Sillanp%C3%A4%C3%A4


Kotikyläni Raution Alapää


Olen kotoisin Alapäästä – Raution Alapään kylästä. Minulle Rautio on kotikunta. Tunnen kotiseudun rakkautta. Rautio on nykyisin kovasti jopa Euroopan kartalla. Ratiossa on akttivinen kylätoimikunta ja aktiivisia ihmisiä, jotka ovat saaneet aikaan kyläkaupan ja onpa vanha pappilakin kunnostettu, Rautiossa on uusi monitoimitalo.

Koska olen kaupallisen puolen ammattilainen niin osaan arvioida kyläkaupan toimintaa siltä pohjalta. Haluan, että rautiolaisilla kyläkauppa säilyy pitkään. Olen valmis omalta osaltan kantamassa korteni kekoon.

Minulla on Rautio-viikolla, siis heinäkuun ensimmäisellä viikolla taidenäyttely Raution monitoimitalossa. Taidenäyttely sisältää Raution, Kalajoen ja Suomen historiaa vuodesta 1323 Pähkinäsaaren rauhasta tähän päivään saakka. Taidenäyttelyssä on n. 150 maalausta ja piirrosta sekä 24 rakennusten pienoismallia historiikkeineen. Taidenäyttelyn taso on erittäin korkea, koska taiteilijat ovat erittäin taitavia ammattilaisia. Taidenäyttelyssä paljastetaan erään tunnetun ja ansioituneen henklön muotokuva. Muotokuva on jo valmis. Paljastusseremoniat ovat valmisteluvaiheessa. Minulla on sellainen tuntuma, että taidenäyttelyni on suuren mielenkiinnon kohteena Rautiossa ensi kesänä.

Minun tavoitteeni on että Rautio-viikon jälkeen saan näyttelyni esille Rautioon pysyvästi ja uskon, että löydämme sellaisen ratkaisun yhteistyössä kyläyhdistyksen ja kauppaosuuskunnan kanssa, että taidenäyttelyni muodostaa tukevan tukipilarin niin kyläyhdistyksen, kauppaosuuskunnan ja taidenäyttelynkin toimintaan. Uskon, että taidenäyttelyni on matkailunähtävyys ja se samalla tukee kauppaosuuskunnan toimintaan merkittävällä tavalla. Asiakkaita tulee katsomaan taidenääyttelyäni ympäri vuoden ja tuo samalla asikkaita Raution kyläkaupalle. On pyrittävä siihen, että taidenääyttelyni esittelyyn koulutetaan henkilöt, jotka osaavat kertoa kaiken taidenäyttelystä asioista kiinnostuneille – siis osaavat historiikit.

Tämä uudenlainen yhteistyökuvio avaa ennennäkemättämt mahdollisuudet matkailun kehittämiseen Rautiossa.



Huumori


Bushman Prank: Pretty ladies got scared by bushman| One peed her pants!!!

https://www.youtube.com/watch?v=Q3q_wXAjG8k


Falling Asleep On People - ? - Best of Just For Laughs

https://www.youtube.com/watch?v=ObRkKFOPS4g


Jarkko ja Juhani Tamminen Big Bang!

https://www.youtube.com/watch?v=K0SIltvBBhw


Jukka Puotila - Sauli Niinistö

https://www.youtube.com/watch?v=uOLS5jMdUfY


Mitä eroa on politiikalla ja anaaliyhdynnällä? - Politiikka on likaisempaa.


Mitä eroa on kaljakorilla ja asianajajalla? - Asianajaja kusettaa enemmän.


Mitä eroa on insinöörillä ja kamelilla? - Kameli voi olla viikon juomatta.


Miehellä oli kolme tyttöystävää mutta hän ei tiennyt kenen kanssa heistä mennä naimisiin. Niinpä hän päätti antaa jokaiselle 20000 markkaa rahaa ja katsoa kuinka kukin heistä sen käyttäisivät. Ensimmäinen käytti kaiken rahansa ulkonäkönsä parantamiseen. Hän osti uusia vaatteita, kävi kampaajalla, hoidatti kyntensä ja jalkansa ja sanoi miehelle: "Käytin kaikki rahat, jotta näyttäisin kauniimmalta koska rakastan sinua niin paljon." Toinen osti uudet golfmailat, cd-soittimen, television ja stereot ja antoi ne miehelle sanoen: "Ostin rahoilla nämä lahjat sinulle koska rakastan sinua niin paljon." Kolmas sijoitti rahat osakkeisiin, tuplasi pääoman, palautti 20000 markkaa takaisin miehelle ja sijoitti loput. Hän sanoi. "Sijoitin loput rahat tulevaisuuttamme varten koska rakastan sinua niin paljon." Mies mietti pitkään ja hartaasti kuinka kukin nainen oli käyttänyt saamansa rahat ja päätti naida sen naisen, jolla oli kaikkein isoimmat rinnat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti