keskiviikko 19. heinäkuuta 2023

TO 20.07.2023 Matkailun huumaa Kalajoella

 

kuva vuodelta 1991 – silloin kävi huonosti



kuva vuodelta 2022 – miten käy nyt? Kuka maksaa?

Kalajoella kaupunginjohto elää matkailuhuumaa. Päättäjille ja suurelle yleisölle ei ole esitelty kunnon suunnitelmia ja kustannuslaskelmia eikä panos/tuotos-laskelmia. Siitä huolimatta Marinin hallituksen valtionvarainministeri Annika Saarikko tiesi antaa Kalajoen kaupungille 6 miljoonaa euroa Hanhikivi-kompensaatiota Marinan vierasvenesataman toteutukseen. Ei voi välttyä vaikutelmalta, että Kalajoen luottamismiespäättäjät eivä tienneet asioiden järjestelyistä hönkäsen pöläystä. Kysyin asiaa eräältä kaupunginhallituksen jäseneltä. Hän kertoi kysyneensä asiaa kaupunginjohtajalta, joka oli hänen mukaansa vastannut, että se rahasumma on erittäin pieni tai jotain siihen suuntaan. On todennäköistä, että suurin osa valtuutetuista ei ole edes huomannut, että vierasvenesatamaan käytetään 12 miljoonaa euroa veronmaksajien rahaa. Todennäkisesti heille ei ole esitelty rakennussuunnitelmaa, kannattavuuslaskelmia eikä panos/tuotos-laskelmia. Ei voi välttyä vaikutelmalta, että päätökset on tehty mutu-menetelmällä korkeammalla tasolla. Muodollisesti vastuu on valtuutetuilla.


Tutkivalle journalismille on hyvä aihe selvittää mihin Pyhäjoki ja Raahe käyttivät Hankikivi-kompensaatiorahat.

Mielestäni Kalajoen kaupunki olisi voinut käyttää merkittävän osan rahoista vanhuspalveluiden parantamiseen rakentamalla palveutaloja vanhuksille.


KALAJOEN MARINAN TOISELLE VAIHEELLE ESITETÄÄN RAHOITUSTA

Kalajoen matkailun vahva kehitys jatkuu. Valtioneuvosto esittää Marinan vierasvenealueen toteutukseen 6 M€. Kalajoen kaupungin investointiohjelmaan on varattu vastaava summa.

Kalajoen Marina vauhdittaa yli 500 M€ investointien ja kehittämistoimenpiteiden toteutumista alueelle. Olemme erittäin kiitollisia että valtio on vahvasti mukana mahdollistamassa matkailuelinkeinon kehittymistä, toteaa kaupunginjohtaja Jukka Puoskari.

Kalajoen Marinan kokonaisuus on arktisen rannikon matkailun ja kansainvälistymisen tärkein yksittäinen investointi. Hanke tukee Kalajoen matkailukeskuksen ja samalla koko rannikon matkailualueen kehittymistä, kertoo Kalajoen Hiekkasärkät Oy :n toimitusjohtaja Janne Anttila.

Lisätietoja

Jukka Puoskari

kaupunginjohtaja

puh. 044 4691 200

jukka.puoskari@kalajoki.fi


Kansanedustaja Hanna-Leena Mattila:

Onnittelut , Kalajoki!

Hallitus esittää vuoden 2023 budjettiin 6 miljoonaa euroa Kalajoen Marinan vierassataman kehittämiseen.

Tätä voi pitää yhtenä osana Hanhikivi-kompensaatioita, joihin alueemme on oikeutettu sen jälkeen, kun Venäjä - tilanne muutti aluetaloudelliset näkymät.

Onnea ja menestystä matkailun kehittämiseen! Minusta tuntuu, että käydessäni siellä aina paistaa aurinko.


Kalajoen Hiekkasärkille voi tulevaisuudessa nousta entistä korkeampia rakennuksia

https://yle.fi/a/74-20041528

Hyvällä arkkitehtuurilla kaavaillun uuden kylpylän yhteyteen suunniteltujen rakennusten korkeus voisi nousta jopa kymmeneen kerrokseen, merinäköalaa ajatellen. Suunnitelmat ovat vielä kuitenkin keskeneräisiä.

Kalajoen Hiekkasärkillä rakentaminen saattaa tulevaisuudessa olla jopa aiempaa korkeampaa.
Kaavailuissa on uuden kylpylän rakentaminen, ja sen yhteyteen tulisi tuoretta majoitusta ja liiketilaa.
– Hyvällä arkkitehtuurilla rakennuskorkeus voisi nousta jopa kymmeneen kerrokseen ja merinäköala saavutettaisiin jo neljännestä kerroksesta, sanoo Kalajoen Hiekkasärkät Oy:n toimitusjohtaja
Janne Anttila.

Suunnitelmat eivät kuitenkaan vielä ole tarkentuneet vaan konseptia rakennetaan parhaillaan.
Hiekkasärkille ja sen kupeeseen valtatien toiselle puolelle on alustavasti suunniteltu kaikkiaan korkeintaan 150 000 kerrosneliömetrin rakentamista, josta noin 60 000 kerrosneliömetriä sijoittuisi kylpyläalueelle. Niin sanotulle mantereen puolelle suunnitellaan tapahtuma-aluetta ja sitä palvelevia majoitusratkaisuja.
Kumpaakin aluetta koskevat kaavoitussuunnitelmat ovat jo Kalajoen kaupungin valmistelussa. Päätöksiä toteutuksista ei vielä ole.

Kalajoella rakennetaan parhaillaan alueen matkailun suurhanketta Marinaa satamineen. Vierasvenesataman ensimmäisen osan pitäisi olla valmiina 2025.

Marinan koko alueen investoinnin arvioidaan olevan yli 300 miljoonan euron arvoinen

Kyseessä ovat pääosin yksityiset investoinnit, kertoo Janne Anttila

Hiekkasärkkien keskuksen ja sen lähialueen investoinnin suuruus voisi olla tätä mittavampi, sillä kerrosneliömetrejäkin on alueelle alustavasti suunniteltu yli kaksinkertainen määrä.

Tällekin alueelle haetaan pääosin yksityisiä investoijia.

Yleisölle kerrotaan toiveita ja haaveita. Näin se on ollut ennen ja näin se on nytkin. Vastuu on kuulijalla ja lukijalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti