SU 18.08.2024 Sote-uudistus on toteuttava yhdessä kuntien palvelu-uudistuksen kanssa
https://kalajokinen.blogspot.com/2024/08/su-18082024-sote-uudistus-on-toteuttava.html
Valtion on otettava vastuulleen erikoissairaanhoito. Siis nämä sairaalat:
Yliopistolliset sairaalat
Helsingin seudun yliopistollinen keskussairaala, pääsairaalana Meilahden sairaala, Helsinki
Turun yliopistollinen keskussairaala, pääsairaalana Kantasairaala, Turku
Oulun yliopistollinen sairaala, pääsairaalana Oulun keskussairaala, Oulu
Tampereen yliopistollinen sairaala, pääsairaalana Tampereen keskussairaala, Tampere
Kuopion yliopistollinen sairaala, pääsairaalana Puijon sairaala, Kuopio
Ei-yliopistolliset keskussairaalat
Kymenlaakson keskussairaala , Kotka
Etelä-Karjalan keskussairaala Lappeenranta
Päijät-Hämeen keskussairaala Lahti
Kanta-Hämeen keskussairaala Hämeenlinna
Lapin keskussairaala Rovaniemi
Seinäjoen keskussairaala Seinäjoki
Keski-Pohjanmaan keskussairaala Kokkola
Keski-Suomen Sairaala Nova Jyväskylä
Mikkelin keskussairaala Mikkeli
Savonlinnan keskussairaala Savonlinna
Pohjois-Karjalan keskussairaala Joensuu
Kainuun keskussairaala Kajaani
Erikoissairaanhoidon kuluja ei laskuteta perustettaville palvelualueille, vaan osan kuluista maksaa potilas itse ja osan Suomen valtio.
Perusterveydenhuollosta ja vanhushuollosta vastaavat perustettavat palvelualueet, joita tulee olemaan n. 100-120. Suomessa on 309 kuntaa, jotka muodostavat nämä 100-120 palvelualuetta. Palvelualueille rakennetaan 1000 – 1200 palvelutaloa, jotka yksityisten ja yritysten yhteistyönä, jota tukee valtio ja tarvittaessa palvelualue. Palvelualueille rakennetaan n. 300-350 palvelukeskusta. Jokaisella palvelualueella on oma terveyskeskus. Palvelutalot on vanhuksille rakennettuja asuntoja. Palvelutalot muodostavat oman osakeyhtiön. Palvelutalon johtajana on sairaanhoitaja ja apuna riittävä määrä lähihoitajia. Palvelutaloissa on oma keittiö, koska olet sinä mitä työt eli ruoat ovat terveellisiä. Lisäksi palvelutalossa on oma kuntosali sillä liikunta on paras lääke. Tällä tavalla pelastetaan rakennusyritysten katastrofaalinen tilanne. Rakentamisen vaikutus on erittäin laaja-alainen koko yhteiskunnalle. Syntyy runsaasti pieniä yrityksiä, jotka palvelevat palvelualojen ja palvelukeskusten asukkaita. Tästä alkaa talouden nousu sekä vanhusten kunniallinen huolenpito.
Palvelukeskukset ovat vanhuksille rakennettuja asuntoja, joihin siirrytään, kun ei voida asua enää palvelutalossa. Palvelukeskuksista vastaa palvelualueet. Palvelukeskuksissa on sairaanhoitaja johtajana ja tarpeellinen määrä sairaanhoitajia ja lähihoitajia apunaan.
Jokaisella palvelualueella on oma terveyskeskuksen vuodeosasto.
Näillä järjestelyillä kuntien palveluja yhdistellään niin, että henkilöstömäärä kunnissa laskee merkittävästi ja samalla kuntien valtionosuusmenot pienenevät. Näillä ratkaisuilla voidaan lopettaa väliportaan hallinto eli maakuntahallinto, aluehallintovirastot, elyt ja koko toisen asteen hallinto.
Vanhusten huolto turvataan omaisten läheisyydessä eli parhaalla mahdollisella tavalla. Perusterveydenhuolto on lähellä asiakkaita ja kustannuksista vastaa palvelualue.
Esittämäni ratkaisu on suomalaisten ja Suomen valtion talouden kannalta paras mahdollinen ratkaisu.
Miten saavutetaan säästöjä YLE:n toiminnassa?
Yle-lain 7. §: julkinen palvelu
Yhtiön tehtävänä on tuoda monipuolinen ja kattava julkisen palvelun televisio- ja radio-ohjelmisto siihen liittyvine oheis- ja lisäpalveluineen jokaisen saataville yhtäläisin ehdoin. Näitä ja muita julkisen palvelun sisältöpalveluja voidaan tarjota yleisissä viestintäverkoissa valtakunnallisesti ja maakunnallisesti. Sisältöpalvelujen pääpainon tulee olla liikkuvaa kuvaa tai ääntä sisältävissä julkaisuissa.
Julkisen palvelun ohjelmatoiminnan tulee erityisesti:
1) tukea kansanvaltaa ja jokaisen osallistumismahdollisuuksia tarjoamalla monipuolisia tietoja, mielipiteitä ja keskusteluja sekä vuorovaikutusmahdollisuuksia;
2) tuottaa, luoda, kehittää ja säilyttää kotimaista kulttuuria, taidetta ja virikkeellistä viihdettä;
3) ottaa ohjelmistossa huomioon sivistys- ja tasa-arvonäkökohdat, tarjota mahdollisuus oppimiseen ja itsensä kehittämiseen, painottaa lapsille ja nuorille suunnattuja ohjelmistoja sekä tarjota hartausohjelmia;
4) kohdella ohjelmatoiminnassa yhtäläisin perustein suomen- ja ruotsinkielistä väestöä, tuottaa palveluja saamen, romanin ja viittomakielellä sekä soveltuvin osin myös maan muiden kieliryhmien kielellä;
5) tukea suomalaisen kulttuuriperinnön vaalimista, suvaitsevaisuutta, yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja kulttuurista moninaisuutta sekä huolehtia ohjelmatarjonnasta myös vähemmistö- ja erityisryhmille;
6) edistää kulttuurien vuorovaikutusta ja ylläpitää ulkomaille suunnattua ohjelmatarjontaa;
välittää asetuksella tarkemmin säädettäviä viranomaistiedotuksia ja varautua televisio- ja radiotoiminnan hoitamiseen poikkeusoloissa.
Näin on toimittu
Yle-veroon pohjautuvan määrärahan osuus tuotoista oli 98,8 prosenttia. Vuonna 2022 kaikki tuotot olivat 514,1 miljoonaa euroa. Vuonna 2023 Ylen kaikki kulut olivat 525,3 miljoonaa euroa. Vuonna 2022 kaikki kulut olivat 517,1 miljoonaa euroa.
Ylen toimitusjohtajan, ylioppilas Ylä-Anttilan palkka luontoisetuineen oli viime vuonna 340.974 euroa. Lisäksi hän sai tulospalkkiota 21.528 euroa, joten kk-palkaksi tuli yli 30.200 euroa.
Suomenlahden eteläpuolella toiminta on kustannustehokkaampaa, sillä Viron yleisradioyhtiö ERR pärjää 42 miljoonan euron vuosirahoituksella. Hän huomauttaa, että jokainen veronmaksaja, Viron valtion budjetin kautta, maksaa vain 4,5 euroa vuosittain Viron yleisradioyhtiölle.
ERR:n pääjohtaja Erik Roose sanoo, että yleisö saa parhaan vastineen rahalle, koska vastine on viisi radioasemaa, neljä TV-kanavaa ja portaalit kolmella kielellä.
Mitä tulee tehdä?
Säästöjen aikaansaamiseksi ylläpidetään yhtä suomenkielistä kanavaa ja yhtä ruotsinkielistä kanavaa. Ylen palkkarakenne on muutettava niin, että toimitusjohtajan palkka on sama kuin pääministerin palkka. Muiden palkat oikeassa suhteessa toimitusjohtajan palkkaa. Näin voidaan säästää jopa yli 200 miljoonaa euroa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti