tiistai 16. huhtikuuta 2024

TO 18.04.2024 Kalajoki ja lähialue eli Kalajokiseutu tarvitsee oman sairaalaan – Tervetuloa Mehiläinen!

 




Viiden paikkakunnan sairaaloihin tulossa isoja muutoksia

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010364737.html


Akuuttiosastopaikkoja vähennetään 29 paikkaa ja akuuttiosastopaikat keskitetään alueellisesti isompiin yksiköihin. Kalajoen osasto lakkaa ja luovutaan Oulun Rinnekodin sairaalan ostopalveluista.

https://pohde.fi/wp-content/uploads/2024/02/Kooste_Tuottavuus-ja-taloudellisuusohjelmaan-liittyvat-toimenpidesuunnitelmat_20.2.2024.pdf


Muita paikkakuntia Pohteen alueella ei ole kohdeltu yhtä törkeästi kuin Kalajokea. Pohteen laskelmissa ei ole otettu huomioon kokonaiskustannuksia sillä KELA- kulut on jätetty laskelmien ulkopuolelle. Sairaala eli vuodeosastot ja senioritalot on myös elinvoimakysymys. Kalajoki tarvitsee menestyäkseen nämä palvelut.


Kalajoki menettää vuodeosaston ja Raution palokunnan sekä senioritalon rakentaminen estetään Pohteen toimesta. Pohteen aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Tölli ei vastaa sähköpostiviesteihin vaikka on minun FB-kaveri ja armeijakaveri.


TO 28.03.2024 Arvoisa ministeri ja hyvä FB-kaveri Kaisa Juuso

https://kalajokinen.blogspot.com/2024/03/to-28032024-arvoisa-ministeri-ja-hyva.html



Valitettavasti vastauksesi on ympäripyöreä eikä johda toivomaani konkreettiseen tulokseen. Siksi laitan tämän vastauksen tiedoksi myös Pohteen johdolle. Haluan, että ministerinä vaikutat asioihin niin, että Raution paloasemaa ei lakkauteta. Ns. kuulemistilaisuudessa Pohteen edustaja ilmoitti, että Raution paloaseman sulkemisella säästetään n. 30 000 euroa. Valitettavasti tämä ei pidä paikkansa, sillä paloasema toimii vuokratiloissa ja vuokranantaja on luvannut tilat ilmaiseksi eli ilman vuokraa paloaseman käyttöön. Lisäksi Raution palomiehet ovat luvanneet työskennellä 1 euron tuntipalkalla. Nyt säästöjä ei synny eikä lakkautusperusteita ole olemassa. Raution paloasema on Raution kylälle erittäin tärkeä ja se on kylän palomiehille harrastuspaikka. Se luo turvallisuutta koko Raution alueelle ja lähialuelle. Paloaseman erittäin ammattitaitoinen toiminta on Pohteen alueelle erittäin suuri etu. Niin suuria säästöjä ei saada aikaan, että Raution paloasema voidaan lakkauttaa. Pyydän Sinua, Kaisa, vaikuttamaan asioihin niin, että Raution paloasemaa ei lakkauteta.



Toinen huolenaiheeni on se, että Pohteen laskelmat Kalajoen vuodeosaston lakkauttamiseksi on tehty virheellisesti. Kela-maksuja ei ole otettu huomioon laskelmia tehtäessä. Valtio tavoittelee SOTE-uudistukselle kustannusten säästämistä. Pohde toimii päin vastoin eli lisää Kela-kuluja lakkauttamalla virheellisillä ja tarkoitushakuisilla virheellisillä laskemilla valtion kuluja. Pohteelle voi tulla säästöjä, mutta valtiolle tulee kuluja lisää. Luonnollisesti taksimiehet ovat tyytyväisiä, kun Kela-kyydit lisääntyy.



Kuten kirjoituksessani kerroin, niin Kalajoen terveyskeskus ja vuodeosasto on kalajokisille erittäin tärkeä asia. Meillä on pitkät perinteet sairaalatoiminnasta Kalajoella. Se on Kalajoelle myös imagokysymys. Kalajoki on aina hoitanut sosiaali- ja terveysasiat hyvin. Kalajoki on tehokkaammasti kuin muut kunnat. Nyt Kalajoelta ollaan tuhoamassa koko sote-palveluverkosto. Tällaista toimintaa me emme voi hyväksyä. Kysymys on poliittisesta suhmuroinnista, jossa Pohteen virkamiehet ovat mukana.



Kalajoen sairaalan historiaa

https://e-aho-kalajokiblog.blogspot.com/2023/05/kalajoen-sairaalan-historiaa.html



Terveyden- ja sairaanhoidon kehitys Kalajoella

https://kalajoenhistoria.blogspot.com/2008/12/terveyden-ja-sairaanhoidon-kehitys.html



Lisäksi TI 02.04.2024 Kalajoella on pitkät perinteet terveydenhoitoalalla

https://kalajokinen.blogspot.com/2024/04/ti-02042024-kalajoella-on-pitkat.html



TO 28.03.2024 Päättäjän tulee tietää mistä hän päättää ja mitkä ovat sen seuraukset

https://kalajokinen.blogspot.com/2024/03/to-28032024-paattajan-tulee-tietaa.html

Erityisesti minua huolettaa Kalajoen akuuttiosaston lopettamispäätös ja vuodeosastopaikkojen sijoittaminen Kalajoelta Nivalaan. Kalajoen kaupunki on jo pitkän aikaa ollut valmis rakentamaan nykyisen terveyskeskuksen yhteyteen tarvittavat lisätilat. Kaupunginjohtaja Jukka Puoskari kysyi vastuulliselta Pohteen johtajalta (naishenkilö), että miksi Pohde ei ole vastannut neuvottelukutsuun ja milloin asiasta voidaan neuvotella. Vastaus oli ettei asiasta neuvotella vaan päätös tulee kesäkuussa. Onko Pohteen johtajan toiminta mielestänne asianmukaista? Voidaanko hänet siirtää toisiin tehtäviin pikaisella aikataululla?

Tulee muistaa, että Kalajoki on kehittyvä kaupunki toisin kuin monet muut paikkakunnat, joissa vuodeosastopaikat säilyvät Pyhäsalmi, Pudasjärvi, Muhos jne. tai lisääntyvät niin kuin Nivalassa – taantuvalla paikkakunnalla.

Sairas ihminen parantuakseen ei tarvitse suurta luottamusmiesorganisaatiota eikä suurta ja kallispalkkaista johtajaorganisaatiota. Sairas ihminen parantuakseen tarvitsee sairaanhoitajia ja lääkäreitä. Jos Kalajoki olisi saanut jatkaa palvelutuotantoaan entiseen malliin, niin Kalajoella terveys- ja sotepalvelut olisivat kunnossa. Nyt POHTEE:lle siirtymisen jälkeen melkein kaikki on tuhottu.



POHDE on tuhonnut poliittisella suhmuroinnillaan Kalajoen sosiaali- ja terveyspalvelut sekä Raution pelastuspalvelut. Toivottavasti Mehiläinen ja Kalajoen kaupunki yhteistyössä pelastavat kalajokiseudun sosiaali- ja terveyspalvelut. Kalajoki tarvitsee oman sairaalan ja senioritalot. Pohteen sosiaali- ja terveyspalveluissa on nyt Kalajokseudun kokoinen aukko. Rautio tarvitsee oman palokunnan. Raution palokunnan lakkauttamiselle ei ole taloudellisia säästöperusteita.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti