tiistai 4. heinäkuuta 2023

TI 04.07.2023 Alpo Murtoniemen muotokuvan paljastustilaisuus


Eilen illalla Rautio-viikolla paljastettiin kyläpäällikkö Alpo Murtoniemen muotokuva Raution monitoimitalossa. Tilaisuuden aluksi tohtori Keijo Nivala soitti rautiolaisen tohtorin Tapani Typpö säveltämän Kalajokilaakso valssi.

Kalajokilaakso-valssi, säv. Tapani Typpö

https://www.youtube.com/watch?v=v3_bBQhI3_4


Muotokuvan paljastustilaisuudessa nykyinen kyläpäällikkö Vesa Hihnala puhui ja kyläpäällikkö Alpo Murtoniemi ja Erkki Aho kukitettiin. Alpo Murtoniemen muotokuvan on maalannut taitelija Rositsa Tancheva ja muotokuva kuluu Erkki Ahon taidenäyttelyn kokoelmiin.

Kyläpäällikkö Alpo Murtoniemi piti tunteikkaan kiitospuheen. Kahvitilaisuuden lopussa tohtori Keijo Nivala soitti valssin Kultainen nuoruus,

Olavi Virta - Kultainen Nuoruus

https://www.youtube.com/watch?v=57G7OnVxUoo


Pidin lyhyen luennon Pähkinäsaaren rauhasta ja Sulevi Juholan elämäntyöstä. Sulevi siirtyi ajasta ikuisuuteen vuosi sitten.


Pähkinäsaaren rauhan v.1323 raja Sulevi Juholan mukaan

https://journal.fi/ennenjanyt/article/view/108463/63471


Sulevi Juhola

Näissä teoksissa olen osoittanut, että aikaisempien tutkijoiden kuten Jalmari Jaakkolan, Kustaa Vilkunan, Kyösti Julkun ym. rajateoriat, Pähkinäsaaren rauhan rajan (v.1323) pohjoisosilta, eivät kestä lähdekriittistä tarkastelua, eikä tekemieni löydösten valossa tehtyä tarkastelua. Näin ollen voin todeta, että tutkimukseni antaa vastauksen tuohon "Suomen historian suurimpaan mysteeriin", kuten muutamat aikaisemmat tutkijat ovat todenneet tuon em. rajan pohjoisosasta. Vakaan käsitykseni mukaan esittämäni rajateoria(t) tulevat kestämään pysyvästi. Tuo em. artikkeli, joka on yliopistojen ylläpitämässä Suomen merkittävimmässä historiallisessa verkkojulkaisussa, on ollut kritisoitavana 7/2016 mennessä viisi vuotta, ja sitä vastaan ei ole tehty sen yhteyteen minkäänlaista muistutusta sen oikeellisuutta vastaan.


Pähkinäsaaren rauha 700 vuotta (Tieteen päivät 2023)

https://www.youtube.com/watch?v=1Hn2sxK79cc


Pidin lyhyen luennon Raution ja Kalajoen kuntaliitoksesta, josta on kulunut nyt 50 vuotta. Kuntaliitosprosessi kesti 6 vuotta. Kuntaliitos hyväksyttiin Raution kunnanvaltuustossa 27.3.1973 ja Kalajoen kunnanvaltuustossa 28.3.1973.

Kuntaliitossopimuksessa sovittiin siitä, että rautiolaisilla on vähintään 3 edustajaa kunnanhallituksessa ja vähintään 3 edustajaa sosiaalilautakunnassa sekä riittävä määrä edustajia muissa lauta- ja johtokunnissa. Sovittiin siitä, että Rautiossa pidetään terveyskeskuksen puitteissa 2 terveydenhoitajaa ja kaksi kodinhoitajaa sekä lääkärin vastaanotto kerran viikossa, samoin rakennustarkastajan vastaanotto sekä maataloussihteerin ja terveystarkastajan vastaanotto tarpeen mukaan. Raution vanhustentalo ja Raution kirjasto säilytetään. Raution kunnantoimistoon jää yksi virkamies palvelemaan kuntalaisia kunnallisten asiointitehtävien hoidossa. Kärkiskylältä rakennetaan suora tieyhteys pikaisesti Kalajoelle,

Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen mukaan kuntaliitossopimus on sitova.

Tilaisuus oli merkittävä kunnianosoitus rautiolaisuudelle. Kiitos, että sain olla mukana rakentamassa entistä ehompaa Raution kylää. Ehkä ensi vuonna voin esitellä taidenäyttelyni kokonaisuudessaan Rautio-viikolla.




Kansanedustaja Juha Mäenpää poistettiin Provinssista lehtikirjoituksen takia – pitää tapausta absurdina

https://ilkkapohjalainen.fi/kotimaa/is-kansanedustaja-juha-maenpaa-poistettiin-provinssista


Opetushallitus on suomalainen opetus- ja kulttuuriministeriön alainen virasto, joka vastaa varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen, aamu- ja iltapäivätoiminnan, lukiokoulutuksen, ammatillisen peruskoulutuksen, aikuiskoulutuksen, vapaan sivistystyön ja taiteen perusopetuksen kehittämisestä. Tuiki tärkeällä asialla siis.

Tämän vuoksi täytyi aivan hieraista silmiä, kun sosiaalisessa mediassa tuli vastaan otteita Opetushallituksen verkkosivujen sisällöstä liittyen osallisuuteen sekä häirinnän ennaltaehkäisyyn ja puuttumiseen.

Opetushallituksen sivuilla todetaan ”Sukupuolen moninaisuus” -alaotsikon alla seuraavasti: ”Sukupuolen moninaisuudesta voi jakaa ikätasoisesti tietoa lapsille kertomalla esimerkiksi, että joillain pojilla on pimppi tai on mahdollista kasvaa aikuiseksi naiseksi, vaikka olisi syntymässä määritelty pojaksi.”

Häirinnän ennaltaehkäisy ja puuttuminen -alaotsikon alla taas kirjoitetaan: ”Jo pienille lapsille voi kertoa, että joillakin pojilla on pimppi tai että on mahdollista kasvaa aikuiseksi naiseksi, vaikka olisikin syntymässä määritelty pojaksi. Ikätasoinen tieto sukupuolen moninaisuudesta ja sukupuolinormien purkaminen tukevat myös lasten ystävyyssuhteita ja vähentävät häirintää.”

Sairasta, sanon minä. Lapsille suunnatussa ikätasoisessa tiedossa pitäisi lähteä aivan aluksi siitä, että annettu informaatio pitää paikkansa. Nyt se näyttää unohtuneen Opetushallitukselta.

Pojilla ei ole ”pimppiä”. Sukupuoli ei ole tunnekysymys vaan ihmisen ominaisuus. Tästä asiasta ei tule valehdella elämänsä tietopohjaa vasta rakentaville lapsille.

Paljon puhutaan paheksuen, kuten kuuluukin, erityisesti Ukrainan sodan takia aikuisille suunnatusta mis- ja disinformaatiosta. Jostain syystä lapsille harhaanjohtavaa informaatiota saa estoitta jakaa vieläpä niin, että siitä on erikseen ohjeet ja kehotukset suomalaisen viraston verkkosivuilla.

Opetushallituksen sivuilla kerrotaan Luova Eurooppa -ohjelmasta 2021–2027 ja siihen liittyvistä haettavista tuista: ”Tuen tavoitteena on edistää medialukutaitoon liittyvää osaamisen vahvistamista ja tiedonvaihtoa. Tavoitteena on myös kehittää innovatiivisia rajat ylittäviä medialukutaitohankkeita ja -yhteisöjä jatkuvasti muuttuvassa digitaalisessa mediaympäristössä eri ikäryhmien tarpeet huomioiden.”

Hankkeen eräs kriteerivaihtoehto on, että se liittyy seuraavaan teemaan: ”Kansalaisille kriittistä suhtautumista sekä disinformaation tunnistamista ja siihen reagoimista opettavien työkalujen ja materiaalien kehittäminen.”

Haettavan tuen maksimäärä on 400 000–500 000 euroa. Vaikka tästä summasta vain osa menisi disinformaation torjumiseen, on se aika mojova summa rahaa. Varsinkin ottaen huomioon, että Opetushallitus itse samojen verkkosivujen puitteissa levittää disinformaatiota sukupuolista. Painopisteenä vieläpä lapset eli tiedollisesti heikoimmassa asemassa olevat ja auktoriteeteista pitkälti riippuvaiset ihmisyksilöt.

Jokainen voi toki kuvitella pään sisällään mitä haluaa. Aikuisellakaan iällä mielikuvitusmaailmaan pakeneminen ei ole rikos.

Tämä ei vain tarkoita sitä, että koko muun yhteiskunnan pitäisi leikkiä mukana ja vieläpä vetää lapset yhtälöön hämmennettäväksi. Se, jos mikä, on sairasta.

Taipuuko päiväkodin tädin, varhaiskasvatusopettajan, mieli opettamaan tällaista lapsille? Vai estääkö omatunto tai vakaumus?


Juha Mäenpää

PS:n kansanedustaja Ilmajoelta


Syrjikö Provinssi Juha Mäenpäätä? Oikeusoppinut vastaa

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/18980c4d-078f-4d36-b75a-eb723d0bf442


Meillä on Pauli Rautiaisen kanssa erilainen lakikirja käytössä ja eri käsitys oikeudesta.


YK:n ihmisoikeusjulistus

https://ihmisoikeusliitto.fi/ihmisoikeudet/ihmisoikeuksien-julistus/


Euroopan ihmisoikeussopimus

https://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1999/19990063


Suomen perustuslaki

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731


Syrjintä ja yhden vertaisuus

http://www.ihmisoikeudet.net/wp-content/uploads/2016/05/TAUSTAPAPERI_Osio4docx.pdf


Mäenpään (PS) poistaminen Provinssista oli tarpeeton ylilyönti

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/juha-hytonen/maenpaan-ps-poistaminen-provinssista-oli-tarpeeton-ylilyonti/


Perussuomalaisten kansanedustaja juristi Ossi Rostila kertoo asioista

https://www.youtube.com/watch?v=dMIOItwh6Uw


Provinssin toimitusjohtaja Marko Kivelä on ollut Vasemmistoliiton ehdokkaana kuntavaaleissa.


Mäenpää itse kertoo saaneensa viikonlopun aikana ja sen jälkeen useita yhteydenottoja asian tiimoilta.

Harkitsen tutkintapyynnön tekemistä, hän sanoo.

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta pitää tärkeänä, että asia selvitettäisiin. Tolvasen mukaan tapahtuman järjestäjällä on oikeus valita kutsuvieraansa, mutta se, että Mäenpää ehti jo viettää aikaa festivaaleilla kutsuvieraana, muuttaa tilannetta.

Asettaako se Mäenpään eriarvoiseen asemaan muiden kutsuvieraiden kanssa. Se olisi hyvä selvittää. Tässä ollaan harmaalla alueella, mutta lähellä syrjintää. Asialla on periaatteellista merkitystä.

Perusteita selvittää asia on, Tolvanen painottaa.

Tilanne olisi erilainen myös silloin, jos olisi etukäteen tiedossa, että kutsuttu aikoo aiheuttaa tapahtumassa häiriötä. Silloin kutsun perumiselle olisi perusteita.

Tolvanen sanoo seuraavansa keskustelua mielenkiinnolla ja osin huolestuneenakin. Hän sanoo korostavansa sananvapautta.

On huolestuttavaa, jos kehitys johtaa siihen, että tapahtumaan voi tai ei voi osallistua sillä perusteella, mitä ajattelee yhteiskunnallista asioista. Omasta mielestäni vääriin ja erilaisiin mielipiteisiin on oikeus, Tolvanen sanoo.

Juha Mäenpää sanoo saaneensa paljon yhteydenottoja ja harkitsevansa nyt jatkotoimia.

En koe asiaa itselleni niin suureksi, ei se minua hetkauta mihinkään ja pystyn elämään tämän kanssa. Mutta onhan tilanne erikoinen, ja olen saanut kommentteja, että asia pitäisi selvittää. Se on saamieni kommenttien mukaan ennakkotapaus.

Provinssilta Mäenpää haluaisi saada selvityksen siitä, mitä kohtaa tai kohtia kutsuvieraan sitoumuksessa hän on rikkonut.

  • Itse koen, että en ole rikkonut sitoumusta tulemalla tapahtumaan.




Syrjinnästä säädellään Suomen lainsäädännössä useammissa laeissa, kuten yhdenvertaisuuslaissa, laissa miesten ja naisten välisestä tasa-arvosta ja työsopimuslaissa. Tarkimmin syrjinnästä ja syrjintäkiellon rikkomisesta aiheutuvista seurauksista säädetään rikoslaissa. Laissa on käsitelty syrjintää yleisellä tasolla sekä erikseen käydään läpi myös työsyrjintä ja kiskonnantapainen työsyrjintä.

Rikoslaissa on määritelty ”elinkeinotoiminnassa, ammatin harjoittamisessa, yleisönpalvelussa, virkatoiminnassa tai muussa julkisessa tehtävässä taikka julkista tilaisuutta tai yleistä kokousta järjestettäessä” tapahtuva syrjintä. Tällaisessa tilanteessa syrjintää ovat 1) palvelusta kieltäytyminen yleisesti noudatettavilla ehdoilla, 2) kieltäytyminen päästämästä jotakuta tilaisuuteen tai kokoukseen tai hänen poistamisensa sieltä taikka 3) jonkun asettaminen ilmeisen eriarvoiseen tai muita olennaisesti huonompaan asemaan. Syrjintä on siten melko tarkasti määritelty tilanteen ja tilanteessa tapahtuvan toiminnan kannalta. Jotta edellä mainittu toiminta luettaisiin syrjinnäksi, tulee tällaisen toiminnan tapahtua ilman hyväksyttävää syytä. Hyväksyttävän syyn olemassaolo siis poistaa syrjintäperusteen olemassaolon, toki näyttötaakka tästä on syrjintäolettaman vuoksi syrjinnän luonteisesti toimineella. Kolmanneksi mahdollisen syrjinnän tulee olla tapahtunut ”rodun, kansallisen tai etnisen alkuperän, ihonvärin, kielen, sukupuolen, iän, perhesuhteiden, sukupuolisen suuntautumisen, perimän, vammaisuuden tai terveydentilan taikka uskonnon, yhteiskunnallisen mielipiteen, poliittisen tai ammatillisen toiminnan tai muun näihin rinnastettavan seikan perusteella”. Tällaiset seikat ovat korostetun henkilökohtaisia ominaisuuksia, jotka ulottuvat henkilön yksityisyydensuojan piiriin, Sen vuoksi näillä perusteilla tapahtuva syrjintä on säädetty rikoslaissa rangaistavaksi. Tällaisesta syrjinnästä voidaan syyllinen tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.


Minun käsitykseni mukaan Marko Kivelä tulee tuomita merkittävään sakkorangaistukseen syrjinnästä.


Festareilla käpälöity naisten intiimialueita turvatarkastuksessa – nyt puhuu järjestäjä: ”On pahoiteltu tilannetta”

https://www.is.fi/menaiset/ilmiot/art-2000009697309.html


Tarvitsevatko rock-konsertit valtion tukea? Tuleeko kansalaisten boikotoida Provinssi-rock-tapahtumaa tulevina vuosina?


Liittyvätkö nämä tapaukset toisiinsa?


Yksi Oulaisten ihmiskauppajutun epäillyistä on tällä hetkellä vangittuna – kivialan tehtaassa edelleenkin puutteita

https://yle.fi/a/74-20039638


Lähes 30 vuotta vailla lain suojaa

http://oikeuslaitosjapoliisi.blogspot.com/2009/08/lahes-30-vuotta-vailla-lain-suojaa.html


Raution monitoimitalo monipuolisempaan käyttöön


Tohtori Keijo Nivala kyselee facebookissa seuraavaa asiaa: Vietetään Rautio-viikkoa ja uusi monitoimitalo käytössä. Tässä vähän mallia ja haastetta uudelle talolle. Tämä noin kolmekymmentä vuotta sitten ja nyt paremmaksi...!

Iltamat Rautiossa 1991

https://www.youtube.com/watch?v=5OmjPKTtR-k


Olen Keijon kanssa samaa mieltä. Raution monitoimitalo olisi hyvä saada monipuolisempaan käyttöön. Rajoitukset tulee poistaa. Monitoimitalo on tehty kyläläisten käyttöön.

Olen suoraan sanoen hämmästynyt talon ohjeistuksesta sukkasilla kulkemisesta kivilattioilla. Liikuntasalin tulee olla myös muussa kulttuuripalvelujen käytössä. Monitoimitalo on tehty käytettäväksi ja sen tulee palvella kyläläläisiä esteettömästi. Monitoimitalon nimenkin voisi muuttaa Perttulaksi. Nykyinen monitoimitalo on Perttulan talon paikalla. Perttula on äitini syntymäkoti.


Ukrainan sota


Olen pitänyt Ukrainan sodasta sotapäiväkirjaa ja nyt on menossa sodan 496. päivä.


Venäjän tappiot

ВТРАТИ РОСІЙСЬКОЇ АРМІЇ СТАНОМ НА 04.07.2023

https://www.youtube.com/watch?v=bJZnjZWpfb8


Ukrainan sodan ajantasaiset tiedot

https://liveuamap.com/fi


sotatilannekartta

https://www.scribblemaps.com/maps/view/The-War-in-Ukraine/091194


На щиті Герой Андрій Грицак с.Сімерки

https://www.youtube.com/watch?v=joSsTEISHY0


Прощання із загиблим воїном 28й окремої механізованої бригади, Бойко Тимофієм

https://www.youtube.com/watch?v=hTDbBLAtYxc


На щиті - Білець Андрій м.Перечин

https://www.youtube.com/watch?v=Ft3m5yCYECU


ГЕРОЇ НЕ ВМИРАЮТЬ — Вадим КУТОВИЙ

https://www.youtube.com/watch?v=aUp6_n_kcUg


ГЕРОЇ НЕ ВМИРАЮТЬ — Дмитро СІРИК

https://www.youtube.com/watch?v=X5vssGlZPLw


16 05 2023 ПОХОРОН МИХАЙЛА ПЕТРІВА

https://www.youtube.com/watch?v=0Xs7oyz2Ftc


21 06 2023 ПОХОРОН ПЕРЕКЛИТИ ВОЛОДИМИРА

https://www.youtube.com/watch?v=Lytp66Lu53I

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti