keskiviikko 22. marraskuuta 2023

KE 20.11.2023 Hätä ei lue lakia – Järjen käyttö on sallittua

 


Hätä ei lue lakia. Välttämättömyys ei tarvitse lakia, kun paholainen ajaa. Kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia ei ole tehty sovellettavaksi hätätilanteeseen. Niistä ja niiden tulkinnasta voidaan poiketa hätätilanteessa eli juuri tällaisessa tilanteessa kuin Suomi nyt on. Järjen käyttö on sallittua. Tämä Venäjän vihamielinen tilanne ei ole pysyvä vaan väliaikainen. Rajavartiolaitos on pyytänyt puolustusvoimia avukseen sekä EU:n Frontexilta 50 rajavartijaa sekä teknistä kalustoa Suomen itärajalle.

Petteri Orpon halliuksen ei olisi pitänyt pyytää lausuntoa oikeuskanslerilta vaan olisi pitänyt sulkea rajat välittömästi. Yksi turvapaikanhakija voi tulla maksamaan Suomelle 1-2 miljoonaa euroa joten kysymys ei ole mitättömästä asiasta. Rajat kiinni heti. Maahantunkeutujat ei vastaanottamalla lopu.


Lain mukaan maahantulijalla on oltava tarvittavat matkustusasiakirjat kuten passi ja Schengen-viisumi tai oleskelulupa EU-valtiossa. Mutta turvapaikkaa on Suomessa mahdollista hakea ilman henkilöllisyystodistustakin. Syksyn aikana itärajan yli saapuneista noin 700 turvapaikanhakijasta noin 500 on saapunut marraskuun aikana.

Loppuviikolla Suomeen on tullut yli sata turvapaikanhakijaa Venäjältä. Muistutan yhä edelleen, että yhden turvapaikanhakijan kustannukset suomalaiselle veronmaksajalle voi selvityksen mukaan olla 1-2 miljoonaa euroa.


Laittomasti rajan yli Suomeen tulleet ovat syyllistyneet rikokseen, mutta heidän turvapaikkahakemuksensa otetaan silti vastaan. Jos turvapaikkahakemuksen kriteerit eivät täyty, mutta hakija joutuisi palauttamisen jälkeen kokemaan vakavaa uhkaa tai vaaraa, hänelle voidaan myöntää neljäksi vuodeksi oleskelulupa toissijaisen suojelun perusteella. Miksi Suomessa toimitaan näin?


Italia keksi poikkeuksellisen keinon siirtolaiskriisinsä purkamiseen. Se perustaa kaksi vastaanottokeskusta Albaniaan.

Maat ovat sopineet vastaanottokeskusten rakentamisesta toissaviikolla. Hankkeella on EU:n hyväksyntä.

Italia aikoo sijoittaa keskuksiin laittomasti Välimeren yli tulleita odottamaan turvapaikkahakemuksen käsittelyä. Italia on vastaanottanut tänä vuonna vajaat 150 000 laittomasti meren yli tullutta, kun viime vuonna vastaavaan aikaan luku oli 94 000.

Keskukset on määrä ottaa käyttöön ensi keväänä.

Miksi Suomi ei voi toimia samoin?


Viron tärkeimmän liittolaisen, Yhdysvaltain, ulkoministeriö kirjoittaa ihmisoikeusraportissaan Viron parlamentin elokuussa hyväksymästä laista, joka mahdollistaa turvapaikanhakijoiden käännyttämisen, jos he yrittävät tulla Viroon virallisten raja-asemien ulkopuolelta, eli laittomasti.


Uuden lain mukaan tällaiset turvapaikanhakijat on käännytettävä, jos he muodostavat uhan Viron järjestykselle tai kansalliselle turvallisuudelle.

Monet muutkin tahot kuten YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ja Viron pakolaisapu ovat kritisoineet Viron uutta lakia, sillä se on ristiriidassa kansainvälisen lainsäädännön kanssa. Kritiikki ei ole kuitenkaan estänyt Viroa käännyttämästä myös niitä turvapaikanhakijoita, jotka yrittävät Viroon raja-asemien kautta.

Näin Viro teki viime viikon torstaina myös Somaliasta ja Syyriasta kotoisin olleille turvapaikanhakijoille, jotka ilmestyivät Venäjältä Viron Narvan raja-asemalle. Yhteensä heitä oli 19.

Viron poliisi- ja rajavartiolaitoksen PPA:n Egert Belitsev kommentoi viime torstain tapahtumia tuoreeltaan niin, että Venäjä oli aloittanut Viroa vastaan Narvassa “siirtolaishyökkäyksen”.

Samoilla linjoilla oli Viron sisäministeri Lauri Läänemets, jonka mukaan Narvaan yrittäneillä somaleilla ja syyrialaisilla ei ollut mitään oikeutta tulla Euroopan unionin alueelle. Viro on noudattanut turvapaikanhakijapolitiikassaan pitkään samaa “push back” -taktiikkaa, jota muun muassa Liettua on alkanut käyttää isossa mittakaavassa viimeisen parin vuoden aikana.

Miksi virolaiset, liettulaiset ja puolalaiset viranomaiset saavat käyttää päätöksenteossa apunaan järkeä, mutta suomalaset eivät.


VALTIONEUVOSTO ilmoitti sulkevansa perjantain ja lauantain välisenä yönä Venäjän vastaisen rajan kaikki ylityspaikat Raja-Jooseppia lukuun ottamatta. Hallituksen tiedotustilaisuus järjestettiin pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.


Raja-Joosepin rajanylityspaikka on suljettava ja turvapaikanhakeminen on keskitettävä Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Ne jotka eivät ole saaneet turvapaikkaa Suomesta on lennätettävä Albaniaan samoin kuin ne henkilöt jotka poistetaan Suomesta muista syistä eli esim. rikoksiin syyllistyneet ulkomaalaiset ja heidän perheidensä jäsenet. Lisäksi sellaiset henkilöt jotka elävät suomalaisen yhteiskunnan tukien varassa eivätkä työllisty Suomessa. On siis sovittava asioista Albanian ja EU:n kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti