perjantai 21. huhtikuuta 2023

PE 21.04.2023 Onko tässä järkeä? Säästetäänkö oikeasti tällä tavalla toimien?

 






Himangan
terveysaseman avajaiset 14.1.2022

https://kalajoki.fi/himangan-terveysaseman-avajaiset-14-1-2022/

Himangan uusi terveysasema on valmistunut. Uudet upeat tilat ovat valmiina vastaanottamaan asiakkaita heti viikon 3 alusta. Perinteisiä avajaisia ei valitettavasti pystytty koronan vuoksi järjestämään, mutta kaupunki haluaa päästää teidät jo tutustumaan uusiin tiloihin avajaisvideon muodossa.

Terveysaseman tiloissa palvelevat jatkossa saman katon alla seuraavat palvelut: Lääkärin- ja hoitajan vastaanottotoiminta, laboratorio, suun terveydenhoito, mielenterveys- ja päihdetyö, sosiaalipalvelut ja neuvola.

Kalajoen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Eija Pahkala kommentoi uusien tilojen hankintaprosessia seuraavasti: ’Uutta terveysasemaa on toivottu pitkään, entisen vuonna 1966 aikoinaan valmistuneen lääkäritalon, ja myöhemmin laajennetun ja peruskorjatun rakennuksen, tullessa jo käyttöikänsä päähän.

Useamman valtuustokauden ajan uutta terveysasema-asiaa on yritetty saattaa eteenpäin, kunnes viime valtuustokauden alussa, me silloiset himankalaiset valtuutetut yhdessä kokoonnuimme ja päätimme, että tämän kauden ykköstavoite meillä tulee olemaan uusi terveysasema Himangalle. Asia etenikin kaikkien ryhmien kanssa hyvässä yhteistyössä: vuodelle 2019 varattiin rahat suunnittelulle, ja nyt olemme tässä tilanteessa, että uusi terveysasema on valmis. Ja aivan viime hetkellä ennen tulevaa Sotea.

Uusien nykyaikaisten tilojen ja välineiden toivon vakuuttavan tulevan hyvinvointialueen sitoutumaan käyttämään näitä tiloja myös kolmen ensimmäisen siirtymävuoden jälkeen.’

Terveysasema-hankkeen lähtökohtana oli suunnitella ja rakentaa terveelliset, turvalliset ja pitkäikäiset tilat, jotka palvelevat mahdollisimman hyvin palveluiden järjestämistä. Kiinteistö toteutettiin tuulettuvalla alapohjalla, teräsbetoni rungolla ja S2-vaatimuksen mukaisella ilmanvaihdolla. Lisäksi kiinnitettiin huomiota äänieristykseen, koska rakennus sijaitsee valtatie 8:n läheisyydessä. Rakennuksessa on mm. ääntä eristävät ikkunat. Rakentamisen aikaisia vaatimuksia olivat mm. P1-puhtausluokka ja Kuivaketju 10-toimintamalli.

Kaupungin tekninen johtaja Marko Raiman kertoo, että ’Rakentaminen sujui niin suunnittelun kuin rakentamisen osalta hyvin, ja rakennus valmistui suunnitellusti vuoden 2021 loppuun mennessä. Koko hankeen kustannus on noin 2,3 M€.’

Sosiaali- ja terveyspalvelujen osalta on tänään juhlapäivä, kun otamme käyttöön uuden terveysaseman Himangan taajamassa. Tämä hieno rakennus on loistava esimerkki palveluvarustuksen johdonmukaisesta parantamisesta. Toivottavasti tämä palvelee myös pitkään tulevan hyvinvointialueen palvelujen järjestämistarpeita ja tiloista on runsaasti iloa asiakkaillemme ja henkilökunnalle.’ sanoo Jukka Puoskari avajaispuheessaan.

Himangan terveysaseman avajaisvideon pääset kokonaisuudessaan katsomaan osoitteessa: www.kalajoki.fi/terveysaseman-avajaiset.

Jos et ehdi katsomaan koko videota kerralla, voit katsoa sen myös osina tästä alta:

Himangan terveysaseman esittely 
Kaupunginjohtaja Jukka Puoskarin puhe
Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Eija Pahkalan puhe


Pohteen sote-selvitys julki: Himangan terveysaseman palvelut vaaravyöhykkeessä

https://www.keskipohjanmaa.fi/artikkeli/pohteen-sote-selvitys-julki-himangan-terveysaseman-palvelut-vaaravyohykkeessa

Pohde julkaisi esityksen tarpeenmukaisista sote-keskuksista, Kala- ja Pyhäjokilaaksoon ei pitäisi tulla suuria muutoksia Himankaa lukuun ottamatta

Pohde lakkauttaa juuri valmistuneen ja 2.3 miljoonaa euroa maksaneen Himangan terveyskeskuksen palvelut.



Yleisiä kysymyksiä ja vastauksia sote-uudistuksesta

https://soteuudistus.fi/yleisia-kysymyksia-ja-vastauksia-sote-uudistuksesta

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu on ollut vajaalla 200:lla kunnalla tai kuntayhtymällä, pelastustoimen järjestäminen 22 pelastuslaitoksella.

Eri kokoisten toimijoiden resurssit ja osaaminen palvelujen järjestämisessä vaihtelevat merkittävästi. Asukkaiden yhdenvertaisuus palvelujen saannissa ei toteudu. Väestöryhmien väliset ja alueelliset hyvinvointi- ja terveyserot ovat edelleen suuret. Tulevaisuudessa ikärakenteen heikentyminen lisää palvelujen tarvetta ja kustannuksia.

Tarvitaan vahvemmat järjestäjät vastaamaan sosiaali- ja terveydenhuollosta ja pelastustoimesta siten, että asukkaiden oikeus saada palveluja toteutuu yhdenvertaisesti.

Siksi vastuu palvelujen järjestämisestä ja tuottamisesta on siirretty 21 hyvinvointialueelle ja Helsingin kaupungille. Lisäksi HUS-yhtymällä on laissa säädetyt ja HUS-järjestämissopimuksessa sovitut erikoissairaanhoitoon liittyvien tehtävien järjestämisvastuu. Hyvinvointialueilla on vastuu huolehtia palvelujen saatavuudesta ja saavutettavuudesta.

Päivitetty 14.2.2022 klo 14.24


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti