( tähän historiikkiin liittyy valokuvakansio, jossa on 50 valokuvaa Kalajoen sataman vaiheista. Ne valokuvakansiot ovat taidenäyttelyssäni esillä. Taidenäyttelyssäni ei ole vielä maalausta Kalajoen satamasta).
Vesiliikenne ja satamakysymys
Liikenneyhteyksistä keskeisimmät olivat 1800-luvun jälkipuoliskolla vesi- ja maantieliikenne. Myös rautatiekysymystä jouduttiin Kalajoella ja Rautiossa sivuamaan, mutta rautatietä ei näihin kuntiin saatu. Vesiliikenteessä tapahtui ripeää kehitystä.
Kauppatavaroiden kuljetus Kalajokilaaksossa tapahtui vanhastaan keskeisesti merta ja sisämaan vesiä pitkin. Talonpoikaispurjehduksen asema oli vielä 1860-luvun alussa vankka, mutta heikkeni nopeasti. Kun v.1864 pitäjässä oli 29 lästin verran laivoja, ei niitä ollut v.1868 enää yhtään. Nälkävuosien jälkeen laivoja taas pian ilmestyi, kun vapautuva maakauppa tarvitsi meriliikennettä entistäkin senemmän. Raahe oli Kalajoen laivoille edelleen tärkein satama, missä ulkomaantuotteet purettiin myös Kokkolan ja Pietarsaaren satamia käytettiin. Lastit kuljetettiin Kalajoelle ja sieltä laivoihin kaljaaseilla ja jahdeila, talvella myös hevosella. Vain poikkeustapauksissa, kuten nälkävuosina, lasti tuottin poikkeusluvalla suoraan Kalajoelle.
Tervan ja potaskan tuotanto loppui lähes tyystin Kalajoella ja Rautiossa 1870-luvun kuluessa. Raution kunnalliskertomuksen mukaan v.1876 oli potaskan poltto kunnassa kokonaan loppunut ja tervaa oli tuotu myyntiin enää 300 tynnyriä. Kalajoella tuotantoluvut samalta ajalta olivat tervaa 50 tynnyriä ja potaskaa ” tuskin nimeksikään. Tervaa tuotiin kuitenkin ulos vietäväksi vielä sisämaasta.
Pohjanlahden merenkulun kehitys oli ratkaisevasti riippuvainen luotsilaitoksen kehityksestä. Pohjanmaan luotsipiirin tultua v.1849 perustetuksi kehitys nopeutui. V,1857 annettu luotsiasetus määräsi tarkoin, milloin majakat tuli olla sytytettyinä. Merenmittausta tehostettiin ja vuonna 1857 saatiin ohjelmaan neljä uutta majakkaa, näistä yks Maakallaan Kalajoen suulle. Tämä vuonna 1860 hyväksytty suunnitelma ei kuitenkaan kokonaan toteutunut, vaikka Pohjanmaan rannikko luokiteltiin ”koko maailman vaarallisimmaksi” purjehdusreitiksi. Valtiopäivät hyväksyivät tämän kehitysohjelman v.1863-1864, ja kun uusi luotsiasetus oli v.1870 hyväksytty, saati vihdoin v.1871 Ulkokallan majakkarakennus valmiiksi samanaikaisesti Hailuodon Marjaniemen majakan kanssa. Uudet majakat syttyivät ensi kerran v.1872. Valkoiseksi maalatut tiilitornit edustivat uutta amerikkalaista valaistustekniikkaa polttoaineenaan vuoriöljy, aikaisemmin vielä 1860-luvull maamme majakoissa polttoaineena käytetyn hamppu- ja naurisöljyn sijasta.
Kalajoen rahtiliikenteessä olivat enemmistönä lähikaupunkien laivat, mutta omiakin oli useita. Sakari Vapaasalon mukaan Kalajoen aluksia olivat seuraavat: maakauppias J.Friisin ym. omistama 39 lästin vetoinen kuunari ”Ahkera”, joka kulki 4,5 jalan syvyydessä päällikkönään Kalle Haavisto v.1873 , myöhemmin M.Paavola, Gustu Östmanin omistama kaljaasi ”Onni”,, 70,73 tonnin vetoinen Gustu Östmanin omistama kaljaasi ”Weljet” 24 lästin eli 44 tonnin vetoinen sekä jahti ”Äkäinen” vedoltaan 8 lästiä, päällikkönään Sakria Lindström , joskus Niilo Pahikkala.
Kaikki Kalajoen 1870-luvun alukset olivat purjelaivoja. Höyrylaivatkin olivat tuttuja , sillä olihan jo Krimin sodan jälkeen aloitettu höyrylaivaliikenne Pietarin ja Tornion välillä, mutta nämä laivat höyrisivät Kalajoen ohi. Vuonna 1877 poikkesi oululainen höyrylaiva ”Oulu” enssi kerran Kalajoen lastauspaikalla noutamassa Santaholman voita ja potaskaa, ja pari vuotta myöhemmin alkoi Vapaasalon mukaan säännöllinen höyrylaivaliikenne Kalajoelle hl. ”Ahkeran” toimesta. ”Ahkera” li 37 lästin vetoinen ja saattoi hyvin uida Kalajokea ylös aina markkinapaikalle saakka. Sen päällikkönä oli merikapteeni Gustaf Wilhelm Rein, sittemmin myös Suomen ensimmäisen jäänmurtajan ”Murtajan” päällikkö.
Kalajokelaisten talonpoikien kauppapurjehduksella on vanhat perinteet. Kalajokiset osasivat itse rakentaa laivansa. Vielä 1860-luvulla oli käytössä talollisten Juho Pahikainen ja Jaakko Merenojan rakentama 13 lästin vetoinen "Liukas", mikä myytiin vuonna 1864 kalajokiselle Erkki Roosille. Tuohon aikaan oli käytössä myös liikemies-apteekkari Relanderin käyttämä 16 lästin "Anny"-laiva, mikä myytiin vuonna 1863 Kaarle Kustaa Törnvallille ja joitakin vuosia myöhemmin Kustaa Änkilälle. Tämä "Anny" ei ollut Kalajoella rakennettu, "Liukas" suoritti nälkävuoisen aikaiset jauhohakumatkat Pietarista. Nälkävuodet katkaisivat sitten purjehduksen. Kun nimismiehenä ja voudinkertomusten mukaan Kalajoella oli maapurjehdusta vuosina 1865-67 yhteensä 16-29 lästin verran. Vuonna 1868 maapurjehdusta ei ollut lainkaan.
Kalajoen
sataman alkuvaiheet
Kalajoen sataman kehittämiseen oli vaikeaa saada kaikkia alueen kuntia mukaan. V.1872 pitäjäkokous suostui maksamaan merenmittaväen majoituskustannukset pitäjän yhteisestä kassasta. Tähän kuntien oli pakkokin suostua, koska merenmittausväellä oli samat oikeudet kuin sotaväellä oli ”vapaa huone ja lämmin”. Kuntien edut menivät jo nyt pahasti ristiin, ja syynä tähän oli kiista Pohjanmaan radan suunnasta. V.1873 Kalajoen, Alavieskan ja Raution yhteinen kuntakokous suostui tarjoamaan rautatien alla jäävän maan ilmaiseksi, mikäli rautatie tulisi kulkemaan näiden kuntien alueella. Kun rautatien suunta näytti alunperinkin suosiva Ylivieskaa ja Sieviä, ei näillä ollut kiinnostusta Kalajoen sataman eikä myöskään markkinapaikan kehittämiseen.
Kalajoen kunta kykeni lausumaan oman arvionsa. Luotsilaitoksen päällikölle Kalajoen kunta lausui, että ”Mansikan varvin edusta Rahjan kylässä luullaan soveliaimmaksi, Kalajoen suu sopisi ainoastaan pienemmille aluksille”. Satamankehittämisohjelma oli siten selvä jo vuonna 1878. Helmikuussa 1875 asetettu markkinapaikan ja haminan järjestämistoimikunta jätti helmikuussa 1879 ehdotuksensa, jonka mukaan markkinapaikalta kannettuja maksuja käytetään mm. ”lastaussillan tekemiseen ja voimassa pitoon”. Tämän kuntakokous hyväksyi. Samassa kuntakokouksessa päätettiin myös 10 lästin vetoisen vieraspaikkakuntalaisten purjealusten verottamisesta. Käyntimaksut oli määrä käyttää reimarien pystyttämiseen ja väylän perkkaamiseen.
Kalajoen sataman kehitysnäkymät näyttivätkin 1870-luvun lopussa hyviltä. Kauppiaita tuli lisää paikkakunnalle (mm. Jaakko Friis Pyhäjoelta) ja satamamaksujakin kertyi niin paljon, että v.1880 kuntakokous valitsi ”erityisen ylöskantajan” haminamaksujen perimiseksi. Tähän tehtävään tuli Antti Santaholma 15 markan palkalla vuodessa. Antti Sanaholma olikin satamakysymyksessä uranuurtaja. Jo v.1873 hän oli liikekumppaneineen perustanut ”Kalajoen Varvi ja LaivaSeura, joka v.1873 valmisti ”Kalaja-laivan” ja v. 1874 osti Matti Joensuulta Mansikkaniemestä n.18 18 tynnyrinalan laajuisen maa-alueen 200 markan kauppahinnalla. Mansikkaniemessä oli siten jo vuosia harjoitettu telakka- ja lastaustoimintaa, kun kunta v. 1878 suositti sitä ”syväsatamaksi”. Kalajoen kauppalaivasto lisääntyikin 1880-luvulla niin, että samanaikaisesti oli vesillä neljäkin Kalajoen laivaa. Ei ole ihme, että näissä suotuisissa oloissa jätettiin v.1881 kauppala-aloite.
Laivanrakennus pääsi Kalajoella jatkumaan nälkävuosien jälkeen. Tunnetuimmaksi rakentajaksi nousi Pietarsaaressa 27.8.1819 syntynyt Anders Gustaf Östman, joka sittemmin Kalajoelle siirtyneenä teki monia laivoja. Tämä itseoppinut ja käytännön kouluttama rakentaja rakennutti 1870-luvulla Kalajoen kirkon, Oulun kasarmit ja pani alulle Kokkolan kaupungin tilaamat kaksi proomua, joiden viimeistely jäi hänen poikiensa huoleksi. Hänen itsevarmuuttaaan työssään kuvaa hänen mielilauseekseen mainittu "Me teke tätä ja me osaa teke tä". Östman kuoli Kalajoella 28.3.1900. Hänen työtään jatkoivat Kalajoella hänen poikansa. Frans Adolf Östman (1859-1910) rakensi Ämmän veistämöllään muun muassa "Ansio"-laivan vuonna 1891. Östmaninen rakentamia olivat todennäköisesti myös vuonna 1883 valmistunut "Onni" ja vuonna 1892 valmistunut "Toivo". Nämä purjehtivat "Ansion" ohella vielä vuonna 1895 kotipaikkanaan Kalajoki.
Lästi
on tilavuusmitta
Kauppalästi
(kommersläst tai handelsläst) oli Ruotsissa 1 134 kannua (kanna)
eli 2 970 litraa.
Vanhana tilavuusmittana käytetyllä lästillä
oli kolme kokoa: 12, 13 tai 24 tynnyriä (tunna). Yleensä lästi
tarkoitti hiiliä, kalaa, tervaa, viljaa tai voita mitattaessa 12
tynnyriä eli 1 978 litraa. Lästi tervaa tarkoitti 1600-luvulla 12
tynnyriä eli 1 507 litraa. Vuodesta 1855 Ruotsissa tynnyri
nestetavaran mittana oli 125,62 litraa ja kuivan tavaran mittana
146,35 litraa. Suomessa tynnyri kuivaa tavaraa oli 164,88 litraa.
Kalaja oli kauppias Antti Santaholman vuosina 1873–1874 rakennuttama Kalajoen kuuluisin parkkilaiva, joka purjehti maailman merillä vuosina 1874–1885. Kauppamatkoillaan alus päätyi aina Etelä-Amerikkaan, Kiinaan ja Australiaan asti, ja upposi Newfoundlandin edustalla vuonna 1885.
Kalajan
rakentaminen
Kalaja
rakennettiin Santaholman perustamalla "Laiva ja Varvi Seuran"
telakalla vuosina 1873-1874. Se oli valmistuessaan 372,9 lästin
vetoinen ja 12 jalkaa syvässä kulkeva parkkilaiva. Rakentaminen
vaati yhden kuolonuhrin, kun kirvesmies Antti
Efraiminpoika Tohkoja ruhjoutui
telakalla sattuneessa onnettomuudessa kuoliaaksi. Säilyneiden
asiakirjojen mukaan Varvin ja Kalajan rakennuskustannukset kohosivat
yhteensä 185 829,78 markkaan, jotka jaettiin osakkaiden kesken
heidän osuuksiensa mukaisesti. Laivan rakennutti osakeyhtiö, johon
kuuluivat Kalajoelta A.
Santaholma, I. Merenoja, O. Pahikkala, J. Myllylä,
Oulusta L.
Helander sekä
Pyhäjoelta A.
Annala.
Rakennuspuuksi käytettiin aina Pihtiputaalta ja Reisjärveltä asti
haettuja komeita jättiläishonkia, jotka siihen aikaan ylimaissa
eivät kovin paljon maksaneet. Rakennusmestarina oli laivojen
rakentaja Anders
Gustaf Östman Kalajoelta.
Työmiehet olivat pääasiassa kalajokisia isäntämiehiä, joilla
useimmilla oli ammattituntemusta laivanrakennusalalla.
Miehistön
värvääminen
Miehistön
värvääminen tapahtui Kalajoella 17.9.1874. Laivan miehistöön
kuului 16 miestä, 1 stuuvertti eli ylikokki, 2 perämiestä ja
kapteeni. Laivan kapteeniksi tuli yksi yhtiön osakkaista,
pietarsaarelaissyntyinen Jakob
Roos, jolle
luvattiin palkkioksi 60 markkaa kuukaudessa, 5 prosenttia
bruttorahdista ja 3 markkaa maissaolorahaa. Perämieheksi
nimitettiin D.
Roos,
joka vaihdettiin Skotlannissa vuonna 1867 oululaiseen J. Stenmaniin.
Muut miehistön jäsenet olivat:
Konstaapeli
Juho
Östman
Puuseppä
Kalle
Haavisto
Matruusit
M.
Märsell ja E. Rahja
Puolimatruusit
Niku
Lohva, Juho Heusala, Antti Östman
Kokki
Antti
Sievilä
"Jungmannit"
Heikki
Simi, Antti Rönnqvist, August Pitkänen, Erik Anttila, F.
Haapakangas, Matti Junnikkala, Sivert Hendelin
Kajuuttavahti
Herman
Östman
Aluksen
tulliselvittely tehtiin Raahessa syyskuussa 1874, minkä jälkeen
Kalaja lähetettiin ansaitsemaan maailman merille, tarkoituksena
palata kahden vuoden kuluttua takaisin. Kalajoen "Lentävän
hollantilaisen" matka venähti kuitenkin viiden vuoden
mittaiseksi kapteeni Roosin kaapattua laivan.
Kalajan
seikkailut maailman merillä 1874–1880
Kalaja
purjehti aluksi Raahesta painolastissa Pietarsaareen, jossa laivaan
lastattiin lankkuja Englannin Hulliin vietäväksi. Hullin satamassa
Kalajaan laitettiin kuparipohja, ja tammikuussa 1875 alus jatkoi
matkaansa Hullista Shieldsiin, josta se otti hiililastin vietäväksi
Jaavan saarelle Indonesiaan.
Tammikuussa
1876 Kalaja jatkoi matkaansa Queenstownista Glasgow'hun ja otti
huhtikuussa rahdin Buenos Airesiin, Argentiinan pääkaupunkiin,
jonne saavuttiin saman vuoden kesäkuussa. Jaavan sokerirahdista
kirjattiin samaan aikaan Kalajoella tuloja 16 430 mk. Argentiinasta
kapteeni Roos jatkoi maissi- ja heinälastissa Brasilian Rio de
Janeiroon, jonne alus saapui syyskuussa. Lokakuussa kapteeni Roos
päätti lähteä pelkällä painolastilla, onneensa luottaen,
purjehtimaan takaisin Jaavalle Batavian satamaan, josta otti kurssin
kohti Indo-Kiinaa. Alkuvuodesta 1877 Kalaja saapui Saigonin satamaan,
jossa laivan pohjakuparit vaihdettiin uusiin. Saigonista Roos lähetti
edellisen vuoden rahtituloja Kalajoelle 9 502,50 mk.
Kapteeni
Roosin
onni
kääntyi, kun puolimatruusi Heusala
sairastui
Saigonissa koleraan ja kuoli tautiin 20 päivää sairastettuaan.
Kaiken lisäksi singaporelainen höyrylaiva lasketti lähes täydessä
vauhdissa ankkurissa maanneen Kalajan päälle rikkoen aluksen
pahasti, ja Santaholma joutui ottamaan Suomen Merivakuutusyhtiöltä
ennakkona lainaa 84 000 mk viiden prosentin korolla laivan korjauksia
varten. Kapteeni Roosia
pyydettiin
palaamaan kotiin, mutta seikkailumieli vei miehen
mennessään.
Saigonista
kapteeni Roos
päätti
viedä Kalajan vanhaa pohjakuparia Hongkongiin, josta hän otti
lastin Siamiin. Lokakuussa 1877 laiva saapui Bangkokin satamaan,
jossa kapteeninrouvan apulaiseksi Glasgow'sta tullut suomalainen
nainen L.
Ramstedt kuoli
tropiikin tauteihin. Loppuvuodesta 1878 Kalaja otti sokerilastin
Australiaan. Kalajoella isännistö alkoi kuitenkin jo hermostua.
Kaikesta huolimatta Santaholma
kirjoitti
Roosille
Australian
Sydneyhin 2.8.1878 vielä toiveikkain mielin ja kertoi odottelevansa
kärsivällisesti parempia aikoja.
Roos
päätti
viipyä kuukausikaupalla Sydneyssä sillä seurauksella, että
joulukuussa laivasta karkasi seitsemän merimiestä Australiaan,
useimmat heistä suomalaisia. Australiasta Kalaja otti hiililastin
Shanghaihin Kiinaan ja kävi tämän jälkeen pari kertaa Euroopassa.
Se jäi kuitenkin purjehtimaan Itä-Intian rannikkoreitille. Miehistö
pyyteli kapteenia palaamaan kotiin, mutta Roos
ilmoitti
isännistölle marraskuussa 1879 purjehtivansa Kiinan merellä ja
aikovansa Anjeriin, Jaavalle, mukanaan 450 tonnia raskasta lastia,
teetä, kanelia ja silkkiä.
Kalajoella
loppui kärsivällisyys, ja Roosin
oli
otettava viimein Hongkongista rahti takaisin Lontooseen, jonne alus
saapui kesäkuussa 1880. Lontoossa laiva otettiin Roosilta
pois
ja annettiin 58-vuotiaan oululaisen merikapteeni Ryselin
haltuun.
Uudeksi perämieheksi nimitettiin August
Söderlund.
Pian Kalajoelle kantautui tieto, jonka mukaan Kalaja oli kärsinyt
haverin Lontoossa ja Roos oli ottanut laivan korjauksia varten
lainaa, joka oli maksettava heti takaisin. Lainan hankkiminen
osoittautui hankalaksi, mutta viimein raahelainen kauppias Heikki
Sovelius lupautui
lainaamaan yhtiölle hampaita kiristellen 30 000 mk, ja Santaholma
onnistui saamaan vielä ”Lumperin pankista” pankinjohtaja
Aspergrenilta lainaa 20 000 mk, joilla Kalajan pakkohuutokauppa
estettiin. Kalaja päätettiin myydä, mutta myynnistä ei kuitenkaan
tullut mitään.
Roos
tahtoi
omistajilta rahaa laivan korjausta varten. Rahat lähetettiinkin,
mutta Roos
pani
ne omiin taskuihinsa ja vielä lisäksi laivan rahtirahat. Isännistö
vaati Roosia
tulemaan
kotimaahan ja tuomaan laiva Kalajoelle, mutta Roosilla
oli
sellainen omistajien valtakirja, että se oikeutti hänet
rajattomasti purjehtimaan ja ottamaan lastia haluamastaan satamasta
ja viemään minne se vain osoitetaan. Kapteeni Roos ei
totellut isäntien määräyksiä, vaan ”seilasi ja hoilasi”
vapaasti. Noin viitisen vuotta hän purjehti laivallaan aivan
kaukaisen idän vesillä. Viimein omistajat valtuuttivat kapteeni
Johan
Ryselin Oulusta
ottamaan laiva haltuunsa ja hänen onnistuikin saada ”karkulainen”
kiinni Englannissa. Kalaja tuotiin nyt Ouluun. Se oli perin huonossa
kunnossa. Oulusssa siihen pantiin Varjakan sahalta lankkulasti, jonka
se vei Liverpooliin Englantiin. Siellä laiva nostettiin telakalle,
revittiin vanha pohja pois, pantiin uusi kupari sekä muutenkin
korjattiin koko laiva aivan ensiluokkaiseen kuntoon.
Liverpoolista
laiva lähti Baltimooreen Yhdysvaltoihin, josta hyväkuntoisuutensa
vuoksi sai nisujyvälastin Tanskaan. Sitten se haki Philadelphiasta
jyvälastin Skotlantiin, jonne tuotiin vielä toinenkin nisujyvälasti
Amerikasta. Neljäskin lasti oli samaa tavaraa Philadelphiasta ja se
tuotiin Roueniin Ranskaan. Täällä laiva purjehti Lissaboniin
ottamaan suolalastia, mikä tuotiin Raaheen. Laivan kapteenina näillä
matkoilla toimi kapteeni Mustonen. Laivaa kunnostettiin ja se lähti
kapteeni Aatami Kaakisen johdolla lankkulastissa Englantiin ja sitten
Länsi-Intian saarilta hakemaan sinipainevärilastia.
Kapteeni
Roosin oikeudenkäynti
Kapteeni
Roos haastettiin oikeuteen. Hän oli ollut Kalajan kapteenina viisi
vuotta ja kahdeksan kuukautta, joista laiva oli maannut eksoottisissa
satamissa kolme vuotta ja ollut merillä kaksi vuotta ja kahdeksan
kuukautta. Sopimus oli tehty alun perin vain kahdeksi vuodeksi, jonka
Roos oli rikkonut kieltäydyttyään palaamasta takaisin Suomeen.
Voittoa oli tullut ainoastaan Pohjois-Amerikan reitiltä ja
kirjanpidon mukaan laivan "proviantiin" oli kulunut vuosina
1874–1880 yhteensä jopa 65 470,12 mk, sillä Roos oli ostanut
pitkille merimatkoille ”väkeviä juomisia, viinejä, porteria,
olutta, skinkkua, juustoa ja monenlaista muuta erinomaisempaa
kajuutta ruokaa”. Kaiken lisäksi kapteenin rouva oli ollut
laivassa 4,5 vuotta maksamatta laisinkaan ruokarahaa. Isännistö
vaati Roosilta korvauksia 126 014,43 mk, mutta oikeus määräsi
hänen maksettavakseen ainoastaan 1 711,98 mk, sillä kapteenilla oli
yli yhtiöltä saamisia 50 741,60 mk.
Pohjois-Amerikan
reitillä 1880–1885
Trooppisten
vesien toukat olivat syöneet Kalajan huonoon kuntoon, mutta laiva
päätettiin korjata Mansikkaniemen varvilla Rahjassa ja lähettää
toiselle ansaintamatkalle Pohjois-Amerikan reitille, joka aikaisemmin
oli tuottanut hyvin voittoa. Kapteeniksi nimitettiin Edvard
Mustonen ja
perämieheksi Adam
Kaakinen. Toinenkin
matka alkoi kummallisella tavalla, kun Kalaja otti v. 1880
lankkulastin Oulusta Liverpooliin, mutta osa kansilastista päätyi
mereen Pohjanmeren myrskyssä.
Seuraavat pari vuotta Kalaja
purjehti Philadelphian ja Euroopan väliä, ja vuonna 1882 laivaa
yritettiin myydä, mutta jälleen kerran tuloksetta. Kalajan
kapteeniksi tuli v. 1882 entinen perämies Adam
Kaakinen,
joka purjehti Baltimoren ja Euroopan väliä kuskaten erilaisia
rahteja öljystä ratapölkkyihin. Alus palasi 1884 Suomeen, josta
lähti seuraavana vuonna viimeiselle, kohtalokkaalle
matkalleen.
Kalajan
tuhoutuminen
Kalaja
otti vuonna 1885 Cardiffista hiililastin toimitettavaksi Jamaikalle,
josta otti punapuulastissa kurssin kohti Ranskan Le Havren satamaa.
Huhtikuussa 1885 Santaholma vastaanotti Halifaxista Kanadasta
sähkeen, jonka mukaan saksalainen Lloydin tullilaiva oli upottanut
Kalajan "bankilla" ja perämies Lakström
oli
hukkunut. Vähitellen Kalajoelle saapui lisää tietoa ja kävi ilmi,
että Kalaja oli joutunut onnettomuuteen Kanadan edustalla
Newfoundlandin matalikolla huhtikuun 13. päivänä 1885 matkalla
Jamaikalta Le Havren satamaan.
Alavieskalainen
Juho
Nikula,
joka oli ollut Kalajassa merimiehenä sen viimeisellä matkalla
kertoi, että ”oli nokipimeä yö huhtikuun 14. päivää vasten
1885. Se ei mene mielestäni koskaan. Muistan kuin viime yön. Olin
sinä yönä iltapuolesta ruotelissa. Myrsky oli ankara, meri pauhasi
ja korkeat laineet huuhtelivat laivamme kantta. Silmä kovan piti
tähystellä pimeään yöhön, minne ei nähnyt ”nenäänsä
pitemmälle”. Tuuli vinkui ja ulvoi mastoissa sekä purjeiden
köysissä. Kapteeni Kaakinen kävi iltayöstä tarkastamassa, että
kaikki ”oli reit”. Hyvässä tuulessa mentiin Ranskaa kohti.
Laivassa oli kallisarvoinen, ehkä miljoonien arvoinen
sinipainevärilasti, otettu Intiasta. Se oli aikomus viedä Havreen
Ranskaan, mutta kohtalo ei sitä sallinut. Laivalla oli vastuksia ja
vahinkoja koko purjehdusolonsa aikana, joten voimme sanoa sitä kovan
onnen laivaksi. Purjehdusajallaan se menetti tapaturmaisesti 16
miestä. Kapteeni Kaakinen
oli
etevä merimies.
Kello 1 yöllä vaihtui laivalla vuoro. Ruoteliin
tuli nyt tilalleni Janne
Lakström Kalajoelta.
Kiiruusti juoksin, kylmä kun oli, keulapuoleen hyttiini juomaan
kuumaan kahvia. Mutta juuri kun nostin kahvilautasta suulleni, kuului
rymähdys, vaikkei tosin kovin ankara. Heti kiireesti kannelle ja
pian huomasin, että suuri höyry oli ajanut Kalajan ahterinpuolesta
aivan eri poikki, kahdeksi kappaleeksi. Etupuoli pysyi vielä veden
päällä sekä peräpuoli, mikäli erotin postilaivan valossa.
Laiva, joka pimeässä ajoi päälle, oli saksalainen Bremen-linjan
suuri matkustajahöyry Main. Sieltä laskettiin heti pelastusveneet
vesille ja huolimatta pimeydestä ja ankarasta aallokosta,
pelastuimme kaikki paitsi ahterissa ollut Lakström. Hän oli suuriin
lammasnahkaturkkeihin puettuna heti laivojen törmätessä hukkunut.
Sinne jätimme haikeana Lakströmin
ja
sääli tuli sikaakin, jonka arvattavasti hait pian söivät. Laiva
vei meidät Halifaxiin, jonne se oli matkalla. Sitten meidät tuotiin
Lontooseen todistamaan ja riita laivan haaksirikosta kesti Lontoon
merioikeudessa kuusi kuukautta, jonka aikana olimme
kaupungissa.
Tietojen
mukaan saksalainen höyrylaiva Main tuli yöllä takaa päin ja
päästyään melkein laivan sivulle, kääntyi ja ajoi suoraan
Kalajan päälle, jolloin laiva katkesi kahtia. Onnettomuushetkellä
perää pitänyt Lakström hukkui. Main pelasti merimiehet Kalajan
ajelehtivasta keulaosasta ja vei heidät Amerikkaan, josta he
palasivat takaisin Kalajoelle omia aikojaan. Oikeus totesi molemmat
laivat syypäiksi, sillä Kalajan lyhdyt oli ilmeisesti asennettu
väärin.
Kalajoen
Laiva ja Varvi Seura purettiin ja huutokaupattiin kannattamattomana,
mutta Santaholman laivanvarustaminen ei suinkaan päättynyt tähän.
Parin vuoden kuluttua Kalajan uppoamisesta Santaholma hankki
käyttöönsä Joutsen-nimisen laivan ja ryhtyi kuljettamaan sillä
kauppaamaansa tervaa ja puuta Englantiin ja tuomaan Englannista
kivihiiltä Suomeen. Santaholman poika Juhani
Santaholma osallistui
Joutsenen purjehduksille. Santaholma rakensi myös hinaaja-aluksia,
joista ensimmäinen oli nimeltään Antti. Weikko puolestaan oli
ensimmäinen yhdistetty hinaus- ja matkustajalaiva.
Satama ja vesiliikenne
Kun jokisuun sataman (Ämmän) kehittämisessä ei monista syistä johtuen onnistuttu, painopiste siirtyi 1800-luvun lopulla Rahjan Ryöppään lastauspaikan kehittämiseen. Santaholma lastautti puutavaraa Ryöppäässä v.1896-97. Santaholma oivalsi tämän merenkäynniltä suojaisan haminapaikan merkityksen koko seutukunnan merenkulun kannalta,
Vuonna 1900 Ryöppäästä
lastattiin Santaholman puutavaraa yli 3 500 kuutiosyltää
paperipuuta, ja Ryöppään osuus Santaholman laivauksissa kasvoi
tuntuvasti. Kalajoki ja Raahe kuuluivat Raahen tullipiiriin, ja
laivojen oli tulliselvitystä varten edelleen käytävä Raahessa.
Tähän saatiin myöhemmin lievennyksiä.
Rahjan sataman vaiheita
Rahjan sataman alkuna voidaan pitää heinäkuuta 1897, jolloin höyrylaiva Gremo saapui Ryöppään saaren luo käytyään ensin tulliselvittelyä varten Raahessa. Rahjankylään oli uitettu paperipuita, mutta suurin osa oli uitettu Ohlaan ja lastattiin siellä. Sitten Santaholma Oy:ssä päätettiin, että yksi laiva lastataan Rahjassa. Ottaessaan käytäntöön Rahjan lastauspaikan Santaholma Oy suoritti arvokkaan työn Pohjois-Suomen viennille. Tuo noin 15 km Kalajoen suulta etelään sijaitseva luonnonsatama on joka puolelta merenkäynniltä suojattu, vain luoteessa on avomerta, mutta sielläkin karikko pysäyttää pahimmat aallot.
Santaholma Oy oivalsi heti Rahjan sataman tulevaisuuden mahdollisuudet. Osoituksena tästä on mm. Antti Santaholman 8.2.1898 valtiopäivämies J. Haanpäälle kirjoittama kirje:
"Kun veljenne poika kävi pyytämässä että Teille ilmoittaisin mielipiteeni näiden seutuin satamista niin sen johdosta ilmoitan, että Kalajoen suulla on huono satama vaikka sielläkin olen lastaillut laivoja. Rahjankylän saaristossa on useita suojaisia ja syviä satamapaikkoja ja olenkin lastannut siellä joukon 1.000 tonnin suuruisia höyrylaivoja. Sitä paitsi olisi siellä sopivia tehtaanpaikkoja syvien vesien rannoilla. Hietakankaat juoksevat Sievistä aivan rantaan asti joten rautatien rakentaminen sinne ei olisi vaikeata."
Varsinaista tietä satamaan ei pahaista kärrytietä lukuun ottamatta mennyt kuin vähän ennen talvisotaa, jolloin kunnan toimesta sinne rakennettiin ja parannettiin Rajalan talosta satamaan päin tietä, jota pitkin voitiin jossain määrin autollakin liikennöidä. Varsinainen maantie Rahjaan saatiin vuonna 1954 valtion rakentamana. Kalajoen kunta rakensi vuonna 1955 hinaajalaiturin, jota on jossain määrin käytetty pyöreän puutavarana sekaanpanolaiturina. Vuonna 1959 kunta rakensi hinaajalaiturista kaakkoissuuntaan sekaanpanolaiturin pyöreälle puutavaralle. Rahjassa tilastoinnit alkavat vuodesta 1921.
Satama hakee paikkaansa
1950-luvulle tultaessa tilanne Kalajokisuun osalta oli jo muodostunut niin vaikeaksi, että Santaholman sahan tulevaisuus oli uhattuna, koska väylän mataluuden vuoksi puutavarankuljetukset vaikeutuivat jatkuvasti. Tällöin professori Kaitera Valtakunnan suunnittelutoimistosta esitti, että kunta ryhtyisi rakentamaan laiturisatamaa Rahjaan. Näin sen vuoksi, että väylän pysyminen auki Kalajokisuulla oli epävarmaa, ja toisaalta laiturisatamaa voisivat käyttää muutkin kuin Santaholman saha. Laiturisataman paikka ryhdyttiin etsimään toden teolla sekä Ryöppään saaren rannasta että mantereelta. TVH:n toimesta tehtiin kaksikin eri suunnitelmaa maantien rakentamiseksi Ryöppään saareen.
Tien rakentamisen kalleus sekä saaren kivikkoisuus varastoalueena johtivat viimein siihen, että tästä suunnitelmasta oli luovuttava. Kunnan käyttämät satama-asiantuntijat kuten insinööri Heikkilä/Maa- ja Vesi Oy:stä sekä merenkulkuneuvos Mattila/merenkulkuhallitus suosittelivatkin parhaan sataman paikkana Kainuun saaren läheisyyttä. Maineikkaalle Kalaja-laivan rakennuspaikalle Varvin nokkaan niin sanotulle Kainuun puolelle kunta aloitti vuonna 1955 rakentaa laiturisatamaa. Sataman rakentaminen aloitettiin Maa- ja Veden insinööri Westmanin valvonnan alaisena. Tavoitteena oli syksyyn mennessä saada 150 metriä sahatavaranlaituria lastauskuntoon.
Varvin alueelle ei ollut maantietä ja siksi kunnan toimesta Joensuun talojen luota teetettiin 1,8 kilometriä maantietä. Ryöppään maantietä varten TVH:n Oulun piirin toimesta oli tehty maastotutkimukset ja tiesuunnitelmat. Metsähallituksen toimesta alueelle oli alettu tehdä runsaasti varastotilaa pyöreätä puutavaraa varten ja hyvät sekaanpanopaikat. Satamalaiturin ja vähän yli viiden metrin vesisyvyisen laiturin kustannukset tarvittavine ruoppauksineen tulisi maksamaan noin 50 miljoonaa markkaa. Summan rahoittamiseen käytettäisiin vero- ja lainavaroja. Tarkempi satamapaikkasuunnittelu käynnistettiin vuonna 1960 tältä pohjalta.
Paikkana Mansikkaniemen ja Romun saaren välinen lahti eli niin sanottu Warvin lahti. Lopullisen ratkaisun satamakysymys sai kunnanvaltuuston 50-vuotisjuhlakokouksessa 6.3.1961, jolloin hyväksyttiin kunnanhallituksen ehdotus Rahjan sahatavaralaiturin rakentamiseksi. Kunnan puolesta hankkeen urakoinnissa kunnanvalvojana toimi rakennusmestari Olavi Nikkarikoski.
Rakennustyöt aloitettiin tammikuussa 1962 ja ne valmistuivat kesällä 1963. Laituria rakennettiin kahden puolen satama-allasta yhteensä 210 metriä. Satama-altaan leveys oli 105 metriä ja syvyys 6,1 metriä. Nikkarikoski uskoi asian onnistumiseen kuivatyönä, valvoi kahta työvuoroa, kesti kuntalaisten jokapäiväiset epäluulon ilmaukset, torjui syysmyrskyn hyökkäyksen työpatoa vastaan ja voitti. Paras palkinto oli varmaan ensimmäisen laivan rantautuminen uuteen laituriin 8.8.1963.
Laivaliikenteen edellytysten parantaminen
Kalajoen kunta oli rakentanut vuonna 1966 satamaan noin 300 neliön huoltorakennuksen, jota vuonna 1974 laajennettiin 78 neliöllä. Huoltorakennuksen tiloista on vuokrattu paikalliselle huolintaliikkeelle Rahja & Co:lle toimistotiloiksi 110 neliöä.1970-luvulle tultaessa vaikeimmaksi ongelmaksi todettiin sataman aukioloajan epätäsmällisyys. Sataman avautuminen ja sulkeutuminen riippuivat täysin luonnonvoimista.
Toinen ongelma oli väylän mataluus. Kunnan ja TVH:n esityksestä Merenkulkuhallitus suoritti vuosien 1977-78 aikana tutkimukset, joiden perusteella väylän vesisyvyydeksi voitiin vahvistaa 10,5 metriä sekä kulkusyvyydeksi 8,5 metriä. Uuteen väyläsyvyyteen perustuen Merenkulkuhallitus päätti vuonna 1980 jäämurtaja-avun antamisesta Rahjan satamaan. Laivakoon kasvu erityisesti Välimeren maihin tapahtuvien laivausten osalta sekä Rauma-Repolan konepajan kehittämistarpeet johtivat siihen, että satama-allastakin oli syvennettävä ulkoväylän kulkusyvyyttä vastaavaksi. Valtio avusti hanketta 50 %:lla eli 12 miljoonalla markalla. Näin oli luotu edellytykset sataman syventämiselle sekä syvälaiturin rakentamiselle.
Merenkulkuhallitus sitoutui syventämään ulkoväylälle johtavan väyläosuuden ja rakentamaan tarvittavat turvalaitteet. Rahjan sataman rakennushanke oli Kalajoella kautta aikojen suurin rakennushanke. Työ suoritettiin kahdessa vaiheessa 1.10.1980 - 13.5.1981 ja 2.1. - 30.4.1982 välisenä aikana. Satama-altaasta poistettiin vaikeasti kaivettavaa moreenia yhteensä noin 200 000 irtokuutiota. Kalliota louhittiin noin 50 000 kuutiota. Massoja liikuteltiin yhteensä noin 500 000 kuutiota. Väylä- ja satamahankkeiden kustannukset olivat noin 17,5 miljoonaa markkaa. Rahjan sataman vihkiäisjuhlat vietettiin 8.9.1984.
Kannattavuusasiat
Sataman vihkiäisjuhlassa valtionvarainministeri Ahti Pekkala totesi, että viime aikoina on virinnyt keskustelu satamien kannattavuudesta ja siihen kiinteästi kuuluvasta satamapolitiikasta sekä satamien lukumäärästä ja toisaalta satamien keskinäisestä kilpailusta ja siihen kuuluvasta satamien investointipolitiikasta. Pekkala sanoi, että liikenneministeriön asiana on ryhtyä luomaan valtakunnan kattavaa satamien kehittämisohjelmaa ja satamapolitiikkaa. Rahjan satamasta tehtiinkin sataman ja liikenneyhteyksien kehittämisselvitys, mikä valmistui 15.10.1995. Kehittämisselvityksen oli tehnyt EP-Logistics Oy. Rahja oli vuonna 1994 Suomen neljänneksi suurin sahatavaran vientisatama. Rahjan osuus oli 8 %. Rahjasta oli meriliikenneyhteyksiä Hulliin, Fredericiaan, Bewerwijikiin ja eteläisen Välimeren maihin. Rahjan satamalla oli vuonna 1994 yhteensä 100 saha-asiakasta. Rahjan satama työllisti 60-120 henkilöä.
Kalajoen kaupunki (aikaisemmin Kalajoen kunta) on panostanut sataman kehittämiseen vuosina 1961-2006 todella isot summat rahaa. Deflatoituna elinkustannusindeksin perusteella 23 592 692 euroa (= yli 23 miljoonaa euroa = yli 141 miljoonaa "mummon" markkaa!). Avustuksia on saatu 4 173 322 euroa. Deflatointi tarkoittaa rahanarvon muuttamista saman vuoden rahaksi. Vuoden 2007 talousarviossa on varattu satamalle 220 000 euroa ja lisäksi valtuusto on myöntänyt lisää 27.2.2007 350 000 euroa ja 26.6.2007 427 111 euroa.
Sataman toimintaa on peittänyt salaisuuksien verho kunnanjohtaja Torsti Kalliokosken aikana. Rahaa on käytetty ja tietoja on pantattu. Monet asiat ovat niin salaisia, ettei niitä voida edes arkistoida kaupungin arkistoon, tällaisia ovat mm. konsulttiselvitykset. Kaupungin virkamiehet ovat unohtaneet sen asian, että he ovat renkejä ja valtuutetut ovat isäntiä. Valtuutetut taas ovat toimineet niin kuin luottamusmiehet. He ovat luottaneet, mutta he eivät ole tienneet mistä ovat päättäneet ja mitä seurauksia päätöksillä on. Näyttää siltä, että salattujen kansioiden avaamiseen tarvitaan vähintäänkin virka-apua.
Valoisammat näkymät
Kalajoen sataman kehitys on lähtenyt voimakkaaseen nousuun sen jälkeen kun Esa Anttio otti satamajohtajan tehtävät vastuulleen. Rahjan satamaan on avattu Maatalouskesko Oy:n viljan vastaanottokeskus. Alueen viljelijät voivat toimittaa viljansa suoraan satamaan, josta lasti jatkaa matkaansa kotimaan teollisuuden tarpeisiin tai ulkomaan vientiin. Satamalle on tehty mielestäni erittäin hyvät kehityssuunnitelmat. Olen valtuutettuna kaivannut tällaisia suunnitelmia jo lähes 20 vuoden ajan. Luotan siihen, että Kalajoen satama pärjää kiristyvässä kilpailussa tulevaisuudessakin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti