perjantai 20. lokakuuta 2023

LA 21.10.2023 Yleisötilaisuus sivistys- ja kulttuuriasioista Kalajoella

 Kalajoen sivistys- ja kulttuurilautakunta järjesti yleisötilaisuuden perjantaina 20.10.2023 klo 13 Kalajoen kirjastossa. Mielestäni tilaisuus oli hyvä ja tarpeellinen. Sivistys- ja kulttuurilautakunnan tehtävänä on turvata ajanmukaiset kasvatus- ja koulutuspalvelut, jotka mahdollistavat jatkuvan itsensä kehittämisen, henkisen kasvun ja ammatillisen osaamisen.

Sivistys- ja kulttuurilautakunnan jäsenet vuosina 2021 – 2025

  • Ritva Mäntymäki, puheenjohtaja

  • Sami Mölsä, varapuheenjohtaja

  • Eeva Myllynen

  • Risto Nikula

  • Lek Pernu

  • Perttu Siermala

  • Else Takkunen

  • Aija Tilvis

  • Tero Översti


Epävirallisessa kokoontumisessa oli paikalla 4 lautakunnan jäsentä ja kaksi kaupungin viranhaltijaa ja yksi projektityöntekijä sekä kaksi ulkopuolista henkilöä, joista toinen oli Erkki Aho.


Otin esille tilaisuudessa Merennojan koulun oppilaiden käyttäytymisen kouluajan ulkopuolella. Eräät oppilaat ovat potkineet asuntojen ovia ja säikytelleet vanhuksia sekä tehneet monenlaista ilkivaltaa. Myös Jokisen liikuntapuiston luona mopoilla, sähköpotkulaudoilla, mönkijöillä jne ajetaan liian kovalla vauhdilla. Ei ajatella, että joku pieni lapsi saattaa tulla yliajetuksi. Lisäksi Kalajoen jäähallin pihalla keulitaan, pidetään suurta ääntä jopa pienilläkin mopoilla. Autoilla kurvaillaan näyttävästi ja tarpeettomasti toisten turvallisuutta vaarantaen ja naapureita häiriten. Vastuu tällaisesta ilkivallasta ja piittaamattomasta toiminnasta kuuluu ensi sijaisesti lasten vanhemmille, mutta myös Merenojan koulussa asia voidaan ottaa asiallisesti käsittelyyn. Lukion rehtori lupasi viedä terveiset perille asianomaisten opettajille. Lisäksi urheiluseurojen juniorijoukkueiden johtajien/vetäjien on mielestäni otettava asia asiallisesti esille harjoituksissa ja tulee kertoa miten fiksu urheilija käyttäytyy. Lisäksi tarvitaan poliisin tehostettua toimintaa järjestyksen palauttamiseksi kalajokisen nuorison toiminnassa. Asia on yhteistyökysymys ja kuuluu kaikille.


Esille tuli myös lukion oppilaiden palaute. Nykyisin syksyn ylioppilaskirjoitukset ovat lisääntyneet ja myöhempi koulujen alkamisajankohta on aiheuttanut lukion oppilaiden osalta ongelmia. En voinut välttyä vaikutelmalta, että sivistys- ja kulttuurilautakunta on tehnyt asiassa päätöksen asianomaisia kuulematta. Pidän tätä johtamisvirheenä. Koulujen alkamisajankohta Kalajoella on liian myöhäinen. Pitää aloittaa syyslukukausi aikaisemmin. Asiassa olisi pitänyt kuulla oppilaitoksen opettajia ja lukion oppilaita. Uskon, että jatkossa asiat hoituvat paremmin. Nyt lautakunnan jäsenet eivät ole tienneet mistä ovat päättäneet.


Otin esille myös Kalajoen Arteman ja Tallinnan taidekorkeakoulun yhteistyöasian, josta sovittiin vuonna 1994. Kukaan paikallaolijoista ei tiennyt asiasta yhtään mitään. Otin esille myös Kalajoen kampussuunnitelma-asian. Kalajoelle suunnitellaan koulukampusta Arteman läheisyyteen ja tavoitteena lienee toteutus vuonna 2025. Mielestäni siihen kokonaisuuteen tarvitaan mitat täyttävä liikuntasali. Samaan koulukampukseen on tehtävä tilat lukiolle, Artemalle, työvoima- ja yrityspalveluille. Kalajoen on oltava esimerkki muulle Suomelle oppilaitosten ja yritysten välisessä erinomaisessa yhteistyössä ja työvoimapalveluiden järjestämisessä. Kalajoen kaupungin on turvattava Kalajoen lukion vetovoimainen toiminta ja keskiasteen ammatillinen koulutus Kalajoella tulevaisuudessakin. Siksi koulukampus on erittäin tärkeä asia Kalajoelle.

Minulla on sellainen käsitys, että Pohjankylän koulun liikuntasali on poistettavien listalla.

Kirjastonhoitaja kävi esittäytymässä. Ongelmana tuntui olevan työvoiman vähäisyys. Aukioloaikoja on jouduttu supistamaan. Mielestäni nyt tarvitaan työnteon ohjausta. Tarvitaan kartoitus kirjaston tehtävistä, tehtävienjako kirjaston henkilökunnan kesken sekä toimenkuvat sen mukaisiksi. Mielestäni uutta henkilökuntaa ei tarvita, vaan tehtävät on organisoitava uudelleen ja aukioloaikoja pidennettävä tarpeen mukaiseksi.

Olen huomannut kirjaston toiminnassa selkeitä puutteita. Siksi tehtävien kartoitus ja tehtävien jako on tehtävä mahdollisimman pian. Lautakunnan tehtävänä on laittaa kirjaston asiat kuntoon yhdessä henkilökunnan kanssa.


Keskusteltiin myös kirjaston kahvion toiminnasta. Siinä on vaikeuksia. On yritetty löytää yrittäjää mutta ei ole onnistuttu. On täysin selvää, ettei yksikään yrittäjä tule tekemään tietoisesti tappiota. On löydettävä uudet keinot. Kahvio on automatisoitava täydelliseksi itsepalvelusysteemiksi. Näin voidaan turvata kirjaston kahvion palvelut ja toimia kannattavasti. Henkilöstökuluja kahvion toiminta ei kestä.


Palaverissa tuli esille myös keilahallin toimintaan ja keilailuun liittyviä asioita. Eri tahoilla on erilaisia toiveita ja intressejä. Mielestäni asioista on voitava neuvotella. Tarvitaan tietoa, taitoa ja tahtoa neuvotella. Tarvitaan vastuunkantoa ja johtajuutta. Löytyykö sitä lautakunnalta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti