keskiviikko 5. kesäkuuta 2024

TO 06.06.2024 Olet mitä syöt, olet niin kuin elät. Liikunta on paras lääke


Omia ruokailutottumuksiani on syytä tarkastella yhä uudelleen. Nyt olen vähentänyt juuston ja maidon käyttöä. Juuston ja makkaran käyttö ruokavaliossani vähenee merkittäävästi. Kasvisrasvana käytän Eleplant-nimistä rasvaa. Nyt olen oppinut käyttämään appelsiinituoremehua, jota on myynnissä Super-market Kalajoessa. Kone puristaa mehun appelsiineistä. Olen keventänyt tuhtia aamupalaani. Nyt pyrin siihen, että ruokailurytmini olisi säännöllinen. Minulla on ollut univaikeuksia ja pyrin löytämään nyt siihen ratkaisun. Jalkojen hoitoon on kiinnitettävä entistä suurempaa huomiota, koska minulla on Diabetes. Liikuntaa pyrin lisäämään niissä rajoissa kuin se on mahdollista. Vanhuus ei tule yksin. Teen päiväkohtainen liikuntaohjelman.


Aamupala kello 08.00


Aamupalaksi nautin ruusunmarjateetä, johon laitan hunajaa, sitruunaa ja inkivääriä. Paistettu kananmuna. Ruisleivän viipale, jossa valkosipulia ja paprikaa. Lasi vettä.


Ruusunmarja on terveyspommi: siinä on paljon C- ja E- vitamiinia ja kuitua. Lisäksi siinä on melko paljon folaatteja ja joitain kivennäisaineita.

Ruusunmarja eli kiulukka on terveellistä syötävää. Sitä hyödynnetään nykyisin turhan vähän. Ruusunmarjassa on C-vitamiinin lisäksi hyvin E-vitamiinia ja karotenoideja, etenkin beeta-karoteenia, joka toimii A-vitamiinin esiasteena sekä lykopeenia, jolla on havaittu olevan antioksidatiivisia vaikutuksia.


Ruusunmarjassa on melko paljon folaatteja. Folaatit on yleisnimitys kaikille vesiliukoisille B-ryhmän vitamiineihin kuuluville yhdisteille, joilla on foolihapon aktiivisuutta. Folaatteja tarvitaan solujen muodostukseen ja kasvuun. Folaateilla on useita terveysvaikutuksia: hermostoputken kehityshäiriön estäminen vastasyntyneillä, sydän- ja verisuonitautien sekä joidenkin syöpälaatujen esto.


Ruusunmarja on hyvä prosyanidiinien lähde. R. Canina sisälsi kuiva-ainetta kohden jopa enemmän prosyanidiinejä kuin pettujauho. Prosyanidiinit ovat flavonoideja, jotka taas ovat kasveissa muodostuvia fenoliyhdisteitä. Flavonoidit vaikuttavat monien entsyymien toimintaan, hillitsevät allergia- ja tulehdusreaktioita sekä bakteerien ja virusten lisääntymistä ja vaikuttavat suotuisasti immuunijärjestelmän toimintaan. Flavonoideilla arvellaan olevan myös sydän- ja verisuonitauteja sekä syöpää estävää vaikutusta. Ruusunmarjoissa on ravintokuitua suunnilleen samansuuruinen määrä kuin lakassa, tyrnimarjassa, pihlajanmarjassa ja mustaherukassa.


Ruusunmarjalla on positiivinen vaikutus nivelten terveyteen.Ruusunmarjaa on pitkään käytetty täydentävänä hoitona nivelvaivoissa, mutta kävelyanalyysin avulla saatiin ruusunmarjan vaikutus todistettua. Nivelrikon taudinkuvassa tulehdus on olennainen tekijä ja kipu sen pääasiallinen oire. Ruston rappeutumisen ja epävakauden vuoksi nivelessä ilmenee pieniä vammoja, jotka aiheuttavat tulehdusta.


Standardisoitua ruusunmarjajauhetta nauttineilla nivelrikosta kärsivillä tulehduksen väheneminen on yksi selitys oireiden lievittymiseen. Ruusunmarjavalmisteet ovat lievittäneet nivelrikosta kärsivien nivelkipuja ja helpottaneet päivittäisistä toimista kuten kadulla käveleminen, ostoksilla käynti, autoon istuminen / autosta ylösnouseminen yms. selviytymistä useassa tutkimuksessa. Ruusunmarjavalmisteen käyttömäärä tutkimuksissa on ollut 5 g/pv 3-4 kk. Monet ovat pystyneet vähentämään kipulääkkeen määrää käyttäessään ruusunmarjavalmistetta.


Paitsi että kupillinen teetä laittaa aamun käyntiin, lämmittää mukavasti kylmänä iltana ja toimii iltapäivän piristäjänä, se myös edistää terveyttä. Teetä on käytetty tuhansien vuosien ajan hoitamaan erilaisia vaivoja ja torjumaan sairauksia. Teetä on myös pidetty avaimena terveyteen, onneen ja viisauteen.

Nykyisen tutkimustiedon valossa teellä on monia terveysvaikutuksia. Teen juominen voi auttaa torjumaan muun muassa syöpää, sydäninfarktia ja tulehduksia. Vaikka siitä ei olla täysin yksimielisiä, kuinka kauan teetä pitäisi hauduttaa tai kuinka paljon sitä pitäisi juoda, jotta terveyshyödyt olisivat parhaimmat, se kuitenkin tiedetään, että teessä on monia terveyttä edistäviä ainesosia. Ruusunmarja on erittäin hyvä C-vitamiinin lähde. C-vitamiini on tärkeää niin vastustuskyvylle kuin ihollekin, joten ruusunmarjateen nauttiminen antaa lisäpotkua terveydelle.


Tutkimuksissa on havaittu, että säännöllinen hunajan syöminen pienentää sydän – ja verisuonitautien riskitekijöitä. Päivittäinen hunaja-annos parantaa kolesteroli-, tulehdus- ja verensokeriarvoja.

Vaikutukset perustuvat ilmeisesti siihen, että hunajan sisältämät antioksidantit ehkäisevät rasvojen hapettumista. Ne laskevat verenpainetta ja sydämen sykettä sekä laajentavat sepelvaltimoita. Näyttäisi siis olevan paljon painavia syitä vaihtaa valkoinen sokeri hunajaan.


Saadakseen hunajasta irti sen sydänystävälliset vaikutukset, sitä pitää nauttia 50–70 grammaa päivässä eli noin kolme kukkuraista teelusikallista. Lisää hunaja lämpimiin juomiin ja ruokiin vasta aivan lopuksi, ettei kuumuus tuhoa sen arvokkaita suojaravintoaineita.


Hunajan tulehdusta hillitsevien ainesten on todettu purevan ainakin 60 erilaiseen bakteeriin. Niiden joukossa ovat muun muassa keuhkokuumetta sekä korva- ja poskiontelotulehduksia aiheuttava pneumokokki sekä vatsahaavaa aiheuttava helikobakteeri.


Ainakin yhteen virustautiinkin hunaja tepsii. Huuliherpes nimittäin paranee tutkitusti nopeammin, kun sivelee siihen hunajaa – ja malttaa olla nuolematta sitä pois!

Hunaja maistuu makeammalle kuin sokeri, joten pienempi määrä hunajaa riittää makeuttamaan teen tai kahvin. Silti hunajassa on 20 prosenttia vähemmän kaloreita kuin sokerissa eli se sopii laihduttajallekin,


Parhaiten säilynyt perimätieto hunajan terveysvaikutuksista on sen kyky hoitaa flunssaa. Säännöllisesti käytettynä hunaja torjuu flunssaa eli parantaa vastustuskykyä.

Jos flunssaan kuitenkin sairastuu, hunaja on paras lääke kurkkukipuun ja yskään.

Bakteereita tappavien aineiden määrä ja laatu vaihtelee sen mukaan, mistä kukista mehiläiset ovat sen valmistaneet: kotimaisessa tutkimuksessa tehokkaimmiksi todettiin horsma-, kanerva-, tattari-, puolukka- ja lakkahunajat.


Hunaja rauhoittaa kipeää kurkkua ja irrottaa limaa kurkusta. Teelusikallinen hunajaa toimii hyvänä flunssalääkkeenä


Hunajalla on antibakteerisia vaikutuksia ainakin 60 eri bakteerilajia kohtaan. Hunaja tehoaa muun muassa hengitystieinfektioita, ruokamyrkytystä, kurkunpäätulehdusta ja haavainfektioita aiheuttavia bakteereita vastaan.

Hunaja estää myös hiivojen ja sienten kasvua. Hunajaa on perinteisesti käytetty unilääkkeenä. Hunaja on lisää serotoniin erittymistä, mikä puolestaan auttaa ihmistä rentoumaan. Hunajan säännöllinen käyttö voi ehkäistä flunssaan sairastumista.


Hunaja sisältää C-vitamiinia, joka tukee vastustuskykyä. Hunaja vaikuttaa positiivisesti vatsan toimintaan. Se edistää hyvien bifidobakteerien kasvua, alentaa suoliston pH-arvoa, helpottaa ruoansulatusta ja edistää kalsiumin imeytymistä.

Lisäksi hunaja torjuu helikobakteeria, joka on yleinen vatsahaavojen aiheuttaja, sekä kampylobakteeria ja salmonellaa, jotka aiheuttavat ruokamyrkytyksiä.


Sitruunan terveyshyödyt on tunnettu jo vuosisatoja. Tärkeimmät hyödyt ovat sen antibakteeriset ja viruksia tappavat ominaisuudet, joiden avulla se tehostaa immuunijärjestelmää. Sitruuna tunnetaan myös tehokkaana apuna painonpudotukseen, sillä se tehostaa ruoansulatusta ja puhdistaa maksaa.


Sitruunat tunnetaan etenkin korkeasta C-vitamiinin, B-vitamiinien, kalsiumin, raudan, magnesiumin, kaliumin ja kuidun määrästä. Sitruunaa on käytetty lääkinnällisenä aineksena jo vuosituhansia ja monet nykytutkimukset tukevat sitruunan käyttöä terveyden edistäjänä. Yksi sitruunan hyödyllisimmistä vaikutuksista on sen kyky muuttaa elimistön pH-tasapainoa emäksiseksi. Liian korkea määrä happoja elimistössä aiheuttaa monia terveysongelmia, etenkin ruuansulatuksen kannalta. Sitruunan nauttiminen tasapainottaa nykyruokavalion hapokkuutta ja helpottaa elimistön perustoimintoja.


Sitruunoiden sisältämät antioksidantit, vitamiinit ja mineraalit poistavat ylimääräistä nestettä tehokkaasti, ja nesteiden mukana poistuvat myös kuona-aineet ja haitalliset kemikaalit, joita elimistöön kertyy ravinnon ja ympäristön vaikutuksesta. Sitruuna sopii elimistön puhdistamiseen, turvotuksen hoitamiseen ja sairauksien ehkäisyyn.


Sitruunan antioksidantit puhdistavat valtimoita ja pitävät veren puhtaana ylimääräisestä rasvasta ja muista haitallisista aineista. Kun veri on puhdasta, on elimistön helpompi suodattaa kuona-aineet ja myrkylliset ainekset pois kehosta – tämä ehkäisee verisuonten ja verenkierron ongelmia ja sairauksia. Lisäksi sitruuna auttaa hoitamaan sairauksia kuten koleraa ja malariaa.


Sitruuna sopii perinteisen flunssan ja tartuntatautien aiheuttaman kuumeen hoitoon. Sitruuna kohentaa kehon puolustusjärjestelmän toimintaa ja alentaa kehon lämpötilaa hikoilua kiihdyttämällä.


Sitruuna auttaa huuhtomaan myrkyt pois kehosta. Atomiyhdisteensä ansiosta se toimii syljen tapaan ja auttaa maksaa muodostamaan sappea, jota ruoansulatus tarvitsee. Sitruunat sisältävät myös mineraaleja ja vitamiineja, jotka poistavat myrrkyjä ruoansulatuskanavasta.


Sitruunat sisältävät paljon C-vitamiinia, joten se on erittäin hyvä flunssan torjuja. Kalium taas stimuloi aivoja ja hermostoa sekä kontrolloi verenpainetta.


Korkeasta verenpaineesta kärsivien suositellaan nauttivan säännöllisesti sitruunavettä, sillä sitruuna auttaa laskemaan verenpainetta ja pitämään sen ihanteellisella, terveellisellä tasolla. Sitruunaveden vaikutus verenpaineeseen johtuu sitruunan sisältämästä kaliumista, joka poistaa nesteitä ja alentaa verenpainetta.


Sitruunan C-vitamiini ja antibioottinen vaikutus sopii hengitysteiden terveydestä huolehtimiseen. Jos kärsit astmasta, flunssan aiheuttamasta yskästä tai muista hengitysteiden ongelmista, kokeile sitruunan tehoa oireiden lievityksessä. Sitruuna puhdistaa hengitystiet limasta, lievittää turvotusta, vahvistaa puolustusjärjestelmää ja hoitaa astman, keuhkoputkentulehduksen ja muiden sairauksien oireita.


Sitruunan C-vitamiini ja muut antioksidantit taistelevat tauteja aiheuttavia vapaita radikaaleja vastaan ja ehkäisevät vakavia sairauksia, kuten syöpää. Sitruunan vaikuttavat ainekset ehkäisevät myös ennenaikaista vanhenemista, ihon löystymistä ja ryppyjen syntymistä.


C-vitamiini muiden antioksidanttien ohella auttaa vähentämään ryppyjä ja taistelemaan vapaita radikaaleja vastaan. Tarvitset C-vitamiinia saavuttaaksesi terveen ja hehkuvan ihon, sillä sitruunan emäksisyys auttaa tappamaan tiettyjä bakteereja, jotka aiheuttavat aknea.


Jos haluat laihtua nopeasti mutta terveellisesti, kannattaa sinun lisätä sitruunaa ruokavalioosi. Sitruuna auttaa vähentämään rasvakudoksen määrää, poistaa turvotusta aiheuttavia myrkkyjä kehosta, jotka saavat olon tuntumaan paksulta, ja pitää mahan kylläisenä.


Energia, jota ihmiset saavat ravinnosta, tulee nautitun ravinnon molekyyleistä ja atomeista. Kun ruoan positiiviset ionit saavuttavat ruoansulatuskanavan ja vuorovaikuttavat negatiivisten ionien kanssa, syntyy reaktio. Sitruunat ovat yksi harvoista ruoista, jotka sisältävät enemmän negatiivisia ioneita, joten saat enemmän energiaa, kun ne saavuttavat ruoansulatuskanavan.


Hengityksen raikastamisen lisäksi sitruuna helpottaa hammaskipua ja ientulehdusta. Sitruunahappo voi syövyttää hammaskiillettä, joten pese hampaat ennen sitruunaveden nauttimista tai vältä pesemistä hetki nauttimisen jälkeen.


Sitruunan kalium on hyväksi sydämen, aivojen ja hermoston terveydelle. Sitruuna estää munuaiskivien, eli virtsakivien muodostumisen. Hyönteisten pistokset kutisevat, mutta kutinaa voi helpottaa sitruunalla. Hiero sitruunan lohkoa kutisevalle alueelle, se auttaa. Kuumeen iskiessä kannattaa juoda sitruunamehua, sillä se laskee kuumetta tehokkaasti.


Inkivääri laittaa elimistössäsi veren kiertämään. Kun veri kiertää, syömästäsi ravinnosta kulkeutuvat ravintoaineet ympäri kehoasi. Saattaapa inkivääri auttaa myös ääreisverenkiertoon, mikäli kärsit esimerkiksi kylmistä käsistä tai varpaista.

Verenkierron vilkastumisen ansiosta inkiväärin on todettu auttavan myös lihasten palautumiseen treenistä.

Saattaa se auttaa myös korkeasta verenpaineesta kärsiviä. Tosin, lakimiesmäinen ja amerikkalaismainen huomautus tähän väliin; jos sinulla on jokin lääkitys päällä, kannattaa lääkkeidesi yhteensopivuudesta inkiväärin kanssa keskustella lääkärisi kanssa. Inkivääri lisää syljen erittymistä, joka auttaa myös sietämään kivuliasta kurkkukipua. Lisäksi se irrottaa limaa, joten helpotusta on luvassa myös yleisesti flunssasta johtuvaan tukkoiseen oloon. Inkivääri on mainio ruoka-aine vatsan toiminnan normalisoimiseen. Eli mikäli syömisen jälkeen on ruoansulatusvaivoja tai närästystä, kannattaa kokeilla tehdä itselleen vaikkapa inkivääritee tuoreesta inkivääristä. Iinkivääri lisää verenkiertoa ihmiskehossa. Aivot tarvitsevat vilkkaan ja happirikkaan verenkierron toimiakseen optimaalisesti.

Inkiväärin terveyshyödyt aivoille ovat varsin monipuoliset. Sen on tutkimuksissakin todettu lisäävän mielihyvähormoni serotoniinin tuotantoa sekä parantavan aivojen verenkiertoa.

Yleisesti ottaen, inkiväärin on todettu madaltavan aivoissa mahdollisesti olevaa matalaa tulehdustilaa. Mielenkiintoista juttua inkiväärin hyödyistä mielenterveydelle sekä aivojen toiminnan optimoimisesta löytyy englanniksi täältä. Inkivääri saa kehon nesteet ”voitelemaan” myös niveliä ja täten mahdollisesti helpottamaan niissä esiintyviä kipuja. 

Kananmuna


Loistava tapa lisätä puhtia päivään on nauttia kananmunia aamiaisella. Kananmunat ovat erinomainen proteiinin ja ravintoaineiden lähde, mutta tästä huolimatta monet yrittävät vältellä kananmunien syömistä, sillä he kuvittelevat niiden nostavan kolesterolia ja vaikuttavan negatiivisesti terveyteen pitkällä aikavälillä.


Tämä ei pidä paikkaansa. Kananmunia pidetään yleisesti ottaen superfoodina ja ne ovat tärkeä osa modernia ruokapyramidia. Kananmunat pitävät sisällään monia terveyshyötyjä, joten niitä todellakin kannattaa syödä, kunhan noudattaa hyvää vanhaa neuvoa: ”kohtuus kaikessa”.


On totta, että kananmunat sisältävät kolesterolia , mutta tämä ei ole terveysriski. Muista, että keho ja etenkin maksa tuottaa kolesterolia ja että kolesteroli on tärkeä osa kehon luonnollista toimintaa. Jos kolesteroliarvosi ovat koholla, voit nauttia kananmunasta vain valkuaisen, sillä suurin osa kolesterolista on keltuaisessa.
Kuten kaikkien muidenkin ruoka-aineiden kohdalla, myös kananmunien syömisessä tulee harjoittaa tervettä järkeä, eikä niitä kannata popsia ylenmäärin päivän aikana.

Kananmunan sisältämä kolesterolimäärä on alhainen, eikä siitä ole mitään vaaraa terveille henkilöille. Kananmunan kolesteroli ei nosta huonolaatuisen LDL-kolesterolin määrää veressä. Lisäksi kananmuna ei sisällä haitallisia tyydyttyneitä rasvahappoja.


Kolesterolista on olemassa kaksi muotoa: hyvälaatuinen HDL-kolesteroli ja pahalaatuinen LDL-kolesteroli, joista jälkimmäinen kertyy verisuonten seinämiin ja voi aiheuttaa verenpaineen kohoamista ja verenkiertojärjestelmän sairauksia.

HDL-kolesteroli suojaa kehoa verisuoniston sairauksilta ja edistää aivojen terveyttä.

Koliini on B-vitamiini, joka auttaa rakentamaan solukalvoja ja muita tärkeitä molekyylejä, ja se parantaa aivojen toimintaa. Koliinia esiintyy kaikissa luonnonrasvoissa, ja kananmunan keltuainen, naudan maksa ja vehnänalkiot ovat erityisen hyviä koliinin lähteitä.


Kananmuna on yksi parhaista aamiaisruuista. Kananmunasta saat kaikkia näitä ravintoaineita:

 • A-vitamiini

 • Folaatti

 • B5-vitamiini

 • B12-vitamiini

 • B2-vitamiini

 • Fosfori

 • Seleeni

 • Proteiinia ja terveellistä rasvaa

Mitä vanhemmaksi tulet, sitä heikommaksi käy silmiesi näkökyky. Vanhenevat silmät kaipaavat usein silmälaseja tai lukulaseja, ja hämäränäkö heikkenee. Tämä on luonnollinen osa vanhenemista, mutta lisäämällä tiettyjä vitamiineja ruokavalioon voit hidastaa prosessia. Kananmunasta saatavat luteiini ja zeaksantiini parantavat silmien toimintaa.

Nämä kaksi antioksidanttia korjaavat silmien verkkokalvoja ja voivat ehkäistä kaihia ja muita silmää rappeuttavia sairauksia. Suositusten mukaan kananmunia kannattaa nauttia viisi tai kuusi kappaletta viikossa silmien suojaamiseen.Kananmunien syöminen pitää kuitenkin kylläisenä pitkään ja ehkäisee naposteluvimmaa aterioiden välillä – tämä voi tehostaa laihtumista pitkällä tähtäimellä.

Kananmuna on täynnä proteiinia ja makroravintoaineita. Yhdistä aamupalamunakas pinaattiin, omenaviipaleisiin ja kupilliseen teetä: pysyt energisenä lounaaseen saakka, etkä tunne oloasi nälkäiseksi.

 • Kananmunat ovat täyttävää ruokaa, joka tekee vähemmän kalorimäärän nauttimisesta helppoa.


1. Kananmunat antavat energiaa

Yksi kokonainen kananmuna sisältää 6 grammaa laadukasta proteiinia ja vain 70 kilokaloria. Yhdistä kaksi kanamunaa pienen puuroannoksen kanssa ja saat vähäkalorisen aterian, joka pitää nälän loitolla pitkään.


2. Kananmunat parantavat maksan toimintaa

Kananmunat sisältävät terveellistä makroravinnetta, koliinia. Se parantaa ruoansulatusta ja edistää maksan toimintaa.


3. Kananmunat nostavat hyvää kolesterolia

Hyvä HDL-kolesteroli vähentää riskiä sydänsairauksiin ja halvauksiin. Syömällä kananmunia säännöllisesti voit nostaa hyvän kolesterolin määrää veressäsi.


4. Kananmunat tekevät hyvää silmille

Proteiinin lisäksi munat sisältävät runsaasti luteiini- ja zeaksantiini-antioksidantteja. Tutkimukset ovat osoittaneet, että nämä ravintoaineet auttavat suojelemaan silmien verkkokalvoja ja vähentämään muun muassa kaihien riskiä.


5. Kananmunat auttavat syömään vähemmän ja laihtumaan

Kananmunien proteiini pitää kylläisenä ja kananmunia aamiaiseksi syömällä pystyt tutkitusti vähentämään syömisiäsi koko päivän aikana. Kananmunat ovat oivaa dieettiruokaa ja auttavat laihtumaan!


6. Kananmunat suojaavat luita

Kananmunissa on myös D-vitamiinia, joka suojaa luustoa osteoporoosilta.


7. Kanamunat tekevät lihaksille hyvää

Kananmunat ovat tunnetusti myös kehonrakentajien suosikkiruokaa! Kananmunat sopivat erilaisten proteiinipirtelöiden ainesosaksi ja niitä voi syödä myös sellaisenaan treenin jälkeen.


8. Kananmunat hyödyksi iholle ja hiuksille

Munien sisältämä B-ryhmän vitamiini biotiini auttaa kehoasi sulattamaan rasvaa ja hiilihydraattia energiaksi. Biotiini tunnetaan myös kauneudenhoidon vitamiinina – se parantaa hiuksien, kynsien ja ihon kuntoa!


Kananmuna on yksi maailman täydellisimmistä ruuista. Yksi muna sisältää kuusi grammaa proteiinia ja kaikkia välttämättömiä aminohappoja. Siinä on kaikkia rasvaliukoisia vitamiineja, montaa eri kivennäisainetta sekä folaattia ja D-vitamiinia, joita me suomalaiset saamme ruokavaliostamme aivan liian vähän.


Keltuaisessa on antioksidantteja erityisesti luteiinia ja kseaksantiinia, jotka ehkäisevät merkittävällä tavalla silmänpohjan rappeumaa. Munassa on koliinia, joka osallistuu aivojen, hermoston sekä verenkiertoelimistön toimintojen säätelyyn, sekä valkuaisaineosia, jotka laskevat verenpainetta ja suojelevat virustaudeilta. Suojaravinteet imeytyvät kananmunasta noin puolet tehokkaammin kuin kasviksista.


Kananmuna on ainutlaatuinen yhdistelmä eri vitamiineja. Pieneen, soikeaan ja kovakuoriseen vitamiinipommiin mahtuukin kaikkia muita vitamiineja paitsi C-vitamiini. Erityisen merkittävä se on B-12- ja D-vitamiinin lähteenä. Kananmunan keltuainen pitää sisällään vitamiinit ja terveelliset rasvahapot, kun taas valkuainen on rasvattomuutensa ja kolesterolittomuutensa ansiosta mm. laihduttajien suosiossa.


Missään muussa elintarvikkeessa ei ole todettu olevan yhtä paljon koliinia kuin kananmunan keltuaisessa. Koliini on B-vitamiinin kaltainen aine, jolla on merkittävä rooli solukalvojen muodostuksessa ja useissa aineenvaihdunnan reaktioissa. Koliinia esiintyy myös runsaasti äidinmaidossa ja on näin välttämätön sikiön aivojen kehitykselle. Koliinin on usein esitetty olevan yhteydessä myös muistin ja aivojen toimintaan. Koliinilla epäilläänkin olevan ehkäisevä vaikutus esimerkiksi Alzheimerin taudissa.


Luteiini puolestaan on A-vitamiinin esiasteena toimiva rasvaliukoinen karotenoidi. Ravinnossa se esiintyy usein yhdessä zeaksantiinin kanssa ja yhdessä niiden on tutkittu vähentävän silmien valoherkkyyttä. Ne molemmat ovatkin silmille tärkeitä antioksidantteja. Erityisesti luteiinin on todettu pienentävän harmaakaihin ja silmänpohjan ikärappeuman riskiä.


Kolesteroli on elintärkeä aine. Sitä tarvitaan mm. solukalvon rakenteissa, sappiyhdisteiden valmistuksessa ja hormoneissa. Myös merkittävä osa aivoista on kolesterolia.


Kananmunan keltuainen sisältää myös kolesterolia. Kolesterolia sisältävän ruuan nauttiminen ei kuitenkaan perusterveellä ihmisellä nosta veren kolesteroliarvoja pysyvästi. Laajoissa seurantatutkimuksissa ei ole havaittu yhteyttä kananmunien syönnillä ja sydän- ja verisuonitautikuolleisuudella.


Helmikuussa 2016 julkaistun Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan kohtuullisen runsas kolesterolin saanti ruokavaliosta tai kananmuna päivässä ei ollut yhteydessä suurentuneeseen sydäninfarktin riskiin.


Liiallinen kolesterolin määrä elimistössä on haitallista, ja veren kolesterolipitoisuutta nostaa erityisesti kova rasva, joka sisältää runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja. Kananmunan keltuainen sisältää runsaasti pehmeää, hyvää rasvaa ja vain pienen määrän kovaa rasvaa. Perusterveet ihmiset voivat siis nauttia kananmunia keltuaisineen huoletta. Kananmunan keltuainen pitää myös sisällään lähes kaikki kananmunan vitamiinit, kivennäis- ja hivenaineet.


Uusien tutkimusten valossa kananmunien syöminen saattaa jopa pienentää riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen. Itä-Suomen yliopiston tutkijat ovat havainneet kananmunia usein syövien sairastuvan muita harvemmin kakkostyypin diabetekseen. Tutkijoiden mukaan kananmuna sisältää monia hyödyllisiä ravintoaineita, jotka voivat parantaa esimerkiksi sokeriaineenvaihduntaa, laskea matala-asteista tulehdusta ja siten vähentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Lähde: Yle 2.4.2015 Tutkijoilta pääsiäisyllätys: Kananmunan syöminen saattaa alentaa diabetesriskiä ja Itä-Suomen yliopisto 2.4.2015 Kananmunien syönti yhteydessä pienempään tyypin 2 diabeteksen riskiin.


Ravintosuositukset ovat uudistumassa. Yli 40 vuotta vallalla olleet opit rasvojen ja ravinnosta saatavan kolesterolin vaarallisuudesta ollaan hautaamassa. Yhdysvaltain ravitsemussuosituksia antava komitea Dietary Guidelines Advisory Committee (DGAC) on julkaissut uuden luonnoksen, jonka mukaiset ohjeet tulevat pian voimaan Yhdysvalloissa. Sieltä ne siirtyvät vähitellen muihin maihin, myös Suomeen. Tutkijat ovat mm. todenneet, että kananmunan keltuaisen kolesteroli ei olekaan sydän- ja verisuoniterveydelle haitallista, kuten tähän asti on väitetty.


Ruisleivän viipale, jossa valkosipulia, paprikaa


Ruis sisältää benzoxazinoideja, jotka toimivat tulehdusta ehkäisevästi ja bakteerien kasvua hillitsevästi, ja siten edistävät elimistön immuunipuolustusta ja alentavat esimerkiksi veritulppariskiä.


Ruis sisältää myös runsaasti terveellistä ravintokuitua, joka sekä täyttää että antaa kylläisyyttä. Kuitu imee itseensä nestettä ja turpoaa, jolloin aivot saavat signaalin kylläisyydestä.


Ruisleivässä on runsaasti kasviproteiinin ja kivennäisaineiden sulamista tehostavaa fytaasientsyymiä, jonka ansiosta elimistö pystyy hyödyntämään rukiin terveelliset ainesosat hyödykseen.


Rusileipä on merkittävä raudan lähde suomalaisilla. Rautaa tarvitaan elimistössä erityisesti hemoglobiinin rakenneosana. Sillä on tärkeä rooli myös muissa aineenvaihduntareaktioissa. Raudanpuutteesta veren hemoglobiinimäärä laskee ja siitä seuraa anemia.


MAGNESIUMIA

Merkittävä magnesiumin lähde. Sitä tarvitaan luuston ja hampaiden rakennusaineena sekä hermo-lihasimpulssien johtumiseen.


B-VITAMIINEJA

Useita B-ryhmän vitamiineja, erityisesti tiamiinia, niasiinia, riboflaviinia ja B6-vitamiinia. Niitä tarvitaan muun muasa hermoston toimintaan, kasvuun ja hiilihydraattien aineenvaihduntaan.


FOOLIHAPPOA

Foolihappoa tarvitaan verisolujen muodostukseen ja erityisen tärkeää se on raskaana oleville naisille, sillä sikiö tarvitsee sitä kehittyäkseen normaalisti. Foolihapon tai B12-vitamiinin puute aiheuttaa megaloblastisen anemian. Siinä punasolujen määrä on vähentynyt suhteellisesti enemmän kuin verenpuna.


E-VITAMIINIA

E-vitamiini toimii antioksanttina eli suojaa elimistön rasvoja.


SINKKI

Sinkki vaikuttaa muun muassa hiilihydraattien ja rasvojen aineenvaihduntaan. Sitä tarvitaan kasvuun ja erityisesti aivojen kehitykseen.


SELEENIÄ

Seleeni on ihmiselle välttämätön hivenaine. Se suojaa elimistöä vahingoittavilta aineilta, kuten karsinogeeneiltä (syöpää aiheuttavilta aineilta) ja raskasmetalleilta. Sitä tarvitaan myös maksan ja immuunijärjestelmän toimintaan, näköön, sekä ihon ja hiusten terveyteen.


KALIUMIA

Kalium on elimistössä suolan haitallisen osan, natriumin, vastavaikuttaja. Se osallistuu moniin elimistön toimiin, kuten energia-aineenvaihduntaan ja entsyymitoimintojen säätelyyn. Erityisen tärkeää kaliumin tasapaino on sydämen, hermoston ja lihaksiston toiminnalle.

Runsas kaliumpitoisen ruoan nauttiminen alentaa koholla olevaa verenpainetta.

Valkosipuli parantaa verenkiertoa


Valkosipuli sisältää paljon B-vitamiinia, tärkeää yhdistettä, joka alentaa homokysteiinin määrää kehossa. Homokysteiinin liiallinen määrä voi olla elimistölle haitallinen, sillä se supistaa verisuonia ja aiheuttaa seuraavia ongelmia:

 • Korkea määrä homokysteiinia voi aiheuttaa veren paksuuntumista ja paakkuuntumista.

 • Veritulpan kehittymisen riski kasvaa.

 • Mitä korkeampi homokysteiinin määrä, sitä herkemmin potilas voi kärsiä verisuonten sairauksista.

Kun syöt valkosipulia tyhjään mahaan, ehkäiset edellä mainittuja vaikutuksia.


Valkosipuli, loistava luonnollinen antibiootti


Tiesitkö, että toisen maailmansodan aikana, kun lääkkeistä oli pulaa, käytettiin valkosipulia korvaamaan monet eri lääkeaineet? Usko pois, totta se on. Tämä vahva, mutta luonnollinen antibiootti on tuttu kotikonsti eri vaivojen hoitoon. Valkosipulin säännöllinen nauttiminen vaikuttaa kehoon seuraavin tavoin:

 • Se vahvistaa puolustusjärjestelmää

 • Se parantaa lieviä tulehduksia

 • Se nopeuttaa haavojen paranemista

 • Se ehkäisee flunssaa ja vilustumista

Valkosipuli on hyväksi maksalle


Ennen kaikkea valkosipuli on todellinen tehopuhdistaja, joka huuhtelee kehosta myrkyt ja ylimääräisen nesteen. Valkosipuli poistaa kuona-aineet, loiseliöt ja raskasmetallit, kuten elohopean, sekä lääkeaineiden jäämät, joita maksa ei pysty käsittelemään.

 • Valkosipuli on täynnä A-, B- ja C-vitamiinia, joista jokainen stimuloi maksan toimintaa.

 • Lisäksi valkosipuli lievittää tulehdusta, ja sopii erityisen hyvin rasvamaksan hoitoon.

 • Jos heräät joka aamu tummat silmäpussit silmien alla koreillen, kasvot turvoksissa ja paha maku suussasi, on hyvin mahdollista, että maksasi on ylikuormittunut. Näissä tapauksissa voi valkosipuli olla hyödyllinen apu.


Valkosipuli poistaa tukkoisuuden


Kärsitkö keuhkojen sairaudesta tai muista hengitysteiden ongelmista? Jos vilustut herkästi ja saat pahan, limaisen yskän,ja nenäsi vuotaa jatkuvasti, voi valkosipuli tarjota avun tähän.

 • Valkosipuli poistaa limaa, avaa hengitysteitä ja toimii luonnollisena antibioottina, joka hoitaa keuhkojen tulehdustilaa.

 • Jos kärsit poskiontelontulehduksesta tai pahasta yskästä, voit valmistaa valkosipulisiirapin tai suihkeen.

Valkosipuli huoltaa ihoa


Valkosipuli auttaa moniin sairauksiin


Yhdysvaltain Kansallisen Lääkekirjaston (National Library of Medicine) mukaan valkosipulia käytetään useiden sairauksien hoitoon. Monet niistä liittyvät verenkiertoon ja sydämen toimintaan, kuten ateroskleroosi (valtimoiden kovettuminen), korkea kolesteroli, sydänkohtaukset, sepelvaltimotauti ja verenpainetauti.


Jotkut tahot käyttävät valkosipulia myös ennaltaehkäisemään keuhkosyöpää, eturauhassyöpää, rintasyöpää, mahasyöpää, peräsuolen syöpää ja paksusuolen syöpää.


Yhdysvaltain Kansallisen Lääkekirjaston mukaan “nykytiede myös tukee osaa näistä käyttötarkoituksista”.

Vuonna 2013 julkaistu tutkimus esitti, että valkosipulin kuumentaminen vähentää sen tulehduksia estäviä vaikutuksia, joten parhaimmat tulokset saavutetaan nauttimalla valkosipulia raakana.


Valkosipulien terveysvaikutukset tieteellisestä näkökulmasta


1. EHKÄISEE FLUNSSAA JA VÄHENTÄÄ SEN KESTOA


Valkosipuli vähentää riskiä sairastua flunssaan

Vuonna 2007 julkaistu tutkims osoitti, että murskatun valkosipulin erittämä alliisiinivalmiste päivittäin nautittuna vähensi riskin sairastua flunssaan yli puoleen. Lisäksi se nopeutti taudista paranemista.


Valkosipuli on luonnon oma antibiootti


Jo satojen vuosien ajan on tiedetty, että valkosipulilla on erilaisia terveyshyötyjä

ja sitä on käytetty moniin vaivoihin impotenssista vatsanväänteisiin. Mutta vasta viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että valkosipulilla on enemmän terveydellisiä hyötyjä kuin kansanperinteissä uskallettiin edes toivoa. Valkosipuli alentaa verenpainetta, vähentää kolesterolia, suojaa sydäntä ja näyttää ehkäisevän myös tiettyjä syöpiä.


Valkosipuli sisältää kahta tärkeää yhdistettä, aminohappoa nimeltä alliini ja proteiinipohjaista entsyymiä, allinaasia. Valkosipuli ei tuoksu ennen kuin se pilkotaan tai murskataan. Vasta tällöin alliini ja allinaasi alkavat yhdessä muodostamaan allisinia.


Allisiini on nopeasti haihtuva yhdiste, joka säilyy vain muutaman tunnin ajan. Se on voimakas luonnon antibiootti, noin 1/50 penisiliinin tehokkuudesta. Lisäksi sillä on antifungaalisia ja antibakteerisia ominaisuuksia. Toisin sanoen se kykenee tappamaan meille haitallisia sieniä ja bakteereja.


Tutkimusten mukaan tuore valkosipuli kykenee tappamaan useita bakteereja, kuten E.colia, useimmille antibiooteille vastustuskykyistä Stafylokokkia sekä Salmonella enteritidis-suolistobakteereja.


Allisiinia on vain raa’assa valkosipulissa. Kuumentaminen saa sen muuttumaan nopeasti vähemmän tehokkaiksi yhdisteiksi.


Valkosipuli sisältää myös noin kymmentä sokeria, ml. fruktoosia, glukoosia ja insuliinia, sekä verrattain paljon hivenaineita, kuten kuparia, rautaa, sinkkiä, tinaa, kalsiumia, mangaania, alumiinia, germaniumia ja seleeniä. Valkosipulin seleenipitoisuus on yksi suurimmista koko kasvikunnassa.


Valkosipuli toimii ihmiskehossa edistämällä veren valkosolujen kykyä taistella tulehduksia vastaan ja stimuloimalla muita immuunijärjestelmän soluja, jotka taistelevat virus- ja bakteeritartuntoja sekä esimerkiksi syöpää vastaan.


Joidenkin tutkijoiden mielestä valkosipulin terveyshyödyt saadaan esille vain nauttimalla valkosipulia raakana. Toisten tutkijoiden mielestä myös valkosipulivalmisteiden, kuten tablettien, näytöt ovat kiistattomat. Valkosipulivalmisteiden, kuten tablettien, jauheiden ja rouheiden etu on, että ne eivät aiheuta voimakashajuista hengistystä.


Raaka valkosipuli kykenee tappamaan useita mikro-organismeja, kuten sieniä, bakteereja, viruksia ja alkueläimiä. Se on ainoa antibiootti, joka kykenee sekä tappamaan bakteereja että samalla suojaamaan elimistöä tulehduksen aiheuttajilta.

Vuonna 1999 tehdyssä tutkimuksessa valkosipulin sisältämästä ajoenesta valmistettu voide todettiin yhtä tehokkaaksi ihotulehduksiin kuin niihin yleisesti määrätty lääke terbinafine. Luultavasti tästä syystä valkosipulia käytettiin jo muinaisaikoina loukkaantuneiden hoitoon.


Valkosipuli on todettu lähes yhtä tehokkaaksi antibiootiksi kuin penisilliini. Uusimmat tutkimukset ovat osoittaneet valkosipulin aktiivisten ainesosien toimivan samaan tapaan kuin lavantaudin ja silmän sidekalvontulehduksen hoidossa käytettävä kloramfenikoli-antibiootti.


Valkosipulin yhdisteet eivät säily ihmisen ruoansulatuksessa kovin pitkään, mistä syystä se ei ole antibiootti sanan varsinaisessa merkityksessä, vaan pikemminkin antiseptinen aine. On kuitenkin havaittu, että jopa valkosipulia syöneiden ihmisten veri kykenee tappamaan bakteereja. Vastaleikatusta valkosipulista vapautuva “höyry” voi puolestaan tappaa bakteereja jopa 20 cm päästä.1. Paprika on vitamiinipommi.

Keltaisessa paprikassa on jopa viisi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa. C-vitamiini on tuttu ase taistelussa flunssaa vastaan, ja se voi tulehdusten lisäksi pitää loitolla jopa syöpää ja sydänsairauksia.

Paprika sisältää myös muita tärkeitä ravintoaineita kuten foolihappoa, B- ja E-vitamiinia sekä karoteenia, A-vitamiinin esiastetta. A-vitamiinia on eniten punaisessa paprikassa.


2. Paprika saa ihon hehkumaan.

Paprikan karotenoidit ehkäisevät ihon rypistymistä ja lisäävät sen pintaverenkiertoa. Karotenoidit voivat olla toimiva keino myös aknea vastaan.


3. Paprikasta saa herkullista ruokaa.

Paprika on terveellisintä raakana, esimerkiksi salaateissa, mutta se sopii hyvin myös ruuanlaittoon. Paprika maistuu pataruuissa, keitoissa, piiraissa ja pizzoissa. Täytetyt uunipaprikat ovat herkkua.


4. Paprika on kevyttä.

Paprika sopii myös kevyeen ruokavalioon ja siinä on paljon kuitua. Yhdessä paprikassa on vain 30 kilokaloria.


5. Paprika tuo väriä ruokapöytään.

Paprikaa on montaa eri väriä. Makeita vihannespaprikoita on tavallisten punaisen, keltaisen ja vihreän lisäksi myös valkoisina ja lilanvärisenä. Tuliset maustepaprikat eli chilit ovat oma lukunsa.


Tavallisen paprikan syöminen saattaa olla hyväksi, sillä se auttaa kontrolloimaan ruokahalua ja voi jopa lisätä kalorien palamista, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta.

Paprika on loistava C-vitamiinilähde, joka ohittaa C-vitamiinipitoisuudessa niin appelsiinin, sitruunan kuin mansikatkin.


Lasi vettä


Elimistömme koostuu pääosin vedestä: 75 % lihaksista, 90 % aivoista, 22 % luusta ja 83 % verestä on vettä. On siis tärkeä ymmärtää veden juomisen tärkeys koko elimistön terveyden kannalta, ja vettä tulisi juoda pari litraa päivässä terveellisen tasapainon säilyttämiseen. Veden juominen tyhjään mahaan tekee erityisen hyvää keholle,


Juomalla 1-2 lasia vettä heti herättyäsi ennen aamupalaa huuhtelet kehosta myrkyt ja muut haitalliset aineet, joita kehosi ei tarvitse. Veden juominen ennaltaehkäisee tiettyjen sairauksien kehittymistä ja tehostaa aineenvaihdunnan toimintaa. Veden juominen on loistava tapa aloittaa päivä.

 • Yön aikana keho korjaa vaurioituneita soluja ja puhdistuu kuona-aineista. Vesilasillinen aamutuimaan on hyvä keino kiihdyttää haitallisten aineiden poistumista virtsan kautta.

 • Vesilasillisen juominen auttaa minimoimaan mm. alkoholin, tupakan, saasteiden, roskaruuan ja muiden haitallisten asioiden vaikutusta elimistöön. Vesi kirjaimellisesti huuhtelee elimistöä ja karkoittaa pahimmat myrkyt.

 • Vesi on ihon paras ystävä, sillä ihoa tulee kosteuttaa niin sisältä kuin ulkoa. Juomalla runsaasti vettä varmistat, että iho pysyy kimmoisana, kuulaana ja joustavana, ja estät sen kuivumisen ja sameuden. Veden juominen ehkäisee jopa ennenaikaisten ryppyjen syntymistä.

 • Joka-aamuinen vedenjuonti suojelee ja kosteuttaa sisäelimiä ja pitää ne toimintakunnossa.

 • Muutaman vesilasillisen juominen tyhjään mahaan on loistava kikka tukea painonpudotusta. Vesi auttaa polttamaan rasvaa ja kaloreita, täyttää mahaa ja estää ylensyönnin ja hillitsee napostelun tarvetta. Vesi auttaa myös pitämään kehon nestetasapainon kunnossa ja ehkäisee inhottavaa turvotusta.

 • Veden juominen auttaa pitämään imusuoniston terveenä ja suoliston toiminnan hyvällä mallilla. Riittävä määrä vettä elimistössä estää kortisolin eli stressihormonin liiallisen määrän ja suojelee meitä tulehduksia vastaan.

 • Nauttimalla lasin vettä tyhjään mahaan aamulla aloitat päiväsi täydellä energialla, karkoitat väsymyksen raajoista ja kirkastat mielen. Laita kannullinen vettä jääkaappiin yön ajaksi, sekaan voit heittää vaikka limeviipaleita tai puristaa tipan sitrunaa makua antamaan, kaada lasiin heti herättyäsi – kylmä vesi ja kirpeä sitrus herättää varmasti.

 • Juomalla vettä ennen aamupalaa ehkäiset ummetuksen syntymistä ja stimuloit suolta toimimaan normaalisti. Jos kärsit ummetuksesta, kannattaa sinun ehdottomasti keskittyä riittävän vesimäärän nauttimiseen päivittäin.

 • Jos kärsit erilaisista vatsan ongelmista, kuten mahakatarrista voi vesi olla suuri apu niiden hoitamisessa. Mahakatarrin aiheuttama kipu on usein pahimmillaan vatsan ollessa tyhjä, sillä tällöin mahan erittämä suolahappo pääsee suoraan vatsan limakalvoille. Juo vähintään kolme lasia tyhjään mahaan, tämä vähentää vatsalaukun hapokkuutta ja kivuliaita lihaskramppeja.

Klo 10.00 välipalaksi Mangoa


Mangoa välipalaksi, Mango-hedelmästä on nyt tarjous Super-Marketissa 1euro/kpl


Mango maistuu makealta. Se sisältää runsaasti A-vitamiinin esiasteita, mukavasti C-­vitamiinia sekä B-ryhmän vitamiineja. Hedelmässä on myös kuitua sekä kivennäisaineista muun muassa kaliumia ja magnesiumia. Mangon karotenoideista luteiini ja zeaxantiini edistävät tutkitusti silmien terveyttä. Aasialaisessa perinteessä mangoa on käytetty astman, ihottumien ja suolistovaivojen hoitoon. Tutkimustiedon perusteella sen popsiminen voikin parantaa vastustuskykyä ja ruoansulatuksen toimintaa. Monet mangon terveyshyödyistä liittyvät sen sisältämiin polyfenoliyhdisteisiin, jotka estävät elimistön haitallisia hapettumis­reaktioita. Tämä taas vähentää kehon lievää tulehdusta ja monien sairauksien, kuten tyypin 2 diabeteksen ja sydäntautien, riskiä.Mangon mangiferiinia on kutsuttu superantioksidantiksi. Laboratorio- ja eläintutkimuksissa on saatu viitteitä, että mangiferiinillä saattaa olla muun muassa syöpää torjuvia vaikutuksia. Mangon syöminen laskee verenpainettasi. Puolikas mango päivässä voi auttaa terveyttäsi suuresti. Mangot ovat kalium- ja magnesiumpitoisia. Nämä ovat kaksi mineraalia, jotka ovat erittäin hyödyllisiä tasapainottamaan verenpainetta. Raaka mango kypsyy huoneenlämmössä noin viikossa. Kypsyminen nopeutuu, kun sulkee sen paperipussiin omenan kanssa. Kärsivällisyys kannattaa, sillä raaka mango maistuu pahalta.


KLO 12.00 Lounas


Huomasin Yuotubessa videon, jossa sekoitettiin porkkanaa, banaania ja maitoa tehosekoittimessa. Minä päätiin kokeilla omaa mallia.


Porkkanaraaste+banaani+maito naturaalina ilman tehosekoittimen käyttöä = tehoruoka-annos, porkkanaraasteeseen omenaviinietikkaa laimennettuna

juomana tuore appelsiinimehu, jota saa Super-Marketin mehuntekokoneella litrahinta 5.90


Porkkana sisältää runsaasti emäksisiä ainesosia, minkä ansiosta se tasapainottaa happo-emästasapainoa kehossamme. Porkkana tukee hemoglobiinin tuotantoa kehossa. Lisäksi karoteeni auttaa pitämään verensokerin tasaisena. Porkkanassa on runsaasti C-vitamiinia, joka edistää kollageenin tuotantoa. Kollageeni on proteiini joka pitää yllä ihon elastisuutta ja notkeutta sekä ehkäisee ryppyjen syntymistä. Myös beetakaroteeni muuttuu kehossa A-vitamiiniksi, joka hidastaa ikääntymisen merkkejä iholla. Porkkana parantaa vastustuskykyä. Kalium, jota porkkanassa on runsaasti, tekee verisuonista elastisemmat ja parantaa verenkiertoa.Kalium auttaa myös verenpaineen tasapainottamisessa. Lisäksi porkkanassa havaittu kumariini, joka on luonnossa esiintyvä aromaattinen yhdiste, tukee verenpaineen hallintaa ja suojelee sydämen terveyttä. Tutkimuksissa porkanan on huomattu hidastavan syöpäsolujen kasvua. Porkkanoissa on runsaasti kalsiumia, joka on tärkeä aine luuston ja hampaiden kehitykselle. Porkkana pienentää kolesterolitasoja, sillä sen vesiliukoiset kuidut sitovat sappihappoa ja siten poistavat kolesterolia kehosta. Porkkana auttaa nenän tukkoisuuden, poskiontelontulehduksen sekä keuhkoputkien limaisuuden välttämisessä. Porkkanan karotenoidit säätelevät insuliini- ja glukoositasoja sekä tasaavat verensokerin vaihteluita. Porkkanan parantaa myös syljen tuotantoa, mikä vähentää haitallisia bakteereja suussa.


Porkkanan A-vitamiini auttaa maksaa puhdistamaan kehoa myrkyistä. Lisäksi se poistaa rasva- ja sappikertymistä maksasta. Porkkanan veteen liukenevat kuidut puhdistavat myös paksusuolen bakteerikantaa. Kuiturikas porkkana parantaa suolen toimintaa, edistää ruoansulatusta, tehostaa painonpudotusta ja helpottaa ummetusta. Porkkana tehostaa haavojen paranemista. Porkkanassa on paljon antiseptisia ja antibakteerisia ominaisuuksia, jotka vahvistavat immuunijärjestelmää ja vastustuskykyä. Porkkana on myös erinomainen C-vitamiinin lähde ja tehostaa valkosolujen tuotantoa veressä. Valkosolut ovat immuunijärjestelmän perusta.


Banaani sisältää runsaasti kaliumia ja kuitua, C-vitamiinia ja B6-vitamiinia. Nämä kaikki edistävät sydämen terveyttä.Erityisesti verenpaineeseen banaani vaikuttaa positiivisesti runsaan kaliumpitoisuutensa takia. Tutkimusten mukaan liian vähäinen kaliumin saanti nostaa korkean verenpaineen riskiä, ja kaliumspitoista ruokaa runsaasti syövillä on tyypillisesti keskimäärin matalampi verenpaine. Banaanien syöminen siis todennäköisesti auttaa pitämään verenpaineen kurissa.Banaanit sisältävät runsaasti kuituja, jotka vaikuttavat positiivisesti vatsan toimintaan. Kuidut muun muassa ehkäisevät ummetusta ja lisäävät suoliston tarvitsemien bakteerien määrää. Yksi banaani sisältää noin 12 prosenttia päivittäisestä kuiduntarpeesta. Banaani auttaa unettomuuteen. Banaanit sisältävät runsaasti kaliumia ja vain vähän suolaa, minkä vuoksi niiden on virallisesti todettu kykynevän laskemaan verenpainetta. Tämä voi auttaa sydän- ja verisuoniterveyden ylläpidossa. Banaani on hyödyksi niille, jotka kärsivät korkeasta verenpaineesta.


Maito on hyvä kalsiumin lähde. Kalsium on luuston ja hampaiden rakenteelle äärimmäisen tärkeä aine. Kalsiumin puute aiheuttaa luuston heikkenemistä ja pahimmillaan osteoporoosia. Kalsium on myös tärkeässä roolissa sydämen, lihasten ja hermoston toiminnassa, siksi elimistö säätelee kalsiumpitoisuutta tarkkaan.

Maitovalmisteet ovat kalsiumin merkittävin lähde, sillä 60 prosenttia kalsiumista saadaan erilaista maitovalmisteista. Kalsium on erityisen tärkeää luuston hyvinvoinnille. Se antaa luustolle lujuuden. Jos kalsiumia saa niukasti, luustosta irtoaa sitä kehon tärkeiden elintoimintojen turvaamiseksi. Kalsium säätelee esimerkiksi sydämen, lihasten ja hermoston toimintaa.


Omenaviinietikka on erittäin hyödyllinen ravintoaine ihmiselle. Omenaviinietikka sisältää vitamiineja, hivenaineita, aminohappoja, entsyymejä, happoa, pektiiniä jne. Omenaviinietikka on todellinen terveyspommi, jonka säännöllinen käyttäminen ehkäisee ja torjuu monia sairauksia.


Omenaviinietikan käytöllä on muun muassa seuraavanlaisia vaikutuksia; hidastaa osteoporoosin kehittymistä, auttaa artriittiin (niveltulehdus), tappaa mikrobeja, vähentää ja pienentää syöpäriskiä, helpottaa ruuansulatuksen toimintaa, ihoa hoitava vaikutus, parantaa muistin toimintoja, antaa aivoille suojaa ikääntymistä vastaan sekä auttaa pysymään hoikkana.


Omenaviinietikan säännöllinen käyttö edistää terveyttä monin tavoin, siksi omenaviinaetikan käyttäminen tulisi kuulua luonnollisena osana terveyttä arvostavan ihmisen päivittäiseen ruokavalioon.


Omenaviinietikassa oleva happo tappaa mikrobeja ja bakteereja. Omenaviinietikassa on muun muassa tanniineja (parkkihappo). Tanniinit eli kasvifenolit toimivat kasveissa antioksidantteina, jotka estävät mikrobien ja bakteerien lisääntymistä. Tanniinit estävät myös rasvojen härskiintymisen.

Omenaviinaetikalla on antiseptinen ja antibioottinen vaikutus. Antiseptinen käsite tarkoittaa pieneliöiden tuhoavaa vaikutusta. Antibiootti tappaa bakteereja, sekä joitakin viruksia, sieniä ja loisia.

Omenaviinietikan säännöllinen käyttö antaa suojaa monille bakteeri- ja virusperäisille taudeille. Omenaviinietikka sisältää paljon lähes samoja kemiallisia aineita, joita ihmisen maha luonnollisesti erittää. Siksi se parantaa ruuansulatusta sekä aineenvaihduntaa. Omenaviinietikka tappaa ja tuhoaa ruuansulatuskanavissa olevia haitallisia bakteereja. Tämän tähden omenaviinietikka auttaa ehkäisemään myrkytystiloja sekä veritulehdus riskiä.


Ihmisen ikääntyminen (vanheneminen), syöpä, sydänsairaudet ja harmaakaihi ovat elimistön solumaailman oireita, jotka aiheuttavat elimistön kromosomeille vahinkoa. Vapaat happiradikaalit kulkeutuvat solusta soluun vahingoittaen niitä. Antioksidantit imevät vapaita happiradikaaleja tehden niistä vaarattomia. Omenaviinietikassa oleva beta-karoteeni (kareteoidi) on todella voimakas ja hyödyllinen antioksidantti.


Omenaviinietikan beta-karoteeni on luonnollisessa muodossa ja siksi helposti sulavaa. Tämä antioksidantti suojaa silmiä harmaakaihdilta. Monissa tutkimuksissa on käynyt ilmi, että ravinto joka sisältää runsaasti antioksidantteja alentaa harmaakaihdin riskiä.


Useat kymmenet tutkimukset ovat osoittaneet, että runsaasti beta-karoteenia sisältävä ruokavalio ehkäisee riskiä sairastua syöpäsairauksiin. Beta-karoteeni estää vapaiden happiradikaalien tuhovaikutuksia elimistössä. Karetenoidit auttavat elimistöä tuottamaan A-vitamiinia ja tämä auttaa ehkäisemään ja suojamaan syöpäsairauksilta, joita kemialliset haitta-aineet aiheuttavat.


Omenaviinietikka sisältää pektiiniä. Pektiini on kuitu, joka liukenee veteen ja siksi elimistö kykenee paremmin hyötymään siitä. Pektiini viipyy elimistössä pitempään kuin liukenematon kuitu ja sen tähden se hidastaa nesteiden ja ravintoaineiden imeytymistä suolistossa.

Koska pektiini kulkee erittäin hitaasti elimistössä ruuansulatusjärjestelmän läpi niin se kykenee tehokkaasti kiinnittymään kolesteroliin ja poistamaan kolesterolia elimistöstä. Kun elimistön kolesteroli määrä pienentyy, niin se vähentää sydän- ja verisuonitautien, halvauskohtausten sekä infarktin riskiä.

Muistinmenetys on yleinen vanhuksilla. Alzheimerin tauti, halvaukset ja dementia johtuvat huonosta ravinnosta sekä henkisistä sairauksista joita lääkereaktiot lisäävät.

Ravinnolla on todella tärkeä merkitys muistisairauksissa, sillä hyvä ravinto auttaa korjaamaan muistisairauksia sekä alentaa halvauskohtausten riskiä.


Vanhusten palvelukodeissa asuvilla, joilla on vitamiinien tai kivennäisaineiden puutostiloja on suuri riski sairastua muistisairauksiin. Varsinkin niillä joilla on normaalia alhaisemmat määrät B-12 vitamiinia ja foolihappoa on suuri riski sairastua muistinmenetykseen.


Alzheimirin tautiin sairastuneista on todettu puuttuvan kalsiumia, niasiinia, tiamiinia B-12 vitamiinia ja foolihappoa.

Omenaviinietikassa on aminohappoja, vitamiineja ja kivennäisaineita, joita aivot ja elimistö tarvitsevat säilyttämään terveyden. Lisää päivittäiseen ruokavalioon omenaviinietikkaa ja ennalta ehkäise muistisairauksia.


Hyviä foolihapon muita lähteitä ovat täysjyväviljavalmisteet, tuoreet kasvikset, hedelmät ja marjat.


Hyviä B-12 vitamiinin muita lähteitä ovat kananmuna, maitotuotteet ja kalat.

Tiamiinia on myös erityisen runsaasti täysjyväviljoissa, herneissä ja sienissä.

Raudanpuutteenanemian ehkäisyssä omenaviinietikka on todella tehokas.  Omenaviinietikassa on rautaa, b-12 vitamiinia ja foolihappoa, jotka ehkäisevät anemiaa (raudanpuutostila) ja kaiken lisäksi nämä ravintoaineet ovat omenaviinietikassa helposti sulavassa sekä imeytyvässä muodossa siksi omenaviinietikan rauta imeytyy hyvin elimistöön.


Kalsiumilla on luunmuodostukselle erittäin tärkeä merkitys. Kalsiumin puutostila estää lihasten kunnollisen toiminnan, vaikeuttaa veren hyytymistä, vaurioittaa hermojärjestelmää, vaikeuttaa solujen välistä viestintää sekä haurastuttaa luita.

Kun ihminen vanhenee, niin elimistön kyky imeä kalsiumia heikkenee. Huono ruokavalio edes auttaa vanhusiällä luiden kutistumista. Osteoporoosi vaikuttaa luiden koon ja tiiviyden vähentymistä. Heikentyneet ja haurastuneet luut murtuvat helposti.

Luut ovat eläviä kudoksia, jotka uusiutuvat jatkuvasti. Jos elimistössä lihaksistossa, veressä tai hermoista puuttuu kalsiumia, niin elimistö korvaan tämän puutteen etsimällä kalsiumia luista. Tämä tietenkin heikentää ja haurastuttaa luustoa.


Omenaviinietikka auttaa kalsiumia hajoamaan ja imeytymään elimistöön. D-vitamiini on myös erittäin tärkeä aine kalsiumin imeytymiseen.

Omenaviinietikassa on runsaasti kaliumia. Kalium on elintärkeä iholle ja lihaksistolle. Kalium pitää verisuonet notkeana ja siten ennaltaehkäisee verisuonten tukkeutumista. Kalium uudistaa lihaksiston soluja, pitää huolta ihon kiinteydestä ja desinfioivan vaikutuksen ansiosta kalium parantaa ja ennaltaehkäisee bakteeri- ja virusperäisiä sairauksia.


Kalium on natrium vastavaikuttaja. Kalium toimii elimistössä elektrolyyttitasapainon, entsyymitoimintojen ja aineenvaihdunnan säätelyyn. Kalium säätelee sokeriaineenvaihduntaa, kilpirauhashormonin eritystä sekä yhdessä natriumin kanssa elimistön happotasapainoa ja osmoosia. Kalium on myös todella tärkeä sydämen toiminnalle sekä hermostolle.


Diureetit eli nestettä poistavat lääkkeet poistavat elimistöstä veden mukana kaliumia. Kaliumin puutteesta johtuvia oireita ovat väsymys, heikkous lihaksistossa, sydämen rytmihäiriöt, munuaisten toimintahäiriöitä, turvotusta ja ummetus. Kaliumin puute johtaa myös ennenaikaiseen vanhenemiseen, koska kaliumin puutostila hidastaa solujen uusiutumista.


Omenaviinietikka auttaa ja helpottaa niveltulehduksia (artriitti). Sekoita yksi tai kaksi teelusikallista omenaviinietikkaa ja hunajaa lasilliseen vettä ja juo kolmesti päivässä.

Toinen keino niveltulehduksien hoidossa on seos jossa on kaksi munan valkuaista, 1/2 lasia omenaviinietikkaa ja 1/4 lasia oliiviöljyä. Sekoita aineet keskenään ja hiero kipeisiin kohtiin. Lopuksi kuivaa iho pehmeällä kankaalla.


Omenaviinietikka auttaa palovammojen hoidossa. Levitä omenaviinietikkaa palaneen ihon päälle. Jos iho on palanut auringossa, niin levitä palaneelle iholle omenaviinietikkaa.


Omenaviinietikka nopeuttaa haavojen paranemista. Omenaviinietikka auttaa helpottamaan myös ampiaisen, mehiläisen tai jonkun muun hyönteisen pistoa. Mitä nopeammin piston tapahduttua sivelet laimentamatonta etikkaa pistokohtaan sen paremmin se auttaa ja helpottaa pistoksen aiheuttamaa kipua.


Omenaviinietikassa on luonnollisia aineita, jotka polttavat ihonalaisia rasvasoluja sekä aktivoivat aineenvaihduntaa. Omenaviinietikka auttaa painon pudotuksessa ja varsinkin silloin kun liikut säännöllisesti (poltat kaloreita) ja syöt muutenkin terveellisesti sellaisia ruokia, jotka eivät lihota.


Omenaviinietikka helpottaa vatsavaivoja, helpottaa kurkkukipua, auttaa nikotteluun, helpottaa yskää, ripulia ja astmaa. Etikka auttaa ehkäisemään korvatulehduksia (sivele etikkaa korviin). Viinietikka puhdistaa myös elimistöä. Hyvä vaikutus elimistön happo-emästasapainoon. Aineenvaihdunnan vilkastuminen. Auttaa pitämään veren notkeana, jolloin veri kulkeutuu pienempiinkin suoniin. Laskee verenpainetta. Auttaa poistamaan verisuonten hyytymiä. Syöpäriski pienenee. Estää ja viivyttää osteoporoosia. Vähentää selluliittia. Auttaa aivoja suojautumaan ikääntymiseltä. Estää hilseen muodostumista, kaljuuntumista sekä päänahan kutinaa. Auttaa pehmittämään kireitä, kipeitä ja särkeviä lihaksia.


Omenaviinietikka poistaa soluista haitallisia sekä myrkyllisiä aineita. Omenaviinietikka liuottaa kalkkeutumia verisuonten seinämistä sekä auttaa ehkäisemään veritulppien ehkäisemistä. Omenaviinietikka parantaa vastustuskykyä ja ihoa sekä mahahappoja. Omenaviinietikalla on hoidettu reumatismia, sydänsairauksia, korkeata verenpainetta, ihottumia, verisuonitauteja, ruoansulatushäiriöitä, nivelreumaa, tulehduksia sekä suonikohjuja.


Omenaviinietikka on emäksisyyttä edistävä aine, joka tasapainottaa kehon pH-arvoja ja poistaa liikaa hapokkuutta. Tämä on toimiva keino lievittää närästystä ja muita hapokkuudesta johtuvia oireita. Omenaviinietikan kanssa tulee kuitenkin olla varovainen, sillä kroonisesti närästyksestä tai vatsahaavoista kärsiville se voi olla liian voimakasta.Aloita käyttö varovasti pienissä määrissä ja nosta annostusta, mikäli sivuoireita ei ilmene.

Muista aina laimentaa omenaviinietikka ennen nauttimista. Luomutuotettu omenaviinietikka rauhoittaa vatsan hapokkuutta ja toimii lievän laksatiivin tavoin.

Omenahappo ja etikkahappo voivat olla suoliston bakteerikannalle hyödyllisiä. Omenaviinietikka poistaa pahalaatuisia bakteereja, sieniä ja mikrobeja, jotka haittaavat suoliston tuomintaa. Sillä ehkäiset myös candida-sienen aiheuttamat infektiot, jotka usein vaivaavat suolistoa. Omenaviinietikka pitää huolta kehon puolustusjärjestelmän tehokkaasta toiminnasta ja auttaa ehkäisemään tulehdukset ja sairaudet, kuten perinteisen flunssan ja muut tartuntataudit. Tämä johtuu etikan sisältämästä omenahaposta, joka on vahva vastus viruksia ja bakteereja vastaan.


Omenaviinietikan aktiivinen ainesosa omenahappo vähentää huomattavasti sokerin määrää veressä ja ehkäisee sokeripiikit. Tästä syystä omenaviinietikka sopii hiilihydraattien sulattamiseen ja verensokerin kontrollointiin. Hiilihydraatit aiheuttavat verensokerin kohoamista, joten omenaviinietikalla voi tasoittaa tämän vaikutuksen. Hiljattain suoritetuissa tutkimuksissa todettiin, että omenaviinietikalla voi olla anti-glyseeminen vaikutus, joka parantaa luonnollista insuliinin eritystä.


Tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että omenaviinietikan nauttiminen voi auttaa alentamaan korkeaa verenpainetta. Tämä johtuu etikan stimuloimasta typpioksidin määrästä elimistössä, joka puolestaan rentouttaa verisuonia ja pitää ne joustavina. Kovettuneet ja joustamattomat valtimot ovat alttiita tukoksille ja pistävät sydämen koville, kun se joutuu puskemaan verta entistä kovemmin suonien läpi.

Omenaviinietikka sisältää entsyymejä, mineraaleja ja vitamiineja, joilla puhdistat kehoa ja poistat haitallisia aineksia verenkierrosta.


Tämä luonnollinen aines on yksi parhaista apureista laihdutuksessa sillä se auttaa polttamaan rasvaa tehokkaammin. Etikkahappo voi auttaa karistamaan muutaman kilon, sillä se edesauttaa maksan puhdistumista ja estää ylimääräisen rasvan kertymisen kudoksiin ja vereen. Lisäksi omenaviinietikka tuo täyden tunteen vatsaan, mikä pitää nälän ja naposteluhimon poissa. Muista, että omenaviinietikka toimii vain osana terveellistä ruokavaliota, eikä sillä tulisi koskaan korvata aterioita.

Omenaviinietikka on luonnollinen suuvesi, joka poistaa pahaa hajua aiheuttavat bakteerit suusta. Omenaviinietikan antibakteerinen vaikutus desinfioi suun ja kurkun, ja ehkäisee pahanhajuisen hengityksen muodostumista.

Appelsiinin terveysvaikutukset


Appelsiini ovat erittäin terveellisiä sitrushedelmiä. Ne myös tuoksuvat hyvälle ja ovat hyvin monipuolisia, koska ne voidaan syödä monella tavalla menettämättä niiden ominaisuuksia ja terveellistä makua. Voit tehdä niistä jälkiruokia, mehuja, salaatteja jne. Tämä hedelmä on tunnettu maailmanlaajuisesti sen mausta ja sen terveyshyödyistä. Se koostuu herkullisesta ja mehukkaasta massasta joka sisältää paljon C-vitamiinia, flavonoideja ja eteerisiä öljyjä.


Appelsiini voi auttaa flunssantorjunnassa

Flunssan torjumiseen saati taltuttamiseen tarvitaan saantisuositukset reippaasti ylittävä määrä C-vitamiinia. C-vitamiiniporetablettien käytön lisäksi kannattaa syödä appelsiineja.


Appelsiini voi auttaa syöväntorjunnassa

Appelsiinin sisältämat C-vitamiini, flavonoidit ja beetakaroteeni ovat antioksidantteja, jotka voivat auttaa ehkäisemään verisuoni-, sydän- ja rappeumasairauksia ja jopa syöpiä.


Appelsiini auttaa pitämään huolta nivelistä

Appelsiinin kalsium ja C-vitamiini edistävät nivelten joustavuutta, ja emäksinen mehu auttaa vähentämään virtsahapon kertymistä niveliin.


Mitä oranssin kuoren alla piilee

 • Appelsiinin mehevästä hedelmälihasta 86,5 % on vettä, siksi appelsiini sammuttaa hyvin janoa.

 • Paksun oranssin kuoren alla olevan valkoisen osan pektiiniä käytetään marmeladien ja hillojen hyydyttämiseen.

 • Kun appelsiinin kuoren rikkoo, mehu purskahtaa ulos jopa 38 kilometrin tuntinopeudella. Myös appelsiinin tuoksu on voimakas.

 • Oranssi ja valkoinen kuori sisältävät hesperidiini-flavonoidia, joka alentaa verenpainetta ja kolesterolia.

Appelsiinin ominaisuudet

  Voimakas antioksidantti: appelsiinit koostuvat C-vitamiinista, flavonoideista ja beetakaroteenista, jotka yhdessä toimivat voimakkaana antioksidanttina joka auttaa puhdistamaan kehoa ja ehkäisee muun muassa verisuoni-, sydänja rappeutumissairauksia sekä syöpää.

 • Runsaasti C-vitamiinia: C-vitamiinilla on todella tärkeä rooli kehossa koska se auttaa muun muassa kollageenin, luiden, hampaiden ja punasolujen muodostuksessa. Se lisää raudan imeytymistä ja lisää tulehduksenvastustuskykyä.

 • Helpottaa stressiä ja masennusta: sitrushedelmien happo tekee appelsiinista hyvän apulaisen taistelemaan stressiä ja masennusta vastaan sen suuren vitamiinimäärän ja oligoelementtien vuoksi.

 • Puhdistava: Appelsiineilla on ominaisuuksia jotka auttavat poistamaan aineita joita keho ei ole metaboloinut ja jotka ovat jääneet hautumaan tiettyihin elimiin. Niillä on myös desinfioiva ja puhdistava ominaisuus, joka hoitaa kehosi terveyttä.

 • Parantaa ruoansulatuselimistöä: appelsiineissa on magnesiumia, mineraalia joka liittyy suoliston toimintaan, hermoihin ja lihaksiin. Se toimii kuin ”kipulääkkeenä” vatsakipuun ja desinfioi ja hävittää kertyneitä jäämiä helpottamaan ruoansuolatusta.

 • Auttaa raudan imeytymistä: C-vitamiini lisää huomattavasti raudan imeytymistä, mikä auttaa varsinkin niitä ihmisiä jotka kärsivät anemiasta.

 • Edistää hyvää kolesterolitasoa: sen suuren C-vitamiinimäärän, flavonoidien, beetakaroteenien ja kuidun vuoksi appelsiini on hyvä taistelemaan huonoa kolesterolia vastaan.

 • Hoitaa ihosi terveyttä: appelsiineilla on todella terveellisiä ominaisuuksia iholle, koska ne auttavat pitämään sen kosteutettuna ja terveenä. Ne ovat hyviä uudistamaan ihoa ja korjaamaan vahingoittuneita kudoksia. 

Virtsateiden ongelmat

Virtsarakon ja eturauhasten ongelmien ehkäisyssä appelsiinimehunjuominen päivän aikana auttaa stimuloimaan kehon toimintoja, taistelemaan tulehduksia vastaan ja auttaa pysäyttämään tulehduksen.


Nielurisatulehdus

Tämän ongelman torjumiseksi suosittelemme juomaan lasillisen appelsiinimehua sekoitettuna kolmeen aloe vera -kiteeseen ja juomalla seoksen tyhjään vatsaan.


Liikalihavuus

Niiden alhaisen hiilihydraattimäärän ja puhdistavien ominaisuuksien vuoksi appelsiinit auttavat painonpudotuksessa.


Lievittää kuumetta

Appelsiinimehu poistaa myrkkyjä ja rauhoittaa kuumetta ravitsemalla sinua sen suuren C-vitamiinimäärän vuoksi.


Välipala klo 14.00

Omena


Omena onkin melkoinen vitamiinien lähde vaikka suurin osa hedelmästä on vettä. Omena sisältää runsaasti C-vitamiinia, B1-, B2- ja B6-vitamiineja sekä E-vitamiinia.

Lisäksi se sisältää hyvässä suhteessa hedelmä- ja rypälesokeria ja sopii siten myös diabeetikoille. Omena sisältää lisäksi arvokasta kuitua, joka edistää ruuansulatusta ja tasapainottaa veren kolesteroliarvoja.


Valtaosa omenan terveellisistä flavonoideista sijaitsee kuoressa. Kotimaiset omenat voi huoletta syödä kuorineen, koska niitä ei käsitellä säilöntäaineilla. Kotimaisesta sadosta pääsee nauttimaan elokuun puolesta välistä aina joulukuun alkuun asti. Tuontiomenat sen sijaan kannattaa kuoria tai ainakin pestä huolellisesti ennen syöntiä.

Vaikka omenoista löytyy monia erimakuisia ja -kokoisia lajikkeita, on tuoreen omenan vitamiinipitoisuus aina yhtä suuri. Se johtuu omenoiden optimaalisesta kasvuympäristöstä, mikä tarkoittaa, ettei puussa kasva liikaa omenoita. Suuremmissa omenissa on suurempi vesipitoisuus, mutta muuten erikokoiset omenat ovat keskenään tasalaatuisia. Happamat omenat sisältävät kuitenkin vähiten sokeria.


Omenan terveysvaikutukset - 9 ihmeellistä hyötyä


Omena on hedelmä, jota on helposti saatavilla vuoden ympäri. Omenat ovat herkullisia ja monipuolisia hedelmiä, jotka sopivat makeisiin jälkiruokiin, salaatteihin, mehustettaviksi ja sellaisenaan nautittaviksi. Omenoita voi myös kuivattaa, jolloin niistä saa herkullisen välipalan ja naposteluherkun. Omena on täynnä hyviä ravintoaineita, joista on monia hyötyjä elimistön kokonaisvaltaiselle terveydelle ja suorituskyvylle. Tässä artikkelissa esittelemme omenan terveysvaikutukset, jotka ovat huikeita – jatka lukemista, niin saat selville omenan 9 ihmeellistä hyötyä!


Omenan terveysvaikutukset perustuvat pitkälti sen sisältämään suureen määrään antioksidantteja ja pektiiniä, jotka ehkäisevät vapaiden radikaalien haittavaikutuksia. Näitä haittavaikutuksia ovat mm solujen ennenaikainen vanheneminen ja rappeutuminen, mikä johtaa mm. ihon löystymiseen sekä ryppyihin, ja muihin sairauksiin. Omenan nauttiminen tehostaa kehon luonnollista puhdistumista.

Tämän lisäksi omena täyttää vatsaa sekä pitää olon kylläisenä, joten se sopii etenkin painonhallintaan. Voit napostella omenoita huoletta ilman pelkoa lihomisesta, sillä niiden makeus tyydyttää makeanhimon mukavasti.


Näiden syiden lisäksi on monia muita syitä siihen, miksi omenaa kannattaa syödä joka päivä.


Omenan terveysvaikutukset

1. Omena on hyväksi sydämelle

University of Reading -yliopiston (Iso-Britannia) tekemän tutkimuksen mukaan omena sisältää runsaasti luonnollisia fytokemikaaleja, jotka ovat vahvoja antioksidantteja. Nämä kemikaalit estävät vapaiden radikaalien negatiivisen vaikutuksen terveisiin soluihin. Vapaiden radikaalien negatiivinen vaikutus terveisiin soluihin saattaa johtaa kohonneeseen riskiin sairastua syöpään tai sydäntauteihin.

Tämän lisäksi omenan kuoren sisältämä kuitu auttaa vähentämään kolesterolin imeytymistä verenkiertoon suolistosta sekä kontrolloimaan kolesterolia.

Lue lisää: Näin vähennät halvauksen ja sydänkohtauksen riskiä


 1. Omena auttaa vähentämään nesteturvotusta

Omenan sisältämä kalium toimii luonnollisena diureettina, joka kiihdyttää nesteiden erittymistä ja poistumista elimistöstä, sekä huuhtelee samalla mukanaan haitalliset kuona-aineet ja myrkyt.

Tulehdussairauksista ja korkeasta verenpaineesta kärsivät ihmiset voivat hyötyä yhden päivittäisen omenan syömisestä. Munuaisongelmista kärsivien tulee keskustella omenan nauttimisesta lääkärin kanssa ennen niiden syömistä, sillä suuri määrä kaliumia voi vaikuttaa haitallisesti sairaisiin ja ylikuormittuneisiin munuaisiin.


3. Omenat auttavat ehkäisemään ummetusta ja ripulia


Omenan kuoren sisältämä kuitu auttaa pitämään suoliston toiminnan säännöllisenä ja ehkäisemään mm. ummetusta. Muista siis syödä omenat kuorineen.

Omenan hedelmäliha sisältää pektiiniä, joka pitää huolta suoliston normaalista toiminnasta, ja se auttaa ehkäisemään ripulia sekä ripulin aiheuttamaa nestehukkaa. Omena sisältää myös tanniinia, joka ehkäisee tulehdusta ja toimii luonnollisen antibiootin tavoin.


 1. Omena pitää huolta hampaista

Syödessäsi omenaa stimuloit syljen erittymistä suussa. Sylki vie mukanaan plakkia aiheuttavia bakteereja sekä ehkäisee kiillevaurioita ja reikiintymistä. Omenan syöminen auttaa ehkäisemään myös muita suun terveyteen liittyviä ongelmia, kuten ientulehdusta.

Omenan syöminen ei tietenkään korvaa hampaiden harjausta, mutta jos joskus olet sellaisessa tilanteessa, että et pääse harjaamaan hampaita, syö omena ruokailun jälkeen tai illalla ennen nukkumaanmenoa – näin autat ehkäisemään bakteerien aiheuttamat negatiiviset vaikutukset.


5. Omenalla on positiivisia vaikutuksia Alzheimerin taudille


Omenan sisältämät antioksidantit ovat todistetusti tehokas keino vähentää riskiä sairastua aivojen rappeutumista aiheuttavaan Alzheimerin tautiin. Antioksidantit pitävät huolta siitä, että aivot eivät vanhene ja sairastu ennen aikojaan, ja mieli pysyy kirkkaana ja toimivana.


 1. Omena auttaa taistelemaan Parkinsonin tautia vastaan

Runsaskuituisen ruuan – kuten omenan – nauttiminen auttaa ehkäisemään joitakin vakavia sairauksia, kuten esimerkiksi Parkinsonin tautia , väittää United States Apple Associationinsuorittama tutkimus . Parkinsonin tauti on hitaasti etenevä rappeuttava sairaus, joka vaikuttaa aivoihin.

Tutkijat uskovat, että vapaat radikaalit voivat lisätä riskiä sairastua Parkinsonin tautiin, joten paljon antioksidantteja sisältävien ruokien syöminen voi ehkäistä taudin puhkeamista.


7. Omena vähentää riskiä sairastua diabetekseen


Omenan liukenevat kuidut auttavat laskemaan verensokeria sellaisilla potilailla, joiden riski kehittää kakkostyypin diabetes on korkea. Yhden omenan nauttiminen päivässä voi laskea riskiä jopa 20 prosentilla.


 1. Omena auttaa ehkäisemään sappikivien muodostumista


Sappikiviä syntyy, kun veressä on liikaa kolesterolia. Kolesteroli estää sappea sulattamasta rasvoja normaaliin tapaan. Käyttämätön sappineste kovettuu ja muuttuu sappikiviksi, jotka voivat aiheuttaa monia erilaisia oireita.

Paljon kuitua sisältävä ruokavalio ehkäisee kolesterolin kertymistä ja vähentää riskiä ylipainoon ja sen mukanaan tuomiin terveyshaittoihin.


9. Omena auttaa puhdistamaan maksaa


Kun syöt suuria määriä epäterveellistä, kaloripitoista ruokaa, kasvatat samalla riskiä sairastua moniin tauteihin ja kärsiä inhottavista vaivoista. Maksa kärsii epäterveellisestä ravinnosta siinä missä muukin keho.

Kun maksa ja munuaiset ylikuormittuvat, puhdistuminen hidastuu eikä keho ehdi suodattaa kaikkia myrkkyjä ja kuona-aineita. Tämä voi johtaa sairastumiseen.

Onneksi omenan syöminen tai tuoreen omenamehun juominen tukee kehon luonnollista puhdistumista ja pitää maksan toiminnasta huolta.

Kuten huomaat, omenan terveysvaikutukset ovat moninaiset ja hämmästyttävät. Lisää omenaa päivittäiseen ruokailuusi, muista ostaa luomuomenia ja pestä ne huolellisesti.

Päivällinen klo 17.00

Kaurapuuroa ja mustikoita, tomaatti ja juomana rasvaton maito


Kaurapuuro sisältää suuren määrän aminohappoja, jotka stimuloivat lesitiinin tuotantoa maksassa edistäen haitallisten aineiden ja myrkkyjen poistumista elimistöstä. Kaurapuurosta löytyy myös apu verisuonille, sillä puuron kuidut rakentavat suojaavan ’muurin’ verisuonten seinämiin rasvakertymiä vastaan, jotka usein aiheuttavat korkeaa kolesterolia tai sydänongelmia.

  Kaurapuuro auttaa kontrolloimaan verensokeria. Diabeteksesta kärsivien olisi hyvä lisätä kaurapuuro ruokavalioonsa, sillä se edesauttaa tärkkelyksen sulattamista ja pitää sokeriarvot tasaisina pitkään.

Kaurapuuro edistää ruuansulatusta. Jos koet vatsavaivoja lounaan tai illallisen aikaan, voi kaurapuurosta löytyä apu. Kaurapuuro vähentää sappirakon happoja, mikä puolestaan johtaa ruuan vapaaseen kulkuun suolistossa ja ennaltaehkäisee ummetusta. Lisäksi kaurapuurossa on paljon hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, jotka pitävät nälän tunteen loitolla pidempään kaurapuuro onkin oiva ateria myös laihduttajille, sillä se säilyttää kylläisyydentunteen pitkään ja eliminoi tarpeen jatkuvaan naposteluun.

  Kaurapuurossa on proteiinia. Lautasellinen puuroa sisältää kahdeksaa eri aminohappoa, mikä tarkoittaa sitä, että siitä saat myös runsaasti proteiinia.Proteiini auttaa korjaamaan ja rakentamaan lihaskudosta, mikä on erityisen tärkeää urheilijoille ja liikkujille.

  Kaurapuuro taistelee karsinogeenejä vastaan. Yhdysvalloissa tehdyt tutkimukset osoittavat, että kaurapuuron syöminen ennaltaehkäisee mm. syövän muodostumista. Kaurapuuro vähentää riskiä sairastua esimerkiksi rinta- ja suolistosyöpään yli kymmenellä prosentilla.

Kaura on hyväksi sydämelle. Kaura sisältää runsaasti omega 3- rasvoja ja linolihappoja, jotka ovat tunnetusti ns. hyvän rasvan lähteitä ja auttavat alentamaan kolesterolia, mikä puolestaan johtaa terveempään sydämeen ja aivojen toiminnan tehostumiseen.

  Kaura edistää keskushermoston toimintaa. Kaurapuuroa nauttimalla elimistösi saa käyttöönsä B-vitamiineja, jotka kehittävät, ylläpitävät ja tasapainottavat keskushermoston normaalia toimintaa.

  Kaura ennaltaehkäisee kilpirauhasen ongelmia. Kilpirauhasen liikatoiminnasta kärsivien tulisi syödä kaurapuuroa, sillä se sisältää rauhasen toiminnalle tärkeää jodia.

  Kaura ehkäisee osteoporoosin syntymistä. Kaurassa on korkea pitoisuus kalsiumia, mikä ehkäisee luiden haurastumista.

  Kaura auttaa painonpudotuksessa. Kaurapuuro kannattaa nauttia tyhjään vatsaan tai päivän ensimmäisenä ateriana. Kokeile puuroa vähärasvaisen maidon tai soijamaidon kanssa, appelsiinimehutilkalla tai pähkinöiden kera.

  Kaura on yksi parhaita energianlähteitä, minkä takia sitä kannattaakin syödä heti aamusta tai ennen puoltapäivää. Näin jaksat pidemmälle ilman välipaloja tai -juomia. Kaurapuuro on loistava aamiainen niille, jotka kulkevat pitkän matkan töihin tai opiskelijoille, joilla on pitkä opiskelurupeama edessä ennen kokeita tai tenttejä.

Kaurapuuro alentaa kolesterolia

Kaurapuuron sisältämän beetagluteenin ansiosta kolesteroliarvot pysyvät matalana. Kauran kolesterolia alentavan ainesosan nimi on beetagluteeni. Kaurapuuro ehkäisee syöpää

On monia tutkimuksia, joiden mukaan joka päivä kaurapuuroa nauttineilla ihmisillä pienempi riskiä sairastua paksusuolen syöpään. Suurimpiin tutkimuksiin on osallistunut yli miljoona henkilöä.


Kaurapuuro auttaa painonpudotuksessa

Eräässä tutkimuksessa tutkittiin kahta kohderyhmää. Toinen ryhmä söi aamiaiseksi kaurapuuroa ja toinen muroja. Molempien ryhmien annoksissa oli saman verran kilokaloreja, mutta kävi ilmi, että puuroa syöneen ryhmän jäsenet pysyivät kylläisenä pidempään. Tämä puolestaan helpottaa painonpudottamista.


Kaurapuurossa on paljon energiaa

Kauran sisältävät hiilihydraatit antavat elimistölle runsaasti energiaa. Päivä lähtee hyvin käyntiin. Aktiv Training-lehden mukaan kaurapuuro on paras aamiainen. Kauran B, ja E vitamiinit puolestaan suojaavat meitä taudeilta pitäessään vastustuskykyä yllä.


Kaurapuuro ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja

Kaurapuuroa syövät ihmiset sairastuvat tutkitusti pienemmällä todennäköisyydellä yllä mainittuihin tauteihin. Koska ko. taudit ovat suomalaisille liiankin yleisiä, niin kaurapuuron merkitys kasvaa entisestään


Kaurapuuro on hyvä proteiinin lähde

Jo yksi pieni puuroannos sisältää noin 15% päivittäisestä proteiinitarpeesta. Kun kauraa verrataan muihin viljoihin, niin sen tuomat terveysvaikutukset ovat muutenkin merkittävät. Kaura sisältää paljon myös rasvahappoja ja aminohappoja.


Kaurapuuroa edistää ruoansulatusta

Kuitua, kuitua, kuitua. Sitä saa kaurasta ja sehän edistää ja pitää yllä ruoansulatustamme. Yksi puuroannos sisältää jo viidenosan päivittäisestä tarpeestamme. Pidä vatsa toiminnassa, ummetus loitolla ja huolla samalla suolistoa – syö kaurapuuroa.


Kaurapuuro hoitaa ihoa

Kauran sisältämät ainesosat taistelevat myös ihottumia ja ja ihon tulehduksia vastaan. Siksi sitä käytetäänkin ainesosana ihonhoitotuotteissa. Jos kaurapuuro kuuluu päivittäiseen ruokavalioosi, niin ihonhoitotuotteita ei välttämättä tarvita

Kaurapuuro on ladattu antioksidanteilla

Syömällä puuroa pidät verenpaineen alhaalla ja eliminoit tulehduksia. Nämä höydyt ovat ensisijaisesti kauran sisältämien antioksidanttien ansiota.


 1. Mustikat ovat vähäkalorisia: 100 grammaa mustikoita pitää sisällään noin 44 kilokaloria.

2. Mustikat ovat täynnä ravintoaineita: Mustikat sisältävät antioksidanttista C-vitamiinia, mangaania ja kuitua.

 1. Mustikat saattavat edistää sydän- ja verisuoniterveyttä: Mustikat sisältävät polyfenoleiksi kutsuttuja fytonutrientteja. Niillä on antioksidanttisia ja tulehduksia estäviä vaikutuksia ja ne voivat edistää sydämen terveyttä sekä vähentää muita kroonisia sairauksia. Erään tutkimuksen mukaan mustikat voivat myös auttaa madaltamaan verenpainetta. 

 1. Mustikat saattavat parantaa insuliiniherkkyyttä:Erään tutkimuksen mukaan mustikkasmoothieiden juominen auttoi esidiabeteksesta kärsiviä liikalihavia aikuisia parantamaan insuliiniherkkyyttään. Tämä saattaa johtua mustikoista löytyvistä antosyaani-yhdisteistä, joissa on antioksidanttisia ominaisuuksia.

 1. Mustikoista voi olla apua aivojen terveydelle ja ne voivat parantaa kognitiivista toimintaa: Erään tutkimuksen mukaan ikääntymiseen liittyvää muistinmenetystä voi estää, mutta sitä voi myös parantaa. Tämä huomattiin, kun tutkimuksessa iäkkäille rotille syötettiin mustikoita. Muistin parantunut tila kesti ainakin kuukauden.

Mustikat auttavat pienentämään syövän riskiä: Mustikoiden sisältämät antosyaanit saattavat auttaa oleellisesti pienentämään riskiä sairastua syöpään. 

Mustikkaa on perinteisesti käytetty kansanlääkinnässä hoitamaan keripukkia, tulehduksia ja ripulia sekä mustikanlehtiä diabeteksen hoitoon.


1.Mustikka elvyttää ihoa

Mustikka edistää terveyden lisäksi myös kauneutta. Mustikan eri ainesosat pehmittävät ja kirkastavat ihoa. Kokeile kasvoillesi seuraavaa naamiota: sekoita 2 kupillista ruskeaa sokeria, 2 teelusikallista murskattua mustikkaa sekä 3 ruokalusikallista sitruunamehua. Kun kuorit seoksella kasvojasi, huomaat ihosi kirkastuvan ja virkistyvän. Mustikka pehmentää ihoa, sitruunamehu kirkastaa sekä sokeri kuorii ihosolukkoa.


2.Mustikka pitää röörit kunnossa

Mustikka, kuten myös karpalo, sisältää ainesosia, jotka auttavat pitämään virtsateiden bakteerikannan luonnollisena. Tällä voi ehkäistä esimerkiksi virtsatietulehdusta. Jos kärsit virtsatietulehduksesta, kokeile ensiavuksi vaikkapa smoothieta, johon olet sekoittanut kourallisen mustikoita.


3. Mustikka torjuu syöpää

Mustikka sisältää antosyaniinia, josta mustikan sininen värikin johtuu. Antosyaniini auttaa ehkäisemään syöpäsolujen kasvamista aiheuttavien vapaiden radikaalien leviämistä. Jopa puoli kupillista mustikoita – tai yhden mustikkapiirakkapalasen verran mustikoita päivässä riittää


4. Mustikka virkistää aivoja

Jos haluat olla fiksumpi, syö mustikkaa! Tutkimusten mukaan mustikka vähentää iästä johtuvaa muistin heikkenemistä. Tämä johtuu siitä, että mustikka sisältää paljon flavonoideja. Kokeile siis nautiskella mustikkaa eri muodoissa, kuten rahkassa, smoothiessa, hillona, leivonnaisissa tai mehuna.


Nykylääketiede tunnustaa seuraavat mustikan vaikutukset:

 • Saat C-vitamiinia, mangaania ja varsinkin kuitua.

 • Mustikan polyfenolit ovat antioksidatiivisia ja tulehduksia estäviä.

 • Mustikka edistää silmien hyvinvointia ja mustikan antosyaanit auttavat silmiä tottumaan hämärään.

 • Mustikan antioksidatiiviset antosyaanit voivat edistää elimistön insuliiniherkkyyttä ja alentaa syöpäriskiä.

 • Mustikan on eläinkokeissa osoitettu edistävän muistin toiminta

Mustikka laski verenpainetta


Rasvaisen rehun vaikutuksesta hiiret lihoivat huomattavasti, ja niiden sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnassa, tulehdustekijöissä ja verenpaineessa ilmeni haitallisia muutoksia.


Mustikka kuitenkin hillitsi tulehdusta, ja tämä näkyi siten, että tulehdussolujen toimintaa tukevien T-solujen suhteellinen määrä väheni. Myös soluvälittäjäaineissa näkyi muutoksia, jotka kertoivat tulehduksen vähenemisestä. Lisäksi mustikka vähensi rasvan aiheuttamaa verenpaineen nousua.

Mustikan terveysvaikutusten on arveltu johtuvan sen sisältämistä polyfenoleista, erityisesti antosyaaneista, joita metsämustikassa on moninkertaisesti kaupallisesti viljeltyihin pensasmustikkalajeihin verrattuna.


Matala-asteinen tulehdustila ja kohonnut verenpaine ovat usein lihavuuteen liittyvien sairauksien taustalla. Runsaampi mustikan syöminen saattaa vähentää tulehdustilaa ja hillitä verenpainetta myös ihmisellä, mikä on osoitettu osin jo aikaisemmissa tutkimuksissa. Mustikan verenpainetta alentava vaikutus ja sen suora yhteys tulehdustekijöihin kannustaa kuitenkin tarkempiin tutkimuksiin, joilla voitaisiin selvittää yksityiskohtaisemmin mustikan mahdollisia terveysvaikutuksia.


Hedelmien ja marjojen terveyshyödyt voivat riippua siitä missä muodossa niitä nauttii, tuore tutkimus osoittaa. Tulosten valossa on todennäköistä, että ainakindiabeteksen kohdalla hyödyt saa syömällä hedelmänsä ja marjansa tuoreena ja sellaisenaan eikä esimerkiksi mehumuodossa. Hedelmämehut saattavat jopa suurentaa diabetesriskiä.


Tulokset julkaistiin British Medical Journalissa, ja niiden perusteella riski sairastua diabetekseen on pienentynyt henkilöillä, jotka syövät ainakin kolmesti viikossa mustikoita, viinirypäleitä, omenia, banaaneja tai greippiä. Olennaista on, että hedelmänsä ja marjansa nauttii sellaisenaan ja tuoreena. Tämä havaittiin verrattuna osallistujiin, jotka söivät hedelmiä ja marjoja korkeintaan kerran kuukaudessa.

Hedelmämehuja päivittäin juovat puolestaan sairastuivat diabetekseen todennäköisemmin kuin muut, mutta mehujen korvaaminen tuoreilla hedelmillä kumosi vaikutuksen.


Samanlaisia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta tutkijoille ei ole vielä selvinnyt tarkalleen miksi hedelmämehut altistavat diabetekselle, vaikka kokonaiset tuoreet hedelmät suojaavat siltä. Todennäköisesti ero selittyy hedelmien kuiduilla ja muilla ravintotekijöillä, jotka puuttuvat mehuista. Mehumuodossa hedelmäsokeri myös vaikuttaa toisin kuin itse hedelmästä syötynä.


Tutkimuksessa hyödynnettiin kolmen suuren terveystutkimuksen aineistoja, jotka yhteensä koostuivat 187 000 terveen miehen ja naisen terveys- ja ruokavaliotiedoista. Vuosien 1984–2009 välillä noin seitsemän prosenttia osallistujista sairastui diabetekseen.

Tomaatin terveysvaikutukset


Tomaatit ovat loistavia vitamiinin lähteitä

Saat noin 40 % päivittäisestä C-vitamiinin saantisuosituksesta, kun nautit ainoastaan yhden tomaatin. Mikä parempaa, tomaateissa on reilusti A-vitamiinia, joka parantaa vastustuskykyä, näköä ja ihon terveyttä, sekä K-vitamiinia, joka tekee hyvää luustolle. Lisäksi tomaateissa on kaliumia, joka on avain sydämen hyvään vointiin ja tasapainoiseen verenpaineeseen.


Tomaatit suojelevat sydäntäsi

Tomaateissa on lykopeeni-antioksidanttia, josta ne saavat myös ominaisen punaisen värinsä. Mitä tulee sydämen terveyteen, tutkijoiden mukaan on tomaatit voittavat lykopeenia sisältävät ravintolisät sata-nolla. Toisten tutkimusten mukaan veren korkea lykopeenipitoisuus yhdistyy matalampaan riskiin kuolla metaboliseen oireyhtymään sekä sydäntauteihin. Lykopeeni madaltaa myös diabeteksen ja halvausten riskiä.

Tomaatit parantavat näkökykyäsi

Lykopeeni tekee hyvää myös silmillesi. Tomaateissa on kuitenkin muutakin, joka ehostaa näkökykyäsi, esimerkiksi luteiinia ja beetakaroteenia. Tutkimusten mukaan näillä kahdella ravinteella on kyky parantaa näköä ja suojella erilaisia silmätauteja, kuten rappeutumista ja kaihia vastaan.


Tomaatit kiihdyttävät ruoansulatusta

Tomaattien neste ja kuitu ovat otollisia apureita, jos kärsit ummetuksesta. Ota kuitenkin huomioon, että joillakin ihmisillä kypsennettyjen tomaattien happoisuus voi aiheuttaa tai pahentaa ruoansulatushäiriöitä.


Tomaatit auttavat diabeteksen hoidossa

Tomaatit voivat edesauttaa kakkostyypin diabeteksesta kärsivien vointia. Eräässä tutkimuksessa diabetespotilaille annettiin kypsennettyä tomaattia 30 päivän ajan. Tutkimuksen päätteeksi havaittiin tutkittavien elimistöissä lipidien peroksidoitumisen vähentymistä. Peroksidoitumisessa vapaat radikaalisolut hyökkäävät rasvasoluja vastaan ja aiheuttavat sydäntautien riskiä kohottavaa vahinkoa. Tulokset ovat lupaavia, sillä diabetes tunnetusti tuplaa halvausten ja sydänkohtauksen riskin.


Tomaatti tekee hyvää ihollesi

Vuonna 2011 teetetyssä tutkimuksessa havaittiin, että tomaattitahnan ja oliiviöljyn sekoitus suojaa auringon aiheuttamalta vahingolta ja nopeuttaa pro-kollageenin muodostumista. Kyseinen kollageeni muodostaa ihon rakenteen ja pitää sen kiinteänä ja nuorekkaana. Tutkijat uskovat, että syy kyseisiin seurauksiin on lykopeenissa. Lykopeenipitoisuus on korkeimmillaan, kun tomaatti on kypsennetty ja oliiviöljy kiihdyttää sen imeytymistä elimistöön ja verenkiertoon.


Tomaatti suojaa syövältä

Useissa tutkimuksissa on havaittu, että lykopeeni suojaa muun muassa eturauhas-, keuhko- ja vatsasyöviltä.


Kello 19.00 Iltapala


Vihannessekoitus ja juomana piimä


Vihannessekoitus sisältää parsakaalta, punainen paprikaa ja keltainen porkkana.

Parsakaalissa on poikkeuksellisen monipuolinen kattaus eri vitamiineja, kuten A-, C- ja K-vitamiinia ja foolihappoja sekä kaliumia ja muita kivennäisaineita. Lisäksi parsakaali sisältää flavonoideja ja muita voimakkaita antioksidantteja, jotka voivat auttaa suojaamaan soluvaurioilta. Parsakaalissa on jonkin verran proteiinia (3,9 g / 100 g) ja reilusti kuitua (3,5 g / 100 g ja 19 % kokonaisenergiasta).

Parsakaali on tutkimuksissa osoittautunut varsin terveelliseksi suoliston hyvinvoinnille. Parsakaalin runsas syöminen ehkäisee matala-asteista tulehdusta, parantaa suoliston liiallista läpäisevyyttä ja tukee immuunijärjestelmäämme.

ERITYISEN PALJON parsakaalissa on K-vitamiinia. Se on rasvaliukoinen vitamiini, joka on välttämätön veren hyytymistekijöiden muodostumiselle. Se on tärkeä myös luiden ja verisuonten terveydelle. Tutkimusten mukaan runsaasti tummanvihreitä K-vitamiinipitoisia kasviksia syövillä on pienempi riski sairastua sydänja verisuonitauteihin. K-vitamiinin lisäksi parsakaalissa on myös yhdisteitä, jotka voivat ehkäistä syöpiä.Parsakaalissa on erityisen runsaasti C- ja K-vitamiinia, jotka vaikuttavat muun muassa vireyteen, infektioherkkyyteen sekä veren hyytymiseen. Lisäksi parsakaalista löytyy solujen toimintaan tarvittavaa folaattia, aineenvaihdunnalle keskeistä magnesiumia ja verenpaineen säätelyyn sekä lihasten toimintaan osallistuvaa kaliumia.

Lisäksi parsakaali on tunnettu tuottamistaan bioaktiivisista yhdisteistä eli fytokemikaaleista. Yksi näistä aineista, sulforafaani, saattaa ehkäistä syöpää ja muita pitkäaikaissairauksia vähentämällä solua vaurioittavaa oksidatiivista stressiä.

Parsakaalista löytyy myös jonkin verran proteiinia ja kuitua, jotka ovat terveyttä tukevia ravintoaineita.Parsakaalissa on erityisen runsaasti C- ja K-vitamiinia, jotka vaikuttavat muun muassa vireyteen, infektioherkkyyteen sekä veren hyytymiseen. Lisäksi parsakaalista löytyy solujen toimintaan tarvittavaa folaattia, aineenvaihdunnalle keskeistä magnesiumia ja verenpaineen säätelyyn sekä lihasten toimintaan osallistuvaa kaliumia.


Piimä sisältää luontaisesti maitohappobakteereita, sillä se valmistetaan maidosta maitohappobakteerien avulla hapattamalla. Piimään voidaan myös lisätä erilaisia maitohappobakteereja. Hapatettujen maitotuotteiden säännöllinen käyttö on terveyden kannalta hyödyllistä, vaikka aivan tarkalleen ei tiedetä, mihin terveysvaikutukset perustuvat. Hyötyjen arvellaan selittyvän ainakin osaksi sillä, että hapatetut maitotuotteet vaikuttavat myönteisesti suolistomikrobistoon ja suoliston terveyteen. Tutkimusten mukaan hapanmaitotuotteiden käyttö voi pienentää tyypin 2 diabeteksen, suolistosyövän ja rintasyövän riskiä. Se voi lisäksi vähentää elimistössä piilevää matala-asteista tulehdusta ja vaikuttaa myönteisesti painonhallintaan.

Vähärasvaiset ja rasvattomat maitotuotteet ovat tärkeä osa niin sanottua DASH-ruokavaliota, jota hyödynnetään kohonneen verenpaineen hallinnassa. Ruokavalio voi alentaa verenpainetta parhaimmillaan lähes yhtä tehokkaasti kuin verenpainelääkitys. Se näyttää olevan hyödyksi myös painonhallinnassa, tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä ja aivoterveyden edistämisessä.Unen merkitys terveydelleUni vaikuttaa sekä fyysiseen että henkiseen hyvinvointiin monin tavoin. Uni edesauttaa normaaleja kognitiivisia toimintoja, aivojen palautumista, verenpaineen pysymistä normaalina, stressinhallintaa ja oppimista. Uni on normaalista arjesta selviämisen edellytys. Uni voi toisinaan olla liian vähäistä, ja sillä voi olla pahimmillaan vakavia seurauksia. Uni tasapainottaa elimistöä, mielialaa ja myös lihasten palautumista. Uni vaikuttaa siihen, minkälainen ihmisen suorituskyky ja yleinen terveydentila on. Uni ylläpitää myös hormonitoiminnan tasapainoa.Unen aikana aivo-selkäydinneste huuhtoo aivoissa soluja kuin vuorovesi rantaviivaa. Unitilan, niin luontaisen unen kuin nukutuksen aikaisen tajunnantilankin, aikana aivo-selkäydinneste pääsee huuhtelemaan soluvälitiloja syvemmältä kuin valvetilan aikana ja kuljettaa solujen aineenvaihdunnan kuona-aineet pois. Siten voidaan sanoa, että uni puhdistaa aivot.Uni on herkkä terveysmittari.Niin psyykkiset kuin fyysiset rasittavat tekijät häiritsevät herkästi unta. Tämän seurauksena yöuni voi lyhentyä tai pidentyä normaalista. Myös uni-valverytmin häiriöt ilmenevät joko unettomuutena tai liikaunisuutena. Ne johtuvat ristiriidasta henkilön sisäisen kellon synnyttämän vuorokausirytmin ja hänen ympäristönsä noudattaman ulkoisen aikataulun välillä.

Sekä lyhentynyt että pidentynyt yöuni on epäterveellistä ja lisää sydän- ja verisuonitautien sekä aikuistyypin eli tyypin 2 diabeteksen riskiä. Huonosti nukutun yön jälkeen väsymys voimistuu, keskittymiskyky huononee, tarkkaavuus heikkenee, huomiokyky kaventuu, muistaminen vaikeutuu ja reaktionopeudet hidastuvat. Nämä altistavat virheille ja niiden seurauksena myös tapaturmille.Unen vaiheet REM-uni ja non-REM-uniUni koostuu kahdesta fysiologisesti erilaisesta vaiheesta. Unen vaiheet ovat:

 • vilkeuni eli REM-uni (rapid eye movements)

 • perusuni eli non-REM-uni, NREM.

Normaalin aikuisen nukahtamista seuraa ensin NREM-unen syveneminen asteittain. Tätä seuraa ensimmäinen lyhyt REM-univaihe. Sen jälkeen NREM- ja REM-vaiheet vuorottelevat noin 90 minuutin välein. Tämä muodostaa univaihesyklin.

Lapsilla univaihesykli on noin 60 minuutin kestoinen. Pienet lapset voivat myös nukahtaa suoraan REM-uneen.

Unen ja valveen säätelyyn osallistuu monia hormonaalisia tekijöitä, välittäjäainejärjestelmiä sekä muita biokemiallisia tekijöitä.


UnettomuusUnettomuus tarkoittaa kyvyttömyyttä nukkua. Se on häiriötila, jossa pääasiallisena vaivana on nukahtamisen vaikeus tai unesta kesken herääminen ja unessa pysymisen vaikeus. Uneton ei virkisty unestaan vaan kärsii väsymyksestä.UnivelkaUnivelka kertyy liian lyhyistä yöunista. Tällöin myös uni jää usein huonolaatuiseksi eikä virkistä tarpeeksi. Univelkaa voi kertyä siten, että henkilö ei ehdi tai halua nukkua tarpeeksi, tai siten, että hän ei saa tai pääse nukkumaan, vaikka haluaisi. Myös unettomuus voi johtaa univelkaan, jolloin henkilö ei pysty tai kykene nukkumaan, vaikka hänellä olisi aikaa ja halua nukkua sekä otolliset olosuhteet nukkumiselle.Univaje muun muassa rappeuttaa immuunisysteemiä, lisää syöpään ja

Alzheimerin tautiin  sairastumisen riskejä sekä järkyttää verensokeria. Usein sanotaankin, että univaje järkyttää verensokerin tasoa siinä määrin, että tilaa voidaan verrata esidiabetekseen. Lyhyet yöunet johtavat tielle kohti sepelvaltimotautia, sydämen vajaatoimintaa ja aivohalvausta. Lisäksi unihäiriöt vaikuttavat usein psyykkisiin häiriöihin, kuten masennukseen ja ahdistukseen.Unettomuuden syy voi olla:


 • sairaudet ja niiden aiheuttamat oireet, tai lääkitys

 • tunneperäiset tekijät ja mielenterveyshäiriöt kuten masennushäiriö

 • päihteiden käyttö

 • vuorotyö tai epäsäännölliset työajat

 • huonot nukkumistottumukset ja olosuhteet

 • alkoholi ja kofeiinipitoiset juomat.Univajeeseen vaikuttavat tekijätUnivajeen syyt voidaan jakaa riittämättömään aikaan sekä ensisijaiseen ja toissijaiseen unenhäiriintymiseen. Kiire ja unen merkityksen aliarviointi vaikuttavat siihen, että nukutaan liian vähän. Unettomuus ja unen aikaiset hengitystiehäiriöt vaikuttavat ensisijaisesti unen häiriintymiseen. Toissijaisesti vaikuttavat poikkeavat työajat, epäsäännöllinen elämänrytmi, stressi, epäedulliset nukkumisolosuhteet, depressio, ahdistuneisuus, vaikeat ruumiilliset sairaudet ja kipua aiheuttavat sairaudet. Rentoutuminen vapaa-ajalla auttaa saamaan riittävän ja hyvänlaatuisen unen. (Härmä, Sallinen, 2004, 64-69.)Stressiä syntyy silloin kun ihmisen ja hänen ympäristönsä voimavarat ovat epätasapainossa ympäristön vaatimusten kanssa. Stressireaktiossa unen rakenne muuttuu. Syvän unen osuus vähenee ja valveen ja torkkeen osuudet lisääntyvät. Stressin pitkittyessä vilkeunen ajoittumisessa sekä määrässä esiintyy masennukselle tyypillisiä muutoksia. Käytännössä tämä ilmenee nukahtamisen vaikeutena, unen katkonaisuutena sekä aamuyöllä heräämisenä ja vaikeutena nukahtaa uudelleen. Joskus unettomuus jää jäljelle vaikka stressaava tilanne olisi jo lauennut. (Härmä, Sallinen, 2004, 69-70.)Seniorin uniNukahtamiseen kuluu enemmän aikaa ikääntyneellä. Senioreilla lisääntyy yön aikana olevat lyhyet heräämiset. Yöunet myös lyhentyvät kestoltaan. Nukkumaan mennään aikaisemmin illalla ja aamulla herätään varhaisemmin. Päivätorkahtelut lisääntyvät ja niitä voi olla jopa 1,5 tuntia päivässä. Ympäristön melu herättää seniorin työikäistä helpommin. Keskimäärin iäkkäät tarvitsevat noin – 8,5 tuntia unta vuorokaudessa. Unentarve on kuitenkin yksilöllistä ja ne jotka työikäisinä tarvitsivat unta vähän tarvitsevat sitä vielä vähemmän senioreina ja päinvastoin. Aamuvirkkuisuus alkaa kuitenkin lisääntyä ikääntyneillä ja he kestävät huonosti muutoksia nukkumaanmeno- ja heräämisajoissa. (Kivelä 2005, 2007)Seniorin unettomuusYleisin unihäiriö on unettomuus. Unettomuus on aina oire jostakin. Henkilö voi unettomuuden vuoksi kokea päivällä väsymystä, voimattomuutta, ärtyisyyttä ja hermostuneisuutta. Ikääntyneet kärsivät useimmiten tilapäisestä toiminnallisesta unettomuudesta, joka johtuu stressistä, ahdistuneisuudesta tai ympäristön muutoksista. Unettomuus korjaantuu yleensä muutamassa päivässä tai viikossa. Unettomuuden takana voi olla fyysisiä sairauksia, psyykkisiä häiriötä tai lääkkeiden haittavaikutuksia. Syy voi olla kohonneessa verenpaineessa tai muistisairaudessa. Virheelliset elämäntavat, ympäristö tai huonot nukkumistottumukset voivat myös aiheuttaa unettomuutta. (Kivelä 2007, 35,46.)Muita unihäiriöitä ovat uniapnea, levottomat jalat oireyhtymä. Uniapnean oireita voivat olla levoton yöuni, äänekäs kuorsaaminen, yöllinen hikoilu ja päiväaikainen väsymys. Levottomat jalat –oireyhtymässä henkilö kokee epämiellyttäviä tuntemuksia pohkeissa ja jalkaterissä ja nämä oireet tulevat nukkumaan mennessä ja niitä helpottavat jalkojen liikuttelu. (Seppälä 2001, 307-314.)Unen laatua parantaa säännöllinen päivärytmi, monipuolinen ruokavalio, liikunta ja erityisesti ulkona olo, ystävien tapaaminen. Tee iltatoimistasi rutiineja. Vältä kahvin ja muiden kofeiinipitoisten juomien nauttimista illalla. Runsas juominen illalla aiheuttaa unen katkeamista vessahätään. Tee kevyt iltapala ja vältä raskasta liikuntaa illalla.Unettomuuden hoitoSekä unettomuuden että liikaunisuuden syy on selvitettävä ja hoidettava. Molemmissa tapauksissa kannustetaan myös säännölliseen elämänrytmiin.

Unettomuus saadaan usein lopullisesti hallintaan vasta, kun ihminen oppii käsittelemään stressiä ja muita kuormittavia tekijöitä esimerkiksi terapian tai rentoutumisharjoitteiden avulla.UniapneaUniapnea on sairaus, jossa ihminen kärsii unen aikaisista hengityskatkoksista. Uniapnea johtuu nielun alueen lihasten veltostumisesta, mikä ahtauttaa hengitysteitä. Uniapnea vaivaa noin kymmentä prosenttia ihmisistä, jotka kuorsaavat. Uniapnea vaivaa eniten ylipainoisia ihmisiä ja vaihdevuosi-iän ylittäneitä naisia. Uniapnea helpottaa usein laihduttamalla, selällään nukkumista välttämällä, alkoholin ja rauhoittavien aineiden välttämisellä sekä nenän tukkoisuuden hoidolla, joskus myös leikkauksella.Miten unta voi parantaa?Mitkä asiat tukevat hyvää unta? Vinkkejä parempaan uneen ja vuorokausirytmin parantamiseen:

 1. Nuku riittävän pitkään ja vältä univelkaa.

 2. Vältä illalla runsaasti rasvaa sisältäviä ruokia sekä alkoholia.

 3. Kokeile kuntoliikuntaa, joka hengästyttää ja kohottaa sykettä. Tee 45–60 minuutin harjoitus 2–3 kertaa viikossa.

 4. Vältä rankkaa urheilua kuitenkin liian myöhään illalla. Illalla voi harjoittaa kevyttä liikuntaa; esimerkiksi 15 minuutin pieni kävely raittiissa ulkoilmassa on hyväksi unelle.

 5. Huolehdi unihygieniasta: pimennä makuuhuone kunnolla, tuuleta huone ja huomioi, että huoneessa ei ole liian kylmä tai kuuma, eristä makuuhuoneesta äänet ja häiriötekijät kuten kotieläimet.

 6. Kokeile syksyllä ja talvella kirkasvaloa tai sarastusvaloa 30–60 minuuttia kerrallaan 5–7 aamuna viikossa. Ajoita kirkasvalossa oleskelu kello 5–10 välille.

 7. Rauhoita kiire hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Noudata tuttuja unta edistäviä iltarutiineja.

 8. Mene vuoteeseen vasta, kun olet unelias. Jos sinulla on unettomuutta, voit kokeilla rauhoittaa itsesi vuoteessa vaikkapa hengitysharjoitteilla ja meditaatiolla.

 9. Vältä sähköpostien lukemista, sosiaalisen median selaamista, puhelimessa puhumista, netissä surffailua, television katsomista ja syömistä sängyssä.

 10. Mikäli heräät yöllä ja sinulla on nälkä, syö jotain ja palaa sänkyyn rauhoittumaan. Uni tulee yleensä hetken kuluttua, kun vain pystyt rauhoittamaan mielesi.

 11. Pyri nousemaan aina samaan aikaan aamulla. Tämä edistää uni-valverytmin samana pysymistä.

 12. Vältä liian pitkiä päiväunia ja nukkumasta niitä liian usein. Pidä itsesi vireänä ja liikkeellä päivällä.

 13. Ruokaile päivällä riittävän usein ja kevyesti. Näin pystyt vaikuttamaan vireystilaasi.

 14. Käy illalla suihkussa tai saunassa ja tee illastasi mukavan rento, vaikkapa yhdessä perheesi kanssa. Ruokailu yhdessä tuo hyvää mieltä. Satsaa siihen, että iltaruokailu on tarpeeksi tuhti, että et mene nälkäisenä nukkumaan.Nukkuma-asento

Sopiva nukkuma-asento mietityttää monia. Olisiko paras nukkua kyljellään, selällään vai vatsallaan? Lääkärikeskus Aavan yleislääkäri Konsta Kuusennon mukaan ei ole olemassa yhtä oikeata nukkuma-asentoa.

Kaikki ihmiset ovat yksilöllisiä. On eri kokoisia, pituisia ja muotoisia ihmisiä. Ei voi siis sanoa, että jokin nukkuma-asento olisi paras tai huonoin. Terveellä ihmisellä paras asento on se, jossa saa nukuttua hyvin koko yön, eli asento, joka tuntuu mukavalta”, Kuusento sanoo.


Mehiläisen asiantuntija, työfysioterapeutti Susanna Aalto tarkastelee kysymystä ergonomian näkökulmasta. Hän yhtyy Kuusennon mielipiteeseen, että paras nukkuma-asento on sellainen, jossa on hyvä olla. Nukkuma-asentoaan säätämällä voi kuitenkin Aallon mukaan myös ennaltaehkäistä lihaskipuja.

Tärkeintä on, että ranka on niskasta selkään asti suorassa asennossa. Sama pätee, kun istumme tai seisomme. Kaularangan kuuluisi olla keskiasennossa, ei mutkalla”, Aalto sanoo.Suomalaisten yleisin nukkuma-asento on sikiöasento, missä nukutaan toisella kyljellä ja jalat koukussa, sanoo Helsingin yliopiston professori ja neurologian erikoislääkäri Markku Partinen.

Sikiöasennossa nukkuu Partisen mukaan noin puolet suomalaisista.

Se on sitten vähän fifty-fifty, kummalla kyljellä nukutaan, Partinen kertoo.

Partinen pitää kuitenkin kylkiasentoa ehdottomasti parhaana nukkuma-asentona aikuiselle ihmiselle.

Refluksista tai närästyksestä kärsivien ihmisten kannattaa kellahtaa vasemmalle kyljelleen. Sydämen kannalta oikealla kyljellä nukkuminen voi olla helpompi ratkaisu, sillä näin sydämeen muodostuu vähemmän painetta unen aikana.

Partinen huomauttaa, että valtaosa ihmisistä kuitenkin vaihtaa nukkuma-asentoja yön aikana useita kertoja. Vaikka uni tulisikin parhaiten tietyssä asennossa, asento vaihtuu lähes kaikilla useita kertoja yön aikana.

Uni ja villasukatKokeile laittaa ensi yöksi jalkaasi lämpimät sukat. Sen lisäksi, ettet kärsi kylmistä jaloista – jotka muuten tuntuvat hyvin epämiellyttäviltä – voit saada nopeammin unta. Kehon lämpötila laskee, kun ihminen valmistautuu untenmaille sekä hänen ollessaan unessa. Unen syvimmässä vaiheessa ruumiinlämpötila voi olla jopa pari astetta alhaisempi kuin hereillä. Lämmin tunne varpaissa nopeuttaa ääreisverenkiertoa ja verisuonien laajeneminen helpottaa nukahtamista.Luonnolliset unilääkkeetBanaani. Tärkkelyspitoisissa banaaneissa on manteleiden tapaan magnesiumia. Sen lisäksi banaanit sisältävät toista potentiaalista lihasten rentouttajaa, kaliumia. Näiden kahden luonnon unilääkkeen lisäksi banaanit sisältävät myös mahdollisesti unta parantavaa tryptofaania.Lohi

Journal of Sleep Research -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa saatiin viitteitä siitä, että kalan sisältämillä omega3-rasvahapoilla voi olla yllättävän suotuisia vaikutuksia uneen. Nautittuaan omega3-rasvahappoja tutkimukseen osallistuneet nukkuivat päivässä jopa tunnin pidempään kun tavallisesti.Mantelit

Mantelit sisältävät magnesiumia, joka auttaa rentouttamaan sekä lihaksia että mieltä. Tästä syystä manteleiden syöminen ilta-aikaan voi auttaa nukkumaan paremmin. Magnesiumin lisäksi mantelit sisältävät myös tryptofaania.Kaurahiutaleet

Kaurapuuro on monelle kullanarvoinen osa aamiaista, mutta puuron syömisestä voi olla hyötyä myös myöhemmin päivän aikana. Puuro sisältää hiilihydraatteja, jotka voivat tehdä olon väsyneeksi, ja tätä ominaisuutta voi hyödyntää iltaisin syömällä puuroa, jos unen päästä ei meinaa saada kiinni.Vältä sähkölaitteiden sinistä valoa


Tablettien ja kännyköiden sininen valo vilkastuttaa aivokuoren toimintaa, siirtää vuorokausirytmiä ja häiritsee unen saantia. Jos haluat rentoutua sängyssä, lue mieluummin esimerkiksi kirjaa tai lehteä.Älä mene vuoteeseen liian aikaisinHetken valvominen tai yölliset heräilyt ovat normaalia eikä sängystä tarvitse pompata heti ylös. Jos kuitenkin tuntuu, että unen odottelu tai murehtiminen sängyssä on jatkuvaa, ei sänkyyn kannata mennä liian aikaisin. Mikäli uni ei tule puolessa tunnissa, kannattaa sängystä nousta esimerkiksi lukemaan ja palata peiton alle vasta kun olo on väsynyt.Nouse aina samaan aikaanPidä kiinni rutiineista ja kellonajoista. Jos kärsit unettomuudesta, pyri heräämään aina samaan aikaan. Lyhyiden yöunien jälkeen tekisi mieli nukkua pidempään, mutta se ei kannata. Mitä pidemmälle siirrät heräämistä, sitä myöhemmin nukahdat illalla. Myös nukkumaanmenoajan olisi hyvä olla joka ilta sama. Tällöin unirytmi pysyy tasaisena.Meditaatio auttaaKehon rentoutus - Hyvää yötä

https://www.youtube.com/watch?v=C7Lsg-FRs7I


Mindfulness-harjoitus univaikeuksiin

https://www.youtube.com/watch?v=_JYqxWU4uHg


Syvä meditointi - Apua nukahtamiseen

https://www.youtube.com/watch?v=GgBMgbEa9tE&t=1701sJalkojen hoito


Jalkojen omahoito tarkoittaa jalkaterveyden ylläpitämistä tai jo olemassa olevien jalkavaivojen hoitoa henkilön itsensä toteuttamana. Jalkojen oikealla omahoidolla ehkäistään jalkakipuja, jalkojen väsymistä, puutumista ja turvotusta. Alaraajoihin vaikuttavien sairauksien yhteydessä jalkojen omahoidon merkitys korostuu. Jalkojen omahoito sisältää jalkojen päivittäisen pesun, kuivaamisen, jalkojen ja säärien ihon rasvaamisen sekä sopivien sukkien ja kenkien käytön Säännöllinen jalkavoimistelu venyttävine ja vahvistavine harjoitteineen sekä alaraajojen linjausharjoitteet tukevat alaraajojen ja jalkaterien oikeanlaisia toimintoja  ja voivat estää jalkakipujen lisäksi alaraajojen, jalkaterien ja varpaiden virheasentojen sekä toiminnallisen lattajalan (ns. linttaan astuminen) kehittymisen. Hyödyllisintä ja helpointa on, kun jalkavoimistelusta tulee osa päivittäisiä rutiineja. Jalkojen omahoitoon tarvitaan pehmeäharjaksinen harja, saippuaa tai hapanta pesunestettä, henkilökohtaiset kynsisakset tai -leikkurit, kynsiviila ja ihotyypin mukaista perusvoidetta jalkapohjien ja säärien rasvaukseen.


Jalkojen omahoitoa helpottavat parhaiten yksinkertaiset hoitovälineet ja hoitotuotteet. Hoitovälineiden tulee aina olla henkilökohtaisia jalkainfektioiden yleisyyden vuoksi. Hyvään jalkojen omahoitoon kuuluu päivittäinen puhtaiden sukkien vaihto, tarvittaessa useamman kerran päivässä.

Ikääntyvälle iholle on ominaista sen ohentuminen ja siitä johtuvat erilaiset oireet. Myös sairaudet ja lääkkeet voivat rasittaa ohentunutta ihoa. Talin ja hien erityksen vähenemisen seurauksena ihoa suojaavan rasva- ja happovaipan rakenteelle välttämättömiä aineita on liian vähän. Ihon vastustuskyvyn heikentyessä jalkainfektioriski lisääntyy.

Ihon kuivuus johtuu osin ihon ohenemisesta ja rasvojen vähenemisestä. Hormonitoiminnan muutokset voivat näkyä ihon kuivumisena ja halkeiluna. Kuiva iho hilseilee ja aiheuttaa kutinaa. Kutina houkuttaa raapimaan ihoa, minkä seurauksena iho menee rikki ja tulehtuu helposti.

Kun iho ohenee, sitä tulee käsitellä aiempaa hellävaraisemmin. Säännöllinen jalkojen pesu ja rasvaus perusvoiteella on omahoidon perusta. Jalat pestään haalealla vedellä ja saippuan sijasta käytetään perus- tai pesuvoidetta. Jalat kuivataan taputtelemalla, niin iho pysyy ehjänä. Jalkainfektioiden riskin vähentämiseksi varvasvälien ohut iho kuivataan huolellisesti.

Varpaankynsien hoito

Terveet pitkät varpaankynnet voidaan lyhentää läheisten tai terveydenhuoltohenkilöstön toimesta. Pitkien ja paksujen kynsien sekä kynsisienen hoito kuuluvat jalkaterveyden ammattilaiselle, jolla on asianmukaiset välineet niiden hoitoon.

Lihasvoima ja tasapaino

Alaraajojen lihasvoima heikkenee ääriosista alkaen ikävuosien karttuessa. Lihasvoimaa voidaan kuitenkin ylläpitää erilaisilla lihaskuntoharjoitteilla (ks. Alaraajojen lihastasapainon ja linjausten ylläpito). Myös kävely, vesijuoksu, pyöräily (ulkona tai kuntosalissa) ovat hyviä tapoja ylläpitää ja kartuttaa lihasvoimaa. Kaiken harjoittelun taustalla on säännöllisyys. On hyvä saada lihaskuntoharjoittelusta säännöllinen rutiini arkeen. Myös ikääntyneet, jotka eivät liiku paljoa, hyötyvät tuolivoimistelusta.

Hyvä lihasvoima edistää myös tasapainon ylläpitoa. Tasapainoa vaaditaan joka päivä. Heikentynyt tasapaino lisää kaatumisriskiä. Tasapainoa voidaan harjoitella yksinkertaisilla harjoitteilla, esimerkiksi seisominen yhdellä jalalla kädellä seinään tukien tai käveleminen erilaisissa maastoissa.

Lihasvoimaharjoittelulla voidaan estää tai ainakin hidastaa lihasvoiman menetystä tehokkaasti. Ihmisen kyky lisätä lihasmassaa ja -voimaa säilyy koko eliniän. Jo muutaman kuukauden säännöllinen lihasvoimaharjoittelu lisää iäkkäiden lihasvoimaa 10–30 %. Lihasvoimaharjoittelun pitäisi sisältyä ikään sovellettuna jokaisen elintapoihin. Lihasvoimaharjoittelu sopii ohjattuna myös erittäin iäkkäille ja heikkokuntoisille ihmisille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti