keskiviikko 1. marraskuuta 2023

KE 01.11.2023 Postikortteja Ukrainasta

 Valokuvanäyttely "Postikortteja Ukrainasta" on esillä Kalajoen kirjastossa 1.11.-30.11.2023.

Näyttelyn tarkoituksena on paljastaa Venäjän pommitusten aiheuttaman tuhon laajuus ukrainalaisille kulttuurilaitoksille.
Venäjän täysimittainen hyökkäyksen alkamista lähtien, Venäjän joukot ovat joka päivä tuhonneet historiallisia, arkkitehtonisia ja arkeologisia maamerkkejä Ukrainassa. Venäjän armeija pommittelee kyynisesti ja armottomasti museoita, monumentteja, yliopistorakennuksia, elokuvateattereita ja pudottaa raketteja kirkkoihin, temppeleihin, katedraaleihin, ja tv-torneihin. Venäjä ei vain tuhoa Ukrainan kaupunkeja ja kyliä, vaan tuhoaa järjestelmällisesti Ukrainan tuhansia vuosia vanhaa kulttuuriperintöä.
Tämän projektin on tuottanut Ukrainan instituutti USAID:n tuella. Näyttelyn järjestävät Kalajoen kaupunki, Kalajokilaakson Ukrainalaiset ry, Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry ja International Ukrainan cultural centre.


Näyttelyssä on 27 taulua sodassa tuhotuista kulttuurikohteista. Tässä 5 taulua niistä.









Kello 17 alkaneessa näyttelyn avaustilaisuudessa esiintyi myös ukrainanalaisten kuoro. Tilaisuudessa tarjottiin glögiä ja piparkakkuja.




Paikalla tilaisuudessa oli yksi varta vasten omasta vapaasta tahdosta paikalle tullut kalajokinen, jonka nimi on Erkki Aho. Laatu korvaa määrän.  Paikalla oli myös kaksi virkansa puolesta ollutta henkilöä ja mahdollisesti yksi pariskunta. Liekö eksynyt kirjastoon samaan aikaan?  3-4 koululaista pyydettiin jäämään seuraamaan lyhyttä avaustilaisuutta. Luonnollisesti ukrainalaisia oli paikalla toista kymmentä kuoron lisäksi.   ( Olen jo useampaan kertaan julkisesti kritisoinut Kalajoen kirjaston toimintaa ja tapahtumien markkinointia. Tässä vielä yksi lisää. Paikalla ei ollut myöskään paikallislehti Kalajokiseudun toimittajia. Hyvä me!).


Olen pitänyt eräänlaista Ukrainan sotapäiväkirjaa jokaiselta Ukrainan sotapäivältä ja ennakoinut sodan syttymisen edellisenä päivänä eli 23.2.2022. Eilen oli Ukrainan sodan 615. päivä. Ukrainalaisten lähteiden mukaan venäläisiä on kuollut sodassa tähän mennessä yli 300 000. Haavoittuneiden määrä ei ole seurattu, mutta oman käsitykseni mukaan sodassa haavoittuneita venäläisiä on n. 800 000. Sota on tullut maksamaan Venäjälle n. 160 miljardia euroa.

Ukrainalaiset eivät luonnollisesti ilmoita omia tappioitaan, mutta arvoin, että ukrainalaisia on kuollut sodassa jo n. 150 000 ja haavoittuneita on noin 400 000.Tähän mennessä Ukrainan konflikti on aiheuttanut noin 13.5 miljoonan ihmisen pakolaisuuden. Heistä noin 7.5 miljoonaa on maan sisäisiä pakolaisia, yli 6 miljoonaa on muuttanut ulkomaille. Suomeen asti matkanneita on heistä reilut 55 000. Venäläisten aiheuttamat taloudelliset vahingot Ukrainalle liikenneinfrakstuurissa, asuinrakennuskannassa, koululaitoksen tuhoamisessa, terveydenhuollon tuhoamisessa ja kulttuurikohteiden tuhoamisessa lienee noin 100 miljardia euroa. Ukrainan jälleen rakentaminen tullee maksamaan lähes 500 miljardia euroa.


TI 31.10.2023 Sodan 615. päivä

https://kalajoki-ploki.blogspot.com/2023/10/ti-31102023-sodan-615-paiva.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti